Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#47501) generatoros válasza yooccoo (#47497) üzenetére


generatoros
tag

A válaszom a bronzker esetére vonatkozik a másikat nem ismerem.

(#47502) jimy_l válasza generatoros (#47501) üzenetére


jimy_l
tag

Bronzkerék réz profilokat, meg egyebet adnak centire is, mert azt én is ott veszem.
Alumíniumot nem tudom adnak e centire.
Az alu árát a minősége is befolyásolja.

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#47503) kavalkád válasza thomgrande (#47498) üzenetére


kavalkád
aktív tag

annyira nem. OBI ár: 1750Ft/m, vasbolt ár: 439 Ft/m.

(#47504) kavalkád válasza SokadikML (#47496) üzenetére


kavalkád
aktív tag

köszönöm a tippeket mindenkinek!
felhívtam a Bronzker-t, adnak el darabokat is, amennyit szeretnék.
probléma megoldva :)

(#47506) mdk01 válasza yooccoo (#47505) üzenetére


mdk01
addikt

Nem tudom mi ez, de jól néz ki és ügyesen megcsinálták. :)

(#47507) SchumiBácsi

Na újra itt vagyok.

Holnap meglesz a próbaindítása a gépeimnek (ma volt tervben de végül máshogy alakult).
Hétvégén csak olvasgatás és szemlélődés volt és nagyjából mindent megfelelőnek találok.

A kézifűrész alaplemezébe volt egy kis hajlás, ami két imbuszcsavar kijjebb tekerése után egyenletesen fekszik. Az asztali fűrészen és felső maróban nem látok hibát. A fűrész asztala egyenesnek tűnik és a maró is billegés nélkül felfekszik. Egyelőre EU raklap felépítményen van, csak később lesz rendes asztal alá :D

A fűrészlapokról ugyan már volt szó kinek mije van, de most csak észrevételezésre bemutatnám mit tervezek venni, mert nem csak sima fát akarok szabdalni:

A kézi fűrészbe már csak egyetlen korongot tervezek venni (Duo Pack megvan). Azt írja hogy szinte mindent vág, plusz MDF.

Az asztali fűrésznél fennforgás van mert 4lap is játszik.

80fogú korong mindenféle fához de csak keresztbe és MDF-hez. Ennek a korongnak van 100fogú változata és más korongnak is van több fogú változata (pl. 60-80). Gondolom előnyösebb a több fog, de megéri a felárat?

Egy 60fogú korong ami ugyanazt tudja mint a fenti, de nem alkalmas MDF-re viszont alkalmas rétegelt lemezre, továbbá keresztbe-hosszba fánál.

Laminált bútorlaphoz való korong ami elővágó nélkül is jó lehet.

A bútorlapos korong tuti hogy kell, viszont a fenti kettőből az egyiket el kellene hagyni. Az MDF úgymond primer anyag lesz a bútorlap mellett, így adja magát az első korong szükségessége.

A második korongnál jelzi ugyan a rétegelt lemezt, de nekem a bevonatos fajta feldolgozhatósága kellene amire sztem a linkben szereplő nem jó és az a helyzet hogy a Freud katalógusba se látok olyan korongot amit bevont rétegeltre ajánl (ez a platólemez ami pl. újabb utánfutókon szokott lenni). Vagy más márkába nézelődjek?

Vagy csináljam úgy hogy az MDF-et is tudó koronggal vágjam csak az MDF-et, a rétegelt lemezt is tudó koronggal a fákat és platólemezt, a bútorlapossal nyilván a bútorlap és laminált parketta? Hogy lenne célszerűbb?

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47508) thomgrande válasza SchumiBácsi (#47507) üzenetére


thomgrande
tag

A bútorlapos korongot én nem használnám a lami parkettára. Sűrű vendég leszel az élezőnél.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#47509) SchumiBácsi válasza thomgrande (#47508) üzenetére

Akkor marad a vasfűrész :D

Ahová kellett belőle már levágtam kettő darabot vagy két hete és a dremel+3mm marófejével sikerült nagyon szépre elmunkálni. Még kb. ugyanannyi kell majd az idén, így azt meg már kibírom.

Akkor már csak a bevont rétegelt lemez problémát kell megoldani.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47510) liszi70


liszi70
nagyúr

Sziasztok!
Íves falat mivel, hogyan szoktatok mérni? Konkrétan egy lépcsőről lenne szó, aminek a fordulója csigalépcsőszerűen, íves fallal van körülhatárolva. (Ez netes, szemléltető kép, de ilyesmiről van szó.)
Hogy jelöljem rá a lépcsőlap sablonjára a pontos ívet? Olvastam valami profi leica mérőműszerről, na az nem jöhet szóba, mert az nincs. :) Gondoltam merev drótra, amit behajtogatok az ívbe, de nem hiszem, hogy nagy pontosságot érhetek el vele. Van valami függőónozásos megoldás, de nem tudom, hogy kell csinálni.
Milyen módszer lenne szerintetek célravezető?
Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#47511) bim válasza liszi70 (#47510) üzenetére


bim
veterán

én mondjuk mezei vastag kartonlapot és ollót használtam. Méterxméterest megfeleztem és a két oldalára jelöltem azonos lépcsőfokot. Fok leszabása után a következőnél ráalakítottam a már meglévő kartonvágást. Elég volt 1 lap. :P
Ne gondold túl a dolgot. Mondjuk sokat szívtam hogy az ívek összefelé tartottak és beszorult a lap. Az ívek jók voltak csak éppen nem nagyon lehetett nullára beszabni mert nem ment be.3-3mm rés maradt amit színazonos szilikonnal tömítettem.

(#47512) yooccoo válasza thomgrande (#47508) üzenetére


yooccoo
aktív tag

miben különbözik a laminált parketta a bútorlaptól, munkalaptól?

(#47513) Asgeloth88


Asgeloth88
csendes tag

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Szeretnék össze rakni egy alsó mosdószekrényt, amit a falra fúrnék, hogy ne legyen lába (asszonnyak ez tetszik :)). Az volna a kérdésem, hogy milyen anyagból érdemes megcsinálni? Első körben bútorlapból gondoltam, de attól félek, hogy a csapból kifröccsenő víz miatt felázna. Előre is köszönöm a segítséget.

(#47514) SchumiBácsi válasza Asgeloth88 (#47513) üzenetére

Mehet a bútorlap normál élzárással, de a tetejére a jóval vastagabb konyhapult kell. Ezt a falnál egy sarokidommal, a két végét aluprofillal zárta a szaki plusz sziló mert az mindent megold :D

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47515) pacman_123 válasza yooccoo (#47512) üzenetére


pacman_123
tag

Nos ... mikor bútorlapot vágok, nem szikrázik a fűrészlap :) Én ilyen csak ilyen népi megfigyelésen alapulva tudom a különbséget leírni.

Mikor laminált parkettát vágtam, tudtam hogy a "legsz*rabb" lappal kell nekimennem. 15 lépcsőrugdosónak vágtam vele hosszra anyagot, a Metabo gérvágó hozzáadott keményfémlapkás lapjával mentem neki. És tényleg , szikrázott mikor vágtam. Miután végzett, a fában is sírt az a lap. De muszáj volt a vágásképnek relatíve szépnek lennie, ezért nem dekopír vagy CrV lappal estem neki.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47516) kavalkád válasza Asgeloth88 (#47513) üzenetére


kavalkád
aktív tag

ugyanilyen megoldás van nekem is otthon. a bútorlap ajtó itt-ott már szívott be vizet sajnos, mivel csak sima élfóliázás van rajta az sem túl precízen. gondolom ez normális fóliázással, élzárással, festéssel orvosolható probléma. a falra felfüggesztéshez gyártattam szögvasból konzolt, azt fúrtam fel a falra és arra applikáltam rá a bútort meg a mosdót. egyrészt a mosdó is van vagy 15 kg, másrészt szokásom telibe rátámaszkodni a mosdóra fogmosáskor ezért kellett egy strapabíró megoldás, eddig nincs vele gond.

(#47517) liszi70 válasza bim (#47511) üzenetére


liszi70
nagyúr

Oké, köszi, ha más nem lesz, én is valami hasonló, kartonos megoldást fogok alkalmazni. :) De bízom benne, hogy akad valami más praktika is a fal-ívek mérésére.

Egy cikkben említenek valami függőónos módszert, mint az íves falak mérésének "hagyományos" módszerét. Nem tudja valaki, mi lehet az?

(#47518) Asgeloth88 válasza kavalkád (#47516) üzenetére


Asgeloth88
csendes tag

Köszönöm a segítséget SchumiBácsi és kavalkád!

(#47519) Grizzlu


Grizzlu
tag

Van valakinek tapasztalata fogazó marósablonok használatával?

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47520) SchumiBácsi

Na kipróbálásra kerültek a masinák.

A felsőmaróról sokat nem tudok írni mert csak üresen ment. Valószínű hogy marásnál majd "megszűnik" a gép hangja, mert nem tűnik alapból zajosnak.

A merülőfűrész viszonylag csendes ha egyszer felpörgött, mert amíg nem éri el a beállított fordulatszámot addig qrva hangos. Vele se vágtam mert nem volt mit biztonságosan levágni.

Ezek után nagy meglepetést okozott volna az asztali fűrész ha nem elsőnek vele kezdek, de jól van az így. A beszámolókkal ellentétben rendkívül csendesnek találom még vágás közben is gyári lappal. Ettől még a kis sarokcsiszolóm is sokkal hangosabb, nem beszélve a kinti favágó fűrészről, ami fülesen keresztül nagyjából olyan hangos mint a Bosch üresjáratban.

Persze sok melónál ide is elkélhet a füles, de 10-20métert gond nélkül lehet vágni. Aztán majd meglátjuk bútorlapnál meg rétegelt lemeznél hogy változik, mert most csak egy raklapmaradvány lécből csináltam téglát meg trapézt (45/90° tesztelése)

A porelszívó kérdés is eldőlt, mert ide sztem egy nagy légszállítású megoldás kell. A gépnek 60mm csatlakozója van, oda egy az egybe 60mm csővel is fogok csatlakozni. Mellette lesz majd egy másik cső ami fentről is párhuzamosan elszívja majd a port, például szélezésnél ha 5mm-nél kevesebbet kell levágni, vagy a 45fokos vágásoknál - utóbbinál ugyanis nagyon sok por került az asztallapra.

Más: sztem kivitelezhető de inkább megkérdem. Némelyik fűrészes videóban a gyári inzert helyett rétegelt lemezből alakítottak ki szinte résmentes inzertet. Én is gondolkodok egy ilyen megoldásra ami csak derékszögű tehát normál vágáskor lenne felhelyezve. Ezt ki lehet képezni úgy, hogy a tökéletesen passzoló új inzertet behelyezem, erősen rögzítem és hasítóék nélkül lassan beleengedem a fűrészt?

Vagy egy barátibb módszerrel rajzoljam körbe az egészet és megfelelő sorrendbe elsőnek a különféle éleket kiképzem, végül a bevágást a fűrész+hasítóéknek? Aztán mivel a gyárival ellentétben csak fából van, a hasítóék mögötti részt kitöltöm fával.

Az első módszer adná magát de a hasítóék miatt nem tudok alulról beleengedve vágni, a barátibb módszer viszont annyiból körülményesebb hogy nagy precizitást igényel, ami sztem végül is kivitelezhető.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47521) Soká válasza SchumiBácsi (#47520) üzenetére


Soká
senior tag

A hasítóéket vedd le a vágás erejéig, de utána egy kézi szerszámmal csináld meg a hasítóék helyét is. (vagy a géppel úgy, hogy kiemeled és előrébb húzod az inzertet és rögzíted ideiglenesen.
Néha nem baj ha néven nevezed a "gyerekeket" mert én már nem emlékszem, hogy végül milyen merülőt vettél...

(#47522) SchumiBácsi válasza Soká (#47521) üzenetére

Makita SP6000J a merülő, a maró meg Dewalt621. Asztali Bosch GTS 10XC.

Végül alternatív módszer lesz az inzert kidolgozáshoz: ugyan az egész körvonala előre ki lesz alakítva mint egyébként, de a kivágást dremellel oldom meg, 3.5mm szélesen, a szükséges hosszban. Az extrás fűrészek vágás terén mind 3.2mm szélesek lesznek, így a 3.5mm megfelelőnek tűnik.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47523) pacman_123 válasza SchumiBácsi (#47520) üzenetére


pacman_123
tag

"Zero clearance" készítések, Bosch GTS 10 XC-hez. Szemezgess. De a lényegre ráéreztél, hasítóék le, vezetővel és kézzel leszorítva vagy valamivel még lesúlyozva alulról megvágod.

A Makita (jól emlékszem ő lett a befutó?) merülőnél majd figyelj, első vágásnál "megvágod" a gumicsíkot, utána lesz pontos. Valamint tolómérővel ellenőrizd hogy gyárilag párhuzamos-e a fűrészlap a talpon futó núthoz képest! Ha nem, rettentő csúnya dolgot fog művelni az első vágáskor. Én egy DeWALT merülőnél szembesültem vele egyszer, a párhuzamossághoz semmi köze nem volt, de a fene se gondolta volna hogy ezt egy DeWALT-nál ellenőrizni kellhet - meg is lett az eredménye. Anno találtam egy Makita SP6000-es videót, ahol ezt mutatták meg hogyan kell beállítani, most persze sehogy sem lelem. Talán egy lengyel nyelvű videó volt,. De sztem megtalálod a csavarokat, amit fel kell lazítani. Gondolom ez is attól függ, hogy pénteken céges party után befüvezve szerelték össze, vagy hétfőn, frissen, kipihenten.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47524) Soká válasza SchumiBácsi (#47522) üzenetére


Soká
senior tag

"de a kivágást dremellel oldom meg"

Szerintem Te szereted szívatni magadat :) Jó, tudom, ha az embernek nincsen rutinja, akkor némi kreativitást színlelve, előszeretettel bonyolít meg mindent. :)

(#47525) thomgrande válasza yooccoo (#47512) üzenetére


thomgrande
tag

Sokkal keményebb. Egy 3x4-es szoba lerakásánál nem olyan sok vágás kell. Egy vadi új Pilana lap teljesen életlen lett.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#47526) Vivira válasza pacman_123 (#47523) üzenetére


Vivira
csendes tag

Nekem is megjött az SP6000, így nézegetem a portugál videot, amit anno linkeltél, köszi! :C

[youtube]

Ill. találtam hozzá egy gyári leírást:

[leírás]

[ Szerkesztve ]

(#47527) SchumiBácsi válasza pacman_123 (#47523) üzenetére

Hogy mikor szerelik össze az elég képlékeny, mert a hétfőtől kb. mindenki hány, pénteken meg már picsába az egésszel. Marad a kedd-szerda-csütörtök ;]

A merülőnél 1ébként rögtön feltűnt hogy "lötyög" a sínen, úgyhogy nem is foglalkoztam vele a kibontás napján. A gumicsík is egyből feltűnt hogy útban lesz, de ahogy olvastam a könyveket meg a fórum alapján is megvan a megoldás rájuk.

Soká: Ebben semmi szívatás nincs mert a dremelhez minden megvan amivel az inzertet kiadja. Van párhuzamvezetője ami egyúttal körző is. Ennél a koncepció az hogy a fűrésszel meglesz a négy oldala, körzés útján a négy sarka, vezetés útján meg a fűrész helye.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47528) pacman_123 válasza SchumiBácsi (#47527) üzenetére


pacman_123
tag

"lötyög a sínen" - Beállítható a lötyögés és be is kell.

"A gumicsík is egyből feltűnt hogy útban lesz" - az nem "útban" van hanem direkt szélesebb az elején, hogy a fűrészlappal az első vágáskor (nem is kell ekkor fát vágnod vele) vágd méretre. Onnatól mutatja majd pontosan a vágás vonalát (ez az amit nagyon szeretni fogsz).

"vezetés útján meg a fűrész helye." - csatlakoznék Sokához, nettó önszivatást csinálsz így. Mitől nem egyszerűbb a nagyját helyére betéve, lerögzítve, működés közben alulról felfelé mozgatva a fűrészlapot kivágni, ahogy kb mindenki csinálja (linkeltem csomó videót)? Nem vágom, hogy miért Dremellel vágnád. De csináld ahogy jól esik :)

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47529) SchumiBácsi válasza pacman_123 (#47528) üzenetére

Azért nem feltétlen nyerő a géppel magával kivágni mert akkor az éket is újra be kell állítani. Kivételt képez az az eset ha új korongot teszek bele. Ez mondjuk valószínű mert az új korongok egységesen 3.2 lesz mind, a gyárit még nem is mértem le de ehhez képest az vékonyabb ez tuti.

A másik gondom hogy amennyit jelenleg értek hozzá, hogy a hasítóék helyét úgy lehet csak kivágni ha a vágás idején a gyári vagy tökmind1 milyen inzerten vagy elkezdem tolni a szükséges mértékig, vagy ismét alapos rögzítés majd beleemelni a fűrészt. Mindkettőhöz pontos beállítás kell.

A dremelhez csak kifúrom a két végpontot és lassan vezetve végigmarja magát. De természetesen majd a videózás eldönti melyik módszer lesz a nyerő.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47530) nullpoint


nullpoint
senior tag

Annyit mindenkinek javasolnék hogy a Feldert a lehető leg messzebb kerülje el. Szabászgépet és legfőképpen élzárógépet nem tudnak gyártani.

A gépeik drágák, szarok, méregdrága az alkatrész, inkompetens az egész cég, a szervízeseik agyonterheltek mert folyamatosan járniuk kell javítani.

Ha jót akarsz magadnak akkor keress más márkákat.

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#47531) Soká válasza nullpoint (#47530) üzenetére


Soká
senior tag

Tudod, az az aranyos, hogy van egy 60éve működő - és sokakkal ellentétben - a kínai piaccal még mindig dacoló európai gyártó, akinek a szerszámaira általában áhítoznak a hazai kisiparosok és akkor jön őfelsége első nullpoint (nomen est omen...) és megmondja a frankót.
Mondd, téged melyik konkurencia szalajtott? :) Gondolom az OBI. :)

Bocs, hogy viccelek veled, de tudod, beesel ide, az sem derül ki, hogy kinek intézted a mondókád és egy hanyag bekezdéssel nullára leírod a Feldert - szerinted ez így hiteles?
Még ha azt mondanád, hogy baromi jó forgácsoló gépeket készítenek, de ha javasolhatom, ezt és ezt az élzárójukat hagyjátok ki (a hatféléből), mert nem igazán szerencsés konstrukció, ennyi pénzért jobb ez és ez, akkor oké, azt mondom, ez hihetően hangzik. De az, hogy inkompetens az egész cég? Talán a magyar forgalmazó, vagy a magyar szerviz, vagy legalábbis az a Pista gyerek, aki nálatok bénázott a javítással.

Ha kritizálsz valamit, akkor ne a jelzőkkel dobálózz hanem légy konkrét és tárgyilagos. Amit leírtál az arra jó, hogy a bíróságon magyarázkodj hitelrontás (jó hírnév megsértése) miatt.

(#47532) Soká válasza Grizzlu (#47519) üzenetére


Soká
senior tag

akad.

(#47533) kavalkád válasza SchumiBácsi (#47529) üzenetére


kavalkád
aktív tag

minek is kell a pontos vágás a hasítóék helyére? gondold ezt újra.

már eddig is elképesztő volt ez az Odüsszea amit magadnak generálsz a korongokkal, meg a 300 km/h-s szívóoldali légsebességgel, most meg ez az insert készítés Dremellel.
nagyon kiváncsian várom hova tudod ezt még fokozni...

[ Szerkesztve ]

(#47534) nullpoint válasza Soká (#47531) üzenetére


nullpoint
senior tag

Okoska.

4 darab Felder gépünk van a cégnél, tapasztalatból beszélek. Ha akarod privátban megadok minden infót hova gyere el, megmutatom mi miért szar.

Bocs, egyvalami használható, a szalagcsiszolójuk.

Másik vicc amikor kint van a szerelősrác, és hívja az anyacéget hogy segítsenek, majd 5 perc használhatatlan rizsa után kijelenti az osztrák Pötsch hogy most kimegy bagózni , és majd hívjuk vissza 20 perc múlva.

Közbe meg ketyeg a 8k /óra szervízdíj.

23 éve vagyok a szakmában, dolgoztam rengeteg gépen, Scm, Holcher, Robland meg töktudja már, egy se volt ennyire gáz.

[ Szerkesztve ]

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#47535) nullpoint válasza Soká (#47531) üzenetére


nullpoint
senior tag

Nyugodtan odaállok akármelyik bíróság elé, és jön velem még 20 cég, mind bizonyítani tudja hogy egy bezárnivaló cég a Felder.

[ Szerkesztve ]

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#47536) Soká válasza nullpoint (#47534) üzenetére


Soká
senior tag

Én tényleg okoska vagyok. :)

De azért remélem, megértetted a mondandómnak azt a részét is, hogy érdemes a jelzőkkel mértékletesen bánni és több érdemi információt csepegtetni, hogy a másik számára hitelesebb és érthetőbb legyen amiről beszélsz.
Mert azt már tudjuk, hogy van tapasztalatod, hogy kellően utálod a felder gépeit és még inkább a szervizét, de például én még mindig nem nagyon értem, hogy mi is a baj a gépeivel? Oké, nem kell most részletezned mert biztosan bonyolult, de tudod én már találkoztam olyannal, hogy valaki rettenetesen szidott egy márkát, hogy milyen szar a körfűrészük, aztán csak a fotóról derült ki, hogy fordítva van benne a fűrészlap. Ez nyilván egy műkedvelő volt, mielőtt magadra veszed.
De profi üzemben is láttam már olyan szakit, aki erőből akart megoldani egy problémát ész helyett.

Ezzel együtt, ha ilyen tapasztalataid vannak az elgondolkodtató.
Ebben a topikban kevésbé a nagyüzemi alkalmazottak írogatnak, szóval itt legfeljebb 1-2 Hammer géppel kapcsolatban akad tapasztalat és hát én idáig rosszat nem nagyon hallottam ezekről a gépekről. Nem is nagyon tudom, hogyan lennének képesek piacon maradni, ha a gépeik olyan rosszak lennének, mint amilyennek lefestetted őket.
A szerviz működését illetően viszont nincsenek kétségeim. Az én tapasztalatom szerint az emberekkel több a baj mint a gépekkel.

Az viszont inkább érdekelne, hogy egy ilyen nagyobb cégnél dolgozva tipikusan milyen feladatok adódnak? Elsősorban bútorlap vagy akad famunka is? Változatos vagy nyomni kell a nagy darabszámot?

[ Szerkesztve ]

(#47537) Grizzlu válasza Soká (#47532) üzenetére


Grizzlu
tag

Akad :U :)

Megerik a sok tizezres penzuket? Valojaban lehet veluk gyorsan szepen es pontosan dolgozni?

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47538) Grizzlu válasza nullpoint (#47530) üzenetére


Grizzlu
tag

Robland?

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47539) nullpoint válasza Grizzlu (#47538) üzenetére


nullpoint
senior tag

Régebbi cég, itthon ma már kevesebbet látok, inkább régebbi tipusokat, lapszabászgépeik nagyon jók voltak, meg a kisebb kombigépek is. Új verziók nem tudom mennyire készülnek jól.

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#47540) Grizzlu válasza nullpoint (#47539) üzenetére


Grizzlu
tag

Ja, mert aki draga ipari gepet tud vasarolni, az mind feldert vesz ;] nem megsertodni, szarkazmus volt

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47541) nullpoint válasza Grizzlu (#47540) üzenetére


nullpoint
senior tag

Nem, csak azok akiket a Felder ki tud szop@tni azzal hogy rátukmálja a xarját :D

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#47542) Soká válasza Grizzlu (#47537) üzenetére


Soká
senior tag

"Megerik a sok tizezres penzuket?"

Ez nem a kütyün múlik, hanem a felhasználón. Ennél olcsóbban nem nagyon kapsz ilyen eszközt, tehát vagy kézzel csinálod meg a munkát vagy egy ilyennel. (vagy egy sokszázezres célgéppel)

A kézzel készített fecskefark csapolásnak annyi előnye van, hogy cifrázni tudod, különböző anyagvastagságokhoz is jól tudsz alkalmazkodni. A sablon sokkal "fafejűbb", vannak bizonyos optimális méretek, amihez érdemes igazodni. Azon belül viszont szép és pontos munkát lehet végezni velük. Persze, általában nem atombiztos konstrukciók ezek, az én unimaxos darabomat nem nevezném ipari gyártmánynak de odafigyeléssel korrekt eredmény érhető el. Ha nem kell a fecskefark, akkor spéci tolóasztallal a körfűrészen gyorsabb eredmény érhető el.

(#47543) SchumiBácsi válasza kavalkád (#47533) üzenetére

Ha nem tetszik miért olvasod? Vagy most tulajdonképpen az a bajod hogy nem találomra veszek meg 20ezres korongokat, meg 30-50ezres elszívót?

Minek vegyek "olyan" korongot pl. bútorlaphoz, ha azt csak egy "ilyen" korong viszi? Ha egy katalógusba van vagy 100korong és azon belül 2-3 csoport is ami lényegében ugyanazt az anyagot viszi, csak a fogalak más, már csak kérdezhetek nem?

Vagy minek vegyek egy adott esetben nagy szívóerejű porszívót ami csak 30valahány mm-en hatásos, az asztali fűrészen meg alapból 60mm a kivető, és van olyan helyzet hogy a fele cucc nem is arra megy. Akkor már inkább a nagyobb szállítás lenne a célszerűbb nem?

Persze a porszívó gyártónak jó lesz ha mellélövök és veszek még1et én viszont szeretném a legjobbat venni és ha ez azzal jár hogy kiszámolom akármelyik esetben a levegő sebességet akkor kiszámolom. A 300km/óra nem cél volt hanem megállapítás ami egy nagy elszívó túlszűkítésekor állna elő, de ez képtelenség, tehát nem járható út. Nem egy példát tudnék mondani a környezetembe amit frankón elbasztak csak azzal hogy nem a megfelelő méretű csövet alkalmaztak (például a hülye fűtésszerelő kérdés nélkül végigvágta a főfalat hogy ő a csövezést elrejti, aztán kompletten behúzta az egészet 1/2" csővel. Jó lesz az mondja. A keringető 3asba alig fordította át... A nagyobb lakást egy értelmesebb kollégája építette, 1es fokozatban hamarabb fordul mint az elbaszott rendszer 3assal - milyen jó lett volna ha valaki akkor kiszámolja hogy ez 1/2"-on szar lesz és még a 3/4" is határeset persze amit tudtunk kicseréltünk belőle, azóta nagyjából elég a 2es fokozat de az igazi az 1" lenne végig: ehhez vagy végig vágod a falat még1x vagy mellé építed az új rendszert. Egyik jobb mint a másik). Úgyhogy ha nem haragszol én előbb kiszámolom aztán építek/veszek és nem fordítva.

Inzerte visszatérve megnéztem pár videót és annyiféle módszert is láttam. Volt olyan aki berajzolta PC-n és házi CNC-vel marta ki az egészet vagy a sablonját - nem emlékszek pontosan. A fűrészr be se kapcsolta érte. Most az is hülye? A hasítóknek sztem annyi a szerepe hogy ha új méretű lap jön akkor sztem őt is újra be kell állítani és mivel neki is kell a hely akkor meg már nem mind1 ha fűrész nélkül 2szeri beállítás helyett 1beállítással kimarom?

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47544) SchumiBácsi válasza nullpoint (#47534) üzenetére

Ahhoz képest hogy szar volt vélhetően már az első gép még vettetek 3at hogy hátha az jó... :D

Ha egyszerre vettetek többfélét akkor viszont nem szóltam.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47545) kavalkád válasza SchumiBácsi (#47543) üzenetére


kavalkád
aktív tag

Olvasni tudsz? Azt írtam, hogy elképesztő. nem írtam olyat, hogy nem tetszik, vagy hogy bajom lenne veled és biztos nem hülyéztem le senkit. Egyszerűen csak megdöbbent mennyi felesleges problémát generálsz magadnak azzal, hogy figyelmen kívül hagyod (vagy átértelmezed) amiket írnak neked és olyan problémákon rugózol melyek nem léteznek. Úgy vágod ki az zéró-inzertedet ahogy jónak látod, meg felőlem kiszámíthatsz hangsebesség feletti légmozgást is az elszívóhoz, nekem nem fáj.

[ Szerkesztve ]

(#47546) generatoros válasza nullpoint (#47541) üzenetére


generatoros
tag

Érdekes amit írsz a Felder gépekről, idáig csak jókat olvastam erről a márkáról, többek között azt s , hogy amerikai piaca is van........ légyszíves írj konkrétumokat is mert az , hogy szar az nem igazán szakvélemény, hanem egy megfoghatatlan meghatározás.

(#47547) pacman_123 válasza SchumiBácsi (#47543) üzenetére


pacman_123
tag

Ezt a 300km/h-t akkor sem értettem, hogy jött ki, meg most se. Annyi a különbség, hogy most már meg kell kérdezzem :)

Nekem a nagy elszívóm egy 1100W-os, saját építésű elszívó. Sokkal nagyobb lapátokkal, mint amik abban vannak, mint amit kinéztél (Scheppach pl). Ezek itt nem a végleges állapotot mutatják, de a lapátok 9cm magasak, és az átmérő pedig 30 cm:
[kép]
[kép]

Ennek a torkolatánál (!) mértem 124km/h szélsebességet, egy kölcsön mérővel. De mivel nem a torkolat szív, ez csak egy viszonyítási pont. A torkolattól ment egy 100-as PU cső a leválasztóig (egy nagy Thien-Baffle -ig), abból pedig szintén 100-as PU cső megy az akármilyen szerszámig. Nos a leválasztó és az összesen 3m-nyi bordázott PU cső annyit ront a sebességen, hogy a végén a torkolatnál már csak 60km/h-t mértem. És ugye itt szívsz. Nem tudom hogy lesz itt 300km/h a szélsebesség.

Nem a szélsebességtől kell félned, hanem attól hogy ezekkel a szűkítésekkel - főleg úgy ahogy írtad hogy az épp nem működő szerszámok felé is szívnál- annyira lerontod a hatásfokot, hogy az amit ahhoz az elszívóhóz terveztek (nagy légtömeg, SOK forgácshoz) elvész. Nem nem fog szívni, mert fog, csak szarul ... Nem roppantott volna össze a nagy elszívó sem semmit, mert ahhoz nagy vákum kell, az meg ezeknek pont nincs - nem erre tervezték őket. De ezt akkor is leírtam, most is, de vhogy ezeket a sorokat nem akarod elolvasni. Ragaszkodsz vmi számadatokból táplálkozó, de gyakorlati tapasztalattal meg nem támogatott elmélethez. Szíved joga. De akkor mi minek válaszolunk? :)

"A fűrészr be se kapcsolta érte. Most az is hülye?"

Azt senki nem állította, hogy az aki fűrész nélkül csinálja, az "hülye". Csak hogy a bonyolultabb utat járja be. És én arra írom hogy szivatja magát az, aki 2 út közül a bonyolultabbat járja be. De lehet hogy én már egyszerűen csak öreg vagyok, lassan jön a B-oldal, ezért szeretem a feladathoz a legyszerűbb módszert választani.

Én is szeretem a Dremel és tsai gépeket, van Dremel is meg a klónja (Handy) is, rengeteg marószárral, kiegészítővel. De meg se fordulna a fejemben erre a feladatra használni. Érted .. a feladat az hogy passzosan legyen meg a fűrészlap helye a betétben. Ezt nem maga a fűrészlap tudja magának a legjobban/leggyorsabban kivágni?? Szerintem de. Utána persze, ha akarsz a hasítóéknek is helyet, azt ki kell utólag vágni. Dekopírral, Dremellel, amivel akarod, ott már nem a szépség meg a passzosság a lényeg - de az elsődleges feladatra nem azok a jók.

Amíg te a Dremel meg a vezetője meg a marószára beállításaival bíbelődsz, én - kis túlzással - már megcsináltam a betétet és használom is.

De mondom, ettől még úgy csinálod ahogy akarod, én csak leírtam a véleményem.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47548) yooccoo válasza SchumiBácsi (#47543) üzenetére


yooccoo
aktív tag

csak az a baj, hogy ha elosztod és szűkíted a csövet, attól nem fog a szívásteljesítmény megnőni ...

(#47549) bot1978


bot1978
senior tag

Sziasztok

kapható (valahol biztosan) vékony csíkban ez a préselt fa, tehát nem műanyag, az nem jó. Ez valami szegély vagy fóliának hívják vagy ez még lemez attól, hogy olyan vékony, hogy már ollóval vágható?
Igazából mi ennek a becsületes neve? Hol kell ezt keresni kereskedelmi forgalomban? Méterre van?

Egy szerszámot is szeretnék, másik videóban láttam egy pici asztalos szerzám, ami úgy néz ki, mint egy véső, de alig szélesebb egy mínuszos csavarhúzónál és nagyon éles, kvázi apró gyalulásokra használták a videóban, egy olyat is szeretnék venni, az véső vagy gyalu, mi a neve?

[ Szerkesztve ]

(#47550) bot1978 válasza bot1978 (#47549) üzenetére


bot1978
senior tag

Valami élzárónak nézném, de ahogy vágja hallani, hogy ez furnér, persze lehet hogy van abból is, de az élzáró egyik oldala ragasztós nem? :F

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.