Hirdetés
-
LOGOUT.hu
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Molydeus
őstag
válasz ribizly #64600 üzenetére
Szintén IT területen dolgozom, bár tény, hogy kevesebbet kódolok mostanában, cserébe rengeteg más gépelni valóm lett.
Nem akarom a CM-et védeni. Szerintem megvannak az erényeik és a gyengéik is. Azzal egyetértek, hogy a jelenlegi árukon én sem tőlük vásárolnék, de amikor vettem még 24k volt az 550, annyit simán megért.Más kérdés, hogy 30k körül mit lehet kapni helyette...persze a Miya Prot az apróról, ha nem mx black switchekkel jönne, hanem mondjuk silent reddel.
M.
-
ribizly
veterán
Valóban előbb vagy utóbb így fog kinézni, de az előbb sem szabadna, hogy bekövetkezzen garanciálidőn belül.
Fényesedjen ki a felülete, halványuljon a felirat, de ilyen ne történjen vele. Én csupán ezt mondom.
A gagyi noname cuccok nem néznek így ki, egy CM-től meg azért többet várnék.|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
nyunyu
félisten
Kiváncsi lennék rá, hogy az ócó Redragonok hogy fognak kinézni 1,5-2 év használat után.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Mephike
őstag
Ma fogtam a kis batyumat, útra keltem és felkerestem a Pixel nevű boltot. Kipróbáltam több mechanikus billentyűzetet, és most már egészen biztos vagyok abban, hogy milyen switchet is akarok a leendő billentyűzetemben. Köszönöm a tippet még egyszer!
A "gond" az, hogy a próbálgatás közben megtetszett a boltban található Varmilo MA109M Yakumo EC Rose V2 ebben ugye a cég saját készítésű Varmilo EC Rose switchei vannak. A billentyűzet és a gombok is nagyon tetszettek.
A problémám az, hogy mindenki a Cherry MX-re esküszik és erről az EC Rose switchről semmi infót nem találtam. Illetve érdekelne a szakértők véleménye, hogy mennyire jó ez a márka, van-e bárkinek hosszútávú tapasztalata?
Jah a terv eddig a Keychrone K4 rendelés, csak most kcisit meginogtam
Köszönöm előre is minden segítségeteket![ Szerkesztve ]
-
Alan[HUN]
senior tag
Vara/Mitra ugyanaz, K551 néven fut és a Kumara nagytesója, ugyanazokkal az előnyökkel és hátrányokkal. Én február óta nyúzom, napi 8-10 órát, azóta nagyon sok mod került bele, de eredetileg sem egy rossz vétel, és könnyű és elérhető a moddolása, ha lenne rá igény. Alapvetően a Redragonok korrekt minőséget kínálnak, abszolút nem prémium céllal, megfelelő áron. Ha esetleg más méret érdekel, akkor abban is tudunk segíteni, egyébként a típusokra keresve copass és én is sokat írtunk már róluk.
@dqdb: Meg se kellett néznem a linket, hogy tudjam, hogy goat lesz az
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz Mephike #64608 üzenetére
ittvanegyteszt
cherry mx az "ős" switch, ipari sztenderd. orvosi műszerek billentyűzeteitől kezdve a pénztárgépig elég sok helyen használják a switcheiket. ezért népszerű.
vannak jobbak is, de azt nem szabad elfelejteni hogy az új switchek még nagyon gyerekcipőben járnak a cherryhez képest. lötyögő házak és a többi.
pl. van aki cherry silent red stemet használt egy újabb switch házban.[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Alan[HUN]
senior tag
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #64615 üzenetére
gyerekcipőben járnak a cherryhez képest
Akkor az úgy tűnik, hogy a korral és gyártási tapasztalattal jár, hogy a Cherry képtelen egy ideje konzisztens minőségét tartani.A Cherrynél nem a stem problémás, hanem a ház alsó része, de az nagyon. Ezért születnek aztán az olyan frankenswitchek, ahol a ház felső részét használják egy Cherry kapcsolóból, mert a hangját szeretik, és ezért is népszerű még most is a vintage blackre vadászat, mert azoknál a használattól már simára kopott a ház alsó része.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
nuke7
veterán
Lehet h egy glorious modularba kellene vennem switcheket..? Milyen összeg kb egy TKL szett jobb fajta tactile..?
esetleg tudtok olyat ami nem 2.0mm-nel érzékel hanem egy kicsit rövidebb úton..?[ Szerkesztve ]
https://youtube.com/user/nuke7
-
Alan[HUN]
senior tag
Speed silver esetleg, de egyébként változó, az egyes switchtől függ. Glorious előnye a Redragonnal szemben, hogy nem csak Outemu/Gazzew/Akko switchek jók bele, hátránya hogy arányaiban jóval drágább, ezt sajnos csak te tudod eldönteni. Elvileg 0.60 usd körül már jó switcheket lehet kapni, ez alapján egy tkl (90 kapcsoló) kb. 50-70usd (27% áfa is belemegy, ha eun kívülről rendelsz)
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Jobb fajta taktilis?
~39$/110db most vámmal, áfával, szállítással az Outemu Silent Grey Aliról, de azt kenni kell, hogy ne reszeljen a rugója.
32$ a 90db, de nagyon sérülékeny a lába, nem biztos, hogy megúszod egy-két lábtöréssel, ha GMMKba pakolod.Másik opció a Gateron Silent Brown, az puhább rugójú, kevésbé taktilis, meg nem nyeli el annyira a bottom-outot, mint az előző, plusz jóval drágább 55$/110db?
Ja, meg amputálni kell a műanyag lábait, mert ez PCB mounted kapcsoló.Rövid úton járó taktilis?
Kailh Speed Copper (48$/110db) ilyen, de azon halál gépelni, mert ráteszed a kezed, és már a súlyától kapcsol 1.1mm-nél!
Meg kicsi a taktilis huplija.
Erősen szokni kell.Ezeken felül a 68gr Outemu Skyról van tapasztalatom, de az hosszú távon fárasztóan kemény, meg túl aggresszívan taktilis.
(Ennek a nem hangtompított elődje.)Nekem leginkább az MX Brown keménysége jött be, Gateron Brown puhább rugóját nem szeretem.
Outemu Brown, Silent Grey valamivel keményebb.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
copass
veterán
válasz Alan[HUN] #64616 üzenetére
de bizony, hatalmas előnye van a cherrynek.
2014-ben járt le a cherry 30 éves szabadalma, azóta vannak új versenyzők.
"Fontos kiemelni, hogy az elmúlt évek alatt több mint háromszáz kisebb-nagyobb módosítást eszközöltünk az eredeti terveken. Ezek az egyes komponensek formáját, anyagát, elhelyezését és gyártását is érintik, és ami a leglényegesebb, nincsenek benne a szabadalmi leírásban. Így mondhatni van néhány évtizednyi előnyünk a konkurenciával szemben." cikk
persze jó a vérfrissítés, csak hát sok a silány is.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz nyunyu #64621 üzenetére
Outemu szektorban:
Silent White
Purple (V1)
Silent Grey
Blue
Sky Silent 68grKailh szektorban:
Speed CopperGateron szektorban:
Brown
Silent BrownCherry szektorban:
MX Brown
MX Black2016 környékén gyártott, retool előtti Cherry ház nem rulz, iszonyúan susog.
Gateronoknak, Outemuknak a rugója nyikorog.
Kailh Speed Copperen meg sose szerettem gépelni, mert megtízszerezi a BackSpacehez nyúlások számát.[ Szerkesztve ]
-
Alan[HUN]
senior tag
válasz copass #64622 üzenetére
Azért ez egy cherry reprezentatívval készült interjú, ő nyilván tolni fogja saját magukat. Plusz a Gateron nem is szerepel a cikkben, bár nem tudom, hogy 16-ban gyártottak-e kapcsolót.
Abszolút egyetértek, hogy van aki nem igazán lépett előre(tecseeről hallok horror sztorikat, és elvileg most Gazzew sem áll jól), de szvsz (de mivel tényleges Cherry kapcsolót nem próbáltam, ez csak egy vélemény az alapján, amit a hobbival kapcsolatos reddit threadekben és Discord szervereken látok) messze nem tűnnek annyira jónak, hogy azt hatalmas előnynek lehessen nevezni, nagyon sok olyan niche és résztwrület van, amit például egyáltalán nem fednek le, pl. az U4 is ilyen (erősen taktilis, halkított kapcsoló).Szóval összességében jó és megbízható márka, de messze nem az egyedüli lehetőség, ha prémium switchet keres az ember, sőt.
-
nuke7
veterán
válasz nyunyu #64621 üzenetére
hmmm... azt mondod h a silent gray az mx brown-hoz hasonló (érzésre / minőségre) ?
akkor ez mehetne a redragon kumara-ba is ha jól értem (mivel otemu) és az jóval olcsóbban jönne ki..?
Az a baj, hogy amputálni meg kenni nem nagyon szeretnék, úgy elég sok a hibalehetőség...
(nem bízok a kézügyességemben)
Lehet h csak sima otemu brown-os redragon-t kellene kiprobálnom..?https://youtube.com/user/nuke7
-
Alan[HUN]
senior tag
Mindenképpen azzal fogsz tudni kezdeni, mivel alapból az van benne. De ha van a közelben MM, ott szokott lenni Red és Brown kapcsolóval is, így mindkettőt meg tudod nyomkodni.
Valamit szerintem félreolvashattál, Silent Graynél nem kell piszkálni a lábakat, az eleve 3 pines (1 középső műanyag + a 2 fém), a gateron silent brownnál kell leszedni 2 műanyag pöcköt, de egyébként amennyire aggasztónak tűnik, nem egy nagy kaland, körömcsipesszel simán meg lehet csinálni, meglepően erősek a switchek, ha megfelelő irányból kapják a terhelést. Illetve nekem az Outemu socketekben a lábelhajlás sem nagyon jellemző, amit javaslok, hogy ha a silent gray mellett döntesz, rendelj mellé egy 2in1 kupak/kapcsolókiszedőt is, sokkal egyszerűbb és biztosabb használni, mint azt amit alapból a Redragon mellé adnak. -
nuke7
veterán
válasz Alan[HUN] #64629 üzenetére
a red-et én nem bírom, gépelésre szerintem szörnyű...
de akkor most mindegyik redragon bill hotswap vagy valamit nem értek..?
(a K588 is..? )
egyiknél sincs odaírva, hogy hotswap-os...otemu silent gray : "...azt kenni kell, hogy ne reszeljen a rugója." bármit is jelentsen ez...
[ Szerkesztve ]
https://youtube.com/user/nuke7
-
nyunyu
félisten
Jó kérdés.
Nemrég raktam össze filccel bélelve a GMMKt, elsőre Silent Greyjel, aztán lecseréltem lineáris Silent Whitera.
Mivel amilyen nehéz kezű vagyok, mindig tövig szoktam ütni a kapcsolókat, így az erősen taktilis stem szerintem csak útban van.
Mondjuk én a hangtompított kapcsolókat is o-ringeztem, így sokkal erősebben tompít, mint
csak a kapcsoló hangtompítója.Persze a kapcsolók kenése még hátravan, némelyik reszel.
-
SkyLaci
őstag
Sziasztok.
Úgy tűnik csendben frissült a CK350.
Vettem egyett áprilisban és most (hogy legyen itthon és az irodában is egyforma billentyűzetem), és legnagyobb meglepetésemre fejlődött ez idő alatt (kijavították, azt ami zavart benne).
- először azt vetem észre hogy picit más érzés nyomogatni és hangja is más, nyikorgós, lehet hogy csak be kell járatni.
- a switch-ek kerete a réginél fekete volt az újnál fehér
- És a legnagyobb változás (aminek nagyon örülök): megváltozott a világítás vezérlés
most már nem csak 7-8 szín közöl lehet választani, hanem nagyon finoman be lehet állatani az árnyalatot (végre be tudok állítani rendes fehér világítást...engem, eddig érdekelt a dolog, de valószínű hogy a karácsonyi/pride világitás kedvelőinek is szélesebb lehetőségeik vannak)
- a gyorbillentyűk kiosztása szerintem jobb lett
- a világítás homogénebb (nincs az az erős világítás hátrafele, és színárnyalat különbséget sem látok a billentyűk között)
fent az új, lent a réginem lehet esetleg valahogy firmware-t frissíteni a régin, hogy úgy működjön mint az új??
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz 4nick8 #64635 üzenetére
Nekem sikerült venni körülbelül egy éve a Candykeystől a CMYK variánsból, amihez adták a szürke módosítókat is.
Hamarosan kell egy másik magyar készlet, akkor marad a KPRepublic készlete.
-
nuke7
veterán
szóval tudja valaki, hogy az összes redragon hotswap-e, vagy próba cseresznye..?
(neten amit találtam, kb. az is esetleges infó...)
amúgy ha redragon veszek, akkor kb. nem is kell a magyar ékezetes keycap sett amit vettem hirtelen felindulásból...
jól értem, hogy a redragon-hoz van magyar keycap set is, nem csak generál ISO..?https://youtube.com/user/nuke7
-
copass
veterán
válasz 4nick8 #64626 üzenetére
azért még bőven eladtak itthon is belőle...jöttek is panaszkodni hogy miért peng...
minden rugó peng, ha nincs megkenve.plusz a szar ház felerősíti, ha nincs benne szivacs.
nem is értem a varmilo-t hogy annyiért azért igazán belebaszhatnának a nyák közé és az aljába ném szivacsot...
nekem a silent red dev kit elsőnek recsegett a rugó, nem pengett csak recsegett.
másodjára amit küldtek (ingyé) az már jó volt..."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
nyunyu
félisten
válasz SkyLaci #64634 üzenetére
Nem hinném, hogy megoldható a firmware csere.
Világítás különbség abból adódhat, hogy a régi CK350-ben kapcsolón átfűzős LED volt, ami minden irányban szórja a fényt, amerre a kapcsoló nem takarja ki. (oldalra+hátra)
Újban meg valószínűleg SMD LEDet alkalmaztak a kapcsoló alatt, így ott csak a kapcsoló polikarbonát tetején a kupakok irányában világít, oldalra, hátra nem annyira.Két totál más technológia, nyomtatott áramkör teljes áttervezését igényelte, mert az SMD LEDeket másképp kell vezérelni.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz copass #64639 üzenetére
Gateron Silent Brownnak feleakkora az alsó hangtompítója, majdnem ugyanúgy csapódik be bottom-outkor, mint a sima Brown
Nem mindegy, hogy 0,1mm (Gateron) - 0,2mm (Outemu, Cherry) hangtompítón landolsz, vagy 1,5-2mm o-ringen
[ Szerkesztve ]
-
Alan[HUN]
senior tag
Egyetértünk, a lineáris nekem is csak a modokra és numpadra jó, amúgy a gépelésnél kell a kraft
Amennyire én tudom, a legtöbb most kapható igen, de most én sem látom sehol sem kiírva, esetleg a viszonteladónál utána tudsz kérdezni. A K588 más tészta, mivel optikai kapcsolók vannak benne, ott ha hotswap lenne, sem tudnál nagyon mást beletenni, mert az optikaiak nem igazán kompatibilisek egymással.
A Silent gray, és általában az Outemu switchek esetén elég hangosan peng a rugó, ezen segít a kenés, az említett reszelés pedig talán az lehet, hogy nem egyenletesen nyomódik le a rugó, mivel saját magán csúsznak a menetek, és ezen szintén a kenés segíthet. -
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #64644 üzenetére
a lineáris nekem is csak a modokra és numpadra jó
Alapvetően egyetértek, de taktilis fanként egy évnyi lineáris kapcsolókon gépelés után azt is hozzá kell tennem, hogy azért érzed így, mert még nem próbáltál lineárisokhoz optimális billentyűzetet. Nagyon remélem, hogy előbb-utóbb a mainstream vonalra is elhozzák ezeket a felépítéseket a gyártók, mert ez alapvetően nem gyártási költség, hanem elhatározás és tervezés kérdése, addig marad a Q1, mint fehér holló.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
copass
veterán
ez most egy nem vagy igen* (*nem**)(**igen)?!
nekem bejött a lineáris melóra, gépelésre is. már nem tudok clicky/tactile-a visszamenni, az a hupli nekem olyan érzetet ad mintha akadna a switch. ez pedig megőrjít![ Szerkesztve ]
-
Mephike
őstag
Köszönöm mindenkinek a legutóbb nyújtott segítségét. Ismét kérdeznék, bocsánat ha némelyik kérdés full alap.
1. Utánaolvasgatva a dolgoknak jól értem-e, hogy az olyan billentyűzet, ami hot-swappable, ott a switcheket forrasztás nélkül tudom cserélgetni? Esetlegesen egy célszerszám kell csak a switch kivételéhez, de nem kell forrasztópákával nekiesnem.
2. Mivel néha van olyan munkám, ahol számokkal kell dolgoznom, ezért biztos akarok numpadot a billentyűzeten. Ide egyértelműen olyan switchet szeretnék, ami úgymond a lehető legjobban visszajelez nekem mind nyomás, mind hangzás területén. (Szóval kattogjon csak ahogy bír nem baj ha hangos.) Erre a blue switchek a legjobbak? -
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #64647 üzenetére
Utánaolvasgatva a dolgoknak jól értem-e, hogy az olyan billentyűzet, ami hot-swappable, ott a switcheket forrasztás nélkül tudom cserélgetni? Esetlegesen egy célszerszám kell csak a switch kivételéhez, de nem kell forrasztópákával nekiesnem.
Igen, jól, egy switch puller kell hozzá, ami lehet a feladatot jobban ellátó dedikált célszerszám vagy sima IC kiszedő olcsón. Az előbbinél kevésbé hatékony, az utóbbinál sokkal jobb az ilyen kupakleszedővel kombinált darab, 90%-ban ilyet használok, mert kényelmes és jó, aztán ha problémás a kapcsoló, akkor jön a Wuque.Erre a blue switchek a legjobbak?
A kéknek nevezett switchek kattognak, de eléggé nagy eltérés van hangszínben és érzetben. A feladatra a clickbaros Kailh Box kapcsolókat tartják a legjobbnak, mint White, Jade vagy Navy. Ez utóbbiakat készen billentyűzetben nem kapod meg, nem Outemu hotswap esetében ellenben könnyű beletolni a billentyűzetbe.A három hotswap megoldás (Kailh socket, Outemu socket, Mill-Max) egyike sem tökéletes, az egyértelmű előnyön túl mindegyiknek vannak hátrányai a forrasztással szemben.
[ Szerkesztve ]
-
McDuglas
aktív tag
Redragon-t itthon jellemzően magyar, mártogatós kupakokkal adják. Nekem nem kopott le, de kb. fél év után átálltam pbt-re. (Melóra használtam amúgy)
A K579-et amúgy deskmaton használtam nagyrészt, a Silent grey-ek nem pengtek, egyedül switch cserénél volt szívás, szorosan voltak az eredeti switchek a házban. Most azért pihentetem, mert elkezdte nem bevenni az o-t meg az entert... Nem tudom gari van-e rá több, mint egy év, de az 1 biztos lejárt, meg az eredeti switchek is karcosak a kiszedéstől szóval inkább találnom kellene valakit, aki ért a forrasztáshoz.
Én a helyedben lehet csak simán vennék egy szimpatikus redragont brown-al, egy deskmat-ot alá, aztán ha hangos, lehet gondolkodni mit swappoljon bele az ember. Nekem modok nélkül is elég halk lett, csak a silent grey + deskmat kombóval.
(Deskmat nélkül még csináltam egy összehasonlító videót korábban a billentyűzeteim közt: [link] - hátha ez segít) -
Alan[HUN]
senior tag
Kicsit sarkosan fogalmaztam, nem az a problémám a lineárissal, hogy nem elég nehéz, egyszerűen sokkal jobban bejön a taktilis érzet, valószínűleg egy topre lenne a legjobb, de ahogy elnéztem, azt elég nehéz beszerezni. De köszönöm a tippet, ha () megjön az Alexa azért belepróbálom az alphákra is a silent whiteokat, hogy ott milyen. (Bár az nem isolated gasket, hanem pcb top mount leaf spring vagy top mount bottom gasket alapvetően.)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest