Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz ubyegon2 #27890 üzenetére
Jobb alsó sarokban a tálcán van egy hálózat ikon, azon bal gombal katt, majd a megnyló ablakon csavarkulcs:
Majd adja magát, hozzáadás, DSL:
(#27896) CPT.Pirk: Ubuntu vonalon (meg Arch-nál is) már nincs az a beállító modul. Felváltotta ez a plasma widget (plasma-nm). Azon keresztül kell már ezt állítani.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
tvamos
nagyúr
válasz CPT.Pirk #27887 üzenetére
Hat tok hulye vagyok, hogy ez nem jutott az eszembe!
Koszonom!
Meg is oldodott a "gond", megy, jo... illetve... jo igy?
/dev/sda5 /Data ntfs defaults 0 2
/dev/sda6 /Archive ntfs defaults 0 2[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
nagyúr
Köszönöm, ezek a képek ismerősek, a csavarkulcsot nyomogattam is. Elképzelhető, hogy a 2. képen is mindent kipróbáltam, csak az Add gombot nem? Nem ismerem a KDE- t, de akkor is elég béna vagyok, ha nem találtam. Király vagy ezekkel a képekkel ! Meló után lecsekkolom.
Elég furán néz ki a MINT KDE a Cinnamon után.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Siriusb
veterán
válasz tvamos #27903 üzenetére
Ha a kernelbe épített ntfs-t használod, akkor az csak read-only módot nyújt. Telepítve kell lennie az ntfs-3g csomagnak is a r/w lehetőséghez. Régebben az fstab-ba is ntfs-3g - t írtunk típusnak.
Gyökérbe nem hozunk létre csatolási pontot, tessék betenni a /media vagy /mnt könyvtárba. Ha a /mnt-be csatolod, akkor nem fog megjelenni a partíció az Devices vagy Eszközök között, amint gondolom most sem jelenik meg. -
tvamos
nagyúr
válasz Siriusb #27907 üzenetére
Akkor, ha jol ertem, erdemesebb inkabb a /media-ba csatolni.
Irni tudom az ntfs-t, bar nem telepitettem semmit... lehet, hogy ezt a Peppermint megtette helyettem. (Vagy csak mar elfelejtettem, hogy telepitettem ilyet.)
Koszonom a hasznos tanacsot!"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
Eleg of-topic a kerdes... es lehet, nem ez a legjobb forum, csak olyan sok ember jar itt...
Szoval, adott egy Windowsos (Windows 7 Enterprise ) gep, meg egy Linuxos (GNU Linux embedded).
A Linuxoson persze nincs console.
SSH-val csatlakozom a Linuxos gephez. (putty)
Szeretnek log fileokat mozgatni a Linuxos geprol a Windowsosra.
Tudnatok javasolni nekem programot, amivel ezt konnyen meg tudom tenni?"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lathronos #27911 üzenetére
Debian alatt nem annyira jó a KDE, ott még a magyarításhoz is külön kell dolgozni. Na meg igen régi, 4.8-as KDE van benne.
Kubuntuból meg max valami nem túl új verziót, ahol már javítva van pár zavaró bug.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lathronos
őstag
válasz CPT.Pirk #27912 üzenetére
KDE téren annyira nem vagyok naprakész a disztribúciókat tekintve, de Kubuntu 14.04-et teszteltem 1 hétig és nem ütköztem bug-ba. De ettől függetlenül még mindig nem szeretem a KDE-t, én csak Cinnamont vagyok hajlandó használni.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #27917 üzenetére
Már az előző hsz. zárómondatának vártam ezt!
Kwheezy tényleg régebbi KDE- t használ, de a MINT- en sikerült a képek alapján a kapcsolat felállítása, kösz nektek. Nem egész napos süledezés után kéne nekiállni ilyesminek. Ebben a melegben nem megy meló után új dolgok próbálgatása.(#27911) Lathronos
Azt hittem, a Kwheezyre gondolsz, de most látom, hogy nem. Az a KDE Debian igazi párosítása, *ubuntut még mindíg nem próbáltam ki, de egyszer rászánom magam valamelyik változatra. Nyárra marad a MINT C nálam is.[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz CPT.Pirk #27917 üzenetére
Jó és szép a chakra és ráadásul KDE referencia disztribúciónak mondható, hogy ez miért nem jutott eszembe? Ez a nyári grill-party a maradék 2-3 ép agysejtemet is hazavágja.
Kwheezy? Nem is tudtam, hogy ilyen is létezik, és tényleg.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz ubyegon2 #27918 üzenetére
Ez a Kwheezy nagyon tetszik KDE létére. Na holnap munka után fel is telepítem és tesztelem egy-két hétig. Az meg, hogy nem a legfrissebb KDE van rajta nem izgat. Ha olyan jó mint amilyen gyönyörű, akkor még a végén megszeretem a KDE-t és ez lesz az új favorit. Bár a 3.8 GB méret kicsit sok, de majd lefaragom a felesleget.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Lathronos #27920 üzenetére
Tényleg nem rossz, de majd Kapitány megaszongya, hogy mik a hibái Chakrával szemben!
Nálam az mindenképpen előny, hogy a Debian vonalon van, mert az Arch vonal még idegen. Arra már kezdek rájönni, hogy inkább egy vonalat érdemes viszonylag stabilan megismerni, ha csak home user vagyok. Az, hogy nem a legújabb dolgok vannak a Kwheezyben (Debian stable- re épül), az megfelel a Debian filozófiának és nem feltétlenül baj, Jól meg van pakolva alapból mindennel, a Kali Linux- nál láttam hasonló felhízlalt méretet, de ezzel nincs gond, ha nem szenvedsz helyhiányban. Ez tele van forensic meg security programokkal, enm annyira home user- nek való.
Kíváncsi vagyok, hogy lehoz- e a MINT C-ről ez a Kwheezy!(#27921) Decepticon
Tényleg nem néz ki rosszul, bár én csökkenteném az ikonok méretét, de a sötét alap az mindennél bejön! Ugyanez emberek esetében nem így van.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #27922 üzenetére
Mondjuk nem próbáltam a Kwheezy-t, de ha valami régi van Debianon, csak hozzáadod a megfelelő repót és probléma megoldva.
Debianhoz meg egyébként szerintem inkább a régi gnome 2 illett, most pedig már a MATE.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
woodworm
veterán
Amikor a különböző asztali környezetek szóba kerülnek, eszembe jut, hogy bármit rakok fel, egy idő után mindig beszivárog nálam a KDE, pedig annyira azért nem vagyok oda érte, de egyszerűen azzal szembesülök, hogy számomra a K3b-nek nincs alternatívája. És itt megint ugyanaz a téma mint a napokban (nem lehet szabadulni az ördögi körből), tudom, hogy meg lehetne oldani parancssorból, de bárki, bármit mond, egy szubjektív alapon összeválogatott lista másolása egyszerűbb grafikus felületen, mint parancssorban, és a kiírás során a K3b-ben olyan opciókat használok, amik a gnome-os égetők nem tudnak, ill. csak parancssorból elérhetőek.
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz N0zer0 #27872 üzenetére
Sajna elkiabáltam ezt az AES512 XTS nem lassít dolgot. A procihasználatot 21-22%-ig is megtekeri. Lassulás a windowsos NTFS értékekhez képest nem volt 20-25MB/s-et tolt a külső HDD.
AES256 XTS-nél is 19-21%-ig megy CPU használatban, de azért többször van 10 környékén is, viszont 30-35MB/s-mal visz át, azért nem lényegtelen. AES256 CBC-nél a procihasználat max 5-6%, de legtöbbször annyi sem, de ezt a külső HDD meghajtónál nem mértem le átvitelügyileg (bár nem hinném, hogy 35MB/s felett lenne). CBC-re viszont biztosan nem csinálom a titkosítását, mert már van ellene ismert támadás sajnos. Maradok az AES256 XTS-nél, sőt, ha majd újrahúzom a rendszert, arra is XTS-t csinálok a mostani CBC helyett.
Viszont megszívtam a titkosított partíció átméretezését. Úgy nem lehet átméretezni, hogy a második partíciót növelem fel az első helyére, csak úgy lehet, hogy az első partíciót növelem a második helyére, mivel a LUKS konténer kezdetének meg kell maradnia. Ez azzal jár, hogy megint 14 órás másolás elébe nézek, mire a második partícióról átmásolok mindent az elsőre. Ráadásul itt most vihar van, 1%-ig ment a másolás, aztán pillanatnyi áramkimaradás
-
Fritz Teufel
addikt
Eddig nem ismertem, de figyelemre méltó. A Fedora így akár háttérbe is szorulhat
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Szeretném segítségetek kérni. Van az ssd-n 50gb szabad helyem amin eddig win8 volt. Nem használtam és ezért töröltem. Ha partícionálom, akkor /dev/sda1 lesz és nem boot-ol be a gép. Hogy tudnám használatba venni ezt a szabad helyet újratelepítés nélkül?
Itt egy kép az ssd jelenlegi állapotáról.
üdv.
[ Szerkesztve ]
-
mzx
senior tag
válasz kertsa #27927 üzenetére
Egyébként próbáltad is boot-olást, miután sda1 lett az a particio? Azért kérdem, mert sejtésem szerint ha egyszer a boot flag nem annál van, hanem ahol a gyökér, akkor pusztán a sorszám miatt ne boot-olna be megint, ahonnan szokott...?
Aztán leghet, h tényleg a logikai particiora kéne át flag-elni. Jobb egérgombra se sikerül átrakni a flag-et?Gparted-ben van , jobb egérgombra manage flags.
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz kertsa #27929 üzenetére
live cd/dvd/usb be..
gparted indít
ext7-re jobb gomb..
jelölők / flag menü kiválasztása
boot listaelem elé pipa
érvényestnem biztos, hogy megoldja, de bootflag nem szokás extended partción lenni. Valószínű hogy a win-en volt, és csak átdobta valamelyikre, mert a bootflag kötelező.
Csak megjegyzem, hogy nekem is a win-en volt a flag. Mikor töröltem a wint, simán bebootoltam.
a grub jó helyre van telepítve?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz hódmaci #27930 üzenetére
Nem tudom, honnan ástad elő ezt a régi megoldást, de ebben a hsz- ban a közepénél van két link, ahol leírják a jó megoldásokat. Azok alapján csináld, de pontosan kövesd a leírást!
(#27927) kertsa
Én a helyedben partícionálnám az üres helyet és a fenti megoldással helyrehoznám a grubot! Persze a flagot is levenném, ahogy írták a fórumtársak. Gparted használata[ Szerkesztve ]
-
mzx
senior tag
válasz _Dumber_ #27932 üzenetére
Ez irtam én is.
(Bár nekem pl a window-os particion van a boot flag, lehet h azért, mert azon van a grub-om? Szépen mukodik nalam e gépen is a grub, és boot-ol mindkét rendszerem.)Egyébként azon gondolkodom, ha elotte volt neki win8-a azon a particion, és most csak linuxa egy másikon, akkor lehet h a grub-ot is át kellene irnia, mert talán emiatt nem tud egyelore boot-olni? Hiszen letörölte a win8-at, a grub meg úgy van neki mégbeállitva talán, ahogyan volt eddig is, tehát hogy a grub még talán mindig feltételezi a gépén a win8 meglétét(?)...
SZERK: látom, kozben hozzászerkesztetél hasonlo gondolatokat, mint én irok most. De elotte jhavasoltam neki a jobb egérgombot. Na a léyneg, ha ketten ezeket sejtjuk, meg ha mindkettőnknek a win n-él volt a flag, akkor ne mkizárt, h neki is érdemes ezen a variácio alapján eljárnia mint egyik esetleg lehetséges megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz Fritz Teufel #27926 üzenetére
Végre, végre!
De nekem miért nem szólt senki???
Jah, egyébként van vagy 10 éve. De ettől nem fog a fedora sehová menni. A nélkül se rh, se cent.
il sole non sorge più ad Est!
-
-
_Dumber_
őstag
A grub , ha jó helyre van teleptve (MBR) akkor pont leszarja, hogy van e win a gépen vagy nincs.
Az érdekli csupán, hogy ahonnan felrakták a grub-ot annak a /boot helyen meglelje a konfigfilokat.
Ha az meg van akkor már az alapján jár el..De itt még eddig sem jut el.
Ezért írtam, hogy meg kéne nézni, hogy jó helyre van e telepítve.. esetleg újra fel kell rakni live-ről..Mert pl ha eddig a /dev/sda1-en volt.. (és ott volt a bootflag is).. akkor el tudott indulni..
Most meg kivették a sda1-et, és nem talál semmi grub-ot.
Az MBR, meg elküldi a bootflag helyre, és ott meg semmi sincs..ubyegon2
Ha van egy jól működő grub-od, akkor tök mindegy, hogy hol a flag.-----
Csak nagyvonalakban hogyan is működik:
számtógép bekapcsol
bios betölt
boot folyamat átadva annak a meghajtónak ami a biosban elsődlegesnek megjelölve.
MBR átveszi a vezérlést, (ha az MBR-be van grub, akkor a standard bootfolyamat megszakítva, és a vezérlést átveszi a grub és annak configmenüje).
ha nincs grub (vagy bármi redszerbetöltő pl lilo) akkor átadja a bootflag-gel megjelölt partició bootszektorára.
itt is lehet rendszerbetöltő, és akkor tovább passzolható a dolog.
ha nincs akkor az opredszer bebootol (már ha tud )Ha van grub az MBR-ben akkor nem érdekli hol a bootflag..
.
Lehet, hogy sudo update-grub is elég lenne.
Nem elég, mert be sem bootol az oprendszer ![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Apollyon #27923 üzenetére
Ezért szimpatikus nekem a Debian alap, mert jól össze tudom keverni benne a repókat. Most se próbálom ki a Kwheezyt, mert pont nem fér rá a 4 GB- os pdrive- ra. Kár, hogy MATE változatú Debian még nincs. Most nincs kedvem az alapra felkinlódni.
(#27939) _Dumber_
Lehet, hogy sudo update-grub is elég lenne.
Nem elég, mert be sem bootol az oprendszer !Akkor nem bootol, ha partícionál és újraindít, de nem kell újraindítani a grub-update- hez!
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
Ezek után a Fedorát ki teszi fel? Gyakorlatilag a CentOS a Red Hat ingyenes verziójává avanzsált, vagyis a Fedora már ennek a kettőnek a próbaüzeme. Ez olyan mint Debian helyett Ubuntut (már bocsánat) telepíteni
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
N0zer0
senior tag
válasz Fritz Teufel #27945 üzenetére
Azért a Fed Dórikát sem kell félteni, bőven van felhasználótábora. Még Linus is elég sokáig használta, talán még most is azzal tolja.
-
N0zer0
senior tag
válasz Fritz Teufel #27921 üzenetére
Hát, ez ebben a formában ronda. Pedig a KDE szép tud lenni, de élére fordított léccel verném agyon, aki ezt ilyen fekete-világítófehérre beállítottam. Viszont ha normális hátteret állítasz be, rendes skint teszel fel az ablakokra és a tálcára, meg rendesen bekapcsolod az árnyékokat, transzparenciát, 3D effekteket, akkor nincs párja, és úgy sem eszik többet.
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #27940 üzenetére
Holy sh!t!
Most megnéztem, tényleg majdnem 4GB a Kwheezy telepítője. Ahogy néztem, jól tele van pakolva mindennel. Na ettől állna égnek bambano haja Ahhoz képest hogy az alap Debian netinst telepítője 222MB ..
Egyébként mi lesz ezzel a Kwheezyvel, ha kijött a jessie?
A MATE-et meg nem annyira nehéz felszenvedni, csak pár parancsot kell beírni.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest