Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12551) szaszlaci válasza mdk01 (#12550) üzenetére


szaszlaci
addikt

Szerény tapasztalataim azt mutatják, hogy a laminált lapot kínszenvedés ecsettel festeni, az olcsó relés festékszóróval annyira nem rossz, hengerrel pedig egészen elfogadható.
Ezért én azt hiszem, maradnék a natúr lapnál, az eddig kevesebb meglepetést okozott számomra.
Ehhez kérek hát valami ötletet a felületkezelésre.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12552) Speciali válasza szaszlaci (#12549) üzenetére


Speciali
tag

Ha életem első felsőmaróját venném, és csak 20 ezer körüli, vagy inkább annál kevesebb pénzem lenne rá, akkor ezek, vagy ilyesmik közül választanék.
1
2

3

4

Anno ilyen ( a kisebb) maró volt a kezemben legelőször. Haver műhelyében ismerkedtem az asztalos munkákkal, és a gyakorlatlan kezeimben is nagyon kezes kis gépként viselkedett.

Nem egy izom gép, de első gépnek nem is kell, főleg hobbizni. És megvan az a nagy előnye, egy kacadékkal szemben, hogy ezt nem kell lecserélni, ha venni akarsz egy nagyobbat, vagy jobbat. Egy nagyobb gép mellett egy ilyen kis gépnek is van keresnivalója.

A felületkezeléshez: ha van excentercsiszolód, vagy legalább vibrációs, akkor tudok egy módszert, amivel aránylag elfogadható minőséget tudsz előállítani, fújás nélkül is.

A hangfalépítéshez nem értek. De biztos hogy jobban szólna egy nagyobb és vastagabb mdf dobozban. Én nem sokat vacakolok ezzel, nem érdekel annyira a dolog, csak egy kis minőségjavulást szeretnék, na meg egy esztétikailag is sokkal szebb dobozt, mint ez a lamináltlap kacat. De nagy valószínűséggel, marad az egész, úgy ahogy van. Van még sok egyéb itthon, amit előbbrevaló felújítani, átalakítani.

[ Szerkesztve ]

(#12553) mdk01 válasza szaszlaci (#12549) üzenetére


mdk01
addikt

Ha olcsó, de esztétikus felületkezelést szeretnél akkor sztem első körben a hengerlés a legjobb választás, de nem magasfényű lakkal hanem selyemfényűvel.
Azért lenne jobb választás sztem a selyemfényű, mert ugye a hengerlést követően kicsit hepe-hupás lesz a felület és selyemfényű lakknál ez elviselhető, viszont a fényes lakknál ez lehet nem jó választás, mert az emberek tudatában az van benne, hogy a fényes lakk sima, tükröződő felület és ellentmondásos lenne a felületed.
Ha fényeset szeretnél mindenáron, de szépet én azért csak azt ajánlom menj el egy autófényezőhöz és kérdezd meg tőle mennyiért fújná meg neked a fedőréteget úgy, hogy összevárja vmi munkájával, hogy olcsóbb legyen. Azért mondom ezt mert a te esetedben ha csak a tiednek áll neki akkor kb. ugyan annyiba kerül a lakk ára, mint a vele járó procedúra.
Persze polír nélkül kérd(költséghatékonyság céljával) mert neked már anélkül is szép lesz.

(#12554) Márton111 válasza szaszlaci (#12551) üzenetére


Márton111
aktív tag

Ötlet :) : a gyári, profin felületkezelt anyag hasznosítása.(ez olcsóbb,és jobb lehet , mintha szórópisztollyal készül kisiparban)
Tehát valamilyen neked tetsző, laminált bútorlap a sarkokban gérbevágva.Éllezárás:Élfólia élléc, vagy eleve élgömbölyített anyagból készítve, mint a fotón szereplő gyári darabok.

[ Szerkesztve ]

(#12555) szaszlaci válasza Speciali (#12552) üzenetére


szaszlaci
addikt

Most már lebeszéltem egy piros Einhellt, szóval az lesz.
Néztem Bosch-t is 30 alatt, de ahogy olvasgattam, az se egy tökély, és közel dupla ár. Majd a következő egy komolyabb lesz.

Van egy gagyi rezgőcsiszoló (ami meglepő módon nem is dolgozik rosszul), mindenképpen érdekelne a módszered!

"biztos hogy jobban szólna egy nagyobb és vastagabb mdf dobozban"
Nem, nem nem! Higgy nekem! :) Kapsz majd eltűnő mélyátvitelt, kivéve egy bizonyos frekin, ahol lesz egy orbitális kiemelésed. Mellé pocsék impulzusválaszt, órákig kongó mélyeket meg elszabadult membránt. Az érdeklődőknek.
De ha munkát ölsz a dobozba, érdemes jobb konstrukciót megvalósítani, ha tudok, szívesen segítek benne.

mdk01: "a hengerlést követően kicsit hepe-hupás lesz a felület"
Ezek szerint ha ez kap még egy szintén hepe-hupás lakkréteget, nem lesz csúnya az eredmény.
Ami van itthon: Trinát univerzális alapozó és magasfényű zománc, valamint színtelen lakk fafelületre. Használható ezek közül valamelyik a célhoz?

Márton111: lamináltat semmi esetre sem szeretnék, mert nagyon pontos munkát követel és nem igen van lehetőség javításra. A kis rádiuszú gömbölyítéseket pedig eleve nem tudom élfóliázni.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12556) Márton111


Márton111
aktív tag

A 2mm-es (gömbölyített :) )ABS éllezárást meg kihagytam. Az éllécet lehet gömbölyíteni,olyan vastagot teszel,mint amit a rádiusz megkövetel :)
Én pontosan szoktam dolgozni,ha nem tudom milyen lesz a vágás ,akkor vagy próbadarbot készítek, vagy hosszabbra hagyom,és apránként vagdosom ,és ezzel a próbázom le, milyen lesz.

[ Szerkesztve ]

(#12557) Márton111


Márton111
aktív tag

Az éllécezés mellé , sarkokat illesztési pontokat is készítheted fából, (pl 2x2-es lakkozott bükk),így a laminált elemek ütközhetnek stumpfra .

(#12558) Speciali válasza szaszlaci (#12555) üzenetére


Speciali
tag

Az említett lakkokhoz és festékekhez nem fog működni a módszer. Poliuretán lakk szükséges hozzá. Milesit tudnám ajánlani. Nem tudom hol laksz, de biztos van a közeledben is forgalmazójuk.
Tehát a fedő lakkot megcsiszolod 1000, 1500, 2000-es papírokkal. Ja... nem jó a rezgőcsiszoló, vagyis idáig jó, de a befejezéshez kell egy 3M Trizact 3000-es szivacsos polírkorong, és ez csak köralakúban van. Na mindegy, szóval ezzel fejezed be, ehhez egy kis vizet is fel kell vinni a felületre.
Fontos, hogy az 1000-es papírral, amennyire csak lehet, csiszold síkba a lakkot, tehát az ecset, vagy hengerlés nyomait amennyire lehet, tüntesd el. Esetleg kezdheted 600-as papírral, az többet visz.
A 3M Trizact nálunk 1800 Ft, de megéri az árát, mert próbálkoztam egyéb, jó minőségű 3000-es csiszolókkal, de közel nem hozta ezt az eredményt, mint ez. A többi papírnál mindegy a márka.

[ Szerkesztve ]

(#12559) szaszlaci válasza Márton111 (#12556) üzenetére


szaszlaci
addikt

Köszönöm az ötletet, de nekem ez a megoldás nagyon nem szimpatikus.
Bármennyit is eltérek, nem csiszolhatom egybe, nem javíthatok. Be kell szerezni pont olyan bevonatú éllécet, mint a laminált tábla. Sarkoknál más anyag, nem nézne ki jól.
Nem tudnám úgy megvalósítani, hogy ne egy tákolmány legyen. Dolgoztam régebben laminált dolgokkal, hogy nem kezeltem a felületét, de borzalom, utáltam.

Speciali: Pilisszántón lakom, van a közelben forgalmazó szerencsére. Tehát akkor szájbarágósan: vásárolok egy doboz Milesi poliuretán lakkot. Hozzá hígító/edző?
Milyen festék szükséges alá? Az UV edzőt belekeverem, mindegy melyiket veszem?
Gondolom ezek az anyagok nem csak a nagyon magasfényű felülethez használhatóak, hanem ha csak hengerelek, csiszolás nélkül, akkor is jók.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12560) thyeby válasza Soká (#12545) üzenetére


thyeby
őstag

Köszi ezt az írást!

(Pedig a Makita se egy nagy durranás... :( - de azért használható. Úgy általában nehéz a Makitához ár/érték arányban méltó konkurenciát gyártani. Igazán sajnálom viszont, hogy a Makita nem gyárt profi, minden részletre kiterjedően igényes gépeket, holott képes lenne rá, és szerintem sokan keresnék is. Megítélésem szerint a Festo lejjebb kényszerülne az áraival akkor. És azt is sajnálom, hogy a Felder nem gyárt Tirolban ilyen kicsi léptékű szerszámgépeket, mert a nagyobb kategóriában az áraik nagyon jók, a gépjeik pedig nem ismerik a kompromisszum fogalmát. És úgy általában sokkal jobb véleménnyel vagyok az osztrákok minőségéről, mint akár a japánokéról, akár a németekéről. Egyedül talán az anyag minőségben maradnak kicsivel a japánok alatt. )

Több fa van, mint asztalos!

(#12561) thyeby válasza jimy_l (#12548) üzenetére


thyeby
őstag

Volt szerencsém ezt élőben, működés közben alaposan megbámulni.
Valószínűleg érékesebb lenne a véleményem kifejtése róla, ha olyan akkurátusan, és sok részletre kiterjedően taglalnám, ahogyan tette ezt az imént Soká kolléga. Én azonban a tömörségre hajazva csak ennyit írok róla: Jó szar. (Má annyi pénzér...) A Makitába ennyi durva tré dolog nincs integrálva, a DeWaltba meg semennyi se.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#12562) Speciali válasza szaszlaci (#12559) üzenetére


Speciali
tag

van többféle lakkja is a Milesinek,ami mindegyik jo.A boltban tudni kell az eladónak hogy melyik lakkhoz mi kell.
Én ezeket használom általában:alap lakk LBA 528+50% LNB 42 edző
fedő lakk LGA 534+50%LNB 190 edző

festéknek nem megy fejből a kódnevei,de az edző ugyan az,mint a lakknak.

Magasfényű lakk:LDA 200+50% LNB111 edző.

Hígitóból én ilyen hidegben sima nitrot használok,tavaszi melegben már a 1026ost ,nyári melegben meg lassító hígitot, a 8643 ast.

(#12563) Speciali válasza szaszlaci (#12559) üzenetére


Speciali
tag

az alapozó festék LBR 30, vagy egyéb LBR kezdetű alapozó festék. A fedő festékek LKR kezdetű valamelyik.
Tehát szájbarágósan: Felületet megcsiszolod 80, 120-al. Teszel rá egy alap lakkot, ezt csiszolod 220-320 közötti papírral. Erre teszed az alapozó festéket, ezt is csiszolod 220-320-al. Erre jön a fedő festék. Ha nem akarsz magasfényt, akkor ezt a fedő festéket csiszold meg 1000,1500,2000-el. Az elején az alap lakk kihagyható, vagy alapfestékkel helyettesíthető, ha máskülönben nem vennél alapozó lakkot, csak ezért nem érdemes.

Ha magasfényt akarsz, akkor a fedő festéket csiszold 320 és 600-al, majd jöhet a lakk. Amit polírozhatsz, a már leírt módon. De ecsetes és hengerlős módszerhez tényleg nem érdemes magasfénnyel próbálkozni, bár kíváncsi lennék, milyen lenne. Én még sosem próbáltam, ahogy egyik Milesi terméket sem ecseteltem, hengereltem.

(#12564) Sanyabá


Sanyabá
senior tag

Szalagcsiszoló felső kis asztalára kellene grafitos lemez, kb,80x10cm.Hol tudok én ennyit venni?

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#12565) Winner_hun válasza Speciali (#12562) üzenetére


Winner_hun
félisten

2k-s lakkot lehet simán nitróval higítani? Hmmm, nem is tudtam.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#12566) mdk01 válasza Speciali (#12563) üzenetére


mdk01
addikt

Én még sosem próbáltam, ahogy egyik Milesi terméket sem ecseteltem, hengereltem.

Én próbáltam egy 60x20as fűszertartó hátlapját. Akár milyen vastagon borítottam és gyorsan kentem az ecsettel nem lett jó a 1026-tal. Másom meg nem volt mert én 90%-ban fújom a cuccokat.

Azért mielőtt nagyon rábeszéled szaszlaci-t a Milesi-re érdemes lenne megemlíteni a hangfalhoz szükséges mennyiséget, ezek árait, és a minimálisan kérhető mennyiséget(a közelben lévő boltban).

Ha nem 2db hangfalat kellene így lefesteni én is azt mondanám hogy Milesi, de ez esetben nem vagyok benne biztos hogy megéri.
Ezért mondom hogy szinte biztos, hogy olcsóbban jön ki ha elviszi a hangfalakat egy autófényezőhöz mert ott jó is lesz, nem szárad be a maradék festék, nem ő pacsmagol vele otthon. Esetleg az alapozást és becsiszolást meglehet csinálni otthon egy olyan 1komponensű alapozó festékkel amit a fényező fedőlakkja nem kap fel és akkor tényleg olcsón és jól meglehet úszni.

Én úgy gondolom ezeket mind számításba kellene venni és összevetni melyikkel hogyan jön ki az ember.

(#12567) mdk01 válasza Winner_hun (#12565) üzenetére


mdk01
addikt

Nem úgy szárad mint egy 1026, de olcsóbb és mosogatáshoz sem mindegy melyiket borítod ki.

(#12568) Soká válasza jimy_l (#12548) üzenetére


Soká
senior tag

"104 ezeré van ez."

Köszi! Lehet, hogy félreérthető voltam, de nem magam miatt írtam erről a Toolsonról, inkább mások okulására. Én végül kikötöttem a Metabo TS 250 mellett, amikor levitték 250-ről az árát a felére...
A zöld Bosch - ha nem görbe az asztala - talán nem rossz, (szerk. most olvasom, thyeby lesújtóbb véleménnyel van róla) de akkor már inkább a Makita kicsit többért. Legalábbis a legtöbben így vélekednek. Többet csak használat közben lehetne megtudni róla.

[ Szerkesztve ]

(#12569) Soká válasza thyeby (#12560) üzenetére


Soká
senior tag

"Pedig a Makita se egy nagy durranás... :("

Nem tudom, melyik makitára gondolsz? Mert a 3612C az szerintem egy alapvetően jó készülék. Nincs benne semmi különleges megoldás, viszont nagyon egyben van. Ez többeknek van közülünk, még senki nem panaszkodott rá. A felsőmaró valami miatt a kedvenc szerszámom és ez többek között éppen ennek a makitának köszönhető.
Egy dologra nem ideális, és ez az asztalba építhetőség. Viszont ez kimondottan hobbista szolgáltatás, mert egy profi valószínűleg eleve alsómarót használ.

(#12570) Vikusz77 válasza Speciali (#12552) üzenetére


Vikusz77
tag

Szerintem is ilyesmit kéne venni és nem egy hulladékot.
Nekem ferm van, a kevésbé csicsás korábbi verzió. Korábban dicsértem sajnos, de időközben változott a véleményem. Minimális használat után megállt és se kép se hang. Utána meg Pesten kétszer egyórás sorbanállás a szerviznél...
Azóta ment néhány órát, ez alatt szétrepedt a befogópatron körüli alumínium borítás.
Széthullott a tengelyrögzítő szerkezet.
Szóval én felsőmaróban még egyszer ennyire hulladékot nem vennék. Ez egy olyan gép ahol kell bizonyos minőség és pontosság.
Einhellt meg pláne nem vennék 17 ezerért. Akkor már inkább az aldisat 3 év cseregaranciával. Mert azt ha megunom vagy bedöglik, becserélem pénzre.

Szaszlacinak: nem értem teljesen, konkrét ajánlás történt a B&D-re Tibitől, aki évek óta használja nem hobbiszinten. Soká írta, hogy most is kapható 20-ért a bauhausban.
Minek veszel meg egy olyan gépet ami az egyik legótvarabb cég terméke és még a kezedben sem volt.Heti pár órára már egy viszonylag normális gép kell.
Én miután hülye fejjel megvettem a ferm-et (korábbi modell), tapperoltam pár gépet boltokban -köztük a boshc-t és a b&d-t is, és azok szépen finoman siklottak fel s alá, míg az én hulladékom nyögvenyelősen.
Ja és bauhausban 5 év garancia van, az se mindegy. Ha megunod a gépet, pár ezerrel olcsóbban eladod. Ez mégiscsak máig egy márka az emberek szemében, ezért eladhatóbb.

Egy szó mint száz, én a helyedben szépen visszamondanám a vételt és vennék egy rendes gépet 20-ért (ha nem akarsz használtat).

(#12571) szaszlaci válasza Speciali (#12563) üzenetére


szaszlaci
addikt

Köszönöm a részletes választ!
Mikor a felületkezeléshez jutok, mindenképp megérdeklődöm, hogy milyen mennyiségek vannak ezekből, és keresek fényezőt is árajánlatért.

De ha van még konkrét ötlet felületkezelésre, a lényeg az elfogadható megjelenés és egyszerű, olcsó elkészítés, szívesen venném! Nem kell fényes, az csak egy esetleges irány volt.

mdk01, milyen anyagokat ajánlanál az említett hengeres, kicsit göröngyös, csiszolás nélküli megoldáshoz?

Vikusz77: nekem úgy tűnt, az nem az a B&D, benéztem. (Vissza nem mondom, ki van fizetve.)

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12572) Speciali válasza mdk01 (#12566) üzenetére


Speciali
tag

Ha anyagi megfontolást nézünk csak, akkor marógépet, meg egyebet sem lenne érdemes vennie. Ha nem próbálkozik, akkor nincs tapasztalat, nincs tudás sem.
Nálunk lehet venni egy dl lakkot is. És nekem nem szárad be a Milesi. Van több mint egy éves festékem is, semmi baja. Az edző is elég jól bírja, van amelyik kibírt egy évet, de általában az nem marad meg ennyi ideig, csak ha valami spec, ami nagyon ritkán kell. Az Akzo nem bír ennyi tárolást.

Egyébként nem beszélem rá semmire, gondolom látni fogja a boltban ő is az árakat,Amúgy az alapozó 2000 ft, a fedő fehér selyem 3000/kg körüli áron van.Ha mindenből vesz 3 dl, akkor ez kb 5-6 ezer Ft. Selyem fehérre ennyiből majdnem le is fújnak két nagyobb hangdobozt.

Ha csak ezt nézzük, akkor valóban nem érdemes. De a tanulásnak is ára van.

(#12573) Márton111 válasza Soká (#12569) üzenetére


Márton111
aktív tag

Én főleg asztalba építve használom ,(régen sokat súlyzóztam vele , amíg nem volt a kis bosch, és tényleg nagyon egyben van nem vibrál, és nem esett le ról semmi alkatrész ,könnyen kezelhető (ha felülről marok; egyébkor is :fej felett , meg mellmagasságban , csak úgy nehéz ,6kg!) 6 év alatt hibája nem volt, kapcsolója nem lett MDF portól kontakthibás.(nagyon finom por,és közepes, vagy nagyobb kés esetén , sok szálldos maráskor, mint a sivatagi viharban (csak ott nincs MDF :) )
Úgy gondolom, :) a kis bibit , hogy nem lehet az asztal szintje felett kést cserélni megoldható , egy ügyes (kézi ,ill behajtógép tekerésű router lifttel.(ha leengedem , már könnyen hozzáférek).
Vagy kiemelhető asztalbetét -karika (ez úgyis kell ,a különböző átmérőjű marókések miatt),és egy L alakú hajlított villáskulccsal be lehet nyúlni, az asztalszintbe emelt gépbe.

[ Szerkesztve ]

(#12574) mdk01 válasza Soká (#12569) üzenetére


mdk01
addikt

Egy dologra nem ideális, és ez az asztalba építhetőség.

Melyik részére gondolsz, mert nekem ez így működik és sztem ezt már láthattad.

[ Szerkesztve ]

(#12575) mdk01 válasza Speciali (#12572) üzenetére


mdk01
addikt

Nem kötekedek, nem azért írom amit írok, csak aki már használt Milesi-t az tudja hogy nem annyira egyszerű történet ez, mint hogy van, ez meg ez a festék, ebből ennyi abból annyi és már kész is. Ne értsd félre teljesen jó amit leírtál csak a két hangfalért nem érdemes sztem Milesi-zni.
Majd ha beindul a gyártás akkor érdemesebb elgondolkodni rajta.

Nem mellesleg amiket írtál alapozókat azokat lehet hengerelni?

szaszlaci: Járd körbe a Milesi-s témát, meg a fényezős témát és döntsd el hosszú távon melyik éri meg neked. Milesi-vel biztos szép lenne de ahhoz olyan felszerelések is kellenek, mert hiába jó a festék ha nem jó szerszámmal van felvíve a felületre.

(#12576) Speciali válasza mdk01 (#12575) üzenetére


Speciali
tag

fogalmam sincs, hogy lehet e hengerelni vagy ecsetelni bármelyik milesit is. Én még soha nem vetemedtem ilyenre, de ezt írtam is.
De szerintem lehet, miért ne lehetne. Lakkbenzines festéket hengereltem még csak, az is elég sűrű volt. Addig kell higítani, amig el nem lehet tolni a hengert.

[ Szerkesztve ]

(#12577) Speciali válasza Winner_hun (#12565) üzenetére


Speciali
tag

az alapozót simán, a fedőbe meg csak akkor, ha hideg van.

(#12578) szaszlaci válasza mdk01 (#12575) üzenetére


szaszlaci
addikt

"Majd ha beindul a gyártás akkor érdemesebb elgondolkodni rajta."
Nem kérdés. A sarkalatos pontot emeltem ki! :)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12579) jimy_l válasza thyeby (#12561) üzenetére


jimy_l
tag

Hali! :R
Nálam a gépek napi 12-16 órát mennek, épp az imént hagytam abba mára, hogy holnap újult erővel kezdjen.
Na szóval 3-4 év alatt a makitákba félévente szénkefe, évente csapágy, kapcsoló csere.
Ez idő alatt, az egyik boschnak a vezetékét kellett cserélnem mert a szalagcsiszoló megette. Én nem tom Te honnan veszed a boschokat, de az enyémek nem lötyögnek nem csörögnek. :C

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#12580) jimy_l válasza szaszlaci (#12555) üzenetére


jimy_l
tag

Hali!
Együssz pöstre a műhelyembe oszt kedvedre próbálgathatod a felső marókat. ;)
Még segítünk is. :K

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#12581) szaszlaci válasza jimy_l (#12580) üzenetére


szaszlaci
addikt

Köszönöm a lehetőséget, nem most, de a jövőben élni fogok vele! :R

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12582) Soká válasza mdk01 (#12574) üzenetére


Soká
senior tag

"Melyik részére gondolsz, mert nekem ez így működik és sztem ezt már láthattad."

Nem azt írtam, hogy nem lehet, hanem, hogy nem ideális. Az említett triton és a freud 3000FT is alkalmasabb erre. Te ugye nemes egyszerűséggel lekaptad az öntvény talpat és csináltál neki új felfogatást. Ez azért elég alapos átalakítása a gépnek, gondolom, nem szoktad kivenni az asztalból és visszaalakítani felső-felsőmaróvá.
Azért írtam, hogy nem alkalmas, mert az alumínium talpában csak M4-es csavarokkal rögzül a műanyag talp, ami nem elég ahhoz, hogy azon keresztül rögzíthessük egy asztal lapjába (nem véletlen, hogy te is más megoldást választottál, mások a vezetősablon számára szolgáló párhuzamos furatokon keresztül rögzítik a makitát) Ezen kívül a makitának nem alapadottsága, hogy asztalba építve felülről lehessen a magasságát állítani, te ezt is külön ügyességgel oldottad meg. Szóval, én nem véletlenül a Freud marót építettem be asztalba, szerintem az ideális ilyen célra. (illetve az a gép mindenre ideális...) A Tritonnak meg az összes közül a legnagyobb a talpán a nyílás (80mm) ennél nagyobb maró tán nincs is (bár lehet, hogy van egy 90-esem?).
Ja, és a Triton és Freud is tudja azt, hogy felülről reteszelhető az orsó, a Makita nem. (ez persze nem létszükséglet, én sem szoktam feltekerni max. állásba az orsót, hogy működésbe lépjen a reteszelés, inkább benyúlok az asztal alá)

Szóval, azt a tézisemet :) fent tartanám, hogy "nem ideális". Ha az ember leszedi a maró talpát és új csatlakozási pontot gyárt, az egy újabb veszélyforrása _lehet_ a nem pont függőleges beépítésnek.

(#12583) Soká válasza jimy_l (#12579) üzenetére


Soká
senior tag

Engem érdekel a "tartós teszt" csak most nem vagyok 100%-ig biztos abban, hogy milyen gépről is van szó? Thyeby a zöld Bosch asztali körfűrészről beszélt, Te is? Tehát használsz párhuzamosan egy zöld Boscht meg egy makita MTL100-ast? vagy az adott két márka különböző gépeiről van szó?
Tényleg érdekel!

(#12584) wrox


wrox
senior tag

Sziasztok.
Szeretnék venni egy szalagcsiszolót.
Szerintetek ez mennyire ipari? :)
Illetve van e valakinek tapasztalata vele?

(#12585) Speciali válasza wrox (#12584) üzenetére


Speciali
tag

Ez ipartalan.
Mennyi pénzt szánsz rá? Amibe ez kerül, ennyiért ne akarj venni, inkább csiszolj kézzel! Aztán ha összegyűlt rá legalább a duplája, akkor keresgélj, a használtak között is.

[ Szerkesztve ]

(#12586) Soká válasza szaszlaci (#12555) üzenetére


Soká
senior tag

"De ha munkát ölsz a dobozba, érdemes jobb konstrukciót megvalósítani, ha tudok, szívesen segítek benne."

Nekem esetleg adhatsz tippet, hogy szerinted miből és milyen DIY hangsugárzót érdemes megvalósítani? Mondjuk 100.000Ft alatti alkatrészből és mondjuk egy afelettiből?
Nyugodtan mondhatsz bármit :) most úgysincs rá pénzem :( Viszont olyasmibe vágnék csak bele, amit mód és lehetőség van valahol, valakinél meghallgatni előtte. Tehát, hogy tudjam, így is szólhat, és ha az enyém nem lesz olyan, akkor magamra vethessek.

"Be kell szerezni pont olyan bevonatú éllécet, mint a laminált tábla. Sarkoknál más anyag, nem nézne ki jól."

Leginkább akkor, ha nincs megcsinálva rendesen. Nekem ez volt az első dobozom.

(#12587) wrox válasza Speciali (#12585) üzenetére


wrox
senior tag

Persze , nem is komolynak szántam a kérdést.
Szóval normál használatra és ésszerű pénzbeli határokon belül milyet javasoltok? (nem ebből élek, de szeretem a minőséget)
Szart nem akarok venni, mert a jelmondatom, hogy ha spórolni akarsz, ne vegyél hulladékot. :)

[ Szerkesztve ]

(#12588) Soká válasza wrox (#12584) üzenetére


Soká
senior tag

Ha nagyon kell, előkereshetem a fickó kontaktját, szerintem 15-20%-ot bőven alkudhatsz.

Ha komolyan akarod nyúzni, akkor nem ajánlanám. Részemről csak megérzés, de olyan szalagcsiszolót, aminek az első hengere ilyen kis átmérőjű, csak akkor érdemes venni, ha tényleg valamihez közel szeretnél csiszolni. Egyébként csak hamarabb tönkremegy tőle a szalag, szerintem.

(#12589) wrox válasza Soká (#12588) üzenetére


wrox
senior tag

Ismerem én is Karcsit, vásároltam már tőle, nem semmi egy fazon. Egy tolómérőt mentem hozzá venni, de jött velem haza csavarhúzókészlet, lépcsős fúrószár, és amit abszolút nem gondoltam volna, pamutágyneműt is vettem. Az eladók álma vagyok. :D
Nem komolyan akarom használni, de néha kurva jól jönne egy ilyen, és nem szeretem ha széthullik valami.

Nagyon brutál a hangfal. :R

[ Szerkesztve ]

(#12590) Speciali válasza wrox (#12589) üzenetére


Speciali
tag

Nekem csak egy Makitám volt még,

Egy ilyet elloptak tőlem, ugyan olyat vettem, azóta is ez van, már 16 éve. Igaz, az utóbbi több mint egy évben be sem volt indítva, mióta megvan a Rotex.
De nagyon jó kis gép. A grafitos talpon, és szénkefén kívűl, mást nem cseréltem még rajta.

Az ilyen műanyag kategóriában nem tudok tapasztalatokkal szolgálni szalagcsiszolókat illetően, mert szinte minden ismerős asztalosnak ilyen Makitája van, így még véletlenül sem próbáltam ki mást. Ja, kaptam öcsémtől egy használt Skilt, de nem tudom milyen, mert azt egyáltalán nem használtam soha.
Ez a műanyag valami szerintem csak körmöt csiszolni jó. :)

Ha csak nagy ritkán kell, de nem akarsz kacadékot venni, akkor nézz körül zöld bosch, bleki, skil háza táján. Vagy használtan valami iparit.

(#12591) thyeby válasza Soká (#12569) üzenetére


thyeby
őstag

Keveredik a szezon, meg a fazon pontatlanságom okán. (Ez örök hibám, de már sokat kirugdaltatok belőlem.) Az MLT100-ra gondoltam, lévén asztali fűrészek szóban. Ennek azért nem konkurencia a zöld Bosch - két külön bolygó. (Bolygóról jut eszembe, nem esett valamelyikőtök fejére az eltévedt űrszonda diribdarabja?)
A Makita akkus fúróit, és a felsőmaróit nem szabad bántani. :N

Több fa van, mint asztalos!

(#12592) Winner_hun válasza Speciali (#12590) üzenetére


Winner_hun
félisten

Miért jó ez a felfelé levő porzsák? Sose vennék ilyet, ezt nem lehet fejre állítani és úgy csiszolni rajta.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#12593) thyeby válasza wrox (#12584) üzenetére


thyeby
őstag

Öregem:
14 ruppóért ipari szalagcsiszoló? Annyi pénzért talán egy egyszer használatos ipari gyufaszálat lehet venni. Esetleg arra gondolt az eladó, hogy ipari hulladék, csak a hulladék szót már nem írta ki, mert akkor nem kapna érte 14 ezret se? :F

Mire, és mennyire kellene Neked szalagcsiszoló? Csak megláttad a vaterán, és hirtelen felindulásból csiszolni támadt kedved, vagy számítol vele, hogy valamihez az neked kell majd? Szerintem a legjobb szalagcsiszolókat a Makita gyártja - de nem 14 ezeréé. :N

Több fa van, mint asztalos!

(#12594) thyeby válasza Soká (#12586) üzenetére


thyeby
őstag

"Nekem ez volt az első dobozom."

Hű, de jól néz ki!

Több fa van, mint asztalos!

(#12595) Speciali válasza Winner_hun (#12592) üzenetére


Speciali
tag

De fejtetőre lehet állítani, mivel a porzsák tartó egy rugalmas acél rugó, ami gond nélkül hajlik. Egyébkét be lehet fogatni állványba is. Az enyémen majdnem vízszintben áll a porzsák. A másfél évtized használat következménye.

(#12596) jimy_l válasza Soká (#12583) üzenetére


jimy_l
tag

Ilyen játék körfűrészem nincs.
Erre írtam ,hogy 100 ezer körül van más alternatíva is.

Pedig helyszíni gépnek jó lenne.

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#12597) wrox válasza thyeby (#12593) üzenetére


wrox
senior tag

Olvass tovább. :)

(#12598) Soká


Soká
senior tag

No, szegény barkács szalagcsiszolók védelmében egy pár szót! :)

Nekem van egy HolzHer-em, amit ma már Festo néven forgalmaznak, illetve ugyanazon licensz alapján gyártja a Milwauke és még egy harmadik cég is. Szóval, ezen "szocializálódtam" és ezek után merészeltem venni még két barkács darabot is. Az egyiket alkalmi áron 4000Ft körül a Baumaxban. Ez annyira volt noname, hogy tényleg semmi név nincs rajta, egy piros műanyag az egész, és éppen ma láttam a papírján, hogy idén lejár az ötéves(!) garanciája. Erről csak annyit tudok mondani, hogy működik, lehet vele csiszolni. A másik egy Parkside, ami ugye a Lidl saját márkája, ez volt vagy 7-8ezer Ft. Újabban ezt használom a HolzHer helyett. Aminek két oka van: addig nyúzzam, amíg garanciális (3év) és a fő ok, hogy bár hangosabb lett, de még mindig jóval halkabb, mint a Holzher, amit már újonnan is fülvédővel használtam. Szóval, ha csak barkács szinten is (30-40óra lehet benne max.) de parkside működik, az egyetlen komoly hibája a porelvezetés elégtelensége. Saját tapasztalatom szerint tehát annak a szalagcsiszolónak jó a porzsákja, amelyik egy nagy felületű vászonzsák (úgy látom, a makita is ilyen) és nem valami műanyag doboz, rajta résekkel, belül a réseken valami szűrővel. Ez utóbbi pillanatok alatt eltömődik és a tartórészbe nem kerül több por. Csak a környezetbe. Szóval pormaszk...
Odáig még nem jutottam a parkside-dal, hogy szénkefe vagy csapágycsere, lehet, hogy olyat nem is lehet rajta eszközölni. A parkside-ot lehet használni függőlegesen és háton rögzítve is.

Még annyit, ami az olcsó gépek ellen szól: éppen a szalagcsiszoló az, ami folyamatos üzemmódot igényel, mert ha van néhány négyzetméter csiszolandó felület, az eltart jó ideig. A profi gépeim közül egyedül ezt a bizonyos HolzHert kellett javítani, hol szénkefék, hol csapágy miatt.
A HolzHernek van még egy nagy-nagy előnye: csiszolókerettel együtt vettem, ami azt jelenti, hogy tudok vele belecsiszolás nélkül, biztosan dolgozni.

És, hogy érthető legyen, miért vettem több gépet is: sokszor csiszolok apró dolgokat hanyatt vetett géppel és olyankor jól jön, ha nem kell vásznat cserélgetnem, hanem van több gép. Mindháromhoz ugyanakkora szalag kell.

(#12599) Soká válasza jimy_l (#12579) üzenetére


Soká
senior tag

Akkor úgy tenném fel a kérdést, hogy konkrétan milyen gépre vonatkoznak ezek a megállapítások?

"Na szóval 3-4 év alatt a makitákba félévente szénkefe, évente csapágy, kapcsoló csere.
Ez idő alatt, az egyik boschnak a vezetékét kellett cserélnem "

[ Szerkesztve ]

(#12600) szaszlaci válasza Soká (#12586) üzenetére


szaszlaci
addikt

Olvasd el a blogomban azt a bejegyzést, hogy "Ha nem tudjuk senkire rásózni SAL szóróinkat". A DTF12 az egyik legszörnyűbb magas, mindenképpen cserélni szükséges. Az SBX1620 2.83 Voltos érzékenységben kb azt tudja, mint az SBK1620, szóval behelyettesíthető.

Van egy másik, egy magas fehér Sony doboz, annak a hangszóró és váltó költsége 6 ezer forint. Mélyben egy kicsit gyenge, de reflexesíthető elég jól a szimuláció szerint, úgy több mélyet és alacsonyabb alsó határt kapsz. Fölötte a hangja biztosan eléri a médiamárktos 100 ezres kategóriát.

Asztalost részt Nektek nem kell nézni, ahhoz nem értek. Nálam meghallgathatóak ezek.

Drágább hangszórókat nem szeretnék javasolni, mert ahhoz több saját konstrukció és sok gyakorlat kell, különben az eredmény csalódás lesz, hidd el. Ezt nem lekezelésként írom, ez kb alapszabály az építők körében, nagyon helyesen.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.