Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19661) King Unique válasza Mandarinn (#19647) üzenetére


King Unique
titán

Az egyes 2,5" | 5400 RPM | 1 TB (külső) HDD-k fogyasztása között azért nincsenek akkora eltérések, általában max. pár-néhány tized watt (W). Illetve például egy 500 GB / 2 TB típus sem feltétlen fogyaszt sokkal kevesebbet / többet. Egy korábbi hozzászólásban írtam erről. Az 1 TB-os kategóriában amúgy a magazin mérése alapján 2,2 - 2,4 W körül volt a legkisebb működési energiafelvétel, amit a Spinpoint M8 belsőt tartalmazó modelleknél mértek. Illetve van annak integrált USB-s változata is (Spinpoint M8U), amelynél kisebb a max. indítóáram, de magasabb a névleges fogyasztás. Ha viszont mást is figyelembe veszünk, akkor a specifikáció alapján az 1 TB-os WD10JPVX kevesebbet eszik, illetve annak az integrált USB-s változatára kisebb áramfelvétel van címkézve, mint az M8 / M8U-ra.

Konkrét típusokat illetően, ha 1 TB-os WD belsős kell, akkor adják magukat a WD 2,5" gyári külső modelljei, mint pl. a My Passport Ultra. A másik típusú merevlemez megtalálható pl. az 1 TB-os Seagate Backup Plus Slim modellekben is. Illetve az integrált USB-s változatot a Maxtor / Samsung M3 Portable tartalmazza. Továbbá a külső házas megoldás is opció lehet, ahol nyilván külön kell megvenni az említett notebook merevlemezek normál változatának valamelyikét.

Továbbá a tápellátást illetően maga a gazdagép is sokat számít —► videó.

A videóban látszik, hogy az illetőnél a laptop 1 db USB 2.0 portja nem tudja meghajtani a 2,5" külső HDD-t (~10:40). Ellenben a PC-n lévő USB 2.0 porton már működik rendesen (~13:55). Tehát az nyilván nem lenne meglepő, ha egy átlag tablet 1 db 2.0-ás portján megint nem működne... Illetve egy ilyen eszköz nyilván nem igazán egy kategória az USB-n történő tápellátás tekintetében egy laptoppal. Max. esetleg egy olyan komolyabb modell, amelyet például fentebb említettem.

Valamint működés közben változhat a drive energiafelvétele is az egyes olvasási / írási műveleteknél, ami az alábbi tesztben is jól látszik. Igaz, abban egy 2,5" 4 TB-os külső HDD van, de az 1 TB-os változat esetén is kb. hasonlóképpen alakulna. Ha a 2,5" külső merevlemez tápellátási igényeit az USB-port nem tudja rendesen kiszolgálni és egyenletesen biztosítani a szükséges értékeket, akkor az okozhat problémát. Egy tablet esetén - amely például csak akksiról üzemel - meg aztán pláne érdekes lehet a helyzet...

A neten egyébként találni különféle videókat, amelyen bemutatják egy 2,5" külső HDD tablethez történő csatlakoztatását —► videó 1 | videó 2.

Látszik, hogy kell vele trükközni és például USB-OTG kábelt, valamint külső tápadaptert kell közbeiktatni, hogy működjön a dolog. Illetve az itteni androidos / windowsos tablet topikokban rákeresve szintén többeknek akadt ezzel problémája. Ráadásul ez említett tablet - ami neked is van - megint nem egyszerű eset, mert nemrég másnál is gondot okozott a 2,5" külső merevlemezek használata. Végül nála (is) a külső tápellátás (aktív USB hub) közbeiktatása vált be —► [link], [link].

Szóval, továbbra is alapvetően azokat tudom mondani, illetve tanácsolni, amiket korábban. Vagyis, arra például nem lesz semmilyen garancia, hogy külső tápadapter nélkül az említett tablet 1 db USB 2.0 portjára csatlakoztatva működni fog egy normál 2,5 colos külső merevlemez.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.