Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12051) jimy_l válasza rii (#12047) üzenetére


jimy_l
tag

Városliget, Népliget benzines fejszével kimégy olyat vágsz amilyet akarsz. ;)
Itt olvasgass biztos találsz. :K

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#12052) Márton111 válasza stgellert (#12050) üzenetére


Márton111
aktív tag

Majd teszek be farugóról fotót,csak előbb el kell készítsem...Oly egyszerű , hogy pick-packra megvan,aztán lehet alkalmazni mindenfele körfűrészen ,szalagfűrészen, marón, meg hagymaszeleteléskor...

(#12053) Speciali


Speciali
tag

Holnap befejezem az utolsó melóm, és elkezdem szétkapni, felszámolni a műhelyt...

(#12054) stgellert válasza Speciali (#12053) üzenetére


stgellert
aktív tag

Remélem csak téli álomra, nem végleg :Y ...

(#12055) stgellert válasza Márton111 (#12052) üzenetére


stgellert
aktív tag

Köszi!

(#12056) Bokrász válasza Speciali (#12053) üzenetére


Bokrász
csendes tag

Ezt meg hogy érted?

(#12057) Speciali válasza Bokrász (#12056) üzenetére


Speciali
tag

Abbahagyom a melót. :(( Ebben a formában valószínűleg végleg. Januárban megyek Németo.ba dolgozni.Belefáradtam ebbe, ami itt megy, már vagy tíz éve.

[ Szerkesztve ]

(#12058) stgellert válasza Speciali (#12057) üzenetére


stgellert
aktív tag

Teljesen érthető :( Szurkolok! Nekem könnyű, mert hobbit vagyok, teljesen más a szakmám.

Ha megvannak az eladó cuccaid, írj egy privit az árakkal, lehet vásárolnék belőle. Faanyag is érdekel, főleg mahagóni, dió.

(#12059) Speciali válasza stgellert (#12058) üzenetére


Speciali
tag

Csak a festő-szárító állványt adom el, ez túl nagy, nem tudom hova tenni. haver ma jön érte.
Faanyagom nincs, nem is volt, mindig csak annyit vettem, ami kellett.
Nagy gépeimtől már a válság első hulláma előtt megváltam, évekkel ezelőtt. A kézi gépeket és szerszámokat meg nem adom el. Remélhetőleg használni fogom őket minél hamarabb.

(#12060) Sanyabá válasza Speciali (#12057) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Egyet értek Veled! :K Ez már szörnyű ami ebben az országban megy. Aki becsületesen dolgozik azt nem hagyják békén.
Ha én is fiatalabb lennék , a családdal már rég kint lennék valahol.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#12061) thyeby válasza Speciali (#12057) üzenetére


thyeby
őstag

Már találtál odakint munkát?
Némerországban jól fizet a szakmunka, csak ott meg az a baj, hogy ugyan jó egzisztenciát ad, ám bizonytalant. Szóval azzal nem építed az egzisztenciádat, hanem éppen hogy leépíted, és függőségbe csavarod a fejed. Nincs talán még egy esztendeje sem, hogy egy (egyébként Hozzád közel lakó) asztalos ismerősöm felakasztotta magát, mert felmondott neki a német, és bedőltek a hitelei.

Több fa van, mint asztalos!

(#12062) thyeby válasza stgellert (#12025) üzenetére


thyeby
őstag

Olvastam ezt a hsz-edet még akkor, amikor magírtad, de nem érkeztem válaszolni rá melegében.
Ha a fa nincs megbarnulva a vágásnál, akkor nem a szalag lazasággal, pláne nem a szalagsebességgel van gond. Úgy emlékszem, írtad is, hogy a fűrészpor, mint ha barnább lenne. Ezesetben egyértelműen a nem jól megválasztott fogosztás a ludas. Nem tud a fogak közül a fűrészpor kiürülni.
Hasonlóképpen jártam úgy három éve magam is. Jó félórát dolgoztam a hatos szalaggal. Szinte zsíros borovi fenyőt szabdaltam vele. A frissen felrakott szalagomat tönkre is tette a gyanta. Azóta is ott lóg a szegen, tudom, hogy a világon semmi baja nincs, csak hót gyantás. De kinek van ideje, türelme ezt a ribillió apró éles fogat kitakarítani? Azóta ezen a gépen fenyőt nem vágtam, ki van tiltva róla.
Valószínűsítem, hogy ugyanez történt esetedben is. A gyanta megfogta a fűrészport, az nem tud onnan kipucolódni, és megég.
Valaki írta, hogy túl gyorsan forgatod a szalagot. Jómagam azt tapasztaltam, hogy épp akkor nem tud olyan gyorsan eltömődni, ha gyors a szalag. A szalagfűrészeken a két sebességet általában azért alakították ki, hogy lehessen vele fémet vágni, esetleg csiszolni. Fához pompás a sebességed, ezt a részét szerintem ne babráld.

A fogosztásról még egy szót:
Kétféleképpen is jelölik a fogtávolságot, és becsapós, mert ugyanazok a számok épp egymásnak a reciprokai. Ha metrikusan van megadva (Európa), akkor a hatos fogosztás azt jelenti, hogy a fogcsúcsok egymástól mért távolsága 6mm. Ha collban (Anglia), akkor pedig azt jelenti, hogy egy coll hosszon 6 db fog van. Egy collt vegyünk durván 24mm-nek, akkor azt jelenti, hogy a fogtávolság tehát 4mm. Az angolok 4-es szalagja felel tehát meg a mi 6-osunknak (fogosztásilag).

Több fa van, mint asztalos!

(#12063) Sanyabá válasza thyeby (#12062) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Hajjjjj... 6-os lappal borovit vágni? :N Én 25-ös vagy 30-as lappal vágom,nagy hajtogatással de még arra is képes rárakódni a gyanta.
Ezért nekem oda van készítve 1l-es flakonba gázolaj, ecsettel, és mikor látom hogy kezd lerakódni a gyanta akkor oda nyomom az ecsetet a lapnak és minden meg van oldva,akarom mondani feloldva. :K

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#12064) Márton111 válasza Speciali (#12057) üzenetére


Márton111
aktív tag

Sok sikert! Jó lenne, ha kintről a tapasztaltakat, időröl időre megírnád! (őszintén, aranyfüst mentesen).
,

[ Szerkesztve ]

(#12065) peter... válasza Speciali (#12057) üzenetére


peter...
csendes tag

Szia!

Melyik részre mész?

(#12066) stgellert válasza Speciali (#12059) üzenetére


stgellert
aktív tag

Az a lényeg, hogy szurkolok erősen, és engem csak tudásvágy szinten, de szintén érdekelnének a kinti tapasztalataid!

Thyeby, köszi! Okosabb nem lettem még ami az égésszagot illeti, de valszeg az lesz amit te írtál, hogy a gyanta. Sajnos fogalmam sincs, a pilana milyen rendszer szerint adja, de gondolom metrikus. A 6os az 4-es, a 10-es 6os fogosztású.

Megbuhiztam rugósra a támasztót, így 5 mm anyagingadozást kivéd.
Teszek majd fel róla fotót.

(#12067) Márton111 válasza stgellert (#12066) üzenetére


Márton111
aktív tag

fafésű mint a farugók egyik fajtája, és az anyag visszaütését is megakadályozza (a golyóscsapágy az csak akkor, ha racsnis , meg mellé gumi hernyótalppal vagy puha gumi burkolattal lenne kiegészítve csúszás ellen)
A gyantaügyi konferenciához hozzászólva erre a lapra is ráül a gyanta de mivel csak 24 foga van le lehet pucolni szépen nitróval, meg kiélezett keményfa ,kapirgálással (ahol nincs vágóél,(fogak mögött az alaplap) csavarhúzóval is ,óvatosan , ne karcolódjon.
Ezt félévente szoktam ...:)

[ Szerkesztve ]

(#12068) Bokrász válasza Speciali (#12057) üzenetére


Bokrász
csendes tag

Milyen munkára mész ?

(#12069) thyeby válasza stgellert (#12066) üzenetére


thyeby
őstag

Várom azt a fotót, érdekel a dolog. (Sajnos a képfeltöltés még mindig áll. Márton111 kolléga már kiszaszerolta, miként lehet a kepfeltoltes.hu-n keresztül automatikusan betöltödő linket kreálni, nekem még csak linkelni sikerült - és azt is olyan macerás, hogy inkább kimaradok a dobásból. :(( )

Tegnap este eszembe jutottál erősse: Rengeteg kis vékony, ámde szép tiszta száraz fehérbükk lemezkéket (30x2; 30x3 mm, 120cm-s darabokat) szabdaltam miszlikekbe begyújtósnak, hogy beférjen a kazánba, mert nem fértem tőle. Gondoltam, megkérdezlek, hogy tudsz-e ilyesmit hasznosítani. Továbbá megkérdezlek, hogy mekkora darab bükköt, borovit tudsz felhasználni (legkisebbet), ha szép az anyag? Rendesen sír a lelkem, amikor a tűzre kell dobnom ilyesmit. Volna fantáziám kisebb dolgokat kreálni belőle, de megtanította velem az elmúlt 5 esztendő, hogy soha nem lesz időm ilyesmire. (Ma épp azon gondolkodtam, amikor ezt felszecskáztam, hogy milyen gyönyörű szánkót lehetne hajtogatni belőle, a fiamnak ragyogna is a szeme tőle, de évek óta csak merész álom részemről, hogy építsek a srácnak egy csodaszánkót, amit a domboldalon sóvárogva bámulnának. Ma biztos vagy három szánkóra való szép anyagot aprítottam össze.)
Szóval, ha tudsz hasznosítani valamit a hulladékomból, akkor vinnék Neked belőle, amikor tavasszal, nyáron arra lesz utam.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#12070) Speciali válasza thyeby (#12061) üzenetére


Speciali
tag

ott meg az a baj, hogy ugyan jó egzisztenciát ad, ám bizonytalant.

A hazai gazdasági környezet meg gyenge egzisztenciát ad, de legalább azt biztosan.
De áruld el nekem, itthon mennyivel biztosabb, bármi is? Egyébként nem is értem, mit értesz függőség alatt? Miért függőség az, ha elmegyek egy másik országba, többszörös fizetésért, mint amit itthon lehet keresni?
Ha itthon el tud valaki menni alkalmazottnak, bármikor lapátra kerülhet. Ha meg vállalkozik, akkor sem garantál neki senki semmi jót.
Ez az egész hozzászólásod elég furára sikeredett, a felakasztott asztalost meg már nem is említem, az csak hab a tortán.
Németországban válogatni lehet az asztalos, de úgy általában a szakmunkás állások között. Tényleg rengeteg van.
Itthon is körülnéztem, mert pár hónapra elmentem volna még itthon alkalmazottnak, nem akartam még kimenni. De a környékemen, az egész megyében nem találtam egy álláshirdetést sem. Pedig az országnak egy állítólag "gazdagabb" pontján lakom, Balatonhoz közel, megyeszékhelyen.
Szóval, ha engem kirúgnának egy állásból Németo.ban, akkor keresnék gyorsan egy másikat, nem a kötelet tekerném a nyakamra...Ha itthon történne velem ugyan ez, akkor sem tennék ilyesmit, de sokkal erősebben vakarnám a fejem, mivel nincs semmi munkalehetőség.
Kerestem lakatos szakmában is, de ott is alig van.
Tehát érdeklődve várom a magyarázatod, miért is fogom leépíteni az egzisztenciámat.

[ Szerkesztve ]

(#12071) stgellert válasza thyeby (#12069) üzenetére


stgellert
aktív tag

Kívánságod parancs :))
Pont most végeztem a képekkel:
[rockler továbbuherálás]

Ez meg az elektra beckum:
[elektra meg a nyavajgás:-)]

Abszolút érdekel! Szánkó: van itthony egy régi, azt majd lefotózom, mert csinos nagyon, hátha kedved támad olyat kreálni.

[ Szerkesztve ]

(#12072) Speciali válasza peter... (#12065) üzenetére


Speciali
tag

München környéke. De pár hónap múlva lehet hogy északabbra megyek majd, Hamburg, vagy Bielefeld környékére.

(#12073) stgellert válasza Márton111 (#12067) üzenetére


stgellert
aktív tag

Szép lett a fésűd nagyon :) Egy bajom van vele, hogy igazából apó munkákhoz nem jó (mm-es vackok, bizbazok). A körfűrészhez viszont csinálok egyet én is, mert ahhoz tényleg nagyon jó.

(#12074) Speciali válasza Bokrász (#12068) üzenetére


Speciali
tag

Egyelőre nem a szakmámban fogok dolgozni, mivel ahhoz kevés még a nyelvtudásom. Bár sok álláslehetőség ven, de csak azoknak, akik tudnak németül. A németeknél ez elvárás, nincs kecmec.
Kézzel lábbal nem fognak kommunikálni, egy 1500-200 Eurós állásban.
Tehát ha ezzel a tempóval folytatnám a nyelvtanulást, akkor legalább egy év kellene, annyi meg nekem nincs.
Így azt találtam ki, hogy olyan munkára megyek ki, amire felvesznek ezzel a nagyon kicsi alap-alap nyelvtudásommal, és ott helyben tanulom majd tovább a nyelvet, ott rá is leszek kényszerítve, meg lehetséges, keresek ott egy nyelviskolát is, vagy egyéb módon fogok tanulni.
Sogoromék kint élnek, ő szerezte ezt az állást, előzőleg ő is ott dolgozott.
Egy lovas farmon leszek amolyan mindenes karbantartó. Amúgy régen, 20 évesen dolgoztam már lovászként egy rövid ideig, de itt szerencsére nem az leszek, de azért néha lehet meg kell fognom egy lovat, vagy ilyesmi.
Aztán pár hónap után, elkezdek keresgélni a szakmámban.

(#12075) stgellert válasza Speciali (#12074) üzenetére


stgellert
aktív tag

Szerintem jó teszed és valóban sokkal gyorsabban ragad rád a nyelv, ha kényszerítve vagy a használatára!

(#12076) Speciali válasza Márton111 (#12064) üzenetére


Speciali
tag

Köszi!
Persze, majd beszámolok. .Az aranyfüst már elszállt, és a kolbászkerítést meg már régen megették a kutyák.
A harmadik lépcsőfok lehet egy ottani vállalkozás beindítása lesz, de még nagyon távoli terv csupán, de terv. De aztán lehet hogy bolond leszek mégegyszer ilyesmire adnom a fejem, amikor meglesz egy biztos havi jövedelmem.

(#12077) Márton111 válasza stgellert (#12073) üzenetére


Márton111
aktív tag

Pont ahhoz kell.Ez egy 27mm vastag fésű,szélesebb profilok marásához de pl szalagfűrészen elspaltolva kétdb 13mm vastag,vagy sok 2mm vastag fésűt lehet készíteni belőle.Nyilván vékonyabb lécek megvezetéséhez.És akkor még a fésülködési funkciót ki is hagytam,hajnövesztő,ja nem hajmeresztő hatása van.
Amúgy a görgős megoldás tetszik, szalagfűrészen meg visszacsapás, nincs,(max,ha szakad,de az nem arra)tehát jórá.

[ Szerkesztve ]

(#12078) Márton111 válasza thyeby (#12069) üzenetére


Márton111
aktív tag

Pofonegyszerű,de most én azt pontosan nem tudom leírni,majd holnap, ha éber leszek.Egyébként ketten mondták hogy kell,elsőre azért nem sikerült, mert kellett a képfeltöltés is,ahova címezzem a fotófeltöltést,a többit holnap, pontosan ,mert különben csak kínlódnál.Én nem is tudtam volna ilyen szépen ,szakmailag megfogalmazni,mint ahogy leírtad,hogy tettem be a képeket.

[ Szerkesztve ]

(#12079) peter... válasza Speciali (#12072) üzenetére


peter...
csendes tag

maradj itt délen ez jobb mintha felmész északra(szerintem)
eltelik 4-5 hónap és keresgélj szakmában ha kellene valami segítség....

[ Szerkesztve ]

(#12080) Speciali válasza peter... (#12079) üzenetére


Speciali
tag

Mások szerint meg észak jobb, na de most ez még mindegy is. Te merre vagy, és mióta? Ki tudja, lehet hogy kell majd valami segítség.

(#12081) peter... válasza Speciali (#12080) üzenetére


peter...
csendes tag

München, nyelvtudás nélkül kezdtem(mármint volt vmi de az inkább a sat1 éjszakai műsorából ragadt rám:-))) Angol valamennyire ment így azzal kezdtem az első helyemen...Kis türelem ( és szerintem eleinte kellő alázat) aztán jó lesz...

(#12082) Márton111 válasza thyeby (#12069) üzenetére


Márton111
aktív tag

- Képfeltöltés.hu -t bepötyögöd, ott betallózod a képe(idet)
(én a monitorra szoktam kipakolni a feltöltendők másolatát,így könnyebb megtalálni,és törölhető utána , ha már feltöltöttem)(több kép esetén tovább tart a feltöltés)
-megnyomod a feltölt gombot ,
-letekersz legalulra a direkt képlinkre.
-ezt kimásolod és a HSZben megnyomod a kép gombot, oda beteszed .
-Kész
Jó fénykép betöltögetést :) Sajnos nem tudom hogyan lehet az így,kissé túlnagy képeket kissebbre fazonírozni, de talán a többiek meg tudják mondani.Esetleg eleve csökkentett méretű képet tölteni fel? :F

[ Szerkesztve ]

(#12083) Márton111


Márton111
aktív tag

Kis türelem ( és szerintem eleinte kellő alázat) aztán jó lesz...

Ez lesz a mottóm ,és itthon alkalmazom :) ,(szerintem itthon is működni e kell!)

[ Szerkesztve ]

(#12084) thyeby válasza Márton111 (#12082) üzenetére


thyeby
őstag

Oké, múkodik. Koszonom!

próba

Ez volt a Festo domonóm őse. Első évben ez készítette százával a hosszlyukaimat egy asztali oszloposfúróval.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#12085) thyeby válasza Márton111 (#12083) üzenetére


thyeby
őstag

Működik ez mindenhol. A kellő alázatot én kiterjesztettem - nem csak eleinte, hanem mindig szükséges, hogy az ember szíve benne legyen a munkában. Ha valamilyen darab nem jól sikerül, szoktam is mondogatni, hogy látod, Tibi, nem mutatkoztál be neki rendesen. Nem ismert meg téged, most meg te nem ismered meg őt.

Több fa van, mint asztalos!

(#12086) Márton111 válasza thyeby (#12084) üzenetére


Márton111
aktív tag

Brutális :) Működés:a kar ,a fadarabot mozgatja a fúró fele?.Pontos volt?(Persze a maró jobb munkát csinál a fúrónál,én maróra építem a csapozót.)

(#12087) Márton111 válasza thyeby (#12085) üzenetére


Márton111
aktív tag

Sajnos aki megszökik,a választáson leadott voksa következménye elől,az kinn se lesz sokkal jobb helyzetben ,kap egy gyenge minimálbért, ami ott kint pont egy lakásbérlet havi díját fedezi,egykét év alatt nem jut egyről kettőre ,csak sok túlórázással megél.A bennszülöttek közt ,ő bíz a legszegényebb,és idegen lesz.És maga számára is idegen lesz az idegenben.Persze az éhenhalásnál mégis egyel jobb,ha nem kap munkát itthon.Ehhez jól jön a türelem,azthiszem.De biztos nincs igazam,kinn kánaán van,és csak rám várnak, a legjobb pozíciókkal :).

[ Szerkesztve ]

(#12088) thyeby válasza Speciali (#12070) üzenetére


thyeby
őstag

Nem megugrasztani akartalak, ne haragudj. Igazad van, hogy így első olvasatra meredek, amit írtam - de átgondoltan írtam. Nem most gondoltam én ezt át, hanem évtizedek alatt. És nem célzottan Neked szólt, hanem a külföldi munkáról általában.

Arról van szó, hogy én megértettem Vörösmaty-t:

"A nagy világon e kívűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell."

Az egzisztencia nem csak pénzt jelent. Magyarra lefordítva körülbelül ennyit tesz: Mennyire kerek, mennyire teljes az életed?
Számtalan ismerősöm esetét vizsgáltam meg, akik kimentek.
Egy példát mondok, ezen keresztül pici szelet látszik abból, amire gondoltam:
Családi dolog. Unokahúgom, aki Tőled nem messze (Pápán) nőtt fel. Diplomát szerzett, férjhez ment. Kiköltöztek Farkasgyepűre, és próbáltak haladni. Csináltak ők mindent. Túrták a földet, libát hízlaltak munka mellett, de nem nagyon haladtak ötről a hatra. Gondoltak egyet, kimentek Minnesotába. Gondolták, tollasodnak kicsikét, aztán hazajönnek, vállalkozni fognak tudni, ha lesz valami tőke - mert mindig abba botlottak, hogy nincs tőke. Kutyát, bútoraikat itthagyták a szüleiknek, a két gyereket vitték. Teltek az évek. Valahányszor beszélgettünk, találkoztunk, mindig érezhető volt, hogy fáj a távollét. Távol a szülőktől, távol a tesótól, távol az egész itthagyott élettől. Voltam olyan diszkrét, hogy sosem kérdeztem meg, miért nem jönnek akkor haza, ha ez ilyen szívfacsaró? Aztán évtizedek teltek. Meghalt a két szülő már. Édesapja temetésén találkoztunk utoljára. A papáját az elmúlt harminc esztendőben összesen egyetlen egyszer látta. (A szülei viszont úgy élték le a hátralevő harminc évüket, hogy egy lakótelepi lakásban két komplett lakás berendezés volt. Harminc éven át oldalaztak, mert egyenesen sehol nem lehetett közlekedni. Visszavárták a lányukat. S a kutyáról nem szólok, aki a gyerek kutyája volt, de túlélt mindenkit. Hogy mi lett vele, jobb, ha nem tudom.) Ekkor már azt mondta, hogy már nem jönne haza. Úgy értette, nem költözne vissza. Mert mi is lett a helyzet? Szülők már a temetőben, a két gyerek felnőtt, odakint eresztettek gyökeret. (Ennek ellenére én nem vagyok benne biztos, hogy nem jön már végleg haza, de ha megtörténik, akkor miről szólt az egész élete? Elszakadt a szüleitől, a tesójától, a baráti körétől. S ha hazavágyik meghalni, akkor el kell szakadnia a gyerekeitől majd. Ez egzisztencia?)
Odakint más a dollár értéke, mint itt. Nem látom azt, hogy fényes lenne az élete. Egy átlag amerikai. Én nem irigylem az amerikaiakat. És ahogy öregszik, várhatóak majd betegségek. Ahhoz még egy kint vastagnak látszó pénztárca is vékonka. Amerikában egy diplomával végigtakarítani egy életet, az kurvanagy egzisztencia. Szóval valami úgy szétesett. Nem kerek.
Nem tudom, hogy ha most indulna ki fiatalon úgy, hogy tudná előre, hogy az fog történni, ami történt, akkor nekivágna-e?
De ezzel nem írtam le mindent, ahhoz kevés lenne egy hsz. Mint mondtam, ez csak egy kicsi szelete annak, amit látok.
A tőszomszédom echte német. Tegezőviszonyban vagyunk. Üzemgazdász. Jól keresett a műanyagiparban itt Nyíregyházán. (Ide nősült.) Aztán kitúrták a helyéről. Három évig nem talált munkát! Diplomával, mondom, echte német. Nem csak beszéli a németet, hanem anyanyelve. X5-ös BMV vel járt, aminek a rendszáma a keresztneve volt. Hát azt hamar el kellett adni. És nem itt ezen a fertályon nem talált munkát, hanem egész Európában. Havonta átlagosan két három állásinterjú után most sikerült munkát találnia a múlt hónapban. De már egy év után majd meg bolondult. Két kicsi gyerek itthon, most ő épp Győrben dolgozik. És hétvégén láthatja a két kissrácot, meg a feleségét. És ez egzisztencia?

Szoktam mondani azoknak, akik ki akarnak menni meggazdagodni, hogy ott sincs kolbászból a kerítés. Aki nem tud itthon meggazdagodni, az nem fog tudni kint se. Aki meg tudna kint, az meg tud itthon is. (De ez csak a pénz része.)

S hogy mi a bizonytalan abban az egzisztenciában, ha valaki kimegy? Hontalanná válik. (Válhat.) Mert ha elég időt lesz kint, akkor is csak egy betolakodóként fogják kint kezelni. S ha már elég időt volt kint, akkor az itteniek sem úgy tekintenek rá, mint magyarra, hanem mint eltévedt, de megtért magyarra, aki már nem igazán magyar.
Láttam én Puskás Öcsit öregkorában sírni itt Magyarországon, hogy nem tudja megmondani, miért ment ki innen. És az életünk akkor jó, ha jó visszatekintve látni: Ezen az íven haladtunk, s most itt vagyunk. Valami ilyesmi az egzisztencia.

Mehettem volna én már Kanadába, Floridába - tudom, hogy pénzileg jobban jártam volna. És amúgy? Ha a párommal kimennénk mondjuk valamelyik Benelux államba, csak az ő nettó fizetése 4-5 ezer Euró volna. A lehetőség folyamatosan adott. De a szüleink már öregszenek. Nem akarjuk itthagyni őket. Nekem van egy nagylányom az előző házasságomból. Őt sem akarom itthagyni. Mai eszemmel én akkor sem mennék, ha húsz éves volnék gyerektelenül.

De ne érts félre! Nem azt akartam üzenni, hogy ki ne menj, te hülye! Inkább azt, hogy nézz mögé, mi van ott. S ha látod, és mégis menni akarsz, úgy könnyebben lehet egzisztenciád.

Több fa van, mint asztalos!

(#12089) stgellert válasza thyeby (#12084) üzenetére


stgellert
aktív tag

Nagyon tetszik! Ráadásul a rugós karnak egy milliószor egyszerűbb változatát kínálja, igaz, csak nagyobb alapterületű munkalapokra. Majd rakok fel tervet, hogyan.

Szerintem a kivándorlás, egzisztencia, politika témát hagyjuk más fórumokra, szívesen belekotyognék én is - bele is - szvsz. Mo. ma egyre jó: sírod, mely ápol és eltakar..., és ahogy a mostani kormány intézkedéseit elnézem, idő előtt :W -, de túl hosszan és túl sokat :)

Vagyis maradjunk meg a szép fűrészáru tönkretételének keretein belül :))

(#12090) Speciali válasza thyeby (#12088) üzenetére


Speciali
tag

Gondolod, hogy amiket leírtál, (és amiket nem azt is) nem rágtam át már ezerszer? És az idézett versrészlet is gyakran eszembe szokott jutni.
Meg persze azt is átgondoltam sokszor, mi lesz, ha maradok.
Köszönöm a figyelmeztetéseket, de semmi újat nem írtál.
Amit írtál az amerikás ismerőseidről, az elég szomorú történet, de nem tudhatja senki, mi lett volna,ha itt maradnak... És ők döntöttek amellett, hogy kimennek, és az is az ő döntésük, hogy nem jöttek vissza. Aki elkívánkozik, annak nem lenne kerek az élete, ha itthon marad. Nem véletlen, hogy elmentek innen, hiszen nem találták meg a számításaikat. Nincs jogunk ítéletet mondani senki felett, akár marad, akár megy. Nem tudunk mindent, csak a felszínt láthatjuk.
Amerika nagyon messze van, és nem lehet csak úgy haza jönni onnan. Én nem készülök ilyen messze, csupán 500-600 km-re egyelőre. Onnan még autostopal is haza lehet jönni, ha muszáj. Ez akkora távolság, mint ha lemennék a Horvát tengerpartra.

Biztos hogy hiányozni fognak emberek, dolgok, érzések, tájak, szokások. És nem fogok tudni lebiciklizni fél óra alatt a Balatonra, hogy lemossam magamról a munka porát...

Az egzisztencia elsősorban megélhetést jelent, de értem mire gondolsz. De akkor ne csak olyan példákat hozz fel, amikben a negatívumokat látni azok életében, akik kimentek. A pohár félig tele van, vagy félig üres?
Nézz olyanokat is, akik becsületesen dolgoznak, és nem hogy nem jutnak egyről a kettőre (erről már régen lemondtak), de a legalapvetőbb dolgokra sem jutja.
ez egzisztencia?
Én szerencsére nem vagyok ilyen helyzetben, de nem is szeretném ezt megvárni.
Az biztos, hogy egy darabig még nem hogy nem lesz jobb, hanem egyre rosszabb lesz.

Eléggé beleástam magam mostanában a gazdasági, és az ezzel összefüggő dolgok, folyamatok vizsgálatába, és én úgy látom, a legrosszabb még csak ez után következik. Ez vonatkozik természetesen Európa összes országára. De nem mindegy, ez a rossz, milyen szintű gazdasági környezetben ér bennünket.
Nem tartom kizártnak, háborúk, vagy kisebb villongások is lesznek Európában. Szinte már most is fenyegetik egymást az EU-s nagyhatalmak. Na egyelőre nem katonailag, de az irány nagyon rossz felé mutat. De ne menjünk ennyire előre.

Feleségem ápolónőként dolgozott, de kirúgták, mert egy alkoholista, semmire nem alkalmas munkaerőt "kellett" megtartani, akivel sem a gondozottak, sem a munkatársak nem voltak megelégedve, de olyan hátszele volt, amivel nem lehetett szembe menni.
Elmehetne 12 órában 70-80 ezerért dolgozni, 3 műszakban. A 6 éves lányunk, aki nagyon anyás, az biztosan megsínylené. Meg persze az egész család. ez egzisztencia?

Én is elmehetnék itthon dolgozni, ha nagyon nekifeszülök, 3 műszakos állást biztos találok. Nem a szeretett szakmámban, de ez más kérdés. Kereshetnék is talán 100 ezret. ez egzisztencia?

A német szomszédod esete azt gondolom nem jó példa. Nem hiszem el, hogy nem talál munkát egész Európában. :) Szerintem arról lehet szó, olyan munkát nem talál, ami neki megfelelő lenne.Mivel ő valószínűleg nem akarja elhagyni az országot, ezért is ment Győrbe dolgozni.
Ha csak azt nézem, amit írsz, az alapján azt gondolhatnám, hogy nálunk van kolbászból a kerítés, mert egy német anyanyelvű ember, egész Európában nem tudott elhelyezkedni, de nálunk ez sikerült neki. De azért mindannyian tudjuk, ez nagyon nem így van.
A valóság szerintem az, hogy itthon nem talált munkát, külföldre nem akart menni, mert itt van a családja. Valószínűleg, nem tudott kellőképpen magyarul, ez is hátráltathatta a munkahely találását is. És azt is valószínűnek tartom, hogy Győrben, az Audihoz ment dolgozni, ahol mily meglepő, nem hátrány, hanem épp előny, ha valaki németül beszél jobban, és nem magyarul...

Amerikába, Angliába, nem szívesen mennék, bár az angolt sokkal szívesebben beszélném, mint a bikkfa németet.
Mindenhol külföldi leszek, de azt gondolom, legkevésbé a német nyelvterületen. Ausztriaval, és Németországgal eléggé összefonódik a történelmünk is. A hivatalos nyelv a 19. század közepéig, végéig (?) a német nyelv volt a hivatalos nyelv Magyarországon. Lehet kevesen tudják, én is nem olyan régen tudtam meg, hogy nagy zeneszerzőnk, aki 100 éve született, nem is tudott magyarul. Ő volt Liszt Ferenc.
Na meg tele van német származásúakkal az országunk. Első, és második feleségemben is csordogál osztrák, és német vér. Az oroszok lehet hogy már a spájzban vannak (voltak), a németek meg már meg is vacsoráztak a konyhában. :)

Na de nem szaporítom tovább a szót, és elnézést a szószártyáságért!

[ Szerkesztve ]

(#12091) Speciali válasza Márton111 (#12087) üzenetére


Speciali
tag

szerintem butaság ide keverni a politikát. A jelen gazdasági helyzetben senki nem tudna csodát tenni, lehet az bármelyik kormány. A gazdasági válságba belebukott az mszp és a fidesz is lehet hogy bele fog. Csak a színek változtak. Én nem gondolom, hogy jobb lenne, ha most másik kormányunk lenne. Ezt csak az emberekkel akarja mindig elhitetni az épp aktuális ellenzék, hogy ők kerülhessenek hatalomra.
De ezt nem kötelező elhinni. Ahogy persze azt sem, hogy, akik most vannak, ők mindent jól csinálnak. Ha nem szélsőséges kormány van, akkor nagyjából csak érzelmi kérdés, ki mire szavaz.
Érdekes és megalapozatlan összefüggéseket találsz, a leadott voks, és a kinti megélhetés között. De ha csak az anyagi oldalát nézzük, feleségem én, összesen legalább 2000 eurót tudunk majd keresni. De ez a minimum. Ez inkább 3000 lesz. A családi pótlék nekünk a 3 gyerekre 570 Euro lesz.
A gyógyszerek ingyenesek a gyerekeknek, és a szemüveg is. (most csináltattunk a kicsinek 25 ezer Ft-ért szemüveget). És persze egy csomó családi juttatás van még, amit nem fogok itt felsorolni, de akit érdekel, itt megnézheti.
Szóval, lehet számolni...
De nem akarok én semmire és senkit agitálni. Mert mi lenne, ha felkerekedne mindenki, aki munkaképes ebben az országban...

[ Szerkesztve ]

(#12092) thyeby válasza stgellert (#12071) üzenetére


thyeby
őstag

Ez a rockler megoldásod nekem jobban tetszik a fafésűs szorítóknál. Nincs csúszóalkatrész, tehát könnyebb a tolás. A csapágy kerek voltánál könnyebb a felvezetés, könnyen állítható a szorítóereje, és ezt nagy rugózási távolságon tartani tudja állandó értéken, míg a farugó annal jobban feszít, minél jobban hajlik.
Az Elektra Backum gyakorlatilag vadiúj. Ez a gép a mostani BAS 260 Swift elődje. Talán még jobb is annál, ugyanis én a soproni kiállításon megstíroltam jól ezt a Swiftet, és el voltam szörnyedve. Méregdrága pénzért szorult, akadozott (A kiállítási darab egy nagy szakvásáron!), nem lehetett állítani - mint ha a csúszó alkatrészek össze lettek volna heggesztve.
A szalagvezető tüskével békülj ki nyugodtan. Ugyanilyen rendszerűt (is) használok, semmi bajom vele. Hangosabb sokkal, mint a csapágyas Makita, de ez még jól is jön olykor, mert ha a zajvédő mögött a fülem már meghallja a hangját, akkor tudom, hogy kisebb íven akarok vágni, mint amennyit bír. Öt év - olykor igen intenzív használat - alatt mindössze kétszer kellett újra hangolnom, mert néhány tizednyit megkopott. A szalagtisztítót, pontosabban a járókerék gumibandázsának a pucolását egyszerűen meg tudod oldani, hogy oda applikálsz egy jó erős szőrű körömkefét.

"Abszolút érdekel! Szánkó: van itthony egy régi, azt majd lefotózom, mert csinos nagyon, hátha kedved támad olyat kreálni."

Jó, de a lényeget nem írtad meg: Mekkora a legkisebb méretű fadarab, amit nem szájhúzogatva, hanem örömmel fogadnál?
A szánkó nagyon érdekel. Gyerek koromban láttam olyan gyönyörű szánkókat, most meg még filmen sincs olyasféle, csak tecsógazdaságos tucatsz@r. Noha írtam, hogy nem nagyon lesz nekem időm ilyesmire úgysem jó ideig, legalább ábrándolhassak róla - előre is köszönöm a fotót! (Bár amilyen örömmel neki tudnék kezdeni most azonnal - de tolnom kell a körfűrészt az udvarra, most, amíg nincs eső, (Bent nagyon porol - az alsó elszívást rá tudom rakni, de a felsőre most nincs lehetőség.) és egy fél raklap fát méretre kell szabnom.)

Több fa van, mint asztalos!

(#12093) mdk01 válasza thyeby (#12088) üzenetére


mdk01
addikt

Szép a Szózat meg a Himnusz is, csak annyi a gondom vele, hogy amíg a benne lévő dolgokon gyötrődünk meg sajnálkozunk előre biztos nem haladunk. Ahányszor elolvasom az ereimet tudnám felvágni annyira lehangoló és szomorú.
Meg kellene reformálni a Himnuszt is mert amíg ilyen a "vezérdal" addig csak toporgunk egy helyben. Nem azt mondom hogy felejtsük el azt ami volt, mert nem szabad, de lehetne benne vmi lendület, mert így borzasztó.

...csak ennyit szerettem volna és én itt ezt be is fejezném:)

(#12094) Bokrász


Bokrász
csendes tag

Készitem a 12*12 mm es szegőléceimet, lucból. Még szerencse hogy fahulladékkal tüzelek a kazánban. :) Van egzótikus fakereskedés nálunk is, igaz tőlem 200 km távolságra. :)

(#12095) Bokrász


Bokrász
csendes tag

Amugy én is vállaltam munkát Németországban 2002-2006 között. Dingolfing mellett dolgoztam egy zöldségkonzerváló üzemben. Sokmindent láttam és tanultam. Nem hátráltam a kemény munkától sem. Kiérdemeltem a tiszteletüket az igazgatótól az utolsó munkásig. Aztán feltettem magamnak a kérdést- mit is keres egy erdélyi asztalos egy bajor konzervgyárban? Ott rájöttem hogy nem ér annyit a bajor euroja, hogy eladjam érte az otthoni életet. :( Azóta itthon gürizek és jól érzem magam a bőrömben kétgyerekes családapaként. :))

[ Szerkesztve ]

(#12096) peter... válasza Speciali (#12080) üzenetére


peter...
csendes tag

Írtam vissza...:-))

(#12097) Márton111 válasza Bokrász (#12095) üzenetére


Márton111
aktív tag

Valahogy én is így gondolom a magam sorsát is . :K (A güri helyett, tisztességes profi munkával, tisztességes középáras ellenszolgáltatásért - itthon.Gyerek meg betervezve)

[ Szerkesztve ]

(#12098) Márton111 válasza mdk01 (#12093) üzenetére


Márton111
aktív tag

.

[ Szerkesztve ]

(#12099) Speciali válasza Bokrász (#12095) üzenetére


Speciali
tag

a szakmádban nem tudtál elhelyezkedni Németo.ban?
Én 14 éves korom óta nyugatra akartam menni, de aztán valami mindig vissza tartott. Most azonban végre engedek a régi vágyamnak.Na meg az itteni gazdasági helyzet is megkönnyítette a döntést.
És elkezdtem gondolkodni azon is, ha itthon maradok, gyakorlatilag nem lesz nyugdíjam, ha oda jutok.

(#12100) mdk01 válasza Márton111 (#12098) üzenetére


mdk01
addikt

Igen ennyire vagy egyszerű.:DDD

Speciali: Én úgy gondolom ha menni akarsz csak menj és próbálj szerencsét. Az tud csak igazi véleményt mondani aki már megtapasztalta.
Ha pedig annyira összejön akkor fogod a családod(én meg ilyneről hallottam példát) és kiviszed őket is és akkor már nincs kiért hazajönnöd esetleg a távoli rokonokért, de az meg nem távolság nyugodtan lehet futni egy évbe 1x 2x egy ilyen kört. Haverok is lehetnek kint.A barát az már egy kényesebb téma. Persze ez legalább 10év és nem egyszerű azért ezt felépíteni, de csak hajrá.

Üdv.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.