Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#12302) mdk01 válasza biker (#12294) üzenetére


mdk01
addikt

60% a felső határ ami még jó az ilyen faipari anyagokra. Igazából ez alá kellene menned kicsit. Ha arra még ráteregettek egy átlagos helyiségben az már sok.
Biztos hogy a páratartalom a ludas, csökkentsd le és jó lesz.

(#12303) thyeby válasza mdk01 (#12302) üzenetére


thyeby
őstag

Nem volt türelmem visszabogozni a szálat, hogy baumaxos pattintós szalagparkettáról, vagy tömör keményfa parkettáról van-e szó. Úgy sejtem, hogy inkább az előbbi. Minden esetre elképzelésem sincs, miként lehet tutira orvosolni azon kívül, hogy felszedni, másikat rakni. Az nem jó megoldás, hogy akkor ne teregessenek, vagy hogy télen is kapcsolják be a klímát, ami kiviszi a párát.
Ha pattintós a parketta, akkor az történhetett, hogy túlszárított korában lett lerakva, vagy egyszerűen csak a habalátét túl vékony volt egy egyenetlen aljzaton. Ez is keltheti azt az érzetet, hogy púpos a parketta, mert mozogni fog. (Nem egyszer találkoztam már padlókiegyenlítővel, ami végül is nem egyenlítette ki a padlót - ezt éppen pattintós parketta lerakáskor lehet észrevenni. Ilyenkor lerakáskor szigorúan ki kell újságpapírozni a hézagokat. Amióta erre rájöttem, xarok a henkel minőségű occó aljzatkiegyenlítőkre, szigorúan ragaszkodok a padloponhoz - azzal még sose jártam így.)
Írja a fiú, hogy több helyiség egyben lett lerakva. Ez akkor releváns lehet, ha szálirányban hosszú a terep neki, de az említett távolság nem számít nagynak. Ebben az esetben egyszerű orvosolni a dolgot küszöb, vagy álküszöb közbeiktatásával. Az már megadja a kellő dilatációs hézagot.
Tömörfa parketta esetén lúzer a parkettagyártó. Egy jó tömörfa parketta, ha jól is van lerakva, még tornaterem méretben sem fog púposodni, és arrébb tolja a szekrényt kandallóstól lazán. Ez esetben a helytelen nútolás lehet gyanús, illetve az egyenetlen aljzat szintén okozhatja a galibát.

Több fa van, mint asztalos!

(#12304) thyeby


thyeby
őstag

Igazából azért dugtam be ide a pisze orromat, hogy egy villanyász guru mondja meg nekem, mennyire megbízható az alu falvezeték időállóságilag. Kérdem ezt annak okán, hogy úgy 40 éves vezetékek vannak a falban (nem bontottam meg, de az apósom stílusát ismerve úgy sejtem, hogy 2,5-ös van benn valószínűleg), és mindenféle külső ill. belső burkolás előtt állok. Mielőtt bugyolálok, cseréljem-e az összes vezetéket is a falban, hogy ne vénségemre kelljen bajolni vele duflán? Vagy maradhat ez a része szűz és érintetlen?

Több fa van, mint asztalos!

(#12305) Met válasza thyeby (#12304) üzenetére


Met
Topikgazda

Hát ha mindenképpen szétkapod szerintem érdemes azt is cserélni és 40 évig megint nem kell hozzányúlni ;)

Ráadásul akkor már átrakhatod a konnektorokat amik nincsenek jó helyen, vagy tehetsz oda ahol nincs.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#12306) biker válasza thyeby (#12303) üzenetére


biker
nagyúr

Kozepkategorias, 3000ft/nm 8,5mm-es logoclic parketta
Padlopon szarul lett alateritve, mint utolag kiderult, de itt pup van, szerintem, nem godor.
Szaliranyban nem pupos, es kb 5m a faltav, keresztiranyban pupos, es ugy 9m kb, 6m a nappali, itt ajtokereten at csatlakozik a halokba, ami kb 3m meg
Habfolia vekony ment ala, azt nem valaszthattuk

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#12307) Dluinet válasza thyeby (#12304) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Mindenképp cseréld ki rézre.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#12308) x_o_n válasza thyeby (#12304) üzenetére


x_o_n
veterán

Mindenképpen cseréld ki rézre.a régi már elég sok problémát tud okozni.

(#12309) csemberlen válasza thyeby (#12304) üzenetére


csemberlen
őstag

A vezeték sokat kibir, de a kötésekkel gond szokott lenni. Első körben azt nézd meg az elágazó dobozokban, hogy van-e égésnyom. A tuti persze a csere lenne, én mást nem is mondhatok mint villanyász :DD

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#12310) canniball


canniball
nagyúr

Szerintetek az olcsó (5-6k-ig kategóriás) "vezetékkeresők" között akad olyat amit meg szabad venni? Ki kéne derítenem az előző tulaj merre vitte a falban a spárgát és nem tudom hogy béreljek vagy vegyek ilyen kütyüt. Nem "ipari minőségű" gépre van szükségem csak amolyan "hobbi pittyegőre", de egy 3k-s lidis darabbal már egyszer nagyon befürödtem...nem tudom egy dupla-árúba már érdemes-e bizalmat fektetni.

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#12311) thyeby válasza canniball (#12310) üzenetére


thyeby
őstag

Hobbi pittyegővel csak hobbizgatni lehet. Hívj ki egy szakembert, az az egyre drágább parasztvakítók árán biztos dolog lesz, és a pénzed arra ment, amire szántad: Meglesz a vezeték.

Egyébként ha azért akarod a vezetéket fellelni, hogy oda ne fúrj lyukat a hobbi ütvefúróval, akkor egyszerű a dolgod:
Látsz a falon a plafon közelében dobozokat. Vízszintesen pontosan abban a magasságban lesz a vezeték. Ahol doboz van, ott függőlegesen is lesz vezeték, ahol dugalj, kapcsoló van, ott szintén függőlegesen is lesz vezeték. Ezektől tartsál mindkét irányban 10-15 cm távolságot, és fúrhatod a falat.

Akad persze kivétel, sokan maguk vezetékelték be a lakásukat mindenféle szabvány ismerete nélkül, s aki így tett, úgy gondolta, meg tud ő építeni bonyolultabb áramkört is, mint néhány kapcsolót, konnektort. Egyszer úgy jártam, hogy egy ilyen szakember nem a fázisra tette a kismegszakítót, hanem a nullára. Én, mit másik ilyen szakember, lecsaptam az automatát, és egy szigetelés nélküli oldalvágóval elcsíptem jól a vezetéket, az meg engem csípett meg jól.

Több fa van, mint asztalos!

(#12312) thyeby


thyeby
őstag

Köszönöm fiúk, azt hiszem, át is vezetékeljük akkor a lakást a burkolások előtt.

Több fa van, mint asztalos!

(#12313) spanyoll


spanyoll
addikt

Mivel sehol nem találtam ilyen témát ( ha van szóljatok ) , de érdeklődni szeretnék az UV égőkről. Szeretnék a lakásba venni egyet, dekorként pedig kipingálni soksok mindent UV aktív festékkel.
A kérdéseim a következők:
- milyen erősségű izzót kéne venni egy kb 25nmes szobába?
- a szemnek mennyire káros ha sokat megy / csak esténként?

Válaszotok előre is köszönöm!

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#12314) csemberlen válasza canniball (#12310) üzenetére


csemberlen
őstag

Nekem huszonzeres keresőm van, az kb már egész türhető.
AZ elágazó dobozók tényleg árulkodóak, persze csak akkor ha korrekten szereltek, és nem célirányosan közlekedtek.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#12315) thyeby válasza spanyoll (#12313) üzenetére


thyeby
őstag

Az UV miatt hordanak az emberek napszemüveget (szerintem helytelenül, mert az csak mese, hogy jól megszűri, viszont engedi kitágulni a pupillát, hogy amit nem szűrt meg, az vastag csövön támadhassa a látóidegeket). Az ötleted nem rossz, de én (laikusként) lebeszélnélek róla. Ugyanezt a hatást elérheted fluoreszkáló festékkel is, és akkor nem kell UV lámpa se.
(Az emberek különbözőképpen érzékenyek az UV-ra. Van aki remekül tűri, van aki halovány tavaszi UV-től is ágynak esik - és ez az érzékenység egyre terjed a világban. Ezért gyártanak nagy faktorszámú UV szűrő krémeket, amit ma már a szatócsboltokban is el lehet érni. Nem játék tehát, én legalábbis mindenképpen ódzkodnék az ötlet megvalósításától.)
Másik ötletem "játék a fényekkel" igényedre a gyertyagyújtás. Jó érzékkel elhelyezett különböző gyertyák meghitten hangulatossá tudják tenni a szobát. De ha rákeresel a NET-en világítástechnikai trükkökre, meglepően széles spektrumon variálhatsz ezen által is.

Több fa van, mint asztalos!

(#12316) Morris válasza spanyoll (#12313) üzenetére


Morris
veterán

Nekem anno 8W-os UV fénycsövem volt. az elég volt egy kb 13nm-es szobára.
Ha már UV, akkor fénycsövet vegyél. Ja és káros. nem is kicsit. de nem kell állandóan belenézni. :U

(#12317) spanyoll válasza thyeby (#12315) üzenetére


spanyoll
addikt

Igazatok van, gondoltam, hogy valamennyire káros, de egyértelműen nem belenézni kívánok :D
Úgy gondoltam, hogy lenne a falra irányítva vagy valahogy egy égő, ami nem menne folyamatosan, csak este mondjuk, éjszaka TALÁN.
Igazándiból csak hangulatfényként kb. A fluoreszkáló festék is átlátszó? Csak mert úgy kéne "varázsolnom", hogy a tulaj (albiban lakom) ne tudja meg :DDD
A másik gyertyázós, amit javasoltál az meg is lesz valósítva, csak előtte egy olyat gondoltam, hogy veszek / szerzek valahonnan amilyen olcsón csak lehet nagy lepleket (minimum 2*3m-es), azokkal lefedni a galéria alját, vagy egy-két nem használt részét a szobának és mögé beállítani valami nagyon minimális fogyasztású lámpát estére, vagy gyertyát ( csak fel ne gyújtsam magam).
A galériás belógatást meg persze kicsit ilyen "púposabban", hogy jól nézzen ki.

bocsi amúgy, hogy ennyi baromságot irkálok össze vissza, de nem találtam másik lakásdekor topikot , és most nagyon rá vagyok gyógyulva a témára.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#12318) thyeby válasza spanyoll (#12317) üzenetére


thyeby
őstag

Továbbra is azt mondom, hogy óvatosan!
Ne gondold, hogy az UV csak a szemet bántja. Ráadásul van egy olyan gondolatom, hogy minden lámpát gyártó cég csak az eladásban érdekelt, nem tudni mennyire hiteles a fény minősége.

Több fa van, mint asztalos!

(#12319) Kasza08


Kasza08
őstag

Sziasztok!
A következő problémám lenne. Tavaly előtt kibővítettük a házat egy szobával, ami az én szobám lett idén. Az egyik falon egy amerikai ablak van, anya vágya volt, hogy felfele nyílós legyen. A baj csak az, hogy nem tartja a hőt, nyáron melegebb, télen pedig hidegebb van itt, mint a ház többi részén. Hogy ne fagyjak halálra, az ablak nyílását betakartuk hungarocellel, azonban nem bizonyult túl hatásosnak. Redőnyöm nincs, mert erre a méretre nem lehet kapni. A kérdésem az lenne, hogy mit lehetne tenni erre pár hónapra, hogy jobban szigeteljen? Ha üveggyapotot tennénk az ablak és a hungarocell közé az segítene? Amatőr vagyok a hőszigetelés szakmában, várom az ötleteket! :R

(#12320) csemberlen válasza Kasza08 (#12319) üzenetére


csemberlen
őstag

Redőnyt azt méretre gyártják egyedileg!

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#12321) x_o_n válasza Kasza08 (#12319) üzenetére


x_o_n
veterán

Spaletta,redöny mindketőt méretre gyártják

(#12322) Ariadne válasza spanyoll (#12317) üzenetére


Ariadne
őstag

Nem elég egyszerűen mondjuk fluoreszkáló csillagokat feltenni? Egyszerű, hangulatos, és leszedhető. Nekem legalábbis ilyenek vannak, kisebb és nagyobb műanyag csillagok, fénnyel "feltöltődnek" és hosszú órákig világítanak. Jó, tudom, kicsit gyerekes. :D

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#12323) Morris válasza Ariadne (#12322) üzenetére


Morris
veterán

kicsit? ;] :D

(#12324) Jovanny2 válasza Ariadne (#12322) üzenetére


Jovanny2
őstag

Nekem is voltak, meg macik is, a Coccolinohoz adták. :DDD :DDD Aztán elköltöztem, de a régi szobámban még ott vannak.

Az élet túl rövid a hardverek biztonságos eltávolításához.

(#12325) g@bo


g@bo
nagyúr

urak

kazán ( bosch 3000w 23-1 ke kémyénes cirkó ) beállitással küzdök, ha a termosztátot állitgatom, bizony nem lesz spórolós a buli, 18,5 - 20 fok között kattintgatok ( este napközbeni hő), de mintha semmi értelme nem lenne, max annyi, hogy az adott hőfokon a termosztát lekapcsolja a kazánt.

de, ugye a rendszerben vagy 45 v 60 v 90 fokos viz lehet, most kb. 45 re állitottam, ami a szoba hőmérsékletét a kazán lekapcsolása után is megtolja, mondjuk 19,5 fokos termosztát lekapcsolásná a rendszerben lévő viz a szobát 22 fokra.

majd szépen lehűl a viz, a szoba, és a termo 19,5 szobahőfoknál begyújt megint, a rendszer vize lehet mondjuk 30 fokos.

mi az ideális beállitás? most 13-16 köbméter ég, ami soknak tűnik.

na mindegy. lehet hüjén irom, de egy kilengést szeretnék simitani. hirtelen fűt, lehül helyett lehet gazdaságosabb az időnkénti ráfűtés, és az állandó 45 50 60 fokos keringetett viz.

izé, tipp? :F :R

(#12326) Dluinet válasza g@bo (#12325) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Nekem ilyen van most, úgy állítottam be, hogy ha 21°C a célérték, akkor 20,8°C-nál kapcsol be és 21°C-nál lekapcsolja a kazánt, így a szoba csak 21,2°C melegszik fel.

De van olcsóbb is az enyémnél, ami jó.

Az általános termosztátok 0,5°C-os eltérésre kapcsolnak csak, tehát ha 21°C a célérték, akkor 21°C-nál kapcsol be és 21,5°C-nál lekapcsolja a kazánt, így a szoba 22-22,2°C melegszik fel.

[ Szerkesztve ]

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#12327) g@bo válasza Dluinet (#12326) üzenetére


g@bo
nagyúr

a gond az, hogy a termosztát a szoba aktuális hőmérsékletét mutatja, lekapcsol, ha annyi. de a rendszerben lévő viz, tovább fűti a szobát, nem mindegy hogy 45 v pl 60 fokos.

mondjuk a 45 még megdobja 1,5 a 60 fokos viz 2 fokkal.

olyan nincs, hogy pont 20 fokos lesz a szoba.

azt az ideális beállitást keresem, ahol a termosztát és a rendszer vizhömérséklete kb ideális.

(#12328) csemberlen válasza g@bo (#12325) üzenetére


csemberlen
őstag

vegyél öntanulós termosztátot, az figyelembe veszi a csöveid melegét is

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#12329) g@bo válasza csemberlen (#12328) üzenetére


g@bo
nagyúr

" Ott tudsz spórolni, hogy felfűtéskor melegíti a kazán a vizet melegszik a lakás, majd amikor eléri a kívánt hőmérsékletet kikapcsol, de ilyenkor még tovább melegszik a lakás a tehetetlenség miatt.Így túlfűt a kazán, ami veszteség.
A beryl, meg a többi tanulós termosztát megfigyeli, hogy milyen ütemben melegszik a lakás, és még a kívánt hőmérséklet elérése előtt kikapcsolja a kazánt.
így nincs tűlfűtés. "

ez szép. de én egy beállitásra lennék kiváncsi, ki hova lövi.

kivánt szobahő / fűtésrendszer hőmérséklete. pl 20/45 22/60... :B

(#12330) Met válasza g@bo (#12329) üzenetére


Met
Topikgazda

Nálam 60 fokos a víz lent 20 az emeleten 21-22 fok van, a termosztát (egyszerű gagyi tekerős) 19 fokra van beállítva

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#12331) Kasza08 válasza csemberlen (#12320) üzenetére


Kasza08
őstag

közben megkérdezem, és nem a méret miatt nincs, hanem mert akkor nem tudnám kinyitni :U egyéb alternatíva?

(#12332) flash-


flash-
veterán

sziasztok

kétszintes családi házam van.
miért van az hogy megtöltöm az emeleten levő tartályt viízzel,pár nap mulva mégis elszökik belőle a víz?
a radiátorokat légtelenítettem...

mitől lesz üres a tartály?vajon hova megy az a víz?nem látom sehol hogy csöpögne!

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#12333) Bandus99


Bandus99
őstag

Termosztat kerdeshez
Nekem Siemens RDE 10.1 termosztatom van, nagyon tetszik hogy a het minden napjara eltero programot lehet allitani, igy pl szerdankent mikor estig programunk van, "feleslegesen" nem futjuk a lakast mar delutan 4 tol, mint a tobbi napon, ill hetvegen egesz nap megy a futes,

Ami nagyon nem tetszik es hallgatnak rola, hogy hofok leptetes 0,5C ez igy utolag eleg sok.
Ha 20 fokra allitom, 20.5 nel kapcsol le es persze meg melegszik utana is a lakas.

Tanulopenz, nekem ez volt az elso termosztatom es erre senki nem hivta fel a figyelmem, csak azt neztem hogy siemens es biztos megfelelo minosegu.

Ha most kellene valasztanom, igyekeznek keresni termosztatot ami kepes 1-2 tized fokokat is allitani, az se lenne rossz, ha a programozas nem csak oras leptetesben mukodne, hanem akar fel oras lepesekkel is megoldhato.

Vagy at kell gondolni azt a lehetoseget is fogyasztas szempontjabol, hogy megeri-e 18 es 20 fok kozt allitgatni a termosztatot, vagy egyszeruen hagyni fix 20 fokon.

Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben

(#12334) x_o_n


x_o_n
veterán

És nyáron le eresztetted az egész rendszert?

(#12335) csemberlen válasza g@bo (#12329) üzenetére


csemberlen
őstag

én folyamatosan állitom a vizhőfokot, a kinti hőfok alapján évente kb 6-10 alkalommal
40-70 között

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#12336) veze válasza Bandus99 (#12333) üzenetére


veze
őstag

nekem ilyen egyszerü [link], (gondolom gagyi kategoria) termosztátom van, szint 0,5 fok érzékenységű ez is, de a programozási idöt nem félórás lépésekben lehet állitani hanem percpontossággal, ahogy az óráját is

flash: ez a tágulási tartály? nem lehet hogy amikor felfütöd akkor tágulás következtében a tulfolyón elmegy a felesleg, aztan olynkor nézed amikor épp le van hülve és akkor meg ugy tünik megint, hogy kevés van benne?

[ Szerkesztve ]

(#12337) thyeby válasza g@bo (#12329) üzenetére


thyeby
őstag

"de én egy beállitásra lennék kiváncsi, ki hova lövi."

Figyi g@bo!
Nem jó megközelítés az, hogy azt sasolod, ki hova lövi. Aki már eltalálta, és megírja Neked a pontos értéket, az nagy valószínűséggel nálad nem az optimális, ugyanis minden fűtési rendszer egyedi - hiába ugyanaz a kazán(!), esetleg még a lakás alapterülete is egyező. Számtalan tényező befolyásolja ugyanis a legoptimálisabb beállításokat. Az érthetőség kedvéért elsorolok néhányat a fontosabbakból:
- Másképp viselkedik teljesen ugyanabban a rendszerben egy régi öntöttvas radiátor, ami ugye lassabban indul be, de tovább nyomja a meleget, másképp egy régi lemezradiátor, ami kicsit gyorsabban reagál az öntöttvashoz képest, és másképp egy új, vékonyka lemezradiátor, ami azonnal önti a meleget, és azonnal ki is hűl.
- Nem mindegy, milyen a hőszigetelése a lakásnak, mert aki böcsülettel körbeszigetelte a házat, padlást, pincét, tett fel redőnyöket és műanyag nyílászárókat, teljesen máshol fogja megtalálni az optimumot, mint egy széllel bélelt lakás tulajdonosa - nem ismételgetem tovább, hogy ugyanolyan kazán használata mellett.
- Nem mindegy, mennyi víz van egy rendszerben. Aki 1500 liter vízzel gazdálkodik (mint magam is), teljesen másképp tüzel, mint az, aki csak néhány száz liter vizet forgat.
- Az sem mindegy, hogy milyen hideg van kint, és az sem, hogy milyen időszakonként mekkora hőingadozásra van igényed.
- Nyílt titok, hogy hígítják a gázt. Ez is nagyban befolyásolja az elfogyasztott mennyiséget.

Amikor valaki arra gyanakszik, hogy túl sok gázt fogyaszt, akkor legelőször a hőszigetelést kell körüljárni, utána pedig a túlfűtést.
Jómagam épp most dobtam ki a gázkazánt, cseréltem vegyes tüzelésűre. Eddig kevesebb, mint a fele a fűtésköltség a tavalyi átlagnak, de jön még a hideg. Így nem érzem magam kiszolgáltatottnak. Van egy gázvezeték, és szabadon eldönthetem, hogy kérek-e belőle, vagy nem, minden mást a tőke és a politika dönt el. Most az a feladatom, hogy megtaláljam a legoptimálisabb fabrikettet. Meg fogom találni. De nincs olyan, hogy keresem a legoptimálisabb gázt. Az olyan van, amilyet éppen adnak, és punkt um.

Szóval a legoptimálisabb beállítást magadnak kell megtalálnod. Figyelem, és türelem kell hozzá. Érdemes egy thermo fejet szerelni a radiátorszelepekre, mert az nem engedi, hogy túlfűtsd a lakást. Amit a kazán túlfűtött, az a meleg a rendszerben marad mindaddig, amíg a termosztát nem kéri. Már ha le vannak a fűtéscsövek szakszerűen szigetelve. Így finoman hangolható a lakás hőelosztása. Mert sokat meg lehet azon spórolni, hogy pl a fürdőszobában csak a reggeli és az esti órákban legyen meleg, amikor nem használod, akkor minek fűteni?
Az intelligens termosztát nem buta találmány, ő valóban megkeresi neked a legolcsóbb beállítást. Megtérülő beruházás tehát. Addig is, amíg nincs ilyened, magad leszel az okos termosztát: Túlfűtött? Akkor kevesebb értékre programozok, és megfigyelem, hogy mennyivel sikerült közelítenem a kívánt hőmérséklethez. Az pedig, hogy hány fokos vizet kérj a kazántól, megintcsak több tényezős dolog. Nagy hidegben forróbbat, kora ősszel, késő tavasszal langyosabbat. Ez az értékpáros hasonlatos a fotózásban a blende nyílás és a záridő párosításhoz: Több (akár négy-hat) értékpáros is lehet optimális. A gázkazánod esetében ez nem a nagy fogyasztásban jelenik meg, hanem abban, hogy milyen sűrűn kapcsol az égőfej ki/be. Kihat persze a fogyasztásra. Ha túl nagy időközönként ismétlődik a ciklus, nyilvánvalóan hidegebb falakat kell újramelegítenie. Ehhez több energia kell, mint tisztán a levegő felfűtéséhez. Ám ez nem jelentős befolyásoló tényező. Nem úgy kell tekinteni rá, mint az autókra, hogy a gyakori hidegindítás jelentős fogyasztásnövekedéshez vezet, mert itt a belepumpált energiát hő formájában kapod vissza. Az autó esetében is abban, de ott nem szerencsés, mert ott kilométerben kellene visszakapni. És az autónál az ilyen túlfogyasztás azért van, mert meg kell változtatni a benzin-levegő keverék arányát az optimális égéshez különböző hőfokú motor esetében. A gázkazánnál ilyen nincs.

Több fa van, mint asztalos!

(#12338) thyeby válasza flash- (#12332) üzenetére


thyeby
őstag

Elpárolog. Ahogyan a főtt tojásról is elpárolog a víz, ha a gáztűzhelyen felejted.
Tégy nagyobb tágulási tartályt fel, akkor évente csak egyszer kell megtölteni. De akkor is ugyanennyi fog elpárologni, csak nem kell sűrűn töltögetned.

És #12336-ot is olvasd el!

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#12339) veze válasza thyeby (#12338) üzenetére


veze
őstag

akár elpárolog, akár tulfolyón elfolyik tágulás közben, mindenképp úgy tünik nem elég nagy az tartály..

(#12340) thyeby válasza veze (#12339) üzenetére


thyeby
őstag

Természetesen igazad van. Azonban lehet, hogy táblázatból kicentizte, aki építette, és felesleges 2-3 naponként utánatöltögetni, ha mindig azonosan meleg hőfokon ellenőrzi a vízszintet. Előfordulhat ez pl, ha a tágulási tartályhoz vezető cső jó hosszú, hiszen az is egy tartály. Mert ha felönti hidegen, akkor az első ráfűtésnél ismét el fog folyni. Havonta akkor is illik utána önteni, mert belevegősödhet a rendszer. Az egészséges tartálytérfogat sacc per kábé 10-15%-a a rendszerben levő víznek. Mondjuk egy 500 literes rendszer már jól működik egy 50 lieteres kiegyenlítő tartállyal, de oda egy 80 literes az igazi. Ekkor elég ősszel egyetlen alkalommal utána önteni. Ha a padláson van ominózus ballon, akkor minél nagyobb a térfogata, hosszantartó fagyok idején annál nehezebben fagy el. De vigyázat, a padláson levő tartály szigetelését nem lehet tökéletesen megoldani, csak idő kérdése, hogy mennyi idő alatt fagy el. Éltem én már meg olyan telet, hogy több, mint két héten át nappal se ment -25 celsius fölé a hőmérséklet. Tömegek bajoltak akkor a kiegyenlítő tartállyal, de még a mélyen leásott gázvezetékekkel is.

Több fa van, mint asztalos!

(#12341) csemberlen válasza flash- (#12332) üzenetére


csemberlen
őstag

mekkora az a tartály kb? 20literes viz szökésnek azért nyoma van. Hány fokos vizzell fűtesz?

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#12342) g@bo válasza thyeby (#12337) üzenetére


g@bo
nagyúr

köszi

ja, és ugye elvben 45 fokos előremenő viz káros a kazánnak, átolvasva a leirását.... még jó hogy engedi levenni annyira. szal adott, 60 fokos előremenő viz, kell, és kész.

ezt néztem:

Siemens REV27 öntanuló nyomógombos szobatermosztát / 20k /

behozza az árát egy ilyen kütyü? :B

gyorsan leszögezem, b30 as szigetelés nélküli téglaház, 80 nm... ( jövöre szigetelünk, addig csőd )

(#12343) thyeby válasza g@bo (#12342) üzenetére


thyeby
őstag

"behozza az árát egy ilyen kütyü?"

Ha Te dolgozol helyette, akkor nem. De ha rosszul dolgozol, akkor már az első évben megtérül.

Megsúgom, a titok nem ebben a siemens kütyüben lesz számodra, hanem a nikecell-ben. Ha szigetelve vagy, akkor az a hő, amit eltüzeltél, a házon belül marad mindenféle okostermosztát nélkül is.
Magam is szigetelés nélküli B30-at fűtök ki. Már havi százezer fölé ment a gázszámlám. Most ezt a vegyes tüzelésű kazán igencsak megkurtította. Most karácsonyig elég a tüzelőm, és ősz óta mindössze 80 ezret költöttem brikettre. És jövőre én is szigetelek.

Ne úgy tekints erre, hogy kész anyagi csőd. Az a kész anyagi csőd, ha nem szigeteled le. Ha nagyon szorít a nadrágszíj, akkor tedd két ütembe: Jövőre a padlást, következő évben az ablakokat és a B30-at. Az teljesen biztos, hogy 3-5 év múlva megtérül, utána pedig a zsebedben marad a pénz. Ha nem szigetelsz, akkor egy életen át egy új ház árát kifizeted csak a fűtés többletre.
No, és gondolj arra, hogy egy szigetelt ház forgalmi értéke több, míg egy szigeteletlené kevesebb az átlagnál. És nézd csak meg a napi fogyasztásodat, amikor nappal is -15 celsus alá megy a hőmérő higanyszála! Az fel fog bátorítani, hogy olcsó az a nikecell, mert most kifejezetten jó idő van.

Több fa van, mint asztalos!

(#12344) veze válasza thyeby (#12343) üzenetére


veze
őstag

én is szigeteltem 3 éve végeztem vele.. nekem 50 centi kisméretű tömör tégla a fal.
vitte a hőt borzasztóan.. megvolt a nyílászáró csere, aztán másik évben a födém harmadik évben évben a falszigetelés..drámai volt a változás.. pozitív értelemben:)
De még tovább akartam faragni a gázszámlát. a lakás szerencsés elrendezésből adódóan beállítottam most egy 8 kw-os kandallót felfűtöttem a tömör téglafalat és onnan befűtöm a ház 2/3-át.. Egyelőre még fát sem kellett vennem ( ez is motivalt) mert van pár köbméternyi szétfűrészelt zsaluanyagom meg egynéhány kitermelt akácfám..de ha vennem kell is olcsóbb lesz ugy nézem..azt nem tudtam megoldani hogy vegyestüzelésű legyen a radiátor
A kazán nincs kikapcsolva, az adja a melegvizet, a leghidegebb helyiségben van a termosztát és bekapcsol ha kell, de a termosztátos helyiség kivételével termofejes radiátorszelepek vannak és csak ott nyit ki ahol nem érné el a kellő hőmérsékletet a helyiség
novemberben 40m3 -t vettem igénybe a gázszolgáltató kínálatából. és ezutan is majd annyit veszek igénybe belőle amennyit kedvem van.. és nem vagyok kiszolgáltatva teljes mértékben nekik ( meg a higitott pancsolt gázuknak)
Lehet hogy "visszalépés" a tüzelés.. meg az hogy naponta egyszer délután 5kor begyújtok és a mostani hidegben egy-vagy kettö 15 literes diszperzites vödörnyi fát eltüzelek.. most egyelőre nem érzem nehézségnek.. viszont a gázszámlát könnyebbségnek..

[ Szerkesztve ]

(#12345) thyeby válasza veze (#12344) üzenetére


thyeby
őstag

Bizony, a szigetelés nem ritkán 20-30% energiamegtakarítással hálálja meg magát. Sokan nem is hiszik, hogy ekkora különbség van egy szigetelt és egy régimódi ház fűtésköltsége (s ami szintén nem utolsó szempont, komfortérzete) között. Valamikor a 48cm km téglafal már jó hőszigetelőnek minősült. Ám akkor nem volt ilyen eszeveszett drága az energia. A régi vertfalú parasztházak, és a vályogtéglából építettek még annál is jobbak voltak, mint amikor valaki a mostani ytong-ot bugyolálja be még plusz hungarocellel. (Volt egy ilyen házam - túl azon, hogy télen jól tartotta a hőt, nyáron a legnagyobb kánikulában is kellemesebb levegője volt, mint amikor klímával hűtöttem a másikat.)

Miért nem tudtad megoldani, hogy vegyes tüzelésű legyen? A kémény miatt?
A feleségem nagyon ragaszkodott volna ahhoz, hogy tartsuk meg a gázkazánt is, mert ha ez nem ad majd elég meleget, vagy ha több napra elmennénk. Hogy reggelre ne legyen hideg, éjszaka segítsen rá a gáz.
A következő érvekkel győztem meg:
- Ahhoz még egy kéményt kellene építeni. Annyi pénzünk most úgyse lesz. (De nem is ez volt az elrettentő számára, hanem az, hogy hetekig szét lesz verve a ház.)
- Amióta gyerekünk van, még soha nem mentünk el télen több napra itthonról. Ezután miért mennénk?
- Reggel nem lesz hidegebb, mert beteszünk egy 1000 literes kompenzátortartályt. Azt estére felfűtöm, reggelig ki fog tartani. (Nem hitte el, hogy tényleg megvalósítható. Első nap jól bedurrantottam neki este tízkor. Reggel nyolckor még, izzott a parázs a kazánban, a szobában pedig 25 fok volt a hőmérséklet. Mostmár elhiszi. Azóta sem volt reggel, hogy 21 fok alá ment volna, pedig nekem még nincs szigetelve sehol semmi két műanyag ablakon kívül.)
- Csak beleöljük a pénzt ebbe a kombóba, és úgysem fogjuk használni a gázt, mert az kurvadrága lett. Akkor minek tartsuk meg?
- Ha mégsem sikerül jól az új rendszer, akkor az új kémény árán berakok egy parapetes Vailant-ot, vagy egy Berettát kisegítőnek jövőre, ahhoz nem kell kémény. De meglátod, semmi szükség nem lesz rá, és azt mondod majd, hogy az árát tegyük inkább a szigetelésbe, hogy még kisebb legyen a rezsi.

Hogy lesz-e jövőre gáz rásegítés, még nem tudok nyilatkozni, csak ha besikerál egy jó hideg január. Szerintem nem lesz szükségünk rá. A kéményes gázkazán mindenesetre már ki van dobva.

Igen, "visszalépésnek" is felfogható ez a tüzelés. Jómagam mégis előrelépésként élem meg. Kiszámolható, hogy ezzel a plusz munkával húsz év alatt annyi pénzt lehet megtakarítani, hogy mindkét gyereknek lesz egy szerényebb lakása belőle. Nagyon sok szülő jóval több pluszmunkát elvállal azért, hogy ezt megtehesse, mint hogy telente naponta két alkalommal kisalakol, befűt. Úgy fogom fel, hogy nagyon jól lehet pénzt keresni vele.
Szerintem ez annak jelent visszalépést, akinek pénze van elég, csak ideje nincs.

És had mondjak még valamit:
Változtat az életminőségeden, hogy minden nap találkozol ezzel az őselemmel: Tűz. Mentálisan megsimogatja a gerincagyadat, ha nem is tudatosul benned. Mert kell nekünk a teljességhez a tűz és a víz.
A kandallódért külön irigykedek hát.

Több fa van, mint asztalos!

(#12346) Integra válasza g@bo (#12342) üzenetére


Integra
titán

nekem ilyen van, de lehet hogy rev16.
és NEM, de legalább vagány és frankón működik :K

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#12347) DeFranco válasza thyeby (#12345) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Tetszik a gondolkodásod... :K

(#12348) Drizzt


Drizzt
nagyúr

Vízmelegítő cseréjénél mennyi a reális ár, készülékkel együtt? Ez a kötelező kéményseprői véleményeztetés mindenhol van az országban egyébként, vagy csak Budapesten? És miért mocskos drága? :(

I am having fun staying poor.

(#12349) zorzy4 válasza Drizzt (#12348) üzenetére


zorzy4
őstag

Én csak a kéményseprői véleményről tudok írni. Mi cirkót cseréltettünk. Hivatalosan kellet volna előzetes, és végleges szakvélemény, ill. még a gázosok engedélye is, ez kb 80000ft lett volna, ha nem kötnek bele semmibe. Ezért a legfontosabb ,hogy olyan szerelővel csináltasd aki maximálisan megbízható és betartja a szabványokat, és biztosában vagytok. Utána rád van bízva, hogy ki tudod e fizetni a különböző sápokat a cégeknek.
Amúgy szerintem kb 100000ft a reális ár, de akinek tapasztalata van lehet, hogy pontosabb összeget tud mondani.

A világon csak kétfajta ember létezik, jó és rossz. Mobilmementók!

(#12350) Drizzt válasza zorzy4 (#12349) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Most akkor a 100000 Ft a 80000 felett, jól értelmezem? Tehát ti nem csináltátok teljesen hivatalosan?

I am having fun staying poor.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.