Hirdetés
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #14897 üzenetére
Én csak azt mondom, hogy haladjunk lépésenként. Először legyen egy működő rendszer, aztán lehet terminálozni rajta.
Annak nem látom sok értelmét, hogy előre tanuljuk a parancsokat és a szintaxisukat, mikor kell valami akkor úgy sem fog beugrani, viszont ha xy feladat kapcsán előjött parancsokat megértjük, akkor azok jó eséllyel meg is fognak maradni. (most nem nézve azt, hogy van manpage a parancsokhoz, mert sok esetben több oldalt tesz ki egy parancsnál, az meg minden, csak nem konkrét segítség)Win8 meg hát ja. Már a metró szexuális színvilág is elriaszt...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
rokefeller
senior tag
válasz Apollyon #15133 üzenetére
Stallman egy kemény open source hívő, olyan mint a kőkemény kommunista ideoligosták. Egyébként érdemes odafigyelni rá, sok igazság van abban amit mond, de földi halandóként az ember nem annyira az elveinek, mint inkább a valóságnak él.
A debian-t meg szeretjük :-)
[ Szerkesztve ]
A télapó nem a régi már...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #21109 üzenetére
Amíg a 3.11-es kernel nem jön ki (még a testingben van arch-nál), addig szerintem tiltsd le az egyik kártyát, meg ha jól rémlik a bios, akkor van egy külön opció a switchable graphicsra, azt is le kellene nyomni.
A saját T400-amon nem telepítettem, csak partíció backuppal feldobtam egy másik T400-ról a Chakrát, amiben nem volt radeon, csak inteles szutyok. Nem jelentkezett ott gond.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
válasz Apollyon #21111 üzenetére
"Bár lanon használom a gépet, kipróbáltam a wifit, és hiába írtam be a jó jelszót nem fogadta el, újból kérte. A megoldás az volt, hogy a routerben az automatikus csatornát átállítottam 7-esre és így már működik... (valaki múltkor szenvedett itt vele, és nála is ez volt a megoldás, hogy 10-es alatti legyen a csatorna, de hogy miért..)"
telefonoknál szokott még "sűrűn" előfordulni. a 10-es csatorna már valószínűleg túl magas frekvencián üzemel a beépített WiFi-nek...
-
BluEyes
őstag
válasz Apollyon #21113 üzenetére
Ennyi a megfejtés, illetve van még pár egyéb szabvány is, de ezek a leggyakoribbak. A programozókon áll, melyik régiót állítják be a wifi eszközökhöz az adott disztróban. Látható, hogy a japóknál van egy nálunk ismeretlen 14-es csatorna is, az amiknál meg 11 a plafon.
[ Szerkesztve ]
Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
weinmaker
őstag
válasz Apollyon #21162 üzenetére
Nem régi, és keveset használt pen volt. Nem tudom a márkáját, mert egy telenoros rendezvényen kapták a kiemelt ügyfelek. Gondolom valami olcsó sz@r. De amúgy tutira a linux nyírta ki.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
válasz Apollyon #21264 üzenetére
Na hogy akkor a topik céljával egyezőt is írjak, sikerült megoldani a silverlighte-ot linux alatt. Természetesen nem saját kútfőből, hanem csomó utánolvasás, és keresgélés eredményeképpen, de tökéletesen megy.
http://www.webupd8.org/2013/08/pipelight-use-silverlight-in-your-linux.html
Hátha másnak is jól jön. Tökéletesen működik.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Damage401
senior tag
válasz Apollyon #21470 üzenetére
Köszönöm a gyors válaszod.
Siemens MC60>Sony Ericsson K300i>Sony Ericsson K750i> Sony Ericsson C902> HTC Desire > Nokia C7> Sony Ericsson Neo>Sony Xperia P>HTC Desire X> Sony Xperia L>Nexus 4>LG G2>Sony Xperia Z1 Compact> Sony Xperia Z3 Compact> Apple Iphone 6>Sony Xperia Z5 Compact>Samsung S7
-
-PLevi-
senior tag
válasz Apollyon #21929 üzenetére
Köszönöm!
Azt sokszor olvastam, hogy nagyon stabil, ezért is esett rá a választásom. Viszont azt nem tudom, hogy értetek a stabilitás alatt? Nem fagy le és nem omlanak össze a programok?
Igazából a Lubuntu-val sincs semmi bajom, csak gondoltam kipróbálok valami mást. Vasárnap este óta használom, azóta ma omlott össze először program. (Chromium)(#21930) MacCaine
Neked is köszönöm a segítséget!
A 7.2 is stabilnak számít, vagy csak a 7.0?
Tudom, hogy lehet fent egyszerre több DE, múltkor fent volt egyszerre 4, meg a különböző változataik, összesen 10-15. (pl. Gnome classic <-> Gnome 3.x) Nem túl jó amikor mindegyik DE-nek fent vannak a saját programjaik is egyszerre, hiába lehet választani.A hiányzó wifi drivert csak a telepítés befejezése után lehet pótolni? (csak beleolvastam a linkelt írásokba, még nem rágtam át rajtuk magam) Most ahol vagyok nincs wifi, csak ADSL. Otthon viszont problémás lenne előszedni a Wan kábelt, eléggé "körbe van építve" a routerrel együtt.
-
Vladi
nagyúr
válasz Apollyon #22334 üzenetére
Egész másról van itt szó. Egészen pontosan egy ssh kulcs típus hiányzik a fedora csomagokból. Na most erről egy bugreport és hosszas diskurzus született. Ha megnézed a blogját, látod.
De nemsokára írok cáfolatot. Szerintem ez már paranoia.
il sole non sorge più ad Est!
-
törölt tag
válasz Apollyon #22356 üzenetére
Feltettem.
1. Nagyon egy dudát fújhatnak ezek a Linux Mint-el
2. Rettenetesen ronda. Nyomorított ikonok, rondán renderelt karakterekElső benyomásra nem tetszik. Ez a kétoszlopos Startmenü-szerüség nagyon nem jön be. Lehet ezeket valami témázással feljavítani vagy ez ilyen és akkor inkább válasszak más distro-t?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #22367 üzenetére
Az a baj velük, hogy csak kicsit tesztelnek valamit jobban, mint az Archnál. Én is futottam bele olyan Manjaro bugba, amihez a fejlesztők segítségét kellett kérni mert elszúrtak egy csomagot a frissítésnél. Röviden, nem volt eléggé kitesztelve a frissítés, mielőtt kiadták.
Magával a rolling megoldással meg az a baj, hogy a felmerült kisebb hibákat neked kell megoldani és ált. utána is kell olvasni a dolgoknak. Itt a kezdő topicban szerintem nem ez a megfelelő eljárás, ide olyan disztrók kellenek, amiket gond nélkül lehet frissíteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #22370 üzenetére
Persze nem kényszerít, de mikor frissítesz valamiért, akkor az aktuális legfrissebb csomagokat fogod kapni, így nem tudod kivédeni az esetleges problémákat amik ebből a kiadási modellből jöhetnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #22792 üzenetére
Az igen, mintha Windowsról lenne szó. o.O
Mi eszik annyi ramot? +700MB az, hogy oldalt legyenek a gombok? Az alapok elvileg azonosak, mert a lenti kép hivatalosan elvileg a gnome-session fallback cucc, azaz a Gnom3 fallback mód, a linken olvasottak szerint.
kispx: esetleg nézd meg a fallback módot, ott is elérhető szerintem. Ha nem, akkor ott a Debian.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #23341 üzenetére
3.11 EOL? Nem rég jött ki de már a biztonság miatt aggódsz? Egy Debian7-ben 3.2-es kernel van mindössze, szal hol itt a probléma...
Chakrán a 3.12-es kernelnél tartunk, de meg van oldva, hogy mikor minden frissül, akkor a Catalyst is a kernellel és xorggal együtt.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #23531 üzenetére
Persze, Arch-ot nem is gondoltam, csak nem lehet ennél jobban szűrni. De ha valaki rákeres, rögtön látszik, hogy az miről szól. Amúgy Debian dolgait meg csak egyszer kell beállítani, aztán kész, annyira nem nagy kaland.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Apollyon #23733 üzenetére
Valóban nem indult az X
Egyelőre marad a 3.11 kernel és a catalyst legacy driver, és így minden király.Az új kernellel mégis hogyan tudnám megoldani? Elindítom az új kernellel a rendszert, felrakom a free drivert és kész? Vagy valami catalystet még fel kellene tenni?
Free driverrel kiinagyítva a HD videókban tearing van, google-ben csak nvidia driverekre van panasz ilyen téren. Van egy félmegoldás, ha kikapcsolom az ablakok kompozitálását az ablakkezelőben, ekkor viszont a terminál ablak többé nem átlátszó, és a háttérben (a terminál ablakon belül) az asztalra kirakott hátteret mutatja, bármi más is van az ablak mögött.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Carasc0
őstag
válasz Apollyon #23787 üzenetére
Szia!
Értem. Természetesen... Tehát úgy képzeltem el, hogy amit ovlasok azt ki is próbálom a linuxon, szóval nem passzív tudást vinnék be a könyvből. Ami meg nincs benne a könyvbe azt meg idővel a könyvön kívül úgy is megtalálom valahol a neten. De minden menne a gyakorlatba közbe.
Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!
-
Carasc0
őstag
válasz Apollyon #23789 üzenetére
Szia!
Sajnos a kockulás egyenlőre nem tud megvalósulni a munka+tanulás miatt, de a szabadidőmet inkább a linux tanulására akarom fordítani. Avagy mikor pihenek, még akkor is tanulok.
Linux történeti állomások az életemben:
- 2003-ban próbáltam ki életem első linuxát a Mandrake akkori változatát. Teljesen új volt, féltem az egésztől.
- 2004 új próbálkozás RED HAT 9-el. Ezt már 2 hónapig használtam, nagyon szerettem, aztán jött a FEDORA első változata, de az nem tetszett. Abba hagytam az egészet.Ez tartott máig. Sajnos a Windowstól én a munkám miatt nem tudok megválni, de vettem egy laptopot csak linux birodalomnak (HP Probook 4740s).
Én kiszemeltem csak a Debian, mivel az egy olyan linux, ami egy fának a gyökere. Csak hogy példázzak: MAC OS csomagok deb csomagok, Android mit használ? Szintén deb csomagot. Mily meglepő.
Emlékszem mikor valaki hozzáértőnek azt mondtam Debian, akkor meghajoltak előtte. Arról még kritikát nem hallottam. Nekem ezek mérvadóak.Maga a Debian nem új számomra. Próbaképp telepítettem a laptopra egyet (7.0-át) KDE-vel meg GNOME-al de a felületek nagyon nem jöttek be. Xfce viszont korrekt. Nekem a lényeg hogy legyen ronda de működjön. Na jó beismerem annyit elértem, itteni helpek segítségével hogy 5MB memóriát igénylő CLI-s programmal zenét hallgattam. Nekem ez nagyon bejön. CLI-s böngészőt is kipróbáltam, megajó.
Ha brutálisan értenék hozzá akkor a szívem vágya: Gentoo vagy LFS. De az álom.
[ Szerkesztve ]
Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!
-
Zirowe
nagyúr
válasz Apollyon #23908 üzenetére
DD előtt most még egy próbát teszek win7 alatt pár low level format programmal, ha ezek sem adnak megoldást, akkor kipróbálom a dd-t.
Jó lassan halad a hdd llf tool, mert folyamatosan format error occurred at offset ... : 1117 - device i/o error-okat dobál, de legalább halad.
A cél az lenne, hogy ez végigmenjen, végre felismerhető legyen vmilyen rendszer alatt rendesen, és akkor kapjon egy rendes formázást, és akkor talán rendben lenne, vagy csak álmodozom?
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
nagyúr
válasz Apollyon #23951 üzenetére
Praktikus okai vannak ennek a "kezdő topicba kezdő kérdést" dolognak.
Képzelj el egy kezdőt, aki megtalálja a topicot és elhatározza, hogy kipróbálja a Linuxot. Első dolga, hogy végigolvassa az abszolút kezdő topicot. Én így kezdtem. Tényleg nehéz megtalálni a kezdőknek hasznos információkat, ha végig kell részlegesen olvasni több száz hsz- t, amiból egy kukkot se értesz.
Van egyáltalán értelme így egy abszolút kezdőknek jelzővel ellátni a topicot?
Engem intesz türelemre, jogosan- akkor a kérdést feltevőtől is elvárható lenne, hogy legyen türelme megkeresni a kérdéséhez a megfelelő topicot.A kérdező is jobban jár szerintem, pár napja ki is derült ez számomra, mikor egy több napja kérdezőnek javasoltam egy arra a problémakörre kihegyezett topicot a problémájára és szinte azonnal választ kapott. Ő nem sértődött meg.
Kíváncsiságból a kezdő kérdéseimet a Nagy Linux topicba teszem fel ezután.
(#23948) Nkboy Jogos, köszi!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Apollyon #23954 üzenetére
Nem én érzem így. egyébként tök mindegy ki, hogy érzi ezt, talán a topicnyitó gondolta úgy, ha a kezdő szót megerősíti az abszolút- tal is, akkor...
Ha úgy érzi egy weboldal készítő, hogy a problémájára itt talál legkönnyebben megoldást, tegye. (biztosan egyszerűbb a programozási nyelv a magyarnál)
De legalább fentieket kioffoltam. A linket köszi, hasznos lesz majd.
Megértem a szempontjaidat, de megértem az egyszerű kétkezi halandót is, aki csak leül a géphez meló után.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
őstag
válasz Apollyon #23979 üzenetére
Tudod, vannak akik a kényelemért sokmindent feladnak. Ha a főkeresőben "akármire" rá akar tudni keresni, és erre beállította a megfelelő scope-okat, akkor akármire rá fog tudni. Az Amazon pont egy spéci eset, tekintve hogy nem kell beloggolni a használatához, de nyilvánvaló, hogy a kereséseket az oldal tárolja, mint mindenki.
Azon lehet vitatkozni, hogy ezt most opt-in vagy -outra kellett volna tenni, de ha belegondolunk, pont a kényelmes (/lusta) emberek akarnak majd mindent egyhelyre tenni, pont ők (vagy egy jórészük) nem is tudna erről a fícsörről, vagy bekapcsolni nem tudná.
Aki pedig jobban vigyáz a privát szféjárára, az vagy kikapcsolja, vagy más módon kerüli meg, akár úgy, hogy nem használja.De azért elítélni egy disztrót, mert cég van mögötte... mintha a Red Hat, Novell vagy akár a Gugli nem létezne.
Tegnap még működött...
-
nagyúr
válasz Apollyon #23977 üzenetére
Nálam egyszerűbb halandó pedig nem sok lehet, aki leül Linuxozni, de különben igazad van! Az én időmben még az iskolában nem volt számítógép, így ezzel nem tudtak elrontani.
Olvastam már erről a Canocical problémakörről, az én szintemen még persze nem jelent sokat ez. Az irány rossz, azt azért felfogtam.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
sh4d0w
félisten
válasz Apollyon #24084 üzenetére
Nekem nem elsősorban a rendszerrel van bajom, hanem az azt körülvevő egyéb dolgokkal (pl. beépített Amazon spyware, állandó tökölődés az iso mérete körül). Persze a 10.04-gyel is volt gondom - nevezetesen, hogy egyáltalán nem volt hajlandó menni a gépemen. Tudomásul vettem, hogy nem illik össze a hardverrel, váltottam. Eredményül pedig kaptam egy szép, kezes rendszert és nem kell attól félnem, hogy egy frissítés után bedöglik. Ez utóbbi viszont nem Ubuntu sajátosság, látom, hogy melóhelyen mi megy a Red Hatekkel.
Nem mellesleg nem állítom az Ubunturól, hogy használhatatlan, mert nem az. Aki a cégnél nem RH-t használ és linuxos, az Ubuntun tolja, ahogy én is és nincs vele baj, sőt, van, aki Unity-vel használja és elégedett. Még olyan is van, aki az ablakvezérlőket meghagyta a bal oldalon.
CPT.Pirk: megmondták, hogy ez lesz, azt is megmondták, hogy miért, meg azt is, hogy eleinte ilyen lesz. Ha összehasonlítasz egy első kiadású Unity-t a mostanival, ég és föld a különbség.
https://www.coreinfinity.tech
-
sh4d0w
félisten
válasz Apollyon #24089 üzenetére
Őszintén szólva nincs is. A rendszernek már régóta el kellene tartania magát, de nem képes rá. Még a Full Circle magazint fordítottam, amikor Shuttleworth kinyilatkoztatta az önfenntartási igényt. A rendszer legnagyobb baja, hogy sokan használják, de supportot kevesen vesznek. A Wikipedia pl. 400 Ubuntu serverem működik, de nem vettek hozzá támogatást. Hosszú távon ez mindenképpen a rendszer és a belőle származtatottak halálát jelenti.
https://www.coreinfinity.tech
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Óra topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Építő/felújító topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Robogó, kismotor
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AliExpress tapasztalatok
- Politika
- Androidos tablet topic
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest