Hirdetés
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
Új hozzászólás Aktív témák
-
yooccoo
aktív tag
válasz r.levente75 #35901 üzenetére
ilyen egyáltalán nem jellemző, hacsak mégsem garanciális hiba volt, adtak árajánlatot és nem kérted a javítást, akkor szokott ilyen előfordulni
-
raidx
őstag
válasz yooccoo #35899 üzenetére
Aluminium forrasztása, esetleg galvanizálása házilag?!? Igen! (*EM)
Bár kevesen tudják, de elég egyszerűen lehet forrasztani a sokak által forraszthatatlannak, vagy mások szerint csak csak titkos keverékkel való kezelés után forraszthatónak tartott fémet. Be kell vonni cinkkel, azután lehet forrasztani, galvanizálni, stb. A bolti csodaanyagok is ezt teszik, sőt valószínűleg azonosak a következőkben leírt filléres megoldással:
10% trisót (trinátriumfoszfát, háztartásiban kapható), 10% ammóniákszódát (háztartásiban, vegyszerboltban van, egyébként ammóniumhidroxid a beceneve, ezt a varázsszót kell mormolni, vagy a képletét lobogtatni. ) tartalmazó, 90C-fokos oldatban először zsírtalanítjuk a felületet. Ezután 1..2 percre a 40...50 fokra melegített, lejjebb leírt bevonófürdőbe tesszük, majd azonnal lemossuk a kivett tárgyat, mert a felület másképp oxidálódna. Ezután lehet pl. a közönséges gyantás 'cinnel' forrasztani, illetve bármely fémmel normális módon galvanizálni. A fürdőben vékony, de tertós cinkréteg képződik a fém felületén, ez oldja meg a problémánkat...
Ja, a bevonófürdő készítése: Fél liter vízben 50g nátriumhidroxidot, illetve másik fél liter vízben 30g cinkszulfátot oldunk fel. (Lám, mire jó a hengerelem cinkje, meg a ventillált kénpor, ha elégetjük... (háztartási, mezőgazdász szaküzlet, de otthon is lehet találni, mert sokan szeretik kénezve eltenni pl. a körtét. Legalább tudjuk, mit eszünk... ) A két oldatot kell összeönteni, és kész is a fürdő.Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX
-
Morphy
csendes tag
Sziasztok!
Két kérdéssel fordulnék hozzátok:
- mennyire elvetemült dolog ha a fürdőszobai mosdó szekrényre a 900x550-es munkalap úgy van kialakítva, hogy 2 db 18-as MDF lap össze van ragasztva, majd a mosdó kivágása után le van fújatva fehér színre? Az éleknél a ragasztás nem akar majd megrepedni? A komplett fújás miatt szerintem a nedvesség nem fogja zavarni a lapokat, de a repedéstől kicsit tartok.- a másik kérdésem az lenne, hogy a konyhában tölgy furnéros ajtó és fiók frontok vannak és szeretnék olyan mestert találni aki szépen fest vagy pácol. Budapest, Dunakeszi, Vác irányban.
Valami hasonló lenne az elképzelés:Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
nandow
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani Budapesten olyan lapszabászatot (vagy bármilyen boltot), ahol nagyon sok munkalap minta van kiállítva? Tényleg nagyon sok.
Párat már körbejártunk, de nincs még meg az igazi...Üdv!
-
-
attiati
veterán
Asztalost keresek emelhető magasságú számítógép asztal elkészítéséhez.
Tudnátok ajánlani valakit? (Bp., elfogadható ár, érti a szakmáját)
jellemzők:
* hidraulikusan emelhető láb középen (mint az irodai székekben), fogantyú emelésre emelné, nyomásra pedig lenyomja.
* fém tartó lábak
* minimális méretű asztallap ergonomikus formával (monitornak és billentyűzetnek)
(esetleg kihúzható billentyűzet és egértartó, könyöktámasz, kábelelvezetés)ilyesmi kellene, csak hidraulikus lábbal
(esetleg mechanikus tekeréssel emelhető) -
-
aszamóca
aktív tag
válasz attiati #35917 üzenetére
Egy szék-gázlift ehhez elég drága, mivel vékony, és hosszított kivitelt kell keresni hozzá.
Elsősorban egy ilyen lakatos, hegesztő, festő munka, és csak a tartólap az, ami az asztalos rész.
Ha egymásba csúsztatható zártszelvényből csináltatod mint a képen, az lényegesen egyszerűbb, és olcsóbb.
De való igaz, jobb lenne készen megvenned, hacsak, "pénz-ékszer nem számít."Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
MrChris
nagyúr
válasz attiati #35917 üzenetére
Mi ilyen zongiszékeket vettünk. Ezeknek a lába masszív dupla gázrugós, bírja a strapát. Hogy stabil legyen ennyi tartás biztosan kell. Hasonló rendszerű kellene hosszabb lábakkal. Egy oszlopon valszeg inogna az asztallap, fotón jól néz ki, de elég gyengének néz ki. Könyökölni, rátámaszkodni rá biztosan nem tanácsos. Alul nem árt ha van tömege. Szerintem marha sokba is kerülne egy hasonló egyedi rendes asztalt legyártatni. Inkább készek között keressél.
-
st6969
őstag
Elég láma kérdésem lesz
A minap került a kezembe egy hulladék darab bükk léc. A rövidebbik oldalán a vágási felület (igaz nem derékszögű volt, szóval "szemre" vágták, de) feltűnően sima volt, érzésre szinte mint egy gyalult fenyő. A bükköt is szokták gyalulni, mint a fenyőt, vagy elegendő egy sűrűbb fogú körfűrészlappal szabni? -
attiati
veterán
válasz aszamóca #35919 üzenetére
koszi mindenkinek. egyben valaszolok:
miert, mennyibe kerulne megcsinaltatni egy ilyen asztalt?
keszen alig van kinalat emelheto asztalbol ulo-allo munkahoz. (most a csavarozassal allithato magassagu asztaloktol eltekintenek).
raadasul ami van, azok tobbsegeben motorosak es 200e-tol indul az ar.
az ergonomikus asztallap meg meg ritkabb
ikeaban van egy kezzel tekerheto megoldas 60e ft-ért, teljesen fapados, semmi extra
szakik mennyiert csinaljak meg?
-
dr.ac
csendes tag
válasz thyeby #35916 üzenetére
Kedves thyeby!
Köszönöm a válaszod.
A Hammer majd kb. 10-15 év múlva lesz esedékes, ha kialakul valami ebből a hobbiból. Most az árától függetlenül kilőve: egy szűk lépcsőfordulón keresztül kellene lejuttatnom egy pince/szuterén jellegű helyre, ahol barkácsolok. A maga 250kg-jával ez elég nehézkesnek tűnik.
Ezért keresek valami kisebb, mozgatható megoldást, még ha minőség szempontjából ezek nyilván kompromisszumot jelentenek is.A K 3,1-es Metabo mérete már határeset, de ha jól látom, akkor ezt már nem forgalmazzák, a linkelt kiállítási darabot meg nem szállítják, csak személyes átvétel van a németországi Wendlingenben. A vicces az egészben, hogy tíz napja pont ott voltam... Ha a családot kipaterolom, talán be is fért volna az autóba, de most egy ideig nem vezetnék újra 2400 kilométert...
Szóval marad a Dewalt vagy a kisebb Metabo, amit vagy letesz egy futár itt az ajtó előtt, vagy 150 kilométert azért szívesen megyek érte Romániába, ha ott tényleg 215.000 Ft.
Már csak az a kérdés, hogy a kettő közül melyiket... -
thyeby
őstag
A Hammert leviszi Neked bárhova a Felder cég, és telepíti. Opció. (Egyébként túl azon, hogy ez már majdnem a profi kategória, értéktartó, könnyű eladni.)
Megvallom, szeretem a DeWalt márkát, és utálom a metebót, jómagam akkor is az utóbbit venném meg, ha egy áron kínálnák. Egyik se igazán jó egyébként ezek közül a kecskelábasok közül. Volt dolgom mindkettővel. Nehéz szépen egyengetni rajtuk. Három dolog nagyon nem tetszett a DeWalt gépen:
1 - Lóf@sz alulemez az egyengetőasztala. Ez befeketíti majd a szép fehér fádat, hiába eloxált. Ami még rosszabb, hogy a széle nincs megtörve. Éles. Beleakad a fűrészelt fa lépten-nyomon a felvezető asztal élébe.
2 - A késbeállító célszerszám még gyenge barkács kategóriának is nehezen adható el. Egy géppel kiütött lemezdarab.
3 - A stabilitása túl jó lett. Nagyon terpeszti a lábát. Ha az ember egyedül dolgozik, át kell szaladni a túlvégre kiszedni a vastagolóból a fát. És akkor jó nagyokat botlik. Jó esetben. Rossz esetben törli a betonba az orrát. Nem akartam elhinni, hogy a DW képes ilyen balfék kitalációkra.
Sok más dolog se tetszik még rajta, de azt nem írom, mert a metamó se különb azok tekintetében.
Szóval ha jobban kiszámolod, a DW árából simán kigurulsz érte Németországba. Nem vagyok biztos a dolgomban, de annak a gépnek már legalább:
- körmös behúzó hengere van, s nem gumi, amit hamar szétradíroz az ember fia.
- teflonbevonatú az egyengetőasztala, ha alaménijum is. De legalább jól csúszik, és nem fogja feketére a fát - már amíg a teflony le nem kopik.
- csendes, halkan teszi a dolgát, ha éles a kés - a kecskelábasok zörögnek, nyekegnek, na meg erölködnek.
- négyorsós asztalemelése van
- gyalulási képe szép, képes a tizedpontos gyalulásra
- leginkább javítható, ha romlik valami
- van rajta egy hosszlyuk fúróNna, ezek miatt tankolnék inkább most bővebben, mint később szaladgáljak, mint pók a falon, hogy most miként javítsam, és mennyiért. De ha megengedheted magadnak, bolond vagy, ha nem a Hammert veszed meg. Ár érték aránya kitűnő. És opcióként adnak hozzá egy vasat, amivel gyerekjáték húzigálni ide-oda.
Egyébként nekem a háromtízes metibó van meg - egy kis sheggdugacs szuzukival hoztam haza, meg vittem javítani. Kereket tettem alá, fél kézzel oda tolom, ahova kigondolom. Ha még forgalmaznák, rábeszélnélek, noha sose szívesen dícsértem - de nincs ennyiért jobb a piacon. Csak az ár/érték aránya nem kimagasló. Érdekes, hogy mióta nem forgalmazzák, százezerrel feljebb kúszott a piaci ára.Vagy meg nézz szét az osztrák használt piacon. hátha találsz egy szép példányt a picikékből. Az ezer km-ből megvan.
Egy hete jártam egy faesztergályosnál, és láttam nála egy pici kombigyalut. Két hét múlva ismét megyek oda. Kikérdezzem, miféle gép, és hogy van megelégedve vele?
Írj már inkább mail-ben. Nehezen bajolok itt a fórumon, a fiam gépje mellett kell guggolnom hozzá.
thyeby kukac gémélpont komTöbb fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Az imént tettek fel egy használt DW kombigyalut a jófogásra.
És az imént hívott engem telefonon egy úr, aki Németországban van, és logisztikával foglalkozik. Mondtam Neki, keressen fel Téged priviben, mert elképzelhető, hogy kilogisztikázza azt a 260-as matabót, hogy az ajtód elé kerüljön.
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
-
MrChris
nagyúr
válasz thyeby #35931 üzenetére
Hát ez még csak terv, ötlet. Pl itt keresném, kérdezném, ha már írják, hogy kiváló a kopásállóságuk. Meg OBI-ban is láttam. Nekünk pár polc le van ilyesmivel matricázva kb 15 éve amin a napi használatban lévő tányérok, edények vannak és még elég jó állapotban vannak. Persze nemtom mennyire alkalmas szőrős fa huzigálásra. A műhelyben a műhelyasztal szürke érdes konyhai munkalap szintén 15 éves, azok kapnak eleget, de kopni egyáltalán nem kopott meg a felületük. Ezt a fóliát kéne beszerezni, elvileg létezik, mert egyedi munkalapokra ilyet ragasztanak.
Szerk.: beelőztek és a jobbak sokkal jobb tanácsot tudnak adni
[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
(#35930) thyeby Köszönöm
Üdv,
szeretnék valami ilyesmi tolóasztalt készíteni alap barkács (Parkside) körfűrész asztalomhoz, úgy gondolom, sokat tudna javítani rajta. Segítenétek, hogy milyen anyagot használjak hozzá? A videoban rétegelt lemez van (8:34-nél jól látszik), de azon belül milyen? Bükk, fenyő, nyír...?
Mindenképp rétegelt lemezt használjak? Helyettesíteni nem lehet valamivel (bútorlap, táblásított fenyő...ezek könnyebben elérhetőek, rétegelt lemezt nehéz itt szerezni, meg hát elég drága is, csak egész táblában szoktak adni...Dél-Alföldi vagyok)
Persze, ha valakinek volna eladó darab táblája, annak örülnék (szoktam járkálni erre-arra, szóval, ha pl. M5-ösről megközelíthető, akkor el is tudnám hozni ) -
MrChris
nagyúr
válasz st6969 #35935 üzenetére
Laminált 18mm-es bútorlapból csináltam az alját, a két összekötőt pedig vastag, talán 28mm-es laminált asztallapból. Fenyőből is lehetne, a fűrész koronggal párhuzamos szálirányban. Alul a vezetőjét pedig gyertyánból, lényeg hogy minél keményebb és jól illeszkedjen. Meg hogy végül derékszöget vágjon
-
félisten
Sziasztok!
Van egy 90-es évek elejéről származó fenyő szekrénysorom vegyes állapotban.
Pár darabja nagyon szép, de vannak extra rossz állapotú darabok is: ajtók, oldal lapok.
Az anyaga részben fenyő, részben pedig 1-2mm vastag (igazi) fenyővel bevont (nem laminált) forgácslap.Variálható elrendezésű a bútor: vannak oldallapok, amiken 11cm-enként vannak lyukak és spéci csavarokkal lehet rögzíteni különböző magasságokban az egyes elemeket.
Vannak üveges, és rácsos ajtajú elemek, iróasztal és polcok.Az a kérdésem, hogy valaki tud-e vaalmit kezdeni vele. Elherdálni nem akarom, így olyan helyet keresek neki, ahol meg fogják becsülni, és lehetőleg felújítják.
Képeket hétvégén tudok küldeni.
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
arvaiz69
csendes tag
Szia!
Ha csak egyengető gyalugépet szeretnél vásárolni akkor inkább a Bernardo SP200 gyalugépet ajánlanám figyelmedbe! Ugyan még soha nem láttam élőben, de megítélésem szerint nagyon komoly gép. Ha egy ilyet vesz az ember akkor egy életre hálás lesz érte, hogy ez mellett döntött. Öntvény vas vázszerkezet, öntvény 180 cm hosszú asztal, három késes gyalutengely, 5 milliméter mély fogásvastagság, öntvény párhuzamvezető! Minden olyan ezen a gépen, amiről a magamfajta csak álmodozni szokott! :- ) Ez a gép örök élet! A nagynevű profi gyártók sem gyártanak ilyen időt álló gépet!
Ha komolyan gondolod a barkácsolást, hobbiasztaloskodást, akkor előbb utóbb rájössz, a hosszabb gyaluasztal mindennél többet ér! Annál könnyebben és pontosabban tudsz dolgozni minél hosszabb a gép asztala!
Ehhez a géphez már csak egy 300-as vastagsági gyalugépet kell venni és profi munkát tudsz végezni!
Egyébként a Naxgép-kernél az árból alkudni is lehet! Nem kerül többe mint az általad említett gépek!
Pár kép a gépről! Bízok benne elnyeri tetszésed!
Üdv.: Zoli -
szonDA
csendes tag
válasz st6969 #35935 üzenetére
Szia! Jófogáson hirdetnek darab rétegelt lemez táblákat, zömmel persze Bp-en pl itt: http://www.jofogas.hu/budapest/Uj__felulethibas_retegelt_lemez__furner__tablak_32889822.htm?first=1 Én is onnan tervezem beszerezni. Bár nem beszéltem még velük. A Dél Alföld mit takar? Mert én is ott lakom, és fuvarost keresek, hogy lehozassam a lapokat.
-
pali923
aktív tag
Hova fajul ez a világ. tegnap kaptam hírlevelet DeWaltéktól: akkus asztali körfűrész.
Persze egy autó is elmegy villannyal elég messzire. Kérdés, vajon ez hány métert tud "menni".A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
st6969
őstag
válasz szonDA #35940 üzenetére
Szia, köszi a linket, ez az anyag nekem is remek lenne. Sajnos ritkán járok Budapesten, de a nagyobbik gond nekem is a szállítás (személyautóm van csak, kisebb kombi, kb. úgy 1x1m-es táblákat tudnék betuszkolni, ami nem túl nagy, de a tervezett tolóasztalomhoz kb. elég lenne). Na meg a munkaidő ugye, 8-17-ig dolgozom
Szentesi vagyok amúgy. Ha véletlenül sikerülne esetleg valakit találnod, lehet, hogy engem is érdekelne.[ Szerkesztve ]
-
dr.ac
csendes tag
válasz thyeby #35927 üzenetére
Köszönöm, sokat segítettél.
Tehát a kis - kvázi hordozható - gyaluk közül csak szebb, de nem jobb a Dewalt.
A jófogásos Dewalt 220-as irányáráért viszont itt a román határ másik oldalán megkapom a Metabót újan, garanciával. És még ez az ár sem fog soha megtérülni az én esetemben.
Tudom, hogy egy profit vagy akár komolyabb barkácsolót teljesen más szempontok vezetnek, de nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy nagyobb géphez falat kellene bontanom, meg kb. a lépcsőt is átépíttetni.. - a költözés vagy műhelybérlés nem opció.Nem említettem, de a "kecskelábasok" mellett szól, hogy nyáron esetleg felköltözhetnék a teraszra/kertbe, télen meg maradna a pince.
-
dr.ac
csendes tag
válasz arvaiz69 #35939 üzenetére
Köszönöm, ebbe a típusba eddig nem futottam bele.
A tetszésemet abszolút elnyerte, de a mostani "műhelyembe" túl nagy.
Ha kétszer ennyi helyem lesz, és nem a pincében, akkor visszatérek erre.
Illetve a Bernardo mint gyártó elég ismeretlen a számomra, megnézni még a kisebb PT 260-at sem tudtam, a Zákánynál korábban azt mondták, hogy csak rendelésre hoznak:
http://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=10091_Bernardo-PT-260-gyalugep.-230-V[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- RAM topik
- Itt a HyperOS 2, gyorsan érkezik a régi modellekre
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen mosógépet vegyek?
- További aktív témák...