Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#46801) bim válasza Winner_hun (#46800) üzenetére


bim
veterán

Én is nehezen engedek el gépet amit már megszoktam, nem kell meggyőznöd miért tetted amit tettél. ;] :DDD

(#46802) yooccoo válasza thyeby (#46719) üzenetére


yooccoo
aktív tag

fél éven belül 3 gép is volt
az elsőnek megjött, a második most is vár, a harmadik semennyit nem várt ezek után

(#46803) kapu2006 válasza Grizzlu (#46799) üzenetére


kapu2006
tag

30-50W-os?

(#46804) thyeby


thyeby
őstag

Teljesítmény a lidibül:

Csikolt.
Kipróbáltam.
Kurvajó! :K
Nem üt, csodszépen harap, nem kékül, nem tép és pontos.
Megelőlegeztem neki a bizalmat, és ott jelöltem ki helyt számára közvetlenül a Festool fúróim mellett.
Szalantam vissza lidibe, örültem, hogy volt még. Ráraboltam isméten.
Ez a drága ez occó. :K

Köszönöm pacman tanítómesterünknek! :R

Több fa van, mint asztalos!

(#46805) Grizzlu válasza kapu2006 (#46803) üzenetére


Grizzlu
tag

A 100 Wattos modell 60 Wattra szelídített változata. Minden ugyanaz, csak kettővel kevesebb a végfokcső, és kisebb a kimenőtrafó. Meg van benne egy trióda\pentóda váltó. De ennyit az elektronikáról itt :K

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#46806) Grizzlu válasza thyeby (#46804) üzenetére


Grizzlu
tag

Biztosan nagyon jó, de engem fenemód idegesítene a tudat, hogy hiányzik belőle a tízes szár :)

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#46807) nzozz


nzozz
aktív tag

Sziasztok!
Párás, vizes környezetben lévő fa (pl. táblásított anyagok) kezeléséhez milyen anyagot, technológiát javasoltok, amivel látható marad maga a fa felülete (tehát valamilyen lazúr/pác/olaj jellegű megoldásra gondolok), de mégis megfelelő védelmet nyújt a fának? Létezik ilyen egyáltalán?

Köszönöm

(#46808) pacman_123 válasza Grizzlu (#46806) üzenetére


pacman_123
tag

Amikor kezembe vettem, engem is idegesített :D De aztán azt mondtam: jóvan, van 2-es és 3-as szár cserében.

Ma amúgy pont a 2mm-es, legvékonyabb szárat teszteltem, de rendesen, vagy 50 furattal. Ráadásul kényes helyen - konyhai munkapult vízzáró profiljának furkáltam ki likakat, és az ugye ellég közel van a csempéhez, párszor úgy megszaladt hogy ívben meghajlott a fúrószár - de csak nem sikerült eltörni. Én itt rögzítettem magamban hogy talán jó anyagból van ez a cucc. Amúgy a mai is olyan sztori volt. amit korábban már leírtam: egy db munkapult csere, mosogató kivágással, keresel rá asztalost: nyilván kiröhögnek és nem jönnek, vagy a 22. századra vállalják el a munkát - ilyenkor jön az hogy ... "van egy haverom aki ügyeskezű, az tuti elvállalja." De le is fixálják a nevedben, majd UTÁNA kérdeznek meg. És mivel jó haver vagy, nem akarod hogy segget csináljon a másik a szájából - így te hülye meg elvállalod ...

Tibi, #46804: "pacman tanítómesterünknek! " Ne hozz légyszi zavarba :) Én csak továbbadom a tapasztalataimat, igyekezve a lényegre törni én nem megmásítani a valóságot,. Szóval ha megszívtam: azt is elmondom. Ha vmi jó: azt is. Én az ilyen fórumokra még mindig inkább tanulni járok, nem tanítani :) Messze vagyok én attól, mint Győzike a Nobel díjtól. De ha valakinek segítek a tapasztalatommal, annak mindig örülök. Így annak is, hogy neked is tetszik a Parkside fúrószár készlet. Én is egyre inkább azt gondolom, hogy ez most nem kamu cucc. Engem nagyon meglepett a 2mm-es szár "törhetetlensége".

Egy érdekes és kedves példa a tanulásról: mikor a saját elszívómat építettem egy parkettacsiszoló motorjából, az első impelleremet rétegelt lemez korong + melegen hajlított plexi lapátokra építettem. Ezt le is írtam -> szóltak hogy ilyen átmérővel (33 cm), ilyen lapátmagasággal (9cm), ilyen motorral (1100W) ilyen fordulatszámmal (2800 rpm) és felső lapátmerevítés nélkül ez nem lesz kóser, még ha megfelelően be is süllyesztem a lapátokat az alaplemezbe. Én persze "csakazértis" megcsináltam, első indítás előtt indítottam a kamerát - élmény volt nézni, ahogy szanaszét repült a pincében a fele a lapátoknak. Anno közzé is tettem a tévedésemet - na abban a videóban volt rendesen Bendegúz , szegény lefejelte a tányért párszor :D Asszem innentől kezdtem odafigyelni az okosabbak véleményére. Megcsináltam aztán a lapátokat fából és kapott felső merevítést is a cucc. Mai napig működik, sok-sok órát járt és sokszor töltöttem már meg a 100L-es hordómat is a segítségével. Csak először nem hallgattam a tapasztaltabbakra :)

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#46809) jimy_l válasza nzozz (#46807) üzenetére


jimy_l
tag

olaj

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#46810) kapu2006 válasza thyeby (#46804) üzenetére


kapu2006
tag

Én is vettem tegnap. Még nem próbáltam, de szemrevételezve nagyon bizalomgerjesztő.

(#46811) kapu2006 válasza Grizzlu (#46805) üzenetére


kapu2006
tag

A két végcsőről és a pici trafókról gondoltam 30-50W-ra.

(#46812) kapu2006 válasza nzozz (#46807) üzenetére


kapu2006
tag

Valami nagyon bika olaj. Évente legalább kétszer átkenve.

(#46813) nzozz válasza jimy_l (#46809) üzenetére


nzozz
aktív tag

Köszönöm a választ! Ezt konkretizáljuk, ha lehet. Pontosan milyen fajta olajat javasolsz (esetleg konkrét márka, típus)?

(#46814) kapu2006 válasza nzozz (#46813) üzenetére


kapu2006
tag

Tung olaj.

(#46815) yooccoo válasza nzozz (#46813) üzenetére


yooccoo
aktív tag

mi lesz ez?
mosdópult?

(#46816) Szalmakutya válasza nzozz (#46813) üzenetére


Szalmakutya
tag

Ha konkrétan vizet is kap, és állni fog rajta a víz, akkor az az olajat fel fogja szedni. A tung olajat a legkevésbé, mert az beleköt, de azért azt is. Annak idején utánanéztem angol fórumon, hogy ilyenkor mit ajánlanak, és a legtöbben azt, hogy ne kezeld le semmivel, hagyd lélegezni. De úgy is foltos lesz, ha mondjuk egy szappant rajta hagysz.

(#46817) nzozz válasza yooccoo (#46815) üzenetére


nzozz
aktív tag

Többek közt az is tervben van, igen.

(#46818) SchumiBácsi válasza pacman_123 (#46794) üzenetére

Köszi a sok infót, így már egyértelműen a Bosch a nyerő. Viszont ezen az oldalon egy érdekesség miszerint az akkus és hálózati üzem egyszerre - magyarán ha nincs áram akkor is megy egy "kicsit". De sztem ez hülyeség, vagy tényleg létezik ilyen?

A fűrészlapokat azért vegyük át még egyszer, mert bővülni látszik az igény: úgy tartom hogy magában ez a Bosch a kezdő projektet éppen hogy kiszolgálja (vágásszélesség), de utána ha nem szabatom le akkor a "készülékházat" is nekem kellene leszabni platólemezből.

Van a közelben is egy lehetséges bolt, ha mód van rá akkor az igen nagy részeket leszabatom velük, de egész kicsi idomokat, meg még a tököm tudja mit sztem nem vállalnak vagy drágán vállalnak, még nem tudom. Szóval erre a platólemezfajtára is kellene egy korong mindkét géphez.

Lehet vad elképzelés de úgy gondolkodok hogy az érdes felülete lesz belül és a sima kívül (könnyű takaríthatóság) és a teteje egyértelműen a sima oldalával felfele hogy könnyebben csússzanak a dolgok rajta. Van néhány kis darab belőle itthon és abból is kiindulva igen masszív anyagnak tartom, elvégre csak egy platólemez. Ebből nagyon erős fűrészház lehetne és sztem kellene is a Bosch alá.

Korongokból megtaláltam amiket most felsoroltál, de vásárlás előtt mindent visszalinkelek hogy mindenből a jó legyen.

[ Szerkesztve ]

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#46819) pacman_123 válasza SchumiBácsi (#46818) üzenetére


pacman_123
tag

Akkus?? Hogymi? :))
Nem, nincs akkus üzemmódja. Megáéknál betépett valaki. Anno amúgy pont tőlük vettem a GTS 10-et, de azóta megújult a honlapjuk, és sok ilyen ökörség lett rajta, hogyasszondja: GTS 10 -> akkumulátor típusa: Li-Ion :Y

Bocsi, de én kezdem elveszíteni a fonalat :) (Urak, egyedül vagyok ezzel? Csak nekem nem vili mit akar pontosan Schumibácsi?). Csapongsz a történettel, illetve nem érted vagy nem figyelsz, mit mire ajánlottam. Akkor idézem még egyszer:

"Összefoglalva, szerintem: Makita SP6000J a nagy bútorlap tábláidhoz, esetleg egy 3m-es sínnel megtámogatva), GTS10 + jó lapok, bármihez, amit még ráadásul maró vagy más beépítésre is használhatsz."

Azt hittem hogy a merülő+sín kombót már elfogadtad, szóval akkor nagyon nem értem miért akarnál lapszabászathoz rohangálni. Pont azért "vetetem meg" veled a merülőt, ezt tisztáztuk már az elején is, hogy ezt azért veszed hogy ne kelljen lapszabászhoz menni. Most akkor .. mi van?? :D

Így akkor továbbra sem értem, miért csak a kezdő projektet szolgálná ki a Bosch ("vágásszélesség"), hiszen nem a Bosch lenne a nagy táblák széles levágásaihoz. Amúgy nem annyira kicsi annak se a vágásszélessége, gyári adatok szerint 63,5 cm. De én vágtam már 70 cm-t is a vezetővel, amikor a túlsó végi karom még simán belecsimpasztkodik az asztalba, a közelebbi rögzítő is szintén.

Így akkor az sem teljesen tiszta, miért akarsz egy masszív házat a Bosch GTS 10 "alá". Nem olyan rossz műanyagból van a cucc, majd meglátod.

Csúszásmentes rétegelt lemez: igen, jó kis gépeket lehet belőle építeni, a dupla korongcsiszolót pl abból építettem.Azt is el kell mondjam, utólag "megbántam" hogy mindenét abból építettem, teljesen felesleges, elég lett volna csak az asztalát. A másik két csiszológépem sima nyír, 18mm-es rétegeltből épül fel nagyrészt, az is teljesen jó.

De akkor most .... amíg nem értem meg, miért vagy hogyan akarod a Bosch-t "átépíteni", addig nem tudom miért ajánljam ezt a lemezt neked.

Valami ilyesmi környezetet akarsz, hogy így tudj asztalin nagy táblát felvágni?

https://youtu.be/8XcZmEU1tyk?t=32

Amúgy rohadt kemény anyagból van a csúszós felület, nem tudom mennyire szeretnék egy jófajta lapot megkínálni vele. P. laminált parkettát sem vágnék Freud bútorlapvágóval, mert pillanatok alatt lerendezi a fogak élét. Sztem ez a felület sem sokkal puhább a laminált parkettáénál. Mivel nem az angol királynőnek építenél belőle bútort -> mindegy ha kicsit kipattogzik a kemény felület -> na pont ilyenekre lehetnek jók a kicióccó fűrészlapok. Én a Bosch esetén simán beáldoztam rá a 24 fogas gyári lapot. Akkor még nem volt merülőm, és amikor a nagy táblát felosztottam azt meg egy kicsi Bosch kézi körfűrésszel, alusínes vezető mentén vágtam. Utána vágtam kisebb darabokra a GTS 10-zel.

A Makita merülőhöz is simán megvenném a létező legolcsóbb, 165(160)/20mm-es lapot, aminél nem fáj ha kikapja az élét. Olyat válassz aminek 20mm-es a tengelyfurata:
https://www.argep.hu/trend/KORF/Koerfuereszlap-160mm.html

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#46820) pacman_123 válasza nzozz (#46807) üzenetére


pacman_123
tag

Szia,

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144485523&t=9104263

Ezt a posztoló táblásította/gyalulta/vágta magának, mosdópult tölgyből, Biopin olajjal kezelve. Elmondása szerint tökéletes erre. Jó a tungolaj is, dehát az kicsit .. drágább :-) Csinált mást is amit szintén Biopinnal kezelt, igaz ez már nem fürdőszobai környezet. Adatlapján publikus az emailje, írj neki sztem elmondja hogy szuperál azóta a mosdópult.

#46816 Szalmakutya: "akkor az az olajat fel fogja szedni. A tung olajat a legkevésbé, mert az beleköt, de azért azt is."
Ezt nem teljesen értem, hogy szedné fel. Hisz beívódik, majd a levegő hatására megkeményszik. Vársz 24-48 órát. Majd megint átitadod vele, beívódik, felesleget letörlöd, megkeményszik - ezt megcsinálod kb 4x. Hogy érted hogy "felszedi" ezt a kezelést a víz?

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#46821) lela válasza SchumiBácsi (#46818) üzenetére


lela
aktív tag

Nem tudom mennyire sürgős a vásárlás, de most kb 40ezerrel drágábban tudod ezt a gépet megvenni. Az pedig nem kis pénz.

(#46822) pacman_123 válasza lela (#46821) üzenetére


pacman_123
tag

Azta.. volt ez a fűrész 200 alatt is? :Y Én fórumtársak visszajelzései alapján a 220-230-ról hallottam eddig, a 234e az mondhatni ekörül van.

https://asztali-korfureszgep.arukereso.hu/bosch/gts-10-xc-0601b30400-p53226198/

Egyre érdemes vigyázni: a "szürkeimportos" cuccokra. Én is majdnem olyat vettem 2016-ban, amikor mindenhol 300 felett, leginkább 310-320 körül árulták, Volt egy webshop ami 240-ért adta. Gyorsan meg is rendeltem, aztán felhívtak hogy erre csak 1 év a gari,. Meccsoda?? Kezétcsókolom, ez kék Bosch, regisztráció után 3 év! Nem, egy év mert ... ezt külföldről hozzák be közvetlen izétől, és izé, meg hozé ... mondom köszönöm szépen, ez nekem nem tetszik, nem kell. Vissza is mondtam a rendelést, és megvettem a Megatooltól:

[kép]

Nekem ért ennyit a nyugalom. Persze van akit nem zavar, az sem baj .... néha fontosabb az anyagi rész.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#46823) lela


lela
aktív tag

Én 213 ért láttam tavaly, de lehet hogy az blackfriday volt. :N

(#46824) pali923 válasza pacman_123 (#46822) üzenetére


pali923
tag

Vannak ilyenek.
Nemrég ideírtad, mennyiért vetted a merülődet, és mennyi a Festool. Én éppen 160-ért vettem akcióban a Festoolt. Sőt, adtak hozzá sínt és két szorítót is ajándékba akkor. Akinek nem sürgős, érdemes sűrűn nézelődni a piacon.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#46825) Soká válasza pacman_123 (#46822) üzenetére


Soká
senior tag

Sokat rugózunk a garancián de nem biztos, hogy ennek akkora a jelentősége. Főleg egy profi gépnél.
Pontosabban: mi, akik, eleve nem dolgoztatjuk meg úgy a gépeket mint egy profi, aki napi nyolc órában nyomja, szerintem kicsi az esélye, hogy az 1-3éves garanciaidő alatt tönkretegyük a gépet. Én egy kék Boscht újonnan garancia nélkül vagy egyhónapos garanciával is meg mernék venni mert tudom, hogy kicsi az esélye a meghibásodásnak. Mondjuk egy fűszerboltos gép esetén már nem vagyok ennyire biztos a dolgomban, ott jól jön a hosszabb garancia, bár ha a gyakorlatot nézem, nálam egyszer romlott el ilyen gép, de az hamar kiderült.

Ami az árakat illeti, Beléd talán még nem költözött be a forgácsbogár, amikor 2011 táján a metabo hasonló körfűrészét itt, ennél a cégnél 120.000-ért vesztegették egy hónapon keresztül. Nem ezt hanem az elődjét, lábak nélkül (TS250). Akkor a makita MLT100 került 115e-be... És a kék Bosch akkor is annyi volt mint most.

(#46826) Grizzlu válasza Soká (#46825) üzenetére


Grizzlu
tag

Nézem ezt a Metabót, olvasom a paramétereit, és egyszerűen nem bírok rájönni, mi is érne meg rajta 400 ezret :Y :F

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#46827) kavalkád válasza pacman_123 (#46600) üzenetére


kavalkád
aktív tag

Felbuzdulva a pozitív visszajelzéseken vettem én is Lidl-s fúrószár készletet valamint egy racsnis bitszettet. Van benne két adapter ami nem tudom mire való, az egyik agy sima hatszögletű befogó, de van keresztben benne egy bemarás aminek az alján egy drót csücsül valamint egy érdekes 90 fokos befogó szerűség. Tudja valaki ezek mire jók?

(#46828) bazsimano válasza kavalkád (#46827) üzenetére


bazsimano
őstag

szia!
hol sikerult venned? ezt a kettot keresem , de mar nincsen korulottunk levo lidlben.
elore is koszonom az infot.

koszi! haaat nem tudom mikor tudok oda elugrani, kicsit messzebb is lakom..de koszi a tippet...hatha vaamikor el utdok menni oda.

[ Szerkesztve ]

(#46829) kavalkád válasza bazsimano (#46828) üzenetére


kavalkád
aktív tag

itt, rogyásig van belőle

(#46830) Armahun válasza kavalkád (#46827) üzenetére


Armahun
addikt

Az elsőbe tudod tenni a csavarhúzó hegyet, majd rá a racsnira.

A második szárnyas anyát vagy szemes csavart tudsz hajtani.

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#46831) kavalkád válasza Armahun (#46830) üzenetére


kavalkád
aktív tag

ahh! danke, sosem jöttem volna rá a másodikra. az elsőnél én is erre gondottam, csak megzavart az a drót keresztbe alul. köszi!

(#46832) Livio válasza nzozz (#46813) üzenetére


Livio
tag

Én a Naturillo kétkomponensű olaját használtam a mosdópulton 1,5 éve. Azóta nincs még semmi nyoma a víznek a fán.
https://www.naturillo.hu/termek/vizallo-munkalapolaj

(#46833) kapu2006 válasza bazsimano (#46828) üzenetére


kapu2006
tag

Békéscsabán 2 órája még 5 készlet fúró volt.

(#46834) SchumiBácsi válasza pacman_123 (#46819) üzenetére

A lapszabászat minden tábla vásárlásnál képbe fog jönni, mert gondolom nem jellemző a kiszállítás vagy ha igen hozzák e egybe avagy több részben és mennyiért hozzák. Végül is mind1 hogy jön ide mert egy táblát nem tudok biztonságosan kezelni semmilyen fűrésszel, legfeljebb fél táblát. Ha meg én szállítom el, akkor eleve 2-4darabban jön el a tábla.

Vegyünk egy 1méter magas valamit. Ebben az esetben le lesz vágatva a táblából 1méter szélesen és valamennyi hosszban az anyag. Ezt meghatározott vonalon kettéosztom a kézi fűrésszel, vezető mellett. Ez a felosztott és még könnyebb felület megy az asztali fűrészre. A tábla fennmaradó elemeinek felosztásánál figyelembe veszem mi várható még és úgy lesz megoldva hogy itthon könnyedén kialakítható és kezelhető legyen.

Feltételezem hogy ahol tábla van, szabni is tudnak - innen a lapszabászat elnevezés .D

Itt van például ez a tábla és be van rajzolva az első projekt anyagszükséglete + kivágások. Ezt a szabászaton egyben kivágatom és az összes többi vágást itthon oldom meg. Elképzelhető hogy ilyen kivágást nem csinálnak, ezért és minden más esetben még kettő másik projekt is el fog indulni és a darabjai úgy lesznek elosztva hogy a szabászaton legfeljebb 2vágásból 2-4részre osztott táblán a legkevesebb hulladék keletkezzen.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#46835) SchumiBácsi válasza lela (#46821) üzenetére

Gondolod hogy csökkenés várható? :D

PC-t terveztem upgradelni 1éve. Megvettem hozzá a házat még 1évvel korábban mert éltem a gyanúperrel hogy nem lesz addigra. Úgy is lett egyébként, hogy valóban nem kapható a szóban forgó ház, így boldog voltam hogy ott van felventilátorozva előkészítve egy új géphez. Eljött a gépvásárlás ideje de előtte egy tuning által olyan jól teljesített a meglevő hogy végül kijött nem is nagyon érdemes váltani. Meg volt ez a meltdown/spectre balhé is.

Nem sokkal azután jött olyan hardver amire már érdemes lenne és majdnem egy év csúszással meg is érte volna váltani merthogy tavasszal-nyáron bezuhantak az árak csakhogy ebben az időszakban én nem vásárlok, szinte semmit. Erre nyáron felvágtak mindent és azóta megint nem veszek továbbra se pedig ott a ház 2éve üresen.

De most már lépni kellesz az ügyben is mert több mint 7éves konstrukció, nem kellene teljesen széthajtani.

Visszatérve a fűrészre nem vagyok biztos benne hogy olcsóbb lesz figyelembe véve az ország jelenlegi állapotát.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#46836) Akellla


Akellla
tag

Sziasztok .
Tudna valaki segíteni,olyan gépjavító szakembert keresek aki helyszínen javít,egy robland 5 műveletes gép nagykarbantartásáról lenne szó,tisztítás,pontosítás,előtoló javítás,sajnos nincs rá időm.Ha esetleg valakit érdekel a gép márciustól eladóvá válik,érkeznek az új gépek,amúgy jó kis gép de egy kis törődést igényel már.
Köszönöm segítségetek. BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK.

(#46837) Szalmakutya válasza pacman_123 (#46820) üzenetére


Szalmakutya
tag

Nos, ha nem szedné fel, akkor lényegében vízhatlanná tenné a fát. Amennyire tudom, nincs olyan olaj, ami ezt tényleg megteszi. Tudom, hogy beleköt és megváltozik a szerkezete is. Van tung olajam, használtam is. Tény, hogy nem próbáltam beáztatni vízbe utána, de szerintem nem bírná.

Nekünk olajos parkettánk van, szép és szeretjük. Egész jól bírja a vizet is, ha rácsöppen, vagy akár ráömlik. De ha áll rajta, akár 10 percet, az tönkreteszi.

(#46838) kavalkád válasza SchumiBácsi (#46834) üzenetére


kavalkád
aktív tag

arra majd számíts, hogy a lapszabászaton az általuk használt szabász program dönti el a darabok hogyan fognak elhelyezkedni, te csak a méreteket adhatod meg, az elrendezést nem. valamint csak "faltól-falig" vágás van, olyan nincs, hogy egy táblából kivágnak négyzetet, a többi meg egyben marad L alakban.

(#46839) SchumiBácsi válasza kavalkád (#46838) üzenetére

Igen, ezért is mondtam hogy egyszerre több dolog is születhet a táblából amiket úgy helyezek rá hogy 2-3vágással meglegyen az adott dolog anyagszükséglete. Az a lényeg hogy itthon kezelhető méretbe legyen és egy kis tábla tartalmazza az adott valami összes elemét - ezt már én vagdosom ki.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#46840) lela válasza pali923 (#46824) üzenetére


lela
aktív tag

Hol sikerült ennyiért?

#46833) kapu2006
#46829) kavalkád

Basszus itt meg már egy sincs..
Szerintetek ha bemegyek a boltba lehet átkéretni ide belőle? :F

(#46841) MrChris válasza SchumiBácsi (#46839) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ha már építőtábla, milyen ilyen táblás építőanyagok vannak, és hol lehet őket kapni? Néha látok olyat videókon ami hasonló az MDF laphoz, de annál még keményebb, sűrűbb. A sima, laminált forgácslapon túl szeretnék lépni, de nem ismerem a többit.

[ Szerkesztve ]

(#46842) kavalkád válasza lela (#46840) üzenetére


kavalkád
aktív tag

passzolok, hívd fel a Lidl ügyfélszolgálatot (06 80 020 534) és kérdezd meg.

(#46843) thomgrande válasza MrChris (#46841) üzenetére


thomgrande
tag

Azt a videón hogy lehet látni hogy keményebb? Szikrázik a fűrész?

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#46844) kavalkád válasza MrChris (#46841) üzenetére


kavalkád
aktív tag

rétegelt lemezre gondolsz? linkelj be egy videót, úgy hátha valaki megmondja mi is az.

(#46845) pali923 válasza lela (#46840) üzenetére


pali923
tag

Ez egy régi, talán még 2017-es akció volt, akkor mindenhol ennyiért árulták.
Ebből a fúróból én is láttam a héten egy győri boltban még vagy 5db-ot.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#46846) pacman_123 válasza Szalmakutya (#46837) üzenetére


pacman_123
tag

"akkor lényegében vízhatlanná tenné a fát. Amennyire tudom, nincs olyan olaj, ami ezt tényleg megteszi."

https://en.wikipedia.org/wiki/Tung_oil

"During the Song Dynasty, tung oil was used for waterproofing on ships."

Végülis, ők is tévedhettek, akár több ezer évvel ezelőtt is :)

Ugye most nem arról van szó, hogy a tungolaj vagy a Biopin olaj vagy akármilyen védelem a fán "tévedhetetlen" és páncél védelmet ad. Hanem hogy vizes környezetben megállja-e a helyét, márpedig az eredeti kérdés erről szólt. Ha egy forró edényt ráteszel egy natúr fadarabra, az is nyomot hagy rajta. És igen, ha a vizes/nedves foltokat nem töröltük le az étkezőasztalról a vasárnapi ebéd közben/után, az is nyomot hagyott rajta. Emlékszem édesanyám milyen gyorsan törölte le a kiömlött akármit (leves, üdítő, kávé, stb) az ebéd közben.

Én csak azt vontam kétségbe, hogy a fába beívódott és megkeményedett olaj "feljön". Az én értelmezésemben a "feljön" az az a jelenség, mint amikor a vastaglazúr/olajfesték/lakk feljön (felrepedezik, lepattogzik) a védett felületről. De azért vízhatlanná tenni egy fadarabot, az sokezeréves kívánság és nem megoldhatatlan /ld a kínai hajósokat :) /

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#46847) Szalmakutya válasza pacman_123 (#46846) üzenetére


Szalmakutya
tag

Na, most utánanéztem én is. Inkább neked van igazad, mint nekem.

(#46848) SchumiBácsi válasza MrChris (#46841) üzenetére

Hát az építőtábla boltban ;]

De sztem valamennyi olyan helyen ahol egyébként más táblát is árulnak.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#46849) MrChris válasza kavalkád (#46844) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ok, majd linkelgetem és kérdezem. Ha már rétegelt lemez pl ez, ebben elég vastagok a rétegek és több féle fafajtából állhat a színe alapján. Erősnek tűnik. Valamint ez se az a szokásos milliméteres rétegelt.

thomgrande: Természetesen nem, hanem olyan a megmunkált része, persze most példát nem találok...

SchumiBácsi: Ez van bükkből is? Nyírt nem szeretnék.

[ Szerkesztve ]

(#46850) Soká válasza pacman_123 (#46846) üzenetére


Soká
senior tag

"Emlékszem édesanyám milyen gyorsan törölte le a kiömlött akármit "

De annak elsősorban az volt az oka, hogy a fa felületkezelése során használt pácot, lakkot és főleg politurt bántja a víz. Meg a furnér ragasztását. Ez látszik meg elsősorban. Talán nem mondok nagy ökörséget, de önnmagában a fát olyan nagyon nem bántja a víz, legfeljebb a nyers faanyag szőrösebb lesz. A baj akkor van, ha a víz nem tud kiszáradni és beindulnak bizonyos kémiai folyamatok.
Nálunk az étkezőasztal bükk táblásított anyag olajozva viaszolva. Amit persze időnként fel kell újítanom egy kis csiszolással újrakenéssel mert a mindenféle szennyeződések és használat nyilván megviseli a felületet. De a víznyomok igazából nem hagynak nyomot rajta, sokszor magától szárad meg a pohár aljának kerek víznyoma, a csepegések, mert rajtam kívül mást nem zavar az ilyesmi :) És nem látszik meg ez.
Persze, elképzelhető, hogy fafaja válogatja, ha valamelyiknek olyan színanyaga van, amit esetleg old a víz, ott keletkezhetnek foltok. A parkettánk is olyan (egy sötét egzóta) hogy a víz ugyan nagyon meglátszik rajta, de amint megszárad, eltűnik a folt. Még az asztalról olykor földre kerülő zsíros falatok is úgy hagynak nyomot, hogy idővel nyomtalanul felszívódnak. Ezért is szeretem a fát.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.