Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #44648 üzenetére
A Graetz-hídon is esik átlagosan 2 x 0,75 V, egy ilyen elkó meg amúgy is elég érzéketlen a pillanatnyi túlfeszültségre. Ha lenne.
De a gyakorlatban én sem tapasztaltam ilyet, még terheletlen pufferen sem, hogy bármikor feljebb szaladt volna, a számított csúcsértéknél. Pedig a puffer pont jól eltárolná a csúcsot, kimutatható lenne.
Túlfeszültségtől egyébként inkább csak melegedni szokott egy elkó, majd amiatt robban fel. Rövid idő alatt viszont még felmelegedni sincs ideje. Utána meg, mintha mi sem történt volna, nincs kimutatható károsodás. Kicsit hasonló a helyzet, mint az akkunál, rövid túltöltésnél. (A -dU metódus is a rövid túltöltés elvén alapul, végeredményben.)
Nem mondom, hogy nem lehetnek kivételek, de elég strapabíró alkatrész, ilyen szempontból.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
llaszlo
veterán
válasz Kernel #44651 üzenetére
Na itt vagyok.
Most ismerkednék a hobby elektronikával. Milyen alap könyveket javasolsz?
Az ilyen szimulációs programok mennyire megbízhatóak?
Van némi alap tudásom. Azért az alapfogalmak egy részével tisztában vagyok. Sőt néhány nem alap dologgal is. De ez lehet, hogy inkább hátrány, az biztos, hogy nagyon távoli dolog.
Szóval kb a nulláról kéne kezdeni. -
Kernel
nagyúr
válasz llaszlo #44652 üzenetére
Másik topikban javasoltam, hogy itt tudunk válaszolni elektronikai kérdésekre, persze ezt nem úgy gondoltam, hogy csak én.
Sőt, ezt máris passzolnám a többieknek, én már nem vagyok benne ebben a részében, hogy milyen könyvek vannak manapság, illetve az "én időmben" forrasztópákával szimuláltam a dolgokat.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok!
picit off kérdés, de talán belefér, és ennél jobb helyet nem tudok. lehet komoly, releváns különbség eközött a 10 dolcsis noname qi töltő és eközött a 100 dolcsi nokia qi töltő között? mi van ebben, ami bajos lehet? kell bele egy egyenirányítás, egy tekercs, és itt kb. ki is merül. lehet ebből valami veszélyes a telefonra, vagy önmagára? ne süljön meg, vagy durranjon el, az nem lenne előnyös ugye.
köszi előre is
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
llaszlo
veterán
válasz Kernel #44653 üzenetére
Természetesen nem csak rád gondoltam.
Azért feltalálom én magam.
Viszont itt valamit nem értek és nincs is elmagyarázva. [link]Amikor az I-t számolja, akkor mi a képletben az az "1.6V"? Ezt nem magyarázza el. Honnét jön ez az érték?
R=(4.5V-1.6V)/20mAMinden esetre most már értem, hogy miért nyírtam ki sorra a ledjeimet.
-
llaszlo
veterán
válasz Lompos48 #44657 üzenetére
A nyitőfesz illetve, hogy "ennyi fesz esik" a leden mit jelent?
Na szóval ilyen dolgokat is jó lenne tudni.
Gúglín amúgy rákerestem arra, hogy mi a nyitófesz, de semmi fogalomat vagy hasonlót nem találtam.Szimulátorral megépítettem azt a kapcsolást amit a leírásban láttam.
Az R után miért lesz 1.57V a fesz? -
-
zedok
őstag
Ez milyen szimulátor amúgy?
Mármint mi a neve.
[ Szerkesztve ]
Hyosung GT650N, Asus K52 "fagyós-pista" JE-EX225D
-
hoffman_
nagyúr
-
llaszlo
veterán
válasz Lompos48 #44663 üzenetére
Haladjunk sorjában.
Szóval nézzünk egy másik áramkört.
Van egy 4.5V-os telep, 4.5V-os 50mW-os izzó meg egy 100Ohm-os R.
Az R-t az izzó elé téve az R és az izzó között U=3.61V lesz.
Ha az R-t az izzó után teszem, akkor az izzó és az R között U=891mV.
Az I=8.91mA. Az I-t értem, hogy miért ennyi. A feszt viszont nem. Azt, hogyan kell kiszámolni az egyes szakaszokon?
Ha ezt tudom, akkor szerintem megértem a LED-est is.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz llaszlo #44670 üzenetére
U=IxR. Mindig. Ez az Ohm törvénye. Az 50mW-os izzóhoz kell ismerni a névleges feszültségét (itt 4.5V), mert azon érvényes ez a teljesítmény. Az pedig a P=UxI-ből számítható. Vagy P=RxI². Vagy P=U²/R. Innen megtudod az R értékét. Utána már úgy számolsz, mint 2 soros ellenállással figyelembe véve Kirchhoff törvényeit.
Hogy összezavarjalak (de ezt egyelőre felejtsd el!), ha az égő nincs teljesen felizzva, akkor az ellenállása kicsit csökken (hidegen nagyon!), ami a wolfram egyik (rossz) tulajdonsága.[ Szerkesztve ]
-
zka67
őstag
válasz llaszlo #44670 üzenetére
Szia, a szimulátor a 0V-hoz képest mutatja az izzó és az ellenállás közös pontján a feszültséget. Ha jobban megnézed az értékeket, 3.61V+0.89V az pontosan 4.5V. Az izzón mindig 3.61V van.
De visszatérve egy kicsit a LED-ek működéséhez: pontosan ugyan úgy viselkednek, mint a diódák, csak a LED-eknek magasabb a küszöbfeszültségük, vagy másnéven a nyitófeszültségük. Amíg ezt a szintet nem éri el a feszültség, addig áram sem folyik rajta. Ezután viszont "nem nagyon hagyja", hogy a feszültség emelkedjen, és ezt úgy éri el, hogy egyre nagyobb áramot hagy "átfolyni" magán.
Dióda nyitóirányú karakterisztikája
Miért kell áramkorlátozó ellenállás sorbakötni velük? Mert különben a LED tönkremegy. Hiába pl. 1.6V a nyitófeszültsége, és te 1.6V-os tápra kötöd, tönkre fog menni. Ugyanis mint minden alkatrész, áram hatására melegedni kezd, ez pedig azt okozza, hogy csökken a LED nyitófeszültsége. Mint fentebb írtam, "nem akarja hagyni" magát, hogy nagyobb feszültség legyen rajta, mint a nyitófeszültsége, ezért több áramot "folyat" át magán. Ez pedig több hőt eredményez, és ez addig megy így tovább, amíg tönkre nem megy szegény.
Az áramkorlátozó ellenállás miért védi meg a LED-et? Mert az ellenálláson eső feszültség és a rajta árfolyó áram lineáris, azaz minél nagyobb áram folyik át rajta, annál nagyobb feszültség esik rajta.
Pl. van egy 5V-os tápegységed, egy 2V-os nyitófeszültségű LED-ed, sorbakötve egy 300 ohmos ellenállással. Az ellenálláson kezdetben 3V fog esni, és 10mA áram folyik át rajta és a LED-en is. A LED elkezd melegedni, leesne a nyitófeszültsége 1.9V-ra. Ekkor 10.333mA áram folyna át rajta, viszont az ellenálláson ekkor már 4V feszültség esne. Ez sosem fog bekövetkezni, mert a LED be fog állni egy olyan feszültségszinre, amin stabil áram fog folyni rajta, azaz ne úgy képzeld el a dolgot, hogy melegszik, kihűl, melegszik, kihűl.
Remélem segítettem valamennyire megérteni a LED-ek működését.
-
zedok
őstag
Lehet fura kérdés lesz. Meg tapasztalatlan is. De olvasom itt a hobbielektronikán, hogy van egy alapvető kapcsolós és tranzisztoros megoldás. De mért a LED mögé kell kötni az ellenállást? A nyitófeszültséges probléma miatt?
[ Szerkesztve ]
Hyosung GT650N, Asus K52 "fagyós-pista" JE-EX225D
-
hoffman_
nagyúr
válasz Lompos48 #44669 üzenetére
a január elmegy államvizsgára, de ha tartom magam, akkor nem feledem. tesztelem majd az új szerzeményt, most ért házhoz végre a multiméter is.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Kernel
nagyúr
Mögé vagy elé, teljesen mindegy. Két soros alkatrész esetében mindig közömbös a sorrend, amennyiben a találkozási pont sehová nem ágazik el. Utóbbi lényeges, azért is emeltem ki.
Egyéb, praktikussági szempontok játszhatnak szerepet legfeljebb, árnyékolás, zavarsugárzás, szerelési indokok. Például, még a nem elektrolit kondenzátoroknak is szokott lenni egy jelölt vége, ami a feltekercselt fegyverzet külső felületét jelzi, ha azt GND-re kötjük, a kondenzátor mintegy árnyékolja önmagát.
-
nagyúr
De mért a LED mögé kell kötni az ellenállást? A nyitófeszültséges probléma miatt? Ilyen marhaságot ki írt?
Srácok, itt olyan kérdések hangoznak el, amiket anno hetedik osztályban tanultam fizikából. Legalább az általános iskolás anyagot vegyük már elő, mielőtt nekikezdünk.Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
llaszlo
veterán
A qucs-ot használja itt valaki?
-
nagyúr
Aha. Nos, ha visszanézed az utolsó 200 hozzászólást, melyikünk válaszolt többet? Magadnak feltetted ezt a kérdést?
Amúgy sem volt beszólás, szóltam, hogy vegyék elő a régi könyveket, mielőtt nekikezdenek.Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
-
moha21
veterán
Peace srácok és B.U.É.K!
/ps: az áram meg nem esik, hanem folydogál/ ( de azt se igazan )_
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
darvinya
titán
B.U.É.K
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Lompos48
nagyúr
BÚÉK
-
MineFox54
őstag
BUÉK!
[ Szerkesztve ]
-
MineFox54
őstag
.
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
BUÉK, és egyúttal az lenne a kérdésem, hogy nincs valakinél elfekvőben egy eladó csöves bufferes hta30 nyák?
eladó topping dac
-
llaszlo
veterán
BUÉK,
Ki milyen szimulációs programot használ?
Pákából milyet érdemes venni? Sokat nem használnám, viszont néha javításnál jól jönne. Van egy ehhez hasonló, de ez nem igazán használható.
Kínából érdemes pákát rendelni? -
Batman2
őstag
A HE-store-on kapható RF adó-vevő modulkoból szeretnék egy párost venni,m egyszerű kapcsolók jelének az átviteléhez, távirányítási célra, de nem teljesen tiszta, hogy melyik egység melyikkel üzemeltethető párbasn, melyek értik meg egymást.
Az tiszta, hogy mindkét fél azonos vivó frekvencián kell működjön (433,92MHz), de azt nem tudom, hogy ezen túl van e még egyéb dolog aminek passzolnia kellene ?Párosnak jó lenne e ez a kettő ?
[link]
és ez
[link]
vagy ez
[link]Legalább vagy 40-50m távolságig szeretnék irányítani, azért ezt az adót néztem ki.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Gyula84
veterán
válasz Batman2 #44694 üzenetére
az utolsó linkeden oda vannak linkelve alá a hozzá ajánlott adók
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
And
veterán
válasz darvinya #44696 üzenetére
Dög nehéz, eszi a hegyet, rossz a hőátadása (a teljesítményéhez képest sz@rul melegít), finom munkára csak korlátozottan vagy egyáltalán nem alkalmas. Csak ennyi. Évekig volt ilyenem, akkoriban mindenki a 'csehszlovák' pisztolypákákkal kezdte. Ehhez képest egy 50W-os Weller TCP kábé mindenre jó, 25 éve nem is használok mást, mondjuk nemrég kaptam hozzá annyi hegyet, hogy két életre is elég lenne. De ha nem kaptam volna, akkor sem kéne másik csilivili forrasztóállomás (hogy oda ne rohanjak ).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gitáros topic
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Poco X6 Pro - ötös alá
- OTP Bank topic
- PlayStation 5 Pro teszt
- Autós topik
- BestBuy topik
- Napelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- További aktív témák...
- Brother HL-L6400DW duplex WiFi-s lézernyomtató 50lap/ perc!
- Új Gamer PC Intel i5 12400F/RTX 3070 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5/700W 2-3 Év Gar
- PlayStation 4 Slim + PS4 kontroller (Csere XBox Series S)
- Asus ZenBook Flip 13-UX36EA, I7-1165G7, 16GB DDR4, 256GB NVME, 1ÉV GARI, ÁFÁS SZÁMLA
- Csere-Beszámítás! Black&White Gamer PC! R5 5600X / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512 SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest