Új hozzászólás Aktív témák

• N0zer0

senior tag

Na, belefogtam az Ext4-esítésbe. Meghagytam a fele adatot az USB-s HDD 1,5TB-os NTFS partícióján, meg 70GB-ot a belső HDD-re tettem. Aztán GParteddel lezsugorítottam a 700GB-ra az NTFS partíciót, röpke majd 9 óra alatt volt meg, és még így sem panaszkodhatok, mert vannak emberek, hogy a 200-500GB-os zsugorítás eltart nekik 20 órát is. Rendesen megcsinálta, adatvesztés nélkül.

Aztán a szabad területen létrehoztam egy fájlrendszer nélküli elsődleges partíciót. dm-crypttel AES512 SHA512 XTS-sé alakítottam partíciót (ez egy pillanat, a rand-os dd-zést kihagytam, mert úgyis betelítem), és tettem rá Ext4-et. Most másolom az NTFS partícióról az adatokat az új Ext4-re, 13MB/sec-cel csinálja, röpke 14 óra lesz ez is (itt már áramszünet sem fog nagyon számítani) :D Viszont eddig jók a tapasztalatok az AES512 XTS-sel is, ez sem lassít semmit (még az mount-nfts is sokkal több procit eszik), majd ha Archot teszek a belső HDD-n a Kubuntu helyére, akkor azon lecserélem a mostani AES256 CBC-t AES512 XTS-re.

Ha végzett a másolással, akkor kedden az jön, hogy törlöm az NTFS-es 1. partíciót, és az Ext4-et (2. partíció) megnövelem az egész lemez területére. A végén olyan titkos leszek, hogy senki nem fog rólam tudni :DDD Ha már Ext4-esítek, akkor a torrentezés miatt erre is tettem titkosítást. Használom, ha egyszer a Linux ezt alapból nyújtja, és nem lassít, és megvan ez az előnye is a Windowssal szemben (ahol csak TrueCrypt vagy BitLocker van, amik jobban lassítanak).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés