Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12901) Winner_hun válasza Armahun (#12883) üzenetére


Winner_hun
félisten

Itt a takaróból vágtam ki a lépcső előállását.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#12902) Speciali válasza thyeby (#12900) üzenetére


Speciali
tag

Jelenleg van egy gyári, ami mérsékelten, de használható. És van egy felújitott, ami kalap szar.

(#12903) Winner_hun válasza Márton111 (#12889) üzenetére


Winner_hun
félisten

Te nyelvtanzseni áruld már el nekem hogy a tagolásokkal miért vagy bajban (vesszők össze-vissza használása), illetve a +itívan, mint pozitívant hogy gondoltad? A plusz jel annyit jelent hogy poz?

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#12904) Bubi válasza mdk01 (#12867) üzenetére


Bubi
csendes tag

Én ugyan csak egy lépcsőt csináltam (a sajátomat, persze), kőris és húzott karú. Megvettem ezeket a tipliket, de minek ? A betonozás persze nem volt tökéletes, de ki lett javítva spec. cuccal, ami viszont a tiplik helyének fúrásakor a lyuk mellett szépen kitöredezett kráteresre, ezért az átjelölő tüskék nem voltak egy síkban... nem beszélve az alátétekről, ami akkor biztos jó, ha a lépcsőlap alja teljesen sík, de az enyémnek csak a teteje volt az :-) Ez pedig nagyon nem úgy van kitalálva, hogy az alátétek számát próbálgatásos módszerrel fogod meghatározni.
Úgyhogy a harmadik foknál elegem lett belőlük, inkább sima purhab, lapot rátesz, a tetejére hullámpapír, arra meg tégla oszt jó napot. 4 éves, egy fok mozog egy kicsit, az alatt pont nincs hab csak ezek a tiplik... Szóval ideális körülmények között biztos jó dolog ez, de az előnyét nem látom a habbal szemben. A hab engedi dolgozni a fát (alulról azért biztos kapja a betonból hideget és a párát) a tiplik nem, habbal sem lassabb a lerakás (sőt - max a kötési időt kell kivárni) és nem is drágább (hanem olcsóbb).

(#12905) Bubi válasza Winner_hun (#12903) üzenetére


Bubi
csendes tag

+an lenne, csak azt azért kérdeznéd meg mert nem értené senki :-)

(#12906) Armahun válasza Bubi (#12905) üzenetére


Armahun
addikt

Megan?
Jó autó :DDD

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#12907) mdk01 válasza Speciali (#12894) üzenetére


mdk01
addikt

Tandemet használok/használunk leginkább.
A Blum oldalán a katalógusba nincs benne?
Ha nincs akkor megtúrom a könyv katalógust itt a cégnél hátha.

(#12908) mdk01 válasza Bubi (#12904) üzenetére


mdk01
addikt

Hab az akkor is kell alá ha ezt a tiplit használod.
Ez a szintezésbe segít és a pozicionálásban.

Az tény hogy nem minden lépcsőnél éri meg ezzel rakni ami lehet a xar beton miatt(1,5-2cm-es szintkülönbség) illetve nem minden lépcső ára viseli el azt a +10-15k-t.

(#12909) mdk01 válasza Armahun (#12906) üzenetére


mdk01
addikt

Na pl. igen, így is szokták írni ezért kellene érthetően írni, hogy ne zsibbadjon feleslegesen a zagyam.

[ Szerkesztve ]

(#12910) Madmax81 válasza Bubi (#12904) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Az átjelölő tüskével sok a kínlódás én csináltattam hozzá hosszabb szárút aminek kb 2cm hosszú és a peremét is megnöveltettem 4 cm egy jó esztergályos pár perc alatt megcsinálja " apró " pénzért .
Én a lap alá szoktam rakni szilót vagy purhabot .

1956-2010 07.22 Varga László

(#12911) Speciali válasza mdk01 (#12907) üzenetére


Speciali
tag

Konyhához én is inkább tandemboxot használok, ez nem konyha lesz, és ezt kérték. A Blum könyvben benne van, C 15 beütéses változat név alatt. De hiába van benne, ha a bolt szerint nem hoznak be ilyet az országba, mivel elmondásuk szerint az asztalosok zöme idegenkedett ettől a beütéses változattól, és leálltak a behozatalával.
Erről van szó, azzal a különbséggel, hogy a hátlap is forgácslap, nem az a nútolt gyári cucc. Természetesen én pluszban még csavarozni is szoktam a fenéklapot.
Egyszer régen a Soproni faipari kiállításon volt egy verseny, ki tudja gyorsabban összerakni ezt a fiókot. Én is megcsináltam, pár sec alatt, és kaptam érte egy Blum sapkát. :)

Blum Metabox beütéses szerelés videó

[ Szerkesztve ]

(#12912) szaszlaci válasza mdk01 (#12840) üzenetére


szaszlaci
addikt

és Speciali:

"vizes fatapasszal menj rá"
Benzines Mestertapasz van, megmondom őszintén, utálom, eddig csak a baj volt vele.
Aztán finom szemcséjű fali glettelő + enyv, de kis résekhez ez sem az igazi.
Valamint Neoflex, 1-2x használtam. Ez jó lenne, vagy vegyek egy akármilyen vizes fatapaszt?

Aztán a felület, hogy is mondjam.. per pillanat nagyobb a káosz, mint az elején, hogy mit kellene csinálnom.

A festést még talán meg is tudnám valósítani, de attól félek, hogy kevés lesz az érdeklődés felkeltéséhez egy egyszerű fehér felület.

A dekupázs jobban tetszik, viszont valami "hifisebb" kell mintázat szerint, hifis-szalvétát meg nem nagyon láttam :) . (Konkrétan fautánzatút.)
Marad tehát a papírtapéta, amit majd meg kell próbálnom, hogy lehet felrakni úgy, hogy a végén még simára is lehessen csiszolni a felületet.
Kérdezgettem ez ügyben, és nagyon nem beszéltek le a műanyag öntapadós tapétáról sem. Ezt csak egy kis darabon próbáltam, és egyelőre nem látszott nagyon problémásak. De nem vinném be annak a ragasztóját a rendszerbe, ha nem muszáj.

Sokat problémázok? :)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12913) mdk01 válasza Speciali (#12911) üzenetére


mdk01
addikt

Az SCH is forgalmazza a BLUM termékeit csak ők átfordították a BLUM cikkszámokat a sajátjukra.
Ha mondasz nekem egy cikkszámot/kat akkor megnézem az SCH-s kódját neked és akkor csak egy SCH-s bolt kell, vagy elugrasz érte Biatorbágyra ha közel vagy.
Nem tudom mekkora üzlet az ahova jársz de itt fehérváron 1db olyan üzlet(fehérváron a legnagyobb) van akinek közvetlen szállít a BLUM. Van egy üzlete is itt a cégnek ahol dolgozom és nekünk sem szállít a BLUM de az SCH akár egy pántot is elhoz másnap.
Ha a központi BLUM-tól rendel az üzlet ahova jársz ott biztos nem mondanak ilyet mert nekünk már nemegyszer hozott be az SCH Németországból cuccot 1hét alatt úgy hogy még neki be kell szerezni a BLUM-tól. :U

[ Szerkesztve ]

(#12914) mdk01 válasza szaszlaci (#12912) üzenetére


mdk01
addikt

Sokat problémázok? :)
Egyáltalán nem csak magad sem tudod mit szeretnél és kavarog minden a fejedben.:DDD

Esetleg ha nagyon figyelemfelkeltő hangfalat szeretnél összehozni és nem szeretnél szűk hátárok közt mozogni akkor talán érdemes lenne a dekoros szakma felé is érdeklődni, mert ott grafikába nincs felső határ csak azért egy hozzáértő grafikus sem árt.

Fatapaszból pedig teljesen jók ezek a mestertapasz típusúak csak lassan száradnak. A lényeg hogy a réseket ne azzal töltsd ki mert a fa mozgásából eredően kifog potyogni idővel.
A nagyobb réseket fűrészporos ragasztóval érdemes talán kitölteni(de írtad hogy ránézésre nincs hiba ezért gondolom nagy rés sincs) mert az hozzáköt a fához és nem potyog ki. A tapasz meg a felületi hibák javítására kell csak.

(#12915) Winner_hun válasza Speciali (#12911) üzenetére


Winner_hun
félisten

Tavaly nyáron még biztos lehetett ilyet kapni. Bár amit rendelünk azt mindig megkapjuk, ilyen kifogásról még nem hallottam.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#12916) szaszlaci válasza mdk01 (#12914) üzenetére


szaszlaci
addikt

'kavarog minden a fejedben"
Igen, és megmondom, miért.

1. A hifis-ízlés eléggé dogmatikus és behatárolt, méghozzá rossz értelemben. Egy doboz vagy fényes legyen, vagy selyemfényű de nagyon sima. Alatta pedig vagy fekete vagy famintázatú.

2. Az én ízlésem viszont másfele húz: esztétikusan mintás, elegánsan hófehér. Repesztőlakkal is talán nekem nagyon tetsző eredményt lehetne elérni.
Például itt van néhány szalvéta, szerintem ezek ésszel elhelyezve igen tetszetős eredményt adnának:

Valami ilyet tennék rá szívem szerint, egy selyemfényű lakkal még valamennyi hibázás is megengedett lenne. De a doboz most nem magamnak készül, ezért félek ezt választani.

"írtad hogy ránézésre nincs hiba"
Napon megnézve van azért, de szerencsére nagyon kicsik, talán még egy jobban visszacsiszolt alapozó is megoldaná. Max Neoflexet ecsetelek akkor az illesztéseknél.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12917) mdk01 válasza szaszlaci (#12916) üzenetére


mdk01
addikt

Ezek jól néznek ki, de ezekhez kell egy olyan helyisége ahova passzolnak és sztem az egésznek ilyen stílusúnak kell lenni nem csak úgy vhova ráhelyezni egy ilyen szalvétát a hangfalra.
A fekete illetve sötét homogén felület(nagyon csíkos furnér) azért jó választás(illetve azért csinálják a tömeg gyártott hangfalakat is ilyenre) mert ezek és hasonló felületek nagyon sok helyiséggel kompatibilisek(ha már informatikai fórumon vagyunk:) )

Azt tudom még elképzelni, hogy csinálsz egy ránézésre homogén felületet és a linkelt szalvéták mintáinak egy részletét kell vhova igényesen elhelyezni.(oldalra az alsó sarokba hátra mondjuk). Nem egyszerű ilyen szinten szép hangfalat csinálni mert már a művészesség határát súrolja.

Azt azért tisztázzuk hogy a festékeknél és a lakkoknál mást jelent az alapozó.
Festéknél ugye a fedőfesték kevés pigmentet tartalmaz az a réteg a védelmet és fényesség erősségét(gloss) adja.Az alapozó itt csak az alap színt adja sok pigmenttel(trinátnál ez nem annyira igaz) hogy takarjon a festék.
Lakknál pedig a felület feltöltését a réteg vastagságát, hogy jól meglehessen csiszolni.
pl. vastag alapozó Milesi-nél LBA 18161
Nagyjából ez a lényeg a részletekbe most kár belemenni.

[ Szerkesztve ]

(#12918) wrox


wrox
senior tag

[link]
Remélem ti nem így csináljátok a lépcsőt. :))

(#12919) Madmax81 válasza wrox (#12918) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Ez az öreg" merev" részeg minden kiesik a kezéből .

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#12920) mario11 válasza Winner_hun (#12855) üzenetére


mario11
tag

Én sokat használom,igazán hálás darab.Ajánlom

mario11

(#12921) mdk01 válasza mario11 (#12920) üzenetére


mdk01
addikt

Sokat használod?

(#12922) Speciali válasza mdk01 (#12913) üzenetére


Speciali
tag

ez egy kis családi vállalkozás,közvetlenül a Blumtol rendelnek,ez az áraikon is meglátszik.
De még ahol a Milesit veszem,ott is megképezhettem volna.De most már mindegy,annyira nem egetverő probléma ez ,legközelebb majd megkérdezem máshol.

(#12923) Speciali válasza szaszlaci (#12912) üzenetére


Speciali
tag

a Mestertapasz jo,de én azt csak a lakkbenzines festék alá használom,nitros alá nagyon meg kell neki száradni.A helyedben én vizeset vennék,pár száz forint egy kis tubus.Én az Akrilant szeretem,a fogkrémes tubus szerűt, ezt jól vissza lehet zárni és nem szárad be.

Ha papírra fogsz lakkozni,az sehogy nem lesz tükör sima.Ha ortodox külső kell,akkor én nem is próbálkoznék papírral.

[ Szerkesztve ]

(#12924) Sanyabá válasza Speciali (#12923) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Mi mostanában ezt az autó kittet használjuk:[link] ajtó,ablak javításnál festés alá.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#12925) Speciali válasza Sanyabá (#12924) üzenetére


Speciali
tag

ezt én autóhoz használtam.Persze jó fához is.

(#12926) borat26


borat26
aktív tag

Hali ismét!

Lassan, de biztosan készül a kerti bútorom. Tölgyből és akácból fogom összeállítani. A felületkezelésre én valamilyen kültérben is jó védő tulajdonságú olajat szeretnék használni.
A tapasztaltabbakat kérdezem, hogy ti mit ajánlotok ehhez a két fafajtához.

A válaszokat előre is köszönöm.

[ Szerkesztve ]

ASROCK B365 M Pro4 |Intel I5-9400F|Corsair Vengeance 2x8GB DDR4 2666 Kit|Gigabyte GTX 1070 Windforce 8GB OC |Thermaltake Element V3|Zalman ZM600 LXII|LG 29WN600

(#12927) thyeby válasza szaszlaci (#12916) üzenetére


thyeby
őstag

"A hifis-ízlés eléggé dogmatikus és behatárolt, méghozzá rossz értelemben. Egy doboz vagy fényes legyen, vagy selyemfényű de nagyon sima. Alatta pedig vagy fekete vagy famintázatú."

Nagyon pontosan értem, miről beszélsz, ezerszer beleszaladtam már ebbe a zsákutcába. Mégis, egyet mondok, kettő lesz belőle. Aki újat tud vinni a piacra, aki hagyományt tud bontani valamivel, az többnyire nagyobbat szakít, mint aki a járt úton halad. Lehet tehát újat teremteni, stílust teremteni, de vér kell hozzá a putzába. El tudom képzelni például, hogy most, amikor minden menő pöcs telenyomatja magát tetkóval, el lehetne sütni valami igényes nonfiguratív dekorral a hangládákat. És az is elképzelhető, hogy graffitist kérnél fel, aki már "mutatott" valamit, s nem csupán firkált, tenné bele szívét lelkét egy hangfal küllemébe. (Ez most onnan ugrott be, hogy volt nekem egy kamasz fiú tanítványom, akinek ez volt a hóbortja. Megnéztem a rajzait, és ő avatott be, hogy sok munka rejlik egy igazán jó graffiti mögött.)

Ja, és egyre gondoltunk, hogy az öntapadós tapéta ragasztója jelentős rizikófaktor. Még annyit toldanék hozzá, hogy valószínűleg ha jól sikerült, akkor is léptékkel sérülékenyebb lenne a hagyományos felületeknél.

Több fa van, mint asztalos!

(#12928) thyeby válasza Speciali (#12902) üzenetére


thyeby
őstag

Épp ezért kérdeztem.
Esett már sok szó itt a fórumon a cellajavításról, akku felújításról, de én továbbra is szkeptikus maradtam. Igazság szerint még csak olyannal találkoztam, hogy a felújítás sikertelen volt. Ha egyszer is hallottam volna valakitől, hogy meg lehet csinálni, az enyém élete meghosszabbodott hat évvel, akkor bizonyára valamit enyhülne a hitetlenségem.
Legéletképesebb orvoslására a bajnak mdk01 kolléga hívta fel a figyelmet, miszerint gyári új akkut kell venni, de gépestől, mert egyik másik vétel olcsóbb a két pucér akku áránál. Tavaly ősszel például 33-ért alles komplette vettem egy Makita 6271-est Márton111 kolléga segedelmével, amiből is a két akku magában megvásárolva 36 pénz lett volna.
De nem tudom, hogy miként működik ez Festo-ék háza táján? Figyelemre méltó, hogy mit kibírt az akksid, csak számomra kérdés, hogy mennyi pénzből menne újfent ugyanannyit a fúrógéped.
Épp tegnap olvastam a vaterán 60-ért egy Festo fúrót felújított akkumulátorokkal, amik 3A/h-sak lettek. És azt gondoltam, hogy nem érdekel engem az a gép még hatezerért sem, nemhogy hatvanért. Mert még ha két zsír új gyári akku járna hozzá, hát gondolkodóba is ejthetne akár a dolog.

Több fa van, mint asztalos!

(#12929) Márton111 válasza thyeby (#12928) üzenetére


Márton111
aktív tag

Egy kedvezményes árú gépcsomagot bontottam ketté, korábban is ajánlgattam a fórumon egy másikat ,de kutyát se érdekelte, akkor meghozattam az usából ,így mégis olcsó lett ,a flex,(mert akku, és töltő nélkül). :)

(#12930) szaszlaci válasza mdk01 (#12917) üzenetére


szaszlaci
addikt

"Ezek jól néznek ki"
Nekem is baromira tetszenek, és akárhol elhelyezném. Más viszont azt mondja, hogy rettenet. Szóval..

"Az alapozó itt csak az alap színt adja"
Ezt bizony jó, hogy leírtad! :R

Speciali:
"az Akrilant szeretem"
Igen, ez szimpatikusabb!

A szalvétát próbálgatom most, mit tudok vele kezdeni. Kivasalva belőle a mintát talán még viszonylag sima felület is összehozható, úgy tűnik elsőre.

thyeby:
"aki hagyományt tud bontani valamivel, az többnyire nagyobbat szakít, mint aki a járt úton halad"
Én is nagyon pontosan értem, miről beszélsz :) Már csak valami jót kellene kisütnöm..

"az öntapadós tapéta ragasztója jelentős rizikófaktor"
Amiért félek tőle, hogy ezek a tapéták bizony összemennek idővel. Mind. Szóval vagy megfogja a lakk, vagy nem. Az meg elég kellemetlen, ha két év múlva jön a panasz.

Az akkus témához annyit tudok hozzátenni, hogy ezek a szerszámok igen komoly áramokat szednek ki belőlük, főleg ha terhelve is vannak. És ezt semelyik akku nem tolerálja. Mikor úgy megy tönkre egy cella, hogy zárlatos lesz, akkor a következő töltésnél a többi cellába fog menni a neki szánt teljesítmény (több nem, mert áramszabályozott a töltő), amik már amúgy is viszonylag magas áramokkal vannak töltve. Tehát egyrészt hiába van kicserélve az az egy cella, a többi is várhatóan a végét járja. Másrészt pedig a friss cella gyorsabban töltődik, így a többi cella részben pont azt az állapotot fogja "élvezni", mikor az egyik cella zárlatos volt. Borítékolható az újabb meghibásodás. Ha a felújítás mondjuk tized-huszad áron van, akkor megérheti, de több pénzt én biztos nem áldoznék rá.
Inkább arra érdemes figyelni, hogy mindig legyenek lemerítve töltés előtt, a tárolás viszont töltött állapotban történjen!
(Ezek a NiCd és NiMH aksikra vonatkoznak, a lítiumos más.)

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12931) Márton111 válasza szaszlaci (#12930) üzenetére


Márton111
aktív tag

Pontosan más, legalábbis Makitáéknál minden cella annyi leveskét kap, amennyire éhes, erről az akkublokk chipje gondoskodik. Ami sok lábbal kapcsolódik a töltő számítógépéhez, konzíliumot tartani :) Ettől lesz tartós az aksi.(meg a töltés közben, beépített ventillátoros hűtéstől)
A LI aksi pont a hirtelen ,nagy áramfelvételek specialistája.
(Kipróbáltam a telefonom 750mAh Li aksiját behelyettesítettem (3db) 1400mAh Ni-MHceruza aksival .Hirtelen terhelésre (rádióhallgatás passzív hangszórón + egy telefonhívás ,az aksik féltöltésű állapotban már lehajoltak, a telefon meg resetelt... Ellenben a saját LI aksija ilyet nem tett.
Boschéknál (legalábbis a 18V-os sövénnyírójukon) nincs chip az akkun , csak hőmérsékletmérés, meg még vmit jelez a gépben levő elektonyika fele, (össz 2 plusz kimenet az áram ki-be -n kívül az aksin, tehát blokkban számol velük, ami nem egészséges, az éhes, és jóllakott cellák egykalap alá vétele miatt :U )

[ Szerkesztve ]

(#12932) szaszlaci válasza Márton111 (#12931) üzenetére


szaszlaci
addikt

Azt nem tudtam, hogy ezeknél is van cellánkénti töltés.

Arra értettem, hogy nem nagyon jó teljesen lemeríteni a lítiumot (kisütni ugye nem is lehet, ezt a célt is szolgálja rajta az elektronika), valamint rá szabad tölteni, mert nem lesz kristályosodás.

Amit akkora árammal töltenek, hogy hűteni kell, az tuti nem segíti az élettartamot :)

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12933) wrox válasza Márton111 (#12931) üzenetére


wrox
senior tag

Szerintem ezt rosszul tudod, mert az LI akksi nem bírja a hirtelen megnövekedett áramfelvételt, ami bírja, az a NiCd, csak az mint tudjuk, nem igazán szeresse a rátöltést. Ott valami más lehetett a telefonnál, valószínű, feszültség baj volt. Legalábbis nekem így magyarázta ki az Árpi.. :)

(#12934) wrox válasza Madmax81 (#12919) üzenetére


wrox
senior tag

Nem is komolyan gondoltam a kérdést. :)

(#12935) Márton111


Márton111
aktív tag

Elhatározásra jutottam :Nincs a homlokomra írva dadus. Aki nem ért ahhoz amiről írtam, okosodjon meg magától, vagy más személytől,vagy maradjon természetes állapotában meg :U .

(#12936) mdk01 válasza szaszlaci (#12930) üzenetére


mdk01
addikt

A szalvéta vastagságából adódó szintkülönbséget hogyan fogod eltűntetni?
Igen komolyan meg kell tölteni az oldalakat mire az eltűnik.

(#12937) wrox válasza Márton111 (#12935) üzenetére


wrox
senior tag

Szerintem senki nem is kérte, hogy dada légy. :)
Viszont én leírom, mire gondoltam:
Ni-Cd (Nikkel kadmium, névleges 1,2 volt cellánként, töltve kb 1,35-1,40volt) akkumulátorok igen nagy árammal terhelhetőek, viszont gyorsan kisülnek. Ez azt jelenti, hogy a teljes névleges kapacitás © akár 5 szörösével is terhelhető maradandó sérülések nélkül

Az Li-Ion (lithium ion, névleges 3,6volt cellánként, töltve 3,61-3,75volt) kis árammal terhelhető, tartósan a névleges kapacitás 1 szerese (1C), rövid ideig (jó hűtés mellett) másfélszerese (1,5C)

(#12938) szaszlaci válasza wrox (#12937) üzenetére


szaszlaci
addikt

5 C-vel egy átlag NiCd sose tölthető károsodás nélkül. 0.5 C is már határ.

LiIon töltve 4.22 Volt, LiPol 4.3 vagy 4.32, nem tudom pontosan.
Maga a cella borzasztóan nagy árammal terhelhető, akkorával, hogy fel is robbanna, ha nem lenne rajta a korlátozó elektronika. Léteznek olyan darabok, amiket akár 30 C-vel is lehet tölteni. A terhelhetőségük nem tudom, mekkora, de nem csak 1 C, az tuti.

mdk01: nem lesz jó ez a szalvéta, érzem én :)
Mutattak egy ilyet: vlies tapéta. Elvileg ragasztó nélküli (légáteresztő) műanyag. Ennek próbálok utánajárni.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12939) Speciali válasza thyeby (#12928) üzenetére


Speciali
tag

A bosch gépemnél sikeres volt az akku felújítás, az bírja, pedig korábban újíttattam fel, mint a Festot.

De tisztázzuk, mit is értünk felújítás alatt. Nekem mindkét gép akkijában az összes cellát kicserélték, tehát nem csak a rosszakat.

De szerintem onnan fújhat a szél, hogy a Festo töltő szerintem finomabb műszer, mint a közel 20 éves Bosch. És ha valami kicsit is eltér, a gyárilag belőtt értéktől, akkor rövid úton kinyírja az akksit. Vagy ugyan így és hasonló okokból a gép is kinyírhatta az akksit, vagy a kettő hatás egyszerre.

Valami oka biztos hogy van, mert ekkora különbség nem lehet, két egyforma minőségnél, én valami ilyesmire gondolok. Amúgy a felújítás 8 ezer körül volt, okosba. és kb 10 hónapot bírt.
A gyári meg 24 netto, valszeg ennyiért el is tudnám vinni, tehát háromszoros ár, és az eddigi tapasztalatok alapján 10-11 szeres élettartam.

A komplett gép vásárlása, a Festot nézve az most kilőve. Egyrészt már nem készítenek ilyen gépet, amihez ez az akksi passzol, másrészt NI-CD gépük sincs már.

Amúgy az a gép, amit láttál 60-ért, annak megéri ám megvenni, akinek ugyan olyan gépe van.Mert így van 2 gép, és 4 akksi, és 2 töltő. Persze, kérdés milyen az akksi, ez mindig rizikós.De maga a töltő sem olcsóság, vagy ha valami alkatrész kell, akkor olcsóbb a használt gépből átrakni, bár nem az az elromlós fajta ez a gép.

Tehát vennem kéne egy új gépet, ez 2 akksis verzióban netto 120 ezer lenne. És a régi gépet meg talán el tudnám adni talán 40 ért. De ez most nem fog játszani, mert a lehető legolcsóbban akarom megúszni a történetet, itthon már nem akarok semmit fejleszetni. Lehet hogy eladom a Festoolt, de nem veszek helyette semmit, hanem megcsinálom ezt a melóm, amiben nagyon sokat kell csavarozni, a Bosch gépekkel. Aztán megláSSuk.

(#12940) wrox válasza szaszlaci (#12938) üzenetére


wrox
senior tag

Én az 5x nem a töltésre értettem, hanem a terhelésre.
De várj, bekopizom a teljes irományt, innen vettem a pontos adatokat:
Egyébként a 3.7 volton én is csodálkoztam, mert a zseblámpámnál is 4.2 van ha fel van töltve.

Az Ni-Cd (Nikkel kadmium, névleges 1,2 volt cellánként, töltve kb 1,35-1,40volt) akkumulátorok igen nagy árammal terhelhetőek, viszont gyorsan kisülnek. Ez azt jelenti, hogy a teljes névleges kapacitás © akár 5 szörösével is terhelhető maradandó sérülések nélkül, viszont tölteni csak a névleges kapacitás © maximum 1 szeresével szabad, de inkább javasolt a maximum félszeres töltés (0,5C). Tartós használat előtt formázni kell, hogy kinyerhető legyen a teljes kapacitás! Minden használatkor (vagy utána) ki kell sütni, mivel nagyon (!) érzékeny a 'memória-effektusnak' nevezett jelenségre.
(Ezt most nem fejteném ki bővebben, vaskos elektronikai szakirodalmak szólnak a témáról.)
Kb 150 töltést birnak ki teljesen feltöltött-lemerült használatkor úgy, hogy a teljes kapacitásukat le tudják adni. Ezután jelentősen csökken a kinyerhető kapacitás. (magyarul gyorsabban merül.) Rendszeres használat nélkül gyorsan 'önkisül' (magától lemerül, akkutól függően akár néhány nap alatt is), ezért célszerű töltetlenül tárolni, hogy ne önkisüléstől merüljön le, hiszen akkor lehet előlről kezdeni a formázás lassú folyamatát.

Az Ni-MH (Nikkel metalhidrid, névleges 1,2 volt cellánként, töltve 1,3-1,35volt) akkumulátorok még nagyobb árammal terhelhetőek, (akár a névleges kapacitás 8 szorosával tartósan, rövid ideig akár 15 szörösével is) és max. 2C-vel lehet tölteni károsodás nélkül, de javasolt inkább a 0,5C töltés. Használat előtt formázni kell, a már fentebb leirt ok miatt. Kisütni nem muszály minden alkalommal, elég kb 2-3 töltésenként, de arra vigyázni kell hogy az akkumulátor cellánkénti feszültsége ne essen 0.9 volt alá!
Kb 300 töltést birnak ki teljesen feltöltött-értékig meritett használatkor teljes kapacitással, utána gyorsabban merülnek. Rendszeres használat nélkül lassan 'önkisül' (akkutól függően 1 hét alatt kb 70%-ra, 2 hét alatt kb 35-40%-ra) tehát
töltve kell tárolni és legalább kéthetente teljesen kimeriteni és feltölteni, hogy ne magától 'önkisüljön' és ne essen cellánként 0,9 volt alá, mert onnantól nagyon ritkán (és akkor is nagyon lassan) forditható vissza a merülési folyamat és az akkucella mehet a kukába. (szigorúan környezetvédelmi szelektivbe! )
Az Ni-MH akkukra szokták mondani: ''Use it, or lose it!'' szabad forditásban: ''Használd, vagy dobd ki!''

A Nikkel alapú akkumulátorok hátránya a nagy tömegük és a méretük, előnyük a nagy terhelhetőségük és a nagy kapacitásuk.

A lithium-os akkumulátorok ezzel szemben tartós, kis áram felvételére lettek tervezve. Előnyük hogy kis tömegük ellenére is, kisebb kapacitással (Ni-hez képest), nagyobb volt-ot adnak le. Hátrányuk hogy nagy terheléstől azonnal végleg tönkremennek.

Az Li-Ion (lithium ion, névleges 3,6volt cellánként, töltve 3,61-3,75volt) kis árammal terhelhető, tartósan a névleges kapacitás 1 szerese (1C), rövid ideig (jó hűtés mellett) másfélszerese (1,5C). A cellákat tölteni csak speciális, kimondottan li-ion tudású töltővel szabad és maximum 1C-vel lehet, de javasolt a teljes névleges kapacitás egytizede. (1/10C) Használat előtt formázni nem kell (kb 5%-ot számit), de lehet csak arra kell vigyázni, hogy a cellákat nem szabad 3,3volt alá meriteni, mert ez alatt károsodik (nagyon lassú töltéssel részben javitható), 3 volton pedig teljesen tönkremegy és a korábban vázolt 'kuka-effektus' jön képbe! Kisütni nem kell és használattal sem szabad cellánként 3,3 volt alá meriteni!!! Rátölteni lehet, minden további nélkül!
Kb 500 töltést bírnak ki teljes kapacitással (ha nincs 3,3volt alá meritve, nincs túlterhelve és előirás szerint van töltve), utána hirtelen veszitik a kapacitásukat, majd nem sokkal később teljesen elveszitik az akkumulátor képességüket.
Rendszeres használat nélkül nagyon lassan 'önkisül' (több hónap) de mivel nem szabad elérnie a 3,3volt-os merülési határt ezért töltve tároljuk! Biztonsági okokból legalább 2 havonta teljesen töltsük fel.

A Li-Po (lithium polymer, névleges 3,7volt cellánként, töltve 3,74-3,92volt) kis árammal terhelhető, tartósan a névleges kapacitás 1 szerese (1C), viszont rövid ideig (nagyon-nagyon jó hűtéssel) akár 5 szöröse is! A cellákat tölteni csak speciális, kimondottan Li-po tudású töltővel szabad és maximum 0,9C-vel lehet, de javasolt a névleges kapacitás egytizede (1/10C). Használat előtt formázni nem szabad! Kisütni nem kell és használat közben sem merülhet cellánként 3,4volt alá! Ha mégis jobban kimerülne, akkor 3,3volt alatt már többnyire visszafordithatatlan, e fölött (nagyon lassú töltéssel) tízből kilencszer helyrehozható. Rátölteni lehet, minden további nélkül.
Kb 600-700 töltést birnak ki teljes kapacitással (ha nincs 3,4 volt alá meritve, nincs túlterhelve és előirás szerint van töltve), utána hirtelen veszitik el a kapacitásukat, majd teljesen az akkumulátor képességüket.
Rendszeres használat nélkül nagyon lassan 'önkisül' (több hónap), de mivel nem szabad elérnie a 3,4volt-os merülési határt ezért töltve tároljuk! Biztonsági okokból legalább 2 havonta teljesen töltsük fel.

(#12941) szaszlaci válasza wrox (#12940) üzenetére


szaszlaci
addikt

Ja hogy terhelés, nem töltés, nem tudok már olvasni :)

Azért ez biztos nem mai iromány, mert két hét alatt biztos nem sül ki egy NiMH, (nekem egy év alatt sem).

Viszont az marha nagy hülyeség, hogy 0.1 C-vel kellene tölteni a liítiumot. Kb 99 %-os a hatásfok, ezért nem melegszik. 1 C-vel mind mehet. Rá sem szabad tölteni. Ugyan a rajta levő elektronika lekapcsol, de ha magát a cellát vizsgáljuk, akkor azt így kell tölteni. Elsőként áramkorlát, majd feszültségkorlát. Vagy mindkettő egyszerre, ha ráérünk. A töltőnek le kell kapcsolnia, ha a terhelőáram pár tíz mA alá esik.

Terhelésre meg egy kis érdekesség, nézd meg, mit bír!

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#12942) thyeby válasza szaszlaci (#12932) üzenetére


thyeby
őstag

"Azt nem tudtam, hogy ezeknél is van cellánkénti töltés."

Szerintem Li-Ion akkura gondolt, nem a nikkelesekre.

"Amit akkora árammal töltenek, hogy hűteni kell, az tuti nem segíti az élettartamot"

Bizony, ezt magam is így gondolom. Sajnos azonban trendi lett a gyorstöltő. A Hilti legalább tett a töltőre egy választókapcsolót, ha csepptöltéssel dagasztanád az akkudat, de a többiek csak félórás töltőket kínálnak, amikről ráadásul titkolják, hogy csupán 70-80% a töltöttség, és igazán erkölcsösnek számít pl a DeWalt, hogy egyik-másik manual-ban javasolja rajtahagyni a töltőn az akkut feltöltés után is. Tavaly pl két olyan vételtől is elálltam, amiről az utolsó percben kiderült, hogy félórás töltője van. Nekem teljesen megfelel a 4 órás, amíg alszok, mehet magának. Persze, vannak olyanok, akik huzamosan ténylegesen napi 8 órát gyilkolják a nagyteljesítményű kisgépeket (pl a műa nyílászáró beépítő brigádja), nekik jó lehet ez a rendszer. De kihagyta szerintem a marketing osztály, a fejlesztő részleg azt a réteget, akik nem merítik le általában 4 órán belül az áramot. Valószínűleg arra hajaznak, hogy annak a rétegnek is imponáló dolog fél óra alatt letudni a töltést. Nem buta gondolat tőlük, de szerintem nem vagyok egyedül, aki se halmaz metszetben, se különbségben nem vagyok - teljesen a halmazon kívül szerepelek.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#12943) wrox válasza szaszlaci (#12941) üzenetére


wrox
senior tag

Nem rossz, engem meg lehet győzni. :)
Bennem ezek maradtak meg, de annyira azért nem izgat a dolog.
Az viszont biztos, hogy az összes NiMH akksim tropára ment, pár perc alatt lemerül, mert pár hónap kihagyásokkal használtam. (Duracell, Energizer) Azóta Eneloop akksikat használok.
Pedig IPC-1 töltővel frissítgettem őket.
Valószínű, hogy régebben ez lehetett, egyébként 5 éves iromány.
Elnézést mindenkitől, frissítem a tudásbázist.

(#12944) Madmax81 válasza wrox (#12937) üzenetére


Madmax81
aktív tag

--

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#12945) Winner_hun válasza Márton111 (#12935) üzenetére


Winner_hun
félisten

Aki nem ért ahhoz amiről írtam

Pl. autó havi 100k-s fenntartás?

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#12946) Márton111 válasza thyeby (#12942) üzenetére


Márton111
aktív tag

A Ni-Mh tönkremegy a csepptöltéstől, az a Ni-Cd aksik kedvért van azon a gyorstöltőn...

[ Szerkesztve ]

(#12947) mdk01 válasza szaszlaci (#12938) üzenetére


mdk01
addikt

Ezek jóknak tűnnek, de a linkeltek közül és 3-4db-ot használnék erre a célra.

(#12948) mdk01 válasza thyeby (#12942) üzenetére


mdk01
addikt

Sajnos azonban trendi lett a gyorstöltő.

Amit vettem behajtógépet aksistól mindenestől ahhoz már én is ilyen nagy csili-vili töltőt kaptam és ~40perc alatt tölti fel az aksikat. Ennek ellenére én még mindig a régi géphez(2001) kapott töltőt használom mert igaz hogy ~1óra alatt tölti fel de úgy gondolom ez által kíméletesebben, meg amit észre vettem hogy tovább bírja így a munkát.

Valószínűleg arra hajaznak, hogy annak a rétegnek is imponáló dolog fél óra alatt letudni a töltést.

Nem.
Kiszolgálták az igényeket. Az egész qrva világ felgyorsult ezt is felkellett gyorsítani.:)

[ Szerkesztve ]

(#12949) jimy_l válasza szaszlaci (#12938) üzenetére


jimy_l
tag

Hali!
Ha tapétázni akarod, csináld gipszkartonból! ;)

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#12950) borat26


borat26
aktív tag

Sziasztok!

Az olajos kérdésemre senkinek nincs tippje?

ASROCK B365 M Pro4 |Intel I5-9400F|Corsair Vengeance 2x8GB DDR4 2666 Kit|Gigabyte GTX 1070 Windforce 8GB OC |Thermaltake Element V3|Zalman ZM600 LXII|LG 29WN600

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.