- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- bambano: Bambanő háza tája
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Hieronymus: Amikor reggek nem indul az autó, küzdelem az ólomszulfát ellen
- eBay-es kütyük kis pénzért
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
Sztatikus elektromosság kisüti az EEPROM egy részét bithibát előidézve. A VIA a beállításait checksummal ellátva tárolja, a kiosztás betöltésekor ellenőrzi, és ha nem stimmel, akkor reseteli a tartalmat induláskor (szóval valószínű, hogy a reset és a tényleges kisülés nem ugyanakkor történik, hanem az előbbi az utóbbi után akár órákkal).
Vagy a géped könyékén nem stimmel valami a földeléssel, vagy például a szőnyeg olyan az asztalodnál, hogy feltöltődsz azonnal, vagy adott nyák készítője bénázta el a tervezést, és erre hiperérzékeny PCB-t tervezett, vagy ezek kombinációja, vagy valami más. Időnként előfordulhat, a családban egyszer fordult elő három év alatt egy napi szinten ki-bedugott billentyűzetnél, ha nálad rendszeres és nem csak egy billentyűzetet érint, akkor érdemes lenne körbenézni a géped környékén, mert nem normális. Ha csak egy billentyűzetet, és az fémházas, akkor lehet, hogy érdemes lenne a házat, a nyákot és az USB csatlakozó külső fémrészét összeköti földügyileg (egyes nyákokhoz mellékelnek egy áramot vezető szivacsdarabot), amelyet a nyák alsó részére lehet ragasztani egy direkt erre a célra szolgáló kontaktpontra, így azon keresztül a nyákot a házhoz földeli).
Ezért is jobb a saját QMK fordítás, az védett ez ellen. a gépeden is meglesz a kiosztás, és ha nem vagy lusta, akkor Githubon is a saját repódban.
-----
"Öröm" látni, hogy az azokba beleállás sokadjára is megy a topikban, akik válaszolnak kérdésekre, mert miért úgy és nem amúgy válaszolnak, és arra miért nem válaszolnak, míg másra igen, azonban amikor válaszolni kellene konkrét kérdésekre, mint például az itt megválaszolt hozzászólás, akkor ugyanazok már lapítanak, és megy a nem értek hozzá kártyára hivatkozás. -
dqdb
nagyúr
válasz
Zizi123 #104948 üzenetére
Az igazán "tehetséges" fejlesztő képes megoldani, hogy a hibás programja akkor is okozzon problémát, ha az nem fut
Jelen esetben egy nagyon okos valaki úgy gondolta a Thrustmasternél, hogy jó ötlet a saját driverüket beregisztrálni a kormányuk mellett az STM32 gyári bootloaderére is, mert mi baj lehet belőle ... Így hiába látta a QMK Toolbox, hogy csatlakoztatva van az eszköz, az által futtatott gyári STM32 flasher a gyári drivert várta, azzal próbált kommunikálni, csak éppen nem az csücsült az IOCTL hívás túloldalán.
Az említett Zadig arra való éppen, hogy az ilyen nagyon ügyes programozók ellen védjen meg, mert a segítségével meggyőzhető a Windows, hogy adott USB eszközhöz adott drivert (jelen esetben WinUSB) töltse be ahelyett, amit egyébként használna.
Ha más eszközök firmware-frissítésével is probléma akadna a jövőben, akkor mindig a Thrustmasterre gyanakodj innentől kezdve első lépésként.
-
dqdb
nagyúr
[link]
A Cherry átviszi a kapcsolók teljes gyártását Németországból Kínába. -
dqdb
nagyúr
válasz
Zizi123 #104938 üzenetére
Driverproblémának néz ki mégis, nem a WinUSB driver ugrik rá a DFU (=firmware frissítés) módba kapcsolt billentyűzetedre, hanem más. Első lépésként indtísd rendszergazdaként a QMK Toolboxot és Ctrl+N. Ha végzett, akkor próbálkozz meg a frissítéssel ismét, hátha ez megoldja. Ha nem, akkor jön a Zadig kör.
Egy gyors keresés alapján nincsen valami Thrustmaster cucc telepítve nálad?
-
dqdb
nagyúr
Ezt csak úgy itt hagyom.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Zizi123 #104934 üzenetére
Majd egy Keychron V/Q tulajdonos megírja, hogyan működik a firmware frissítés Keyboard Launcherből, íme a mindig működő QMK megoldás:
0. kapcsold vezetékes üzemmódba a billentyűzetet
1. töltsd le innen a megfelelő firmware-t
2. töltsd le innen a QMK Toolboxot és indítsd el
3. a billentyűzetet DFU módba kell tenni, ehhez az egyik legegyszerűbb megoldás az, hogy kihúzod a kábelt, a bal felső gombot (tipikusan Escape) nyomva tartva visszadugod a kábelt, és ezután engeded fel a lenyomott billentyűt. A második legegyszerűbb megoldás az, hogy VIA vagy Keychron Launcher alatt valamelyik billentyűre rákötöd a RESET billentyűkódot és lenyomod azt a billentyűt. Ilyenkor a billentyűzet megszűnik működni (az USB kábel ki-behúzásával minden visszaáll a régibe)
4. ekkor a képeden látható sárga sor jelenik meg a QMK Toolbox ablakában, hogy talált egy billentyűzetet
5. felül az Open gombra kattintva keresd meg a letöltött .bin fájlt
6. nyomd meg a Flash gombot, megtörténik a frissítés, majd pár másodperc múlva a billentyűzet feléledHa a negyedik pontban nem jelenik meg a billentyűzet és az Eszközkezelőben látsz ismeretlen eszközt, akkor indítsd el rendszergazdaként a QMK Toolboxot és Ctrl+N segítségével telepítsd fel a drivereket. Erre nálad valószínűleg nem lesz szükség, mert a képmentésen már összejött, azaz van driver.
Ha kellenének képernyőmentések a folyamatról, akkor holnap délután tudok olyat adni, mert most csak egy ATmega32 alapú billentyűzet van kéznél, és bár a folyamat maga ugyanaz, az STM32-nél a kiírt információ eléggé eltér.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Zizi123 #104923 üzenetére
A kép alapján a firmware frissítéshez szükséges driverek telepítve vannak, a QMK Toolbox látja a DFU módban lévő billentyűzetet, azaz felül az Open gombra nyomva be kell tallózni a firmware fájlt (STM32, szóval .bin kiterjesztése), majd a Flash gomb megnyomásával frissül is a firmware.
-
dqdb
nagyúr
válasz
FirstTripla #104909 üzenetére
Firmware frissítéshez és konfiguráláshoz is sokszor érdemes USB2.0 portot használni és direkt kapcsolatot, azaz mellőzd hub használatát. Nekem eddig mindig ment hubon keresztül, de eléggé sűrűn hallom, hogy ez volt a probléma megfejtése.
Ha VIA-ról van szó, akkor érdemes az "asztali" változatot is megpróbálni, ha a böngészős nem megy, vagy fordítva, ebbe már én is belefutottam, hogy adott böngészőn köhögött és képtelen volt kapcsolódni a böngészős változat, míg a másikkal ment (azért van idézőjel az asztali szó körül, mert az sem működik teljesen offline, csak egy vékony Electron héj a weboldal köré építve).
-
dqdb
nagyúr
válasz
FirstTripla #104907 üzenetére
Ami gondom van csak vele, hogy amikor makrózni akartam a keychron launcher oldalán, akkor nem tudtam azt összehozni amit akartam, de utána a C, V, 3, 4 gombok teljesen össze vissza működtek (v betű beillesztett egy random google kezdőlapot, 3-4 pedig windowsos fájlkezelőt meg valami beépített nézetet ugrasztott fel, de karaktert nem tudtam írni vele)
Úgy hangzik, hogy véletlenül sikerült fixen egy layerre beugrasztani a billentyűzetet például úgy, hogy TG(x)-et használtál MO(x) helyett. Ha ez volt, akkor a kihúz-bedug elég lehet. Persze lehetett más oka is, ennyi infóból ezt tűnik a legesélyesebbnek.
Illetve QMK-val jól tudom szerkeszteni a beállításokat, de a VIA-n keresztül (usevia.app) nem tudom csatlakoztatni a V6 max-ot.
A Keychron wireless billentyűzetei nincsenek benne a QMK master branchben, saját forkjuk van, így nem kerülhetnek bele a VIA master branchbe sem, azaz kézzel kell a VIA JSON fájlt betölteni, hogy felismerje a billentyűzetet. Ezt innen töltheted le, jó sokat kell görgetni. VIA-ban felül az utolsó, ekkor még harmadik Settings fülön engedélyezd a Design fület, harmadikként fog megjelenni felül, és ott töltsd be a JSON fájlt. Ezután billentyűzet kihúz → bedug → engedélyez és menni fog.Ki kell húzni az egeret a gépből és vissza, és utána működik ez nem tudom miért van.
A gyári programoknál nem szoktak ügyelni arra, hogy egymással kompatibilisek legyenek, egymás mellett elférjenek. Ugyanazon felületen keresztül éri el a Keychron Launcher/VIA a billentyűzetet, mint a SteelSeries alkalmazás az egeret. Ha parajelenséget találsz, akkor érdemes kikísérletezni, hogy mik vesznek össze. Szerencsére a billentyűzet szoftverének nem kell folyamatosan futnia, így azt elé konfiguráláskor beüzemelni csak. -
dqdb
nagyúr
válasz
Nobbigstein #104822 üzenetére
A Neo80 képeken vegyesen vannak, de a rendelésnél nem látom, hogy ezt hol lehet választani.
Jelenleg csak a WK verzió érhető el, ezért nem válaszható (korábban volt WKL is). Ugyanígy a színek köre is változott, láthatsz a képek között olyat, ami jelenleg nem rendelhető, cserébe van olyan, ami korábban nem volt rendelhető.A prebuilt Q3 ISO jelenlegi 140 dolláros ára eléggé jó, ha azzal a kupakkal és kapcsolóval jó neked, amivel jön, akkor ár-érték arányt nézve jó vétel szerintem, a keychron.com áfa elsunnyogását is figyelembe véve pedig főleg. Ha a barebone-ra mennél és cserélgetnél, akkor annak ellenben eléggé rossz az ár-érték aránya, egyértelműen a Neo80 a jobb választás. Ha nem a barebone-ra, de cserélgetnél, akkor erre az attól függ a legjobb válasz.
Egyébként a banana mennyire különbözik a brown-tól?
Nagyon. Sokkal rövidebb úton jár, nehezebb, a taktilis hupli nagyobb és az út elején van. Annyira eltér a kettő, hogy a barna közelebb áll egy lineárishoz, mint a bananahoz, így csak a gyakorlat fogja megmutatni, hogy neked való-e. -
dqdb
nagyúr
válasz
Zizi123 #104743 üzenetére
Kicsit összetettebb a helyzet ennél. A leírást arra alapozom, hogy a group buy/pre-order világban hogyan működnek a vendorok, a Keychron már inkább retail világ (bár itt egyedi rendelésről van szó), eltérések előfordulhatnak.
Első kiindulási pontként nem tudjuk, hogy a Keychron dollárban azonos áron szállított-e és nem drágábban.
Amikor egy vendor megrendel a gyártótól valamit, akkor általában 1-2-3 részletben kell fizetnie, ebből a 2 részlet a leggyakoribb, amikor is rendeléskor és szállítás előtt van fizetés, ahol gyártótól függően 50%-50% és 25%-75% között alakul a két fizetés aránya. Az árat tehát befolyásolja az akkori árfolyam, amikor a forgalmazó leadta a rendelést, és az az árfolyam is, amikor a gyártó elindította felé a szállítást. Az említett januári csúcs gyanúsan közel van ahhoz, amikor a második részlet esedékes lehetett tengeri szállítás esetében, szóval de, érinthette.
A következő árfolyamtól függő tétel a szállításé, ez Kínából Európába tengeren vagy vasúton valósulhat meg, mert a repülővel szállítás gazdaságtalan billentyűzetekre még a drágább kategóriában is. Szóval a konténer megrendelésekor érvényes árfolyam is befolyásolja az árat, emellett a tengeri szállítás ára sem konstans, hanem két-háromszoos kilengéseket is képes produkálni időszakosan, és az utóbbi hónapokban éppen a mocsok drága szinten van (a vasútról passz). Egy V Max esetében nagyon nem mindegy, hogy például 20 dollárral drágábban ér ide, mint előtte.
Az utolsó pont, amikor az aktuális árfolyam hatással van az árra, az az országba beérkezett szállítmány vámkezelése, itt a költségek addig végig USD-ben keletkeztek, de vámot fizetni forintba kell.
Persze ettől függetlenül pofán vágja az embert a korábbinál jóval magasabb ár, és a forgalmazót sem kell sajnálni, mert az is lehet, hogy magasabb árréssel operált, ami tovább növelte az árat. Persze annyi változó és kívülről ismeretlen faktor van, hogy az is simán lehet, hogy éppen kisebb árréssel adják most a magasabb ár ellenére, mint az előző szállítmányt adták.
UI: nem akarok nemzetközi logisztikában dolgozni és saját pénzzel játszani, túl sok a külső tényező
-
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #104601 üzenetére
Az aktív mod-tap kicsit megkeverheti a dolgokat, és saját tapasztalat alapján gondolom, hogy user error, ahogyan nálam is az volt egy hasonló anomália részeként.
A 60%-os kiosztásomon a mod-tap ↓ a jobb Win gombra esik. Amikor billentyűkombináció része volt a mod-tap ↓ billentyű, akkor olyan gyakorisággal lett belőle véletlen Start menü megjelenítés (ilyen 2-3%-os előfordulásra gondolj, ami már eléggé idegesítő dokumentumban navigálva), hogy erről a billentyűről repült a mod-tap és fixen ↓ lett belőle.
A kurzorblokk másik három billentyűje közül a jobb Alt és jobb Ctrl esetében sosem volt/van problémám, a jobb Shifttel nagyon ritkán akad, persze annak is user error az oka, de ott marad a mapping, mert használom a jobb Shiftet és kibírható pár naponta egy undo.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
Apophis #104512 üzenetére
A K2 HE billentyűzetként egy szinttel lejjebb van, csak éppen mágneses kapcsolókkal szerelve. A Q1 Max árszintjén már akad jobb megoldás is, de itt kellene az, hogy mekkora a keret, hajlandó vagy-e várni és/vagy hotswap legózni a jobb ár-érték arányú végeredmény érdekében.
Ha csak a kisebb felé mozdulnál el, akkor ne komplikáld túl: V1 Max vagy V3 Max.
-
dqdb
nagyúr
[Cherry MX Northern Light]
halkított lineáris, gyárilag kent, szilikon ütközőpadokat használ, extrém könnyű rugó, a stem eltér a szokásos MX változattól, mert 1,6 mm-nél érzékel már és 3,7 mm-es teljes út, a leaf sem a megszokott, mert 1 ms alatt van a debouncing time a szokásos 5 ms helyett, az alapanyag terén titkolóznak, mert csak annyit közöltek, hogy polimer, ami meg eléggé bármi lehet
-
dqdb
nagyúr
[Gateron Ink V2 Pro]
akármennyire is jó, ennyit biztosan nem ér -
dqdb
nagyúr
TIL PBTFans = EPBT
hogy hogyan nem esett le eddig abból, hogy akkor futott fel az egyik, amikor eltűnt a másik, és azt is tudtam, hogy mindkettő KBDFans érdekeltség
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyul105 #104459 üzenetére
[link]
ami jó a régi Corsair K70 változatra azokból az időkből, amikor a Corsair is szerette szívatni a vásárlóit a nemszabványos alsó sorral, az jó lesz neked isaz olyan készlet, ahol az alsó sorban a Space-t kivéve minden billentyű egyforma szélességű, az nem jó
ViZion: mielőtt ilyen semmitmondó választ adsz és esetleg bevásárol egy random készletet, amivel koppanni fog, előtt nézd már meg az alsó sor kiosztását, köszi
-
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #104437 üzenetére
Wow, remélem beválik majd a gyakorlatban. Részedről a normállis téglalap → keywell folyamat az nem út volt, hanem speedrun
Azt már most látom, hogy ha nem kellene magyarul írnom, akkor elég lenne a 3x6-os, vagy 3x5-ös mátrix, de azért örülök, hogy nem abba ugrottam bele elsőnek.
Igen, azt a 2×9 ékezetes betűt nem olyan egyszerű csak úgy elpakolni. Repülőékezettel lehet tömöríteni, pár éve próbáltam azt is a 40%-osokon, de nem vált be.ai03 pár napja publikált a 4×7-es Altairhoz és a 3×7-es Altair X-hez egy gyorstalpalót a columnar stagger világba, az ott leírtak közül szinte minden feljött már itt is ötletként/ajánlásként, de így összeszedve még sosem. Az különösen tetszett, amikor a 4 sorosnál az advanced fejezet annyiból áll, hogy töltsd fel ezt a layoutot, amitől 3 sorossá válik a kiosztás, és kövesd az ott leírtakat
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #104425 üzenetére
Ez van, ha a tudományos pálya találkozik a grafománia extrém szintjével
Theremingoatnál az összefoglaló hosszabb szokott lenni, mint egy tipikus teszt máshol, és őt ismerve abban biztos lehetsz, hogy az összes mérés és grafikon tényleg mérés volt és valódi adatokat tartalmazó grafikon.
Az idei április elseje eléggé laposan indult ezzel és ezzel, megvolt a poénnak szánt, de a gyakorlatban nagyon is működő kupakkészlet, aztán befutott ez a review és Dixie-től a Bauer Lite kicsit másképpen, és megmentették a szememben a napot (a Novelkeys sem aprózta el egy tényleg legyártatott készlettel, de azt a poént már mindenki ismeri). Ettől függetlenül a napot nálam már egy héttel korábban megnyerte Norbauer, mert ezért 3600 dollárt kérni csak április elsején lehetne, bár ő komolyan gondolja.
Enton: régen láttam már Discordon, ha látom, akkor rákérdezek, mert kíváncsi vagyok, hogy hányféle designba futott bele eddig.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Theremingoat még mindig tudja, hogyan kell kapcsolóról review-t írni -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #104385 üzenetére
Említeni már valószínűleg említettem korábban, mert az IC nem mai gyerek és különlegességnek manapság eléggé különleges egy compact battlecruiser, de a hivatalos group buy oldalt biztosan nem linkeltem, mert az pár napja került csak fel.
A zseb-csatacirkáló kifejezésről erre asszociáltam, amit pár perce láttam, a 21XX-hez azért nem kicsi és megerősített zseb kellene
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #104376 üzenetére
Most már megy ismét. A dinamikusan, méret és súly alapján kalkulált szállítási költség API-t igényel a futárcégtől , arra vagy annak a Shopify integrációjára meg időnként rájön a megfázás, ahogyan a DHL-nek is vannak csuklásai. Elvileg este 7-kor lesznek Neo Ergo extrák, abból is ez az utolsó ilyen kör, ezután már csak előrendelés van.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #104362 üzenetére
Az emberek 80%-a egyáltalán nem használja a jobb Shiftet, a maradék nagy része is csak kérdőjelre. Persze ettől még nem lesz jó ez a kiosztás, nem véletlenül írtam ezt pár hete, amikor először jöttek infók erről a billentyűzetről:
"A kiosztásért kár, valamiért Alice-szerű vonalon Kínában bekattant az Owlab Spring kiosztása, és azóta mindenki azt másolja, meg sem próbálkozik jobbat csinálni."
A Neo Ergo is például ezt használja. Én azt csináltam, hogy a ↑-ból mod-tap ↑ + jobb Shift lett, a jobb Shiftből pedig Fn. A Neo Ergót még nem építettem meg, a Springen szépen működött a gyakorlatban ez a mappelés.
-
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #104357 üzenetére
QK Alice Duo ← eddig jutottak ezen a téren, már "csak" a row staggeren kell túllépni, ami lehet, hogy soha nem fog bekövetkezni, de az is lehet, hogy pár hónap múlva
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #104348 üzenetére
+ hordtáska + érdemi színválaszték
Az a vicces, hogy akkor az volt a nagyon jó ajánlat a piacon, és az is meglepő, hogy milyen gyorsan jutottunk el onnan ide.
Hajlamosak vagyunk a használtpiacot is elfelejteni, ott úgy nézem, már 200 euróért is akad szép csomag.
nyunyu: igen, ennyire már nem akarta kifejteni, de gyakorlati tapasztalat alapján Cherry profillal egészen jól működik, SA-val már nem. De ahogyan írtam, én ezt a módszert forrasztás után szoktam használni, akkor pedig még nincsen rajta kupak.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Helios #104344 üzenetére
Manapság semmi költségelőnye nincsen úgy tervezni egy mechanikus billentyűzetet, hogy az ne legyen képes belül NKRO-ra: az SMD dióda olcsó, beültetése olcsó, több költséggel jár kisakkozni, hogy honnan lehetne kispórolni, mint betenni.
Szoftveres szempontból kifelé a 6KRO-hoz semmit sem kell tenni (ami játékhoz bőven elég), a valódi NKRO-hoz csak akkor kell erőfesztítés, ha őskövület a firmware alapja.
Szóval 90%, hogy NKRO, 100%, hogy 6KRO.
ViZion: ha nincsen tekerő vagy tenting, akkor billentyűzet elég fejjel lefelé fordít, és egy mozdulat az összes-közel összes billentyűt lenyomja. Ez szétszedve különösen igaz, forrasztás után egy ideje úgy szoktam tesztelni, hogy fejjel lefelé fordítom a belsőt, és magát a nyákot nyomom le két kézzel.
-
dqdb
nagyúr
[link]
GMK,Keykobo és PBTfans után már az Aifei is tudja a csillámot és/vagy átlátszóságot a kupakkészleteknél. És igen, ezeknek ennyi a kínai belpiacos áruk nettóban, ebből lesz bruttóban 30-40 dollár AliExpressen. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #104256 üzenetére
Salvun mutatta pár éve IG-n az új szerzeményét, amit kimondottan plate-ekhez vett, hogy ne a nagy CNC-k egyikét kelljen erre a célra bevonni. Ez egy hűtőszekrény méretű, 3 tengelyes kompakt gép volt, amivel lemezből lehetett kivágni dolgokat, valószínűleg itt is hasonlót használnak.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #104253 üzenetére
lézerrel dolgoznak és lemezből vágnak
Lesz ott CNC is, CF, PC és ABS sem vágható lézerrel, alumíniumhoz pedig eléggé nagy teljesítményű lézer kellene. Persze erre a célra tipikusan olcsóbb, 3 tengelyes, kisebb méretű CNC-t használnak, aminél a munkadarab fixen áll, nem lehet forgatni térben. -
dqdb
nagyúr
A tofu plate mounted, akkor is kivágják?
Ezt nem igazán értem.Nem tudom mennyibe fáj egy ilyen móka, de egy extra plate 22k-ba állna meg, ami elég bruh, gondolom ennyiből a vágás is megvan.
A PP plate 60%-oshoz lesz (van esély egy alumíniumra is ebben a méretben), a CF plate TKL-hez, az ABS-ről még csak azt tudom, hogy kell, mert kipróbálnám, de még nem döntöttem el, hogy mibe kerüljön. Majd megírom az árakat. -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #104232 üzenetére
a terven a split-Space stab kivágásai fejjel lefelé lehetnek a Wafflinghoz képest
Ezért érdemes elolvasni mindent, mielőtt válaszololok, mert megírom azt reggel, amit más megtett már esteAmúgy a Plate tervezés Lvl2, amikor univerzális alsó sort kell megrajzolni.
Saját magadnak gyártatott egyedi plate-nél minek szívatnád magad ezzel? Megrajzolod a preferált kiosztást, és készen is vagy. -
dqdb
nagyúr
válasz
CriticalHit #104183 üzenetére
A K/V variánsok közül a V Max sorozatból akarsz vásárolni, akkor is, ha nem kell wireless, a jobb belső felépítés miatt, maximum kábelről használod.
Szóval K2 Max helyett a V1 Maxot célozd meg.
-
dqdb
nagyúr
válasz
totron #104161 üzenetére
Azt, amt meg tudsz venni. Választék nincsen, válogatni nem nagyon lehet. Van a Logitech K400 Plus, van pár a Rapoo, akad pár random tévéhez való mini billentyűzet az AliExpressen, ezek billentyűzetként nem túl jók, valamint van a Cherry G80-11900 viccesen apró touchpaddel, ez billentyűzetként jó, de touchpadként hasal el, és körülbelül ennyi.
-
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #104179 üzenetére
Műanyag alsó ház, mocsok magas, plate mount stabilizátorok (az egyik a videóban, amit megnéztem, a space a Corsair szintet hozta, azaz zörgött, a másikban a space rendben volt, de a Backspace zörgött, szóval a stabilizátor QC meh), a belső felépítéséről egy szót sem ejtenek, szóval feltételezhető a tray mount, és mindez 189 dollár. Értem, hogy a Lamzu egérben nagyon jó és neked csak a pozitívumot kell a márkáról tolni, de ez akkor is csak egy túlárazott és nem túl jó billentyűzet.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #104151 üzenetére
HE-t az ember az olyan HE feature-ökért vesz, mint rapid trigger, konfigurálható érzékelési pont, SOCD és társai, amihez kötelező a PC oldali szoftver, mert beállítást igényelnek.
Ha tré a PC oldali szoftver, akkor éppen a HE dolgokat nem tudja/tudja jól konfigurálni, ha tré a firmware-ben például az automatikus kalibráció, akkor az akár a gépelést is problémássá tudja tenni.
Például a BOOG75 tulajdonosok sokáig háborogtak a Meletrixnél, mert az eredetileg nem túl jól sikerült és feature-hiányos szoftvert sokáig nem frissítették, így hiába volt ott a vas, ha nem tudta azt, amit a konkurencia, mert nem volt mögötte a szoftver ehhez.
-
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #104150 üzenetére
Igen, ollós. De az elöregedésre hajlamos szilikondarab azokban is jelen van, bár ollósban az tipikiusan jobb minőségű
ViZion: a legtöbb mechanikus 6KRO legalább, mert az antighosting elkerülésére muszáj diódázni a mátrixban, aminek mellékhatása a sok KRO. Régebben/spórolósra véve előfordult akár 1KRO mechanikus is, de manapság már nem költség azt az SMD diódát feldobni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
CriticalHit #104142 üzenetére
~20 éve nincsen olyan, hogy jó minőségű membrános billentyűzet. Olyan van, hogy olcsó és olyan van, hogy túlárazott.
HE QUIC BROWN OX UMP OVER HE Y OG
↑
ez itt a Keychron B6 Pro elbukása a szokásos 6KRO teszten (mindkét Shiftet lenyomva tartva azt kell begépelni, hogy THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG ← ezt egy NKRO mechanikus billentyűzeten a leírt módon gépeltem be), ettől még lehet, hogy a WASD környékén játékra optimalizált a mátrixa, de esélyesebb, hogy nem, mert ez egy irodai billentyűzet (sosem próbáltam meg játszani rajta és sosem fogok, de ha mondasz kombinációkat, akkor megnézem, hogy azokat tudja-e kezelni).A K650 is irodai billentyűzet, ráadásul csak BT, ami egyet jelent a legfeljebb 125 Hz-es polling rate-tel, a másik kettő talán, bár az Apex 3 árából már rendes billentyűzetet is akad a Hardveraprón.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #104136 üzenetére
HE-nél a szoftveres támogatás minősége kritikus, ami a nagyon olcsó billentyűzeteknél kétséges sokszor. Nem tudom, hogy ez jó-e vagy sem, értelmes review-kat kell nézni hozzáértőktől, mert nem rémlik, hogy itt bárki is próbálta volna.
-
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #104095 üzenetére
A V6 Maxnál a saját legfrissebb QMK gondolom a gyakorlatban nem kivitelezhető a Keychron fork miatt?
Nem tudom, QMK-képes Keychron hiányában ilyen mélységekben nem ástam bele magam abba, hogy mennyire térnek el a QMK master branchtől, milyen sűrű fésülik össze azzal.QMK karbantartótól hallottam, hogy a Keychron valózínűleg akkor sem tudná a wireless dolgait a saját fork helyett/mellett betolni a master branchbe, ha akarná, mert annyi helyen belenyúltak a forrásokba. Nekik pedig azt is kell nézni, hogy a maradék több száz billentyűzetnél ne törjön el semmi sem, és ne váljon a kód karbantarthatatlanná.
Én a Keychron Discordon néznék körül, és tenném fel a kérdést, hogy ilyen hibát tapasztaltok többen, van-e rá megoldás.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #104089 üzenetére
Ha van olyan port, ami nincsen áram alatt a gépe kikapcsolása után, akkor érdemes lenne azt használni, emellett azt is érdemes megnézni, hogy előjön-e, ha kikapcsolod a BIOS-ban a gép felélesztését billentyűzetről. Úgy hangzik a jelenség, mintha félig futó állapotban ragadna a billentyűzet, és a gép bekapcsolásakor nem frissen indul el.
Olyan 1,5 évvel ezelőtt olyan volt egy STM32F MCU-t használó QMK-s billentyűzetnél, hogy reboot után a Í billentyű nehezen érzékelt, sokszor le kellett nyomni. Csak az az egy billentyű és csak reboot után, másik billentyűvel, frissen bekapcsolt gépnél vagy frissen csatlakoztatott billentyűzetnél sosem volt probléma, és ezt is egy kihúzás-bedugás nálam is megoldotta, szóval igazi parajelenség volt, amin az sem segített, hogy egy Ugreen USB switch.is a képlet része volt. Beszéltem erről a nyák tervezőjével, tettünk egy nem működő kísérletet a mátrixkiolvasás sorrendjének módosításával, említette, hogy egyszer találkozott hasonló fura dologgal, azt a STM32F MCU esetében a QMK alatt lévő ChibiOS réteg egy bugja okozta, de ötlete neki sem volt, így maradt az időnkénti kihúzás. Ez így ment egy ideig, aztán egyszer layoutot módosítottam, amihez firmware-t fordítottam, és valamiért a komplett QMK forrásfát frissítettem előtte a függőségeivel együtt, pedig nem szoktam. Hetekkel később tűnt csak fel, hogy a friss firmware-rel a probléma megszűnt, szóval vagy QMK, vagy ChibiOS bug okozta.
A V6 Max STM32F alapú, nem tudom, hogy a Keychron milyen régen szinkronizálta a saját forkját a QMK-val, milyen régen szinkronizálta a QMK függőségeit, szóval lehet, hogy akár ugyanaz vagy hasonló bug él ott is, és egy frissebb firmware megoldaná, de ez inkább csak találgatás.
-
dqdb
nagyúr
válasz
arnes #104074 üzenetére
Konklúzióként valószínű maradok a PT rendelési vonalon, csak akkor a rolling orderrel, nem készleten lévő drágább kitekkel operálva.
Ez az utolsó, még a rolling order előtti időszakból beérkezett szállítmány, amikor vannak raktárkészleten QK/Neo billentyűzetek ott, ezután minden csak és kizárólag előrendelésre érkezik. Érdemes az EU vendoroknál is körbenézni, van-e náluk éppen pre-order és milyen határidővel, mert ha igen, akkor hasonló/kicsit hosszabb várakozással 10-20 euróval olcsóbbra jöhet ki a vége, mert a bruttó 25-26 fontos és a bruttó 12-15 eurós szállítási költség különbsége azért nem kevés.most tényleg egy 60 v 65-ösön gondolkodom
Ebben az árkategóriában a Neo Cu vonal a legjobb választás jelenleg. Jó, jó áron van, és a többi opcióhoz képest a beszerzése sokkal könnyebb. Mellette mindig lesz más hasonlóan jó vagy akár jobb választás is, de azok korlátozott időablakos beszerezhetősége és a vásárlás teljes átfutási ideje biztosan rosszabb lesz. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #93316 üzenetére
-
dqdb
nagyúr
Igen, tudom, utólag könnyű okoskodni, de ezért kell group buy-ban vagy előrendelésben megvenni a dolgokat, amit szeretnél. Ekkor szabadon lehet konfigurálni (a QK/Neo/Zoom/TKD billentyűzetek a gyártótól a rendelésnek megfelelően konfigurálva érkeznek, nem a vendor állítja össze helyben, mint a drágább kategóriában), és megspórolod a 10-20%-os felárat és . Ha fejben jól számoltam, akkor ez jelen esetben 15% környékén volt, legalábbis nekem szinte ugyanez a konfiguráció egy extra nyákkal és egy extra plate-tel kiegészítve kevesebbre jött ki pár fonttal a képen szereplőnél.
De ebben a kategóriában különösképpen elmondható, hogy mindig van egy következő jó ajánlat.
-
dqdb
nagyúr
válasz
arnes #104026 üzenetére
Amikor a gyártó egyben vendor is, akkor annak mindig káosz a vége
A qwertykeys.com-ról csak akkor enged rendelni, ha nincsen a szállítási címed alapján regionális vendor az adott termékhez, vagy a QK által direktben lefedett területen élsz . Minden kommunikáció az oldalukon és a Discord szerverükön a saját dolgaikra vonatkozik, persze ezt sokszor elfelejtik közölni, és ez nem kicsit félrevezető tud lenni.
Mivel EU-n belül vannak regionális vendorok, így vagy ezektől rendelsz (Keygem, Eloquent Clicks, MonacoKeys), vagy olyan vendortól, ami elad ide is (ProtoTypist).
Az egyik kérdés az ár, egyes vendorok a meghirdetett ár áfás változatánál drágábban adnak dolgokat, egyesek nem, a szállítási költség is eltérő, érdemes mindig a teljes kosárértéket összehasonlítani, és úgy dönteni (a ProtoTypist általában olcsóbb, mint a Keygem/Eloquent Clicks páros, mert míg az előbbi a dollárban szereplő összeget fontra váltja és felfelé-lefelé kerekíti, addig az utóbbiak 10-15%-ot is rádobnak sokszor az ajánlott árra, de a szállítási költség az olcsóbb billentyűzeteknél megfordítja a dolgokat).
A másik kérdés a szállítási idő, ami attól függ, hogy milyen hosszú előrendelési ablakokkal operálnak, milyen sűrűn rendelnek, milyen sűrűn indul Kínából a konténer (a QK a vendorok kínai raktárába szállít), és az mennyi idő alatt ér ide. Itt az EU vendorok szokásait nem ismerem, a ProtoTypist esetében tudom, hogy most már évekre visszamenőleg havonta indul útjára egy konténer, ezért a rolling release-re áttérés óta havonta van új QK preorder kör, tipikusan 6-8 hét alatt ér ide a konténer Kínából, és a konténer megérkezése után 3-4 napon belül a könnyen kiszórható dolgok, mint a QK szállítmány, már úton van a vevőkhöz.
Az EU vendorok közül van, amelyik vonatos szállítást használ hajó helyett, az is körülbelül ugyanannyi idő alatt ér ide.
Előfordult a múltban, hogy valamelyik vendor konténeres szállítás helyett repülőt használt, ez elvileg gyorsabb, gyakorlatilag nem nagyon jött ki az időelőnye, cserébe 20-30 euróval drágább volt a vége.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #104030 üzenetére
PT esetében a szeptemberi batch az eléggé elátkozott lett, mert lekéste a QK a karácsony előttre vállalt szállítási határidőt, ami annyira sikerölt lekésni, hogy a LNY telibe találta, pár nappal lekéste az aktuális konténer behajózását, és még a tengeri szállítás is hosszabb lett. Ehhez képest a januári batchet ~5 hét múlva várják.
-
dqdb
nagyúr
Dehogy van, a Neo Cu esetében a kisebb darabok 180 dollártól, a nagyobbak 200 dollártól indulnak, míg a Cycle 7 140 dollártól, a Cycle 8 165 dollártól indult. De eléggé almát körtével esete az összehasonlítás, mert a Cycle sorozatból csak FRL és TKL van, a Neo Cu sorozatból pedig éppen ez a két kiosztás nincsen.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #104000 üzenetére
Jó áron tented ergo mechanikus negatív tilting támogatással, végre! Remélem, hogy mások is belépnek erre a területre.
A linkelt darab sok sebből vérzik, de pozitív maradok, mert örülök, hogy végre jó irányban is bővül a választék és meglepő módon nemhogy túlárazva nincsen, hanem egyenesen nagyon jó áron van.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #103983 üzenetére
Végre megtaláltam.
-
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #103948 üzenetére
Ha már ajánlottam az előbb, akkor kicsit körbenéztem a 40%-os szerveren, hogy milyen újdonságot látok, úgyis már régen jártam ott.
És találtam is, méghozzá relevánst: így néz ki, amikor a 40%-os közösség találkozik a Keychron Q9-cel. Ortolineáris és row stagger, közel minden létező alsó sor, 0.25u-05u-val keskenyebb 40%-os kupakok támogatása.
-
dqdb
nagyúr
Lehet önmagában nézve nem best buy, mondjuk ez engem nem szokott zavarni, már elengedtem az ár/érték arányt és csak a fomora koncentrálok.
Az a baj mind ezzel, mind az ugyanezt a designt használó 60%-os June-nal, hogy ha eltekintünk az ártól, akkor sem jók.
Van még opcióként a vicious40 250 dodoért
Azt tudom én is javasolni, amire jutottál, hogy várjál. Ha más opció nem is lesz (de lesz), a CK időnként le szokta árazni eléggé a Brutalist sorozat kevésbé népszerű darabjait 100 dolár alá.Csatlakozz a 40%-os szerverhez, és nézd ott, hogy mi várható, itt találod a wikit hozzá. Ha meg látsz eladó Neuront valahol, akkor szólj
-
dqdb
nagyúr
Rövid válasz: igen.
Hosszabb válasz: igen, de kivéve, ha nem.
Hosszú válasz: h az ai03-féle universal daughterboard különböző variánsairól van szó, akkor igen, szabványosak, de ...
Manapság kétféle csatlakozóval készülnek ezek, van a jól megszokott JST SH, ami mellé a C4/S4 körben bejött a Molex EZmate, mint a JST leváltójának szánt és annál papíron minden téren jobb megoldás. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy mindenki megörült az új csatlakozónak, kipróbálta, aztán mostanra már csak a CannonKeys tart ki mellette, mert rajtuk kívül mindenki, aki próbálta, szívből utálta
Ez a vélemény még visszafogottnak számít az egyik vendortól: "ezmate in general is awful, and should never be used in any keyboards, I have spoken with our PCB designers and told them that I dont want to see them on future AP boards unless it's absolutely no chance to avoid it"
A másik dolog a csatlakozóban a lábak sorrendje. Az UDB specifikáció meghatározza a lábak sorrendjét, de ez nem akadályozott meg a múltban pár nyáktervezőt, hogy be is tartsák ezt, így aztán voltak olyan nyákok, amelyekhez fordított bekötésű kábel kellett, de ilyenről az elmúlt 3-4 évben szerencsére már nem hallani.
A Waffling60-at jó tervező készítette, JST van rajta, így az esetedben a rövid válasz lesz az érvényes.
-----
[link]
ez egészen jól néz ki CNC-zett PC vonalon, el tudnék képzelni egy alumínium vagy PC alsó részes változatot olcsóbban, hogy legyen egy 500-600 grammos könnyű, kompakt, de jó hangú hordozható billentyűzet. -
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #103935 üzenetére
És egyébként a Q9 Plus-szal mi még a baj?
1. rettenetesen széles az egész billentyűzet., akkora, mint egy 75%-os. 16.25u szélesség egy 40%-os billentyűzetnél, ahol a 12u-13.75u a megszokott?
2. bár jobb az alsó sor, mint a nem Plus változatnál, de sem a sorrend, sem a kiosztás nem túl szerencsés, és mivel fix hotswap, így testre sem tudod szabniÍgy néz ki egy olyan által tervezett 40%-os layout, aki nem csak ki akart pipálni egy sort a mit nem csináltunk még listából. 12.75u szélesség, az alsó sor az igényeidnek megfelelően variálható.
-
dqdb
nagyúr
A JST kábel a daughterboard tartozéka szokott lenni. Sem a túl hosszú, sem a túl rövid kábel nem jó, az utóbbi nyilvánvaló okokból, az előbbinek meg sokszor nincsen hely, és nem szerencsés, ha a nyák a kábelen bottom outol.
Az Adafruit Qwiic kábelei jók, valamint a CannonKeysnél a teljes mátrix kapható (azaz az összes lehetséges JST/mini Molex kombináció). Vagy gyártasz magadnak JST SH véggel kábelt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #103930 üzenetére
Nagy siker sem, mert azon kevés Q sorozatos modell egyike, amiből nem készült mostanáig sem Pro, sem Max változat, és idézném Molydeust is:
"Ha valaki követte a termékpalettát, tudhatja, hogy az egyik leggyorsabban leakciózott vonal pont a Q4 volt. Nem véletlenül. "
A 60% + HE az más, a Wooting 60HE után szabadon azzal most nagyon lehet a gamereket fejni.
-
dqdb
nagyúr
ProtoTypistnál hétfőn este 7-kor jönnek a Cycle 8 extrák, emellett még lesznek Neo70 és Neo80 extrák is.
Molydeus: vagy essek neki egyből a KLE+ai03 plate generator+3D Fusion 360-nak kérdések megválaszolásának.
Én ezt csináltam nulla Fusion360 tapasztalattal, és azóta is használatban van kettőből kettő plate. Oké, az egyikre véletlenül 6.25u alsó sort tettem 7u helyett, de a kivágások rendben voltak. Persze a ma már 2-3 perces taszk egész délutános folyamat volt többszöri újrakezdéssel. Mondjuk a Fusion360 tudásom azóta sem fejlődött szinte semmit sem, palte-et tudok gyártani, és körülbelül ennyi -
dqdb
nagyúr
válasz
eagleberg #103910 üzenetére
A "felesleges és rossz" elég erős kijelentés, de szerencsére nem mindenkinek ugyanaz a "jó".
A Q4 és Q9 esetében szerintem egyáltalán nem erős kijelentés, a barebone változatukra pedig hatványozottan igaz. Pont azért felesleges és rossz abban a formában az a két modell, mert 60% és alatta már az a méret, ahol nem mindenkinek ugyanaz a fizikai kiosztás a jó.Az meg, hogy rétegigény?
Rétegigény, mert rétegigény, de ez nem jelenti azt, hogy rossz, csak azt jelenti, hogy nincsen rá túl nagy kereslet. Az már más kérdés, hogy a hazai forgalmazó volt túlzottan optimista vagy a Keychron kényszerített rájuk túl nagy MOQ-t, azonban a válasz vásárló szemszögből mindegy is, addig kell élni az olcsó lehetőséggel, amíg el nem fogy.A Q4-Q9 pároson kívül többivel semmi bajom nincsen, sőt örülök nekik, a felesleges jelző is csak arra a kettőre vonatkozott. Ha nem lenne a Keychron és a bevállalóssága*, akkor esély nem lenne némelyik őrült kiosztásra (egyáltalán vagy normális áron), mint például a southpaw Alice, ami tipikus rétegigény, de akinek az kell, annak meg főnyeremény, hogy van.
* egy FRL-t és egy AT-t t azért hiányolok a Keychron palettájáról
-
dqdb
nagyúr
Üdv a plate-reszelők klubjában
Te legalább nem egy már összeforrasztott belsőnél veszed észre, hogy a bal Shift kapcsolója nagyon kicsit ferdén áll, és állsz neki úgy reszelgetni egy alumínium plate-et (harmadik vagy negyedik építésem volt). Azóta a forrasztás előtti teendők listája bővült egy új tétellel, hogy nehogy belefussak ismét.
-
dqdb
nagyúr
válasz
eagleberg #103907 üzenetére
A Q4 és Q9 abban a formában teljesen felesleges és rossz.
A többi inkább csak rétegigény, amit a fémház miatti magas árral kombinálva előre garantálható volt az alacsony itthoni kereslet.
Ispy: Anno amikor én kerestem egy q2 barbone kitt 110k volt, ami ma már iszonyat soknak számit.
Barebone-ként az összes Keychron Q túlárazott (az itthoni akciós áruk rendben van). -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103867 üzenetére
A modern kapcsolók közül a Kailh Speed Bronze és Pink lényegében clicky linearnak nevezhető, majdnem teljesen egyenes a nyomásgörbe.
A múltban léteztek billentyűzet szintű clicky linear megoldások, amikor a lineáris kapcsolók mellett szolenoid vagy buzzer nyújtotta a clicky érzést, és létezett tényleg lcicky linear kapcsoló is: az NMB space invader kapcsolójának a clicky változata.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Askformore #103825 üzenetére
A problémádat nem a kupakok magassága okozza, hanem a renderek alapján az, hogy a felületük közel sík, így nem érezni gépelés közben a kupakok szélét.
Mondanék rá jelenleg kapható magyar világítós kupakkészletet, ha tudnék, de nem tudok.
-
dqdb
nagyúr
ProtoTypisthoz pénteken esett be a márciusi konténer benne egy rakás QK/Neo billentyűzettel. Tudod, ha vásárolni szeretnél még egyet
Ez még a havi rolling release előtti utolsó kör, így lesznek extrák, utána már csak előrendeléssel lesz elérhető.
A Cycle8 is ebben szállítmányban van.
-
dqdb
nagyúr
válasz
hegegabi80 #103809 üzenetére
Alumíniumban Chilkey ND65. Nincsen QMK/VIA, csak saját szoftver, de az a jobban sikerültek közé tartozik. A Wuque forgalmazza, az ő aliexpresses boltjukban kapható. Ez a típus nem, de a 75%-os változata a vendorokhoz is eljutott.
Műanyagban és sokkal olcsóbban Lemokey X6, azaz a Keychron gamer almárkája webes konfigurátorral.nem hotswap -
dqdb
nagyúr
[link]
hányféle kapcsolód van? az összes!Theremingoatnak van a legnagyobb kollekciója a nyugati világban, vintage téren közel teljesnek nevezhető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE X570S AORUS MASTER alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest