Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#46601) jimy_l válasza thyeby (#46599) üzenetére


jimy_l
tag

Hali!
Én abraboro fűrész tárcsákat használok, és biteket, nagyon jók. Használtam beta biteket is, sehol sincs. :C

Boldog új évet!

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#46602) mdk01 válasza pacman_123 (#46600) üzenetére


mdk01
addikt

Az a drágábbik(36k) behajtógép ami a képeid között van?

(#46603) thyeby


thyeby
őstag

Több fa van, mint asztalos!

(#46604) pacman_123 válasza mdk01 (#46602) üzenetére


pacman_123
tag

Igen. Egyelőre még nem hajtottam meg nagyon, csak próbálgattam az erejét, egy 83-as (borovi fenyő, 32mm) és 102-es körkivágóval (bútorlap, 38mm). Egyes fokozatban megállás nélkül ment, kettesben (fúró fokozat) kicsit óvatosabban kelett nyomni neki. Majd szeretnék egy összehasonlító tesztet a kefés, szintén 20V-os tesójával megmérve. Az viszont kicsit meglepett, hogy a kefenélküli hangosabb mint a kefés. Nem zavaró, de .. meglepett.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#46605) nzozz


nzozz
aktív tag

Sziasztok!
Régebbi, használt kézi körfűrészek vásárlása mennyire jó vagy épp rossz ötlet?
Gondolok itt most elsősorban a Makita SR1600/SR1800, Festo AXP-65, Holz-her 266, Metabo KS 65 S gépekre. Egy-egy sima csapágycsere, szénkefe csere nem okoz gondot (ha elfogadható áron lehet hozzá alkatrészt szerezni), de ha jellemző, hogy ezekben a gépekben tönkremenjen például a fogaskerekes hajtás, az már probléma (mert gondolom akkor a forgórész megy tönkre, nem a hajtott tengelyen lévő, ránézésre cserélhetőnek tűnő fogaskerék). Van most mindenféle vegyes tervem, tehát bútorlapok, táblásított anyagok, deszkák vágásához is használnám a gépet.

Köszönöm

(#46606) zambi


zambi
csendes tag

Mosogatótálca elé szeretnék készíteni egy lenyíló ajtót.A képet mellékelem róla.Nem tudom, hogy létezik-e ilyen vasalat nálunk,vagy valami hasonló?Minél kisebb erőkifejtéssel kellene lenyílnia,mert a másik irányból van egy kihúzható fiók,így erre nem tudok fogantyút szerelni.Nem férne el.Én arra gondoltam,hogy alul kapna két mini félig ráütődő kivetőpántot,és jobb oldalt kapna egy lenyíló ollót,amit fele hosszúságúra lerövidítenék.Esetleg valakinek valami jó ötlete?Egyébként a 26mm-es pánt könnyebben nyitódik mint a 35mm-es?

(#46607) pacman_123 válasza zambi (#46606) üzenetére


pacman_123
tag

Vasalatokben nem vagyok túl jártas. Találtam egy ilyet, lehet hülyeséget írok: amelyik vasalat felnyílik, az le is nyílhat? A 75 fokos nyitásszög mindenesetre jó lehet. De majd a szakértőbbek linkelnek jobbat is.

Fogantyúra .... Süllyesztett fogantyú? Bár lehet kapsz olyan vasalatra linket, ami nyomásra nyílik/záródik, akkkor meg felesleges bármilyen fogantyú.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#46608) kavalkád válasza pacman_123 (#46607) üzenetére


kavalkád
aktív tag

szerintem ez pont az amit keres, ott van amellett amit belinkeltél :)

(#46609) mdk01 válasza zambi (#46606) üzenetére


mdk01
addikt

Mekkora a szekrénytest belméret ? Eléggé alá lesz támasztva a munkapult keskeny maradéka és a mosogatómedence?
Sose voltam híve ennek a megoldás inkább a szekrényen belül kellene valami tárolórészt kialakítani.

(#46610) mdk01 válasza kavalkád (#46608) üzenetére


mdk01
addikt

Ezzel annyi baj van, hogy kell a front mögött 2-3mm hely, mert ezt is meg kell nyomni befele mint a legtöbb push-open-es vasalatot...vagy annak a frontnak ennyivel vékonyabbnk kell lennie, hogy a többivel síkba maradjon.

(#46611) bim válasza Szalmakutya (#46586) üzenetére


bim
veterán

Nyilván sok minden befolyásolja hogy ki melyik módszer mellett teszi le a voksát. Én amikor 91-ben végeztem még egy állami építőipari vállalatnál kezdtem meg a karrieremet. Fingom nem volt arról hogy miről is szól ez az egész szakma. Ettől a cégtől kikerültem Németországba dolgozni (ARÉV) és egy olyan impulzus ért ami gyökeresen megváltoztatott. Megmutatta hogy bármekkora projekten dolgozol a pontosság a legfontosabb! Az ottani művezetők minden egyes betonozás előtt jöttek átvenni a munkát és ezzel rászoktatták a szakikat a pontos munkavégzésre. Nyilván a feltételek adottak voltak ahhoz hogy jól teljesítsünk. Először életemben ott találkoztam önbeállós lézeres szintezővel amit kötelező volt használnunk. Amikor hazaértem bekerültem egy olyan térbe ahol még az "ácshajszál" mentén dolgoztak ami elviselhetetlen volt számomra. Sok minden történt azóta amit nem részletezek de sok szakinak megmaradt az az út és nem voltak képesek váltani. Kell hogy legyen érdeklődésed az iránt amit csinálsz és legyenek ötleteid amivel jobbá és erősebbé teszed a munkádat. A mai fiatalok nem akarják ezt csinálni. Ha indul is a megyénkben ács képzés 6-7 fővel vág neki azok is csak azért mert többnyire családban van szakmabeli. A statikusok nem mernek komolyabb fedélszéktervet készíteni bonyolultabb csomópont kialakításokkal mert sajnos az ácsok nagy része nem tudja értelmezni vagy nem tudja normálisan kivitelezni. Ez a helyzet egyre rosszabb lesz. A végzős fiatalok nagy része zsalus brigádokba tagozódik be mert tisztába van a képességeivel. Csak a típustáblán nem lehet fejlődni! Ha egy íves lépcsőhöz érek akkor meg összeomlik a rendszer mert a peritábla nem hajlik. Meg egyáltalán hogy kell kiszerkeszteni hogy jó helyről induljon s jó helyre érkezzen.
Nem is tudom miért írtam ezt le. :F
BÚÉK mindenkinek.

(#46612) jimy_l válasza nzozz (#46605) üzenetére


jimy_l
tag

BÚÉK!

Ilyen makitám van kb 10 éves, napi használatban üzemi szintem, szénkefét még nem kért, a hajtást meg takarítom, és zsírzom. Kb 3 hete vettem meg a nagyobb testvérét, egyből feltűnt, hogy milyen halk a régi is még. No, nem azért mert a nagytezstvír hangos. :C

[ Szerkesztve ]

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#46613) BlackBird válasza Szalmakutya (#46586) üzenetére


BlackBird
újonc

(#46586) Szalmakutya

Hozzád hasonlóan engem is "beszívott" ez az ács téma, tényleg nagyon érdekes! Sokan szinte az egyetlen jó megoldásként nyomják a sajátjukat, a régi, hagyományos módszerektől egészen a szeglemezes "tetőgyárakig".

(#46611) bim

A nyugati (német) munkatapasztalat jelentőségét magam is meg tudom erősíteni. A hazatérőknek köszönhetően szerencsére begyűrűzött hozzánk is, de sajnos messze nem a pontos munkavégzés az általános. A valódi derékszög és a valódi függőleges a kőműveseknél is sokszor csak egy elméletben létező valami... :( Sokszor megfigyelhető (főleg munkáltatóként), hogy aki a gagyi munkavégzéshez szokott hozzá, az nem is akar, vagy tud már váltani. Mert "jó az úgy". Nem kis részben emiatt a hozzáállás miatt fejeztem be én is a bútorgyártást. Szörnyű, mint amikor a saját, jól fizetett embereiddel kínlódsz, miközben a megrendelőid sorban állnak.

Letisztult bennem időközben sok dolog, az egyik, számomra érdekes terület az epoxi technikák komoly fejlődése (itt is szóba került már érintőlegesen a téma). Én nem csak az asztalgyártásnál, hanem a frontoknál is óriási lehetőséget látok benne, legalábbis az általam preferált felső szegmensben..

Magas fényű MDF-et manapság mivel fújnak általában? Van valakinek erre a területre rálátása? Nekünk még az ICLA volt a megszokott, de a Milesi mintha teljesen kiszorította volna.

Bim, érdekelne még, hogy a Lignatoolt szakmai szemmel mennyire találod jónak? Mert nekem a sok megnézett közül az tetszik a legjobban.

(#46614) zambi


zambi
csendes tag

Csináltam egy képet is a helyzetről.Most 35 mm-es pántok vannak fent,de szerintem elég lenne a mini is.A felső élbe mart fogantyú szerintem nem rossz ötlet.A pánt kiváltására más ötlet?

(#46615) indianjoe23


indianjoe23
csendes tag

Boldog újévet Mindenkinek!
A kapott instrukciók alapján átterveztem a galériát, valami ilyesmire: (ajtón még agyalok)


A változtatás lényege, hogy a tartógerendákat elforgattam kilencven fokkal, és vékonyabb anyagból gondoltam, valami olyasmi, amivel Winner is csinálta. Hajópadló lenne a felület, nyilván hosszában. A méret az ugye 3000x2000, és a sajátosság, hogy csak a baloldali fal beton, a többi gipszkarton. A csapolások a javasoltak szerint, a keresztgerendák fecskefarkosan. A hátsó rövidebb tartóoszlopoknál még úgy-ahogy van elképzelésem, de hogy kéne csinálni az első, hosszabb tartóoszlopoknál? Ott mi lehet a módszer? Bélcsaposan, a helyhiány miatt nem lenne egyszerű.

(#46616) mahoo válasza pacman_123 (#46590) üzenetére


mahoo
csendes tag

Sajnos en mar nem talaltam, de orulok, hogy jonak talalod.
Koszi az infot!

(#46617) mahoo válasza jimy_l (#46589) üzenetére


mahoo
csendes tag

Koszi, lehet hogy akkor Bosch lesz...

(#46618) Szalmakutya válasza indianjoe23 (#46615) üzenetére


Szalmakutya
tag

Ha jól látom és az ott egy ajtó, és valahogy fel is akarsz jutni a galériára, akkor szerintem ne oda tedd a feljárót, ahol, mikor bejössz az ajtón, beleütközöl, hanem a másik oldalra.

(#46619) indianjoe23 válasza Szalmakutya (#46618) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Értem, ez eddig fel sem merült, áttesszük oda.

(#46620) kavalkád válasza indianjoe23 (#46619) üzenetére


kavalkád
aktív tag

az ajtónál a merevítő nem fog zavarni? a hátsó hossz gerendát akár a falba is befúrhatod, akkor nem kell az sem.

(#46621) mdk01 válasza indianjoe23 (#46619) üzenetére


mdk01
addikt

Érdemes minden már meglévő befolyásoló tényezőt pontosan kirajzolni, hogy még a tervrajzon kiderüljenek a problémák és ne a valóságban szembesülj vele, hisz elvileg azért tervez az ember. Gondolok jelen esetben az ajtóra, de elképzelhető, hogy pár konnektor is van a falon és stb.

(#46622) bim válasza BlackBird (#46613) üzenetére


bim
veterán

Szuper lehet ez a Lignatool de nem tudom hogy az itteni vacak anyagoknál mennyit bír + ha rosszul állítod be a magasságot akkor vagy mély vagy kevés lesz a kimarás és nem szinel az anyag.
Szerintem megvan mindegyik gyártástípusnak a maga területe ahol szinte kötelező alkalmazni. Bevallom ezt az előregyártott tetőt nehéz beilleszteni bárhová. A marógép ami készíti a szerkezetet korlátozottan tudják csak használni. Bizonyos kötések esélytelenek.
Csak erős idegzetűeknek. ;] A filmben szereplők nagy részét ismerem. :U
ha még nem vagy tiszta ideg. ;]

(#46623) mdk01 válasza zambi (#46614) üzenetére


mdk01
addikt

Neked sztem elég lenne, csak megtámasztani az ajtót egy ponton ahhoz ez megfelel, ráadásul kis helyen elfér
Az alumínium húzóprofil megöli a dizájnt, push-open nyitásban gondolkodnék.Ezt jobb-fentre be tudod fúrni az oldal élébe.
A push-open nyitáshoz viszont érdemes a rugó nélküli kivetőpántokat használni, mert akkor nincs ami a kilökő dugattyú ellen dolgozna, ergó könnyebben kinyílik.
A push-open miatt, mint azt korábban említettem a korpusz él és a front között kell lennie 2-3mm-nek, hogy meg tudd nyomni a frontot. Neked az a szerencséd ezzel kapcsolatosan, hogy nem nagyon van mihez tartani a síkot. Az fiókelő alatt lévő ajtót ki tudod dobatni előre pár millimétert, bal oldalon pedig nincs semmi léc a sarokban amihez menni kellene a síkkal. Jobb oldalon a m.gép kezelőfelülete pedig amúgy is vastagabb, meg a géppel eleve tudsz egy kicsit csalni.

(#46624) Szalmakutya válasza indianjoe23 (#46619) üzenetére


Szalmakutya
tag

Mennyi a szoba belmagassága? Milyen magas az ajtó?

(#46625) Szalmakutya válasza bim (#46622) üzenetére


Szalmakutya
tag

Hú ez így szilveszter utáni napon kicsit odabasz. Elteszem későbbre :)

(#46626) Grizzlu válasza bim (#46622) üzenetére


Grizzlu
tag

Jajj, ez a videó már régebben kinyírt :W :DDD

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#46627) kavalkád válasza bim (#46622) üzenetére


kavalkád
aktív tag

szerintem jó ötlet, hogy próbálják a fiatalokat motiválni. nyilván nem lehet Kossuth díjas alakítást elvárni tőlük, de a célnak megteszi :)

(#46628) indianjoe23 válasza kavalkád (#46620) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Egy kicsit elnagyoltam a magasságot, mert hely van felfelé, magasabban lesz, mint az ajtó felső szintje, az nem lesz zavaró. Az a gond, hogy az gipszkarton, és abba nem tudok ilyen nehezet rögziteni, csak a baloldali fal beton.

(#46629) Szalmakutya válasza indianjoe23 (#46628) üzenetére


Szalmakutya
tag

Ha így van, akkor gondolkodj esetleg még egy függőleges oszlopon a jobboldalra (szemből nézve), ott ahol a lépcső felmegy. Nem veszítesz vele helyet, mert a lépcső úgyis elveszi, de tehermentesíti a gipszkarton falat és rövidül a hosszú vízszintes gerendák terhelt futása is vele.

(#46630) indianjoe23 válasza Szalmakutya (#46629) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Igy gondolod?:

Igy néz ki a műveleti terület:

[ Szerkesztve ]

(#46631) Szalmakutya válasza indianjoe23 (#46630) üzenetére


Szalmakutya
tag

Igen. A hátsó fal nem tudom miből van, de ha az is gipszkarton, akkor oda pedig a feléhez tennék még egy tartógerendát függőlegesen. Nem zavar ott.

(#46632) kavalkád válasza indianjoe23 (#46630) üzenetére


kavalkád
aktív tag

ebben az esetben viszont a falhoz felesleges, mert az kb semmennyire nem vesz részt innentől a teherhordásban. gondolj a zsebedre is, több felesleges anyag = több kiadás. 4 láb elég ennek, ne méretezd túl, mert megint rakétasiló lesz belőle. értem, hogy az ember aggódik a teherbírás miatt, de a google-n találsz rengeteg képet már megépült megoldásokról, látható, hogy a fa az bizony masszív egy szerkezet, nem kell túltolni. pl itt egy.

(#46633) Szalmakutya válasza kavalkád (#46632) üzenetére


Szalmakutya
tag

itt van még egy kérdés, hogy a lépcsőt hova teszed. Beúsztatva, ahogy a képen van?

(#46634) kavalkád válasza Szalmakutya (#46633) üzenetére


kavalkád
aktív tag

ezt gondolom nem nekem szántad...

(#46635) kavalkád válasza indianjoe23 (#46630) üzenetére


kavalkád
aktív tag

egy kérdés: az alsó lábösszekötőknek mi a célja pontosan? mert ha valami statikai ok miatt tetted oda akkor az is pénzkidobás. ahogy a talpacskák is a lábak alatt amit gondolom a teherelosztás miatt tettél oda.

[ Szerkesztve ]

(#46636) indianjoe23 válasza Szalmakutya (#46633) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Lépcsővel még nem foglalkoztam, a képen sincs, valami mást néztél annak.

(#46637) Szalmakutya válasza kavalkád (#46632) üzenetére


Szalmakutya
tag

Nem.

Joe, ha beúsztatod a lépcsőt, akkor tényleg felesleges a jobb első gerenda (és át se kell menjen a falig az első vízszintes gerenda), de a hátsót megtartanám.

(#46638) Szalmakutya válasza indianjoe23 (#46636) üzenetére


Szalmakutya
tag

Értem, de egyáltalán nem mindegy, hova akarod tenni, és milyen szerkezetű.

(#46639) indianjoe23 válasza kavalkád (#46635) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Igen, statikai ok miatt gondoltam, jobb oldalra kettőt is, mert azt az oldalt nem tudom a falhoz rögziteni. A talpacskákat inkább dekorációnak szántam, Winnertől merítve a gondolatot.

(#46640) Szalmakutya válasza Szalmakutya (#46638) üzenetére


Szalmakutya
tag

Amit kavalkád küldött, ott átmegy a beúsztatott lépcső felett a gerenda. Ez ott muszáj is, mert valamelyik falnak támaszkodni kell. Tapasztalatból tudom viszont, hogy néha beveri az ember a fejét ebbe.

Viszont neked nincs ilyen gondod. Az erős falra támaszkodik a galéria, a gyengéig el se kell menned, így a lépcső felett nem megy semmi keresztbe.

Laktam egy pont ilyen galériás lakásban régen. Jó volt.

(#46641) indianjoe23 válasza Szalmakutya (#46637) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Mindjárt megszámozom a gerendákat, mert már nem tudom követni, melyikre gondoltok.

(#46642) indianjoe23 válasza indianjoe23 (#46641) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Igy sikerült:

(#46643) indianjoe23 válasza Szalmakutya (#46640) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Na, valami fogalomzavarban vagyok. Mit kell értsek azon, hogy beúsztatott lépcső?
ja, megvan, bocs, csak nem néztem meg Kavalkád képét. Értem már! Átgondolom.

[ Szerkesztve ]

(#46644) kavalkád válasza indianjoe23 (#46642) üzenetére


kavalkád
aktív tag

max 4 láb elég. ha a 3-as számút beteszed akkor nem kell a 4-es számú.
extra: ha a bal oldali fal tégla/beton, akkor ahhoz is rögzítheted a szerkezetet akkor az 1.-es és a mögötte lévő párja sem szükséges, de akkor stabil rögzítés kell, jó mélyre a falba.

a lépcsőt is pedig tervezd meg, mert ha a szélétől indítod akkor sok helyet vesz el, ha pedig nem akkor át kell tervezni az első hossz gerendát is (meg mindent amit azon a részen tartana ami nem lesz beépítve)

[ Szerkesztve ]

(#46645) kavalkád válasza indianjoe23 (#46639) üzenetére


kavalkád
aktív tag

azoknak a keresztmerevítőknek azért nem látom hasznát, mert ahol lehet ott a lábat rögzítheted a falhoz, ahol meg nem lehet ott ez nem fog segíteni semmit, mivel párhuzamosak. ha átlóban lenne egy darab akkor abban lenne ráció, de ez nem ad extra tartást, max a csavarok amit belehajtasz. lásd itt, párhuzamos vs. háromszög.
forrás itt.

[ Szerkesztve ]

(#46646) indianjoe23 válasza kavalkád (#46645) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Akkor újratervezés.

(#46647) Szalmakutya válasza indianjoe23 (#46646) üzenetére


Szalmakutya
tag

Még két dolog. Ne úgy tervezd, hogy a galéria széléről induljon a lépcső felfele, mert akkor túl meredek lesz (itt a profik rögtön tudják, mi a jó emelkedési szög, én sajnos nem tudom). És a lépcső tetejere kell egy kilépő, ami lehetővé teszi hogy aki felmegy, elforduljon és kényelmesen átmenjen a galériára (magyarul a legfelső lépcsőfokot sokkal szélesebbre tervezd).

A lépcső alá szoktak polcot stb tenni, úgyis holttér.

[ Szerkesztve ]

(#46648) indianjoe23 válasza indianjoe23 (#46646) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Átterveztem:

Ami sajátos:
- a bal oldali falra rögzitek egy vizszintes gerendát, alátámasztanám egy-egy darabbal a végein,
- lépcső úsztatva, fordulóval a végén,
- a jobb oldali lábakat egy átlós összekötövel stabilizálnám.

(#46649) Soká válasza indianjoe23 (#46648) üzenetére


Soká
senior tag

Bocs, én nem követtem a részleteket, csak ránézve erre a rajzra az a kérdésem, hogy ezen a galérián elfér állva egy felnőtt?

(#46650) Szalmakutya válasza indianjoe23 (#46648) üzenetére


Szalmakutya
tag

Na, ez jó minimalista lett. Én a baloldalra inkább gerendát tennék két helyre, mert az nem tud leszakadni. Nincs neki hova. Jobb hátra is tennék egyet, a sarokba, végülis egy lépcsőn felmehet egy súlyosabb ember is.

Még egy dolog, a lépcső kilépője esetleg lehet egy 'fokkal' alacsonyabban mint a galéria.

De simán lehet hogy nincs ezekben igazam, beszéljenek az ácsok meg akik már raktak ilyet.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.