Hirdetés
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Szólánc.
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #14896 üzenetére
Én inkább azt javaslom hogy aki linuxozik, az szokja csak a terminált. Baja nem lehet belőle, és ha unja úgyis ott lesz akkor a GUI. Ugyebár úgyis az a lényeg, hogy a user megtanulja kezelni, és megérteni azt a rendszert, amit használ, és ezt terminállal egyszerűbb. A Windows nagyon elbutít, főleg a Win8, te jó ég...
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Ehh, tudtam hogy nem jó az ami ennyire népszerű:
Az Ubuntu Linux egy kémprogram - Stallman szerintDebian rúlz
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Babetta-X #15408 üzenetére
Mondjuk nekem még nem volt dolgom Xubuntuval, de ha egy merevlemezre raksz két opot, azért a fontos adatokat a biztonság kedvéért lementeném valahová...
Syl: Jó ez az avatar.) milyen filmből van?
-
Apollyon
Korrektor
Elnézést a túl hosszú hsz-ért.
Feltettem egy manjaro-t T500-ra, illetve csak egy részét (?), mert valami gixer történt.
A telepítés pendriveról történt, amire Lilivel írtam ki az .iso-t.Bebootolt szépen, majd a Start Manjaro-t kiválasztva (ami a nyílt drivereket teszi fel) elindult a dolog, viszont az X nem indul el... illetve még csak a live..
Sajnos nem volt időm az összes hibaüzenetet elolvasni, de ahogy láttam a radeonnal volt problémája. A gépben két videokari van, egy Intel grafikus lassító, meg egy 3650 radeon. Lehet le kellett volna tiltsam az egyiket BIOS-ban?Nos folytatódik a betöltés, majd kitörli a képernyőt, és megjelenik a
_
a bal felső sarokban és innen szevasz van mégcsak nem is villog, valszeg csonttá fagyott, csak ki-bekapcs műxik.
Oké, utána bepróbáltam a non-free driveres telepítőt.
Betöltéskor egy hibaüzenetet csíptem el ami a következőképp néz ki:
[link]
És emlékeim szerint itt is volt egy radeon probléma, asszem valami olyasmi hogy cannot load radeon firmware, passz.Megy tovább, viszont utána leolt a rákba, mégpedig hogy az X nem tud elindulni (ezennel a live sem) és a logban amire felhívja a figyelmem hogy olvassam el csak annyi van hogy "no screens found". Illetve megadott egy elérési utat, amiben a log file van, amit debianból meg tudnék nézni.
Szóval így maradt egy parancssoros manjaro.
Megpróbáltam feltenni az xfce-t a pacman -S paranccsal, és kiírta hogy javasolja előbb a következő telepítését:
manjaro-system
PFFF.. na itt igenre nyomtam, de nem telepített semmit, majd elkezdtem felrakni az xfce-t, de kb csak frissítette, újat nem rakott fel.
A gépen most három rendszer van, illetve csak 1, és két fél
sda2-n a windoz, sda5-re a került a Debian, és sda6-ra raktam a Manjarot. Ezek nagyon szépen látszanak a grub2-ben, viszont a debian valamiért kinyiffant (így az említett logfilet sem fogom tudni megnézni), mert indításkor megint csak egy _ van ami villog, és szevasz, még a ctrl-alt-del-re sem reagál.Mivel eléggé keveset foglalkoztam eddig a témával egyértelmű hogy user error, de mi? Én arra tippelek hogy sérülhetett a pendrivera kiíráskor a rendszer - legalábbis a képen látható üzenetből ezt mondanám, vagy valamit nagyon brutál mód kihagytam.
De amúgy a Manjaros karakteres telepítés végigment, ki is írta hogy xfce fentvan, de ami mondjuk érdekes volt hogy kb <5 perc alatt végzett a telepítéssel (túl rövid idő).
BTW amikor ment még a Debian, azt is az említett penről telepítettem, és simán jól volt teljesen, rendben működött.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #21110 üzenetére
Letiltottam az intelt, meg a switchable grafixot. Sikerült felrakni, elindult a live, viszont ugyanúgy a karakteres telepítőt kellett használnom live alatt is, mivel a grafikus telepítő eléggé szegényes volt a partíció beállítások kiválasztásakor (de nem is baj, mert jobb szeretem a minimalizmust )
Elég komoly rendszer, minden alapból telepítve van. LibreOffice, firefox, thunderbird stb. és most is alig volt 5 perc a telepítés, egy 5400-es vinyóra.
Bár lanon használom a gépet, kipróbáltam a wifit, és hiába írtam be a jó jelszót nem fogadta el, újból kérte. A megoldás az volt, hogy a routerben az automatikus csatornát átállítottam 7-esre és így már működik... (valaki múltkor szenvedett itt vele, és nála is ez volt a megoldás, hogy 10-es alatti legyen a csatorna, de hogy miért..)
De most már minden brutál jól működik, elég klassz. Ez a szint már komolyan nextnextfinish kategória.
Más: Ez mondjuk valszeg a program szegénysége, de egy AES256-os védelmű .zip-et nem tudott kicsomagolni a beépített tömörítő, hiába írtam be hozzá a jelszót, bár még nem néztem szét nagyon a tárolóban. (Mivel a frászt kaptam hogy elfelejthettem a jelszót, 7zip-pel nekiestem és úgy sikerült)
Szerk.: amúgy nem tudom miért nem ment a dual graphics, Chakrának nem volt vele baja, simán működött az egész - zárt driverekkel persze.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz #19617792 #21112 üzenetére
Ez elég érdekes, mert Debianon simán ment bármelyik csatorna, még windózon is. Jah és ugye a telefon is ugyanazt a routert használja ;p csak a Manjaro ütközött ebbe a problémába.
-
Apollyon
Korrektor
válasz weinmaker #21161 üzenetére
Ez nem feltétlenül linux okozta hiba. A pendriveon egy idő után a sok írástól elfáradnak a cellák, és többé nem lehet írni... De egyébként sem úgy vannak tervezve hogy az örökkévalóságig működjenek ;)
Egyébként régi a pendrive? Milyen márkájú (mert akkor olyat már nem veszek )#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz McSzaby #21223 üzenetére
"...egy vinyón 3-4 rendszer azért az már sok."
Miért lenne sok? Notebookomon 3 rendszer van, Debian, Manjaro meg egy Win 7 játékra csicskának. Tökéletesen megvannak együtt..
-
Apollyon
Korrektor
válasz weinmaker #21261 üzenetére
Mégis muszáj volt kiemelni egy abszolút irreleváns dolgot amin csak simán el kellett volna siklanod.. A windoze-ra mondtam hogy csicska – sőt, csak az én általam behatárolt felhasználási területre – nem pedig a felhasználókra. Ezáltal a számlázó programokkal, meg ügyviteli cuccokal totál felesleges "visszavágni", ilyet még winen sem használtam (meg szerintem a linux felhasználók 99.999%-a sem akar ;p ), és nem is fogok, mivel otthoni desktopról van szó :) Jelen pillanatban én is gyorsabban elevickélek winen mint linuxon, de ez idővel változni fog, és kissé túlozva, de ugye a topiknak is nagyjából ez a célja az emberekkel
Aztán meg egy linux topikban hadd ne istenítsem má' a m$-t.)
-
Apollyon
Korrektor
válasz FeketePok #21718 üzenetére
Abszolút egyetértek, én Manjaro alatt még nem találkoztam problémával, out-of-the-box, kezdőként abszolút tökéletes választás.
Aztán ha KDE kell ott van a Chakra, az is egy remek disztró, cikk is van róla Logouton. Ubuntu vonal felejtős, van, akinél nincs probléma, de van akinél meg igen.Syl: "Az ideje nagy részét a wiki bújásával fogja tölteni."
Na mert Ubuntu miatt egyszer nem jött a kolléga fórumba hogy valami probléma van? Na meg Te könnyen beszélsz, több mint egy éve nyúzod, a fórumtárs meg most ismerkedik, akkor meg tanuljon meg olyat amivel nem lesz problémája
A Debian sem rossz választás, viszont a wifi alapjáraton nem fog menni, be kell állítani. Jah és nem annyira kezdő friendly, mint a Manjaro vagy a Chakra.
dodopek: inkább DVD-RW-t vegyél, arra a cd-nél nagyobb helyet igénylő ISO-kat is ki tudod írni.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz dodopek #21725 üzenetére
Eh, hát akkor használd azt amit a Kapitány ajánlott, vagy én windózon a CDBurnerXP nevű progit használom, már amikor még használom
Vicces amúgy ez a beskatulyázás, az emberek nagy részénél linux = Ubuntu, dvd írás = nero.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz -PLevi- #21928 üzenetére
Debianban a non-free driverek alapjáraton nem támogatottak, utólag kell telepíteni őket, sajnos így van ez a wifi-vel is. Ez fog kelleni neked [link]
Lubuntut konkrétan még nem használtam, de mivel ubuntu alapú, ezért nem lehet valami atomstabil. Stabilitás és megbízhatóság terén a Debian az ultimate #1
-
Apollyon
Korrektor
Azért mert valaki szkeptikus még nem azt jelenti hogy megőrült. Szerintem teljesen reális, hogy az elmúlt hónapok eseményeiből tanulva nem zárjuk ki ezt az eshetőséget. Ezek után Te még 100%-ig képes lennél megbízni bármilyen rendszerben?
-
Apollyon
Korrektor
A hdd-n van egy külön partíció az adatoknak, amit csak adattárnak használok, illetve torrentre. Ezt mire érdemes formázni? Ext 2-3-4?
(#22349) PeachMan: Én is a Manjaro-t tudom ajánlani, azt használom egy ideje, pont most költöztem át rá teljesen. Mint ahogy a legtöbb disztróra, erre is lehet számos DE-t hegeszteni.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #22366 üzenetére
Ezzel nem értek egyet... A Manjarohoz bőven jó az Arch wiki is, ott minden le van írva. Sőt, a Manjaro oldalán is el lehet lenni az alapokkal.
Amúgy is out-of-the-box, az alapvető és még több programok már a rendszer telepítése után fent vannak, pöccre működik minden. De még a kernel cseréje is gyerekjáték.
OK, nem tökéletes, a kinézet mondjuk minimalista, de még mindig ottvan a compiz és emerald. De az ömagában miért baj hogy rolling disztró?#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #22369 üzenetére
OK értem amit mondotok. Én eddig úgy tapasztaltam hogy a Manjaro teamre nem igazán jellemző az ilyen szintű elcseszett frissítés.. Legalábbis az elmúlt lassan 2 hónapban nem találkoztam ilyen szintű gixerrel. Az update-re amúgy sincs ráforceolva az ember, mondjuk elsőkézből értesít ha frissítés érkezik, de nem kényszerít rá a rendszer.
-
Apollyon
Korrektor
válasz khorvat #22656 üzenetére
Kezdőként én a Manjaro-t ajánlom xface ablakkezelővel, bár van akik nem, merthogy rolling, de ez túlnyomórészt nem okozhat problémát. Out-of-the-box, minden program fentvan ami kell, a grafikus telepítője több mint bartáságos, de cli-ben sem nehéz.)
A másik user friendly a Chakra, még logout cikk is van a telepítéshez és első lépésekhez.
A keményebb vizek amiket már írtak, az az Arch - ez eléggé power user vonal, illetve Debian, ami barátságosabb, de ehhez is türelem kell.
Jah és ajánlatos a Distrowatch-on is nézelődni, sok infó van ott különböző disztrókról.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
A wikiben minden le van jól írva [link]
Szerintem csak annak a power managemenjtét tudod használni, amelyik DE éppen fent van a rendszeren.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Így van, kernelt manuálisan kell cserélni, frankó wiki van hozzá, magától nem frissül szerencsére.
Ennek köszönhető, hogy lustaságból még mindig 3.11-es kernelt használok Mert ha újabbra cserélem, akkor ati drivert is le kell szednem etc etc - majd máskorBiztonság ügyileg nem kell aggódnom az EOL kernel miatt egyébként? Van routerem tűzfallal, na de mégis ;p
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #23342 üzenetére
Jah igen, rémlett hogy Debianban kissé jobban le vannak maradva.. És igen, az 3.11 is már EOL [link]
(#23343) bob.zxr: Majd le fogom cserélni, de nálam most zárt catalyst van, ami az új kernellel nem fog menni, szóval azt is le kell majd szednem, de azért nem marad ez így örökre. Mit értesz az alatt hogy nem támogatott cucc?
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #23530 üzenetére
Azért ez a lista nem a legjobb, mert ott van például az Arch is ami már jóval nagyobb tapasztalatot igényel, én meg lassan fél év Manjaro használat után azt mondom hogy a Debian sem kezdőknek való. Ott azért sokkal többet kell terminálozni, bár az az igazság Manjaron is mindent terminálból nyomok mert sokkal gyorsabb és egyszerűbb. Persze akinek még halálfélelme van a termináltól az jobb ha hozzászokik először a grafikus felülethez, és egy idő után úgyis rájön (ha ragaszkodik a linuxhoz) hogy "a fekete ablak" több mindenre képes .)
-
Apollyon
Korrektor
Nah most ugye van ez a buli a 3.12-es kernellel és a xorggal.
A manjaromról leszedtem a legacy drivert, felraktam a free-t, a 3.12-es kernelt fel, reboot az új kernellel, és most ezt látom:
[apollyon@apollyon-nb ~]$ mhwd -li --pci
> Installed PCI configs:--------------------------------------------------------------------------------
NAME VERSION FREEDRIVER TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
video-ati 2012.09.18 true PCIEz így jó?
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz LógaGéza #23731 üzenetére
Ehh, ez így nem jó mert videóknál tearing van -.-
azt még hozzá kell tennem hogy nekem régi radeonom van (3650). De szerintem hülyeséget csináltam, talán a 3.12-es catalys-legacy-t is kéne feltenni, vagy még valami mást? Úgyérzem ha ezeket feltenném nem indulna el az X#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Apollyon #23733 üzenetére
Valóban nem indult az X
Egyelőre marad a 3.11 kernel és a catalyst legacy driver, és így minden király.Az új kernellel mégis hogyan tudnám megoldani? Elindítom az új kernellel a rendszert, felrakom a free drivert és kész? Vagy valami catalystet még fel kellene tenni?
Free driverrel kiinagyítva a HD videókban tearing van, google-ben csak nvidia driverekre van panasz ilyen téren. Van egy félmegoldás, ha kikapcsolom az ablakok kompozitálását az ablakkezelőben, ekkor viszont a terminál ablak többé nem átlátszó, és a háttérben (a terminál ablakon belül) az asztalra kirakott hátteret mutatja, bármi más is van az ablak mögött.
-
Apollyon
Korrektor
válasz MasterMark #23746 üzenetére
-
Apollyon
Korrektor
válasz MasterMark #23750 üzenetére
Jah van sima nonfree, illetve legacy nonfree. Mielőtt szétcsicskítottam volna tegnap a rendszeremet a driverekkel és kernelekkel, akkor nem legacy volt fent, de nonfree.
De igazából már lehet inkább hagyom a rákba mert a tearingre senki sem fogja tudni a választ, felrakok valami sokáig támogatott kernelt és beizzítom a dual graphics-t, úgysem próbáltam még az intel lassítót linux alatt.
-
Apollyon
Korrektor
Pfff erre nem gondoltam. De akkor meg zárt driverrel miért nincs probléma?
(#23756) MasterMark: Na ezt nem próbáltam még. De nekem úgy rémlik, hogy ilyen régi kártyánál még nem működik a gyorsítás. Bár most 2 mp-es kuglizás után ezt találtam: [link]
-
Apollyon
Korrektor
bob.zxr & CPT.Pirk:
Értem köszi. Akkor egyszer ígyis-úgyis kénytelen leszek átállni nyíltra. A tearing meg akkor megoldódna ha mondjuk lecserélném xfce-t lxde-re?
(#23756) MasterMark: kipróbáltam, legacyvel nem volt baj SMplayer alatt.
-
Apollyon
Korrektor
Az viszont nagyon jól hangzik! .) Ma délután neki is esek.
Vajon azt meg lehetne oldani hogy nyilt driver ati, es intel zart driver switchable graphics? Mondjuk ez igy eleg extremnek tunik.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Carasc0 #23786 üzenetére
A könyvek mindig jók, de a gyakorlat még jobb. Amikor belefutsz egy dologba, és kénytelen vagy megoldani. Ezekkel gyorsabban tanulsz meg linuxozni, mint könyvekből. Persze ettől függetlenül a könyv is klassz, csak ne helyettesítse a gyakorlatot és ne csak az legyen a támpont.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Carasc0 #23788 üzenetére
Nos, én az elmúlt 7-8 hónapban kockultam rá abszolút totál a linuxra. Az elmúlt években többször próbálkoztam, először én is Ubuntut raktam fel (ez még olyan 2008-ban volt), de nem működött csomó minden, aztán jött a Debian de itt sem tudtam megoldani pár dolgot. Viszont belevágtam újra, elkezdtem mindenféle fórumot bújni meg telepítésekről (karakteres) használatról videókat nézni, itt elolvastam az összes hsz-t amikor ráértem stb. és csak azért is át akartam jönni winről.
Azóta már nagyon jól kiforrottak a disztrók, már kismillió változat van, egyre több out-of-the-box működik.
Chakrát is használtam egy ideig majd végül megismertem a Manjarot. Végül teljesen áttértem linuxra ezen belül Manjarora, nem is értem, miért nem kezdtem el előbb ezt a linux fanatizmust .D
Windowst már csak Mass Effectre használok .DAz Ubuntut nem ajánlom semmiképpen, persze van akinél tök jól működik, de véleményem szerint nem követik azt a szellemet amit kéne. Akkor már inkább a Mint. A Debiannal sokat kell majd guglizni, de full kezdőként úgyis minden disztrónál fog majd ez kelleni. Vannak dolgok amik közösek a disztrókban (pl pendrive formázás stb) de egyre több mindenben eltérnek egymástól. A könyv inkább puskának lesz jó, de az a legjobb ha több disztrót és DE-t kipróbálsz, mert biztos hogy meg fogod magadnak találni azt ami neked kell.
Nem tudom mennyire érdekel ez amit leírtam, mindenesetre remélem mégjobban meghozta a kedved
-
Apollyon
Korrektor
válasz Zirowe #23906 üzenetére
Mielőtt kihúztad volna a pent, ha lefagyott a tv, ha nem előtte lehet offolni kellett volna a tv-t (pl kihúzod a konnektorból).
"Mélyformázás kéne, dd-ről olvastam, de nem tudom hogyan kéne használni."
Terminál: man dd
De egyébként szinte majdnem mindennek van manualja.
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #23924 üzenetére
Na először is, kicsit túlzásba viszed ezt a "kezdő vagyok, vigyázz mit írsz be ide" dolgot.
Ha már ott tartunk, hogy valaki dd-vel akar dolgozni, akkor gondoltam nem fog neki problémát okozni a man dd, mondjuk valóban elég csökevényes, de én pl a pacman-t, és fdisket is man segítségével tanultam meg, illetve sokat segített a wiki mellett is.
Másodszor: a Manjaro bizony egy elég jó disztró, és rolling vagy sem, igenis sokkal inkább kezdőknek való mint a legtöbb egyéb disztró. Feltelepíted, az alapesetben grafikus telepítővel, és csak követni kell a képernyőn magyarul megjelenő tényleg egyszerű utasításokat.
Miután megtörtént a telepítés ami még egy 5400-as vinyóval is rekordsebességgel történt, kezdődhet a móka.
Szinte minden program fenn van rajta ami kellhet: Libre Office, videólejátszó, zenelejátszó, böngésző, levelező stb., ráadásul mindez csoportokba kategorizálva, csak az nem találja meg, aki nem akarja.Ha valami nem teszik, vagy hiányzik, akkor ott van a szintén grafikus csomagkezelő, gyerekjáték a használata.
Legrosszabb esetben is fél óra a Manjaro telepítése, miután ez megtörtént elénk tárul a már programokkal is ellátott kulcsrakész rendszer.
Az, hogy sok frissítés van, még nem indokolja azt hogy kezdőknek nem való. Persze mindenki inkább a kedvencét ajánlja, de az fix, hogy a Manjarot nem nehéz használni. Annak persze az lesz, aki windozét vár el, meg ész nélkül kattintgat mindenféle olvasás nélkül.
De kérem szépen, mondjátok el, mitől nem kezdőknek való a Manjaro, azon kívül hogy rolling mi az a rendszer elem, ami azt indokolja, hogy ezt ne használják kezdők...?
Én is kezdő vagyok, és tök jól boldogulok vele.Ahogy látom, kötöd az ebet a karóhoz, merthogy ez egy kezdő topik, és valaki olyat ír be amit Te nem értesz, már egyből nem ide való
Ne sértődj meg, de szerintem kicsit sokkal jobban türelmesebb is lehetnél, és ha valamit nem értesz, akkor türelemmel kérdezd meg, vagy olvassál előbb utána, mert ezt az utóbbit semmiképpen sem fogod megúszni.
... amellett hogy használod is, ugye van az a mondás, hogy gyakorlat teszi a mestert#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #23953 üzenetére
Ahogy érzed.
Én viszont továbbra is ragaszkodom ahhoz, hogy ez a topik nem feltétlenül a kisiskolás, mindenhol-le-van-írva tanácsoknak maradjon fent. Van itt közel 24 ezer hsz, ennyi komment után szinte biztos hogy bármely más témában a fórumon bekerül annyi off, vagy olyan ami egy kicsit inkább mélyvíz, hogy annak utána kell nézz máshol vagy neadjég átsiklani rajta.Egyébként mielőtt felraktam volna életem első debianját, egy jó haverom kezdte el magyarázni a parancsokat, többek közt a man lényegét is, kb hasonló szinten mint ezen az oldalon
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #23973 üzenetére
Az egyszerű halandó nem fog leülni linuxozni Persze egyéni ízlés kérdése is, de amíg a suliban windozén tanítanak, addig bizony elhatározás is kell ahhoz hogy valaki "áttérjen". Illetve "kényszer" is, de oda is kell majd a tanulni akarás.
Remélhetőleg a klasszikus értelemben vett "linux éve" sosem fog eljönni, és nem fog több disztró olyan szinten rossz irányba menni, mint a Canocical az Ubuntuval. De egyébként már az is rossz önmagában hogy egy "Canocial" nevű társaság áll a fejlesztés mögött, és nem pedig egyszerűen egy 'Ubuntu team' vagy mint 'Manjaro team", vagy Chakra project stb.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Nekem nem tetszik a mögötte álló mentalitás, hogy azt csinálni már egy vállalkozás, más a szellemiség, meg az a korábban beletett Amazonos cucc uhh... Persze van sok ember akinek bejön, de azért próbálj majd ki más disztrót is, a linux ne legyen = csak az Ubuntuval. De, ha már az Ubuntu is tetszik, akkor lefogadom, hogy a többi, hasonlóan user friendly disztró még jobban fog .)
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz sh4d0w #24081 üzenetére
A blogodban neked sem rózsás a véleményed az Ubunturól, és te sem véletlenül tértél át a Mintre. Más disztróra meg nem igazán szokott ekkora ellenvélemény lenni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz sh4d0w #24087 üzenetére
Értem. Én még 8.04-et használtam utoljára anno, az volt az első linuxos próbálkozásom, mint gondolom majdnem mindenkinek, aki csak pár éve linuxozik (mármint az ubuntu, nem a 8.04). Viszont a legtöbb rossz tapasztalat az Ubuntuval van.. => bár ez ugye annak is lehet a függvénye hogy ezt használták a legtöbben. Nekem is volt vele gondom, de így utólag visszatekintve user error
A mostani irányt tekintve viszont én nem jósolok túl messzi és fényes jövőt az Ubuntunak.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz sh4d0w #24090 üzenetére
A wiki ubunti servereken működik?! holy shit.. Akkor mi lesz velük pár év múlva?....
Pedig azt gondolná az ember hogy az ilyen komoly érdekeltségű szolgáltatás alatt csak Debian megy
Amugy meg mi baj van az Arch-val? Professzionális disztró...#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz sh4d0w #24099 üzenetére
& Penty: Amiket most itt elmondtatok azok bizony tényleg elég jó érvek. Igen, a Debiant én is akkor offoltam, amikor leoltott a telepítő, hogy itt bizony most a WIFI driver nem lesz telepítve, mert zárt (intel). Ez még egy korábbi wheezyvel volt. Ok, hogy alapjáraton szabad szoftver szellemiség van, de egy wifi driver miatt ezt benyomni? Nemár Tudom ez ma már nem így van és lehet a zártat is választani (akkor a telepítőben nem tudtam már utólag), de elvette a kedvem. Ekkor tértem át Manjarora, viszont itt meg úgy érzem hogy kb mindent megcsinál helyettem a rendszer. Annak ellenére hogy rolling, még nem ütköztem problémába, de lehet csak szerencsém volt. Munkára persze abszolút érthető hogy nem rolling rendszert választunk, hanem valami atomstabil megoldást.
Mindenesetre az Arch azért is tetszik, mert össze kell legózni, és több helyen is olvastam hogy pont így lehet igazán megtanulni a linux lelkivilágát. Nekem meg most ez kéne, mert itt Manjaron túl kényelmes, és engem is lustává tesz Erre a Slackre is ránézek, már le is jött az iso, ahogy látom ez is ős-disztró mint a Debian.Nekem egyébként bejön ez a mókolgatás, persze azt én sem szeretném ha egy frissítéstől széthalna a rendszer és nem tudom hogy kell megoldani.
De akkor ha nem rolling és egyben nem Arch, akkor mégis melyik disztró a legjobb a linux mélyismeretének megtanulásához? Minél több disztró kipróbálása esetleg? Mert szerintem tanuláshoz az sem jó, ha minden fullra alánk van rakva, és kb semmit nem kell vele foglalkozni, aztán ha fél-egy év után jön valami nagy gebasz, akkor meg nézünk mint a moziban hogy most akkor mivan.. -én azért utánamegyek és rákuglizok.D - de ha a nagyközönség szemszögéből nézzük a dolgot... Remélem nem kérdeztem nagy baromságot
-
Apollyon
Korrektor
Egyelőre csak egy gépem van és ez így is marad még egy ideig... Úgyhogy marad az éles (vbox-t nem szeretem).
(#24107) sh4d0w: Jól látom hogy ez az LFS "csak" egy könyv? Ha jól olvastam pl. Debian kell hozzá.
Egyébként ha annyira atomstabil a Slack, akkor gondolom azt is csak egyszer kell összedobni, és utána már nincs vele probléma. Viszont hogy nincs függőségkezelés, ez már tényleg elég hárd#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest