Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#13151) thyeby válasza szaszlaci (#13150) üzenetére


thyeby
őstag

Hol van a világnak olyan szeglete, hogy az hiányzik? :F

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#13152) szaszlaci válasza thyeby (#13151) üzenetére


szaszlaci
addikt

Azért bízom benne, hogy egyszer lesz.
Meg ha valami közhellyé degradált állítást akarok mondani, akkor a lelked mindig szabad lehet. Avagy az igazság szabaddá tesz :)

Hogy ON is legyen, haladok a hangfallal, és rá kellett jönnöm, hogy a furnér az egyetlen választás, ami minden szempontnak elfogadható.
Ajánlották, hogy pálmával jól fel lehet rakni, évek múlva sem csúszik el. Megpróbáltam, és valóban elképesztően könnyű felrakni, és nagyon ott is marad. (Faragasztóval csak a szenvedés van, egy ilyen vékony falú doboz össze is törne, ha kellően meghúznám száradáskor.)
Ugye nem mondjátok, hogy borzasztó nagy butaságot akarok csinálni?

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13153) Márton111 válasza szaszlaci (#13152) üzenetére


Márton111
aktív tag

A kontaktragasztók egy csoportja alkalmas furnérozásra,(nemcsak pálma van , van többféle, többek közt szórható kivitelű is ) Általában íves felületekre alkalmazzuk , a sík felületekre furnérnak való faragasztót szoktunk használni (erősebb)és egyszerűbb ,és nincs, mérgező oldószer kipárolgása.
A furnéros alkatrészeket pontos méretre szabás ,és összeállítás előtt illetve T-lécezés ,éllécezés után, szoktuk furnérozni,vagy furnéroztatni, Ez esetben 2 oldalról furnérozunk, hogy ne görbüljön el .A balfelére mehet rossz minőségű furnér, mert nem látszik.Vagy 2 oldalas,mert ha csiszoláskor sérülne, akkor nem kell eldobni, mert forgatható.Vagy lehet készen kapni különböző furnérokkal furnéros forgácslap táblákat.

Az összeállított doboz, egy dolog, hogy kibírja-e a szorítást, az a munkád minőségétől függ, de a panel, ha nincs alátámasztva ,(középen hangszórónál,aholis a széleknél ,az oldalak, tető fenék merevítik egy mást) akkor ott nem kap kellő nyomást a furnér ,és szűcsös lesz!

[ Szerkesztve ]

(#13154) szaszlaci válasza Márton111 (#13153) üzenetére


szaszlaci
addikt

Volt már egy furnéros próbálkozásom, és vannak is rajta kisebb hibák, plusz elég sokat szenvedtem vele. Szóval mindenképp könnyebben és jobban szeretném.

Pálmán kívül milyen ragasztót lehetne használni? A felvitel könnyebbsége nem lenne hátrány, vagy ha esetleg olcsóbban beszerezhető.

Elég vékony anyagból van a doboz, és nem 45 fokos vágásban, szóval ha jól meghúznám egy fél oldalon párhuzamszorítókkal, hogy ne púposodjon fel a vizes ragasztó, szét is törne. Tehát ez kilőve.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13155) thyeby válasza szaszlaci (#13152) üzenetére


thyeby
őstag

Hát nagy butaságot ugyan nem csinálsz, a palma kurvaerős, ráadásul rugalmas is, csak egy baj van vele: Elöregszik. A kánikulát nem szereti.
Engedd meg, hogy megjegyezzem: A palma ragasztókat nagyobb erővel kell szorítani, mint a faragasztókat, csupán kevesebb ideig. (Palma-t néhány másodpercig, faragasztót 15-20 percig.) A Palma ragasztó kurvadrága, ehhez mérten a faragasztó kifejezetten occó. Palma, ha mellécsorog, nehéz megszabadulni tőle, faragasztó vízzel kiválóan lemosható. Palma kötőereje meglepően jó, mégis messze elmarad a faragasztótól. Utóbbival bármilyen fát összeragasztol és eltöröd, a ragasztás marad, és mellette a fa fog eltörni. Nagyon erős tehát, nagyon tartós, ráadásul igen rugalmas is.
Jómagam tehát utóbbit választanám.
Nem kell valami szuper présgépre gondolni. Egyszerűen felragasztod, és ráteszel egyenletesen valami súlyt, pl könyveket, szerszámos ládát, etc.

Ja! Most kapok a búrámhoz, Te nem fát fához akarsz ragasztani, hanem bútorlapra furnért, vagy rétegelt lemezt? Úgy a Palma nyerőbb.

Több fa van, mint asztalos!

(#13156) thyeby válasza szaszlaci (#13154) üzenetére


thyeby
őstag

Formabontó.

Tetszik!

Több fa van, mint asztalos!

(#13157) szaszlaci válasza thyeby (#13155) üzenetére


szaszlaci
addikt

Igen, 8 mm-es MDF lapra furnért. (Egyelőre nyárból hasított a terv.) Azért írtam a vastagságát, mert a doboz két szélső oldala kiér szélig, így fogja közre a többit. Tehát 8 mm-en fog.
A pálmát, ha nem tévedek, elég mondjuk ujjal megnyomni, tehát egyszerre ekkora felületen, és szépen végigmenni. A faragasztót viszont az egész felületen kellene, azt nem bírná ki a doboz.

Elöregedés alatt mit kell érteni, mennyi idő alatt, milyen mértékben? Mert gondolom én, azért egy furnért nem kell felrakás után olyan eszeveszettül erősen tartania.

13156: köszi! :)
Az a doboz forgácslap, és borzasztóan hullámosodott a furnér, ahol meg nem, ott szétrepedt. Nyilván a ragasztóban lévő víz miatt. Tehát ezt nem akarom még egyszer, ha az MDF-nél is ez a helyzet.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13158) thyeby válasza szaszlaci (#13157) üzenetére


thyeby
őstag

"Elöregedés alatt mit kell érteni, mennyi idő alatt, milyen mértékben?"

A körülményektől függően 5-10 év alatt kővé keményedik, és berepedezik. Ekkor más alig marad a híres kötéserejéből. Gondolom én, hogy a hangládára ez halmozottan igaz lesz, mert az folyamatos rezgésnek lesz kitéve.
Talán én bükk furnérral próbálkoznék, és egyszerűen befásliznám fél napra - ahogyan az öregek a térdüket szokták, és ugyanazzal. Úgy egyenletesen felsimulna mindenhol.

Igen, a Palma-t elég az ujjaddal végignyomkodni. A nyomás erejétől függ a kötésed későbbi ereje. Bizonyára tudod, hogy akkor tesszük a furnért a felületre, mikor a ragasztó már bemattult, ujjal érintve nem ragad.

Több fa van, mint asztalos!

(#13159) mdk01 válasza szaszlaci (#13152) üzenetére


mdk01
addikt

Na hogy ne legyen ez sem olyan egyértelmű én nem biztos hogy adnám a nevemet egy kontaktragasztóval felragasztott furnér mellé.

Az odáig rendben van hogy rajta marad, de ez sem olyan egyszerű, mert ahhoz hogy normálisan meglehessen lakkozni és ne legyen szücsös(akár a lakk felvitele után közvetlen) ahhoz az egész felületet meg kell préselni hogy mindenegyes mm2-en ragadjon a két anyag egymáshoz és ezt otthon kivitelezni nehéz sztem.
Én ugyan még nem csináltam ilyet és nem is hallattam róla hogy vki furnért ezzel ragasztott volna. Két merev(>3mm) anyagnál működik ez a fajta megoldás de sztem a furnér ehhez túl vékony és kényes anyag. Sztem nem szakszerű és hosszan tartó megoldás

Ahogy Thyeby is írta a kontaktragasztó annál erősebb minél vékonyabban(azért van egy minimum határ) tudod felvinni és minél nagyobb nyomóerőt tudsz 1cm2-re kifejteni ezért is szokták kalapáccsal ütni mert kis felület de óriási nyomóerő 0,01mp alatt
Tehát az idő nem lényeg lehet ez akár 1mp is csak száradjon ki ragasztó.

Mindezektől független próbáld ki hogy csinálsz pár mintát(többet hogy nem-e csak egynél tudod ua. azt minőséget produkálni) és csiszold pácold majd lakkozd meg hogy mi történik.
Ha működik akkor lelked rajta, de én még nem hallottam olyan emberről aki ezt megpróbálta volna.

[ Módosította: #65675776 ]

(#13160) jimy_l válasza thyeby (#13149) üzenetére


jimy_l
tag

Amit én veszek, azt még az oroszok felszabják. És itt pöstön, vagy Dunakeszin, szárríjják, szárítóban. Ami légnedves, vagy lég száraz az a szabad ég alatt, várja a vövőket. A szárított az meg fedett helyen pihen.
Megbízható nedvesség mérő mindig van nálam, mivel én pakolom érzem a súlyából. ;)

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#13161) Soká válasza szaszlaci (#13152) üzenetére


Soká
senior tag

"rá kellett jönnöm, hogy a furnér az egyetlen választás, ami minden szempontnak elfogadható."

Hát, ez örvendetes felismerés, szerintem!
Sajnos nem vagyok furnérozásban jártas, tehát én is tanácsra szorulok, meg a könyvekre, viszont lenne egy tanácsom. Nehéz megfogadni, kevesen is tartják be, de szerintem, akik ezen elv szerint dolgoznak, azok adnak ki úgymond "hibátlan" munkát a kezükből.
Röviden: addig ne állj neki egy tárgy elkészítésének sem, amíg nincs pontos "forgatókönyved" arra, hogyan is megy a kivitelezés az utolsó simításig!
Ez két dolgot feltételez:
1. ismered a technológiából eredő buktatók mindegyikét
2. csak olyan műveleteket tervezel bele a tárgyba, amire képes is vagy.

Tipikus helyzet az, amikor a jómunkásember kitalál valamit, elvégzi az első műveleteket és amikor azzal készen van, akkor gondolkodik el a következő lépésen. Nem mondom, hogy lehetetlen így megcsinálni valamit, sőt az evolúció így "gyártja" a nagy ugrásokat, de azért érdemes számba venni, hogy az evolúció ráér és emberi léptékkel felmérhetetlen mennyiségű zsákutcás mutáns is legyárt közben :)
Ráadásul az ilyen improvizatív megoldással (minél több technológiai lépés épül egymásra) a hibák összeadódnak és ami az elején még apróságnak tűnik, az a végére kudarcossá is válhat.
Szóval, érdemes már a papíron mindent végigzongorázni, hogy elkerülhető legyen az aminek a vége már a gányolás/taknyolás kategóriájába tartozik. És nem csak azért mert csúnya (vagy látható módon, vagy csak elfedve ragasztóval, glettel, fóliával, festékkel, furnérral) És nem csak azért, mert nem szép, hanem mert az utólagos ügyeskedés egy csomó idő.
És amikor az ember úgy gondolja, hogy már minden részletet tisztázott fejben, még olyankor is - szinte mindig - jönnek előre nem tervezett nehézségek. Tulajdonképpen a professzionalitásnak az a fokmérője, hogy ki mennyire képes átlátni egy adott műveletsor buktatóit.

Mondom, nem vagyok jártas a furnérozásban, éppen ezért én valószínűleg olyan tárgyat igyekeznék tervezni, ahol a furnérozás sík felületen történik, de legalábbis előre elkészíthető módon. Bár nem értettem pontosan, vagy már nem emlékszem, hogy milyen doboz készül éppen, de összeállított állapotban, főleg ha ívek is vannak, és nincsenek párhuzamok, akkor jóval nehezebb a furnérozás. Gondolom én. Majd a többiek kiigazítanak.

(#13162) szaszlaci válasza mdk01 (#13159) üzenetére


szaszlaci
addikt

"nem hallottam olyan emberről aki ezt megpróbálta volna"
Én viszont igen, a készülte után bő egy évvel rákérdeztem, hogy bírja az időt. Azt mondta, minden rendben. Azóta eltelt még egy év, vagy több, nem jelezte, hogy gond lenne vele.

Egy kis darabon próbáltam, íves felületen is, és elképesztően könnyű felrakni. A kb. 10 perc várakozás után száraznak tűnik, de elég összeérinteni, és mintha öntapadós tapéta lenne. Odanyomom és ott marad. (Még hőlégfúvózni sem kell.) Körömmel visszaszedve csak forgácsként jön le. Tényleg hibátlannak tűnik a ragasztás. És ugye nincs púposodás, hisz víz sem ér hozzá.

Hogy idővel mi történik, hát igen, az kérdés..

Olyannal kell számolnom, hogy majd csak bizonyos fajta lakkot enged meg a pálmás alap?

thyeby: miért bükk furnérral próbálkoznál?

Faragasztót nem akarom, mikor próbáltam, jó erősen (de feltehetően nem teljesen egyenletesen) szorítottam össze, de púpos lett és szétrepedt, sokat kellett vele kínlódni. Az mahagóni volt + forgácslap.

Soká: ezzel teljesen egyet értek. Próbálok is ez szerint haladni, előbb volt műszaki rajz, mint kész doboz. Na ilyen se fordult még elő :)
A doboz szögletes, magas, jól megfogható, minimális ívekkel, pont ezért, mert tudtam, hogy a felületkezelés nem eldöntött még.
Egyébként nagyon jól sikerült forró vízbe rakott furnért hajlítani, szálirányba nem repedezik ki, nem törik és természetesen úgy is marad, ha megszárad.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13163) Soká válasza szaszlaci (#13162) üzenetére


Soká
senior tag

Na, ha már/még téma a hangdoboz, megtaláltam egy régi papírosomat.
Ezt a hangsugárzót vagy 15 éve hallgattam valamelyik HES-en. Nagyon tetszett a hangja, az álló dobozok között is megállta a helyét és, hát azért is kedves volt, mert famunka... Éppen csak az ára volt talán félmillió körül anno, ami akárhogyan is nézzük, irreális egy sorozatgyártott termék esetén. (nincs is nagyon nyoma a neten)
Aztán tetszik, mert semmi hókusz-pókusz, egyszerű, szép és logikus.

(szerk: kiszedtem innen a képet, mert nagyon nagy volt)

A szöveg és a készítés módja nyilván már tele van lódításokkal, kizártnak tartom, hogy az a bácsi ott a képen kézi szerszámokkal gyártaná, de azért hangulatos :)

(szerk: kiszedtem innen a képet, mert nagyon nagy volt)

Ha nem látszana jól a fotó, itt van link formában is: 1. 2.

[ Szerkesztve ]

(#13164) Márton111 válasza Soká (#13163) üzenetére


Márton111
aktív tag

A paintben a képet gyönyörűen beméretezheted.S szebb lesz a fórum a szép hangszórófotóktól :)

Mindenki figyeljen, mert a belépési jelszava meg fog változni!Olvassátok el az üzeneteteket!,és mentsétek el,vagy többet nem tudtok belépni.

[ Szerkesztve ]

(#13165) szaszlaci válasza Soká (#13163) üzenetére


szaszlaci
addikt

Érdemes Picasára feltölteni, mert ingyenes, gyors és a rendelkezésre áll mindig és örökké.
A képre lesz egy link, ha jobb gomb -> kép címének másolása:

https://lh6.googleusercontent.com/-0bupjDfQwKs/TyvMPwWfr8I/AAAAAAAAAQw/V3Y1ZK6C0JE/s320/b%25C3%25A9lapapa%2520szubja.JPG

A kiemelt rész azt jelenti, size=milyen széles.
Ezt tudtommal csak a Picasa tudja.

Aztán ezt be lehet tenni a 'Kép' gombra, mondjuk 320 szélességben.
Ha kattinthatóvá akarjuk tenni, akkor kijelöl az előzőleg berakott kép kódja, és katt a 'Link' gomb. Itt már nagyobb szélességet lehet megadni.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13166) L.Szilárd válasza jimy_l (#13160) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Hol, s kitől, és főleg mennyiért veszed a szárított fenyőt?

Köszönettel, Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#13167) Soká válasza szaszlaci (#13165) üzenetére


Soká
senior tag

Csak, hogy értselek:
az megoldható, hogy feltöltöm nagyban a képet (a picasara vagy akárhova) és itt a fórumban egy "elférős" kis méretben jelenik csak meg amikor beszúrom képként?
Ezt most azért kérdezem, mert ha eleve 300 széles képet töltök fel, akkor nagyítóval sem olvassa el senki a szöveges fotót...

(#13168) jimy_l válasza L.Szilárd (#13166) üzenetére


jimy_l
tag

Hali!
Itt, és itt, és itt. Árakat majd ők mondanak. :C

[ Szerkesztve ]

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#13169) Winner_hun válasza Soká (#13167) üzenetére


Winner_hun
félisten

A nagy kép nem lesz automatikus átméretezve itt, szóval ha nagy képet szúrsz be képként akkor az nagyként fog megjelenni. Ha az adott oldal automatikusan átméretezi akkor nem kell 2 képet csinálnod a kattintható verzióért. A kis képet képként beilleszted, a nagy képet meg linkként úgy, hogy az a kis képet magába foglalja. Ekkor a kis kép lesz a link megjelenített "szöveges" része.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#13170) szaszlaci válasza Soká (#13167) üzenetére


szaszlaci
addikt

A Picasán tudod szerintem a legegyszerűbben. Tehát:
Nagy kép feltölt, 2048 széles fölöttiek is lehetnek.
Feltöltött képre jobb klikk, 'Kép címének másolása' menüpont
Akkor a címe rákerül a vágólapra, így néz ki:

https://lh6.googleusercontent.com/-0bupjDfQwKs/TyvMPwWfr8I/AAAAAAAAAQw/V3Y1ZK6C0JE/s320/b%25C3%25A9lapapa%2520szubja.JPG

Keresd ki az s320 részt, az határozza meg a szélességét. Ha azt átírod s20-ra, akkor 20 pixel széles lesz a kép. Azt az s20-as címet kell beilleszteni, és így a Picasa már 20 pixel széles képet fog automatikusan szolgáltatni, nem kell méretezgetni. Tehát így fog kinézni:

Ha s80-ra veszed, akkor meg így:

Ha olyat akarsz, hogy kattintható legyen, nagyobb képre, akkor kijelölöd azt a kódot, ami itt a fórumon a képmegjelenítést csinálja, ami így néz ki, hogy:
IMG:https://lh6.googleusercontent.com/-0bupjDfQwKs/TyvMPwWfr8I/AAAAAAAAAQw/V3Y1ZK6C0JE/s80/b%25C3%25A9lapapa%2520szubja.JPG
Persze zárójelekben.
Utána katt a 'Link' gomb, és oda is beilleszted a kép Piacasára mutató linkjét, csak értelemszerűen nem s20-at, hanem mondjuk s1600-at adsz meg, és akkor egy 1600 széles kép fog megnyílni egy másik fülön.
A 80 széles képpel így fog kinézni:

Kicsit bonyolultan hangzik, de pár próba után megy gyorsan.
Meg ez a kép eredetileg sem volt 1600 széles, nagyítani nem tud a Picasa ilyen módon. De ha nagyobb értéket adsz meg, nem lesz semmi gond, eredeti méreten jelenik meg.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13171) thyeby válasza Soká (#13161) üzenetére


thyeby
őstag

Tapasztalatból tudom, hogy megszívlelendő az írásod lényege. Két fontos elem is a velejárója, mint áldás. Első körben is minden kiszámolható időben, pénzben, a műveletek pedig meghatározott sorrendben egymásba láncolódva folyamatosan egy könnyen átlátható részműveletre szűkülnek. Így az ember nem is tud elvészni a részletekben. Második körben pedig a végtermék minősége állandó, és garantált. Szóval komolyabb gyártás az általad leírtak nélkül el sem képzelhető.
Hanem itt kicsit másról is van szó. Laci kollégánk még nem forralta ki, hogy pontosan mi is lesz egy adott idő után. Belevágott, és a körülményekre, az improvizációkra alapozva kísérli meg az elképzeléseit megvalósítani. Ráadásul sok idevágó dologban nincs még magabiztos tapasztalata, anyagismerete. Ez az idő előrehaladtával egészen biztos, hogy meglesz neki.
A fontosabb alappilérek már megvannak, sok konkrétumig már eljutott. Tudja, milyen egy jó hangdoboz, pontosan tudja, hogy a végeredménynek milyen minimális kritériumoknak kell megfelelnie. (És ami nagyon fontos, érdekli, szereti csinálni.) Ez megfelel az iparban a próbagyártásnak, a marketingben a piacfelmérésnek. Most kezd, s mivel eléggé amorf egyelőre, pillanatnyilag lassítaná, merevítené a helyzetét, ha szorosan az általad írtak mentén haladna.
S ha már szót ejtettél (nagyon találóan) a professzionalitásról, megtoldanám egy saját gondolatommal szaszlaci számára:
Ha nem adod fel, akkor az egyetlen lehetséges törekvési iránynak a professzionalitás fele kell mutatnia, ha azt akarod, hogy nevet szerezz, terméked pedig nem csak elsózható, hanem keresett legyen. Nem tudok olyan nagyról, akinek ezt a lépést kihagyva sikerült volna nagyra nőni. Ahogyan haladsz a professzionalitás felé, úgy lesznek a Te hangdobozaid egyre inkább fogalommá. És ezt én most nem csak a hangládákra értettem, hanem a teljes egész vállalkozásra úgy egyben, mint részleteiben. A professzionalitás nem egy atommaghasadás, nem egy elérhetetlenül és utolérhetetlenül hibátlant jelent, hanem kiemelkedést a minőség fölé, ami magvalósítható - legfeljebb az ember vért köp érte. Egyik vesszőparipám, hogy kétféleképpen lehet elhúzni a nyájtól (mert elhúzás nélkül nem nagyon fog sikerülni a dolog) egy birkának: Oldalra széledni, vagy fölébe emelkedni. Tehát a cél önmagában még nem garantál semmit, az irány a meghatározó.

Több fa van, mint asztalos!

(#13172) szaszlaci válasza thyeby (#13171) üzenetére


szaszlaci
addikt

Nagyon szépen leírtad. Ezért jegyzőkönyvezek mindent. Például egy élt nem lemarok szemre, hanem adott rádiuszú maróval, nullponttól való eltéréssel dolgozok, és ezek mind fel vannak jegyezve. Tehát tíz év múlva is le tudom gyártani ezt a dobozt ugyan így, ha addig egy sem készül.
A kiemelkedést jelenleg négy dologgal próbálom elérni:
-jó hang (olyan dolgokkal, ami kb 10x-es árkategóriára jellemző: rendes váltó, tervezett doboz, válogatott hangszóró, darabonkénti beállítás)
-jó ár
-keskeny és teljes értékű sugárzó, ilyen nem sok van (egyről se tudok)
-elfogadható megjelenés. Mondjuk ezzel csak a "házitákolt" hulladékból emelkedek ki, de hát egyelőre ennyi elég.
Ha azt elérem, hogy valaki eljön azzal a szándékkal, hogy ha jó, akkor megveszi, akkor el van adva.
Ezt pedig azzal próbálom elérni, hogy a gyártási folyamatot végigfotózom, ebből látja a leendő vásárló, hogy nem tűzifát szögelek össze, és csak a végén csinálok egy elfogadható fényképet. Ha összeveti az árával, az ígért hangminőséggel (amit aztán meghallgat), akkor ki tudja rakni, hogy megéri tőlem vásárolni.
Természetesen a jövőben nekem jobban megéri drágább konstrukciót készíteni, hiszen mindennel van pár hónap fejlesztés, a dobozt lényegében már csak össze kell rakni, finomhangolni.
Ez hát a nagy terv..

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13173) Sanyabá


Sanyabá
senior tag

Ma vettem légszáraz, 4m-es colos lucfenyőt 47ezer+áfa-ért. Fedett helyen a nyár óta volt berakva,és olyan száraz volt mintha szárítóba lett volna.
Én is általában műszárított anyagból dolgozom,de még is csak a természetesen száradt anyag az igazi. A fogásán,az illatán ,színén meg lehet állapítani hogy hol száradt.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#13174) Soká válasza szaszlaci (#13170) üzenetére


Soká
senior tag

Nem ígérem meg, hogy használni is fogom, de tényleg ez így elég jó megoldás, ha már mindenképpen szeretnék beilleszteni ide egy vevőcsalogató fotót. és nem csak a linkjét :)
De az a helyzet, hogy az előző fotóimmal is megtehettem volna hasonlót, csak a szerkesztés során nem akartam kifutni az időből, ezért nem ügyeskedtem tovább.
De most közkívánatra megismétlem:

és

Remélem jó lett.

(#13175) Márton111 válasza szaszlaci (#13172) üzenetére


Márton111
aktív tag

A tervezés milyenségétől függetlenül, ami bizonyára szépen szóló hangdobozokat eredményez.A szalvéta borítástól ,elég gyorsan eljutottál a furnérozott kivitelig. :)
Ez afféle történelmi fejlődés, a festett tulipános ládától a furnérozott biedermeier bútorig. :)

(#13176) szaszlaci válasza Márton111 (#13175) üzenetére


szaszlaci
addikt

Még épp idejében :) Azért nem akartam egyébként furnért, mert a vizes ragasztós emlékeim voltak meg, azzal pedig nem tudok állandó minőségi szintet produkálni. Azt meg csak remélhetem, hogy kontaktragasztóval sem lesz gond a későbbiekben.

Pálma felhordására van valamilyen ötletetek? Nyilván dobozosat veszek. Spakli? Egyáltalán lehet/szabad ezt valamivel hígítani?

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13177) Márton111 válasza szaszlaci (#13176) üzenetére


Márton111
aktív tag

Van higítója kb egy 5kg-os palma elhasználása esetén érdemes megvenni az ára miatt.Higítani csak akkor kell amikor már kezd elpárologni az oldószer,és túl sűrűvé válik.De ilyenkor fel tudod éleszteni a döglődő ragasztódat!
Palmából a kis kiszerelés relatíve nagyon drága az 1kg-os már jobb árban van, nyilván a még nagyobb kiszerelés még jobb árban van .
Spaklival kenheted,vagy ecsettel.Nitrós áztatás kimarja az ecsetből a palmát,drótkefével meg ki lehet fésülni, csak ha a palma takonnyá hígult beleköt a drótkefébe :)

[ Szerkesztve ]

(#13178) szaszlaci válasza Márton111 (#13177) üzenetére


szaszlaci
addikt

Igen, a 0.8 kg-osat néztem, hogy a netes ára 3 ezer forint alatt van. Nem vészes.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13179) thomgrande válasza szaszlaci (#13176) üzenetére


thomgrande
tag

Ha van rá lehetőséged akkor próbáld meg a diszperziós faragasztót úgy hogy vákumos ruhatároló zsákba rakod a furnérozandó darabot. Csak egy ötlet.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#13180) mdk01 válasza thomgrande (#13179) üzenetére


mdk01
addikt

Felejtős meg se próbálja. Vákuumprésbe nem lehet furnért lapra nyomni.

[ Szerkesztve ]

(#13181) Márton111 válasza thomgrande (#13179) üzenetére


Márton111
aktív tag

A furnérozás présigénye kb 1kg/cm2
1 pillanatszorító 200kg-ot tud szorítani, bakcsavar 500kg -ot kb.
Szaszlaci ha a furnérozott lapon a furnér megrepedt, felhullámosodott, akkor vagy az alaplap repedt el, vagy a ragasztó volt eleve kevés, vagy elengedett idővel.(Tehát szűcsös lett levegő került alá.)

[ Szerkesztve ]

(#13182) thyeby válasza szaszlaci (#13176) üzenetére


thyeby
őstag

"Pálma felhordására van valamilyen ötletetek? Nyilván dobozosat veszek. Spakli? "

Jó a spakli is. Tudod, mivel kentem én, amikor sokat kellett ragasztanom vele? Kettes üvegből daraboltam kézreálló méretű csíkokat, és azzal. Nem azért, mert azzal a legszebb a terítés - bár szépen terít, hanem azért, mert utálatos dolog letakarítani a spatuláról. Amint befejeztem a munkát, üveglap repült a kukába.

Már annyian megerőszakoltak itt a fórumban, hogy mindig visszafojtom magamba: Ha látnád, hogy milyen gyorsan és milyen olcsón tömbösítek tiszta bükkből, nem bajolnál a furnérozással, hanem áttérnél a tömör fára.

A bükk furnért azért javasoltam, mert nem repedezik olyan könnyen felragasztáskor, és jóval keményebb, tehát kevésbé sérülékeny. Nem csak a feldolgozás ideje alatt, hanem a késztermék is.

Több fa van, mint asztalos!

(#13183) Soká


Soká
senior tag

Ha nagyon profiknak nem is, de azoknak a haladó barkácsolóknak, akik 12mm-es marógépre vágynak, azoknak jelzem, hogy akciós éppen a Triton-klón. A strapabíróságáról nincs tapasztalatom, viszont elég robosztus, pontos gép.

(#13184) thyeby válasza Soká (#13183) üzenetére


thyeby
őstag

Köszi! :R
Nagyon össze kellene szednem az árát, amíg tart az akció. Nekem nagyon bejönne ez a táltos. Hű, de tetszik ez a szerszámcsere!(Az elmúlt hetekben költöttem el egy ötvenes a B&D marókra, de az másért kell. És pont most nincs keret. Nna, hátha kieszelek valamit.)

Biztosan a homlokcsiszolójukat nézegetted, és rábukkantál erre a gyöngyszemre.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#13185) mdk01 válasza Soká (#13183) üzenetére


mdk01
addikt

Cserébe pedig akciós az a korongcsiszolós történet a Metro-ba ha még érdekel.:)

(#13186) Soká válasza mdk01 (#13185) üzenetére


Soká
senior tag

Köszi! Ez nagyjából ugyanaz, és Einhell néven beszerezhető általában ennyiért.

De per pillanat elment tőle a kedvem. Egyfelől mert jobbat is lehetne építeni (persze ha én kezdek bele, az elég drágára sikeredik) másfelől csak felbosszant, miután ez a - nem jellemzem inkább - fickó bevarrt nekem egy nagy negatívot. Megvárta szépen az én semleges visszajelzésemet, aztán nemes egyszerűséggel beírt hazugságokat. De így legalább megszabadított azon kétségeimtől, hogy joggal gondoltam-e sunyi alaknak...

Az unimaxon elég sok dolgot árulnak olcsóbban, ami persze lehet, hogy még így sem olcsó vagy így sem elég jó. Nem értek a szórópisztolyokhoz, de most azok is olcsóbbak.
Viszont ez a csúcs, aki 90 forinttal szeretne olcsóbban esztergagépet kapni, az ki ne hagyja! :)

(#13187) szaszlaci válasza thyeby (#13182) üzenetére


szaszlaci
addikt

Tömör fa azért nem jó, mert nem igazán alkalmas hangdoboznak. A már említett hullám elnyelő képessége miatt.
De tulajdonképpen mi is ez a tömbösítés? Gondolom annyira alapfogalom, hogy azért nem találtam róla infót.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13188) mdk01 válasza Soká (#13186) üzenetére


mdk01
addikt

Viszont ez a csúcs, aki 90 forinttal szeretne olcsóbban esztergagépet kapni, az ki ne hagyja! :)

:DDD

(#13189) mdk01 válasza szaszlaci (#13187) üzenetére


mdk01
addikt

Tömbösítés az az mikor lapra(esetleg még élre) is ragasztjuk a fát, mint pl.a nyílászáró faanyagok.
Táblásítás meg mikor csak élre toldjuk mint pl. a táblásított faanyagok.

Segédanyag

Véleményem szerint a linkelt oldalon a tömbösített anyagot szendvicsszerkezetűnek hívja de hibásan. Szendvicsszerkezetnek az olyan anyagokat szokták helyesen hívni ahol két azonos anyag között egy harmadik de más típusú található.pl. lécbetétes bútorlap már ide sorolható, de sok a faiparon kívüli területen is használják ezt a kifejezést.

[ Szerkesztve ]

(#13190) thyeby válasza szaszlaci (#13187) üzenetére


thyeby
őstag

"Tömör fa azért nem jó, mert nem igazán alkalmas hangdoboznak. A már említett hullám elnyelő képessége miatt."

Ezt nem tudtam, bocsi. És a pozdorja nem nyeli el a hullámot? Ezek szerint amelyik képet Soká nemrégiben beillesztette, az nem lesz igazán jó, csak szép?

"De tulajdonképpen mi is ez a tömbösítés? Gondolom annyira alapfogalom, hogy azért nem találtam róla infót."

Inkább úgy kellett volna írnom, hogy táblásítás, akkor biztosan egyből értetted volna. Az a művelet, amikor a deszkákat élével összeragasztjuk, és tetszőleges méretű táblákat gyártunk belőlük. Azért gondoltam erre, mert én inkább az asztalos részéhez értek, és gyönyörű, tartós, értékes dobozokat lehetett volna így egyszerűen, gyorsan készíteni a furnérozással való bajolás nélkül is. Tudod, a mi szakmánkbéliek többsége sikítófrászt kap a bútorlapnak és társainak még a gondolatától is, pedig egyszerű vele dolgozni. Ahogyan egyetlen hentes sem fogja a szájába venni a tecsógazdaságos virslit, de még a lidis roppanós, bőrkétől terheset sem, hiába mentes a szójától.

Hanem hallod, igyekezz, mert most kilencven forinttal olcsóbban lehet esztergagéphez jutni.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#13191) mdk01 válasza szaszlaci (#13178) üzenetére


mdk01
addikt

Esetleg még ajánlom a svartnit ami ua. mint a furnér csak kevesebb a választék mint a vékony furnérból de cserébe vastagabb( 2-2,5mm). Ezt rátudnád ragasztani sima diszperziós ragasztóval is mivel a vastagságából adódón nehezen lehet szücsösen felragasztani csiszolható gazdagon és az éleket is jól össze lehet dolgozni. Az íves felületekre nehezen hajlik rá mert ugye vastag de oda rakhatsz furnért.
A 0,8kg-os palma nem túl sok arra amit te szeretnél és gyorsan fog fogyni, viszont a diszperziós ragasztó olcsóbb és többet kapsz belőle---->arra gondolok hogy svartihoz a diszperziós ragasztót is használ
Ha szeretnél speciális funért is használni márpegi miért ne hisz itt nagyon előnyös akkor érdemes lenne benézned vmelyik Jaf-holz-hoz(hozzád talán a Dunaharaszti van a legközelebb) vagy a furnérvilágba a Gyömrői úton. Nem olcsók ezek a kétszerkéselt és össze-vissza toldott furnérok de ha ízlésesen vannak összeválogatni nagyon ütősek tudnak lenni.

(#13192) mdk01 válasza szaszlaci (#13162) üzenetére


mdk01
addikt

Én viszont igen,

Erre is reagálnék pár sort, de csak párat mert látom nem lehet eltántorítani a furnértól.

Tudod én mindig arra törekszem ha vki segítséget kér itt a fórumon hogy szakszerű segítséget adjak. Na most a furnérragasztás kontaktragasztóval nem az. Lehet hogy vki így csinálja és látszólag jónak tűnik de nem biztos hogy hosszútávon jó lesz, vagy vmelyik pác, lakk felhordása után nem megy tönkre az egész furnérozás.
Ennek ellenére sok szerencsét kívánok hozzá és csinálj jópár próbadarabot amiket pácolj és/vagy lakkozz.

[ Szerkesztve ]

(#13193) szaszlaci válasza thyeby (#13190) üzenetére


szaszlaci
addikt

Pont fordítva, a pozdorja elnyeli a hullámokat, így kevesebb részét sugározza ki a doboz külseje. Tehát kevesebb "doboz-hang".
Nem vennék rá mérget, hogy az a linkelt doboz olyan nagyon jól szól.

A tömbösítés/táblásítás valóban szép dolgokat eredményez, a stílus is kelendő lehetne. Viszont ott meg faragasztó kellene sok, meg a szintbe csiszolás is kérdéses, mennyire valósítható meg számomra.

Egyszer lesz egy esztergám :) De csak egy CNC-maró után, ha már hivatalosan az vagyok. Mármint nem maró, hanem forgácsoló :)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13194) szaszlaci válasza mdk01 (#13191) üzenetére


szaszlaci
addikt

Valóban nem olcsó a svartni, úgy látom, legalább 3-5x ár a 0.7-es furnérhoz képest.

A speciális furnér viszont nagyon jól hangzik (ha nem is erre a dobozra, hanem a következőre)! Hogy kell azt keresni neten? Képet főként, hogy néz ki.

Kontaktragasztóval milyen próbát érdemes csinálni, felragasztok és lelakkozok egy részt, majd leszedem másnap? Mert ugye 10 évet nem várhatok.

Egyébként értem, mit mondasz, és egyet is értek vele. De ugye kompromisszumot kell kötni, ahhoz pedig a határt meghúzni valahol. (Szívesen tennék diógyökér furnért 10.000 Ft/m2 áron, meg lakkoznám ahhoz "méltó" módon, csak hát..)

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13195) peter...


peter...
csendes tag

1. http://www.barth-maschinenbau.de/Produkte/Vakuum-Membranpressen/VP.php

2. Valakit érdekelne németországi állásajánlat? Cnc magasfokú jártasság, gyakorlat!

(#13196) Speciali válasza peter... (#13195) üzenetére


Speciali
tag

Kár, hogy nem értek a CNC-hez...

(#13197) Márton111 válasza szaszlaci (#13194) üzenetére


Márton111
aktív tag

Furnér szücs próba: Felragasztod, megszárad.
Bevizezed.Száradás előtt ,vizesen megnézed, hol púposodott, fel (ott kell javítani)
Nekem tetszik a tömörfa hangdoboz, biztos van rá mód a belsejét úgy kialakítani(pl Soká hullámosra marta), hogy ne rezonáljon .
Vagy vékony polifómmal bevonni, belül(vagy kidolgozni, mivel amitől nem lesz még túl drága)

[ Szerkesztve ]

(#13198) szaszlaci válasza Márton111 (#13197) üzenetére


szaszlaci
addikt

Javítást úgy csináltam, ha repedt vagy nagyon púpos lett, hogy darab kivág, új betesz. Ez jó így, vagy egyéb módszerrel kellene?

Belül a hullámosítás nem sokat ér (amúgy hasznos!), itt nem rezonálásról van szó, hanem a falnak ütköző hullámokat nem nyeli el. Egy műanyag doboz is ezt csinálja. Persze van rá mód, hogy javítsunk a helyzeten (nem polifoam, hanem valami kőzetgyapothoz hasonló anyag, nem jut eszembe a neve), de drága és sok a hátránya. (Főleg egy általam készített dobozkonstrukciónál.)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13199) mdk01 válasza szaszlaci (#13198) üzenetére


mdk01
addikt

Javítást úgy csináltam, ha repedt vagy nagyon púpos lett, hogy darab kivág, új betesz. Ez jó így, vagy egyéb módszerrel kellene?

Na akkor nagyjából tudod milyen problémáról károgok.:)
A megoldás jó volt, ezelőtt 100-200 évvel mert akkor olyan technológia volt csak, hogy nem tudták más hogy megoldani, illetve a minőségi követelmények sem voltak olyan nagyok.

Egyik próbának jó az amit Márton írt. A lakkozás annyival volna jobb hogy kiderülne az oldószerre mit művel a furnér és a ragasztó.

Nem találtam a furnérról normális képet. El kellene menned hozzájuk.

Szerk: amúgy nem kell kivágni ott ahol púpos lett hanem csak felvágni sniccerrel a púp közepét a száliránynal megegyezően és a vágást felemelve alányomkodni a ragasztót egy darab furnérral majd pill.szorító.

[ Szerkesztve ]

(#13200) Márton111


Márton111
aktív tag

Azok a bútorok, amelyeket stylbútornak nevezünk, és 10-200 évesek ,sokkal magasabb minőségi ,és esztétiksi követelményeknek felelnel meg mint a maiak zöme.(persze főuraknak nagypolgároknak készültek ,a jobbágyok nem tudták volna megfizetni ,egy élet munkájával ,max...)
Ezek a bútorok évszázadokra készültek, száz százalékig javíthatóak (értő szakember által).A maiak mérgező hulladékhegyek formájában végzik( jó esetben )10-20 év használat után.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.