Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#47051) pacman_123 válasza kavalkád (#47050) üzenetére


pacman_123
tag

Mán' értettem :)

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47052) kapu2006 válasza kavalkád (#47050) üzenetére


kapu2006
tag

Jobb gépeknél az asztallap tetejének síkjában van a forgáspont középpontja.

(#47053) kavalkád válasza kapu2006 (#47052) üzenetére


kavalkád
aktív tag

igen, ugyanezt írtam én is.

pacman_123: OK :)

(#47054) Szalmakutya válasza thyeby (#47040) üzenetére


Szalmakutya
tag

Félreérthető volt, amit írtam. Az inzert elején és végén nagyjából sikban van az asztal (nem teljesen de elhanyagolható). Az inzert bal oldala is kb OK. A jobb oldala az, ami süllyedt. Mármint az asztalnak.

Namost, itt a kérdés, hogy

1) kicsit alájátszom e az inzertet az asztalnak elöl-hátul (így van most), vagy

2) síkba hozom, de akkor az inzert bal oldalánál a közepén lesz egy hupli.

Ha mondjuk vékonyabb anyagot vágok, akkor a 2) a nyerő, mert felfekszik az inzertre. Ha vastagabbat, de nem nagyon vastagot, akkor viszont tartok tőle hogy megbillenhet.

Hát így.

(#47055) lela válasza pacman_123 (#47043) üzenetére


lela
aktív tag

Ja vágom! Thyeby megadta korábban a választ. :K :R
De érdekes, mert az általam belinkelt bosch gérvágóból kettő féle van az egyiken gyárilag keskenyebb a insert a másikon szélesebb. Vagy ezt is benéztem.. :F

(#47056) kavalkád válasza lela (#47055) üzenetére


kavalkád
aktív tag

> egyiken gyárilag keskenyebb a insert a másikon szélesebb.

már megint trollkodsz, mint a végigfém vésővel? gyanús vagy :)

(#47057) Soká válasza kavalkád (#47050) üzenetére


Soká
senior tag

Érdekes, amiről beszélgettek! Ennek a körfűrész-asztal mechanizmusnak a geometriáját sosem gondoltam végig, talán ez is az oka, hogy nem merészeltem még nekiállni készíteni egyet, pedig nagyon dédelgetnék egy ilyen tervet.
Kíváncsi vagyok, ha megdöntöm a lapot, akkor a vonalzóm továbbra is használható marad, azt mondjátok? Én látatlanban azt feltételezem, hogy elmászik. De ha jól emlékszem az én Metabóm eleve ellentétes oldalra dönthető mint a korábbi fűrészeim.

Ami pedig a betéteket illeti, én egyszerűen vágattam lézerrel 4-5 mm vastag alulemezből betétet, amit belőttem, szépen síkba. Igaz, ez csak 90 fokos vágásra alkalmas. Ugyanakkor az asztalom nem hibátlanul sík :( Régen mintha az lett volna, most meg kicsit lejt középre. Bár vigyáztam, hogy ne tegyek rá igazán súlyos dolgokat de szerintem az alu képes álltában megereszkedni kicsit. Persze mést kb. 0,3mm-ről van szó.

Éppen tegnap cseréltem ki a betétet a szalagfűrészemben mert megelégeltem, hogy a gyári betét közel 2mm-rel volt mélyebben. Az esetek többségében ez nem számít, de most például 1x5x60mm-es kis darabkára volt szükségem és ilyenkor számít is...

(#47058) Apaf3j válasza kapu2006 (#47039) üzenetére


Apaf3j
tag

Nem mértem egyiket sem :) 5 centis juharban nem vettem észre gondot, annál vastagabbat még nem vágtam vele. De mint Thyeby is írta, ezen a 40-100 watton nem sok múlhat, ha marad legalább 1900.

Climate is what you expect, weather is what you get.

(#47059) thyeby válasza Szalmakutya (#47054) üzenetére


thyeby
őstag

Egyszerű a megoldás, mint a faék:

Ha középen ragasztol alulról az inzert alá maszkolószalagot, (annyit, amennyi épp síkba hozza) akkor mindenhol színel az asztalsíkkal az inzert - már ha jól értelmeztem kutyafuttában a dilemmádat.

Több fa van, mint asztalos!

(#47060) Szalmakutya válasza thyeby (#47059) üzenetére


Szalmakutya
tag

Nem értelmezted jól. Az inzertet úgy állítom síkba, ahogy akarom, és az egyenes is.

Az asztal körülötte, na az nem sík. Nagyjából elfogadható eltérések vannak, kivéve az inzert jobb oldalán, középen, ahol süllyedt az asztal.

Ergo, vagy az inzertet engedem lejjebb mint az asztalt, elöl-hátul, vagy középen magasabb.

Ha a vágásszélesség max 8 cm akkor a második megoldás a jó, mert felfekszik az inzertre. Ha nagyon vastag az anyag, akkor se gond, mert átfekszi az egészet. De attól tartok, hogy kb 15cm-nél, egy nehezebb fánál billenni akar majd egyet ahogy tolom át rajta. Nem nagyot, de akkorát igen, hogy megharapja az anyagot a fűrészlap.

És meg is harapja, amúgy, de azt nem tudom megmondani, hogy azért, mert a gyári lap van rajta, vagy azért mert billen, vagy azért, mert megharapja, akármit csinálsz, és kész.

(#47061) kavalkád válasza Szalmakutya (#47060) üzenetére


kavalkád
aktív tag

gondolom ez egy 1-1,5mm-es lemezasztal. vedd le, egyengesd ki, tedd vissza.

(#47062) Szalmakutya válasza kavalkád (#47061) üzenetére


Szalmakutya
tag

Ha vaslemezre gondolsz, nem az.

Angolul painted diecast aluminum, nem tudom, mi ennek a pontos magyar neve. Minden ilyen kategóriás gépen ez van, a Bosch-on is, amúgy.

Ujjal el tudom húzni mondjuk 40-50 kilós terheléssel kb fél millit. De aztán szépen visszamegy. Én nem lépnék oda neki, esélyes hogy inkább törne. Ütni semmiképpen nem ütném. Még attól is félek, hogy alulról megfeszítsem állandóra - ezt szerintem meg lehetne oldani, a váznak tudnám feszíteni és be is tudnám játszani vele: de nem tudom, mennyire tenné fáradékonnyá ez az anyagot. Nem értek hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#47063) pacman_123 válasza kavalkád (#47061) üzenetére


pacman_123
tag

"gondolom ez egy 1-1,5mm-es lemezasztal."

Ha egy DeWALT 7491-nek az asztala lemez, ráadásul 1,5 mm, akkor én fejjel a falnak megyek :Y

Az insert (betét, lófütty) meg hiába lenne lemez, és akarnád egyengetni ha az asztal nem sík. Ezt így már háromféleképpen próbálta szegény Szalmakutya leírni :D

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47064) pacman_123


pacman_123
tag

Ha már öntvényasztal síksága, meg DeWALT.

Matyika anno kapott tesztelésre (meg reklámozásra) egy DeWALT FlexVolt akkus asztali fűrészt. Anno ez publikus videó volt, de - talán nem véletlenül - nem listázottra állította. Szerintem a DeWALT-nál nem örültek, hogy rávilágított: nem igazán sikerült az öntényasztalban egy konzisztens szélességű nútnak helyet hagyni.

https://www.youtube.com/watch?v=KF40KduxqeY&feature=youtu.be&t=121

Nem DeWALT ekézés akar lenni, csakhogy milyen márkában érdemes vakon bízni. Hát vakon semmiben kb ... De akkor vehetjük elő a Bosch-t is: másik fórumon előjött a GTS10 XC fűrészlap vs. fix nút párhuzamossága (pontosabban NEM párhuzamossága). Aztán találtunk pár külföldi referenciát, angolt és német fórumosat egyaránt. Az érdekességük: mind 2018-as keltezésű volt. Annyi hogy ez "csak" összeszerelési hiba, állítható. Nekem teljesen párhuzamos, igaz én 2016-ban vettem.

De egy nem sík öntvényasztallal sokat nem tud házilag kezdenki a magunkfajta.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47065) kavalkád válasza Szalmakutya (#47062) üzenetére


kavalkád
aktív tag

benéztem, képeken lemeznek tünt.
alu öntvény, ja. hát azt semmiképp ne üsd, valóban esélyes, hogy eltörne. a feszítés sem jó ötlet, mert állandó feszültség lesz az anyagban és könnyebben elpattan, ha pl. ráejtesz egy nehezebb faanyagot fentről.

(#47063) pacman_123 : értettem, hogy az asztal ami nem sík, de én arra hittem, hogy lemez és arra értettem, hogy egyengesse, nem az betétre.

(#47066) kapu2006 válasza Szalmakutya (#47062) üzenetére


kapu2006
tag

painted diecast aluminum szó szerint festett, öntött alumínium.

(#47067) kapu2006 válasza kapu2006 (#47066) üzenetére


kapu2006
tag

Gondolom itt a festett inkább eloxált.

(#47068) jimy_l válasza bbalint01 (#47042) üzenetére


jimy_l
tag

Boronkai, élező.

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#47069) pali923 válasza pacman_123 (#47064) üzenetére


pali923
tag

Az én Kitymet is megvizsgálgattam persze egy idő után. Ennek aluöntvény az asztala (legalábbis a mágnes nem fogja, és nem hiszem, hogy rozsdamentes acél lenne). :) Az egyik szélén van egy kicsi emelkedése ennek is, mintha fel lenne kicsit hajolva a széle. Valamint az egyik nút utolsó 4-5 centijében nem szalad olyan gyorsan a léc, amit kivágtam kipróbálni a vastagságát. Azért egyelőre együtt élek vele. Már csak azért is, mert nem tudom elképzelni, mit tehetnék ellene.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#47070) thyeby válasza pali923 (#47069) üzenetére


thyeby
őstag

Azzal, hogy szorul ott a léc?

Több fa van, mint asztalos!

(#47071) yooccoo válasza pali923 (#47069) üzenetére


yooccoo
aktív tag

az bizony esett és meghajlott az asztal, ezért szorul a nútban

(#47072) Ranger^41


Ranger^41
aktív tag

Sziasztok!

FS02 felületű bútorlapból szokás csinálni íróasztalt? Nyilván 25ös, vagy duplungolt 18as

(#47073) Szalmakutya válasza kapu2006 (#47067) üzenetére


Szalmakutya
tag

Szóval lehet hogy eloxált, de bizony festve is van, valami jó erős porfestéknek nézem.

A nút nekem se tök egyenletes, de utánaolvastam, és az a konszenzus hogy az épp hogy a porfestéstől van, ami a nútban nem nagyon tud teljesen egyenletes lenni. Amit meg ki lehet csiszolni belőle, sőt, úgyis kijön x idő után. És működni fog a Kitty-re is simán, akkor is ha nincs festve, mert ha csak tapad, akkor nem lehet olyan rossz. Láttam erről egy nagyon fasza videot youtube-on, ha újra megtalálom, belinkelem.

Ami az asztal beesését illeti, az is nagyjából minden ilyen jobsite saw-nak van, amennyire néztem. A Bosch is az. Itt a következő kérdések vannak:

1) Számít e egyáltalán. Ezt hétvégén bemérem, az a tervem hogy valami jó egyeneset végigtolok rajta, először szárazon, aztán vágva, és közben a digitális mérővel nézem hogy fordul e el az anyag. Ha van tippetek hogy mit mérjek még ls hogyan, jöhet.

2) Ha számít, és csak kifogtam egy szerencsétlenebb példányt, mehet a szervízbe és veszekedhetek hogy cseréljék ki. Van Dewalt által vállalt tolerancia, meg is találtam valahol. Ettől azért parázom, mert félek, hogy a JóskaPista rosszabbul rakja majd össze utána, mint a gyár, és egy kalap szart kapok vissza. A stellere most tényleg zseniálisan jó.

3) Ha számít, és a szervíz nem játszik, akkor megpróbálom valahogy kiegyenesíteni az asztalt. Nem hiszem hogy feszíteni jó ötlet, de az is lehet hogy a vázra van kicsit rosszul felcsavarozva és az húzza el, tehát hogy a vázhoz újracsavarozással be tudom játszani. Vagy odateszek valami protézist, de azt igazán nem tudom, miből lenne az, hogy bírja a strapát.. szóval ez már távoli ötlet.

Ami tényleg van, hogy ha áttolok rajta vastag anyagot, akkor beleeszik a fűrészlap a fába, tehát nyomot hagy benne, van hogy 1/3 mm mélyen. De simán lehet, hogy ez a gyári laptól van.

Vágtam vele 14cm vastag bükköt is már vele (kb 6mm vastagra, vagyis 14cm x 6mm x 60cm-es lapok lettek belőle), vitte szépen, persze nem egybe vágtam vele 7centit. Ott valahogy jobb volt a helyzet, a max bemarás olyan 1/5 mm körül lehetett, de volt, amit tök simára vágott. Biztos hogy a tolási technika is számít itt.

Szóval, mivel egyelőre úgyis csak tanulom az egészet, tartózkodom a drasztikus, visszafordíthatatlan megoldásoktól és kísérletezem vele.

(#47074) Szalmakutya válasza pacman_123 (#47064) üzenetére


Szalmakutya
tag

Most megnéztem a Wandel videót, ez pontosan ugyanaz a Dewalt asztal, csak akkus a fűrésze. Ez is festve van, Wandel kicsiszolja a nútból az ívet, és ha megnézed, lényegében a festéket szedi le bizonyos helyekről.

De a kicsiszolásnak mennie kell a Kittyvel is, ha nem kell sok anyagot levenni.

(#47075) lela


lela
aktív tag

(#47076) pali923 válasza yooccoo (#47071) üzenetére


pali923
tag

Akkora baj nincs vele, max olyan, mint amit a Wandel-videóban látni.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#47077) Szalmakutya


Szalmakutya
tag

Itt egy egész egyszerű video hogy hogyan kell kicsiszolni. Persze ez akkor működik ha nincs benne iszonyú nagy kanyar.

[link]

(#47078) mdk01 válasza lela (#47075) üzenetére


mdk01
addikt

Most már látom a fél napon át tartó kovácsolásnak és reszelgetésnek is az előnyeit.
Amúgy köszi. :)

(#47079) SchumiBácsi

Na újra itt vagyok. Miközben a "fő beszerzési helyen" várom hogy összeszedjék amit rendeltem, az asztali fűrésznek és lehet hogy a merülőfűrésznek is keresnünk kell egy alternatívát.

Jelenleg úgy számolok, hogy az eredetileg tervezett helyen nem lesz merülőfűrész 1.4méter sínnel (Makitával semmiképp), talán lesz Metaboval, talán.

Mindkét fűrész "kedvezőbb" áron van a Zákánynál viszont van egy kis gond a "történelmében" az árukeresőn: 2évvel ezelőtti időszakban kap hideget meleget és ez több mint 1éven át tart és kb.10hónappal ezelőttire tehető a javulás, hogy ha valós javulásról beszélünk.

Rendelt valaki onnan valaha? Mik a tapasztalatai?

Közben a fő beszerzési helyen direkt rákeresve újfent fennakadt az asztali fűrész is, nem értem az árukereső miért nem hozta/hozza fel.

Mivel innét a múlt héten már berendeltem többek között a marót, meg sor egyéb nem csak asztalos munkára alkalmatos eszközt (dremel 4000 + ragasztópisztoly, stb.), esetlegesen egységes garanciális intézés miatt szívesebben hozzárendelném az asztali fűrészt akkor is ha drágább. A bolt elméletileg megbízható bolt plecsnivel rendelkezik.

A merülő fűrész ennek következtében "lebeg" mert ha volna hozzá akármilyen értelmes sín, csak azt nem rendelném már meg máshonnan.

[ Szerkesztve ]

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47080) mahoo válasza Apaf3j (#47035) üzenetére


mahoo
csendes tag

Koszi! Azert arban nem kis kulonbseg van :)
Beprobalkozok az elsovel...

(#47081) Soká válasza lela (#47075) üzenetére


Soká
senior tag

ez azért - miközben igen sok szakma fortélyát vonultatja fel - egy öngólos videó. Egy acél kalapácsfejet lekoppintani rézből, úgy hogy nem változtatok az anyagvastagságokon, és éppen a kalapáló rész ónnal van kigyógyítgatva, hát, elég necces. Legalább megfúrta és megstiftelte volna...

(#47082) trialboj


trialboj
őstag

Lidlből frostner fúrókat sem szabad / érdemes vásárolni?

Hokedlit készítenék (majd egyszer) és láb merevítő pálcáknak lyukat fúrni, gondoltam jó lehetne a két legkisebb.

Pár hete jártam itt, akkor 40es lyukat akartam fúrni mécsesnek, ott ajánlottátok, utána néztem több boltban is, és nevetségesen drága volt a 40mm, viszont 35mm ig teljesen normálisan nőtt az ár. Ez valami csoda méret azért ilyen drága, sok mindenre lehet használni? Vagy csak kifogtam a leg drágább boltokat?

---

Ha a fentit nem is érdemes lidlből venni, azért csavart csak szabad, főleg hogy németországban készült, állítólag.

Ezen a csatornán Steve Ramsey - Woodworking for Mere Mortals láttam hogy a legjobb a négyzet fejű csavar, ha az nincs akkor torx, és ha az sem akkor Pozidrive ami a csillag fej feleresztettje, majd a csillag. Nekem egy torx facsavarom sincs, ezért érdekelne.

Azt nem értem mi az hogy 4x meg 5x / 400 db. x 4 x 40 mm / az első a darabszám, utolsó a méret, de mi a szorzó?

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#47083) generatoros válasza trialboj (#47082) üzenetére


generatoros
tag

A szorzó, ahogy Te írod, az véleményem szerint a csavar átmérőjét ( vastagságát) mutatja mm-ben. A lidl-ben kapható forstner fúrókról nincs jó véleményem , életlenek és pontatlanok. Aliexpress-ről rendeltem 40 mm-es forstnert talán 5 dolcsi volt a vídiabetétes változat.

(#47084) pali923 válasza trialboj (#47082) üzenetére


pali923
tag

Én vettem egy ilyen készletet valamelyik előző szériából, de csak a 35-öst próbáltam ki. Aztán elmentem, és abból is vettem egy Boscht inkább. Ez sokat elárul róla.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#47085) Soká válasza trialboj (#47082) üzenetére


Soká
senior tag

Én is lebeszélnélek a lidlis forstnerekről. Megvettem, aztán ami igazán kellett,. abból vettem keményfémlapkásat, de legalábbis jobb minőségű HSS-t.
Két lehetőség van, jobban megköszörülni, hogy élesebb legyen (kétséges, hogy ér-e valamit) vagy szenvedsz vele. Lehet vele fúrni, pár darabnál kibírod, hogy tízszer annyi ideig tart mint egy jó szerszámmal, de, hogy nem fogod szeretni, az biztos. Ha kell az adott méret miatt, akkor használom, de ilyenkor jön az, hogy megveszem a jobb minőségűt, ha belefér az időbe.

"láttam hogy a legjobb a négyzet fejű csavar"

Ezt esetleg részleteznéd? - nem tudom, mire gondolsz.

[ Szerkesztve ]

(#47086) ahenobarbus válasza Soká (#47085) üzenetére


ahenobarbus
tag

üdv,

>> "láttam hogy a legjobb a négyzet fejű csavar"
> Ezt esetleg részleteznéd? - nem tudom, mire gondolsz.
Szerintem erre a fajtara gondolt: Robertson

uff, ocs.

(#47087) kavalkád


kavalkád
aktív tag

Jóanyámnak van egy számomra ismeretlen Workers Best nevű akksis behajtója amiben megdöglött az akksi és sajnos nem kapni hozzá újat.
Az lenne a kérdés, hogy lehet ebben cellát cserélni? Ha igen akkor ismertek olyan helyet ahol ezt végrehajtják, vagy egy olyan boltot ahol tudok venni cellát hozzá?

(#47088) pacman_123 válasza trialboj (#47082) üzenetére


pacman_123
tag

OBI van a közeledben? Ott néha árulnak zacsis kiszerelésben torx fejű facsavarokat. Amennyibe kerül, arra jó.

Abból tényleg nemigen ugrál ki a bitfej :) Illetve: azért linkeltél román LIDL-s forrást mert ott élsz? Mert akkor ha jól tudom nálatok már no OBI. Szerk: közben megnéztem adatlapodat, látom hogy ott.

Írják a kollégák hogy ne erőltesd a lidlis forstnereket. Csatlakoznék hozzájuk azzal, hogy a Makitát se ... Én is, fórumtérs is megjárta egy-egy darabbal - ők szerintem maradjanak a felsőmaró/fúró/akkus gépek/fűrészek/stb témában. Vagy adják ki normálisabb gyártónak és úgy nyomtassák rá a nevüket.

Magyarországi beszerzéssel amit sokan dicsérnek, és árban sem rossz: Abraboro. Abból nekem 2 darabom van, egy 20-as és egy 32-es. (Sok furaton túlvannak már már, főleg a 20-as -> gépépítés -> sok rétegeltbe kellett a 20-as tengelynek illetve lineáris csapágynak furatot fúrni) Illetve van nekem is egy 35mm-es Bosch: sokkal jobb mint a kezdésnek megvett Extol vagy assetom már milyen márkájú kezdőszett 35-ös darabja. Az Extol-t még nagyon a barkácsolás kezdetén vettem az OBI-ban. Aztán van egy ilyen uni-maxos készletem is, abban vannak "különleges" átmérők (pl, 19, meg 44mm, leginkább az ilyen méretek miatt vettem meg). Minősége: szószó... az élükkel borotválkozni nem tudnék, illetve mivel ritkán használom őket, nem tudom a kissé tompa élük tartósságát - így üzletetszerű kéjelgést nem tudom alapoznék-e rájuk. Sztem nem.

Meg van 2 db-om (egyelőre) a hosszú szárú Famag Bormax forstner fúrókból. No ennek az ára is, meg a minősége is egy másik kategória. Ezt csak úgy tudod megítélni, hogy van 3-4 különböző forstnered, ugyanabból vagy hasonló méretből. meg ő. És akkor nem akarsz már mással fúrni. Csak itt tényleg nagyot kell nyelni egy-egy darabnál.

Én így nagy hirtelen azt mondanám, hogy ha nem akarsz csalódni, és könnyen be is tudod szerezni: Abraboro.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47089) RobexX10


RobexX10
aktív tag

Sziasztok!

Fúró-csavarbehajtó gépet szeretnék venni asztalos, ház-lakás felújítási munkákhoz.

Ez néztem ki: Makita DDF482RFEB

Mi a véleményetek róla? Használ ilyet valaki?
Esetleg másik gép hasonló árfekvésbe?

(#47090) varsam


varsam
őstag

sziasztok,

lépcsőben szeretnék segítséget kérni.

10-es vaslemezből tervezzük a lépcsőnket, fa lépcsőfokokkal. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek milyen fából, hogyan lenne érdemes megcsinálni, megcsináltatni? A lépcsőfokok tiszta méretei 80cm széles, 30cm belépő (25 tiszta + mondjuk 5cm ami átlapol). Milyen vastagnak kellene lennie ahhoz, hogy elbírjon mindent amit kell, úgy hogy csak a két oldalon, L vassal lenne tartva?

Látványterv (saját készítés):

[ Szerkesztve ]

(#47091) ahenobarbus


ahenobarbus
tag

üdv,

Ha mar felmerültek a facsavarok, hol lehet találni leírást a kötések méretezéséről?
Felújítok egy régi házat, a parasztfödém le lett szedve, és a gerendákra felül hajópadlót tervezek tenni.
A gerendák 90 centire vannak egymástól, elég a szálakat (~20mm vastag és 120-140mm széles) minden gerendához amin felfekszik egy csavarral rögzíteni? Elég előfúrva mondjuk egy sima 5x70-s facsavar ilyen helyekre, esetleg inkább legyen 2 db 4x60-s, vagy simán túlzásokba esek, ide elég volna egy 70mm-s szeg?

uff, ocs.

(#47092) kavalkád válasza varsam (#47090) üzenetére


kavalkád
aktív tag

lombos faanyag (bükk, tölgy, dió), 4-5 cm.

melyik progival készítetted ezt a látványtervet?

(#47093) varsam válasza kavalkád (#47092) üzenetére


varsam
őstag

és 4 vagy 5cm? 3cm már kevés? Illetve egész vagy inkább toldott fa?

Autodesk 3ds Max-szal csináltam. Lakásfelújítunk és ezzel tervezgetem, hogy nézzen ki.

[ Szerkesztve ]

(#47094) kavalkád válasza varsam (#47093) üzenetére


kavalkád
aktív tag

de, az is elég.

szép lett a látványterv, gratula.

(#47095) trialboj


trialboj
őstag

Ok, felejtős elfogadtam hogy semmit nem érdemes onnan (lidl) venni ami kicsit is komolyabban kapcsolódik a barkácsoláshoz. Csavarért azért elugrottam, de a bejáratnál vettem észre hogy otthon hagytam a láncot amivel a bringát kell lekötni, szóval az is ugrott, szerintem ez egy jel volt :))

--
Nem tudom Leroy Merlin van-e odaát, gyors keresés után nem egyértelmű, talán nincs. Nekik a házi márkájuk a Dexter.
Vettem belőle csiszolópapírt, 80 ast és 220 ast. A 80 okés, de a 220 as rendkívül gyorsan megtelik porral, és elég gyorsan használhatatlanra kopik (ez még talán okés, eddig nem volt ilyen finomságú a kezem alatt) viszont a világos barnás színét is ráragasztja a csiszolandó felületre. Tehát újra kell csiszolni a már finiszált felületet.

Szóval ez is felejtős? még csiszolópapírból sem mind1 milyet veszek? Egyedül a Praktikerben vagy szaküzletben szabad vásárolni?

(#47085) Soká
kanadában népszerű, állítólag...
[link]

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#47096) Soká válasza varsam (#47090) üzenetére


Soká
senior tag

A látványrajzodon én vékonynak látom azokat a lépcsőlapokat. 30mm alá ne menj! Jellemzően ebben a vastagságban találsz egyébként kész lépcsőlapokat. A hossztoldást szerintem felejtsd el, nem is tudom, árulnak-e ilyen lapokat. (lehet, hogy a toldást te nem is hosszában értetted hanem keresztben? azt táblásításnak nevezik és nagyon ajánlott, mert egy 30cm széles egyben deszka el fog vetemedni neked!!!) Hossztoldott lapot azt csak kész beton lépcsőre tennék borításként.

Szép, levegős az ilyen lépcsőrendszer, de nálunk én eléggé nem szeretem. Ami leesik, az mind a pincében köt ki, és a por is jobban közlekedik valahogy.

[ Szerkesztve ]

(#47097) Soká válasza trialboj (#47095) üzenetére


Soká
senior tag

Köszi, így már értem, mire gondoltál!
Be is teszem ide, az angol elnevezések miatt.

(#47098) SchumiBácsi válasza SchumiBácsi (#47079) üzenetére

Valaki egy kis beszerzési tanáccsal ellátna?

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47099) varsam válasza Soká (#47096) üzenetére


varsam
őstag

Igen, táblásításra gondoltam, köszi!
Azért is kérdeztem a vastagságot, mert készen ahogy nézem leginkább csak 30mm-es vastagságban lehet kapni lapokat, csak kételkedem benne , hogy az elég-e, ha csak két oldalról van megtámasztva. Hosszú távra tervezve inkább akkor 40 vagy 50mm legyen?

Ugye a látványterv saját készítésű és most kérek róla tanácsot, ezért nem mérvadó ez a része :)

A lépcső kialakítása azért ilyen, mert egyrészt így szellősebb és csak 40m2 egy szint, kell a térérzet, illetve mert viszonylag meredek lesz, ezért kell a belépési lehetőség a szintek között, hogy legalább felfelé kényelmes legyen (20cm fellépő, 25 belépő)

Ez a leesős dolog biztos meg lesz nálunk is, pláne hogy a képen látható lépcső fölött lesz még egy ugyanilyen a tetőtérbe, így simán tud majd 2 emeletet esni bármi :)

(#47094) kavalkád
Köszi, igyekszem :) Amúgy V-Ray a renderer.

[ Szerkesztve ]

(#47100) generatoros válasza kavalkád (#47087) üzenetére


generatoros
tag

Voltaker kft Bp szőnyi út.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.