- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bitpork: Malac java, új kuMpi, káposzta sali
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #106895 üzenetére
Aki billentyűzetekkel foglalkozik, az hozzám hasonlóan inkább 1N4148-ból táraz be, mert az 1N400x család overkill a millivoltokhoz (és TTH kialakításban méretre is nagyobb).
A fizikai kialakítás nem mindegy, amire a kérdésem irányult, mert splergónál lehet TTH is, nem csak SMD, ha pedig SMD, akkor pedig potenciálisan többféle, tipikusan kétféle méret van használatban. Sőt előfordul néha olyan “iker” háromlábú tokozás is, amivel két szomszédos kapcsoló fedhető le egyszerre (ha valaki tudja ezeknek a rendes nevét, plz írja meg
).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #106879 üzenetére
Először az egyik altra (vagy bárhova) állíts be egy altGr-t (ctrl+alt), mert az nincs alapból ANSI-n, a jobb oldali alt sima alt.
A billentyűzet szintjén nincsen olyan billentyűkód, hogy AltGr. Olyan van, hogy bal Alt (LAlt néven is fut) és jobb Alt (RAlt néven is fut), és az operációs a rendszer a jobb Alt billentyű lenyomását az aktív logikai kiosztás alapján azt AltGr-ként (magyar és európai ISO kiosztások) vagy Alt-ként kezeli (minden más). -
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #106871 üzenetére
ami out of stock dropon, az valami korábbi GB lehetett és teljesen kifutott, vagy időnként töltik?
Vegyes. Van olyan, ami group buy volt (MT3 és DCX esetében, mert ezt ők gyártatják direktben), és utólag is töltik, de van, amit nem. 3277-nél rémlik töltés, de eléggé régen történt. -
dqdb
nagyúr
Nincsen. Mindketten egyetlen kupakbeszállítót használnak és az a közvélekedés, hogy ugyanazt (ahogyan a CannonKeys egyik sajátmárkás sorozata is). A JCS másikat használ, de az sem durva felületű.
Ha extra durva felületű PBT kell, akkor az MT3 az egyetlen opció. ABS-ben az a profil is simább, ott a DSS profil felülete a legdurvább.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #106794 üzenetére
Igen, a szélvédő eléggé hatékonyan szűr UV-re a sok rétegével, sokkal jobban mint egy átlagos ablaküveg, de az sem tökéletes.
Lakásban az ablaküveg is szűr valamennyit, de nem eleget, mert például az UV-re extrém érzékeny hidegfehér WS2 GMK Bleached így nézett ki 3-4 hónap után több embernél is. A melegfehér WS1 messze nem ilyen problémás, az L9 bézs még annál is jobb, de hosszú évek után ezek is besárgulnak. Azóta amúgy GMK változtatott a WS2 keveréken (a Bleached volt az első kupakkészlet, ahol használták), és extra adalékanyagot adnak hozzá a sárgulást lassítandó, de még így is gyorsan sárgul, de legalább nem extrém gyorsan.
Ha valakit zavar, akkor ABS-ről a sárgulást el lehet tünteti Retr0bright és társai segítségével, de ez csak átmeneti siker, mert UV hatására ismét be fog sárgulni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
JulianSinulf #106792 üzenetére
Az ABS nem bírja az UV-t, besárgul tőle. Adalékokkal ez lassítható, de minél világosabb a szín, annál gyorsabb a folyamat, és a hidegfehér a legkényesebb ilyen téren, annak pár hét is elég lehet szobában is (azért emeltem ki a WS2-t), míg egy melegfehérnek már évek kellenek szobában. A sötétebb színeken eleve kevésbé látszik meg a sárgulás, és tudomásom szerint maga a nem látható folyamat is lassabb.
Az Apple AEK II billentyűzete a legjobb példa a sárgulásra: újonnan a PBT kupakok, az ABS space és az ABS ház egyforma színűek voltak.
-
dqdb
nagyúr
válasz
RootOfOrigin #106724 üzenetére
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #106742 üzenetére
Volt az 50 dollárért is akcióban, ezenkívül emlékszem, hogy Oblotzky is akciózta, ProtoTypist is akciózta, de azok nem voltak ilyen extrémek, így nem dobtam be a topikba.
Group buy volt, és eléggé sokáig a vendorok nyakán maradtak az extrák, így nullához közeli annak az esélye, hogy újból fog futni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #106737 üzenetére
Ezt a profilt még nem próbáltam, szóval a kép és más profilokkal szerzett tapasztalatok alapján írom azt, amit.
Szerintem a kép alapján meglepően hangsúlyos, SA-nál nagyobbnak tűnik a mélyítés. A perem ráadásul MT3-hoz hasonlóan éles kialakítású, szóval érezni lehet a szélét, ami szintén hatékony az elgépelések ellen.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #106701 üzenetére
Ja, így teljesen érhető, hogy mire gondoltál
Nagyon sok alsópolcos reverse dyesub gyártónál a QC azt jelenti, hogy csomagolják is ellenőrzés nélkül, ami elkészült.
Dye-subnál meg ugye minden egyes batch feliratozása egyedi beállítás kérdése, de lehet hogy tévedek.
Jól tudod. Ha a folyamat nincsen hülyebiztosra alakítva, akkor dyesubnál könnyen jöhet az igazítási hiba.A doubleshotnál ha egyszer már megvan a jó öntőforma, akkor nem gond konzisztensen ugyanazt hozni, amig maga a forma kitart.
Ezzel az a baj, hogy a konzisztens feliratozás tipikusan már a nulladik lépésben eldől az öntőforma létrehozásakor, és ha ott félrement a felirat vizuális megjelenése, akkor a legtöbb gyártó nem foglalkozik a finomhangolással nagyon. A pozitív példa új piacra lépőként a Keykobo és a Drop DCX profilja, ahol hallgatva a közösségi visszajelzésre, javítottak az öntőformán az egységes tipográfia érdekében. -
dqdb
nagyúr
Ha már kupakalapanyagok és feliratozási technológiák, akkor itt van a dyesub × doubleshot a Keyreative KAP profile-jában:
A belső réteg elvileg PBT, arra megy dyesub a szükséges helyekre (hátsó kupaknál az egyenlőségjelre és az oldalsó kék betűkre, az első kupaknál oldalra), majd ezután jön a második öntési kör.
Nagyon érdekes módszer, mert kombinálja a két feliratozási megoldás előnyét, de nem szabad elfelejteni, hogy a Keyreative-ról van szó, amelyik még hosszú évek után is képes meglepni az embert sosem látott QC nyűgökkel.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #106697 üzenetére
Hs hagyományos értelemben gondoltad az icon mods dolgot: a legalsó sorban nem oldja meg, ott szöveg lesz.
Ha Mac mods értelemben gondoltad: sugárban hányós szmájli
Bár szigorúan szöveges módosítókkal is lehet förtelmet összehozni, a Neue Legends ikonos változata is már eléggé közutálatnak örvend, de nézd meg azt a numpadet a szöveges változatnál, gyönyörű /s
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #106689 üzenetére
Ellenben az ABS-szel sokkal szebb, élénkebb színeket lehet elérni.
Ezt a GMK azóta megcáfolta, adalékanyagok kérdése az egész.PBT a nagy hőterhelés után a kihűlés közben hajlamos deformálódni
Az ABS is, csak kevésbé. Bőven előfordult banán ABS space is a történelemben, még a GMK-nál is, amikor a gyártási kapacitást túl gyorsan növelték és a QC nem fejlődött kellően gyorsan (persze az ilyeneket cserélték, és azóta a QC nagyját is automatizálták). A legtöbb kupak esetében az öntőforma eleve úgy van kialakítva, hogy a hűlés miatti deformációt belekalkulálják, azaz egy space öntőformájából nem egyenes kupak esik ki, hanem egyenesre hűl.az egy szűkebb kupak foglalatot megrepeszthet
Az ABS ugyanúgy reped ilyenkor, a kettő között ilyen téren nincsen érdemi különbség.Aztán ott van a tényleges feliratozás minősége, a tipográfia, a pozicionálás
Ezt konzisztensre hozni doubleshotnál sokkal nehezebb, főleg a módosítók öntőformáival gyűlik meg a gyártók baja. Rendszeresen látni Sh ift vagy Back space feliratú kupakokat, mert nem sikerült jól a tipográfia, vagy inkonzisztens betűméretet. A drága és olcsó doubleshot között általában a módosítók feliratának minősége a lényegi különbség, műanyag terén nincsen nagy eltérés, legfeljebb adalékanyagokban (UV védelem, élénkebb színek lehetősége) térnek el. -
dqdb
nagyúr
válasz
dbius #106670 üzenetére
A konklúzióval egyetértek, nem maga a kenés lesz, inkább a socket. A kenéskor esetleg elgörbített leaf okozhat talán ilyen anomáliát.
Azt érdemes megpróbálni, hogy a megvaduló kapcsoló helyére másik, jól működőt betenni, azzal kizárható/megerősíthető a kapcsoló.
Speedy007: akár a Thrustmaster inkompatibilis szemete is okozhat ilyen probléma, de ez inkább hardveres lesz.
-
dqdb
nagyúr
válasz
cszolee79 #106642 üzenetére
A /r/mk az egyik legtoxikusabb hely (billenyűzetes vonalon csak a /r/budgetkeebs übereli), érdemesebb barátságosabb helyi/regionális Discord szervereken lógni, mint ott.
A Royal Navy csak GMK-ban futott, SA-ban sosem, a Fishing pedig emlékeim szerint kivételesen nem klón színséma. Amíg nem nevezi az ember GMK-nak vagy SA-nak a klónt, addig szerintem semmi baj nincsen ezekkel, relatíve jó minőséget lehet olcsón beszerezni bármikor és várakozás nélkül.
200 dollár alatt is bőven van élet SP SA fronton (én legalábbis annyit egyetlen SA készletre sem adtam ki), a probléma nem is az ár, hanem az aktuálisan elérhető választék hiánya, és az SP nem létező üzleti stratégiája a tulajdonosváltás óta.
-
dqdb
nagyúr
válasz
rxmiss #106637 üzenetére
1. kupakok le, szappanos vízbe vagy műfogsortisztítós vízbe be 1-2 órára, után bő vízben elmosás (ha nagyon retkes és nem festett-mártott a kupak, akkor körömkefés kör sem árt), és törölközőre/konyharuhára terítve szárítás pár órán keresztül, hogy belül se maradjon vízbuborék, ami a víz felületi feszültségének köszönhetően kialakulhat
2. billentyűzetet mosogató fölé viszed, fejjel lefelé fordítod és egy vékony tisztítóecsettel végigmész a kapcsolók között
3. nedves törlőkendő, áttörlöd a házat és a kapcsolók közötti részt
4. kupakok vissza -
dqdb
nagyúr
válasz
Ereshkigal #106629 üzenetére
Egyébként elvan vele az ember akár hónapokig is, aztán lecseréli egy nem halkított lineárisra, és rájön, hogy azon jobb gépelni.
Valahogyan így.Hosszú hónapokig csak JWK silent lineart használtam két billentyűzetben, aztán jött egy plateless build, amit Cherry MX-szel építettem meg. használtam azt, élveztem, hogy van hangja, a körforgás miatt 2-3 hét után visszatettem az egyik silent kapcsolós billentyűzetet, és elcsodálkoztam, hogyan voltam képes azon a kocsonyás vacakon gépelni, és közben szeretni az egészet. Az egyiket azóta újraépítettem normál kapcsolókkal, a másikat meghagytam saját magam elrettentésére.
A silent Haimu leaf spring kialakításánál nincsen meg ez a süppedős érzés, mert ott kemény műanyag nyomódik össze.
-
dqdb
nagyúr
válasz
dzsi23 #106621 üzenetére
némelyiknél double shot PBT-t írnak, de ennél csak annyit, hogy double shot
Jelen esetben a doubleshot PBT azt jelenti, hogy doubleshot PBT+ABS keverék, a doubleshot pedig doubleshot ABS-t vagy doubleshot PBT+ABS keveréket.Ezen a felirat nem fog kopni, de idővel fényesedni fog és csúszóssá válik a felülete, az idő a bőrödtől függ alapvetően (ha a világítós billentyűzeteiden nem volt vészes a kopás, akkor itt sem lesz az várhatóan, ha gyors volt, akkor itt is gyors lesz).
A fehér aljú pedig egy magyar nyelvű Ventaris Phoenix, amiről hirtelen még ennyi infót sem találtam.
A fotód alapján ez az ingyen sem kellene kategória lett sajnos. A dyesub minősége nem jó (élesség + feliratok igazítása), a KPRepublic készletét juttatja eszembe (aminél mindig leírtuk ezt problémaként), maguknak a kupakoknak a minősége pedig még rosszabb: a párnásodás még elmegy, de az, hogy több kupaknál látványosan el van csavarodva a stem, már nem igazán. -
dqdb
nagyúr
válasz
dzsi23 #106618 üzenetére
Az, ami fehér alulról, 99%, hogy dyesub PBT, 1%, hogy valami + pad printing. Ügyesen éppen felülről nincsen fotózva, de a szögből készült képeken némi szőrösödés látszik a kissé túlsütöttnek tűnő felirat mellett, ebből gondolom, hogy dyesub lesz, amiből a tiszta PBT egyenesen következik (ABS vagy ABS-t tartalmazó blend nem feliratozható ilyen módszerrel az anyag tulajdonságai miatt). Ha érintésre a felirat kissé kiemelkedik a kupak síkjából, akkor pad printing, ekkor az alap lehet PBT, ABS vagy ezek keveréke.
Az, ami fekete alulról, biztosan doubleshot. Vagy ABS, vagy ABS+PBT keverék, annak, hogy tiszta PBT, nulla esélye van.
Azt, hogy egy műanyag a lehetőségek közül PBT, PBT+ABS vagy ABS, azt acetonos teszttel lehet megállapítani, ami destruktív a kupakokra nézve, ha van bennük ABS. Ha az aceton nem bántja a kupakot, akkor tiszta PBT. Ha kevésbé bántja, akkor ABS+PBT blend. Ha nagyon, akkor tiszta ABS. Kupak alapanyagaként előfordulhat még nagyon ritkán POM (még csak feketében láttam) és PC (ez áttetsző lesz).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #106610 üzenetére
a halkítás tipikusan az a művelet, ami ha valahol eredményt hoz, azzal feltár egy másik zajforrást, amit addig nem is hallottunk
Nagyon nagy plusz egy, és sokszor a feltárt hangforrás idegesítőbb sokkal, mint amit sikeresen megszüntettél.Kimaradtak a halkan, de idegesítően ropogó rugók, annak a hangja, amikor a hangtompító szilikon pad hozzátapad a ház belsejéhez, és előbb azt kell elszakítani a stem megindításához, valamint azt, amikor a kupak-stem súrlódást hallod
Ez van, felületek dörzsölődnek egymáshoz.
-
dqdb
nagyúr
válasz
syIex #106599 üzenetére
Ne költs erre, használd a gyárit, arra tökéletesen elég lesz, amire kellene.
Extrább switch puller akkor kell, ha találkozol mindennel is (szűk plate, dagi kapcsoló, kiforrasztás, gagyi kapcsolóház, ami deformálódik a legkisebb érintésre), ahol a megfogom és kihúzom dolog bizonyos esetekben mindenkiből előhozza a rejtőzködő Mucsi Zoltánt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
dbius #106570 üzenetére
Túl sokszor láttam az 1%-ot ahhoz, hogy nyugodt szívvel tudjam ajánlani a szétszedés nélküli kapcsolócserét. Ehhez sokszor orángutánnak sem kell lenni, elég egy ridegebbre sikeredett forrasztás, és máris jön a csak pákával orvosolható szívás.
A szétszedés csak két esetben hagyható el szerintem:
1. a socketek a forrasztás mellett hozzá is vannak ragasztva a nyákhoz
2. a ház úgy tele van tömve kemény szivaccsal és/vagy szilikonnal a nyák alatt, hogy a socketek szó szerint a szivacson-szivacsba süppedve vannak, így a vastag szivacs stabilan megtartja alulról a socketeket, ez pár gamer billentyűzet esetében előfordul -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #106562 üzenetére
Ha már nem akarsz semmit sem kenni: EU-n belül láttad már a Dixie-féle lube pent?
Próbáltam én space alatt másik típusú kapcsolót, nagyon nem jött be. Ez 4 éve volt, majd ha sikerül venni egy adag Geon Raw-t, akkor megnézem ismét, hátha változtam.
-
dqdb
nagyúr
válasz
syIex #106564 üzenetére
A socketet mindig támaszd meg alulról az ujjaddal, miközben felülről benyomod a kapcsolót, vagy a nyák kemény és lapos felületen feküdjön ilyenkor. Az a lényeg, hogy a socketet alulról valami megtámassza, hogy ne tudd letépni a socketet a nyákról még véletlenül sem, amire van esély, ha helytelenül, a billentyűzetet nem szétszedve állsz neki cserélgetni.
Ha túl nagy erőt kell kifejteni a folyamat közben, akkor nézd meg, hogy a kapcsoló lábai jól állnak-e, mert esélyes, hogy nem. Érdemes a folyamat végén a nyák oldalán megnézni, hogy minden kapcsolónál látod-e a hotswap socketben a két lábat, mert ha egyet vagy egyet sem, akkor esélyes, hogy a kapcsoló lába elgörbült. Ilyenkor ki, másik be vagy csipesszel történő lábegyengetés után ugyanaz be.
-
dqdb
nagyúr
válasz
slam99 #106541 üzenetére
A "hangos space problémám" kapcsán egyrészt várni kellett pár napot, talán a stab kenőanyagoknak kellett egy kis használat és jobb lett a hang
A stabilizátorkenés folyamatának része a spammelés, amikor 1-2 percig nagy sebességgel ütöd a billentyűt a bal oldalról jobbra haladva és vissza, mert ez segít a kenőanyagnak eljutnia mindenhová. Ha ezután sem jó a hang (nem halkságra gondolok, hanem nem kívánt hanghatásra, ami például nem a drótból jön), akkor kupak le, stem kihúz, még egy kis kenőanyag a drót végére (fecskendős vagy applikátoros kenés előnyben, ecsettel macerásabb, de megoldható), majd ismét spamming. -
dqdb
nagyúr
válasz
syIex #106500 üzenetére
Itt ti nagyobb mértékben az ANSI-t preferáljátok, ha jól olvastam az összefoglalót.
Rosszul. Pár embernél van csak becsípődve, hogy az ISO választékot korlátozó tényező (már évek óta nem így van) és hogy az ANSI ergonomikusabb, mert az ANSI Enter közelebb van (az egész row stagger dolog nem ergonomikus). -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #106481 üzenetére
A Durock/JWK párosnak még 2025-ben is sikerült olyan Alpaca kapcsolót gyártania, ahol az egyik lábat tartalmazó leaf felcsúszik a házba a kapcsoló hotswap socketbe illesztésekor. Nemcsak pár esetben, hanem úgy a harmadában. Hiába vannak jó kapcsolóik (a nylon házas Lavender például nagy kedvenc még sok év után is, vagy a Vertex V1-re is majdnem elcsábultam), inkább kerülöm az egész cégcsoportot.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Gateron Onyx, beépített szilikon ütközős force break mod a kapcsolóház alsó és felső része között -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #106466 üzenetére
Ez már nem rémlett, akkor nem szóltam
1u-ra nem fér rá az összes módosítón használt betűmérettel az ikon és a felirat is, ha pedig kisebb betűméretre váltanak, akkor oda a vizuális egységesség.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #106453 üzenetére
csak sima és bütykös F/J van
XMI-nél (pontosítva a beszállítójánál) sajnos nincsen sem scoop, sem nipple, csak bar. Ha lenne, akkor bekerült volna a készletbe, a tervekben benne volt. Ugyanezért nincsen 2×3u, 1.25u és 1u spacebar, és minimalista 40%-os támogatás (R2 1.75u Backspace, R3 1.25u Tab, R3 1.5u Enter) sem, mert nem léteznek ilyen méretű kupakok.
két ANSI bal (2.25U) Shift az szándékos volt?
Igen, 660 támogatás.Í, 0, mindhárom Ű-ből van alfa és mod színű is
Az R2 1.5u Ű az örök mod pipe-alpha pipe vita miatt kétszínű, ugyanez az oka a kétféle színű 0-nak is. A másik két Ű-ből és az Í-ből a duplázás micafighter Keychron kupakkészlet PTSD-je miatt vanegyik 1U Shiften ikon van, másikon felirat
Ez akkor be lett nézve, szerencsére ortolineárison (amit nem fed le) és a szerencsére eltűnőben lévő hibás row staggeres XD64-enkívül más kiosztás nem ugrik be, ahol kettő kellene.szerintem túl sötét a bézs alapszín, max retró billzethez passzol, modern fehérhez nem
Az XMI by design retró kupakkészlet annak megfelelő színekkel.6U szóköznek csak középen van hüvelye, NEM JÓ az 1800-ra
XMI-nél csak centered 6u van, ahogyan egy rakás kupakgyártónál is. Általánosan modern 1800-ra jó, true HHKB-ra szintén, mert használják az agyukat a tervezők, csak G80-1800-ra nem, mert a Cherrynek 30 év kevés volt. -
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
dzsi23 #106440 üzenetére
Viszont, ha a B1/B6 is csak 2KRO, akkor a Stream sem kevésbé alkalmas játékra.
2KRO és 2KRO között ezen a téren hatalmas eltérés tud lenni, mert a WASD környékén a mátrix ügyes szervezésével elérhető, hogy a 2KRO ellenére menjenek a leggyakoribb 3-4 gombos kombinációk is (Logitech ebben egészen jó, erre ügyelni szoktak, a Cherry ebben eléggé rossz volt).
az új verzió ... kapható fehérben is
Na ezt nem tudtam, nemrég még csak fekete volt. -
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #106382 üzenetére
Viszont plate foam nélküli POM plate-tel egyenesen kínszenvedés egyenletesen berakni a kapcsolókat.
Nem olyan vészes az, még PP plate-be sem, ami a POM-nál is rugalmasabb (a még rugalmasabb nylont most nem említem, mert abból csak half plate-et próbáltam). Ha a plate rendben van, technika kérdése az egész:A négy sarokba kell bepattintani egy-egy kapcsolót, majd középre egyet. Ezután spirálisan kell középről kifelé haladni, a plate-et egyfelől a már behelyezett kapcsolók tartják, másfelől kézzel ellent kell tartani a szomszédos kivágásoknál ujjbeggyel a plate-et tartva. Eléggé gyors és hatékony megoldás, plate forkot nem is szoktam használni, mert lusta vagyok előkeresni.
Azonban ha idióta gyártotta a plate-et, és nagyobb a kapcsolók kivágása, mint 14×14 mm, vagy a kapcsoló gyártója nem tartotta be a Cherry ajánlását, és kisebb a kapcsolója a plate-be bepattanó részen, akkor szivaccsal és plate forkkal is kínszenvedés lesz betenni ezeket. Ilyenkor vagy marad a szívás, vagy a plate-et kell megreptetni a kuka felé, vagy dagibb kapcsolóra kell váltani.
-
dqdb
nagyúr
válasz
JulianSinulf #106410 üzenetére
A Base Kit-ekben minden esetben benne vannak az ISO kupakok is?
A legtöbb MT3-nál igen, de készletfüggő. A doubleshot ABS készleteknél eddig mindegyikben ott volt, amiben néztem, dyesub PBT-nél inkább az ellenkezője a gyakoribb. A Dropnál (és az értelmesebb kereskedőknél) mindig ott van egy képen a kit tartalma, a következőket kell ellenőrizni:
1. ISO Enter
2. R3-ban a Ű helyére kerülő billentyű, tipikusan \| vagy @' felirattal
3. R4-ben 1.25u széles Shift
4. R4-ben az Í helyére kerülő billentyű, tipikusan \| vagy <> felirattalVannak egyes kínai készletek, ahol az ISO támogatás az első pontot jelenti nekik, vannak, ahol az első kettőt, vannak, ahol az első hármat, de mind a négy pontra szükség van.
Ha nem vagy biztos benne, dobj be ide egy linket, és valaki ránéz gyorsan.
Gondolok itt arra, hogy az ű betű megmaradna a normál ISO kiosztás helyén, mellette lenne az enter és az enter fölé betehetnék egy másik kapcsolót, ami akármi is lehetne.
Most így nem rémlik, hogy van e erre lehetőség a Neo80 esetén.
Nem oldható meg, a tervezett 1.25u Enterhez nem létezik a kapcsolóhely a nyákon, illetve kupakod sem biztos, hogy lesz rá. Ilyen, a 2.25u Enter 1.25u+1u billentyűre osztása normál szélességű kupakokhoz tervezett 40%-os billentyűzeteken fordul elő általában. -
dqdb
nagyúr
válasz
dzsi23 #106435 üzenetére
A B6 Pro is 2KRO csak. Ha megírjátok, hogy milyen billentyűkombinációkat kellene megnézni, hogy mennek-e egyszerre, akkor megnézem majd este.
Az általad linkelt Stream 3.0 már sajnos nem kapható, annyiért folyamatosan ajánlott modell volt a topikban, egy ideig nem volt kapható magyar Stream, pár hónapja van fekete, de azt még senki sem próbálta.
Volt egy Cooler Master Masterkeys Lite L csodám, az talán 10 billentyűt érzékelt, szóval megoldható membránosnál is, hogy alkalmas legyen játékra, csak ritka, gondolom.
Akarat és némi költség kérdése. -
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
Igen, 8 billentyű szükséges és elégséges egy teljes értékű billentyűzethez.
-
dqdb
nagyúr
válasz
LaCeeN #106258 üzenetére
Az utóbbi egy évben hetente két új billentyűzetet adnak ki (előtte heti egy volt a tempó), szóval előbb-utóbb mindenre is sor kerül.
Szerintem errefelé már mindenki telítődött a jön a
ProMaxHE változat Keychron hírekkel, mert a múlt heti K10 HE és a K6 HE megjelenést nem említette senki sem, beleértve engem is. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #106256 üzenetére
Türelmetlenebbeknek nagyon jó hír, azoknak, akik szeretik testre szabni a dolgokat, annyira nem a fix anyagú plate és tri-mode nyák miatt, mert drágábban lesznek korlátozottabbak a lehetőségek.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #106242 üzenetére
Ebből is van két külön irányzat.
Van még két fokozat felfeléAz egyik a GMK Cosmos, ahol a kupak alapja a GMK CR feketéje színes csillámmal összekeverve, a felirat a GMK CR feketéje csillám nélkül, szóval sok sikert. A másik az SA Blackest Black (ez egy külön nem is megvásárolható készlet), ahol mind a kupak, mind a felirat az egyik legfeketébb színű fekete műanyagból áll, csak a feliratba kevertek UV reagens pigmenteket, így UV fény alatt olvasható a felirat.
az eredeti vajon milyen lehetett
Volt már olyan a történelemben, hogy a klón jobban hasonlított a renderekre, mint az eredeti GMK készlet, de az azért volt, mert a render volt rossz, és nem jól reprezentálta a megadott RAL vagy Pantone színkódokat, vagy GMK stock színt. Nagyon kevesen tudnak jól renderelni kupakkészletet, ahol a kép tényleg visszaadja a várható színeket.sokszor még azonos gyártó azonos verzióinak eltérő batch-ei között is vannak eltérések.
Igen, a GMK és SP azért erős, mert ők olyan pigmentbeszállítókkal rendelkeznek, és olyan szintet követelnek meg tőlük, később is képesek pontosan ugyanazt az árnyalatot hozni. Amikor egy egyedi színt kikevernek egy kupakkészlet számára, akkor akár 3-4 körös color matching kör jön sokszor erre specializálódott szakember és műszerek bevonásával, míg ha következő kör jön adott kupakkészletből, akkor már csak leveszik a polcról az arányokat, és bekeverik ugyanazt.a "névtelen" Light alfái valami elképesztő módon érzékenyek a napfényre, konkrétan egy kísérlet után két hetes napoztatás után lett olyan színe, mint az Aifeinek
A hidegfehér, kékes árnyalatú ABS extrém érzékeny az UV sugárzásra, elég pár hét ahhoz, hogy teljesen besárguljon. A GMK-nak váltania is kellett a WS2 színhez kevert UV gátló adalékon, mert nem volt eléggé hatékony.a monitor emelem ki, akkor is elképesztő, hogy egy random IPS noti kijelző és egy kalibrált között mekkora különbség tud lenni
Sokszor a jó monitor sem elég, mint az extrém élénk neon színekkel operáló GMK Nerve vagy GMK Flare, amelyeknél a színt a legkisebb JPEG tömörítés is agyoncsapja (lásd a linken), fotón és renderen sem lehet visszaadni jól, hogy mennyire élénk is az az árnyalat. -
dqdb
nagyúr
Csak be kell dobni a kosárba, hogy kiderüljön, 65e forintos megoldás házhoz szállítva, szóval nem 80k-s
De ott van a kulcsszó is, ami alapján lehet AliExpressen klónt keresgélni, persze ott a színek már lehet, hogy mások lesznek.
Mondjuk sosem értettem ezt a ki tudja, hogy mennyire kalibrált képernyőn nézünk egy ki tudja, hogy milyen megvilágítás és színegyensúly mellett készült fotót olyan dolgokról, amelyeknek textúrája van, visszaveri a fényt, és ez alapján a fejünkben lévő eszméletlenül szűk tartományt tartjuk csak elfogadhatónak, aztán persze amikor megérkezik, akkor jön a pofára esés, mert a képernyő nem volt kalibrált, a fotó nem 3000K, hanem mondjuk 4500K világítás mellett készítették, a kamera AWB egy nagyon kicsit félrement, a weboldal agyontömörítette a fotó és elrontotta a maradék színeket a képen, az a köcsög műanyag sem sima teljesen, és még a fényt is képes visszaverni.
Rosszabb esetben pedig nem fotó, hanem renderek alapján történik a rendelés, az pedig még cifrábban mehet félre.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #106193 üzenetére
A fa problémája az, hogy szárad és vetemedik, így idővel oda lehet a gyártási pontosság. Az általad linkelt darab vagy a gwŷdd65 gyártása során gondoskodtak a fa megfelelő kezeléséről, hogy ez ne történjen meg, de egy random AliExpresses darab esetében ebbe simán bele lehet futni.
Csuklótámaszból szerintem a fa a legjobb, szépen mutat, jó hozzáérni, de fa házas billentyűzetet már nem vennék.
-
dqdb
nagyúr
[link]
old school numpad IC -
dqdb
nagyúr
válasz
syIex #106170 üzenetére
A mechanikus billentyűzet tipikusan könnyen javítható, ha nem szívattad meg magad valami gyártói hülyeséggel (a Q6 Max esetében nem, de a szerencsére gyorsan dobott ASUS-nál tátott szájjal sétáltál volna be az erdőbe).
Eléggé sok nyákkal kapcsolatos probléma megoldható házilag forrasztópákával, ha nem, és ott vagy, ahol a part szakad, akkor egy másik nyák kell csak (ilyet Keychron például elad kérésre, a Q6 feletti custom szegmensben pedig alapvetés a külön kapható nyák).
Ezen topik alapján a Keychron problémák nagy része abból ered, hogy kilazul a hotswap foglalat vagy eleve lazán érkezik, nem tartja megfelelően a kapcsoló lábát, ami gépelés közben érintkezési problémákat okoz, ez szerencsére csipesszel könnyen javítható probléma.
Ha valaki DIY útra tér kapcsolót cserélgetve, akkor a rosszul berakott kapcsoló tud problémákat okozni, mint
1. elferdült láb, ami időnként érintkezik, időnként nem, ezt ki kell szedni, kiegyenesíteni a lábat, és visszatenni, vagy
2. a user nem megfelelően helyezi be a hotswap nyákba a kapcsolókat, azaz alulról megtámasztva a socketet, hanem izomból felülről, és letépi a socketet a nyákról, ez forrasztópákával orvosolható otthoni körülmények között is (kimondottan Keychronnál ilyen nem rémlik a topikból, de amúgy relatíve gyakori dolog)Ezzel a három, otthon is orvosolható esettel szerintem az előforduló esetek 99%-át lefedtem, de még a maradék 1% nagy része is elhárítható otthoni körülmények között.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mephike #106171 üzenetére
Hogyha kapható egy billentyűzet idehaza és mondjuk csak 5-10k-val drágább, mint a hivatalos oldalon, akkor én tuti itthon veszem meg.
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy sokan alábecsülik a support minőségének a fontosságát. Attól, hogy valami kapható itthon, nagyon nem biztos, hogy gördülékenyebb lesz az ügyintézés a hazai forgalmazónál, de abban igazad van, hogy valószínűbb.Ha valami több helyen kapható, akkor az nálam mindig mérlegelés kérdése, ahol az elsődleges szempont a support minősége. Van az a kínai vendor, akire egy lyukas garast sem bíznék (KBDfans, szép hosszú történelmük van 5-10 dolláros kuponok felajánlásából), de van egy rakás, akinél simán (ClickClack, QK, Meletrix, Matrix), van olyan amerikai, akit szintén messzire el (Drop, szintén szép hosszú történelmük van és ők egyszer meg is szívattak a postával kéz a kézben úgy, hogy pénzt buktam), azonban szintén van egy rakás, ahonnan bármikor (CannonKeys, Novelkeys, Omnitype), vagy európai területen Candykeyst messzire el, Oblotzkytól és ProtoTypisttól bármikor.
Azt is érdemes nézni, minél messzebbről jön a cucc, tipikusan annál rosszabbak a garanciális feltételek. Itthon a sávos értékalapú garanciaidő a legjobb általánosan, ezt követi az EU-s hosszban, aztán a UK, végül az amerikai és kínai, ahol simán lehet csak 30 napos a garancia (persze egyes vendorok ettől eltérnek felfelé, és a jobbak esetében a probléma megoldása a prioritás).
Fontos (és sokak által nem ismert) dolog, hogy amíg egy itthoni, EU vagy UK vendor esetében az eladó jogi felelőssége a csomag eljuttatása a címzetthez (azaz, ha elveszti a futárcég, akkor az eladó feladata pótolni azt), addig amerikai és kínai eladó esetében a felelősség addig terjed, hogy feladják. Ezeknél tipikusan elérhető pár dollárért szállítási biztosítás, arra egy drágább cuccnál mindig érdemes beruházni (persze itt is igaz az, hogy egyes vendorok ettől eltérnek, és az itthoni/EU/UK elvárást hozzák).
-
dqdb
nagyúr
[link]
nem hivatalos Neo65 tri-mode QMK firmware forrásValaki megunta a GPL sértést, és "this is a community port which was derived from a partial source originally released by the manufacturer and reverse engineered by probing the hardware directly."
-
dqdb
nagyúr
válasz
Evil Snowman #106126 üzenetére
Harmadennyiért jó vétel lenne, de egy full noname ABS-PBT-PC blend kupakkészletért 80 euró + áfa eléggé meredek.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #106109 üzenetére
Skill issue. Van négyféle sor, abba 5-10 másodperc alatt be lehet sorolni az összes kupakot, ráadásul a szélesebb kupakok még segítenek is, hogy melyik sorról van szó.
Egy stealth kupak, amin van felirat, már tényleg szívás, de a blank egyáltalán nem az (igen, gyakorlati tapasztalat).
-
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #106026 üzenetére
Megfordítod a kupakot:
Ha nem éles kontúr van vagy más jelből látszik, hogy doubleshot, akkor a reverse dyesub a bal oldalihoz hasonlóan fog kinézni, azaz az alsó élen bizonytalan lesz a kontúr, mert a festék eltérő mértékben hatolt be a kupak alá. Itt a zöld alapszínű kupakot festették kékre, ha fehéret festettek volna, akkor alulról fehér lenne a kupak belseje.
Doubleshot esetében egyes gyártóknál a kupak oldalfala mindkét színből tartalmaz egy-egy réteget, de itt a kontúr éles és egyenes:
-
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #106022 üzenetére
Ez anyagában színezett.
Olcsó reverse dyesub gyártók szoktak olyat csinálni, hogy megveszik/öntik a fehér kupakot, és minden reverse dyesub lesz, mert a kupak az alapszínét is így kapja meg. Szóval még az is reverse dyesub lesz, aminél elég lenne sima dyesub vagy dyesub sem kellene, mint space-ek esetégen. Milkyway tolta így sokáig.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #106002 üzenetére
Én a pad printinget érzem problémásnak ilyen árazás mellett: kopni fog a feliratozás.
Blanket szívesen kipróbálnék tényleg jó lefedettséggel (ha ISO nem is lesz, de a 7u az minimum), én nem félek előre a csúszósságtól sem micafighterrel ellentétben, a sima felület nem jelent instant korcsolyapályát az ujjaimnak, míg a kifényesedett ABS igen.
-
dqdb
nagyúr
Ez a rendelet már 2023 végén érvényben volt, én akkor találkoztam vele egy Geon rendelésnél először. Végül akkor arra jutottam a supporttal, hogy megkértem, írják meg a lenti részletezést a rendelésben szereplő tételekről nekem, arról ment screenshot és a DHL elfogadta:
Krytox: no iron/steel
Cherry switches: imported from Germany
Geon springs: used Korean steel
Haimu switches: used Chinese steelGeon support ugyebár az egyik legjobb, ez friss rendelet volt, akkor futottak bele ők is hasonlóba először, így is sikerült pár oda-vissza levélváltásban 2-3 óra alatt rövidre zárni.
A KBDfans supportnak már réges-régen tudnia kell erről, szóval kész megoldással is illene rendelkezniük, ha írsz nekik. Most legalább kiderül, hogy továbbra is hozzák a hosszú évek óta megszokott hírhedt béka segge alatti színvonalat, vagy javultak valamennyit
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #105951 üzenetére
A CF-et én simán az acél mellé raknám.
Ez erőteljesen függ a szövés mintájától és a rétegek számától, a billentyűzeteknél megszokott típusok tipikusan az alumínium és acél közé esnek. Fura módon az előbbinél jóval merevebbnek érzed, az utóbbinál kevésbé merevnek, pedig az alumíniumhoz van közelebb a számok alapján. A forged carbon gyengébb a szövöttnél, az minden tulajdonságában (merevség, hang) az FR4-hez áll közel, mert ott a gyanta dominál.Valamennyire akkor is, ha a plate anyagában alakítunk ki "ál" leafspringeket.
Az a valamennyire nagyon is lehet, megfelelő a leaf spring kialakítása. Ez a plate az általam próbáltak közül a legdurvább ezen a téren, a top mount ellenére bounce terén minden gasket mount megoldást maga mögé utasít. A Gina esetében nem is a hely probléma, a sandwich mount miatt elég a kisebb keret is, hanem maga a méret, túl kicsi a macropad ahhoz, hogy az ilyen kivágások hasonlóan jól működjenek (érdekes módon az OGRN numpadnál nincsen leaf spring kivágás a plate-en, pedig a hely ott is meglenne). A designer amúgy ugyanaz, a Gina az OGR-nél később készült, az OGR saját projektként, a Gina megrendelésre.A Ginához hasonló sandwich mount leaf spring megoldással a Thermal V2 jön majd 60%-os méretben hamarosan a Wilba-Salvun párostól (és az OGR-ből is hónapokon belül jön a következő kör).
mindkettőnek előnye a fémekkel szemben, hogy nem pengenek (kivéve persze, ha pont a rezonanciakeltés a cél)
Ez a leaf spring megoldás az OGR méretében már hajlamos a rezonanciakeltésre CF plate-nél. Ha nagyon nehéz kezű gépelő vagy (100+ grammos kapcsolók), akkor a billentyűzet bal oldalának erőteljes leütése a jobb oldalon határozottan érezhető (de nem igazán hallható) vibrációt képes okozni és fordítva, ezért nekik érdemes plate foamot használni. Ha csak nehéz, átlagos vagy könnyebb a kezed, akkor ez elő sem jön, és nem érted, hogy mások miről beszélnek, amíg nem állsz neki kísérletezésképpen izomból csapkodni a billentyűket. -
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #105924 üzenetére
Tehát a kérdésemre a válasz leginkább a Topréhoz ragaszkodás némi múltidézéssel vegyítve.
Nem, a kérdésedre a válasz a preferencia. Több embert ismerek, aki TKL-en is R3 Ctrl-t használ, mert úgy kényelmes neki. PC vonalon még az AT billentyűzetnél is a mostani Caps Lock helyén volt a Ctrl, és a mostani Ctrl helyén az Alt, csak később költözött le a Ctrl az alsó sorba.Egyébként tudtommal már van QMK-s Topre/EC build, még Cherry keresztszárral is, szóval a kupakvadászat sem egy Canossa-járás.
10+ éve létezik MX slider, a kupak azóta nem problémás*. A többi komponens is szépen lassan összeállt idővel, jelenleg két árszinten (Deskeys drága, KLC olcsóbb) is komplett választék létezik 2-3 éve, ezeket kombinálni lehet egymással és RealForce-ból bontott komponensekkel.Cipulot a szoftveres támogatás megírása óta futószalagon gyártja az EC nyákokat a népszerűbb kiosztásokhoz, ha nincsen fizikai kompatibilitási probléma**, akkor eléggé sok piacon lévő billentyűzet átépíthető már most EC-re, pár group buy pedig eleve gyári MX+EC+Alps támogatással jön.
Az EC hátránya, hogy amíg a nyák az MX-hez hasonlóan többféle kiosztást támogathat, addig a plate már problémásabb tud lenni: a 6.25u és 7u alsó sor simán megy ugyanazon a plate-en, de a kettéosztható stabilizált billentyűk már nem, mert a stabilizátornak nagyobb kivágás kell, ami a kettéosztott kapcsolókat nem fogná meg stabilan, szóval nem olyan rugalmas sajnos a többféle kiosztás támogatása.
Erre jelenthet megoldást a nemrég kijött a ÆBoards Nævy EC kapcsoló, ami MX formában, komplett kapcsolóként hozza el az EC élményt, MX stabilizátorokat használ, ehhez a nyákon szükség van a stabilizátorok furatára (korábbi EC nyákokon ez nem volt ott, az ezután érkezőkön már várható, a fenti linken az Alice-nál például már ott vannak a lyukak).
Érdekes mellékág az ÆBoards Ræd HE kapcsoló, ami felülről Topre a gumidómmal, alulról HE, és bármelyik KS-20 kompatibilis HE nyákba bepattintható.
* némelyik alacsonyabb profilnál előfordulhat bizonyos kupakok esetében binding, ilyen DCS-nél az A betű (meglepő módon a többi betű nem abból a sorból), szóval például DCS-t érdemes kerülni
** EC esetében a space stabilizátorának kicsit nagyobb hely kell a drót miatt, ezért előfordulhat, hogy egyes korábban tervezett és a drótnak szűkebb helyet hagyó házakba nem fér be
-
dqdb
nagyúr
[Keychron B2 Pro]
B1 Pro + numpad -
dqdb
nagyúr
Pár Cherry bejelentés.
Cherry IK néven érkezik az induktív analóg kapcsolójuk, Cherry MK néven érkeznek majd a mágneses kapcsolóik, de ide nem volt még termékbejelentés.
Cherry MX Honey
silent tactile (3,7 mm-es teljes út, 1,9 mm-nél kapcsol, 45 grammos érzékelés)
Cherry MX Blossom
extrém könnyű lineáris (3,8 mm-es teljes út, 2 mm-nél kapcsol, 50 grammos bottom out, 35 grammos érzékelés)Cherry MX Falcon
erős taktilis (3,5 mm-es teljes út, 1,7 mm-nél kapcsol, 50 grammos bottom out, 70 grammos érzékelés) ← az adatoknak lehet, hogy nincsen köze a valósághoz, mert a letölthető adatlapban más számok vannak -
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #105904 üzenetére
Tudom, de ugye a QMK/VIA/Vial/ZMK/Launcher korát éljük erősen, szóval így nem igazán releváns, hogy ctrl, capsLock vagy bármi.
De, jelen esetben releváns, mert a HHKB kiosztás az R3 Ctrl köré lett tervezve.Persze ezt egy modern firmware esetében felülbírálhatod, de akkor nem sok értelme volt a HHKB kiosztást választani, ha az alapjátt dobod ki.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #105920 üzenetére
Öööö, bottom mountot akartam írni, top mountot sikerült
Ez itt olyan, mintha a nyákban lenne egy bemélyedés, amin keresztül a plate-től leér a csavar a házig, ezért gondolom, hogy a plate van a házhoz csavarozva és nem a nyák:
Persze simán lehet, hogy csak az áttetsző műanyag viccel meg a pocsék részletességű képeken, mert itt meg mintha a plate-en lenne bemélyedés:
Ezért kell a robbantott ábra.
60%-os mérethez képest nekem is kicsit erősek a kávák
Azt akartad mondani, hogy Piggy60? Vagy M0110-t?A legdurvább 60%-ost, ami körülbelül full size szélességű, most nem találtam meg sajnos hirtelen.
Seep: köszi a linket, ez sokkal jobb, mint a mostani megoldásom, azaz kerestem egy problémamentes verziót, kikapcsoltam benne minden funkciót, ami felesleges és nem engedem frissülni.
-
dqdb
nagyúr
[link]
low profile tri-mode kerámia kupakokkalNem egészen értem a koncepciót: teletömik a billentyűzetet az összes létező szivaccsal, majd ráteszik a kerámia kupakokat a hangzás érdekében, de azt már előtte
kinyírtákegyensemmilyenre hozták 4 rétegnyi cuccal.Az előrendeléses ára egészen jó (főleg akkor, ha a QMK/VIA esetében a QMK részt komolyan is gondolják), az MSRP már drágácska.
-
dqdb
nagyúr
válasz
JulianSinulf #105825 üzenetére
Az is oda jutott, hogy kellene egy firmware-t fordítani. Nagyon ajánlgatta is.
Igen, ez így menne, ha elérhető lenne a QMK forrása, de licencsértő módon a QK/Neo és még egy rakás kínai gyártó nem adja ki* a forrást a tri-mode nyákokhoz a QMK GPL licence ellenére (a vezetékesekhez igen). A nagyobbak közül egyedül a Keychron a jófiú ezen a téren, és akad még pár gyártó, amelyeknél egyes modellekhez elérhető a forrás. QMK nélkül VIA-ra vagy korlátozva, az pedig csak konfigurációs felület (bár ezen a téren az egyik legjobb), plusz feature-öket nem lehet hozzáadni/módosítani.* mivel nincsen QMK forrás, ezért a QMK-VIA fejlesztők által kialakított policy alapján a hivatalos VIA repóba sem kerül be a billentyűzet, ezért kellett a VIA-ban JSON-t kézzel betallózni.
Ekkor bezártam, mert az IC típusa nem látszik.
A bootloader alapján valamelyik Westberry Tech WB32 variáns lesz a nyákon, ARM processzorról van szó.Vagy lecsiszolták/legravírozták vagy lefestették.
Vagy eleve csont üresen érkezett. Vezetékes Neo Ergo nyákom van, azon ott van a felirat az IC-n.Bár a gpt szerint lehet, hogy BT kapcsolat esetén kijelezné a gép.
Igen, az eszköz firmware-jén múlik, hogy támogatja-e BT kapcsolaton ezt a profilt. 2.4G módban csak annyi visszajelzés áll rendelkezésre, hogy alacsony töltöttség esetében az Escape LED-je nekiáll villogni.Az o-ring-hez szükséges tartók nem érnek hozzá semmihez.
Közben megnéztem a képet, és csak négy távtartó van a sarkokban , az nem befolyásol szinte semmit sem. Ha jutna a nyák közepére is, akkor már más lenne a helyzet, de nem jut szerencsére.A deszka amin van, elvileg tömör.
Ha tömör fa, akkor nem számít olyan sokat a deskmat, mint MDF-nél vagy üreges kialakításnál: a rezgések egy részét elnyelni, így halkít valamennyit, de messze nem annyira, mint egy papírrácsos csodánál.Most egész jó a hangja.
Ez a lényeg. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #105827 üzenetére
Jó ez z ábra, látványosabban mutatja be, mint az évek óta copy-paste-elt Discord hozzászólásom csupa számmal.
Igen, a 3305-ből többféle van, a 3305-0 és 3305-1 használatos billentyűzetekhez, ahogyan írod, a 3305-0 a legrövidebb mind közül, a képen a 3305-1 szerepel (van 3305-2 is, de az a 0305-nél is hosszabb az emlékeim szerint).
plusz maga a mount ugye, mert a plate van alulról megtámasztva, a kapcsolókat pedig ahogy nyomkodod, lefelé tolod a nyákot
Ez nem probléma, kellően sok kapcsoló van ott, amelyek kellően megtartják a nyákot még hosszabb távon is. Ha nem így lenne, akkor az összes olyan top-bottom-tab gasket mount billentyűzetnél probléma lenne, ahol nincsen összecsavarozva a plate és a nyák, de a gyakorlatban nincsen.Az egyetlen billentyűzet, aminél a designer nem vállalta be a hotswap opciót emiatt, az isOGR volt. Nem volt hely a távtartónak, egyetlen kapcsoló, ami középtávon vagy tartotta volna a nyákot eléggé, vagy nem, így forrasztani kell azt az egyetlen kapcsolót
Mondjuk az jól jelzi a célpiacra pontos lövést a designnal és ezzel a döntéssel, hogy Geekhacken és Discordon az egész group buy alatt szó szerint senki sem kérdezett rá arra, hogy miért nincsen hotswap.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #105823 üzenetére
Hotswap + O-ring mount felállásnál azért szokás összekötni a nyákot és a palte-et, mert a gumigyűrű lassan lehúzhatja a a nyákot a kapcsolókról. Forrasztott nyáknál nincsen ilyenre szükség, mert ott a forrasztás miatt ez nem fordulhat elő.
A bottom mount ugyanolyan, mint a top mount vagy a tab gasket mount ezen a téren, a plate van rögzítve, a nyák a kapcsolókon keresztül lóg a plate-ről.
-
dqdb
nagyúr
válasz
JulianSinulf #105820 üzenetére
Viszont a fal rücskös, így nem tudom, hogy mi károsodna jobban. Az alun a festés vagy a fal festésének rücskei.
Coating esetében valószíínűleg mindkettő, de a billentyűzet pár mikrokarcnál többet nem szenvedne el, anodizáltnál csak a fal.Az a kis (jelenleg) zöld fény mindig világít. Akkor is, ha nincs kábelre dugva vagy, ha épp vezeték nélküli módban van. Azt meg lehet oldani, hogy csak "bekapcsolt\csatlakoztatott" állapotban világítson?
Ilyen logikát csak firmware-ben lehet implementálni, azonban QK/Neo vonalon a wireless modelleknél csak VIA van, a QMK források nem elérhetőek, így nem lehet saját firmware-t fordítani. Annyit tudsz tenni, hogy kiteszed a kapcsolást az egyik layerre, és kézzel állítod kedvtől függően.Illetve becsavaroztam kétoldalt az o-ring-hez szükséges távtartókat, hogy később ne kelljen.
Ezzel merevítetted és valószínűleg kissé hangosabbá is tetted a billentyűzetet. A halkítás legegyszerűbb módja deskmat vagy keebmat (billentyűzet méretű deskmat) a billentyűzet alá, ez annál hatékonyabb tud lenni, minél üregesebb az asztal.Közben kiderült, hogy tévedtem, mert a kerek gumiból 14 került bele. Most kicseréltem a hosszúkás gumira. Ezzel mindtha jobb lenne.
Az ilyen sok felfüggesztési módot támogató billentyűzeteknél tipikusan legfeljebb egy, nagyon néha kettő az, ami a gyakorlatban is jó, a többi csak a marketingelhető nagyobb szám miatt van ott. Nézd végig, neked mi tetszik, aztán használd azt örömmel. -
dqdb
nagyúr
válasz
JulianSinulf #105756 üzenetére
Oszthatom így a backspace-t is? Vagy ott előfordulhat gombütközés?
Az a kérdés, hogy hol ütöd jelenleg azt a billentyűt: ha az egyik oldalán és jól jönne az a plusz 1 billentyű, akkor oszthatod. Ha középen, akkor ellenben könnyen öntökönrúgás lehet belőle. Nézd meg a mostani billentyűzeteden, hogy hol fényesebb a kupak.Van rajta egy kis LED-es rész. Azt hogyan állíthatom?
A bal alsó sarokban a lámpa ikonra kattintva jönnek elő a világítási opciók:Ha billentyűkre kötnéd a konfigurálást, akkor az itt lesz:
-
dqdb
nagyúr
válasz
JulianSinulf #105751 üzenetére
Az FN gomb a jobb alsó, szélső lesz, mert így határozták meg a Neo-nál.
Oda teszed, ahová akarod VIA-ban, nincsen olyan, hogy így határozták meg. Szép is lenne, ha nem lehetne a jobb Ctrl helyére tenni a jobb Ctrl-t.A Vial Web viszont egyelőre nem ismeri fel a billentyűzetet. Bár ide lehet, hogy kell majd valami json fájl, ennek még utána kell néznem.
Ne Vial, hanem VIA, a billentyűzeten VIA kompatibilis firmware lesz, a Vial felülete csak a 2.x kompatibilis JSON-okkal boldogul, míg a billentyűzethez 3.x-et adnak. És igen, JSON betallózása kell majd. -
dqdb
nagyúr
válasz
JulianSinulf #105747 üzenetére
Az ISO és az alsó sor egymástól független dolgok. ISO esetében a bal Shift osztott, így oda nem kell stabilizátor, az Enter stabilizátora pedig függőlegesen áll, nem vízszintesen. Arra figyeljél, hogy míg általában 180 fokkal vannak elforgatva egyes kapcsolók a többféle kiosztás támogatásához, addig az Enter környékén 90 fokkal.
Az azonos színű billentyűk a támogatott alternatív kiosztásokat jelentik, azaz például mindkét Shift kettéosztható, ahogyan a Backspace is, és az alsó sor is kétféle lehet.
6.25u alsó sor esetében a rövidebb drótot kell használni a Space-hez, a kapcsolók pedig a Space-től balra a bal oldali pozíciókba, a Space-től jobbra a jobb oldali pozíciókba kerülnek (ha nem vagy biztos, akkor érdemes rátenni kupakokat). Az Fn gombot a jobb Alt és jobb Ctrl közötti két billentyű egyikére teszed majd.
7u alsó sor esetében a hosszabb drótot kell használni a Space-hez, a kapcsolók pedig a Space-től balra a jobb oldali pozíciókba, a Space-től jobbra pedig a bal oldali pozíciókba kerülnek. Az Fn gombot vagy a jobb Alt és jobb Ctrl közé teszed, vagy a jobb Shiftet kettéosztod, és annak jobb oldalára kerül (ennek az az előnye, hogy eggyel kevesebb stabilizátor kell).
A Caps Lock teljesen ízlés kérdése, lépcsőshöz a bal oldali pozícióba, telihez a jobb oldali pozícióba kell a kapcsolót tenni.
Az alsó sor preferencia kérdése, nincsen jobb választás, a 7u a klasszikus, a 6.25u a manapság megszokott. Én a 7u + osztott jobb Shift + lépcsős Caps Lock felállásra szavazok mindig, mert a jobb oldali Fn ott jobb helyen van szerintem, mint az alsó sorban.
-
dqdb
nagyúr
csak csillivilli dizájnal
Amit megkapsz a 150-200 dolláros árkategóriában is. Most a HE mánia miatt a gamerek jobban hülyének nézése és lehúzása megy, mint az RGB korszak elején.-----
[link]
Alice + numpad normál és southpaw változatban, hogy legyen valami jónak tűnő cucc is említve maWind Studio, kiosztás terén mindig is bevállalósak voltak (a manapság 98%-os néven futó kiosztást nekik köszönhetjük), közepes gyártási minőség és túlárazás volt a jellemző rájuk, az utóbbit szerencsére mostanában dobták, és ez is egészen jó áron megy
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mephike #105696 üzenetére
Ez ugyanannyiba kerül, ebből nem spórolták ki az anyagot (a 800 gramm nevetséges), komplexitást nézve bonyolultabb, gyártásminőségre látatlanban is jobb (az Owlab átlagos-jó ezen a téren, a Matrix nagyon jó). Direkt az évek óta túlárazó Matrixot hozom fel ellenpéldaként egy jó ár-érték arányú budget darab helyett, mert még nekik is belefért az árba a nyák+plate.
Az 520 dollár már high end árazás, amiben egy böszme nagy rézdarab is benne van hibátlan anodizálás mellett, TKL méretben.
-
dqdb
nagyúr
válasz
tpeter77 #105692 üzenetére
Keychron B6 Pro és az egeres topikban tedd fel a kérdés másik felét a maradék kerettel
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mephike #105691 üzenetére
A Wootingnál rohadtul elgurult a gyógyszer az árazás során, nettó ~380 dollár csak magáért a házért és ~520 dollár egy komplett billentyűzetért?! Ennyire azért nem kellene cash grab módban tolniuk még akkor sem, ha az utóbbi években látványosan a gamerek fejésére rendezkedtek be, mert nehéz megmagyarázni, miért kerül a duplájába mondjuk egy Neo60 Cu-hoz képest egy full alumínium, mindössze 800 grammos valami.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Evil Snowman #105683 üzenetére
Bedurrantottam az 1 dolcsis deposit-ot a V3 Air-re.
Fanboy nem vész el, csak márkát vált -
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #105661 üzenetére
A Keychron nem légüres térben létezik, és a Q2 megjelenése óta voltak azért bőven történések a piacon. A mostani 130 dolláros ára reálisnak nevezhető a konkurenciához képest, ezért írtam a 110 dollár eltérést.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged