Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#13551) sasoo válasza wrox (#13550) üzenetére


sasoo
csendes tag

igazad van.erről,mint ács mesélhetnék.hogyan,és miért büntetnek a rajtunk élősködők.

(#13552) thyeby válasza szaszlaci (#13547) üzenetére


thyeby
őstag

"Számomra talán a legnagyobb akadály az adózás és a sok egyéb szarszemét lehúzás"

Minden magyar vállalkozó számára ez a legnagyobb akadály, úgyhogy nem leszel egyedül. Meg kell tanulnod ebben gondolkodni, és ebben mozogni - más nincs. A kezdet az kurvanehéz. De ha kitartol, mindig könnyebb lesz. Könnyű sose lesz, csak lerázhatod magadról az alkalmazotti igát, és megtapasztalhatod, hogy itt nincs plafon. De előbb vért kell köpni. Az alkalmazottak utóbb köpik a vért.
Csigavér! Nem reggelre kell mindenben otthonosan mozognod, hanem apránként kitapasztalni mindent.

"Meg ugye itt nemtöbb ezer darabos termelés van, relatíve alacsony eladási darabáron, hanem néhány darab, komolyabb összegért."

Egy kutya! Így is annyit kell dolgoznod, hogy a töködet elhagyod, meg úgy is. (Már amíg fejlődni akarsz.)

"Hol kell CE minősítést igényelni?"

Tegyük ezt kicsikét tisztába:
A CE jel, az nem minősítés, hanem tanúsítás. Ezzel a jellel tanúsítod, hogy a terméked mindenben megfelel a vonatkozó előírásoknak. Nem igényelni kell, hanem egy sor procedúrán, vizsgálaton igazoltan, dokumentáltan át kell esnie a terméknek. Vannak esetek, amikor ezt a gyártó teszi meg, s vannak esetek, amikor külsőst bíz meg, hogy végezze el ezeket a feladatokat. Senki nem köteles külsősre bízni, mindenki elvégezheti maga is, rányalhatja jogszerűen a jelölést. De mondok példát, amiből érteni fogod kicsit a lényegét:
Játékot gyártok. A játékomnak az EN71 szabvány értelmében (egyebek közt) nem lehet hegye, éle. A szabvány leírja az egzakt hegy és élvizsgálat követelményeit. Ha a hegyeket megtöröm, az éleket lekerekítem, úgy ez a vizsgálat kimerült annyiban, hogy a tanusító lapra leírom: Nincsenek hegyek, élek. Ha vannak, akkor vagy elkészítem/megvásárolom azt a készüléket, amellyel ezt megvizsgálhatom, vagy rábízom a vizsgálatot egy olyanra, akinek megvannak az eszközei ehhez. Én dolgom, én döntésem, senki nem szól bele, csak a vizsgálat meglegyen. A festett játék kötelme, hogy egy sor egészségtelen, mérgező anyagot, mint pl higany, ólom, etc nem tartalmazhat, nem oldhatja a nyál és az izzadtság. Azt, hogy oldja a nyál, tesztelhető úgy, hogy leköpöm, hogy oldja az izzadtság, tesztelhetem úgy, hogy lehugyozom. De érdemes lesz nekem egy laboratóriumot berendezni kb 16 elemre történő egyetlen egyszeri vizsgálathoz? Hát ezt külsősre bízom, úgy olcsóbb. Dokumentálja a vizsgálatot, rátehetem a címkét, mehet a gyártás.
A SAASCO ajánlatával pedig szerintem ne légy ebhitű. Gondolkozz, miért is éri meg nekik az ingyen képzés? Mert így odaragadnak az érdekeltek a vállalkozásához. Házhoz mennek. Lesznek olyanok, akik képesek lesznek önállóan tanúsítani, és lesznek olyanok, akik nem. S utóbbiak fogják szállítani további információért a pénzt. Mit tegyen, hogy termékét gyárthassa? Elmondják pénzért. De összeszedheted magadnak is az idevonatkozó jogszabályokat, a jogosult, akkreditált laborokat felkutathatod. Eldöntöd, neked melyik lesz olcsóbb. Ők ezt csinálják évek óta, benne vannak nyakig, minden részletben otthonosan mozognak. Ismerik a buktatókat, és azok megoldásait. Te meg még azt sem tudod, mi is az a CE jelölés? Vagy megtudod általuk, vagy nélkülük - ez ennyire egyszerű.
De látnod érdemes, hogy esetleges büntetés léptékkel zsebbe nyúlósabb, mint egy képzés díja, vagy mint külsős megbízása vizsgálatok elvégzésére.

Több fa van, mint asztalos!

(#13553) szaszlaci válasza thyeby (#13552) üzenetére


szaszlaci
addikt

Úgy szoktam mondani, hogy Európai Szovjetunióban élünk.

Akkor ha jól értelek.
Ráírhatom a termékre, hogy CE, amíg nem akarnak ellenőrizni, nem lesz belőle bajom.
Amikor akarnak, akkor át kell adnom a szükséges dokumentumokat.
A dokumentum nagyobb részét magam is elkészíthetem, estleg azt nem, amelyik vizsgálatot csak meghatalmazott szerv végezheti. (Ha egyáltalán van ilyen esetemben.)

Mi van akkor, ha mondjuk nem csináltatsz veszélyesanyag vizsgálatot, hanem hivatkozol az alkalmazott CE jelzésű festék tanúsítványára? (Tudom, kicsit sántít, mert gondolom nem gyerekjáték festék.)
Megmondom, miért kérdezem. Nálam például a RoHS előírja, hogy nem lehet ólomtartalmú ónt használni. Olcsóbb és egyszerűbb leírni, hogy a felhasznált alapanyag sem tartalmaz, mint bevizsgáltatni.
Egyáltalán miből áll a gyakorlatban egy ilyen vizsgálat?

Ígérem, nem fárasztalak már sokáig! :R

Ui.: a SAASCO nekem nagyon gyanús, hogy nem ingyenes (a jelentkezési lapon már utalandó díjakról beszélnek és visszamondási költségről.) Ha meg ingyenes, akkor ez tuti, hogy egy agymosó a képzéseik létszükségletéről.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13554) kisarnold


kisarnold
csendes tag

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni az alábbiban:

hogyan tudok meghajlítani 6 mm vastag rétegelt lemezt? Olvastam, hogy gőzölni kell, majd formában kiszárítani... A gőzölési hőmérsékletről, illetve időről van vkinek tapasztalata?

(#13555) mdk01 válasza kisarnold (#13554) üzenetére


mdk01
addikt

Mekkora méretű?

(#13556) mdk01 válasza szaszlaci (#13534) üzenetére


mdk01
addikt

Létezik egy úgynevezett fugpapír amivel össze szokták ragasztani táblába a furnérokat.
ha nem szeretnél vacakolni a beszerzésével(bár ahonnan furnért veszel sztem ott árulnak ilyet) akkor a festő árnyékolószalag is megteheti.

Eszembe jutott hogyan lehet egy kicsit még dizájnosabbá tenni a hangfalakat. Szoktunk olyat csinálni(jelenleg is van egy "U" alakú lábú étkezőasztal amit csinálunk) hogy ha a bútor megkívánja és van rá lehetőség, bizonyos alkatrészeket egymás mögé rakva úgy tesszük rá a furnért ahogy az az egész szálban volt.
Tehát ha van egy 60x30-as dobozod akkor erre kell egy ~200cm hosszú furnér lap és úgy vágod el a furnért hogy vágsz 1db 61cm-est 1db 31cm-est 1db 61cm-est és végül 1db 31cm-est. Kevéset szabad ilyenkor ráhagyni a pontos méretre, hogy a sarkoknál ahol átfordul a furnér minél jobban passzoljon a furnér mintázata.
Persze az utolsó sarkon nem fog egybevágni a mintázat, de alul úgy sem látszik.
A hulladék is kicsit több így, de hát vmit vmiért.

Remélem érthető ha nem akkor megpróbálom még egyszer.:)

(#13557) kisarnold válasza mdk01 (#13555) üzenetére


kisarnold
csendes tag

150*50 mm, de a közeépből is hiányzik, lényegében egy keret 6 és 4 milis lemezzel próbálkozunk, de lehet, hogy szükség lesz a 8 mm vastagra is

(#13558) jimy_l válasza kisarnold (#13557) üzenetére


jimy_l
tag

Hali!
Én múltkor akartam hajtogatni rétegelt lemezt, de aszonták a rétegelt lemez bótba, hogy ezek a táblák főzés álló ragasztóval vannak ragasztva, és nem lehet gőzöléssel rábírni a hajlásra. :W

Ellőtte érdeklődjél, nehogy meglepi legyen. ;)

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#13559) kisarnold válasza jimy_l (#13558) üzenetére


kisarnold
csendes tag

ma délután próbálgattam itthon, volt olyan amelyik egyből felpuklisodott és szétvált rétegeire, csökkentettem a hőfokot és ezután kb 1 órán át gőzölve 60-70 fokon jó lett a rétegelt lemez, meghajlott szépen, csak még nincs nomrális formám amiben ki tudom szárítani és így már msot kezd visszaállni egyenesre...
apropo, valaki tudja hol lehet venni olyan minőségi rétegelt lemezt, amiben minden második rétegelt lemez sötét szinű, esetleg fekete?

(#13560) jimy_l válasza kisarnold (#13559) üzenetére


jimy_l
tag

Faburg, erdért, bohács.

[ Szerkesztve ]

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#13561) Márton111


Márton111
aktív tag

kisarnold :Tisztára olyan érzés, mintha Jimy magával levelezne, nem akarsz egy másik avatarra váltani, amin még nincs fórumozó? Elvileg ez lenne a 200db-os avatar-tár értelme, az egyénítés...

[ Szerkesztve ]

(#13562) kisarnold válasza jimy_l (#13560) üzenetére


kisarnold
csendes tag

köszönöm

(#13563) thyeby válasza szaszlaci (#13553) üzenetére


thyeby
őstag

Fárassz csak nyugodtan! Nem veszem se zaklatásnak, se kockafejűségnek. Magam is rengeteg segítséget kaptam ezen a fórumon.

Igen, ez az Európai Szovjetúnió nagyon találó. Talán az a különbség, hogy amíg a Szovjetúnióban nyílt és világos volt, hogy mit akar az országunktól a hatalom, addig ebben az Európai Szovjetúnióban szét van maszatolva, hogy most melyik bankszövetség is szívja a vérünket, és hogyan?

Persze, ráírhatod a CE jelet akár minden vizsgálat nélkül is, amíg nem ellenőriznek, semmi bajod se lesz belőle.
Mint írtam, a dokumentumot teljes egészében magad is elkészítheted. Nincs olyan vizsgálat, amit csak meghatalmazott szerv végezhet. Van viszont olyan, hogy a vizsgálatnak hitelesnek kell lennie, ha külsősre bízod.
Festékes kérdésed nagyon idevágó, ezen keresztül megérthető talán a lényeg.
Pl a szlovák Balakryl festékek tanúsítvánnyal bírnak, miszerint alkalmazható gyerekjátékra is. Ha ezt a tanúsítványt megkapom az üzletben - s miért ne kapnám meg a festékemhez, és (!) a tanusítványt Brüsszelben akkreditált laboratórium végezte, jogszerűen hivatkozhatok rá, és írhatom be a vizsgálati lapra, hogy nem tartalmaz semmilyen veszélyes anyagot. De például a Tikkurila jalo lakkja szintén bevizsgált, szintén ajánlja a gyártó gyerekjátékra, csak ám ő a saját laboratóriumában, a saját tudáshátterével tanusított, s nem akkreditáltatta ezeket a vizsgáló laborokat. Így már felelősséggel nem írhatom be, hogy ez alapján a vizsgálat megtörtént. Mert ha megtörtént, az jó a Tikkurillának, de nem nekem. Nekem el kell végeztetnem újból ezeket a vizsgálatokat akkreditált labor által - vagy, ha nem akkreditált, hanem egy saját laboratóriumom, úgy az is megfelel. Arra akar itt kimenni a játék, hogy ne lehessen elmaszatolni a felelősséget. Igazán baj csak akkor van, ha kijelenti ominózus alany, hogy nincs benne higany, aztán ellenőrzik higanyra, és ott van benne. Akkor nincs pardon.
Jogi vonzata ennek, hogy ha egy akkreditált műhellyel bevizsgáltatom ólomra, a gyártó szavatolja az állandó minőséget, és engem ellenőrizve mégis találnak benne ólmot, úgy már nem én fogok a szőnyeg szélén állni, hanem vagy az akkreditált labor, vagy a gyártó. És inkább a gyártó.

Hogy miben áll a gyakorlatban egy ilyen kémiai vizsgálat?
Előírják, hogy hány súlyszázalék higanyt vagy egyéb veszélyes anyagot tartalmazhat egy gyerekjáték. Laboratóriumi mintát véve meg kell mérni a valós ólomtartalom mértékét súlyszázalékban. Ezrelékek szoktak ezek lenni, nem százalékok. Meghatározza a szabvány, hogy milyen módszerrel szabad, kell, és milyennel ne szabad a vizsgálatot elvégezni.
Mondjuk egy él viszgálat esetén rögzíti a szabvány, hogy mekkora átmérőjú hengert milyen sebességgel kell forgatni, a felületére milyen anyagból kell indikátorbevonatot tenni, és a vizsgált anyagot ehhez mekkora erővel nyomva kell a henger körülforgatni. Aztán ha a henger körülforgott, és a vizsgát él az indikátor anyagnak több, mint az 50%-át elvágta, akkor az élvizsgálat pozitív, vagyis éles anyagról van szó, ami nem kerülhet gyerekjátékként forgalomba. Ha mégis forgalomba kerül éles anyaggal játék, és a fogyasztóvédelem rábukkan egy üzletben, úgy ítéli meg, hogy ez szerinte éles, akkor a saját költségén elvégeztet egy élvizsgálatot. Ha az pozitív, akkor eljárást indít, betiltja a forgalmazást. Vagy valakinek a gyerekét elvágja ez a játék. Beviszi a fogyasztóvédelemhez panasszal, gyártó és kereskedő megnevezésével, a fogyasztóvédelem majd szétosztja a felelősséget.
Elképzelhető, hogy ha valahogyan bizonyítást nyer, hogy valaki abba a higanyba halt bele tíz év után, amit konkrét termékben hagytak, akkor ott lesz kártérítési igény bőséggel.

Valószínűleg a SAASCO-val azért jártál így, ahogyan, mert én csak egy kivonatot másoltam Neked ki a hírlevelükből. Nem azon az ajtón akartál valószínűleg bemenni, amelyiken ingyenes. Egyszerű a dolgod, hogy leellenőrizd ezt: Felhívod őket, megkérdezed, hogy tényleg ingyenes-e. Ha igen, akkor még akkor telefonon beregisztrálsz, elmégy, és meglátod az előadás végén, hogy átverés volt-e, vagy nem?
Egy dolgot nem értek csak ebben a dologban:
Úgy érzem, jelen van részedről egy szeptikus attitűd, egyfajta hitetlenség. Ezt még megértem, hisz bennem is van sok ilyen. De nem gondolod át, hogy mit nyerhetsz, és mit veszíthetsz. Azt, hogy megmosták a fejed, ráment egy napod? Azt, hogy bűbájos mosollyal beleszaladtál egy kifizethetetlenül magas fogyasztóvédelmi bírságba?
Mérlegelj!
Nézd, én megvettem egy tananyagot tőlük a CE jelölés folyamatáról. Teljesen korrekt volt. Nem volt benne semmi ködösítés, rendkívül világos, hozzá nem értő számára is érthető megfogalmazásban összefoglalta a lényegét az eljárásnak, s nem egy rahedli jogszabály szövegében fuldokolva kellett kitalálnom, hogy most akkor mi mit is jelent? A jogszabályokat ő felkutatta nekem, csak ez magában többet ért számomra a tananyag áránál. Aztán felajánlotta a cégvezető nekem, hogy ingyen részt vehetek a következő képzésen, amit elsősorban idő híján nem fogadtam el, másodsorban azért, mert elég nekem elolvasni a tananyagot, nem fontos hallani is, meg látni kivetítőn. Ha a diplomámat így meg tudtam szerezni, már csak elég lesz a csupasz tananyag ide is, ahol még vizsgáznom sem kell.
Meggyőződésem, hogy ha elmégy, és semmi egyébbel nem leszel okosabb, csak a csokorba gyűjtött rád vonatkozó aktuális jogszabályok listájával, akkor már tisztán elmondható, hogy nyertél. De hát ess neki, szedd össze ezeket a szabályokat önállóan. A könyvtárban hamarabb fogsz szerinted végezni?

Több fa van, mint asztalos!

(#13564) thyeby válasza kisarnold (#13557) üzenetére


thyeby
őstag

Rétegelt lemezt nem lehet meghajlítani. Készíts magad rétegelt lemezt furnérból úgy, hogy a sablonon ragasztod össze. Ha nem túl meredek görbéid vannak, gőzölni se kell a furnért. Viszont simítva, sűrűn szorítani.
Gőzöléssel a tömörfát szoktuk hajlítani. Egyszerűen beledugod forró vízbe, és nézegeted időnként. Amikor már kézzel könnyen hajlik, akkor tehát hajlítható. Ráfeszíted a sablonra, és hagyod kiszáradni. Rá kell hagyni, hogy kicsit visszább fog rúgni. Kisebb fadarabokat egy kuktában pillanatok alatt fel lehet puhítani. Akár gőzöléssel is, hogy csak a rostély alatt van víz, akár csurig áztatva vízzel is. Előbbi sokkal hamarabb kiszárad, utóbbi kevesebbet rúg vissza száradás után.

Több fa van, mint asztalos!

(#13565) thyeby válasza Márton111 (#13561) üzenetére


thyeby
őstag

De dilis vagy!
200 db-os avatar kurvasokezer fórumtagra az egyéniesítés jegyében?
Így Neked is váltanod kellene avatart, mert egyik asztalos fórumtársunk, alias L_Szilárd aki nemrégiben be is kukkantott hozzánk, már hamarabb lefoglalta ennek a ragadozó macskának a fejét. Na, jó, de akkor mit választasz, ami még nem volt?

Tessék csak odafigyelni, hogy melyik avatar alá milyen nick van rendelve, és máris egyéni, akár az ujjlenyomat - mert ebből két egyforma látod lehetetlen.

Több fa van, mint asztalos!

(#13566) Winner_hun válasza Márton111 (#13561) üzenetére


Winner_hun
félisten

Lassan 370 000 regisztrált tag van a fórumon, kevés lesz az a 200 úgy hogy mindenkinek egy legyen:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#13567) jimy_l válasza Márton111 (#13561) üzenetére


jimy_l
tag

Engem nemzavart, csak kétszer megnéztem ki kivel van. :Y

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#13568) Márton111 válasza thyeby (#13565) üzenetére


Márton111
aktív tag

Mostanában a halálunalom kerülget, azt hittem ha hangszórótecnikus lesz köztünk ,az emeli a színvonalat,ehelyett alapszintű szamárságokon vitatkozunk, a kedvéért,ami egyszerűen ténykérdés,pl .hogy a faragasztó fog jobban, vagy a kontaktragasztó, kétheti dögunalmas vita témája.Aztán eldőlt a vita egy komoly érvre:véletlenül beszáradt az a flakon ami meg lett véve...No, ez hatott...

[ Szerkesztve ]

(#13569) sasoo


sasoo
csendes tag

tudnátok segíteni,hogy hol vehetek gumírozott parafát szalagfűrész kerékre?

(#13570) jimy_l válasza sasoo (#13569) üzenetére


jimy_l
tag

Ehun e.
Pilana tools. ;)

[ Szerkesztve ]

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#13571) mdk01 válasza thyeby (#13564) üzenetére


mdk01
addikt

Fentebb írta hogy elváltak a rétegek gőzöléssel. Akkor miért írod hogy nem lehet gőzöléssel hajlítani?
Igenis lehet gőzölni bizonyos fajtákat csak az a hátránya/előnye ami meg is történt hogy szétválik.
Vannak víz és főzésálló rétegelt lemezek amiket értelemszerűen nem válnak szét de vannak enyvezett lemezek aminek a rétegei gőz hátására elválnak és így a rétegek eltudnak egymáson csúszni ergó egy sablonba szorítva, kiszárítva úgy is marad.

(#13572) mdk01 válasza kisarnold (#13559) üzenetére


mdk01
addikt

apropo, valaki tudja hol lehet venni olyan minőségi rétegelt lemezt, amiben minden második rétegelt lemez sötét szinű, esetleg fekete?

Ez nem minőség kérdése. A szálirányok ahogy átfordulnak annak a színkülönbségét látod. Fafaj kérdése az egész.

(#13573) thyeby válasza Márton111 (#13568) üzenetére


thyeby
őstag

Elhiszem, hogy számodra gyógyszer a halálunalomra a békétlenkedés, de minket, többieket ettől meg a frász kerülget.
Ha unod ezt a fórumot, nézz szét az interneten, kurvanagy ez a világegyetem, meglátod!

Több fa van, mint asztalos!

(#13574) fogpiszkáló válasza sasoo (#13569) üzenetére


fogpiszkáló
csendes tag

Én a szalagfűrész kerekekre úgy vulkanizáltattamrá a gumit 15 éve .Folyamatos asztalos munkák után is tökéletes állapotban van.Rá sütik egy kemencében.

(#13575) thyeby válasza mdk01 (#13571) üzenetére


thyeby
őstag

"Vannak víz és főzésálló rétegelt lemezek amiket értelemszerűen nem válnak szét de vannak enyvezett lemezek aminek a rétegei gőz hátására elválnak és így a rétegek eltudnak egymáson csúszni ergó egy sablonba szorítva, kiszárítva úgy is marad."

Ha ez így van, akkor most okosabb lettem sokkal. Az enyv (a valódi) az valóban alkalmas ilyen utólagos hajlításra.
Felvet azonban ez egy újabb kérdést:
- Honnan tudja a kereskedő, hogy az ő rétegelt lemezét enyvvel-e, vagy egyébbel készítették? Nem fogja ránk sózni vajon az egyebeket is bevétele érdekében, hogy tessék csak vinni, ez itt mind enyvvel van ragasztva?

Tudod, nemrégiben körüljártam kicsit alaposabban a fa futóbringa gyártás kérdéskörét. Ahhoz nekem feltétlenül szükségem lett volna idomra hajlított rétegelt lemezre (ülés, sárvédő). Nem tudom linkelni, hol bukkantam az ilyen idomok gyártástechnológiájára, de megtudtam, hogy nem utólag vannak hajlítva, hanem már egyből alakprésben készülnek. Megnéztem pl a hóitszméden a dob készítését - ott sem kész rétegelt lemezt hengerítenek utólag.
Jómagam tehát továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy az ilyen rétegelt lemezeket tisztább sor már alapban formára készíteni, mint utólag hajlítani a készt - még ha nem lehetetlen is.
Azonban ha ki tudsz segíteni valami hiteles leírással, könyvcímmel, linkkel, ahol épp erről szól a dal, az engem is kurvául érdekelne, mert még mindig nem mondtam le a futóbicaj gyártásáról - már több leendő viszonteladó is jelezte, hogy érdekelné a portéka (nem is kis tételben).

Elvileg megtudható, hogy valódi enyvkötésű e egy rétegelt lemez. Ha megmelegítem, simán szétszedhető lesz atomjaira. És ez így rendben is lenne, túl is lépnék rajta, hogy oké. Esetemben azonban arról van szó, hogy esetleges gyártás esetén elég jelentős mennyiséget kellene vásárolnom alapanyagnak. Képzeld el, megveszem, kiderül, hogy mégse igazi enyvkötésű, vagy nem mind, és szaladgálhatok, mint pók a falon, hogy ezek nem jó táblák, adják vissza az árát, vagy cseréljék ki jó táblákra.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#13576) Atipapa


Atipapa
csendes tag

Hát ez bizony így van . :K

Privát üzenetre akkor is válaszolj , ha nemet mondasz valamire , mert így illik , különben bunkónak tartanak , és ezen ne is csodálkozz .

(#13577) thyeby válasza Atipapa (#13576) üzenetére


thyeby
őstag

Mi van így?

Több fa van, mint asztalos!

(#13578) L.Szilárd válasza kisarnold (#13559) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Ritkán írok mostanában, de most olvastam, hogy hajlítani szeretnél. Pár kérdés az üggyel kapcsolatban:
Milyen fából készült rétegelt lemezt szeretnél hajlítani?
Mennyire szeretnéd meghajlítani?
Keretet szeretnél csinálni, mekkora lesz a belső kivágás?
Lesz-e valami tartó szerkezet, amire lehet rögzíteni lehet ezt a keretet?
Most hirtelen nem jut eszembe további kérdés. Ezek alapján viszont valószínűleg már fogok tudni tanácsot adni.
Amúgy létezik hajlítható rétegelt lemez, de annak kell tartó szerkezet, mert önmagában nem áll meg, vagy plusz réteget kell ráragasztani.
Amúgy nekem az a tapasztalatom, hogy a legtöbb 3 rétegű, kb. 4 mm-es rétegelt lemezt lehet hajlítani. Ha ilyet kell csinálnom két ilyen rétegelt lemezt szoktam formába össze ragasztani, és akkor már meg marad. Itt annyi hogy ki kell kísérletezni, hogy mennyit rugózik vissza kivéve a szorításból, mert valamennyit vissza rugózik. Ehhez sima diszperziós ragasztót szoktam használni.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#13579) szaszlaci válasza mdk01 (#13556) üzenetére


szaszlaci
addikt

Érthető, köszi a tippet, nekem is eszembe jutott, hogy egy furnérból csinálom, de álló doboz, nem jön ki. Viszont ahogy nézem, elég jól lehet illeszteni a bükköt erezet szerint. A mahagónit meg még könnyebb lesz. (És hogy abból a sötét fajta milyen meglepően szép lesz lakkozás után!)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13580) szaszlaci válasza thyeby (#13563) üzenetére


szaszlaci
addikt

Köszönöm a részletes választ!
Végiggondolva nekem annyi hasznom származhat ebből a kötelező procedúrából, hogy hivatkozhatok rá reklám céllal. (Nem azért, mert megfelelt, az lényegtelen. Hanem ha ilyennel is foglalkozok, akkor biztos komoly gyártó vagyok :) )

A vizsgálatot rosszul kérdeztem. Úgy akartam, ha Téged ellenőriznek, az miből áll? Van egyáltalán ilyen, hogy házhoz mennek, és elolvassák az összeállított dokumentumokat?
Vagy erről már csak akkor szerzel tudomást, ha beidéztek?

(Még az unióhoz egy aktuális vedió. A közepétől, ahonnét linkeltem.)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13581) thyeby válasza szaszlaci (#13580) üzenetére


thyeby
őstag

"Végiggondolva nekem annyi hasznom származhat ebből a kötelező procedúrából, hogy hivatkozhatok rá reklám céllal."

Bizonybizony! Nagy marketing ereje van egy ilyen tanúsítványnak, ezt tapasztalatból tudom. Rögtön komolyan vesz egy viszonteladó. És megfordítva is igaz ez a tétel: A tanusítvány hiánya ordibál, hogy itt egy lúzer gyártó - még azt sem tudja, hogy ezt neki kötelező rátenni. És nem is veszik komolyan.
A KERMI-vel ma már nem kötelező vizsgálatot végeztetni. Jómagam mégis akkora pénzt adtam oda KERMI vizsgálatért, hogy a fejed se fájna, ha az idén annyi pluszpénzed keletkezne. És megérte. Megtérült. A Te esetedben megfontolandó még annak a lehetősége is egy ilyen vizsgálat után, hogy jogosultságot vásárolj a termékedre TÜV-SÜD matricát ragasztani, mert onnan már csak egyetlen lépés az egész. Annak a matricának komoly ereje van, amikor el akarod adni a hangdobozodat - ráadásul úgy már minden felár nélkül mehet egész Európába - tehát az Európai Szovjetúnióba jogtisztán, ami szintén nem piskóta nagykapu. És látod, ide kerekedtünk, hogy keressünk kiskaput, miközben látószögbe került egy nagykapu is.

Az ellenőrzésről:
Bármely termék gyártója bármikor ellenőrizhető a gyártás folyamata során. A dokumentációt (gyártási lapot) öt évig meg kell őriznie még a gyártás után is. Tehát ha ellenőriznek, akkor igen, kimennek házhoz, és megnézik a gyártási lapot, megnézik a CE jelölési procedúra hitelességét.
Néha láthatsz a TV híradóban riportot, amikor lefülelnek élelmiszergyártót, amint a földön tárolva a húst, a higéniai követelményeknek nem megfelelően, illegálisan küldi a piacra az árut. Vagy titkolt pálinkafőzőt. Ott ez történt pontosan. Kimentek házhoz, és ellenőriztek.

Legyen egy piaci szereplő akár legális, akár illegális, valamilyen módon csíkot húz maga után. Ha valami büdöset szagol a fogyasztóvédelem, elindul ezen csík mentén hivatalból.

És tudod, mit? Két eset lehetséges egy ellenőrzés után:
- Rendben találtak mindent.
- Valamit nem találtak rendben. És legyen az bármilyen apróság, ugyanannyit tesz, mint ha egyáltalán bele se kezdtél volna ebbe az egész "legálissá tevő" procedúrába. Ergo vagy csinálod rendesen, vagy ne csináld sehogy.

S ne gondold, hogy a fogyasztóvédők ki se mennek hozzád, mert ez csak egy kicsipici gyártó. A termékedre nincs ráírva sehova, hogy évi egy darabot, vagy száz kamionnal gyártasz.

Több fa van, mint asztalos!

(#13582) mdk01 válasza thyeby (#13575) üzenetére


mdk01
addikt

Vastagabb 2mm-es blind furnér vagy svartni nem jó 2 rétegben összeragasztva D3/D4 ragasztóval? Kicsit drágább megoldás volna a svartni, de lehet tudnál olyan árat kérni érte amiért megérné.Ki kell számolni.

(#13583) Márton111


Márton111
aktív tag

Én így hajlítottam rtg.lemezt :) Furnérból, nem kell más hozzá ,mint egy tizedmm pontos préselő sablonpárt készíteni.

[ Szerkesztve ]

(#13584) Márton111 válasza Winner_hun (#13566) üzenetére


Márton111
aktív tag

Köszi az ötletet, a fórum kereső, jól működik! (eddig nem figyeltem fel rá , hogy van, a Googleval kerestem a fórumban, de az nagyonsok fölösleges dolgot ,hozott be hozzá.)

(#13585) thyeby válasza Márton111 (#13583) üzenetére


thyeby
őstag

Hú! Ez jó!

Taníts!

Több fa van, mint asztalos!

(#13586) Márton111 válasza thyeby (#13585) üzenetére


Márton111
aktív tag

Nem lehet sajnos :U Nagy a galaxis,és a világegyetem meglátom,megnézem ;)

[ Szerkesztve ]

(#13587) mdk01 válasza thyeby (#13585) üzenetére


mdk01
addikt

Fogsz egy tömböt, mondjuk egy gerendát és kivastagolod méretre, majd rárajzolod a kívánt ívet és az ív mentén tökéletesen biztos kézzel eltolod szalagfűrésszel a gerendát. Már meg is van a negatív és pozitív oldalad, amin ha kell, mert nagyon ugrált a lapod lehet finomítani egy ráspollyal úgy hogy az ívet nem rontod el. A te sárhányódra ez bőven jó megoldás sztem.

Nem feltétlen kell a világegyetem másik felére menni egy kis ötletért.:)

[ Szerkesztve ]

(#13588) Agostino


Agostino
addikt

sziasztok

szabad itt mesterembert keresni? : )) főképp budapestiek lennének előnyben. volna egy ilyen bútor, ikeás. nekem nagyon tetszik és pont ezekkel a méretekkel tökéletes lenne. viszont szerintem ennyi érte pöppöt sok. bár nem vagyok asztalos... Ti mennyiért raknátok össze egy ilyet? anyag meg munkadíj nyilván együtt. lakkozni sem nagyon kell, azt megoldom. négy láb, három ilyen tartószint, meg valami oldalsó fedőlap. : )

                          hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse

(#13589) mdk01 válasza Agostino (#13588) üzenetére


mdk01
addikt

Nem vagyok bp.-i de első ránézésre borovifenyő táblából lakkozva kb. ugyan ennyi kiszállítással.
Lakkozás nélkül >10k-val kevesebb.
Talán bp.-iekkel jobban járnál, de sztem kb. ue. az árat mondják.

[ Szerkesztve ]

(#13590) Márton111 válasza Agostino (#13588) üzenetére


Márton111
aktív tag

Priviment

(#13591) thyeby válasza mdk01 (#13587) üzenetére


thyeby
őstag

Köszi! :R

Hogy nekem ennyi sütnivalóm nem volt? :F

Több fa van, mint asztalos!

(#13592) szaszlaci válasza thyeby (#13581) üzenetére


szaszlaci
addikt

A nem túl távoli célom, hogy háztól eladogassak dobozokat. Nem raklap számra, havi néhány darabot, vagy egy drágábbat mondjuk. Nem robotolom magam halálra, de még ha igen, akkor is azt csinálom, amit szeretek. Azért jó ez, mert így nem a konkrét elvégzett munkából van csak bevételem, hanem az egyszer megalkotott konstrukcióból is.
Na de csak a TÜV-SÜD-re írtam. Természetesen nem zárkózom el sem hazai forgalmazóktól, sem európai piactól, de most nem ez a cél. (Sőt, jelenleg az, hogy felmérjem, egyáltalán el lehet-e adni.)

Még egy kérdés, ha szabad: nekem kötelező levédetni márkanevet, vagy csak ajánlott, hogy ne lopják el?

(A SAASCO-t meg elfelejtettem ma felhívni..)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13593) Speciali válasza szaszlaci (#13592) üzenetére


Speciali
tag

most tényleg nem kukacoskodni akarok, de a dobozkészítés alapdolgaival sem vagy tisztában (felületkezelés, furnérozás, ragasztás stb.) .Szerintem először ezeket kéne gatyába rázni, aztán jöhet a CE, Kermi , piacra készítés, márkanév levédetés. Az jó, ha vannak célok, de ez így nagyon komolytalan. Persze társalgási témának jó lehet, annak akit érdekel.

(#13594) thyeby válasza szaszlaci (#13592) üzenetére


thyeby
őstag

Márkanevet nem kötelező levédeni. Nem olcsó muri, szerintem ráérsz akkor, ha kezd neve lenni az alkotásaidnak. Arra azért van szükség, hogy ne kelljen a márkádat újból felfuttatni immár más névvel, mert valaki a te munkádat kihasználva (amit a márkaépítésbe fektettél) egyszerűen (és jogszerűen) levédesse saját magának. Ha levédetted, akkor hangfalat ominózus néven senki nem forgalmazhat legálisan. Képzeld csak el, mekkora előnnyel indíthatnál mondjuk Jamo, vagy SONY ® néven? Direkt nem a nagy ászokat írtam.

"A nem túl távoli célom, hogy háztól eladogassak dobozokat."

Magam is így kezdtem. Dehogy mertem én akkor még KERMI-ben gondolkodni. Emlékszem, az anyósom azt mondta induláskor, hogy annyi lesz a munkám, hogy nem fogom győzni. Behumtam a szemem, és azt mondtam magamban, hogy bárcsak angyal szólna belőle. És igaza lett. Már az első perctől kezdve azóta is annyi munkám van, hogy emberfeletti. De még így is szeretem csinálni.
Az első eladások a legnehezebbek. Akkor még nincs az emberben elég önbizalom, és igazi hit a piacban. És ez érződik is rajta, ami aztán még nehezebbé teszi az eladást. Amikor először indultam útnak egy megrakott kocsival árut eladni, az csak egy nagy tankolás volt sokszáz hiábavaló kilométerrel. Nem sikerült eladnom reggel hattól este nyolcig semmitse. Néhány hónap múlva történt, hogy egy ilyen "marketing körúton" az aznapi bevétel majdnem elérte az ötvenezer forintot. És a feleségemmel kis híján pezsgőt bontottunk. Úgy éreztük, ennyiért már megérte reggeltől estig menni, menni. Ma nem ritka eset, hogy ekkora tétel többszöröséért egyetlen kliensem házhoz jön, nem ritka, hogy olyan keres (Dunántúlról! Nyíregyházi vagyok.) akit sose láttam. És ilyenkor eszembe jut mindig az az első ötvenezer forintos nap.
Mindezt azért írtam, mert én már tudom, (amit az anyósom is tudott, mikor én kezdtem) hogy ha kitartó vagy, és komolyan gondolod, komolyan is csinálod, felnősz nagyra. Mindig akkorára, amit célul tűztél ki. És az a jó ebben, hogy itt nincs plafon, csak ha azt akarod, hogy legyen.

A SAASCO-t nem sürgős felhívnod, odébb van még az időben. Ha küldsz priviben egy e-mail címet, átküldöm a hírlevelüket, amiből ollóztam a lényeget - hátha az segítségedre lesz. (Most látom, Pilisszántón élsz. A húgom Piliscsabán.)

Több fa van, mint asztalos!

(#13595) thyeby válasza Speciali (#13593) üzenetére


thyeby
őstag

Én nem úgy látom, ahogy Te.
Megtapasztaltam, hogy mindenre sokkal hamarabb kell gondolni, mint amikor itt az ideje. Az, hogy egy vállalkozásban mindenre gondol, nem hátrány, hanem előny. CE nélkül egyszerűen egyetlen darabot sem adhat el. Mikor gondolkodjon ebben, ha nem most? Amikor már beruházott? Amikor már mehetne ezerrel a termelés? Tudod te, milyen töketlen életérzés hivatalra várva ácsorogni egy helyben?
Azért vedd észre, hogy ebben az asztalosszaki részben is látványosan halad közben. Gondolj csak bele, ha az asztalos termékekre is olyan kötelmek vonatkoznának, mint az elektronikára, meg a játékra, milyen lázasan kezdenél foglalkozni magad is vele?

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#13596) Speciali válasza thyeby (#13595) üzenetére


Speciali
tag

én úgy látom, hogy bizonytalan ennek a projektnek a végkimenetele, minden értelemben. Igen, akkor kell ezekkel foglalkozni, amikor már beruházott, amikor már van mit levédeni, amikor már van mivel termelni, van mit eladni, és minősíteni és a kellő szaktudás is rendelkezésre áll.
Addig minek? Pénz és időpocsékolás.
Egy elsőéves ipari tanuló sem épít céget.

A lépcsőfokokat át lehet ugrani, csak nem érdemes.

A különböző minősítések nélkül is el tudja adni a portékát, hiszen az egész így indult ha jól emlékszem, hogy háztól szeretne eladni pár darabot, hobbiból és fizetéskiegészítésként. Ez így rendben is van, ezt így érdemes kezdeni.

[ Szerkesztve ]

(#13597) mdk01 válasza Speciali (#13596) üzenetére


mdk01
addikt

Sztem gondolati síkon van még ez a történet és mindig pár lépéssel érdemes előre gondolkodni.
Beszélgessenek csak aztán lehet rájön, hogy annyi macera van ezzel, hogy nem is éri meg neki és ezt jobb előbb tudni mint utóbb, mikor már belerakott egy csomó pénzt és időt egy olyan dologba amiről nem is gondolta volna mennyi problémával/munkával járhat.

[ Szerkesztve ]

(#13598) szaszlaci válasza Speciali (#13593) üzenetére


szaszlaci
addikt

Nem kukacoskodás, én is így gondolom. Egyedül a CE az, aminek nálam jelenleg lenne értelme, mivel weblapon hirdetek. (Így komolyabbnak tűnök, ha ezt a logót felragasztom nem is a dobozra, hanem a hirdető oldalra. Ha pedig felnyom valami csókos a konkurenciából, vagy ilyesmivel fenyeget, védve vagyok. Sajnos még ezzel is kell számolnom.)

thyeby: azért van egy eltérés a Te régi és az én közeli célom között, amit már említettem. Neked viszonylag sok darabot kell eladni (mert gondolom nem százezer-fele húz egy darab olcsóbb játékod ára), valamint pár darabért nem sok végfelhasználó fog elutazni otthonodba.
Nálam fordítva van: egyedi hiper – szuper doboz, amiért megéri eljönni. (Meg egyébként is, a hifis másképp gondolkodik :) )

Köszönöm, a hírlevélre nem tartok igényt, egyszerűbb, ha tőlük kérdezem meg.

..és elnézést az offért, csak ha már így szóba jött..

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13599) Speciali válasza szaszlaci (#13598) üzenetére


Speciali
tag

és számlát is fogsz adni, ha egy vásárló a weblapon keresztül vásárol tőled? Csak mert ha nincs számla, akkor a CE normának nem sok jelentősége lesz.
Én először simán meghirdetném az eladni kívánt terméket. Mint új dolgot, de persze számla nélkül, mert gyanítom, nem vagy számlaképes.
És így nem kellene félned tőle, hogy felnyomnak. Persze egy idő után hivatalossá kellene tenni, de akkor már van egy kezdő lendület.

[ Szerkesztve ]

(#13600) jimy_l válasza thyeby (#13591) üzenetére


jimy_l
tag

Nálam a segédek így csináltak íj sablont, no ment ám a svartni vágás, alapanyagnak. :W

[ Szerkesztve ]

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.