Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#13951) shaft72 válasza Márton111 (#13949) üzenetére


shaft72
tag

Hatalmas!!

Thyeby nem hogy ilyet gyártanál hintaló helyett, ebből esküszöm vennék én is :D

(#13952) hohomgs


hohomgs
csendes tag

Sziasztok!
Lelazult a felsőmaró befogópatronja a tengelyről. (valamikor kézzel is le lehet csavarni) és nincs mivel ellentfogni (vagy csak én nem látom a lapolást) a gép tengelén hogy a kettőt meg lehessen húzni. Szerintetek egy kicsi menetrögziítő megoldhatja ezt a problémát?

(#13953) Márton111 válasza hohomgs (#13952) üzenetére


Márton111
aktív tag

Az én kis 600w-os bosch maróm tengelye át van fúrva, és egy 5ös stiftet kell átdugni rajta ,az anya odásához, vagy ráhúzásához, rögzítésnek.
Ezt szerintem, ha elviszed egy műhelybe 1-max 2000Ft-ért átfúrják neked, oszlopos fúróval,5-ös stift, meg 50 Ft max :)

[ Szerkesztve ]

(#13954) Speciali


Speciali
tag

Kézi gyalugépben cserélt már valaki csapágyat? Bosch gépemben kéne cserélni, nagyon hangos már.

(#13955) Márton111 válasza Speciali (#13954) üzenetére


Márton111
aktív tag

Metabo gyalu,(15 éves,de még gyártják! :) ) dettó,szétszedni ,nem tudtam, aszem a talp (fogásmélység) állító gombját kéne hozzá szétpattintani,úgyhogy ideiglenesen adtam neki olajat, úgyhogy most csendben van. :)

[ Szerkesztve ]

(#13956) thyeby válasza shaft72 (#13951) üzenetére


thyeby
őstag

LOL

húszezeréé?

Nem Te vagy az első, aki ezt mondja. A fiam megelőzött. Amint Márton belinkelte, mutattam neki:
- Nézd csak, milyen fajáték?
- Apaa! Csinálsz nekem ilyet?

...és de nagy élvezettel megcsinálnám, ha engedné az időm!

Több fa van, mint asztalos!

(#13957) thyeby válasza Speciali (#13954) üzenetére


thyeby
őstag

Vidd a szervizbe!
Csapágylehúzó nélkül többet kínlódsz vele, mint amennyit spórolsz a munkadíjon. Cseréltem már csapágyat többször is, hol ebbe, hol abba. Nem érte meg. Szedd szét, jelöld meg, pontosan meddig kell visszatenni az újat. Menj el, találj megfelelő minőségű és méretű csapágyat. Ne verjenek át valami kínai xarral. Rakd össze. És megspóroltál vagy kétezer Ft munkadíjat.

Több fa van, mint asztalos!

(#13958) thyeby válasza Soká (#13950) üzenetére


thyeby
őstag

Egy spárgát összegörcsölsz 1400mm-nél. Így meglátod, feltehető-e a kerékre, ha teljesen leengeded. Ha igen, ha nem, egyértelmű a dolog tovább.
Egyébként szerintem Boronkay elpostázza, ha Mail-ben megrendeled. Mondta, hogy tart készleten 1425x6x0,36 - 6fog/coll edzett fogú szénacél szalagot - mert én pont ilyet kértem tőle tennap.

Több fa van, mint asztalos!

(#13959) Márton111 válasza shaft72 (#13951) üzenetére


Márton111
aktív tag

Nem véletlenül került a szemem elé a kis masina, fogaskerekekkel foglakoz(tam) éppen és, ez is tele van velük szemmel láthatólag.Ha komolyan szeretnél egy ilyen markolót, írj privátot, és adok árajánlatot ,készithetek akár kettőt is, nem gond.Szívesen készítek ilyen elmés dolgokat :) .

[ Szerkesztve ]

(#13960) shaft72 válasza Márton111 (#13959) üzenetére


shaft72
tag

Hát pedig ez nagyon elmés kis szerkezet :K Ha megszületik a fiam, és felnő a feladathoz, biztos, hogy rendelni fogok egy ilyet :D

(#13961) Márton111 válasza thyeby (#13957) üzenetére


Márton111
aktív tag

A szervizbe is 2x kell menni, mert nem várhatod meg...Nem lehessen tudni szeretett gépem meddig kell nélkülözzem , hátha nem lesz kész határidőre , mert megetetnek...Esetleg többször is, az már gutaütés.Esetleg pont azalatt kéne sürgősen használni.
A kínai csapágyra rá van írva 500Ft ,és lehet szervizben pont azt kapsz .
Venni vagy csehszlovák csapágyat, vagy SKF-et kell ,utóbbi kellően drága , meg minőségi.
A csapágyat én úgy szoktam ,hogy odamegyek megvenni , ahol van ( telefon, és e-mail létezik már, nem kell mindenhova odamenni, ahol nincs.) aztán a raktáros keresi meg a raktárban :) ) (de már az antik a rómaiak se mentek oda, hatra vakra mindenhova, :) hanem telegrafáltak nappal réz tükrökkel, éjjel olajlámpásokkal)
A gép szétszedése ,csapágy lehúzás az kérdéses, de biztos megoldható valahogy, ha a jófogásra rájön az emberfia attól kezdve nem probléma.Ha nem jön rá akkor megkérdezi hozzáértőtől ,és ha megtudta akkor attól kezdve megint nem probléma...Visszaütögetni a csapágyat nemnagy ügy,ebben jó segítség lehet, amit írtál, hogy pontosan bejelölni a helyét meddig ment a tengelyre rá.

[ Szerkesztve ]

(#13962) Speciali válasza thyeby (#13957) üzenetére


Speciali
tag

SKF szaküzletben veszem a csapágyakat, kínait ott nem árulnak. Csak azért kérdeztem, hátha szedett már valaki szét gyalut, és van valami spec hozzáfűzni valója. De azért majd megkérdezem a szervizt.
Egyébként szívtam már meg szervizzel. Beadtam a kék Bosch excentert, akkor még szinte új volt, mert talpat kellett rajta cserélni, és nem ment fel rá a gyári új cucc, ezért a szervizes nekiállt vala kókányolni, valamiből leesztergált. Utána hulladék szar lett a gép, nem sokksl ezután vettünk egy Festot, a Bosch meg évekig állt. Aztán felélesztettem álmaiból, és elvittem egy másik szervizbe, ott felturbózták egy új 150-es tányérral (előtte 125 volt). Azóta kiválóan működik.

Szóval annyira azért nem bízok a szervizekben. Kocsimban is magam cserélek olajat, mert soktól hallottam, hogy elkérik a pénzt, olajcsere meg nicht, vagy valami tescos olajat öntenek bele.

(#13963) thyeby válasza Speciali (#13962) üzenetére


thyeby
őstag

Értem az álláspontodat, és meg is értem.
Azt hiszem, abba a hibába estem, hogy magamból indultam ki, és kifelejtettem azt az előnyt, hogy nagyon jó nexusban vagyok a helyi kisgépszervizzel. Maximálisan bízunk egymásban, szintehogy baráti a viszony. Persze, tudom, hogy így könnyű.
Csapágycserekor két dolog tudja megakasztani az embert. Kell megfelelő méretű csapágylehúzó, valamint némely szénkefét körülményes visszatenni, ha ki kell alóla húzni a forgórészt. És mint írtam, fontos dolog a csapágyat pontosan addig visszatolni, ahol az eredeti volt.
Nem ijesztésképpen, de az SKF szaküzletben éppúgy lehúzhatnak valami kínai xarral, mint bárhol máshol. Alulfizetett alkalmazottak megtalálják a módot, miként kerülhet több a zsebbe - ez mindenhol éppúgy igaz, mint a szervizekben. Előny, hogy ebbe a márkába bele van ütve a neve. Érdemes ellenőrizni még a boltban.

Tehát leghamarabb is bontsd meg a gépet, akkor már látszani fog, hogyan tovább. Lehet, hogy egyszerűen lehúzható, kiüthető a csapágy - habár egy kézi gyalut elég helytakarékosan konstruálnak meg ahhoz, hogy ez ne így legyen.

Több fa van, mint asztalos!

(#13964) thyeby válasza shaft72 (#13960) üzenetére


thyeby
őstag

Már útban van a srác?

Több fa van, mint asztalos!

(#13965) shaft72 válasza thyeby (#13964) üzenetére


shaft72
tag

Még csak a szándék van meg, de próbálkozunk :)

(#13966) thyeby válasza kalman7 (#11006) üzenetére


thyeby
őstag

Nna, nyald meg a sót, rendeltem a linkelt paraffinolajból az első találat, PENKER vasboltból. Agyrém honlap, agyrém rendelési menet, a végére kijött több, mint 3.000 forint szaros egy liter paraffinolajért. Hát a patika ennél sokkal olcsóbb. :((
(Az egész bolt agyrém, úgy, ahogy van.)

Több fa van, mint asztalos!

(#13967) Márton111 válasza thyeby (#13966) üzenetére


Márton111
aktív tag

Legközelebb engem kérdezz meg előbb...
[link]( , ha mást is veszel akkor több tételen oszlik szét az 1 db szállítás)

[ Szerkesztve ]

(#13968) wrox válasza thyeby (#13966) üzenetére


wrox
senior tag

"Agyrém honlap, agyrém rendelési menet, a végére kijött több, mint 3.000 forint szaros egy liter paraffinolajért. Hát a patika ennél sokkal olcsóbb.
(Az egész bolt agyrém, úgy, ahogy van.)"

Azért mert a kacsa nem tud úszni, még nem a víz a hülye. :) :))

(#13969) Márton111 válasza wrox (#13968) üzenetére


Márton111
aktív tag

:U nem úgy volt a mese?, hogy a tyúk kiskacsákat nevelt fel,és amikor azok befutottak a ,tóba a tyúk rémülten szaladgált a parton , mert ő mivel nem tudott úszni, nem tudta elképzelni , hogy a kacsacsibéi nem fulladnak bele :)

[ Szerkesztve ]

(#13970) wrox válasza Márton111 (#13969) üzenetére


wrox
senior tag

Nem tudom, lehet, Akkor ha a tyúk nem tud úszni, még nem a víz a hülye. :DD

(#13971) Márton111 válasza wrox (#13968) üzenetére


Márton111
aktív tag

[link] Ezt találhatta Thyeby, csak ez nem penker, hanam prenker.
Hát ezen csak úgy tudnék segíteni ,hogy veszek 5 litert, úgy már 1500Ft/l szállítva, vagy veszek mellé mást is , ami szükséges...(vagy máshol veszem, ahol árulnak olyat amire szükségem van,
vagy összeállok valakivel rendelni , akivel úgyis találkozom, és egymásközt elszámoljuk.Ehhez kell egy kis logisztikai szervezés.

[ Szerkesztve ]

(#13972) thyeby válasza Márton111 (#13971) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönm a javítást, igen, prenker.
Meg persze a segítségedet is köszönöm!
Rövid magyarázat:
Tehát ahol rendeltem, 1.050 Ft 1liter paraffinolaj. Megnéztem a szállítási költséget, az is durván egy ezres. Klikkeltem, oké, mehet. Erre kiírt végleges fizetendő összegnek több, mint 3 rugót, amiből kettő kezelés és szállítás. (Nna, vazze, írta a tájékoztatóba, hogy nem kér pénzt a csomagolásért, csak a szálltásért.) Meg aztán fizetési módnak írt egy rahedli angol kifejezést. A búbánat se tudja, mit jelent az, én magyar vagyok, nem hottentotta. (Imádom, hogy az EU-ban már se a dátum nem magyar, se a fizetési mód, de lassan a saját pucám se lesz az.) Meg is írtam ezt egy felajánlott válaszmezőben a boltnak, amit a rendszer elküldeni látszott, de a méler démon azonnal válaszolt, hogy méler démon van. Szarok én abba az ezresbe, ezzel az egész megvezetéses, hátulról vakarózások procedúrával engem ugyan nem nyertek meg, később mást keresek, csak legyen időm.

A paraffinolajról, és jelen anomáliámról néhány szót, hogy érthetőbb legyek:
Eddig a patikában vettem 2 literes kólásflakononként úgy 4-5 ezer forintért. Az tiszta ügy, hogy tiszta paraffinolaj, hiszen pl az aranyeresek evőkanállal isszák, tehát a KERMI, a fogyasztóvédelem nem fog seggbebillenteni. Kalman7 írta nekem itt tavaly, hogy a feléből megúszható, és adott linket. Most épp kellene vagy öt liternyi a munkámhoz, mert hamarosan kenem a játékokat vele. Ez a prenker boroshordók kezeléséhez ajánlotta, tehát akkor az elvileg nyugodtan bejuthat a gyomorba, a borral. A Yamuna (magam is bekukkantottam ide, mielőtt a prenkerrel vesződni kezdtem) kozmetikumként kínálja, mint masszázsolaj. A búbánat tudja, milyen csodaszert kevertek még hozzá, ezek a ferdeszemű ezotériák pl kihagyhatatlanul illatosítanak. Meg aztán a prickolós flakonra sincs igazán igényem, amiben küldi, és drágább is maga a termék a prenkernél. No, és itt is, egyelőre az ígéret szerint 1.300 Ft a postaköltség, de ki tudja azt előre, hogy mire az utolsót klikkeled, mi rakódik még rá? Ismétlem letojnám azt a két és fél rugót, ha korrekt lenne, nem ilyen teszünk most még egy kicsit a költségeidre, mert tenni kell sajnos.
Mást venni eszembe sincs. Kipróbálásra kellett volna, hogy legyen már egyszer a kezemben ilyen "fél árú" paraffinolaj, tudjam, mi az, ismerjem meg. Kálmán azt mondta, használja, szereti, olcsón kapja. (Csak neki nincs úgy kötve a keze, mint nekem - EN71 szabvány.) Ha megfelelő, rendelek akár 20 litert is egyszerre, ezért mondtam, hogy nem az ezer forintot fájlaltam, ami úgy menet közben lett még hozzá valahonnan valahogyan. (Néztem egyébként - már csak azért, hogy leteszteljem, milyen árréssel dolgozik ominózus prenker - azt a Makita 6271-et, amit Tőled 30-ért kaptam, ő 6270 néven) szinte épp a duplájáért kínálja. Ez a gép az országban legalább tíz helyen beszerezhető 40 alatt. Szóval palira vadászik. Hát nem én akarok az alany lenni hozzá, ezért szét se néztem a boltban, mit kínál még.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#13973) wrox válasza thyeby (#13972) üzenetére


wrox
senior tag

Még mindig azt mondom, nem voltál elég körültekintő. Először a Makitát kellett volna nézned, és mivel átbaszás szaga van, nem lett volna szabad paraffinolajat sem rendelned. :D

(#13974) thyeby válasza wrox (#13968) üzenetére


thyeby
őstag

Hát én ilyen hülye vizet még nem láttam! ;]

Több fa van, mint asztalos!

(#13975) thyeby válasza wrox (#13973) üzenetére


thyeby
őstag

Persze, tudom. Csak itt az ölemben a gyerek lázasan, siettem némileg. Az olaj kéne, gondoltam, legyünk gyorsan túl rajta.
De engedj meg egy gondolatot:
Van nekem több olyan kapcsolatom, ahol nem kell résen lennem, körültekintően eljárnom, garantáltan nem fognak átejteni. És ott tudok nagyvonalú lenni, ilyen prenkerekkel meg csak faszarin tudok pénzt olvasni.

Több fa van, mint asztalos!

(#13976) Speciali válasza thyeby (#13963) üzenetére


Speciali
tag

Ma megkérdeztem a szervizeseket, azt mondták kb 8 ezer lesz, és 4 db csapágy cseréről van szó. Aztán itthon megnéztem a gépet, leszedtem a dekniket meg a bordás szíjat, és úgy döntöttem, nem éri meg nekem egy napot elbakszni vele. Mellesleg a 4 db csapágy is kb 8 ezer körül lenne.
Az SKF boltban még sosem vertek át, ez valahogy nem az a bolt. Talán mert , nekem legalábbis úgy tűnik, nem alkalmazottak szolgálnak ki, hanem a tulajok. Olyan szarságokat is meghoznak, amire azt gondolnám, na ezt biztos nem tudják beszerezni. Nyáron odavittem egy bicikli olajos teleszkóp szimering szerűséget, hogy olyan kell. Természetesen először a jó nevű bicajboltokban kezdtem, aztán a Budapesti márkaforgalmazó nagykerrel folytattam , eredménytelenül.
És végül próba cseresznye, az SKF-ben biztos jól kiröhögnek, hogy ez meg mi. Ezzel szemben az eladó egyből lökte, hogy ez egy tökömtudja milen gyűrű, aztán egy gyors számgép katalógus nézés, és mondta hogy pár nap és itt lesz. Szóval csak ajánlani tudom őket. Komoly cégek is vásárolnak tőlük, nem engedhetik meg maguknak az óccsójánoskodást.

(#13977) stgellert válasza Speciali (#13976) üzenetére


stgellert
aktív tag

Én is szeretem őket, az üllői úti boltjukba járok asszem, a klinikák és a ferenc krt között. Ők nem hiszem, hogy szeretnek, elmebeteg kívánságaim miatt :)) (pl legyen a csapágy belső átmérője 65 mm, a külső meg max 75mm, max 6 mm magas és bírja a 5000-es fordulatszámot, nem ógtakmógtak, adtak:-) Egy spéci videókamerázáshoz használt alkatrészt kellett csinálni belőle anno )

[ Szerkesztve ]

(#13978) Márton111 válasza Speciali (#13976) üzenetére


Márton111
aktív tag

Én csak a késtengely csapágyait olajoztam be, és azóta szép hangja van ,úgyhogy valószínűleg a motor csapágyai nem koptak el .( 2 db csapágy :) A késtengely több festékport kapott, ( közelebb van a porforrásához ), és nagyobb a fordulatszáma ,mint a motornak ( szíj áttétel).Viszont a szénkeféket meg kell nézzem,mert kitudja meddig kopott le.

[ Szerkesztve ]

(#13979) Márton111


Márton111
aktív tag

No majd a két tinédzser metabómat együtt szervizelem ( vagy szervizeltetem ) egy kis felújítás ( az első gyalugépem és, körfűrészem). :) Azért 2x 2500 Ft-ért már érdemes a 2 géphez hozzányúlni :D :U (?)
Régen mindent szétszedtem , ezt úgy leszoktam, amikor olyan szerkezeteket kezdtek gyártani amik, 1. eldobhatósak pár év múlva, 2. nem érdemes szétszedni mert A.) semmit se értesz meg belőle , mert nem látsz csak chipeket B.) emiatt semmire se mész vele (használati u., vagy gépkönyv nélkül ,még összerakott üzemképes állapotban se :U )
Akkor majd most majd újra szétszedek mindent (ami mechanikus):) ! És megjavítom :D .

[ Szerkesztve ]

(#13980) Márton111


Márton111
aktív tag

Folyt az előző hsz :Gyalugépjavítás büntetésfeladatnak, mert nem építem a pantoroutert... :U

(#13981) Márton111 válasza Márton111 (#13980) üzenetére


Márton111
aktív tag


még a jómultkor amikor elakadam, mert nem tudtam szétszednia gyalumat, megkérdeztem valakit aki viszont igen, hogy miért nem jött széjjel , amikor látszólag minden csavart kitekertem? Azt mondta ,a gombját széjjel kell pattintani.Nos megnéztem , :) félperc volt.Ott a ludas csavar...
Folyt köv :D ha ráérek. Elmentem furnért ragasztani (vagyis furnérozni).

[ Szerkesztve ]

(#13982) Márton111


Márton111
aktív tag



nos szétszedtem mint velociraptor a bőregeret, vagy a velocipédet.
Jó lenne tudni vajon eme korongokat a másik fotón meg a kis hengert ami a csapágy állórészét képezi hogy tudom leszedegetni ( gondolom a kis hengert is cserélni kell)

(#13983) Speciali


Speciali
tag

Levettem a bordásszíjat, beindítottam így is, de a motor csapágyazás is visít. Így azt is cserélni kell. Én nem olajozgatom, mert az már csak szépségtapasz.Olajozni akkor kell, amikor még van értelme. Bár ha az olaj be tud jutni, akkor a szennyeződés is, ami azt jelenti, rossz a tömítése a csapágynak.

[ Szerkesztve ]

(#13984) Buster17


Buster17
addikt

Hali!
Nem találtam helyét így ide írok, mert ez is "fával" kapcsolatos. :)
Nos az lenne a kérdésem, hogy a most levágott bambuszhoz hasonlító nádból mit lehetne vagy mit csináljak?

~200 vagy több db van, ~9m magas de a felétől már vékonyodik és nem olyan erős.

(#13985) HyCsaba


HyCsaba
újonc

Sziasztok!
Nem vagyok asztalos, csak a hobbim a famegmunkálás. Olvastam már a fa hajlításáról, de nem találtam rá a válaszra, így megkérdezem, hogy szerintetek meg lehet-e normálisan hajlítani (otthoni körülmények között) egy rétegelt lemezt (10 mm vastag és 80 mm széles)? A hajlítás szöge kb 120° 30 cm-es sugáron. Próbálkozott már valaki rétegelt lemez hajlításával ? Mik a tapasztalatai ?

(#13986) mdk01 válasza thyeby (#13972) üzenetére


mdk01
addikt

Ha paraffinolaj kell nekem úgy néz ki van egy jó termékem és területi képviselőm. Most nincs erőm megtalálni de ha szorgalmasan b@xtatsz az elkövetkezendő pár napban megkeresem neked. A cégnél használtunk már illetve a tanulók közül is sokan ezt használták a vizsgamunkához. Van kültéri is és olyan 3k környékén van fél liter?!.
Friss még ez a történet.

[ Szerkesztve ]

(#13987) mdk01 válasza HyCsaba (#13985) üzenetére


mdk01
addikt

Ki kellene vágni az ívedet egy olyan vastag valamiből mint a lemezed szélessége(vagy közel olyan vastagból) és arra kell ráhajlítani egy racsnis spaniferrel.Te esetedben kettő-három darabbal hogy teljes szélességbe húzza a rétegelt lemezt.
Ezt akkor tudod csak megtenni ha a rétegeltlemezed nem víz- és főzésálló ugyanis a következő lépés az, hogy a rétegeltlemez rétegei között lévő ragasztót meg kellene vagy gőzzel vagy forró vízzel lágyítani hogy a rétegek elcsússzanak egymáson. Ha ez megvan akkor kell ráhúzatni a kívánt kivágott ívedre spaniferekkel teljes szélességben a rétegeket.

A léced hosszát nem írtad, de a kritikus pont a ragasztó meglágyítása általad.

[ Szerkesztve ]

(#13988) HyCsaba válasza mdk01 (#13987) üzenetére


HyCsaba
újonc

Akkor lehetséges. Köszönöm a válaszod!

(#13989) stgellert válasza mdk01 (#13986) üzenetére


stgellert
aktív tag

Nekem egy kérdésem lenne, mint a kezdőnek anno, mire kell a vazelin? :))
Vagyis a paraffinolaj? Lenolajkence, faolaj helyett?

Én az IKE*S faolajat használom, az nagyon bevált, szagtalan, stb. De drága...

(#13990) mdk01 válasza stgellert (#13989) üzenetére


mdk01
addikt

Húú, ebből az "IKE*S"-t értettem, de a többit nem.:)
Vagy lehet nem nekem szántad a hsz.-t.

HyCsaba: Szívesen.

[ Szerkesztve ]

(#13991) stgellert válasza mdk01 (#13990) üzenetére


stgellert
aktív tag

:) Hát neked meg thyebynek, szal mire használjátok a paraffinolajat?

(#13992) Márton111 válasza stgellert (#13991) üzenetére


Márton111
aktív tag

Jó hashajtó (csak egyszeri használatra) :)De bőrápolásra is jó.

[ Szerkesztve ]

(#13993) Márton111


Márton111
aktív tag

paraffinmécsesbe is jó :)

(#13994) stgellert válasza Márton111 (#13993) üzenetére


stgellert
aktív tag

Milyen szép lehet a fafűrészporral teli műhelyben a sok égő paraffinmécses... :))

(#13995) thyeby válasza stgellert (#13991) üzenetére


thyeby
őstag

Kis türelmedet kérem, most rohannom kell.

Több fa van, mint asztalos!

(#13996) thyeby válasza thyeby (#13995) üzenetére


thyeby
őstag

Nna, mégiscsak lett néhány percem.

Szóval a paraffinolaj:
Remekül lehet vele a fát úgy kezelni, hogy mégis natúr maradjon. Az IKE*S olajat magam is használom, az is remek. Meggyőződésem, hogy az is jó hányad paraffinolajat tartalmazó kencefice.
Mi a különbség?
A paraffinolaj tiszta, míg az IKE*S egy több összetevőből álló egyveleg.
Paraffinolajjal kezeljük pl a gyúródeszkát, gyúrófát, konyhai fa dolgokat, amik kajával érintkeznek - s innen az is hogy a fajátékra kiváló. Tartós védelmet ad a fának, szép felülete lesz, kellemes tapintása.
Próbáld ki bátran! Elmégy a patikába, és kérsz fél decit. Sokáig elég az is - csak vékony rétegben szoktam kenni, egy kis darab szivacs segedelmével.
Vannak a kereskedelemben narancsolajjal kevert paraffinolajok is - rendesen narancs illata van a kezelt fának tőle sokáig.

A lenolaj más. Azzal inkább azért itatjuk meg a fát, hogy a nála drágább festéket ne szívja be egyenetlenül, sokszor a végtelenségig a fa. Pl a méhész beitatja a kaptárait vele, s majd csak utána festi olajfestékkel.

A játékaim tartósabbak, mutatósabbak lesznek tőle. Ad egyféle védelmet a víz ellen is, ha a gyerek kint hagyná a homokozóban. Nem piszkolódik annyira, s ha mégis piszkos lett, könnyű és egyszerű tisztítani vegyszermentes nedves ronggyal.

Ha egy fényképezőgéped alapanyaga önmagában is tetszetős, bátran kezelheted vele szerintem, de gondolom van annak hagyománya, amitől nem szívesen tér el hozzáértő.

Több fa van, mint asztalos!

(#13997) thyeby válasza mdk01 (#13986) üzenetére


thyeby
őstag

Köszi előre is.
Nem vagyok az a b@szogatós típus, majd megírod, kikeresed, ha kijön szépen a lépés.
Érdekel, hogy frissibe mit tapasztaltál vele, ha tapasztaltál.

Valójában azért vadásztam rá a NET-en (rám se bagóztak azóta a prenkerék egyébként, semmi visszaigazolás, semmi megmozdulás, meg vannak kukulva.), mert Kalman7 tavaly megbíztatott, hogy féláron beszerezhető a patika árához mérve. Én ugyan ki nem túrom most a számlák között a pontos árát, de literenként úgy két rugó. Tekintve, hogy elég sok fogy egy évben, sok kicsi sokra megy jelszóval bemozdultam, hogy történjen már valami, mert épp aktuális egy nagy adag játék kezelése. De úgy látom, marad a patika, mert az biztos minőség is, és biztos beszerzés is, no, meg nemsokára sürgőssé is válik. Nem sz@rom össze magam az árkülönbözettől, inkább az elv mozgat, hogy egy jó vállalkozásnak minden apró tételben ismernie kell a legkifizetődőbb útvonalat.

Több fa van, mint asztalos!

(#13998) Márton111 válasza stgellert (#13994) üzenetére


Márton111
aktív tag

Azt ott, nem szabad használni, :P csak huzatban a függöny mellett,és megszáradt vízkereszti tűs lucfenyőn ,jobbra balra dőlő viaszgyertyákat, meg olcsópiaci égősort.
Amúgy jól mutat: átlászó ,lapos ovális keresztmetszetű, kerek ,kis csukott üvegedény,átlátszó paraffinolajjal, üvegszálas üvegkanóccal.

[ Szerkesztve ]

(#13999) Márton111 válasza thyeby (#13997) üzenetére


Márton111
aktív tag

Hívd fel őket telefonon, ha tudni akarod mi van a rendeléseddel, mondd le nyugodtan , (8 napon belül akár vissza is küldheted az árut eredeti csomagolásban , pénz visszajár).Lehet hogy nincs is nekik ennyiért,azért szórakoznak az utólagos költséghozzáadogatással, mert ez nem szokás amit most rendelnének ők ,az drágábba van , mintsemhogy megérje annyiért adni amiért kitették ...
A másik cég akit ajánlottam , meg azóta ki is szállította volna.Hívd fel őket is kérdezd meg: rendelek 5 liter paraffinolajat van -e raktáron, pontosan mennyit fizetek,szállítva utánvéttel, és mikor érkezik meg.
(jártam én is olyan termékkel ami sokkal olcsóbb volt mint a többieknél, ráadásul még az az áru sok helyen hiánycikk is volt , hogy nem reagáltak, tudniillik, nem tudták volna annyiért odaadni, mint amenniért kietették a veboldalukra...

[ Szerkesztve ]

(#14000) stgellert válasza thyeby (#13996) üzenetére


stgellert
aktív tag

Köszönöm! Én azt hittem a paraffinolaj, IKE* faolaj is jó lenolaj helyett alapozónak, de ezek szerint nem, okosabb lettem megint :)
Egyébként én is fakezelésre használom, de nem az ősök titkos útmutatása alapján, sajnos nem létezik ilyesmi, én legalábbis sosem hallottam róla, hogy fa fényképezőgép ápoláshoz lenne ilyen. Érzésem szerint azért, mert régen minden fa bútor volt, így annak megfelelően ápolták ezeket is (a fa fényképezőgépek 70%-a politúrozott mahagóni vagy diófa).

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.