Hirdetés

2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#12337) thyeby válasza g@bo (#12329) üzenetére


thyeby
őstag

"de én egy beállitásra lennék kiváncsi, ki hova lövi."

Figyi g@bo!
Nem jó megközelítés az, hogy azt sasolod, ki hova lövi. Aki már eltalálta, és megírja Neked a pontos értéket, az nagy valószínűséggel nálad nem az optimális, ugyanis minden fűtési rendszer egyedi - hiába ugyanaz a kazán(!), esetleg még a lakás alapterülete is egyező. Számtalan tényező befolyásolja ugyanis a legoptimálisabb beállításokat. Az érthetőség kedvéért elsorolok néhányat a fontosabbakból:
- Másképp viselkedik teljesen ugyanabban a rendszerben egy régi öntöttvas radiátor, ami ugye lassabban indul be, de tovább nyomja a meleget, másképp egy régi lemezradiátor, ami kicsit gyorsabban reagál az öntöttvashoz képest, és másképp egy új, vékonyka lemezradiátor, ami azonnal önti a meleget, és azonnal ki is hűl.
- Nem mindegy, milyen a hőszigetelése a lakásnak, mert aki böcsülettel körbeszigetelte a házat, padlást, pincét, tett fel redőnyöket és műanyag nyílászárókat, teljesen máshol fogja megtalálni az optimumot, mint egy széllel bélelt lakás tulajdonosa - nem ismételgetem tovább, hogy ugyanolyan kazán használata mellett.
- Nem mindegy, mennyi víz van egy rendszerben. Aki 1500 liter vízzel gazdálkodik (mint magam is), teljesen másképp tüzel, mint az, aki csak néhány száz liter vizet forgat.
- Az sem mindegy, hogy milyen hideg van kint, és az sem, hogy milyen időszakonként mekkora hőingadozásra van igényed.
- Nyílt titok, hogy hígítják a gázt. Ez is nagyban befolyásolja az elfogyasztott mennyiséget.

Amikor valaki arra gyanakszik, hogy túl sok gázt fogyaszt, akkor legelőször a hőszigetelést kell körüljárni, utána pedig a túlfűtést.
Jómagam épp most dobtam ki a gázkazánt, cseréltem vegyes tüzelésűre. Eddig kevesebb, mint a fele a fűtésköltség a tavalyi átlagnak, de jön még a hideg. Így nem érzem magam kiszolgáltatottnak. Van egy gázvezeték, és szabadon eldönthetem, hogy kérek-e belőle, vagy nem, minden mást a tőke és a politika dönt el. Most az a feladatom, hogy megtaláljam a legoptimálisabb fabrikettet. Meg fogom találni. De nincs olyan, hogy keresem a legoptimálisabb gázt. Az olyan van, amilyet éppen adnak, és punkt um.

Szóval a legoptimálisabb beállítást magadnak kell megtalálnod. Figyelem, és türelem kell hozzá. Érdemes egy thermo fejet szerelni a radiátorszelepekre, mert az nem engedi, hogy túlfűtsd a lakást. Amit a kazán túlfűtött, az a meleg a rendszerben marad mindaddig, amíg a termosztát nem kéri. Már ha le vannak a fűtéscsövek szakszerűen szigetelve. Így finoman hangolható a lakás hőelosztása. Mert sokat meg lehet azon spórolni, hogy pl a fürdőszobában csak a reggeli és az esti órákban legyen meleg, amikor nem használod, akkor minek fűteni?
Az intelligens termosztát nem buta találmány, ő valóban megkeresi neked a legolcsóbb beállítást. Megtérülő beruházás tehát. Addig is, amíg nincs ilyened, magad leszel az okos termosztát: Túlfűtött? Akkor kevesebb értékre programozok, és megfigyelem, hogy mennyivel sikerült közelítenem a kívánt hőmérséklethez. Az pedig, hogy hány fokos vizet kérj a kazántól, megintcsak több tényezős dolog. Nagy hidegben forróbbat, kora ősszel, késő tavasszal langyosabbat. Ez az értékpáros hasonlatos a fotózásban a blende nyílás és a záridő párosításhoz: Több (akár négy-hat) értékpáros is lehet optimális. A gázkazánod esetében ez nem a nagy fogyasztásban jelenik meg, hanem abban, hogy milyen sűrűn kapcsol az égőfej ki/be. Kihat persze a fogyasztásra. Ha túl nagy időközönként ismétlődik a ciklus, nyilvánvalóan hidegebb falakat kell újramelegítenie. Ehhez több energia kell, mint tisztán a levegő felfűtéséhez. Ám ez nem jelentős befolyásoló tényező. Nem úgy kell tekinteni rá, mint az autókra, hogy a gyakori hidegindítás jelentős fogyasztásnövekedéshez vezet, mert itt a belepumpált energiát hő formájában kapod vissza. Az autó esetében is abban, de ott nem szerencsés, mert ott kilométerben kellene visszakapni. És az autónál az ilyen túlfogyasztás azért van, mert meg kell változtatni a benzin-levegő keverék arányát az optimális égéshez különböző hőfokú motor esetében. A gázkazánnál ilyen nincs.

Több fa van, mint asztalos!

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.