- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- intecpc: Miért érdemes felújított laptopot vagy számítógépet választani?
- body007: # Raspberry Pi Zero W + Alpine Linux Wi-Fi Telepítési és Konfigurációs Útmutató
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #102648 üzenetére
Az otthoni célra ingyenes Anydesk nem lenne jó? A forgalom titkosított, nem kell külön VPN-el szopni.
fekete.puma: mi lenne vele? Még egyszerűbben működik, mint Windows alatt, bedugja ls megy. Most éppen az nVidia idén kiadott Windowsos driverei okoznak mindenféle gondokat.Nekem pl. Asus Xonar DX hangkártyám van. Windows alatt külön le kell szednem az UniXonar drivert, mert semmit nem tud vele kezdeni... Linux alatt meg csak szól.
-
urandom0
senior tag
válasz
hódmaci #101672 üzenetére
Én simán ráeengednék egy dd if=/dev/null of=/dev/sdX bs=1024 count=1 parancsot, ez felülírja a pendrive elejét (de csak óvatosan, mert ha az of-hez véletlenül rossz útvonalat adsz meg, a rendszered is simán felülírja!), vagy Gparted megpróbálnék új partíciós táblát létrehozni (az Eszköz menüben van). Windows alatt diskpart -> clean disk.
Ezek mind "kiürítik" a pendrive-ot, nem lesz rajta partíciós tábla sem, így ha a hiba abból ered, akkor ezt ki tudod javítani.
Ha így sem sikerül, akkor gyanús, hogy haldoklik a pendrive. -
lev258
veterán
válasz
hódmaci #74984 üzenetére
Live alól kellene fsck-t futtatni a kérdéses partíción. És érdemes lenne a S.M.A.R.T. adatokat is megnézni, mert könnyen lehet hardveres eredetű a gond.
Az elég komoly problémát jelez, hogy az ext3-at is vissza kellett minősítenie ext2-re, mert a naplózás használhatatlan lett.
Hova lett? -
gregory91
senior tag
válasz
hódmaci #74150 üzenetére
Vagy egy tömör módszer:
Csinálsz egy partíciót a telepítőnek és oda csomagolod a windows telepítő (iso) tartalmát.Majd terminalon futtasd le a "sudo update-grub" parancsot ha ezzel meg vagy, akkor a grub menüből kiválasztod a telepítőt valami "Windows enviroment (dev/sdax)" néven ahol -x egy szám.
Ha pontosan felügyeled a telepítési folyamatot(gondosan formázod a kért meghajtót és kiválasztod majd tovább gomb a folytatáshoz) akkor nem lesz gond.Bár számolni kell azzal hogy a HDD/SDD mbr-jét felülírja(ezt is orvosolhatjuk könnyen). -
válasz
hódmaci #73679 üzenetére
Bár szerintem most sem tökéletes mert induláskor még csak fel sem tűnik a linuxmint logó.
Lehet, hogy ez nem változtat semmin, csak nem látod a visszaszámlálót, kozmetika. A kikapcsolt szolgáltatások rövidítik elméletileg a boottime-ot. A logót visszarakhatod ill hátteret is rakhatsz be a grub-customizer használatával, sőt konfigolhatsz is. Most jutott eszembe, nem szoktam használni, nézd meg szerintem.
A lényeg, hogy attól, hogy a rendszer elindít bizonyos szolgáltatásokat, ez normális, van amikor hiba miatt lassú a boot, például egy csatolásnak rossz UUID-je van, de itt nincs ilyen gond.
Tesztelgesd csak nyugodtan a rendszert az új SSD-n!
*közben találtam leírást az említett sorról
-
válasz
hódmaci #73676 üzenetére
Az első a samba-hoz kell, ha nem használsz samba-t, azt is kilőheted, viszont a másodikhoz csak tippem van. Nem pipáltad be telepítéskor a meghajtó titkosítást? Ha igen, akkor ez az LVM miatt van, de ezt se használtam még, nem tudom, ki lehet-e kapcsolni ezt a szolgáltatást, de szerintem ennyi plusz idő kell neki a bootnál. Ha nincs szükséged LVM-re, gyorsabb ha újratelepíted és nem pipálod be a telepítés elején. Azt hiszem ott lehet ezt bejelölni, ahol az automata bejelentkezést is, amikor megadod a nevet, felhasználónevet, jelszót.
(#73677) BoB
GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT=0
Ez mi a bánat? Nem találkoztam még vele. Jobb, mint ha kikapcsolná a szolgáltatásokat?
-
válasz
hódmaci #73672 üzenetére
Igen látom, szépen a képernyő alján számol.
Aham, OK, annak semmi köze a GRUB-hoz szerencsére.
ez a bűnös és ez a szolgáltatás totál felesleges:
6.366s NetworkManager-wait-online.service
Ebben a hsz-ben benne van, hogyan tudod kilőni. Ja várj, a kilövés ebben nincs benne, csak az ellenőrzés......
Itt ebben van pár leírás a How to enable or disable services? témában.
Gyakorlatilag a
sudo systemctl stop NetworkManager-wait-online.service
sudo systemctl disable NetworkManager-wait-online.serviceparancsok kellenek és
reboot
-
válasz
hódmaci #73670 üzenetére
Mivel említed azt a 30 másodpercet......ezt látod is, ahogy megy a visszaszámlálás? (a default késleltetés amúgy 10 sec)
Nem telepítettem még így, de tényleg nem kéne a GRUB beállítások miatt visszaszámlálnia.
systemd-analyze blame
terminal kimenetet is meg kéne nézni.Az előző update-grub utáni reboot-ot követő kimenet kéne.
-
válasz
hódmaci #73642 üzenetére
szucstom koma egész jó irányba indított, de kicsit hangolható még ez.
Hát inkább ahhoz ragaszkodok, hogyha valami oknál fogva újra kell húzni valamikor a rendszert később akkor a /home "sértetlen" maradjon
Sajnálnám a sok dokumentumot, képeket amiket akarok tárolni, kezelni rajta
Ez így nem működik sajna, tök mindegy mi okból kell újrahúzni a rendszert, a külön /home arra jó, hogy újrahúzáskor ugyanazon beállítások maradjanak meg, amiket már bekonfigoltál. Ha a második mondatodat nézzük, akkor elárulom, hogy SSD-n semmilyen dokumentum nincs biztonságban, ezért a /home-ban lévő fontos dokumentumokról, képekről mentés kell készítened, mert ha az eszköz vezérlője megadja magát, akkor ezeknek lőttek. Ez nem HDD, hogy csak úgy vissza lehet nyerni elveszett adatainkat.
Timeshift szintén arra való, hogy a rendszert magát őrizd meg vele olyannak, amilyet egy esetleges összeomlás előtt kialakítottál. Dokumentumokat, képeket nem mentünk Timeshifttel, értelmetlen, felesleges és helyigényes macera. Egyszerűen átmásolod őket oda, ahová biztonsági mentésként tárolni kívánod! Ez ugye értelemszerűen nem ugyanez az SSD lesz, márpedig a Timeshift mentési helye ugyanazon eszköz lehet. Timeshiftról pár észrevétel innen az utolsó 3 hsz érdekes.
Fentiekig eljutva ebben a helyzetben az célszerű valóban, ha engeded a telepítőnek, hogy automatán megcsinálja a telepítést a teljes meghajtóra.
Nekem így elsőre ez lenne a javaslatom, de ha ezen átrágod magad és vannak még kérdések vagy döntéseid ezzel kapcsolatban, akkor megyünk tovább. Csinálhatod persze más módon is az egész telepítést/particionálást, de fenti módszerrel 95%-os biztonságban vannak az adataid, minden más módszerrel max 50% lesz az érték! Szóval ezzel kalkulálj.
(ha valahol értelmetlenséget írtam vagy csak nem érted, inkább kérdezz rá)
Ha manual particionálást akarsz, azt is lehet, de kevésbé rugalmas egy ekkora méretű SSD-nél. Ha így van, azt is megbeszélhetjük.
-
válasz
hódmaci #73393 üzenetére
Itt elég sok Cinnamonos téma is van, kipróbáltam egyet, pofonegyszerű felrakni.
Letöltöd a témát, egyszerűen megnyitod a Nemo-t és a Letöltések mappából megnyitva a fájlt egyszerűen áthúzod /home/felhasználóneved/.themes mappába
Ha ez megvan, csak megnyitod a Rendszerbeállításokban a Témák fület és már ott is vannak az új témák, csak ki kell választanod ami tetszik. Az Ablakkeretek és Vezérlőelemek résznél már láthatod is a berakott új témákat:
Szerintem ennél egyszerűbben nem lehet témát felrakni, elméletileg linkelt oldalon 400+ Cinnamon téma van, ebből már találhatsz neked tetszőt.
(#73409) szucstom
Gratulálok.
Így kb nulla észszerűség volt a Mint felrakása, tényleg szedd le a fenébe. Arra nem tudok mit mondani, ha valaki a Mint-re nem szán egy órát sem és inkább felrak valami öszvér katyvazt....
-
moleculez
veterán
válasz
hódmaci #73393 üzenetére
For Ubuntu users and derivatives:
"sudo apt install latte-dock"
A többit alatta írja. Ha az a baj, hogy angolul, van, abban majd más segít, annyi időm most sajna nincs. De a lényeg, hogy felrakod a fenti paranccsal a latte dock appot, és ahhoz adod hozzá a témákat, meg a kiosztást.
Jó cucc, majd kipróbálom én is, gyerekeknek megjönnek az iPadok, hackelem tovább a Linuxot. -
vadkörte
addikt
válasz
hódmaci #73183 üzenetére
A RPi2 még a végtelenül leegyszerűsített Raspbian-nal is tud szaggatni, ha épp olyanja van. Vész-vész-vész tartaléknak elmegy, de érdemi használatra, mint számítógép, alkalmatlan.
Ettől még megvan a maga helye, nekem is van, általában a LE 2 maggal alig 30%-on "döcög", miközben laggolásmentesen viszi a fHD streamet.
Egyik kollégám egy 1st gen Pi1-ből 24/7-es VPN szervert csinált.(#73186) headhunter:
Sok éve, még az első BP-t próbáltam, de nem fogott meg, pár éve az újjal is tettem egy kört.
Hagyjuk... -
Cyrin
addikt
-
cigam
titán
válasz
hódmaci #73143 üzenetére
Egy bash scriptbe felsorolod a parancsokat.
#!/bin/sh
sudo apt-get update
sudo apt-get install openjdk-11-jdk -y
mkdir ~/Letöltések/Anyk
cd ~/Letöltések/Anyk
wget https://www.nav.gov.hu/data/cms36637/abevjava_install.jar
chmod +x abevjava_install.jar
java -jar abevjava_install.jarEz azért problémás, mert
- A sudo bekéri az aktuális felhasználó jelszavát
- Ha nem tagja a sudoers csoportnak, nem fogja tudni telepíteni a Java-t
- nincs lekezelve hogy mi történik ha nincs Letöltések könyvtár
- nincs lekezelve hogy mi van ha már van Anyk könyvtár
...- Miért kell a jdk? Miért nem elég a jre?
A script topikban talán többet tudnak mondani.
-
vadkörte
addikt
válasz
hódmaci #72968 üzenetére
Ha nincs szükség feltétlenül valamelyik MSO programra a LibreOffice jó választás lehet.
Sajnos az Access-re nem találtam én sem alternatívát. Illetve a LO Calc-nak az összetett többszörösen egymásba ágyazott függvényekkel megpakolt Excell munkafüzetekkel lehet baja.
Tud menteni MSO formátumba is.
Ha minden kötél szakad ott a Wine -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
lev258
veterán
válasz
hódmaci #72904 üzenetére
A PlayOnLinux-ról tudni kell, hogy a Wine-t használja valójában. És probléma esetén nehezebb utánamenni, mintha magával a Wine-nal ismerkedik meg az ember. Utóbbi időben úgy tudom, a Lutris népszerűbb és több funkcióval rendelkezik. Emellett a Proton (Steam-en keresztül) is rávehető külső szoftver futtatására emlékeim szerint.
-
cigam
titán
válasz
hódmaci #72213 üzenetére
Igen, lehet választani hogy csak egy adott partíciót, vagy az egész lemezt mentse/töltse vissza. Én elég régóta ezzel mentem a laptopomat is. Ha valamit elkefélek, csak 1 óra és újra ott a jól belakott rendszer. Nagyon kényelmes a használata. Mondjuk én le is dokumentálom mikor mit változtatok/telepítek, így pontosan tudom melyik mentésem mit tartalmaz a szűz rendszerhez képest.
Eddig egyetlen hátrányát találtam, hogy futó rendszer alól körülményes belekukkantani a mentésbe, ha pl. csak 1-2 fájlt kellene visszatölteni. Ezért is van egy másik mentés (most épp a DejaDup) ami fájl szinten helyezi biztonságba a fontos fájlokat. -
cigam
titán
válasz
hódmaci #72171 üzenetére
Ezen van 90% adat
Szeretném ketté osztani mondjuk 60 - 40% de úgy hogy adatok rajta vannak.Felejtsd el. Persze ha elég türelmes és kitartó vagy akkor apránként megoldható.
1. Lecsípsz 10%-ot
2. Készítesz egy új partíciót
3. Átmozgatod az adatokat
4. Lecsípsz 10%-ot
5. GoTo 3. -
cigam
titán
válasz
hódmaci #72169 üzenetére
Partíció leválasztás? Arra gondolsz, hogy amiből lecsípnél, már tele van adattal? Az mindegy. A gparted-el úgy tudsz átméretezni, hogy az adatok sértetlenek maradnak. Elméletileg. Ezért is írtam, hogy azzal kezdj, hogy minden fontosat mentesz. Egy programhiba, egy áramszünet, egy sérült/hibás fájlrendszer,... bármi okozhat adatvesztést a művelet közben.
-
cigam
titán
válasz
hódmaci #72166 üzenetére
Természetesen, de előtte ments minden fontosat!
- lecsipsz a home méretének megítélt területet a / partícióból, pl. gparted-el.
- Az üres helyre készítesz egy új partíciót, amit leformázol ext4-re (szintén gparted-el)
- Az új partíciót felcsatolod valami átmeneti helyre pl. a /media/akarmi alá
- A /home tartalmát átmozgatod az új helyre ahova felcsatoltad (/media/akarmi)
- sudo lsblk -f -el megnézed az új partíció azonosítóját
- az /etc/fstab-ot átszerkeszted úgy a /home bejegyzését átírod vagy létrehozod valahogy így:
UUID=ad8f979b-e1d3-4b7f-b04b-4567c8ec1b20 /home ext4 nofail,defaults 0 2Ezután minden újraindításkor felcsatolódik az új partíciód a /home alá, amin már ott vannak az átmásolt adatok.
-
samujózsi
senior tag
-
leviske
veterán
válasz
hódmaci #70255 üzenetére
Szerintem: Startup applications / Add / Command : bináris helye --minimize
Illetve Gnome Tweaksben kulturáltabban meg van oldva, csak azt külön telepíteni kell.
(#70254) CPT.Pirk: Az mindenképp jó hír, hogy végre pozitívum is lesz a wayland használatában.
Egyébként ez a Firefox on Wayland az alap Firefox forrás, vagy a Fedora sajátja csomagja?
-
herdsman12
őstag
válasz
hódmaci #68700 üzenetére
A linkelt oldal egy általános segítség különböző Linux rendszerekhez.
Saccra a (4) lehet érdekes, esetleg még (5) és (9).
32 vagy 64 bites a Linux Mint 19.2?
Van /var/spool/lpd/nyomtatód neve könyvtárad?
Gondolom a Driver Install Tool oldalról a leírás szerint telepítetted, írt hibát a telepítés végén?
Mit ír a:
dpkg -l | grep BrotherMivel már nyomtattál vele, így gondolom a telepítés rendben van.
Nem vágom mi az, hogy lemarad 5-6 mm, nyomtattál teszt lapot? (küldtem priviben egy mintát)
(Ez 4 kérdés volt) -
herdsman12
őstag
válasz
hódmaci #68599 üzenetére
Nyomtatandó dokumentum Nyomtatás ablak - Oldalbeállítás - Oldalkezelés rendben?
Linux - Nyomtató - Tulajdonságok - Tesztoldal nyomtatás rendben?
Nekem más (tintás) tipus van, pontosan 5 mm-re nyomtat a lap tetejétől, szélétől.
Ha ez nem ok, akkor Nyomtatóbeállítások - Media size?, Feladatbeállítások - Szövegbeállítások - Felső margó?
Nem vágom, csak saccolom, hogy az LPR a hagyományos driver, a CUPS meg valami újabb szabványos, böngészőből elérhető felület. -
Dave™
nagyúr
válasz
hódmaci #67926 üzenetére
Na jó, de ennyiért Pi-t kapni
Nekem van mindkétféle megoldás, egy Pi a hálóban, egy i3-7100U alapú HTPC a nappaliban. Utóbbi inkább desktop gép, csak TV van rákötve és a kanapéról használom, de néha filmezek is rajta. A média szerver egy Synology NAS, így nem kell a klienseken másolgatni semmit, NFS megosztás van és kész. Régen nekem is egyben volt a HTPC-vel, de sok szempontból macerás tud lenni, meg erre tényleg nem jó a Pi. Nézd meg a Manjarot, az alap XFCE-vel van, a KDE talán túlzás erre, bár az alakítható a legrugalmasabban.
-
Dave™
nagyúr
válasz
hódmaci #67924 üzenetére
Egy alap HTPC-nek a málna tökéletes, pl. nem kell külön távirányító, mert a HDMI CEC modul miatt a TV távirányítója is használható, gyorsan betölt és nincs semmi zavaró tényező. Kicsi, keveset fogyaszt, akár a TV-vel együtt kapcsolható ki-be.
A j3455 persze jóval univerzálisabb alap, arra mindenképpen valami desktop Linuxot tennék, azt hogy mi a jó csak próba után tudod, nekem az Ubuntu meg a Mannjaro is hibátlan volt. Asztali környezetből két iskolát tudok elképzelni: egy egyszerűt/funkcionálisat, pl. XFCE, vagy egy komplex jól konfigurálhatót, vagyis KDE-t. Ez utóbbi esetén pl. az aktivitások nagyon jól használható egy HTPC/desktop vegyes felhasználás esetén, két teljesen szeparált környezet, az egyik erre, a másik arra, könnyű köztük váltani.
-
Rimuru
veterán
válasz
hódmaci #67902 üzenetére
Rendszerbetolto szinten lenyegeben nincs dolgod, max egy grub config frissites (hogy ne legyen benne a win) grub-mkconfig.
Torlod a windowsos particio(ka)t, pl gparteddel, es (live rendszeren) hozzacsapod egy(vagy tobb) letezohoz, vagy hozol letre uja(ka)t.
efibootmgr segitsegevel tudod torolni a windowsos efi bejegyzest, ha marad szemet az esp particion azt siman torolheted kezzel (de csak ovatosan, a biztos windowsos dolgot torold - vagy kerdezz elotte). -
-
Frawly
veterán
válasz
hódmaci #67845 üzenetére
Ezeket a háttérképes oldalakat ajánlom, nem csak Linuxra, hanem mindenféle OS-hez, meg telóhoz, táblagéphez is:
wallpaperscraft.com
wall.alphacoders.com
interfacelift.comDe lehet szemezgetni olyan oldalakról is, mint a deviantart.com, unsplash.com, stb.. Ezek nem wallpaper oldalak, de tematikus is kereshetők, és sok olyan kép van, ami egész magas felbontásban is használható háttérképnek.
Én nem szoktam erre szoftveres megoldást, a legtöbb asztali környezet Linuxon tudja, hogy ha előre kézzel letöltöd azt a csokor képet, amit szeretnél váltogatni, beleteszed egy mappába, akkor onnan váltogatják neked a háttérképeket diavetítésszerűen. A KDE pl. tud ilyet.
-
leviske
veterán
válasz
hódmaci #67845 üzenetére
A KDE (neon-on és Manjaro-n biztosan) letudja kapni a Flickr/Wikimedia/Bing és több más oldalról a nap képét és ezt változtatni automatikusan. Olyat, ami félóránként vált online mappából, nem tudok. Arra szerintem egyszerűbb, ha letöltesz pár ezer képet magad és ezekből hagyod hogy válasszon fél óránként.
(#67842) ubyegon: Szerintem egy olyan disztrón, amire hivatalosan már nem elérhető a KDE, nem kapja az ember azt az élményt a KDE-től, ami alapján megtudná ítélni, hogy tetszik-e. Még kifejezetten olyan KDE-s disztrók is vannak, amik alkalmatlanok a KDE élmény átadására (pl Kubuntu, szerintem). Én örülök, hogy anno belefutottam a neonba, mert a hülyeségei ellenére bizonyította, hogy van minőségi felhasználói élmény Linux-on is. A Manjraro-n még túl új vagyok, hogy nyilatkozzam róla, de egyelőre ezt is jobbnak érzem, mint az alap, Gnome-os Ubuntut, minden szempontból.
-
válasz
hódmaci #67830 üzenetére
Az jó, akkor beleírom a tapipados részt is majd. Elméletileg ami futott eddig, az futni fog ezután is, az alaprendszerhez nem nyúl a DE felrakása, a login-managert cseréli le max, de azt sem önhatalmúlag. Igazából ahogy átjelentkeztem a másik felületre és elindítottam a Firefoxot, ugyanott folytattam a megnyitott fülekkel, mintha semmi nem is történt volna. Ahogy működött, vissza is mentem Cinnamonra, szóval mélyebben nem teszteltem, de lehet nem is kell.
(utóbbit nem is bánom, mert mióta inaktív vagyok, szinte mindent elfelejtettem, ami addig rám ragadt)
-
válasz
hódmaci #67828 üzenetére
Engem is az hajtott, de aznap, mikor racuppantam, el is akadt a projekt. 2 nap múlva viszont ment a dolog, amikor rájöttem, mit kell kihagyni és mit kell még összeguberálni a múködtetéshez.
Mondjuk a HP 8570p-n próbáltam, itt kellett a tapipadhoz még valami meg a rendszerbeállítások gyüjtőablak sem volt. Desktopon egyszerűbb lesz a dolog.
Milyen eszközön szeretnéd kipróbálni? -
válasz
hódmaci #67826 üzenetére
Szia!
Van rá mód, épp a minap csináltam 19.1-re plasma felületet, de sajna egyik leírás sem múködött, viszont elmentettem a history-ból az összes parancsot és majd desktopon újra megpróbálom a lépéseket és összefoglalom blog-ba. Ha nem sürgős, akkor ne ugorj neki még!
Én KDE-s programokat nem raktam fel, csak néhány települt a plasma-val, de a végén, ha minden működik, azokat is fel lehet rakni.
Ez gyakorlatilag a Cinnamon mellé rakja fel a plasma felületet és kijelentkezés - újra bejelentkezéskor lehet váltani közöttük.
-
válasz
hódmaci #67773 üzenetére
Nekem is elég lassan kezeli a képeket telóról, sajnos ez ilyen, lassú memó RAM, ROM van a telódon.
Ha már online módszerek, akkor a Playben az AirDroid is egy nagyszerű online android/PC fájlkezelő.A másik ajánlott a KDE connect felrakása miatt kicsit......
(amúgy Xiaomi-t simán kezeli Mint 19.1 Cinnamon, Samut nem)
Ha már KDE szóba került.....valaki tud egy működő módszert a Mint 19.1 KDE-sítésére? A Kubuntu-s PPA-val éppen sikerült, de az ablakkezelés nem túl jó, mintha valami kezelőgombok nélküli WM lenne.
-
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #66284 üzenetére
Egy sort kell a crontabhoz hozzáadni, az az időzített folyamatok helye. Itt a pipás válasznál pont ez van: https://askubuntu.com/questions/567955/automatic-shutdown-at-specified-times
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #65910 üzenetére
Hy!
Sok megoldás van https://www.tecmint.com/best-remote-linux-desktop-sharing-software/, de talán a TeamViewer használata a legegyszerűbb.
hentes555: ha akarod használni az nV gpu-t akkor igen. A melyiket nem tudom, kevés az infó a képen.
-
válasz
hódmaci #64402 üzenetére
Egyébként 99% minden működni fog. Az USB sebessége pl. tuti jó lesz, ha működik a driver (és szokott) akkor lekezeli a 2 és 3 portokat is.
Ellenőrzésre szokott lenni egy "System profiler and benchmark" alkalmazás a legtöbb disztróban, csak változatos neveken; abban látod, hogy mit ismert fel, és hogyan. (Ez kb. az Everest/Aida megfelelője.)A VGA felbontások kelezése meg azért alap már sokezer éve. A VGA kártyákat az adott gyártóhoz készült driver (ami úgyis a kernelben van, tehát az OS-sel együtt települ) lekezeli, nem lesz olyan bajod, hogy a huszonhatezer x nyócezer nem választható ki.
"**A Linux operációs rendszernek csak az alapvető funkcióit támogatja a Linux rendszer saját kompatibilitása miatt,"
Ez azt jelenti, hogy úgyis van rá saját drivere a Linuxnak, nem vállalnak felelősséget a sajátjukértA LiveCD-s megoldás javasolt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #64402 üzenetére
Üdv!
Azért nincs külön letöltögetős driver Linux alá, mert nincs rá szükség. Be van építve minden, ami kell.Legegyszerűbb, ha fogsz egy live képes disztrót, pl. a Mint19 Cinnamon verzióját és kiírod pendrivera, majd bebootolsz róla és máris látod, hogy mi van. A linkelt gépben nincs semmi különleges hardver, egyszerűen csak faszán menni fog rajta és kész.
Tesztelésre meg a phoronix-test-suite a javasolt. [link] Terminálban működik, így picit meg kell ismerni, de a lehetőségei alaposan túlmutatnak a közismert Windowsos megoldásokén.
-
válasz
hódmaci #64294 üzenetére
A jelszó változtatását kérdeztem,de mi a teendő ha a meglévő írási/tul. jogot akarom megvonni?
Az egész write list =... sort törölheted, legfeljebb majd később újra beírod.
Illetve még ajánlottad a webmint:
Próbáld meg ezt:
sudo wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.900_all.deb
Majd:
sudo dpkg --install webmin_1.900_all.deb
Utána a böngészőből a
//localhost:10000
címen éred el.Egyébként tévedtem, tud magyarul:
-
válasz
hódmaci #64149 üzenetére
Az én példámban a [username2] ugye linux felhasználó volt, tehát neki a linux alatt célszerű megváltoztatni a jelszavát. Ezt konzolból így változtathatod meg:
sudo passwd [username2]
A [username1] esetében csak samba felhasználót csinálunk, ez megváltoztatható konzolból így:
sudo smbpasswd [username1]
Nem kell a -a kapcsoló, mert nem új felhasználót hozunk létre.
Igazából több megoldás is van, például lehet csak samba userekkel játszani, és az ő jogosultságaikat befolyásolni.
Egy javaslat:
Ha GUI megoldást keresel, tedd fel például a webmin nevű alkalmazást (
sudo apt-get install webmin
), abban mindezt meg tudod csinálni - csak sajnos angol tudás kell hozzá, mert magyarul nem tud... -
válasz
hódmaci #64130 üzenetére
Itt nem a gépeken lesz a hangsúly, hanem a megadott felhasználó / jelszó pároson.
Az smb.conf file-t kell megfelelően paraméterezni. Erre több opció is van, itt van egy példának, az smb.conf fileba valami ilyesmi kell
[share]
path = [könyvtár elérés, pl. /mnt/share]
guest ok = no
read only = yes
write list = [username2]
valid users = [username1], [username2]
create mask = 0755A [username2] tud majd írni a könyvtárba, a [username1] csak olvasni tudja. Először hozzuk létre a linux felhasználó [username2]-őt, konzolba tehát:
sudo useradd [username2]
Ez után állíts be neki egy jelszót:
sudo passwd [username2]
Aztán a könyvtár tulajdonosává változtatod az írásra jogosult linux felhasználót, konzolba:
sudo chown [username2] [könyvtár]
A csak olvasni tudó [username1] felhasználót a
sudo smbpasswd -a [username1]
konzolparanccsal hozod létre.
Így a [username2] felhasználóval lehet írni, a [username1] felhasználóval csak olvasni az adott könyvtárban.
-
herdsman12
őstag
válasz
hódmaci #61624 üzenetére
Telepítettem ezt az mtp-tools csomagot, bekapcsolt USB hibakeresésnél ezt írja:
ggy@svm:~$ mtp-detect
libmtp version: 1.1.13
Listing raw device(s)
Device 0 (VID=2717 and PID=ff48) is a Xiaomi Mi-2s (MTP).
Found 1 device(s):
Xiaomi: Mi-2s (MTP) (2717:ff48) @ bus 2, dev 3
Attempting to connect device(s)
ignoring libusb_claim_interface() = -6PTP_ERROR_IO: failed to open session, trying again after resetting USB interface
LIBMTP libusb: Attempt to reset device
ignoring libusb_claim_interface() = -6LIBMTP PANIC: failed to open session on second attempt
Unable to open raw device 0
OK.
ggy@svm:~$USB hibakeresés kikapcsolva:
ggy@svm:~$ mtp-detect
libmtp version: 1.1.13
Listing raw device(s)
Device 0 (VID=2717 and PID=ff40) is a Xiaomi Mi-2s (id2) (MTP).
Found 1 device(s):
Xiaomi: Mi-2s (id2) (MTP) (2717:ff40) @ bus 2, dev 4
Attempting to connect device(s)
ignoring libusb_claim_interface() = -6PTP_ERROR_IO: failed to open session, trying again after resetting USB interface
LIBMTP libusb: Attempt to reset device
inep: usb_get_endpoint_status(): Resource temporarily unavailable
outep: usb_get_endpoint_status(): Device or resource busy
ignoring libusb_claim_interface() = -6LIBMTP PANIC: failed to open session on second attempt
Unable to open raw device 0
OK.
ggy@svm:~$(#61628) hódmaci
Valami reset-et próbálj a telefonon, Cache, gyorsítótár törlés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #61622 üzenetére
A dmesgnél error, missing, warning jellegű üzeneteket kellene nézni az idő körül, amikor csatlakoztatod a telefont. Hátha valami hiányzik a kernelből, mert ha jól értettelek, akkor másik androidos telefon működött nálad a Mint-en.
Mit mond az
mtp-detect
parancs, mikor rajta van a teló? Ha esetleg nincs fent, akkor a libmtp csomagot kell felrakni, de szerintem fent lesz.Mi a helyzet akkor, ha a telefonon engedélyezve van az USB hibakeresés?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
usergefi
kezdő
válasz
hódmaci #61613 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen disztród van, de én debian alatt, amikor nem ismeri fel a telefont, jmtpfs-t használok.
apt-get install jmtpfs (debianon, de disztribúciótól függően ez eltérhet, a lényeg, hogy telepítsd a jmtpfs csomagot)
Hozz létre egy könyvtárat, ahova be szeretnéd csatolni, pl:
mkdir /mnt/phone
Aztán mountold az eszközt: jmtpfs /mnt/phone
Fontos, hogy a telefon USB-je MTP módban legyen.Ha végeztél, akkor simán umount /mnt/phone, ezzel tudod leválasztani.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Beszámítás! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest