Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#47601) nullpoint válasza pacman_123 (#47594) üzenetére


nullpoint
senior tag

Pedig a hasítóéknek ez a szerepe.
Amikor vágod a fát és a fűrészlap túlsóvégén összeszorul az anyag akkor rúgja vissza az anyagot csúnyán. Amint írtam van olyan szerepe is hogy ne ne érjen hozzá az ujjad ha hátulról húzod visszafele a kezedet, sok baleset történt úgy, hogy az szemből vigyáz az ember, de hátulról érinti a lapot, ott ugyanúgy vág mint elöl. Praktikusan több hasítóékkel kell rendelkezni hogy a többféle fűrészlapvastagsághoz a megfelelőt tudd használni.

Pont a video amit láttam már én is, mutatja hogy miért hasznos a hasítóék, és ha megvan az előírt szélessége akkor a videón látottak nem tudank előfordulni, hiszen az anyag nem tud rászorulni hátul. Egy fűrészlapnál vékonyabb hasítóék a bútorlapoknál hasznos, mert megvéd a háulról való fűrészlap érintéstől, és ott elvileg nem kell számítanunk az anyag vágás utáni összeszorulására.
Persze erről a Falco, meg a Kastamonu tudna mesélni, hogy milyen gyártási anomália okoz egy forgácslapnál ekkora feszültséget a teljes táblában.

Lemértem neked az egyik sínesünket, ott valóban kisebb két tizeddel az ék, de ez pont arra kell hogy ne tusjon sérülés okozni visszarugásnál, ezért édemes is olyan merülőt venni amin van ék.

De a lényegen nem változtat, a hasítóéknek a neve szerinti szerepe van, és ékesnek kell lennie, olyan módon, hogy a fűrészlap felőli része vékonyabb mint a fogszélesség, és attól távolodva szélesedik, úgy hogy pár tizeddel szélesebbé válik.

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#47602) pacman_123 válasza kapu2006 (#47599) üzenetére


pacman_123
tag

Tisztázzuk még egyszer, hogy szerintem (és a gyártók szerint) a vágásszélességtől nem vastagabb, Ti (Te, a másik idézett könyv írója) azt írjátok hogy vastagabb (annak kéne lennie).

Én azt vetettem fel, hogy értem, hogy elméletben (asztalos szakkönyvek) vastagabb, de a valóságban nem az (!). Sem a Bosch-on, sem egy DeWALT-on, de egy Felderen sem, amit (legyen akármilyen rossz minőség, ahogy írják), azért tekinthetünk profi asztalosipari gépnek.

A kép innen van, de már Schumibácsi korábban linkelte. Ott van világosan, hogy 2 tizedmilimiterrel a lap vastagságától vastagabb, nem a vágásszélességtől.

De akár azt is kérdezhetném: akkor ezek szerint egyik gyártó sem tudja milyen a jó és biztosnságos hasítóék?

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47603) kavalkád válasza bazsimano (#47600) üzenetére


kavalkád
aktív tag

volt KIKA-s szekrényem ilyesmi fiók megoldással nekem is, az a gond, hogy nincs annyi hely (nálam legalábbis nem volt) a fiók és a szekrény belseje között, hogy oda beférjen egy hagyományos görgős sín. a golyós sín talán befér, de ahhoz meg ki kell marni a fiókból a helyét neki. a szorulás ellen használhatsz szilikon spray-t, a kiesésre nem tudok okosat (se) mondani, látni kellene miért esik ki. elméletileg kellene ott lennie egy kis műanyag bizbasznak ami pont azt hivatott meggátolni, hogy teljesen ki lehessen húzni, az el tud törni idővel.

[ Szerkesztve ]

(#47604) pacman_123 válasza nullpoint (#47601) üzenetére


pacman_123
tag

"hogy a fűrészlap felőli része vékonyabb mint a fogszélesség, és attól távolodva szélesedik, úgy hogy pár tizeddel szélesebbé válik."

Akkor tőled is ugyanezt kérdem, mint Kapu2006-tól, és bár utálod a Feldert (én meg nem ismerem), a honlapjuk nem ezt írja a hasítóékről. Most már én is hazamegyek és megmérem azt a bánat Bosch hasítóéket, elején és hátulján is mert megőrülök :)

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47605) pacman_123 válasza nullpoint (#47601) üzenetére


pacman_123
tag

Azt mondtam magamnak, najó, találjunk egy profi géphez való hasítóéket, ami vastagabb a vágásképnél. Elkezdtem keresgélni pl Robland hasítóékért, aztán eközben eljutottam ide. Ők is azt írják:

"CAUTION:
The riving knife should not be any wider than the cutting joint width and no thinner than the saw blade basic body."

A Felder honlapján a válaszék hasítóékből, a vastagságot kiemelve.

Most akkor vagy nagyon elbeszélünk egymás mellett, vagy ... egyedül a könyvekben kell vastagabbnak lenni, az életben meg nem, és mehetünk beperelni a gyártókat hogy veszélyeztetnek minket.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47606) mdk01 válasza kapu2006 (#47599) üzenetére


mdk01
addikt

Kicsit hülyeséget írtál. Nem lehet vastagabb a rés szélessége, mint a fog szélesség, mert akkor üt a lap, vagy xar a csapágy stb. Itt max. 0,1mm eltérésről beszélhetünk. A hasítóék meg nem vezet semmit, arra a párhuzamvezető való értelemszerűen.

(#47607) Soká válasza pacman_123 (#47604) üzenetére


Soká
senior tag

No, én mértem egyet. Kettőt. Az asztali körfűrésznél a hasítóék mindenütt 2,3mm ez rá is van "gravírozva". A lap meg 2,6-2,8-at vág. A frissen vett merülőnél 1,8 a hasítóék 2,3 körüli a lap.
Magyarul ezek nem a szakirodalmat követik.

Egyébiránt ezt a + 0,2mm-t oldalanként már csak azért sem kell komolyan venni, mert a hasítóék csak elméletben olyan pontos és stabil, hogy kijöjjön ez az érték. Ha az ember egy párhuzamos steller mellett vág, akkor az lazán el fogja nyomni az éket a szabadabb oldal felé.

(#47608) Soká válasza mdk01 (#47606) üzenetére


Soká
senior tag

Azért vastagabb a rés mint egy fog mert a fogak váltólapkásak, kicsit "szétállnak". Ráadásul azért minden lapban van egy kicsi kóválygás, tehát a rés csak nagyobb lehet mint az elméleti fogpár.

(#47609) yooccoo válasza Soká (#47608) üzenetére


yooccoo
aktív tag

 

[ Szerkesztve ]

(#47610) bazsimano válasza kavalkád (#47603) üzenetére


bazsimano
őstag

koszonom szepen!
haaat jobban ra kell neznem a dologra akkor...nem tudom, hogyegy gorgos sin befer-e

(#47611) jimy_l válasza emre (#47593) üzenetére


jimy_l
tag

Itt nézelődj. Olcsó, és jó, összeegyeztethetetlen fogalom.
Ami motor üléseket áthúztam bőrrel, azt ilyen gépekkel követtem el.
Tizenéve megvan, csak olajozom, és tisztán tartom gond nélkül műkszik.
Esetleg még a makita jöhet szóba, ha akciós.

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#47612) nullpoint


nullpoint
senior tag

Teljesen igazatok van, és elnézést is kérek tőletek.

A főrészlapnál vastagabb hasítóék csak egy városi legenda, a szakipari könyveket meg szefósok írták, ahogy az ipari oktatók is mind kretének, hiszen a mai napig azt tanítják hogy fát szálirányban, ilyen módon kell vágni.

Annak külön örülök hogy mindenki felvágott már több ezer köbméter fát, és tapasztalta hogy milyen ökörség a hasítóék mikor a 2colos deszka összezár hátul és mégse baxxa vissza a lap az anyagot.

Megkérdeztem több asztalost a telephelyen, különböző cégektől, mindegyik ugyanezt a butaságot hordta össze a hasítóékről hogy fa vágásánál szélesebbnek kell lenni. Mondtam is nekik hogy gyagyások, és olvassák ezt a fórumot mert itt a hatalmas tapasztalattal rendelkezők megreformálták a hasítóék feladatát és méretezését.

Kezdem érteni miért olyan szigorúak a házépítés feltételei és miért nem engedik hogy az ember csak úgy magának felépítsen egy házat....

Ez a két csávó is csupa ökörséget ír a témában, tuti nem értenek hozzá:

[link]

[link]

Nem is értem hogy lehetnek szabadlábon még e két könyv írója.

A faipari iskolából megmaradt könyveimet is gyorsan elégetem...

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#47613) pacman_123 válasza nullpoint (#47612) üzenetére


pacman_123
tag

Remek a szarkasztikus stílusod, csak egy valami úgy látom nem ment át: én NEM azt mondtam, hogy az asztalos szakkkönyveket inkompetens kretének írták, ezt egy szóval sem állítottam.

Mit nem lehet azon érteni, hogy szeretném ha azt mondanád el: a gyakorlatban a gyártók miért nem követik ezt az elvet. Sem a barkács, sem a profi gépeket gyártók. És hogy mitől veszélyesebb a pár tizedmm-rel vékonyabb hasítóék (amit helyesen állítasz be), mint a szakkönyvekben írt vastagabb.

Én ennyit kértem. Te erre megsértődsz. Hát .. te tudod :)

És azért a házépítős hasonlatod kicsit erős, valljuk be. Tudom ez szakmai fórum, de azért vannak itt hobbisták is bőven. Akkor hadd legyek én is szarkasztikus: most mindenki hajítson ki gyorsan mindenét, amin vékonyabb a hasítóék, meg különben is, minek vagdosunk mi fát otthon ...

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47614) mdk01 válasza Soká (#47608) üzenetére


mdk01
addikt

Váltólapkánál sem fogod sztem azt a különbséget mérni annyira minimális. Én 0,10-0,15mm-t mértem a múltkor és egy lapszabász precízebb az én gépemnél. Mindegy is mennyi az annyi kapu kollega mondandójának a lényege nem ez a 0,1mm volt.

(#47615) Winner_hun


Winner_hun
félisten

Ha vastagabb a hasítóék akkor szorulni fog az anyag, ha se nem nyit, se nem zár és nem tud hajolni az anyag. Ha egy kicsit vékonyabb az anyag és nagyon összezár az elvágott anyag, akkor se fogja a fűrész visszavágni az anyagot, mert a hasítóék miatt csak tizedmm-t tud összezáródni az anyag, azt pedig kiszedi a fűrészlap. Ha sokkal jobban zárna ÉS nem lenne hasítóék, akkor vágná vissza az anyagot.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#47616) mdk01 válasza Soká (#47596) üzenetére


mdk01
addikt

Az ék minden esetben vékonyabb a vágási résnél, különben neki megy az anyag, ahogyan írtad is. Máskülönben meg, hogy egy kényes példát hozzak a laminált bútorlapnál feleslegessé válna az elővágó szerepe ha a hasítóékkel szétq**juk a vágott élt.
Továbbá hogy egy életszerű példát hozzak ismét, a fogak trapéz alakúak tehát a tárcsa közepe felé szűkülnek, ami annyit tesz, hogy élezésről élezésre a vágási szélesség keskenyedik. Legutóbb egy olyan tárcsát kellett már eldobni amit még legalább 1x de lehet 2x meg lehetett volna élezni, mert ugyanannyi volt az ék vastagsága mint a vágási szélesség és ha a legminimálisabbat is megmozdult a laminált és ráfogott a hasítóékre, nem lehetett elvágni a táblát. Legutolsó ilyen megmozdulása ennek a tárcsának akkor volt mikor hosszában ketté kellett volna vágni egy táblát és megszorúlt a tábla közepén a hasítóék annyira hogy ketten nem bírtuk eltolni a táblát.

[ Szerkesztve ]

(#47617) bazsimano válasza kavalkád (#47603) üzenetére


bazsimano
őstag

amugy ahhoz hogy gorgos fioksint tegyek be mennyi hely kell hogy legyen a fiok es a "fal" kozott?

(#47618) kavalkád válasza bazsimano (#47617) üzenetére


kavalkád
aktív tag

fejből nem tudok ilyeneket :)
ezt gugliztam neked
eszerint 25mm a két oldalon össz.

[ Szerkesztve ]

(#47619) bazsimano válasza kavalkád (#47618) üzenetére


bazsimano
őstag

koszi! csekkolom majd otthon a helyzetet :) :R

(#47620) kavalkád válasza bazsimano (#47619) üzenetére


kavalkád
aktív tag

a golyósat meg félig bele lehet marni a fiók oldalába, ahogy itt mutatja, ehhez a megoldáshoz kevesebb luft is elég, viszont egyrészt a fiók falának vastagsága limitálja a lehetőségeket, másrészt keresned kell valakit aki megcsinálja a marást (feltéve, hogy nincs otthon felsőmaród)

(#47621) Soká válasza mdk01 (#47616) üzenetére


Soká
senior tag

"Az ék minden esetben vékonyabb a vágási résnél, különben neki megy az anyag,"

Oké, én megértem, hogy Te is a tapasztalatod alapján ezt írod, de ha nézted, mit ír a szakirodalom, akkor ott bizony +2-2 tizedmm-rel vastagabb az ék. Ezt írja a szakirodalom.

Persze, én feloldom a dolgot annyival, hogy nincs ennek akkora jelentősége a gyakorlatban, hogy kötelező lenne betartani a leírtakat, de nekem most annyiból hasznos volt ez a dolog, hogy legalább tudom, mit mond a nagykönyv (és mi a gyakorlat...)

De lenne egy kérdésem: miután én gyakorlatilag nem vágok forgácslapot, mi a tapasztalat, ez az anyag is képes vetemedni? Tehát például összezárni?

(#47622) generatoros


generatoros
tag

A hasítóék témához annyit tennék hozzá, hogy általában a tudományok nagy tisztelője vagyok ezért eszembe nem jut megkérdőjelezni jelen esetben Dr Sydorkó György szavait. Az is különös amit a hasítóék magasság állításáról ír. Feltételezem, hogy elírás is szóba jöhet. Sajnos nem tudom hány éves kiadványról van szó.Ebben az esetben is jól jönne egy hiteles magyarázat ami nem abban merül ki hogy ez azért van így mert KUSSOLJÁL.Amit a googl kereső kidob róla az csak annyi hogy 1983 a doktorátus megszerzésének ideje. Avulás is szóba jöhet.Mindenesetre elgondolkodtató, hogy nem találni olyan gyártót amelyik az ő elképzelése alapján készít hasítóéket.

(#47623) kavalkád


kavalkád
aktív tag

én már teljesen elvesztem a hasítóék témában, de a belinkelt könyveket megnéztem:

> A hasítóék vastagsága a körfűrészlap vastagságánál 0.2 mm-rel nagyobb.
ez itt a körfűrészlap vastagságáról ír, nem pedig a vágás szélességről. én ezt úgy értelmezném, hogy a korong vastagsága, fogak nélkül.

> Az éket a fűrészlap vastagságához viszonyítva cserélni kell úgy, hogy az ék vastagsága 0,2-0,5 mm-rel haladja meg a fűrész által vágott rés szélességét.
ez pedig a vágás szélességéről beszél és egy kép is van ami egyértelművé teszi, hogy a fogak szélességét is belevonta a képletbe és ahhoz képest a növelt érték.

úgy látom a szakirodalom sem tud megegyezni egymással a témában :)

[ Szerkesztve ]

(#47624) exlepra válasza kavalkád (#47623) üzenetére


exlepra
tag

A lap szélessége és a fogak/vágás szélessége két külön dolog ezt a könyv írója is jól tudja.
A GTS útmutatóban jól benne van, hogy az ék a lap és a fogak szélessége között kell legyen, most fejből nem vágom de mintha 0.2mm lenne.

[ Szerkesztve ]

(#47625) kavalkád válasza exlepra (#47624) üzenetére


kavalkád
aktív tag

én sem állítottam mást.
viszont a 2 belinkelt könyvben 2 eltérő információ van 2 eltérő írótól.

(#47626) SchumiBácsi válasza pacman_123 (#47595) üzenetére

A drága lapnál se írja egyértelműen a platólemezt, csak a rétegeltet. A platólemez meg olyan rétegelt, aminek egyik oldalán van egy csúszásmentes bevonat, a másikon meg egy sima bevonat.

A mai program során egy 19mm békebeli bútorlapot vágtam és az elmélet bebizonyosodott: ugyan elvágta de azért maróval végigszaladtam az éleken. Ezzel az utókezeléssel már elérhetővé vállt az elővágós lapszabászgépek általi vágáskép.

A tömör vagy kemény fa az utolsó amit vágok a géppel. Többször is írtam: MDF, laminált bútorlap, és bevont rétegelt. Persze lesz egy kisebb deszka kategória a kevésbé fontos helyekre, arra egy normál kereszt és hosszvágó lap lesz. Ebből következik az is hogy deszkás dolgokhoz ritkább fogak lesznek, a bútorlap/MDF sűrűbb fogak - anyagváltás = korongcsere.

Aztán lehet rossz de én ilyen elméletesedő kis g/ci vagyok :D

De sose származott belőle még hátrányom, minden amit eddig valaha gyártottam, vagy amivel dolgoztam nem okozott váratlan meglepetést.

Nem fa, hanem vas: ha a bolti árat veszünk egy ma már sztem 100ezerrel drágább eszköz de külön-külön is százezres tételek az egyes funkciók. Kicsit más stílusban megterveztem, aztán legyártottam. Volt egy izgalmas délután a festés előtt egy terhelési próba keretein belül.

A súlyokhoz hozzájön egy, az akkori 70kilós súlyommal elvégzett edzés is. Így például oldalanként a húzódzkodó 170kilót is kapott - ez együttesen 350kiló testtömegű embernek felelne meg (ha törni akar még itt eltörhet alapon). Nem hogy nem tört, meg se ereszkedett. Egyedül a tolódzkodó süllyedt 2-4mm oldalanként ami 1-1mm eltéréssel állt vissza, ezért a 42-es csőbe amin függeszkedik, beletoltam egy 35öst így lényegében dupla keresztmetszetű lett és azon is gyúrhat akár 150kilós ember anélkül hogy az eszköz végzetesen eldeformálna. Ezek után szétnézhetsz de még konditermi gépet se találsz 120-150kiló feletti terhelésre méretezve, az enyém meg 150kilórol indul. A fűrészt formáló állvány egyenként 800kilót is bírna. Nincs jelentősége de a konstrukció már így adta ki :D

Itt még hozzátenném hogy a webshopbeli erőkeretnél a 300kiló terhelhetőség az a súlyzórúdra és a felhelyezett súlytárcsákra vonatkozik. Embert nem is ír ez általában 120kiló.

Rendkívül masszív, talán ha 1mm oldallengést engedő kivitel. Pár hónap és verzió azért átment az elméleti tervezőasztalon, de amikor végre kész lett, improvizálás nélkül leszabattam mindent hozzá és itthon csak hegesztettem. Egy percre se merült fel a gyakorlatban hogy valamin módosítsak mert tudtam hogy jó a terv.

Szóval visszatérve a fűrészeléshez, itt is kezdem átlátni hogy bár lehet vágni a gyári koronggal is, de bútorlaphoz egyértelmű hogy egy sűrűbb fogazású korong kell. Ha jól emlékszek pont te mutattál egy Freud kollekciót, ami olyan szépen zenélt a gyári sikítása után, szóval nem értem a problémát. Lehet túl van gondolva a korong, ezt nem is vitatom. De amikor majdan beleteszem a célkorongot, nem nagyon gondolkodok rajta hogy fog vágni, mert ennyi utánajárással nagy az esélye hogy jót vettem és csak arra ügyelek már hogy szép finoman tolom az anyagot.

A hasítóéket a továbbiakban majd felülvizsgálom, mert az igazat megvallva 2szer is elaludtam a könyvön amíg az alkatrészjegyzéket oda-vissza lapozgatva beazonosítottam. A meghúzás után nekem most így fix, kézzel nem állítható úgy mint a videón.

[ Szerkesztve ]

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47627) pacman_123 válasza SchumiBácsi (#47626) üzenetére


pacman_123
tag

"Ha jól emlékszek pont te mutattál egy Freud kollekciót, ami olyan szépen zenélt a gyári sikítása után, szóval nem értem a problémát."

A milyen problémát? Hogy miért szaggatta a gyári lap? (már megint hiányosan fogalmazol: melyik fűrészednek a gyári lapja??) Feltételezem a GTS 10 gyári lapjáról beszélsz, és ha így van, én nem értem a problémádat. Az egy fához való hosszvágó lap és én fát vágtam a Freud hosszvágójával is, ekkor beszéltem a "zenés" különségről, nem bútorlap esetén.

Igen, én voltam, ebban a posztban. Abból a kollekcióból az egyik egy bútorlap vágásához való lap volt, és akkor és azóta legalább 2x írtam le hogy bútorlaphoz bútorlapvágó lapot vegyél. Ne egyszerűen sűrű fogazású lapot, hanem bútorlapvágót. Ami éppen véletlenül sűrű fogazású is, de a fogalak (egyenes-trapéz) és a fogszög (negatív) ugyanannyira fontos. Az nem fogja szaggatni a bútorlapodat.

De ezt is linkeltem már, ebből is kiderülhetett volna számodra hogy egy 24 fogas, váltottfogú lap tépni fogja.

"A platólemez meg olyan rétegelt, aminek egyik oldalán van egy csúszásmentes bevonat, a másikon meg egy sima bevonat." - tudom, hiszen ezt is írtam neked, hogy építettem ilyen anyagból gépet. Gondolom nem koloniál szekrénysort gyártasz belőle. és nem heti 20 táblát szeletelsz fel. Vagy igen? Ne agyalj már annyit hogy mivel vágd el, meg hogy nem találsz lapot amihez le van írva hogy PLATÓLEMEZ VÁGÁSÁRA. Nem lesz ilyen. Én speciel egy kis Bosch kézi fűrész gyári lapjával vágtam fel a nagyját, arra pont jó volt. Szaggatta kicsit de kit érdekelt - gép lett belőle, nem az angol királynőnek kávézóasztal. Ha te meg szépen akarod vágni (mégis mi lesz belőle hogy ennyiszer említed meg a vágását?) , ott a merülőd + síned, de akár a bútorlapvágó lap is. Csak én azokat sajnálnám erre, a platólemeznek az egyik oldala nemcsak sima, de elég kemény is -> nem tudom mennyit venne ki az éléből a fűrészlapoknak. Mivel egy ilyen platólemez kurva nagy táblában jön (1250x2500) sztem a merülőddel fogod szeretni felszeletelni, legalábbis a nagyja méreteket. És ha jól emlékszem írtam erre is, hogy erre a célra meg vegyél egy legsz*rabb (legolcsóbb) lapot. Véletlenül se azokat használd amit linkeltél - egy 14 vagy 17(!) ezer forintos lapot.

"itt is kezdem átlátni .... mert ennyi utánajárással " - úgy érted, egyszer végre elhiszed amit leírunk :)

Tehát még egyszer: Nem sűrű fogú, hanem b-ú-t-o-r-l-a-p-v-á-g-ó. Ezzel nem lősz mellé.

Amit te linkeltél Bosch lapot, sűrű fogú de váltottfogas, a fogszögről sincs infó rajta. Sokkal szebben fogja vágni a bútorlapot mint a 24 fogas, de nem olyan szépen mint egy erre tervezett lap, hidd el.

A kézi (merülőfűrészedbe) meg nem tudom minek veszel egyelőre bármilyen lapot. Kipróbáltad már a hozzáadott 48 fogas Makitát?? Ugyan told már végig lszi egy bútorlapon. Én megtettem már, bútorlapon ugyan csak próbából mert én nem szeretem ezt az anyagot. De borotvaéles lett a vágásnyom. Ki kéne próbálnod neked is.

Amúgy jól néz ki az a gyúrós gép, gratula! Tudsz te tervezni meg úgy néz ki kivitelezni is. Akkor már csak a fogalmazáson kell javítani. 2x kevesebbet de pontosabban, hogy ne kelljen annyit visszakérdezni

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47628) SchumiBácsi válasza pacman_123 (#47627) üzenetére

Az index fórumos összevetést most látom először - de lehet elkerülte a figyelmemet, én már nem keresem vissza hogy történt.

Az olcsó Bosch lap inkább csak MDF-re van tervezve, semmi laminált vagy abrazív anyagra. Igen, a platólemez sima oldala rendkívül kemény így azt ha nem egy feláldozható koronggal akkor célkoronggal esek neki.

A Makitán kifejezetten favágásra való korong van. Azt én laminált bútorlapba be nem engedem. Főleg nem abba amiből még van egy kis mennyiségben itthon: ez még múlt századbeli 20mm vastag kétoldalt laminált bútorlap - békebeli :D

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47629) mdk01 válasza Soká (#47621) üzenetére


mdk01
addikt

Nem olvastam a szakirodalmat, gondolom belinkeltétek ide, majd visszanézem és átolvasom.
Gyanítom rosszul van leírva benne egyébként, vagy azért mert félre van fogalmazva, vagy azért mert maga az író sem volt tudatában annak mit is ír.

A forgácslapokban MDF-ekben is van feszültség. Nem akkora mint egy tömörfában de sokszor előfordul.
Engem még úgy tanítottak bútorlapot szabni, hogy volt egy "szabász" körfűrésztárcsa amivel elölvágó nélkül, körbe 10mm-rel le volt szabva minden lapalkatrész szabászméretre, majd ezt követően felkerült a "pontos" körfűrésztárcsa és elölvágóval minden alkatrész le volt szabva pontos méretre.
Ennek két oka is volt.
Az egyik, hogy a nagy tábla görbe,vetemedett is lehet, főleg a vékonyabb lapok ezért nem mindig ér hozzá az elölvágóhoz(asztal sík+1mm) a bútorlap, tehát nem ért semmit.
A másik pedig, hogy a nagy táblában van feszültség és a vágás után meg tud görbülni élre(pár milliméter) akár egy ~200x50cm-es lap(lásd. Winner 1-2évvel ezelőtt írt ide egy hasonlót)
Ahol tanultam ott az Altendorf-on volt egy pneumatikus lap leszorító(elég extra dolognak számított, olyan mint manapság a táblafelosztó gépeken) ami megoldotta, az elölvágós problémát, de az élre elgörbülést nem. Pontos méretre szabáskor használtuk is, mikor hosszú keskeny alkatrészt kellett vágni.
Abban az időben nem sok helyen szabtak így, mert nem tehették meg, de nekünk így tanították és így is csináltuk.
Az elölvágós problémát a táblafelosztó pneumatikus leszorító gerendája orvosolja, vagy ha az nem, akkor manapság már mindenki elölmarós élzárógépet vesz ami 1mm-t lemar az élből mielőtt felrakja az élzáró anyagot, ami szintén orvosolja a kitöredezett élt.
A lapanyag feszültség problémája megmaradt, azt mindenki megoldja ahogy tudja.

(#47630) mdk01 válasza Grizzlu (#47598) üzenetére


mdk01
addikt

Kezdő asztalosként nem veszek új gépet, mert nem tudok.
Vissza nem térítendő támogatás nincs önrész nélkül, ráadásul először ki kell fizetni az egész gépet, majd visszakapod talán egy év múlva az X százalékát. Ez több tízmilliós tétel, nem életszerű.
Egy cégnél nagy gépet sem feltétlen érdemes venni ugyanúgy ahogy kézi gépet sem.

[ Szerkesztve ]

(#47631) Grizzlu válasza mdk01 (#47630) üzenetére


Grizzlu
tag

Értelek én, de azért akad az az eset, hogy van pár milliója az embernek rá (örököl, összeszedi magát külföldön, elad ezt-azt, etc.), és ezen alapon próbál meg pályázni ilyen jellegű támogatással egyből új, tartós gépekre, még ha kezdő is.

Csak arra voltam kíváncsi - főleg a nagy Felder-vita miatt - hogy mégis melyik márkára szavaznál, ha feltétlenül választani kellene.

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47632) mdk01 válasza Grizzlu (#47631) üzenetére


mdk01
addikt

Ha ilyenben gondolkodnék akkor egy felsőkategóriás használttal kell elindulni(persze észnél kell lenni a vásárlásnál) úgy hogy rendbe van téve, ami majd kitermeli pár év alatt a kicsivel jobbat és így tovább míg az ember nem vehet magának egy újat.(lásd. ismét Winner-éket)
Nagyon sok variáció van, kinek mi a profilja, mire van lehetősége, milyen jó vétel van éppen a használt piacon stb.
Most nem azért, hogy a Federt tovább piszkáljam, mert nem érdekem, de ha nem felejtem el lefényképezem a párhuzamvezető megoldásukat legközelebb a kollégámnál, az is megérne egy tökön rúgást.

(#47633) Soká válasza nullpoint (#47591) üzenetére


Soká
senior tag

Csak azért nullpoint hozzászólására reagálok mert végül is ő dobta be a közösbe a hasítóék vastagságának kérdését.
A teljesség igénye nélkül szeretném összegezni a dolgokat.
Ahogyan én látom, ez egy olyan téma ahol tetten érhető az, hogy a magyar tankönyvgyártásban átadódnak bizonyos (vélt) szabályok. Tehát amikor nullpoint elmondja, hogy milyen vastagságúnak kell lennie a hasítóéknek, akkor - tulajdonképpen helyesen - felmondja azt a leckét, amit annak idején megtanulhatott. Mert a magyar tankönyvekben valószínűleg mindegyikben ez található. Megérdemelne egy nyomozást, hogy vajon mikor és ki írta le először azt magyar nyelven, hogy a hasítóék vastagabb legyen mint maga a vágásnyom, de tekintetbe véve azt, hogy angol nyelvű szakirodalomban ilyennel nem nagyon találkozni (nekem nem sikerült) ebből arra következtetek, hogy ez vagy egy téves megállapítás eredménye vagy egyszerűen egy elavultnak tekinthető megközelítésé, amiben az elgondolás velejét az ad(hat)ta, hogy ha az ék kicsivel (0,2-0,5mm) vastagabb mint a vágás szélessége, akkor biztos, hogy nem csapódhat vissza az anyag (ami a legfontosabb) és még az is biztos, hogy az esetleg (és jó eséllyel) kóválygó fűrészlap sem kóstol bele az anyagunkba. Az, hogy esetleg az ék megfogja kicsit az anyagot? - hát Istenem, úgyis nyomni kell azt a munkadarabot, főleg ha életlen kicsit a fűrészlap, meg sem fog kottyanni az a kis plusz erőfeszítés. És az sem gond, hogy az ék kicsit szétnyomja a vágandó anyagot, hiszen mi rátartással dolgozunk, a steller eleve kifelé áll és nem párhuzamosan...
Amikor ezeket az adatokat elhintették a magyar tankönyvekben, akkor szerintem még a keményfémlapkás fűrészlapok sem voltak ismertek, az egészet a hajtogatott élű HSS lapokra találták ki.
Itt van példaként a neten fellelhető Sydorko György nevével fémjelzett kiadvány 2008-ból, ami akkor kormánytámogatással készült, de őszintén szólva felettébb hiányos szakirodalmi forrásmegjelöléssel és ha valaki nekem azt mondja, hogy ez az ábra a 2000-es években készült, akkor lombfűrésszel vágok ki neki egy új hasítóéket:

Ezzel szemben az angol nyelvű irodalomban jellemzően a vágásrésnél nem vastagabb hasítóékekről esik szó. Persze, biztosan van ezeregy könyv, ami a neten nem elérhető, de én úgy gondolom, hogy mondjuk a brit Egészségügyii és Munkavédelmi Hatóság kiadványa nagy valószínűség szerint nem tartalmaz óriási tévedéseket. Ott pedig ez az ábra szerepel:

És még egyszer az idézett Felder is:

De ezen kívül akad egy csomó egyéb is, például a hitelesnek ugyan nehezen tekinthető barkácsgépek is jellemzően ugyanabból a forrásból dolgozva ajánlják nagyjából ugyanazt.

A lényeg egyébként a következő szerintem: a hasítóéknek egyértelműen vastagabbnak kell lennie mint maga a körfűrészlap teste, hiszen az ha hátul a fogak belekapnak az anyagba, attól csak a vágásképünk lesz csúnyább, a fog utat talál magának a munkadarabban, ha kell, viszont ha a lap maga szorul meg, ott már olyan súrlódások lépnek fel, ami létrehozza a munkadarab visszavágását.
A vágásrésnél vastagabb hasítóék egyfajta biztonságiutas megoldás, ami ugyan nem segíti a pontos, mérethelyes és könnyű vágást, de amíg nem akad el benne a munkadarab, amíg nem nehezíti meg túlzottan az előtolást, addig véd minket és védi a munkadarabot.
Szóval, véleményem szerint a lényeg, hogy a hasítóékünk vastagabb legyen mint a fűrészlap és max. 0,4mm-rel legyen vastagabb mint a vágásnyom. Aki ezt betartja, nagy hibát nem követ el.

Én magam számára azt tekintem követendőnek, ha a hasítóék közelít a vágásnyom szélességéhez.
Persze, ez az elmélet, a gyakorlatban pedig cseppet sem mellékes, hogy keményfát, puhafát, vékonyat vagy 3colosat akar vágni az ember.

[ Szerkesztve ]

(#47634) SteveL03


SteveL03
újonc

Sziasztok! Új vagyok itt, de a google jóvoltából már olvasgattam itt korábban hasznos eszmefuttatásokat. Szeretném a tapasztaltabbak segítségét kérni gépválasztás ügyben. Kicsi, de annál zsúfoltabb műhelyembe szeretnék egy jól használható, könnyen költöztethető szalagfűrészt venni. A régi öntöttvas vázas csodák és a házibarkácsok kizárva. Fémipari kapcsolataim csökevényesek (nincsenek), úgyhogy nem szeretnék olyat venni, ami nem teljesen jó (akár rejtett hibás), ezért inkább újban godolkodom. Sok olvasgatás, videónézés után eléggé leszűkült a kör, de azért vannak még homályos foltok, kétesélyes jelöltek. Egyik befutó jelöltem a Metabo BAS 318. Műszaki adataiban hasonló gépeket nézegettem még, az árszínvonala ennek még elfogadható számomra (max 200e). Jól gondolom, hogy ilyen tudású gépnél ami ennél sokkal olcsóbb, az már gagyi? Versenyben van még a Makita LB1200F és a Holzstar HBS 351-2, utóbbiról nem nagyon tudni semmit a műszaki adatokon kívül. Az Einhell, Güde, Sheppach és társaiért érdemes pénzt adni? Várható felhasználása: nem fog napi 8 órában menni, inkább csak kiegészítőnek kell, de akkor legyen pontos, precíz, megbízható. Az asztala legyen elég nagy (ezért vonz a Holzstar), alkalmanként egy-egy kisebb rönköt is fel lehessen vele vágni (min 17-18cm vágásmagasság). Kösz a türelmet, aki végigolvasta. Várom a hasznos tanácsaitokat.

(#47635) Soká válasza SteveL03 (#47634) üzenetére


Soká
senior tag

Kevesen lesznek, akik mindhárom gépet ismerik és használták :)
Olyat viszont sokat ismerek, akik a makitát használják és én még rosszat nem nagyon hallottam erről a gépről. Természetesen ezek nem igazán rönkvágásra kitalált gépek.

(#47636) pacman_123 válasza SteveL03 (#47634) üzenetére


pacman_123
tag

Szia,

Nagyon hamar meg fogod utálni akármelyik gépet, ha rönkszeletelésre akarod használni, max nagyon-nagyon-nagyon ritkán tedd. Ezek nem gatterolásra vannak kitalálva. Illetve: hosszban vagy keresztben akarod a rönköt szeletelni? Egyikre se igazán rátermettek ezek a kategóriájú gépek, utóbbira ráadásul ott a láncfűrész. Ha meg hosszban szeretnéd felvágni, nem tudom mennyi hasznosat lehet kihozni ~15-17 cm átmérőjű rönkökből. Mondjuk kérdés: mit az amit kihoznál belőlük.

Én a rönkszeleteléshez itt jártam a legközelebb, de ahogy láthatod csak egy 13 centis akácrönk széléből szedtem le körben, hogy minél kevesebbet kelljen leesztergálni.

Szóval nekem egy Makita LB 1200F van, most lesz februárban 3 éve hogy megvan, itt vettem. Én nagyon szeretem. A legvastagabb vágása ez volt, ami ennek a bortartónak lett a teteje meg az alja, Ez egy 15x15x5cm-es diófadarab. Nem éppen úgy szaladt át rajta, mint kés a vajon - de elvágta. Leginkább körvágó sablonnal körvágások, vagy pl íves vágások: mikor tesóm kisfiának csináltam a ennél a hintalovát , ott használtam még sokat pl a tisztítómarós nyersanyag előkészítésére (sablonhoz közeli méretrevágásra). Vagy ennél a kis széknél pl a fadugók elkészítéséhez is jó volt. Stb, hosszú a lista. Nagyon hasznos jószág, ha arra használják amire igazán való.

Asztala öntvény, masszív, nekem a méretével nincs baj (mit szeretnél leginkább vágni hogy a méret lényeges?).

Szalagfeszítés, beállítás nem bonyolult. Amikor végzek a munkával, hátul van egy gyorsfeszítő kar, amit kiengedek, és ha áll 2 hónapig magában (néha megesik, lévén csak hobbistaként nyúzom a fát), akkor sem feszül feleslegesen a szalag. Nem tudom a többin van-e ez, nem néztem utána. Mindenesetre több mint hasznos tulajdonság.

Ami igen hülye rajta az a két ajtónak a rögzítő gombja, fel nem fogom miért kellett tekerősre ÉS beakasztósra tervezni. Mindegy, olyan sokat nem kell azért nyitogatni.

Ami még kifejezetten tetszett a Makitában, hogy gyárilag adnak hozzá 4 szalagot amik elég jó minőségűek is. Azokból még egy sem szakadt el. Egyszer kipróbáltam a Forestil éledzett lapokat (6-10-16mm széleseket) a Sziget-szer -től. Tényleg szépen vágnak, éltartóak is, annyi hogy a 6mm-es az kb 10 munkaperc után elszakadt :( De a másik kettő még OK. A Makita szalagok elég jól bírják, a a 4 szalag közül csak a 3 favágó szalagot használtam még, az 1 db fémvágót eddig még nem.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47637) kavalkád válasza SteveL03 (#47634) üzenetére


kavalkád
aktív tag

> Az Einhell, Güde, Sheppach és társaiért érdemes pénzt adni?

nem.

(#47638) Grizzlu válasza mdk01 (#47632) üzenetére


Grizzlu
tag

Ne felejtsd el! Köszi!

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47639) Soká válasza kavalkád (#47637) üzenetére


Soká
senior tag

Szerintem ezt sem lehet ilyen egyszerűen elintézni.
A Scheppach azért nem csak azt a barkács kategóriát jelenti, amit mi itthon ismerünk.
Tessék megnézni, hogy mondjuk a Makita hányféle szalagfűrészt kínál és mondjuk a Scheppach.
nem hiszem, hogy ilyen kínálatuk lenne hosszú ideje ha szóba sem jöhetnének. A kérdés mondjuk az lenne, hogy a Scheppach BASA3 például versenyben van-e a Makitával? Kép alapján nem tudnám megállapítani, legfeljebb hangzásra szimpatikusabb a Makita :) De ez a video engem nem rettentene el a Scheppachtól.
Amikor Németországban volt egy barátom és volt szó arról, hogy hozzon egy gépet, akkor volt egy ex-asztalos kollégája, aki német létére nagyon Scheppach-párti volt.

[ Szerkesztve ]

(#47640) mdk01 válasza Soká (#47633) üzenetére


mdk01
addikt

Köszönjük az összefoglalót.

"A lényeg egyébként a következő szerintem: a hasítóéknek egyértelműen vastagabbnak kell lennie mint maga a körfűrészlap teste, hiszen az ha hátul a fogak belekapnak az anyagba, attól csak a vágásképünk lesz csúnyább, a fog utat talál magának a munkadarabban, ha kell, viszont ha a lap maga szorul meg, ott már olyan súrlódások lépnek fel, ami létrehozza a munkadarab visszavágását."
Mikor olvastam a hsz.-od elejét pont ezt akartam írni, hogy a visszavágásért leginkább a tárcsa a felelős ha megszorítja az anyag két oldalról. Ha ennél vastagabb a hasítóék akkor már nem tudja visszavágni az anyagot.

"...és ha valaki nekem azt mondja, hogy ez az ábra a 2000-es években készült, akkor lombfűrésszel vágok ki neki egy új hasítóéket:"
Szerintem ez a fajta hanyagság figyelhető meg a hasítóék méretének meghatározásakor is.

hogy ha az ék kicsivel (0,2-0,5mm) vastagabb mint a vágás szélessége, akkor biztos, hogy nem csapódhat vissza az anyag (ami a legfontosabb)
Az ék nem lehet vastagabb a tárcsánál, mert egyszerűen nem lehet eltolni az anyagot. Beleütközik és megáll az anyag ez biztos.

pdf:
"Az ék magassági irányban is állítható, kiállása a fűrészlap
felett 30 mm-nél vékonyabb faanyag fűrészelésekor 20mm, 30 mm-nél
vastagabb anyag esetén 30mm legyen."

Ezt nem hallottam/láttam még sosem, és értelmét sem látom. A rajzon is mutatja a 2mm-t, meg le is írja, hogy nútolsához vissza kell állítani.A legjobb ha visszaáll pár millimétert a nútolás miatt.

(#47641) Soká válasza mdk01 (#47640) üzenetére


Soká
senior tag

" Beleütközik és megáll az anyag ez biztos."

Anélkül, hogy valaha kísérleteztem volna ezzel, az anyag fajtája mérete is befolyásolja ezt. Induljunk ki abból, hogy a hasítóék, mint az sok rajzon látható is, valóban ék alakkal kezdődik, szóval olyan gond nincs, hogy a munkaanyag tompán nekiütközik. Az meg, hogy szorul az éken az anyag, az akkor is megtörténik ugyebár ha az anyag valóban vetemedik és szeretne rászorulni az ékre. Szóval, én a magyar szakkönyvíró szakiknak elhiszem, hogy elmegy a plusz 0,2-0,2mm-es mérettel is a dolog, de ez kb. olyan túlbiztosítás, mint ahogy minden fűrészgépben az inzert mélyebben van, nem mernek a szintbehozással bűvészkedni.

(#47642) Grizzlu válasza Soká (#47639) üzenetére


Grizzlu
tag

Nekem is szimpatikus a Scheppachok némely gépe.

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47643) Soká válasza Grizzlu (#47642) üzenetére


Soká
senior tag

Akinek van hasonló kategóriájú szalagfűrésze (nekem csak kis barkács van) szerintem ezen videó alapján össze tudja hasonlítani a sajátjával. Itt meg az látszik jól, hogy max. terhelésnél hogyan viselkedik.

(mindez nyomokban sem tartalmaz rábeszélést, a Makita olcsóbb mint ez a Scheppach)

(#47644) SchumiBácsi válasza Soká (#47643) üzenetére

Azonkívül hogy gyorsított felvétel, engem sokkal jobban érdekel hogy tud egy videón a hangsáv 5mp-et is elcsúszni. Sose értettem...

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47645) mdk01 válasza Soká (#47641) üzenetére


mdk01
addikt

"Anélkül, hogy valaha kísérleteztem volna ezzel, az anyag fajtája mérete is befolyásolja ezt."

Persze kisarkíthatjuk, lehet a körfűrészlap egyik oldalán pár milliméter leeső anyag ami elhajlik, vagy lehet polisztirol lap amit vágunk.Nagy általánosságban kellene a témáról beszélni ami minden esetben megállja a helyét.
Nem tudom érthetőbben leírni és nem tudok a laminált lapos vágásnál(szétcseszi a vágott élt a hasítóék) életszerűbb példát hozni, sajnálom.
Most úgy érzem megfordult a dolog és nekem kellene azt mondani, hogy állj oda a géphez és vágjál vele úgy, hogy vastagabb hasítóék mint a vágási szélesség.

[ Szerkesztve ]

(#47646) SteveL03 válasza Soká (#47643) üzenetére


SteveL03
újonc

Nem feltételeztem hogy valaki mindhárom gépet ismeri :). Elég ha eggyel van tapasztalata, és azt megosztja, akár jó, akár rossz. A Basa 3 a linkelt videók alapján elég meggyőző, és még az ára is éppen határeset. Azt hiszem, felveszem a jelöltek közé. Köszi.

(#47647) SteveL03 válasza pacman_123 (#47636) üzenetére


SteveL03
újonc

Rönk alatt olyasmit értek, ami a képeiden is van. Vagy még rövidebb, tűzifa méretű darabokból anyagot kinyerni, főleg hosszvágással. Van saját erdőm (inkább csak erdőcske), ahonnan többféle fajta fához is hozzájuthatok. A nagy része akác, de van 6-7 másik faj is kisebb számban. Főleg kisméretű alkatrészekhez (játékok, kisebb használati tárgyak, nyelek) való anyagot szeretnék kinyerni.
A másik felhasználási terület lapanyagok (főleg rétegelt lemez) íves vágása, ehhez jönne jól a minél nagyobb asztal. Terveimben van még támlás szék készítés, egy darabból szabott, ívelt hátsó lábakkal. Ehhez is jobb a nagy asztal.
A Makita sok szempontból szimpatikus (van néhány Makita gépem, és csak jókat tudok róluk mondani), az általad leírtakat is bele fogom kalkulálni. Köszi.

(#47648) Soká válasza mdk01 (#47645) üzenetére


Soká
senior tag

Közöttünk ebben nincs érdemi vita mert én is úgy gondolom, hogy helytelen vagy nem szerencsés a magyar szakkönyvek "direktívája" erről a pluszos hasítóékről. És persze, hogy nem tesz jót a bútorlap élének ha feszegetjük, még ha emiatt szerencsés esetben nem is lesz kuka a munkadarab.

(#47649) nullpoint válasza Soká (#47648) üzenetére


nullpoint
senior tag

Írtam azt is hogy búrorlapnál nem szerencsés a szélesebb ék, de itt divat egy szövegből kiemelt szón rugózni. Bár gondolom te is felvágtál pár sokezer tábla bútorlapot és te is meglepődve tapasztaltad hogy némelyik laminált forgácslap is úgy össze tud szorulni hogy megállítja a szerszámot, visszabaxni meg nem tudja a fűrészlap mert 70-80 kiló egy tábla.

Ugye azt is tapasztaltad amikor felvágtál sokszáz köbméter deszkát, hogy milyen jó is a 2colos és 20cm széles pallót vágni ami egy kicsit még nedves is, ugye mert egy héttel előtte még csicsergett a madár rajta. Ugye próbáltad már hasítóék nélkül ugye? Utána próbáltad a szélesebb hasítóékkel is ugye? És tapasztaltad hogy akkor lehet vágni a gerendát rendesen , ugye?? Ugye tapasztalatból beszélsz, UGYE?????

Mert én tapasztalatból beszélek és bizonyítani is tudom.

Azért mert te az 5mm vastag balza lécedet elvághatod hasítóék nélkül, meg vágásnál vékonyabb hasítóékkel szerelt gépen is, attól még a gerendát NEM szabad úgy mert rohadt balesetveszélyes. Azért lett így kitalálva hogy megmaradjon a keze embernek.

Azért írtam ebbe a topicba mert azt hittem ez igazi asztalosok gyűjtöhelye.
Nem, ez nem az. A külső szemlélő számára ez arrogáns laikusok gyülekezete. Tisztelet a kivételnek.

A laikussággal nincs baj, ismerek pékből meg gépészből lett profi asztalosokat. Ismerek tűzoltóból lett fényezőt. Mindegyik profivá vált, mert érdekelte a dolog és megtanulta.

De nagyon nagy baj amikor valaki nem ért valamihez , és nem akarja megérteni, és próbálja a butaságát megmagyarázni olyannak aki ért hozzá.

Legyetek már kedvesek és sétáljatok már be egy faipari szakiskolába és kérdezzétek már meg a dolgokat. Kaesz Gyula Faipariban végeztem, nyugodtan találkozhatunk ott is gyerekek, és bemehetünk együtt. Állok elébe.

De addig is ne hülyézzétek már le a tankönyvek íróit. Meg azokat se akik tudják és értik hogy mi miért működik úgy ahogy.

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#47650) Winner_hun válasza nullpoint (#47649) üzenetére


Winner_hun
félisten

Iskolában se mindig mindent úgy tanítanak ahogy az van. Nálunk is beszélt baromságot némely tanár, pl. ajtónál és/vagy ablaknál a festékrés (vagy mi volt az általuk hangoztatott "pontos" neve, már nem emlékszek rá) volt az egyik borzalom.

Ugye próbáltad már hasítóék nélkül ugye? Utána próbáltad a szélesebb hasítóékkel is ugye?
Ebből csak a vékonyabb hasítóék maradt ki, de sebaj. Vágd a vastagabban, nekünk jó lesz a vágásképnél kicsit vékonyabb is, az is megakadályozza a visszavágást, annyit nem húz össze az anyag hogy a fűrészlap ne tudja magának kiszedni a felesleget és legalább nem kell a hasítóékre ráfeszült anyaggal pluszban küzdeni.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.