Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Ez a sor jelen esetben jelentős, mert enélkül mindig indít egyet, ha resume-ol.
Így viszont előtte az összeset kilövi, aztán indít egyet. Mondjuk célszerűbb lenne, ha először csak simán csekkolná, hogy fut-e, aztán indítana, de ez magánvélemény.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lionhearted #28151 üzenetére
Nem egy elegáns megoldás, valóban. A gyökérok a Docky-ban van és már jelezték a bug-ot, majd csak megoldják nemsokára.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Tim82
félisten
válasz lionhearted #28151 üzenetére
Értem a jelentőségét az adott sornak (csak azt jeleztem, hogy ennyi az eltérés a két megoldás között érdemben).
Viszont sajnos ezzel sem hajlandó a várt eredményt hozni, kipróbáltam most (sőt, a biztonság kedvéért újraindítottam a rendszert). Ugyanúgy elindít a meglévő mellé még plusz három Docky-t ébresztéskor.
Decepticon: köszönöm, hogy segítettél - akkor a lényeg, hogy elvileg tudnak róla, lesz rá megoldás, addig meg kibekkelem, ha már én nem tudom felhasználói oldalról megoldani.
Mondjuk még mindig jobb ezen a rendszeren, mint a Cairo Dock, amit évekkel ezelőtt egy Mint-es kísérletnél használtam és szerettem is, de Kubuntun nemrég újra kipróbálva kifejezetten instabil módon működött, gyakori összeomlással. A Docky-val meg ez az egy gondom van csak.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
tvamos
nagyúr
válasz tvamos #28138 üzenetére
Ennyivel szeretnem meg kiegesziteni a dolgot:
A PC-n smbclient -L //192.168.0.16 -U pi ezt adja vissza:
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 3.6.6]
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
IPC$ IPC IPC Service (raspberrypi server)
SAMBA Disk Raspberry Pi Share
print$ Disk Printer Drivers
pi Disk Home Directories
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 3.6.6]
Server Comment
--------- -------
RASPBERRYPI raspberrypi server
Workgroup Master
--------- -------
WORKGROUP RASPBERRYPI
Szoval, ha jol sejtem, akkor megy a SAMBA... de valamiert nem tudom mountolni. Igy probaltam:
sudo mount -t cifs //192.168.0.16/home/pi /mnt/pi -o user=pi
Utana keri a jelszot, de hiaba adom meg, ezt kapom:
Retrying with upper case share name
mount error(6): No such device or address
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
-
DrojDtroll
veterán
A laptopomon a Num Lock és a Caps Lock billentyűkhöz nem tartozik jelző led. Ubuntu alatt van tá valami olyan megoldás hogy felülre az óra mellé kitenni egy kis jelzőkét?
-
Tonyk
veterán
válasz DrojDtroll #28158 üzenetére
[link] , első találat: 5. pont ;
esetleg a 2-4. találatok[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
DrojDtroll
veterán
Mitől van az, hogy a torrent nem akar seedelni kb 1 nap után?
Folyamatosan ment a pi, kb 1 napig csak seed-elt aztán megállt. Inaktív lett az összes torrent. Újraindítottam a pi-t és a routeremet is, de ez nem oldotta meg a problémát. (kliens: qbittorrent, os: raspbian)
Felraktam a transmission-t seed-elt 1 napig kb, aztán ugyanez a probléma.
Ha bekapcsolom a PC-met akkor ugyan azok a torrentek seedelődnek rendesen.
Mi lehet a gond?
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Picit úgy veszem észre, hogy az Ubuntuval többen nem éppen ápoltok jó kapcsolatot. Mi ennek az oka? Érdekelne, ha valaki felvilágosítana erről kicsit.
Köszönöm!
-
joecontra
addikt
válasz DrojDtroll #28175 üzenetére
XFCE.
Üdv,
J -
őstag
Gnome 3 (vagy Gnome 3 Classic), Xfce, Cinnamon, ami tetszik.
Tegnap még működött...
-
DrojDtroll
veterán
válasz lionhearted #28177 üzenetére
(#28176) joecontra:köszi
(#28177) lionhearted : köszi akkor majd ezekből nézek screenshotokat, és amelyik jobban tetszik arra lecserélem.
[ Szerkesztve ]
-
wopi
aktív tag
Köszönöm a válaszokat, akkor korábban én értelmezhettem félre egy-egy kommentet.
Ha pl a Unity mellé felteszek másik ablakkezelőt (amiből még nem tudom, melyik szimpi), akkor utána a Unityt le tudom valahogyan takarítani? Vagy elfér, nem zavar senkit, ne foglalkozzak vele?
-
.DLL
veterán
Helló!
Egy megviselt laptop-winyó egyik partíciójáról szeretném lenyalni ami rajta van, dd helyett itt a dd_rescue nevű programot(?) ajánlották, mert nem áll le hibás szektornál, és addig is gyorsabb.
Ezzel van valakinek tapasztalata?A winyón elvileg 2 partíció van, amik még annó XP telepítéskor lettek létre hozva (ott "c" és "d"), honnan tudom, hogy melyik melyik lesz?
dd-vel kapcsolatban még olvasgattam, és mindenhol annyit írnak a példákban kimeneti fájlként, hogy of=mentes_neve.img, semmi elérési út vagy egyéb, ilyenkor hova kerül a lementett imidzs?
Elnézést a noob kérdésekért, de első kapcsolatom lesz linux-szal.
Szerk.: mégegy kérdés, melyik L!ve Linuxot ajánljátok, ami usb-s tárról is fut, és egyszerű kezelni?
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
-
N0zer0
senior tag
Nincs pedig különösebb baj az Ubuntuval. Annyi, hogy sok embernek nem tetszik az ablakkezelője (Unity), egyrészt az utóbbi működése és relatíve nagy gépigénye miatt (pláne ahhoz képest nagy a gépigénye, hogy szerintem nem nyújt sokat, persze nem vészes, de régebbi gépeket tarkón vágás lehet). Ennek ellenére néhány embernek a Unity is bejön, meg fel is lehet tenni helyette más ablakkezelőt is.
-
N0zer0
senior tag
Nem értem, mit értesz azon, hogy lenyalni? Csak Linuxot akarsz rá, vagy rajta marad a Windows is? Lenyalni nem kell, elég rá az új rendszert feltelepíteni. A telepítő úgyis megparticionálja, amit kell, esetleg ha kézzel csinálod, akkor megadod, hogy melyik partícióra telepítsen, aztán a szükséges partíciót megformázza a rendszer. Az adatpartíciót is le tudod külön formázni, pl. GParted-del.
Jó eséllyel (de nem biztos) a C partíció /dev/sda1 a D partíció /dev/sda2 lesz (vagy sdb1 és sdb2, ilyesmi), de fájlkezelővel is megnézheted a tartalmukat. Láttam már nem egy balfék módon particionált windowsos gépet, ahol az első partíció volt az adatpartíció (elsődleges partíció), míg a második kiterjesztett logikai partíción volt a Windows.
Az dd-hez az of=mentes_neve.img teljesen jó, ilyenkor a munkakönyvtárba menti, de ha te célzott helyre akarod, akkor of=/elérési/út/mentes_neve.img-t írsz.
Bármelyik linuxos Live CD megy pendrive-ról, ha kiírod rá. Válaszd azt, amivel ismerkedni akarsz. Én a Linux Mintet ajánlom (abból is van többféle ablakkezelővel, kérdés mennyire erős gépre lesz), de mehet fel Ubuntu (ebből is van többféle grafikus felületű), vagy Fedora, vagy Manjaro vagy Chakra is, amelyik tetszik. Sokkal fontosabb, hogy tudd, hogy milyen ablakkezelő kell neked (KDE, Gnome, Unity, Xfce, LXDE a főbb alternatívák kezdőnek, a géptől is függ, mennyire régi, mennyire gyenge). Ha Linux alól csinálod, akkor a Live lemezkép pendrive-ra kiíráshoz is jó a dd parancs:
dd if=/elérési/út/live_linux.iso of=/dev/pendrive-eszközneveA dd paranccsal nagyon vigyázz, mert ha valamit félregépelsz, nem jó eszköznevet adsz meg, akkor esetleg a megadott eszközről minden adat visszaállíthatatlanul elveszhet. Mindig ellenőrizd a df paranccsal, hogy az-e az az eszköz, amire tényleg írni akarsz (pl. most az-e az illető pendrive).
Ha Windows alól csinálod a linuxos pendrive-ot, akkor az UNetbootin-nal csináld (de ott van még ilyesmire a LinuxLive USB Creator is). Ha eleinte csak Live rendszerezel, akkor nem kell a HDD-t legyalulni, ahhoz úgyse nyúl a futó rendszer. Ha meg tetszik az adott Live rendszer, használgattad eleget, hogy dönts, akkor feltelepíted.
-
.DLL
veterán
válasz N0zer0 #28183 üzenetére
Sérült a winyó, olvasási hibákat dob win alatt, nem szeretném már sokat nyúzni, minél kevesebb felpörgetés, ide-oda ugrálás legyen, így egyben egy imidzset szeretnék a partícióról készíteni, és a későbbiekben abból kihámozni az adatokat. Tehát nem akarok már rá telepíteni semmit, csak adatmentés.
Köszönöm a többi tanácsod is!
Egyelőre olyat keresek ami egyszerű (ablakkezelő) sajna nem sok időm van mostanában ismerkedni, ehhez a feladathoz pedig ha jól értem úgy is a terminál kell.
Először egyébként próbákat csinálok pendrive-okkal, hogy azokról imidzset készíteni, és felmountolni, csak utána fogom élesben csinálni a kérdéses winyóval.
Ami még nem világos az a csatolás vagy mountolás, erre még rákeresek itt a fórumon.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
N0zer0
senior tag
Értem. A partíció mentésére is dd kell:
dd if=/dev/sda1 of=/elérési/út/lemezkép1.img bs=10M conv=noerror
Ugyanezt a másik partícióval (/dev/sda2) is megcsinálod. A bs értékét lehet növelni, attól függ, hogy milyen gyors a merevlemez, lehet nagyobb másolási blokkokat megadni neki.A rossz szektoron a conv=noerror paraméter miatt elvileg átlendül a dd, de élesben nem próbáltam még ilyen spéci körülmények között, csak hibátlan merevlemezen. Pendrive-on is gyakorolhatsz, az valóban jó ötlet. A Live Linuxot is próbálgathatod, mert nem nyúl a HDD-hez, bár felpörgetni lehet felpörgeti, de írni nem fog rá.
Persze még ott van az is, hogy így lesz 2 nyers lemezképed, de azt pl. nem tudom, hogy Windows alatt hogyan fogod felcsatolni. A net szerint ehhez spéci progi kell, pl. OSFMount vagy FTK Imager vagy ImDisk. Linux alatt viszont könnyen fel lehet csatolni mindenféle extra program nélkül:
mount -o ro,loop /elérési/út/lemezkép1.img /mountolás/helye
Ez írásvédetten fogja felcsatolni a lemezképet.A helyedben ilyen szorult helyzetben megfontolnám a nem linuxos megoldásokat, pl. DriveImage XML, Acronis True Image, Paragon Backup & Recovery 2014, Norton Ghost. Lehet egyszerűbb, meg ezek NTFS-hez lettek tervezve és kényelmesebb őket használni, vannak közöttük ingyenesek is. Persze, linuxosan is meg lehet csinálni, csak lehet nem lesz kedved terminálban sorokat gépelgetni, meg hibaüzeneteket fejtegetni.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Az jo gyengusz gep! LXDE menne rajta szerintem jol. Ha felmegy, Peppermuint. Nekem Dell E4200-on van, hasit mint a villam.
-
törölt tag
válasz DrojDtroll #28187 üzenetére
Kb. egy hete néztem rá alaposabban és használom azóta is a Bodhi Linux-ot.Előtte Lxde volt.Azt kell monjam eszembe sem jut Lubuntut indítani.
A Bodhi Enlightenment szebb és gyorsabb,pattogósabb is. Lts Ubuntura épül.Mindenképp ajánlom kipróbálásra!
Egy hibát tapasztaltam csak,a default fájl kezelőt érdemes rögtön lecserélni pl. pcmanfm-re,nálam legalábbis hibákat okozott.Semmi vészes ,1 gombnyomással orvosolható gond,nem kell terminál se,de azért idegesítő.Ezenkívül nem lehet rootként indítani a default fájl kezelőt.Ezt leszámítva csak jót tudok mondani róla.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz N0zer0 #28185 üzenetére
No pont emiatt a rossz szektoros dolog miatt linkletem ama blogbejegyzést amiben a dd_rescue-t emliti, ami elvileg jobb. Bár igaz, hogy az elég régi a cikk, és lehet hogy a beépített dd is fejlődött már ez irányba. (?)
Azért indultam el Linux irányba (amellett hogy ezt ajánlották) mert amikor Win7 alatt egyszerűen csak át akartam másolni az adatokat, és odaért egy feltételezhetően hibás részhez akkor az egész rendszer megfagyott addig amíg ki nem írta, hogy a forrás nem olvasható, majd eltűnt a winyó a Total Commanderből.
Nekem úgy rémlik a Linux okos egy szerkezet, sok faék egyszerűségű célravezető dolgot tud, mint pl. ez a dd vagy dd_rescue, amiben bízok, hogy ez tud "kényszerített" olvasást, nem száll el, mint a Win.
Már töltöm is a Mint 17 Cinnamont, aztán felvarázsolom egy pendrive-ra. Amíg nem megy könnyedén a backup készítés és felmountolás addig rá sem dugom a gépre a laptop winyóját.
Ha megakadok még írok, köszönöm szépen az eddigieket!
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
N0zer0
senior tag
válasz N0zer0 #28192 üzenetére
Szóval. Megnyitod a Terminált, átmész root felhasználóba, enterrel zárod, live CD-nél nem fog jelszót kérni:
sudo suLinux Mint alatt felteszed a gddrescue csomagot:
apt-get install gddrescueLétrehozod a csatolási pontot:
mkdir /media/particio1Felcsatolod a partíciót csak olvashatóra
mount -o ro /dev/sda1 /media/particio1Elvégzed a mentést
ddrescue /dev/sda2 /kiszemelt/hely/elérési/útja/image1.img /kiszemelt/hely/elérési/útja/naplo1.logLecsatolod a partíciót:
umount /media/particio1Felcsatolod a lemezképet:
mount -o ro,loop /kiszemelt/hely/elérési/útja/image-file1.im /media/particio1Elindítod root-ként a beépített grafikus fájlkezelőt
gksudo nemo
Persze ehelyett használhatsz másik fájlkezelőt is, csinálsz neki az Asztalra ikont, az ikon tulajdonságainál beállítod, hogy root-ként fusson. Most már tudsz a lemezképről dolgozni, az alól kimásolni, terminál nélkül.Ugyanezeket megcsinálod az sda2 (vagy ha nálad más, akkor arra) vonatkozásában a /media/particio2-re, image2.img naplo2.log alkalmazásával. Nyilván, másodszor már nem kell sudo su, sem apt-get.
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz DrojDtroll #28194 üzenetére
Így van. Sokszor már az elég, ha ablakkezelőt cserélsz, nem feltétlenül kell 1 millió disztrót végigpróbálgatni. Persze, lehet azt is, ha tengernyi időd van, és nem vagy rest állandóan újratelepítgetni.
-
DrojDtroll
veterán
válasz N0zer0 #28196 üzenetére
Szerencsére még középsulis vagyok, szóval itt a nyár és van időm. Van idő foglalkozni a Linux-al rendesen időt szánni rá. Amit tanulni akarok a nyáron az csak is az infó, mert ezzel szeretnék továbbtanulni is egyetemen.
Szerencsére sok mindent ki tudok próbálni és sok uj dologban szerzek tapasztalatot.
Disztrót akartam váltani, mert az Ubuntu nem nagyon feküdt a gépemnek, de így lxde-vel nincs semmi bajom vele.
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #28194 üzenetére
Az jo! Orulok, ha tetszik! Ha szereted ezt a minimal dolgot, akkor oromod leled benne, de szerintem jobb, ha rogton Lubunut telepitesz.
(De a Peppermint OS meg ennel is jobb egy hangyaf..sznyival. )(#28197) DrojDtroll válasza N0zer0 (#28196) üzenetére
Inkabb menj ki a szabadba! Ha nagyon sut a nap, akkor arnyekos helyre... kesobb nehezebb idot talalni ra![ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
válasz tvamos #28198 üzenetére
Nem akarom most újratenni a gépet, esetleg majd winyót cseréle a laptopban és arra telepítgetem azokat az os-eket amiket ki szeretnék próbálni hogy hogy mennek a gépen.
Délután szeretek kint lenni, amikor a napon sincs semmi baj, szóval nem kel bujkálni az árnyékba Nem is lenne jó egész nap a gép előtt.
-
.DLL
veterán
válasz Claude Leon #28195 üzenetére
Gondolom, az csak azért kell, hogy read-only-ba legyen téve a partíció.
(P.H.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- PC játékok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest