- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kempingezés és sátrazás
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok
Keresek olyan dockert KDE-hez ami screenenként tudja csoportosítani az éppen futó programokat.
Jelenleg tint2-t használok, de szeretnék natív KDE megoldásra áttérni.
Tudom, hogy a kde-nek is van saját hasonló megoldása PAGER néven,. Ez nem teljesen az amit nekem kell. NIncs szükségem az screenen belüli elhelyezkedésre, és én nem alul/felül haszálom, hanem jobb oldalt. Itt meg a Plasma saját megoldása használhatatlan a vékony hely miatt. Ráadásul nekem 3 monitorom van...Ilyen a mostani: [kép]
4 screen és az ikonok screenenként jelennek meg. Rákattintáskor természetesen át is vált . Valamint át is tudom húzni másik screenre.Olyan "egyszerű" docker kellene ami minden screenen megjeleníti az összes screent csoportosítva. A progik csak ikon formában kellenek.
Valakinek van ötlete?
-
-
_Dumber_
őstag
Nekem van még egy "noauto" is az fstabban. Ezzel előkészíti, de csak az első haználtkor/rákattntáskor csatolja fel.
NetworkManager-wait-online nálam ezért inactive//192.168.2.10/Technologia /home/dumber/Technologia cifs noauto,users,guest,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm,vers=1.0 0 0
-
_Dumber_
őstag
válasz
anorche1 #74717 üzenetére
Nem hiszem hogy azzal lenne a gond.
Én megadtam az SDDM-nek, hogy csak tükrözve jelenjen meg. Ezzel bejelentkezés után a 2es képernyön minden OK, de az egyesen nincs se háttérkép, se jobb gombos menü, se semmi..
2es lehúz, majd ujracsatlakoztatva meggyógyul. Szóval előrébb nem lettem.
Ez alapján állitottam be a SDDMet
https://blog.victormendonca.com/2018/06/29/how-to-fix-sddm-on-multiple-screens/Az Xsetup-ban egy sorom van, megfelelő kimenetekkel behelyettesítve
xrandr --output HDMI1 --same-as eDVI -
_Dumber_
őstag
válasz
anorche1 #74690 üzenetére
Ne piszkáld a config filokat. Nekem is ilyen. Bug lesz.
Én laptophoz egy plusz monitort használok. Problémát az okozza, hogy az SDDM bejelentkezési képernyőt a legutóbbi frissítés óta nem tükrözi, hanem kiterjesztett módban használja, de azt csak a jobb fele terjeszti ki. Nekem meg a rendszerhasználatkor a bal oldalon van a segédmonitor. Én minden bejelentkezés után lehúzom a segédmonitort, megvárom míg egy képernyőre módosul, majd ujra rádugom.
Tegnapi frissítés lehet megoldotta, mert ma reggel nem kellett trükközni.Én arch ot haszálok, de nem testinget.
-
_Dumber_
őstag
válasz
ubyegon2 #49269 üzenetére
Ez is működik, és tényleg egyszerű. Én abból indultam ki, hogy az elsőn van a grub, és a másik kivehető. Az FT is az elsőre telepette.
Majd választ, hogy melyik neki a szimpatikus/boot-ot én is csak akkor csináltam külö a belső vinyóra, mikor a linuxokat még csak külső vinyon próbálgattam, és a gépem biosza nem tudott külsőről bootolni, de a kernel már igen...
-
_Dumber_
őstag
válasz
Flowtation #49267 üzenetére
Gondot fog okozni a deb kivétele.
A grubhoz 2 dolog kell: grub szekcio a MBR-ben és a /boot . Ha ez egy lemezen van akkor a többi kivehető.
Szerintem kicserélni sem lehet másikra, mert a grub.cfg (ami a /boot/grub -ban van) tartalmazza a kernel pontos nevét.
Szerintem a következőképpen oldható meg:1 vinyón:
Grub (MBR) ,
/boot ez egyik linuxból (pl debian)
wina grubot úgy szerkeszteni, hogy több bejegyzéssel . Természetesen a win + 1 linux + 2 linux + 3 linux...
Amelyik linux grubja fent van pl 1-es debian) annak a kernelelérés a 1 vinyó /boot-ra mutat.
Amelyik csak egy másikon van annak természetesen a kernel a 2-es (cserélhetó) vinyón lesz. (ezt én UUID-vel paraméterezném). -
_Dumber_
őstag
válasz
tvamos #44834 üzenetére
Én a helyedben felraknék egy wint (majd a mintet), beállítanám a wint, majd csinálnék egy partíció mentést (clonezzilla, dd, vagy társai). Utána már soha többé win telepítő. Visszaállításkor sem kell grubbal carakodni.
Egyébként mi az a program aki nem megy vb alatt? (privátban is jöhet)
-
_Dumber_
őstag
Ezeket az ikonokat ami a chromium könyvjelzők sávban van hogy a manóban tudom megváltoztatni openbox alatt?
-
_Dumber_
őstag
válasz
beloadjoker #41155 üzenetére
Grat
-
_Dumber_
őstag
válasz
beloadjoker #41152 üzenetére
Még egy kis postra van időm
Arch alatt így megy:
ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Budapest /etc/localtimeutánna egy restart
-
_Dumber_
őstag
válasz
beloadjoker #41150 üzenetére
Most már csak az időzónát kell beállitani.
Csak délután tidok segíteni, akkor is csak mobilról. Holnap este leszek gépközelben. -
_Dumber_
őstag
válasz
beloadjoker #41145 üzenetére
Ebből nekem az jött le, hogy nem is futott a szolgáltatás..
DE...
A kali systemd-s ? hoppá.. az én debim még csak inites.
Ebben az esetben más lesz a kivitelezés.
Először leállítjuk az inites szolgáltatást (lehet nem kéne, de biztos ami biztos)
/etc/init.d/ntp stop
Aztán a systemd elindítása:
systemctl start ntpd.service
Állandő (gép restart ) utáni futtatás:
systemctl enable ntpd.service
ellenőrzés:
systemctl status ntpd.service
természetesen rootként.
A status parancs kimenetét bemásolod?ha minden jól megy innen már mennie kell a: ntpq -p
ennek is kell a kimenete.
nekem ez:1 [root@Gabor-Acer] /home/dumber # ntpq -p :(
remote refid st t when poll reach delay offset jitter
==============================================================================
+vserver.pecs.hp 195.111.107.122 2 u 1 64 377 14.429 -1.891 2.051
+tilia.zsx.hu 192.53.103.108 2 u 5 64 377 10.954 -0.618 2.013
+loginnode.szege 165.94.197.40 2 u 3 64 377 14.813 0.334 1.321
*admin2.debrecen 193.6.222.95 2 u 7 64 377 15.475 0.991 1.911 -
_Dumber_
őstag
válasz
beloadjoker #41140 üzenetére
rootként a
/etc/init.d/ntp status vagy start vagy restart mit ad? -
_Dumber_
őstag
válasz
beloadjoker #41136 üzenetére
Tűzfal kienged?
-
_Dumber_
őstag
válasz
beloadjoker #41121 üzenetére
dpkg-reconfigure ntp
-
_Dumber_
őstag
válasz
inf3rno #40006 üzenetére
A Grub-nak azon a hdd-n kell lenni amit először elér a bios (vagy hogy is hívják az utódját) . Vagyis amirol először bootolni akar a rendszer. Ez nem kötelező a linuxos hdd. A win viszont csak az elsődlegesnek megjelölt hdd bootflag-el megjelölt particiójáról (altalában c:, vagy az a 100Mb-s s*ar amit létrehozott) azon keresztül képes felállni.
Egyébként lev258 linkje is ezt mondja -
_Dumber_
őstag
válasz
beloadjoker #39836 üzenetére
NTP
(második)
-
_Dumber_
őstag
válasz
Lacpac #38257 üzenetére
Nem kell hozzá 775 elég a 755. Persze root tulajjal.
Elméletileg az init.d mappába lévőt kötelező elindítania....Ha a /etc/rc.local ba írod be akkor jelszó nélkül le kell futnia
Ja... És a végére tegyél egy space + & karaktert. Ha ez elmarad, és valami gubanc van, akkor leáll a boot
-
_Dumber_
őstag
válasz
King Unique #37097 üzenetére
Ha minden igaz a historyt a home könyvtár .bash_history fileben tátolja. Töröld ki majd hozz létre egy üreset
-
_Dumber_
őstag
válasz
CPT.Pirk #34967 üzenetére
Attól hogy rolling, nem kell a legújabb mindenből. Elég az aktuális LTS-re koncentrálni.
A manjaro alapesetben a legújabb kernelt rakja fel. Ha jelenik meg újabb (mint most a 3.18 után a 3.19, akkor nagyon szeretne frissíteni. Még akkor is, ha történetesen közben átálltál az LTS-re. Mondom alapesetben. Lebeszélhető, de mióta nem használom, nem emlékszem hogy kell GUI alatt... -
_Dumber_
őstag
válasz
whbear #34927 üzenetére
én még nem váltottam. Januárra ígért egy frissítést, melyben lesz egy tesztmodul amely átveszi a régi számláimat, de sajna egyenlőre elmaradt....
Talán 2016 januártól... nem szeretek évközben váltani.
egyenlőre a CAD program miatt tartok egy vmware-w7-et. (Napi 8 órában üzemszerűen megy).. mellette elfér bármilyen számlázó
-
_Dumber_
őstag
válasz
_Dumber_ #34210 üzenetére
nem boszantani akarlak , de ma felpattintottam erre az v3405-re egy LXQT-s manjarot.
Eddig minden működik: suspend, hibernálás, kikapcs (kb 3mp) , wifi..stb.
-
_Dumber_
őstag
válasz
agy73p #34228 üzenetére
Gondolom kézi particionálást választod ( egyes helyeken a " Valami más..." megnevezés van).
Ott alul lesz egy kérdése, hogy a rendszerbetöltőt hova telepítse. Ki kell venni a pipát..
Ettől a SUSE tér el egy kicsit, de az meg előszeretettel teszi a particiora, mint a MBR-be, így ott eleve figyelni kell... Ott is ki lehet venni a pipát.
-
_Dumber_
őstag
válasz
ubyegon2 #34225 üzenetére
Én erre szavazok.
Az update-grub csak a grub.cfg-t frissíti. De hogy a MBR-ben lévő grub a megfelelő cfg-t keresse ahhoz az adott distro alól kell telepíteni.
agy73p:
A következőképpen csináld legközelebb.
Jelentsük ki, hogy most a Fedora a stabil distrod.
Ha másikat telepítessz egy másik particióra, akkor a telepítés során NE engedd telepíteni a GRUB-ot. Mikor befejezte a telepítést, akkor elindítod a Fedorat, és kiadsz egy update-grub parancsot. Ekkor a Fedora bootmanagere felveszi az új rendszert is az indítómenübe.
Ha ki akarod törölni akkor csak egyszerűen kinyírod a particiót, vagy felültelepíted mással. Ezután megint frissíted a Fedora grubját (update-grub).Lényeg, hogy a tesztrendszereken NE telepíts Grub-ot !
-
_Dumber_
őstag
válasz
agy73p #34213 üzenetére
A eszméje alapvetően más. Az arch egy minimalista szellem. Minden rendelkezésre áll, de semmit nem kapsz ömlesztve. Bele kell copnod magad.
Nekem a csomagkezelője és a wiki-je fogott meg. A használat során meg beleszerettem.Nézz utánna az Arch topik összefoglalójában.
Kulcsszo: K. I. S. S -
_Dumber_
őstag
válasz
teleahocipöm #33809 üzenetére
Vagy install során egyáltalán nem adsz meg külön /home ot. Majd kézzel utánna szerkeszted az fstab-ot.
-
_Dumber_
őstag
A smb.conf-ban a megosztás szekciót (a cfg file végén van) egészítsd ki ezzel:
force create mode = 0777
force directory mode = 0777Ha jól emlékszem ez elég. A céges szerveren is ilyen gondunk volt.. Ha még kell bele velemi akkor hétfőn tudom megnézni.Talán még ez jól jöhet:
directory security mask = 0777Próbáld le.. A könyvtárkészítést is. (Ne felejts el újraindítani az smb-t)
---
Ha jól emlékszem még a tulajdonost is ki lehet kényszeríteni:
force user = wopiEz viszont részemről nincs lepróbálva, csak gugliztam..
-
_Dumber_
őstag
válasz
Fisherhun #33791 üzenetére
Szivesen segítünk, de egy kicsit több infó kell.
Gondolom nem a cukrász tanfolyamon kaptad házi feladatnak. Órán azért pár dolog elhangzott amivel el tudod kezdeni a feladatot.
Ha elakadsz akkor kérdezz konkrétumot. Ne várd, hogy az egész feladatot megoldjuk helyetted. -
_Dumber_
őstag
válasz
totya79 #33652 üzenetére
cd-t így kell mountolni fstab-ban
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
floppy-t így:
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0ez alapján:
UUID=389CDB129CDAC990 /media/tomi/VERBATIM ntfs-3g rw,user,noauto,exec,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
ezen a vonalon indulnék el....
-
_Dumber_
őstag
válasz
totya79 #33638 üzenetére
Nekem nem uborka alapú distrom van úgyhogy egy kicsit most tippelgetek:
indítsd újra a gépet, és add ki ezt a parancsot (ne indíts semmi mást):
sudo service samba status vagy sudo service smdb statusmásold ide a kimenetet.
meg még egy dolog:
én ezeket a sorokat szintén kiszedném a smb.conf-ból (rakj eléjük egy # jelet)
hosts allow = 127. 192.168.0.
interfaces = 127.0.0.1/8 192.168.0.0/24
bind interfaces only = yes
remote announce = 192.168.0.255
remote browse sync = 192.168.0.255 -
_Dumber_
őstag
válasz
Kovbob #33580 üzenetére
elég ha annyit beírsz, hogy: ip link show és a kimenetet kérjük ide.
Egyébként már többet tudunk a netedről. Pl azt, hogy nem közvetlen modembe csatlakozol.. nem mobilnet..stb)
Most azt kéne tudnunk, hogy hálózati kapcsolat van e... ha nincs miért nincs,.. látja e egyáltalán a hálókártyát, kap e ip-t a routertől... ... stb
-
_Dumber_
őstag
-
_Dumber_
őstag
válasz
lolka1980 #33203 üzenetére
Nem tudom milyen DE-t használsz, de a legtöbbnél ezeket az útvonalakat (dokumentumok, letöltések, zene, videok... Stb) már menüből be lehet allitani (csinál egy symlinket), vagy egyszerűen filekezelőből húzással nem másolsz, vagy mozgatsz, hanem symlinkelsz (ctrl vagy alt.. már nem tudom)
-
_Dumber_
őstag
válasz
capulet75 #33177 üzenetére
A már linket segédleted tényleg fusd át, de egy dolgot NE kövess benne. Ha meg akarod tartani a win-t akkor mindenképpen egyedi particionálást válaszd.
Ez alapján menni fogAmit elrontottál, az a második képen a "Rendszerbetöltő erre az eszközre kerül" menü.
Itt mindenképpen a winyót kell kiválasztani. A rendszerbetöltöt GRUB-nak hívják, és az felelős a dual bootért.itt egy másik.. ez is jó
-
_Dumber_
őstag
válasz
teleahocipöm #32388 üzenetére
próbáld ki a "pinta"-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest