Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44951) the_blu36 válasza mezis (#44950) üzenetére


the_blu36
tag

Nem fogja azt megrángatni kicsit? :DDD

Power Consumption (Continuous, All Channels Driven)
Quiescent..... 80VA
Maximum..... 1440VA

"Téged a szenvedély vezérel, vagy egy H97 chipset?"

(#44952) Ribi válasza mezis (#44950) üzenetére


Ribi
nagyúr

Lehet, csak azokat gondolom nem 2-300W-ra tervezték :N

ui.: 1440W ?? Azt hiszem kicsit alulbecsültem :))

HQban 1500VA 115/230 trafó 50k :O

[ Szerkesztve ]

(#44953) mezis válasza Ribi (#44952) üzenetére


mezis
nagyúr

270 W-ra.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#44954) the_blu36 válasza Ribi (#44952) üzenetére


the_blu36
tag

"HQban 1500VA 115/230 trafó 50k" => Na pont ezért keresek alternatívákat egyelőre :DDD Ebayen vannak ócóbbak, de tartok tőlük (23k körül, valami xingcsingcseng...)

"Téged a szenvedély vezérel, vagy egy H97 chipset?"

(#44955) mezis válasza the_blu36 (#44951) üzenetére


mezis
nagyúr

És ehhez van hangfalad is ? (Ez lehet, hogy csupán zenei teljesítmény, amit pár másodpercig, kondenzátorból tud kiadni.)

A jelenlegi trafója hány VA-es lehet ? :F

mezis

(#44956) the_blu36 válasza mezis (#44955) üzenetére


the_blu36
tag

Úgy nézne ki, hogy 2 sonus faber front + 1 szintén SF center, 1 rel acoustics powered sub + 2 mezei rear. Nyilván az életben nem hajtanám ki ezekkel, mindössze attól tartok nehogy valamiért megszaladjon a teljesítményfelvétel, ami magával rántaná a konvertert, ha kisebbet pakolok elé. A trafóról semmi de semmi infóm nincs (nyilván ez alapján már tudtam volna számolni, mekkora konverter kellhet hozzá). Annyit tudok h a bk electronics gyártotta.

*szerk: nem a bk electronics gyártotta, az a subban van.

[ Szerkesztve ]

"Téged a szenvedély vezérel, vagy egy H97 chipset?"

(#44957) pali020


pali020
csendes tag

Üdv mindenkinek!

Lenne egy olyan problémám egy Kenwood kr-4050 erősítővel,hogy:
A tápreléje elkezdett ki-be kapcsolgatni menet közben.Gondoltam kondenzátor,vagy tranzisztor baja lehet.Ennek örömére szétszedtem,találtam is egy tranzisztort ami a relét kezeli,rá akartam mérni milyen feszültség van a lábain,de elcsúszott a mérőfej,és kis szikra,ennek örömére elkezdett az búgni is az ártatlanja,a hangerő függvényében,elnyomja a zenét is
Volna valakinek ötlete mi baj lehet?
Nem mai erősítőről van szó,viszont nagyon szeretem,mert kenterbe veri a mai kínai vackokat röhögve.

Köszönöm
Pali

(#44958) Kernel válasza pali020 (#44957) üzenetére


Kernel
nagyúr

Gyakori eset, hogy egyszerűen csak meglazul a relé lábának forrasztása, ami avatatlan szemnek elsőre fel sem tűnik, ha kisebb hajszálrepedésről van szó.

Vagyis nem kizárt, hogy csak át kellett volna forrasztani.

Azt így lehetetlen megmondani, hogy mi ment tönkre, zárlatos félvezetőt kell keresni általában, de ennek szövődményeként ellenállás is szakadhat, le kell követni az áramkört, ahol a zárlat keletkezett.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#44959) Kernel válasza the_blu36 (#44949) üzenetére


Kernel
nagyúr

Be lehetne építeni egy APT-100 vagy hasonló trafót is, ami csak egy középcsapolt szekundert tartalmaz (vagy két szekundert, mindegy) legfeljebb elveszne a szeparált szekunder előnye, amit az áthallás minimalizálása miatt alkalmaznak.

Így is megmaradna a csatornánkénti külön egyenirányító + puffer, ami már önmagában is biztosítja a gyakorlatilag jelentéktelen áthallást.

A fotón látható megoldás, ahol 5 végfok, 5 független szekunderről működik, amúgy is már inkább csak egy ilyen high-end "hóbort", hiszen rengeteg készülék tud működni közös szekunderről, közös pufferről, általában senkit nem zavar az a kis áthallás.

Ami kellemetlen lehet, ha a GND-ágak összekötésre kerülnek, hogy földhurok miatt búgás lép fel.

+/- 63 V-ról működik az egész, de ezek a végfokok általában elmennek kisebb feszültségről is. Próbára mindenképpen, de akár véglegesen is, legfeljebb csökken a kivehető teljesítmény. Ez annyiból érdekes, hogy ha valakinek van kéznél próbára egy trafója, akkor nem kerül semmibe egy teszt.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#44960) icecave


icecave
nagyúr

Sziasztok! Nem tudom, jó helyen járok-e, de majd kiderül. Édesanyám venne egy ilyen 3 fázisú motorral ellátott hasítógépet. A falusi házánál van a villanyóra dobozban 380-as csatlakozó, amiben 4 lyuk van. Kérdésem, hogy "ugye" a linkelt gép is ilyen, és kompatibilis vele? Csak mert láttam, létezik 5 lyukas megoldás is, és amatőr vagyok ezekben, nem tudom, mi a különbség. A válaszokat előre is köszönöm.

szerk.: Kaptam választ a forgalmazótól: "5 pólusú, 16 A-es csatlakozó van a gépen.". Akkor a kérdésem módosul azzal,hogy mit lehet ilyenkor csinálni? Villanyszerelő megoldja?

[ Szerkesztve ]

(#44961) mezis válasza icecave (#44960) üzenetére


mezis
nagyúr

Bizonyára más (régi) típusú a csatlakozó aljzatotok. Kérdezd meg a boltot, hogy tudnak-e adni csatlakozó aljzatot hozzá.
(Aztán majd a villanyszerelő megoldja.)

mezis

(#44962) PHM válasza icecave (#44960) üzenetére


PHM
addikt

A 4 és az 5 pólusú csatlakozók közt az a különbség, hogy
az 5 pólusúban van "0" is, nem csak a 3 fázis és a védőföldelés.
A villanyóra szekrényben valószínűleg elfér egy 5 pólusú dugalj is
majd a másik mellé. A felszerelést-bekötést szakember végezze.

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#44963) Kernel válasza icecave (#44960) üzenetére


Kernel
nagyúr

3 fázis
1 nulla
1 védőföld

Gondolom, a régi már nem is szabványos, éppen ezért, mert nincs védőföld. De a nullázott rendszerben a villanyóránál össze van kötve a nulla és a védőföld, így valószínűleg megoldható, szakember által.

Letölthető PDF ott van mellette:

Háromfázisú motor forgásirányáról azt kell tudni, hogy a három fázis közül bármelyik kettőt felcseréled, a forgásirány megváltozik.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#44964) icecave


icecave
nagyúr

Köszönöm a válaszokat, holnap hív egy villanyszerelőt és akkor ha meg lehet oldani, ő megfogja, lecserélni, vagy bármi, amit jónak lát. Addig nem akarjuk "potyára" megrendelni a hasítót.

(#44965) Kernel válasza Kernel (#44963) üzenetére


Kernel
nagyúr

A rend kedvéért helyesbíteném, a régi dugónál is gondolom volt védőföld, mert az fontosabb (például egy betonkeverőnél stb.), míg a nullavezetékre a háromfázisú motor működéséhez nincs szükség. Akár csillag, akár deltakapcsolásnál, illetve utóbbinál nem is lenne hová kötni.

A szóban forgó szerkezetnél persze nyomógombos, mágneskapcsolós áramkör is van, ha jól láttam, annak már kell a nullavezeték is, 230 V-os a mágneskapcsoló tekercse például.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#44966) #22145024


#22145024
törölt tag

Urak,
Audio-végfokoknál a koppanás általánosságban mennyi idő után következik be, mikor megszűnik a betáp? Érdekelne mind a régi hagyományos, toroidos (akár jól túlméretezett pufferrel bíró) végfok, de a modern, kapcsitápos megoldások gyakorlati paraméterei is. Mért esetleg vki ilyet közületek?

(#44967) sörösló válasza icecave (#44960) üzenetére


sörösló
aktív tag

A kollégák mindent nagyszerűen leírtak, csak senki sem olvasta el pontosan az általad linkelt adatlapot! A motorteljesítmény 3 kW !!! Ahogy én ismerem a viszonyokat, egy falusi hálózatra ritkán lehet feltenni egy ekkora motort. Javaslom, hogy előbb a hálózat terhelhetőségét vizsgáltasd meg, mielőtt belevágsz egy ilyen gépezetbe. Én mellesleg azt is kiszámolnám, hogy 160 rugóból hány évig lehet felvágatni a kellő mennyiségű fát egy napszámossal. Igaz hogy ez hasít, de a fát rá kell ám pakolni, magától nem veszi fel! :))

[ Szerkesztve ]

(#44968) icecave válasza sörösló (#44967) üzenetére


icecave
nagyúr

3 KW simán megy 380-ról, sőt, 230-as fázisról is, az nem gond. A faluban mindenhol van szinte 380, fűrészgépnek, stb-nek. Tudom, hogy nem rakja fel magának, én is faluról származom, tudom mi a fizikai munka :D Anyukám a pakolást-elrakást megtartja magának, addig is mozog, eddig ő is csapkodta őket szét fejszével, 65 éves, de olyan, mint egy gép, ha nem lennék jó kondiban, jó beégnék, hogy jobban bírja, mint én... :D Amikor otthon vagyok, sokat segítek neki, de már pesten élek, nem várhat meg mindennel, mire hazamegyek.

(#44969) sörösló válasza icecave (#44968) üzenetére


sörösló
aktív tag

Akkor sok szerencsét hozzá, és kellemes favágást! :) 230 V-ról lehet hogy elindul, de hogy nem fog 3 kW-ot leadni, az tutifix.

[ Szerkesztve ]

(#44970) Kernel válasza sörösló (#44967) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ha már bent van a 3 fázis, azt főleg hőtárolós kályhák miatt szokták bekötni, fázisonként 1000 W még belefér szerintem. Főleg, amikor az éjszakai áramra kötött kályhák sem fűtenek, ami persze nem mindig éjszaka fűt.

Később láttam a másik hozzászólást, nyilván használnak gépeket is falun, csak ebben az esetben nem azt tippeltem elsődlegesnek.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#44971) icecave válasza sörösló (#44969) üzenetére


icecave
nagyúr

Köszi. Ilyen napszámos dolgot nem szoktunk kiszámolni, főleg azért, mert ha úgy lenne, akkor már "inkább összevágom én ahogy eddig, mint fizessek másnak érte" dolog lépne érvénybe. Azonban, ha most vesz egy ilyet, esetleg később én is vághatok másnak mondjuk sonkáért, kolbászért, pálinkáért, ha egyszer hazaköltözöm (szeretnék). :D

(#44972) sörösló válasza Kernel (#44970) üzenetére


sörösló
aktív tag

Nem is az állandó áramfelvétellel van a gond, hanem az indulóárammal, ami az üzemitől cirka 8x több!

(#44973) Jim Tonic válasza sörösló (#44972) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Az átlagos indulóáram kb. 1,5x-es egy villanymotornál, de ez erősen függ a terheléstől. A gyengébb 230 V-os hálózatok is kibírnak 16 A-t, ami 3680W. Sok helyen már 30 A-re bővítettek, ami akár 6900 W teljesítményt jelenthet. Ez a legtöbb esetben elég.
Az valóban igaz, hogy a 16 A-es hálózat már kevés lehet az indulóáram biztosításához, de egy 3 kW-os aszinkronmotor is beröffenthető gyengébb hálózaton is, elég hozzá egy segédkondenzátor. Valószínűleg 3 fázisú motorról van szó, így kell egy üzemi kondenzátor is.

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#44974) icecave válasza sörösló (#44972) üzenetére


icecave
nagyúr

Apósomnál 380-as 4,5 kW-os motor, ami szintén hasítógépre van kötve simán megy. Így tuti nem lesz gond nekünk a 3-3,5 kW.

(#44975) Kernel válasza Jim Tonic (#44973) üzenetére


Kernel
nagyúr

Itt eleve adott a 3-fázis betáp, motor is 3-fázisú (de ezt nem is tudná 1 fázisra kötni, a gép szétbarkácsolása nélkül), így a kondenzátoros-segédfázisos trükk, ami egyfázisú betápnál kellene, amúgy sem jön szóba.

De azon én is csodálkoznék, ha nem lehetne beindítani, főleg egy hőtárolós kályhákra felkészített helyen, ha esetleg ez is olyan.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#44976) F_Gergely


F_Gergely
őstag

Hát megrendeltem végül a forrasztó állomást, meg pár anyagot hozzá, remélem jövőhéten megérkezik :)

(#44977) szabifotos


szabifotos
senior tag

Sziasztok!

Akkuból bontott LG 18650 cellákat hány volt alatt nem ajánlott életre kelteni (tölteni)?
Egy sima 3.6v 450mA töltővel tölteném őket. A 2V körülieket már nem ajánlott? (Nem akarom hogy felrobbanjanak vagy ilyesmi...)

(#44978) sörösló válasza Jim Tonic (#44973) üzenetére


sörösló
aktív tag

35 éves ipari gyakorlat van a hátam mögött. Másfélszeres indulóáram? 3 kW teljesítményen kondenzátoros indítás? Olvasgass utána a dolgoknak kedves kolléga! :W

[ Szerkesztve ]

(#44979) And válasza szabifotos (#44977) üzenetére


And
veterán

Ez gyártótól (LG) és mérettől (18650) független adat, csak az akku kémiája (szinte bizonyosan Li-ion) befolyásolja. Nem lehet olyan feszültségszintet definiálni, amely alatt 'nem ajánlott' elkezdeni a töltést. Nem attól függ, hogy robban-e egy mélyen kisütött akku, hogy mekkora üresjárási feszültséget mérsz rajta a töltés megkezdésekor. A 2,75...2,8V-os kisütési végfeszültség alá merült lítiumion cella ugyan mélykisütöttnek tekinthető (ez az állapot legfeljebb a várható élettartamát vagy további használhatóságát korlátozza, de önmagában nem jelent külső veszélyt), de a töltését bármely állapotban meg lehet kezdeni. Arra viszont ügyelni kell, hogy amíg töltéskor a kapocsfeszültség el nem éri az említett pontot, addig lehetőleg kímélő, legfeljebb C/10 árammal történjen a töltés. Ez egy normál 18650-es esetén legfeljebb 200..280 mA-t jelent. A kisütési pont feletti kapocsfeszültség elérése után már mehet a nagyobb áramú töltés, ami típusfüggő, akár 0,5..1*C értékű is lehet.
"Egy sima 3.6v 450mA töltővel tölteném őket."
Ez ebben a formában nem tűnik Li-ion akkutöltőnek (ha csak nem a cella névleges feszültségét írták rá), mert egy ilyen töltőn inkább a töltési végfeszültséget szokták feltüntetni, ami 4,1 vagy 4,2 volt.

(#44980) Jim Tonic válasza sörösló (#44978) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Pontatlanul fogalmaztam. Átlagosan az indulóáram 1,5x-es szintig visszavehető. Viszont nem ok nélkül tettem oda az "erősen függ a terheléstől" részt. Egy motorindítóval szabályozható, egy csillag-delta indításnál pl. kb. 2-2,5-es indítóáramod van, lágyindítóval meg általában 1,5-7 között szabályozható.
Igen, 3kW szokott lenni a felső határ az egyfázisú bekötésekhez. Általában azt már nem érdemes, de messze nem lehetetlen. Onnan tudom, hogy van üzemelő példa is rá, de találsz rá bőven példát az interneten is. Ilyenkor a motor jóval kisebb teljesítményen üzemel, így ennek függvényében kell számolni a terheléssel is.
Tisztelem a 35 év tapasztalatod, éppen ezért nem szükséges a fejet falbaverős szmájli, esetleg érdemes lehet nyugodt hangnemben beszélgetni a témáról.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#44981) sörösló válasza Kernel (#44975) üzenetére


sörösló
aktív tag

"Itt eleve adott a 3-fázis betáp, motor is 3-fázisú (de ezt nem is tudná 1 fázisra kötni, a gép szétbarkácsolása nélkül), így a kondenzátoros-segédfázisos trükk, ami egyfázisú betápnál kellene, amúgy sem jön szóba.

De azon én is csodálkoznék, ha nem lehetne beindítani, főleg egy hőtárolós kályhákra felkészített helyen, ha esetleg ez is olyan."

Na akkor vegyük sorba.

A kondenzátoros segédfázisos trükk működik kb 800 W teljesítményig, ha nincs számottevő indulóterhelés. Működik ipari varrógépek motorjánál, ahol először terhelés nélkül üresen felpörög a motor, amire utólag egy mechanikus kuplunggal adják a terhelést.

Elképzelhető, hogy egy 3 kW-os motort be lehet indítani különféle trükkökkel, de ez sok mindentől függ. Ha frekvenciaváltóról indítod, akkor behatárolhatod az indulóáramot. Legfeljebb lassabban pörög fel. De ha a terhelés rajta van, akkor vajon elegendő a névleges áram az induláshoz? Másik kérdés a terhelhetőség. Bírja-e a hálózat tarósan a terhelt motor áramát?

Említi a kolléga a szomszéd 4.5 kW-os motorját. ??? Nem ismerem pontosan a helyi viszonyokat, de erre felvontam a szemöldököm.

Más a dolog mondjuk egy körfűrész és egy hidraulika terhelése esetén. A körfűrészt felpörgetjük, aztán ha nem bírja, akkor kitépjük a beszorult anyagot és ha újra felpörgött, akkor "iscso raz" (próbáljuk újra) ahogy az ukrán kolléga mondaná...

Valóban igaz amit JimTronic kolléga említett, hogy 32A-ig ingyenes a bővítés (ha bírja a hálózat). No de ha ezt a 32 A-t próbálod háromfelé osztani, érdekes dilemma.
16+10+6 A? Vagy legyen 3x10A ? Vesztettél 2 A-t . Gondosan kell a dugaljakat tervezni, hogy ne jusson egy fázisra a mikró, a kávéfőző, meg a teavízmelegítő készülék.

Marad 3x10A. Az áramszolgáltató olyan kismegszakítókat szerel be, amik inkább B mint C karakterisztikájúak. Amikor pár % túllépésed van a névlegeshez képest, a kismegszakító azonnal leold. Végül is jogos, ha egyszer 3x10A-t szerződtél, akkor ne akarjál 3x20A-t még pár másodpercre se!

Na és akkor próbáld meg erről a hálózatról beindítani a 3 kW-os motorodat akár terhelés nélkül is.

Mindez persze csak a törvényes, ellenőrzött, plombával ellátott, sumákmentes betáplálásra érvényes! :))

(#44982) sörösló válasza Jim Tonic (#44980) üzenetére


sörösló
aktív tag

Igazad van, bocsi. Azért nincs harag?

(#44983) Kernel válasza sörösló (#44981) üzenetére


Kernel
nagyúr

A falusi házánál van a villanyóra dobozban 380-as csatlakozó, amiben 4 lyuk van.

Amikor már felszerelnek egy ilyen csatlakozót, nyilván valamilyen céljuk volt vele (betonkeverő stb.), bizonyára adtak neki ampert is, akár olvadóbiztosíték formájában, noha ez már csak találgatás.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#44984) sörösló válasza Kernel (#44983) üzenetére


sörösló
aktív tag

Láttam már 3x6A-es aljzatot is. Olvadóbiztosítót már évszázadok óta (20-21-ik :))) nem szerel áramszolgáltató! Ha te a bejövő 10 A szerződött terhelésedet szét óhajtod háromfelé osztani, akkor kérhetsz 2x2A, meg egyszer 6A-es kismegszakítót. Hülyeség ugyan, de az áramszolgáltató "szolgáltat". Ha neked ez kell, akor nesze neked, azt csinálsz vele, amit akarsz.

Amikor a kunyhót építettem, én is rövidrezártam a bejövő 10A-es kismegszakítót, mert a betonkeverő egyfázisú motorjának az áramreléje 52A-nál kapcsolt volna be! A hálózat persze nem tudott ennyit, ezért kézzel forgat, aztán amper be! Utána már persze nem lehetett megölni se.

Ma már ez nem járható, a legkisebb plombasérülés is kb. 200 rugó bünti még akkor is ha Te jelented be!

(#44985) szabifotos válasza And (#44979) üzenetére


szabifotos
senior tag

Gondoltam, hogy nem függ ezen adatoktól,csak a teljesség kedvéért részleteztem.. :)
Ezzel a töltővel tölteném őket, amíg a normális feszültséget el nem érik, utána Nitecore töltővel használnám majd..
De mivel csak kb. 4db akku van ilyen feszültségszinten, lehet, hogy hanyagolom. Maradt így is bőven használható darab. Összesen 10 akksit bontottam.
Köszönöm a válaszod.

[ Szerkesztve ]

(#44986) Kernel válasza sörösló (#44984) üzenetére


Kernel
nagyúr

Tudom, hogy most már nem szerelnek, de itt a csatlakozó is régifajta, négypólusú, azért említettem az olvadóbiztosítót, láttam ilyen helyeket.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#44987) Batman2


Batman2
őstag

A következő kis kapcsolással van egy kis problémám:

A feladata az lenne, hogy egy vasút modell terepasztalon egy mechanikai elem nyitott vagy zárt állására változtassa a LED fényt, piros és zöld között.
A nechanikai elem (egy váltó) a föld pontra van kapcsolva, tehát földeli, vagy sem a bemenetet.

Az eredmény: a zöld és a piros is világít egyszerre, bár van némi fényerő különbség, a bemenettől függően.
A második felhúzó ellenállást 4,7kohm-ról 1,8kohm-ra változtattam, ekkor a zöld fénye már határozottabb lett, de a piros még mindíg nem alszik el eléggé, mikor kellene neki.

Az NP-es tranyóra a LED azért így lett bekötve, mert a jelző, amit hajtani akarok egyik pólusa közösített, ami a benne levő LED-ek pozitív lába, így csak a földelésük jöhet szóba, ha külön-külön akarom üzemeltetni a két fényt.

Mit csináljak másképp, hogy jó legyen ? :F

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#44988) darvinya válasza Batman2 (#44987) üzenetére


darvinya
titán

Szerintem

Hasonló kapcsolást kellene csinálnod.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#44989) PHM válasza Batman2 (#44987) üzenetére


PHM
addikt

Több megoldás is van a problémára:
Alkatrész takarékos:

Áram takarékos:

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#44990) Lompos48 válasza PHM (#44989) üzenetére


Lompos48
nagyúr

A második rajzból a bal alsó tranzisztor megtakarítható! :)

(#44991) Kernel válasza Batman2 (#44987) üzenetére


Kernel
nagyúr

Más irányba gondolkodva magam is felvázoltam az alábbit, de rákeresve találtam is készen:

Mod:

Forrás: [link]

R5-öt nem írtam át a rajzon, elvileg csökkenthető 10-22k értékre.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#44992) Pörp


Pörp
senior tag

Hi!

Van egy TP-Link WR1043-as routerem, de amikor szétszedtem, belül a kis szürke wifi kábelek kijöttek/leszakadtak a wifi antenna csatlakozókról. Így néz ki belülről: link eredetileg. Annyit megtudtam, hogy ezek a szürke kábelek árnyékoltak, pigtail kábelek. Meg tudom ezeket blankolni otthon? Vagy jobb ha veszek 3db új csatlakozót, amibe bele van forrasztva a kábel? Akkor meg a nyákra kellene visszaforrasztani... Esetleg van valaki, aki ilyesmi szervizelést vállalna? :B

[ Szerkesztve ]

(#44993) PHM válasza Lompos48 (#44990) üzenetére


PHM
addikt

Ebben a kapcsolásban nem. Szerintem.
Az a kritérium ugyanis, hogy egyszerre csak az egyik led világítson.
A másik feltétel, hogy a ledek a pozitív ágra csatlakozzanak.
Bár kis furfanggal talán valóban el lehetne hagyni azt a tranzisztort.

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#44994) Gyula84 válasza darvinya (#44988) üzenetére


Gyula84
veterán

ez olyan mint egy multivibrátor :D

Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.

(#44995) mezis válasza Pörp (#44992) üzenetére


mezis
nagyúr

Toldani-foldani 2,5GHz-en: bizonyára érezhetően csökkenni fog a kisugárzott teljesítmény. Meg lehet próbálni.
Talán ilyenből kellene 3 db, talán elég lesz a 15 cm.

mezis

(#44996) Pörp válasza mezis (#44995) üzenetére


Pörp
senior tag

Köszönöm! Ez jónak tűnik. Van ötleted hogy az eredeti vékony szürke beforrasztott kábelek végeit hogy blankoljam meg?

(#44997) Kernel válasza Pörp (#44996) üzenetére


Kernel
nagyúr

Levágnám a zsugorcsövet, utána kiderül, hogy szétszedhető-e, vagy mennyire krimpelt. Ha szétesett, akkor talán nem nagyon. Végén a hüvelyt kellene forrasztani elvileg:

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#44998) Pörp válasza Kernel (#44997) üzenetére


Pörp
senior tag

Ennek a szürke kábelnek a keresztmetszete úgy néz ki, hogy a közepén van egy vezeték, amin van egy átlátszó szigetelés, utána ezt a szigetelést körülveszi egy újabb vezetékréteg és végül azon van a külső szürke borítás, de mindez vagy 2mm vastag ha van. Azt nem tudom, hogy a középső vezetéket és az árnyékolót (ha az) melyiket hova kellene forrasztani erre a dugóra?

(#44999) Kernel válasza Pörp (#44998) üzenetére


Kernel
nagyúr

Az árnyékolást nem kell forrasztani, az csak rásimul a kék nyíllal jelölt felületre, arra megy rá a fémcső, amit szoktak krimpelni is. Csak akkor nem kellett volna szétesnie.

Piros nyíllal jelöltem középső ér beforrasztásának irányát a hüvelybe:

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#45000) Pörp válasza Kernel (#44999) üzenetére


Pörp
senior tag

:R nagyon köszönöm! Mostmár világos. Sajnos faszkéz voltam, de próbálom menteni. Lehet kapni ilyen pigtail kábelhez balnkolót?

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.