Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#117401) sanzi89 válasza bbdzyx (#117399) üzenetére


sanzi89
addikt

Ahol bement, ott ki is kell jönnie. Gépbe rakva, lassan forgatva nem lehet kiszenvedni?
Amúgy ha fúrsz tovább a másik oldalon nem bukkan ki? Kihúzod a másik oldalon.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#117402) mezis válasza szaszlaci (#117395) üzenetére


mezis
nagyúr

Az esti - éjjeli - reggeli - napközbeni váltásokat igénylő fűtésnél (nap közben senki nincs otthon) is a vegyes megoldás javallott. Megérkeztek munkából a háziak, indul a levegő felfűtése, ami a radiátorokkal sokkal gyorsabb.

" Természetesen nem egy napig ment, az első napokat egyiknél se számoltam bele."

Nálam meg nem egy évig ment a "mérés" hanem sok éven keresztül.

mezis

(#117403) dethroner válasza Borisz76 (#117377) üzenetére


dethroner
veterán

Esetleg nincs pár képed az előtte-utána helyzetről?
Konnektor téma. Mi konyhánkban 2db 1-es konnektor volt a felújítás előtt. Az egyik a konyha bejártanál, élhetetlen helyen, a másik a hűtő mögött. Gondolhatod hányszor kellett ki-be dugdosni, hosszabbítóval szarakodni. Most van 2db 3-as és 1db 2-es. A hármasok mind tele, néha rácsodálkozunk hogy tudtunk meglenni régen ezek nélkül.
Még képlékeny a dolog hogy mi lesz, lehet olyat veszünk amihez csak alig kell nyúlni, de lehet bevállalok egy komolyabb felújítást. Ehhez gyűjtöm a tapasztalatokat és a bátorságot :D
De min csúszott meg a költségvetés, mi okozta a becsült ár dupláját?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#117404) dethroner válasza szaszlaci (#117378) üzenetére


dethroner
veterán

26 éves koromig radiátoros falusi házban éltem. Az elmúlt 17 évben pedig radiátoros panelban. A radiátorban azt utálom, hogy a közvetlen közelében rohadt meleg van, de ahogy távolodok tőle, úgy lesz egyre hűvösebb. Meg hogy a lakásban csak a szobában van padlószőnyeg, ahol vállalható a mezitláb mászkálás. Amint átlépem a szoba küszöbét, azonnal papucsba kell bújni, mert a hideg padlón lefagy a lábam. Panelban pár éve mindent felújítottunk, kidobtuk a szőnyeget, szobákba ment laminált lap, többi helyiségbe kőpadló. Mivel a hát közepén van, minden irányból fűtenek, az év bármelyik napján mezitláb tudok bárhol lenni, ez nekem nagyon komfortos. Utálom idebent a papucsot.
Azt írod hogy a padlófűtés csak jól szigetelt házba való, különben rámegy a gatyám. Miért, radiátoros fűtésnél ha szar a szigetelés, ott nem szökik el a meleg? :U
Nem lehet hogy nálad azért nem gazdaságos a padlófűtés, mert túlfűtesz?
Apám ilyen, ő nézi a tévét, jön a reklám szünet, elindul a kazánház felé. Anyám kiabál neki, ne tegyen rá, mert 10 perce ő megrakta. Ó, nem rak rá, csak megnézi. 2 perc múlva lehet hallani, hogy kong a kazán oldala, ahogy dobálja rá a fát :D Ő nemritkán csinál 28 fok meleg is, mert unatkozik, kimegy és fűt. Ők ebben élnek, ez a normális nekik, ha ott vagyok, nem engedem hogy az én szobámban kinyissák a radiátorszelepet.
Itt a panelban is 24 fok volt régen fűtés idején. Mivel semmi szabályzási lehetőség nincs, nyomják be a melegvizet a rendszerbe mint a barom, úgy tudtuk elviselni, hogy éjjszakára mindig nyitva hagytunk egy ablakot. Így elviselhető volt. Aztán valaki a hőközpontban megháborodott és attól kezdve 26 fok volt mindig. Ezt már nyitott ablakkal se lehet elviselni, ezért önköltségen szereltettem fel minden radiátorra elzárót és azóta folyamatosan 0-ra vannak elzárva. Így visszatért a 24 fok, de ez is túlzás. Most így gyakorlatilag fűtőstest nélkül vagyunk, csak a lakáson átfolyó csövek melegek, így kvázi padló, fal és menyezetfűtésünk van :) Ezért bizton állítom hogy a padlófűtés jó megoldás lenne nekünk, mert nem szeretjük a túl nagy meleget.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#117405) Because válasza dethroner (#117404) üzenetére


Because
őstag

én imádom, hogy a szobában padlószőnyeg van. úgy van ahogy írod, de ez a jó benne. sokaknál látom, hogy laminált padló amire egy szinte faltól falig szőnyeg, ez miért jó :F

(#117406) dethroner válasza Victoryus (#117386) üzenetére


dethroner
veterán

Pécs környékén vennék valahol házat, nem tudom hogy csak az árat, vagy az elérhető munkaerőt is befolyásolja-e. Ha a ház szerkezetileg jó állapotban van és a tetőt se kell piszkálni, akkor ha 4 millából kihúzható a padlófűtés, simán belevégnék. Persze ehhez az is kell, hogy a ház alapára kedvező legyen.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#117407) pjen válasza dethroner (#117403) üzenetére


pjen
félisten

Leírta, az alapanyagok és a munka díjak az egekbe szöktek.

(#117408) dethroner válasza Because (#117405) üzenetére


dethroner
veterán

Nem tudom. Anyáméknél linóleum van a szobákban, és azokra került szőnyeg. De nem ám faltól-falig padlószőnyeg, neeem :( Erre valahogy sose jöttek rá, vagy igényük nincs rá, nem tudom. Mindenféle méretű kocka szőnyegek vannak, van ahol nem is érnek össze, ezért volt hogy a szobában közlekedve figyelni kell hová lépek, mert ha ott épp nincs szőnyeg, akkor felordítok a hideg miatt. Amikor itt a panelban felszedtem a jó állapotú padlószőnyeget, elvittem nekik és leraktam abba a szobába, ahol alszanak. Pár évig úgy volt, azt mondták tetszik is nekik így, aztán egyszer amikor hazalátogattam, látom hogy a padlószőnyeg átkerült a vendégszobába, ahol alszanak oda meg visszarakta a szar darab szőnyegeit. És most is a szoba egy részében ott a fedetlen linóleum, amit sose fogok megérteni. Sokszor vitatkoztam ilyen marhaságaik miatt, de feladtam.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#117409) pjen válasza dethroner (#117408) üzenetére


pjen
félisten

Csak a második szomszédomból indulok ki. A falakat Ő rakta, nem szakember a téglák fugái között át lehetett látni, aztán bevakolta. Padló fűtés készült, de a rossz szigetelés miatt nagyon meleg vizet kellett benne keringetni másként hideg volt.Viszont a meleg víz miatt nem lehetett mezitlább közlekedni a kellemetlenül meleg kő miatt.Ezért kell a nagyon jó szigetelés.

(#117410) dethroner válasza pjen (#117409) üzenetére


dethroner
veterán

És nyári házvásárkor sajnos az ilyen mekmesterek bűneit nem lehet kiszúrni :F

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#117411) ctrlaltdel13 válasza pjen (#117409) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Azzal azért tisztában vagy, mennyi a tégla és a levegő hő át bocsájtási tényezője közti különbség.😉

(#117412) pjen válasza ctrlaltdel13 (#117411) üzenetére


pjen
félisten

Persze, csak itt nem erről van szó. Szinte csak két vakolat réteg volt.

(#117413) ctrlaltdel13 válasza pjen (#117412) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Pont ezért nem állja meg amit írsz.
Ha statikailag bírja, a külső és belső vakolat nem ér össze, akkor az nem rontja a ház hő át adását.

(#117414) szaszlaci válasza pjen (#117397) üzenetére


szaszlaci
addikt

"Akkor a fürďőszobába miért jönnek?"
A fürdőszoba nem étkezésre való! :DDD
Nem tudom, én csak a szabad étel közelében találkoztam velük, de akkor tuti.

dethroner
Szerintem nem fűtök túl, nappal radiátorral ilyen 21 - 23 fok van. Este meg ha nincs nagy hideg, általában kikapcslom. És ez családi ház, nincs körbefűtés, meg meleget sugárzó falak.

"Miért, radiátoros fűtésnél ha szar a szigetelés, ott nem szökik el a meleg?"
De igen, csak ott nem olyan durván, mivel a padlófűtés olyan, mintha beásnád a radiátor felét télen a pincében a földbe. A rossz födémszigetelés analógiájaként. Plusz ha oldalra sincs szigetelve, akkor a fal is közvetlenül szívja el.
Erre csak rátesz, amit írtak, hogy ha amúgy is sok hőt kell vele a házba bepumpálni, akkor forró víz kell, ami még nagyobb veszteséget eredményez, és még eléggé keleemetlen is a forró padló. (Meg tán szét is megy tőle úgy az egész.)

"a szobában közlekedve figyelni kell hová lépek, mert ha ott épp nincs szőnyeg, akkor felordítok a hideg miatt"
El tetszett puhulni a panelban. Nem baj, majd a vidék helyrerak. ;]

"egyszer amikor hazalátogattam, látom hogy a padlószőnyeg átkerült a vendégszobába..."
És közben még a bort is 16 fokon szervírozták! :DDD

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#117415) szaszlaci válasza szaszlaci (#117414) üzenetére


szaszlaci
addikt

Jah, normális házszigeteléssel, és nem távhő módi túlfűtéssel nem kéne, hogy a radiátor közelében megsülj, távolabb meg fázz. Nagyon nem.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#117416) pjen válasza ctrlaltdel13 (#117413) üzenetére


pjen
félisten

Ezt gondold át mégegegyszer. A jó sigetelő anyagokban sokegymástól elválasztott légkamra van.Gondolj például egy porotherm téglára, vagy salakra, perlitre.

(#117417) mezis válasza szaszlaci (#117414) üzenetére


mezis
nagyúr

"... padlófűtés olyan, mintha beásnád a radiátor felét télen a pincében a földbe..."

És az a meleg, ami a földbe jutott, nem fog visszajönni, megy tovább a mélybe emeli a maghőmérsékletet, azért is van mos ilyen ...wa meleg! :DDD

mezis

(#117418) thomeef


thomeef
őstag

Sziasztok, néztünk ma egy lakást, és a vásárlásától egy érdekes negatívum választ el.

60-as években épült 2 emeletes tégla társasház, 12 lakás. A lakás full felújított, viszont a lépcsőházban láttam hogy a falak szinte mindenhol repedezettek. Ezért körbekérdeztem és 2 különböző lakó is mondta hogy az épület egy multbeli földrengés óta mozgásban van. Ők megnézették statikussal vásárláskor és az azt mondta nekik hogy tartószerkezetben nicsn sérülés, csak a válaszfalakban. Viszont mivel folyamatos a mozgás, így hiába javítják, folyton visszajön. Így 2-3 évente ujra kell pucolni a lakást. De félni nem kell, mert nincs komoly gond. Az egyik lakó azt mondta hogy ő kiszedte az összes válaszfalat és újrahúzta Ytongból, majd gipszkarton. De még az is megrepedt azóta. 1mm-es repedésekről beszélünk kb.

Az eladó semmit nem említett ezen tény kapcsán. Eléggé elbizonytalanodtam, pedig nagyon bejött a kuckó :) Szerintetek? Ne fossak tőle? Vagy nézessem meg én is egy 3.-ik féllel?

"A férfi abban különbözik a fiútól, hogy egy nagyságrenddel drágábbak a játékai."

(#117419) biker válasza thomeef (#117418) üzenetére


biker
nagyúr

szerintem keress másik lakást

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#117420) fogtunder válasza thomeef (#117418) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Ha amúgy tetszik és egy statikus azt mondja rá, hogy rendben van, akkor már csak az a kérdés, hogy meg tudod-e venni olyan olcsón, hogy téged ne zavarjon.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#117421) thomeef válasza fogtunder (#117420) üzenetére


thomeef
őstag

Jah hát alkudni így lehetne, de az ingatlanos, és az eladó is elhatárolódik a problémától, szerintül ilyen hiba nincs, de ha lenne is, megveszi olyan aki ennek nem jár utána :). Mondom ok, ez aztán tisztességes hozzáállás :D

"A férfi abban különbözik a fiútól, hogy egy nagyságrenddel drágábbak a játékai."

(#117422) arcsin válasza thomeef (#117418) üzenetére


arcsin
senior tag

A mi lakásunk is a hiánygazdaságban epült. Nehol lécek, rongyok voltak a falban. Igen kellemes meglepetések ezek falfúrás közben. A födémet is mintha csak a hangok vezetésére találták volna ki. Nem ajánlom én sem.

(#117423) tothjozsi96 válasza thomeef (#117418) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Azt kellett volna megkérdezni hogy van-e olyan szomszéd aki telibe hálóztatta ezeket a falakat? Azt hogy a gipszkarton hogy repedt meg, azt nem értem. Ragasztva van?

Hőtágulás miatt a régi házak betontálcás födémjei is szoktak repedezni, ha az be van hálózva akkor ha ki is reped, töredéke lesz annak mint ami korábban volt.

(#117424) szaszlaci válasza thomeef (#117421) üzenetére


szaszlaci
addikt

eladó semmit nem említett
az ingatlanos, és az eladó is elhatárolódik a problémától, szerintül ilyen hiba nincs
megveszi olyan aki ennek nem jár utána

Ha mindezek után te még mindig szóbaállsz velük, akkor vedd meg, mert már eldöntötted.
Mi itt nem tudjuk megmondani, hogy össze fog-e dőlni tíz év múlva. Főleg, hogy még fényképet se láttunk. Ha egy statikus azt mondta, t.szerkezet oké, akkor az ő szava erősebb.
Eladó és a kókler ingatlanos mivel magyarázza a repedést, rusztikus dizájnelem szándékosan?

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#117425) thomeef válasza szaszlaci (#117424) üzenetére


thomeef
őstag

Lemondtam már róla, beszéltem egy statikussal aki látatlanba megmondta hogy a lépcsőházfalból valszeg mindkettő, de 1 biztosan tartószerkezeti fal, és közel 1 cm-es repedések vannak rajta. Mivel 5-10 év múlva úgy is el akarnám adni, így semmi értelme megvenni, ez egy rossz befektetés :) Az ingatlanos összevissza beszél, mintha építész lenne. Az eladó meg nem is nyilatkozik az ügyben. Mindegy legalább okosabb lettem most is valamivel :DDD

"Ha mindezek után te még mindig szóbaállsz velük, akkor vedd meg, mert már eldöntötted."

Nem erről van szó, hanem arról inkább hogy a környéken (Veszprém) nem igazán van felhozatal, és már annyi szart megnéztünk, hogy kezdek belefáradni :) .

[ Szerkesztve ]

"A férfi abban különbözik a fiútól, hogy egy nagyságrenddel drágábbak a játékai."

(#117426) gordonfreemN válasza tothjozsi96 (#117423) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Nálunk 50-54 közt épült valamikor. Betontálcás. A repedezés nem jellemző.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#117427) tothjozsi96 válasza gordonfreemN (#117426) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Családi ház?

(#117428) gordonfreemN válasza tothjozsi96 (#117427) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Társasházakról volt szó, nem?
Vagy félreértettem?

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#117429) tothjozsi96 válasza gordonfreemN (#117428) üzenetére


tothjozsi96
addikt

De, de amikor példaként hoztam fel a betontálcát ott pont a nem lakott padlástér miatt van hőtágulás. Nincs szigetelve a födém és valamennyit mozog a betontálca, majd szépen szétreped a mennyezet. Nálunk legalábbis ez volt a családi házunkban.

Már szigetelve van a födém, be is lett hálózva a mennyezet, azóta nem repedt ki sehol.

(#117430) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Új építésű házba (=ami még csak telek, tervezés alatt van, tehát mindenbe bele lehet szólni, bármi lehetséges), milyen fűtési és HMV rendszerben érdemes gondolkodni? GOndolom, hogy ez azért több tényező függvénye, hőtani számítás, szerkezet stb. Téglaház lesz, jól szigetelt, olyan 140nm körül, fsz/emelet még választható, de valószínű fsz-es. Alapból ha minden igaz hőszivattyúval és padlófűtéssel terveztek, és opcionálisan kérhető mennyezethűtés. Nekem tetszik ez az összeállítás, pártolom a hőszivattyút, de mindig elbizonytalanodok, amikor olvasgatni kezdek róla, és szidják, hogy télen meg már elveszíti az előnyét, és többe kerül, mint a gázos fűtés. Igaz, nem nagyon van már igazi telünk. A mennyezet hűtés meg azért pozitív, mert nem nagyon szeretjük lakásban a klímát, kisgyerekek vannak, szóval emiatt "légmozgással" járó megoldás nem annyira tolerált.
Attól függ mennyi, de én szeretnék hővisszanyerős szellőztetőt is. No meg majd napelem, már csak autó töltés miatt is. (Egyelőre csak PHEV)

(#117431) tothjozsi96


tothjozsi96
addikt

Sziasztok!

Az udvarban volt egy kupac sóder, elég jól ki lett már lapátolva, de volt még a sóderből, viszont családon belül valakinek sikerült földet lapátolni rá... Hogy tudnám kiszedni a sódert? Szitával kellene próbálkoznom, vagy mivel lenne érdemes?

Köszönöm.

(#117432) Csaby25


Csaby25
senior tag

Sziasztok!
Milyen anyagból ajánlotok udvar kerítést, ami időtálló?

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#117433) pjen válasza Csaby25 (#117432) üzenetére


pjen
félisten

Nekem 40x20 zárt szelvényből van. 1 céc 1 köz.30 éves.Attól függ mennyit szánsz rá. A rozsdamentes acél például időtálló.

(#117434) justmemory válasza Csaby25 (#117432) üzenetére


justmemory
senior tag

Ezer és egy féle kerítés van; mire szeretnéd használni (udvaron belül, lekerítésre, szomszéd felé, utcafront), az esztétikum mennyire fontos, stb?

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#117435) Csaby25 válasza justmemory (#117434) üzenetére


Csaby25
senior tag

Utcafront, fontos az esztétikum.

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#117436) Csaby25 válasza pjen (#117433) üzenetére


Csaby25
senior tag

Gondolom lécet akartál írni, miből van?

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#117437) Csaby25 válasza Csaby25 (#117432) üzenetére


Csaby25
senior tag

WPC-t láttam, de egy picit drágának tartom, 25m hosszú kellene.

[ Szerkesztve ]

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#117438) pjen válasza Csaby25 (#117436) üzenetére


pjen
félisten

Igen léc, bocs.Mint írtam 40x20 zártszelvény lécek.Fél méter pattintott tégla lábazat, 40x40 mm oszlopok három méterenként.Két vizszintes 40x40mm tartó és arra vannak hegesztve a zártszelvények.

(#117439) Csaby25 válasza pjen (#117438) üzenetére


Csaby25
senior tag

Köszi! Rozsdamentes acélból van? Lehetne szó egy fényképről? :D

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#117440) pjen válasza Csaby25 (#117439) üzenetére


pjen
félisten

Nem sima zárt szelvény, elvileg ment privibe kép.

(#117441) Csaby25 válasza pjen (#117440) üzenetére


Csaby25
senior tag

Nem jött privát üzenet

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#117442) szaszlaci válasza Gabesz87 (#117430) üzenetére


szaszlaci
addikt

A vizet fűtő hőszivattyúval akkor van gond, ha alulméretezik, és télen frankón egy fűtőszállal dolgozik rá, ami úgy még annál is lényegesen rosszabb hatásfok lesz, mintha olajradiátorral fűtenél. Sőt esélyes, hogy még úgy is kevés. Valamint ha simán tönkremegy, azt megint nem két fillér javítani. Azt is hozzá kell tenni, hogy a hőszivattyú téli energiahatékonysági (COP) értéke valahol 2 körül van állítólag, ami nem a legjobb. Átmeneti időszakban nyilván jobb. Maga a villany előállítás "COP értéke", mire a konnektorban van, olyan 0.25... Ezzel szemben egy gázcirkós rendszer "COP"-ja, hát, talán ilyen 0.8.
Na most én nem akarlak lebeszélni a hőszivattyúról, nincs is határozott álláspontom, azért mondtam ezeket, hogy tudj róluk. Jó, ha gázmentes vagy, ez pl. egy baromi nagy előny mellette.
A mennyezethűtésről nem udok nyilatkozni.
Van, amelyik tud melegvizet adni. Ennek előállítási képességének is utána kéne nézni, főleg hideg télen, amikor még fűteni is kell mellé... A gázkazán meg biztosan mindig csinál annyi forró vizet, amennyit akarsz.
A padlófűtés akkor jöhet szóba, főleg hőszipkával, ha mindenfajta szigetelést normálisan csinálnak.
A hővisszanyerős szellőzetőből van a százezres, meg a milliós. Utóbbi kétlem, hogy valaha visszahozza az befektetési költségek töredékét, ha meg tönkremegy, az az igazi öröm.

tothjozsi96
Óvatosan lelapátolod a földet róla, nem?

Csaby25
Alumínium ha jó, örök élet. De a fa is hosszú évtizedekig oké, ha néha átfestik, és a legolcsóbb, ami ki is néz valahogy. Persze a földbe ásott oszlopok ne fából legyenek, mert hiába a kezelés, az megadja magát.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#117443) tothjozsi96 válasza szaszlaci (#117442) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Annyi lemaradt a történetből hogy az már vagy 30 éve ott pihen az a sóder és elég jól el is földesedett, alul volt egy fólia, de oldalról helyenként ránőtt a fű is.

A sódert szeretném elhasználni, mivel elég sok van ott, csak jó lenne hogyha nem úgy lenne betonba keverve hogy csupa földes, ezért gondoltam kérek egy jó tippet hogy mi lenne a legegyszerűbb hogy átszűrjem.

(#117444) #03969024 válasza szaszlaci (#117442) üzenetére


#03969024
törölt tag

"A padlófűtés akkor jöhet szóba, főleg hőszipkával, ha mindenfajta szigetelést normálisan csinálnak."
Ne haragudj, de úgy látom, nem vagy igazán képben a padlófűtést illetően. Nekem több, mint tíz éve üzemel gond nélkül, úgy, hogy a 38-as Porotherm falak nincsenek hőszigetelve. Az is bebizonyosodott, hogy a hőmérséklet napközbeni megváltoztatása szinte semmilyen megtakarítást nem okoz, pont a felfűtés magasabb energiaigénye miatt. Valamikor a Honeywell csinált ilyen "arányos integráló" meg egyéb elven variáló csodatermosztátot, csak folyamatosan panaszkodtak a felhasználók, hogy nem csökkent a gázfogyasztás, csak rengetegszer kapcsolgatta a termosztát a kazánt/cirkót.
Egy fűtési rendszer akkor "takarékos", ha minél alacsonyabb előremenő vízzel tud üzemelni. Erre még mindig a padlófűtés a legjobb megoldás. A tévhitekkel ellentétben nem lebegteti a port, jobb helyeken pont az allergiásoknak ajánlják. Nem lesz a radiátor felett koszos a fal, nincs "szobaszél", nem kell külön takarítani, mint egy radiátort. Tapasztalat szerint teljesen felesleges radiátorokkal kiegészíteni, egyetlen gond lehet, ami nekem bő tíz év alatt kétszer fordult elő: Hirtelen külső hőmérsékletemelkedéskor "megszaladhat" a benti hőmérséklet. Egyszerű a megoldás: Ki kell nyitni rövid időre az ablakot!
Ó, és a legnagyobb gond a padlófűtéssel: A kókler kivitelezés!!! Rengeteg ilyet láttam a különböző fórumokon... Itt is felmerült, hogy a radiátorok visszatérő ágát vezetné valaki a padlóba. No, ilyet sohasem csinálunk, a radiátorokkal nem lehet közös víztér.
Szóval, nem kellene tévinformációkkal riogatni az érdeklődőket!

[ Szerkesztve ]

(#117445) fogtunder válasza szaszlaci (#117442) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Öröm látni, hogy padlófűtés után már a hőszivattyúkat is megszakérted, remélem nem hagyod abba, roppant szórakoztató :R

I hate morning people. And mornings. And People.

(#117446) pjen válasza szaszlaci (#117442) üzenetére


pjen
félisten

Az alulméretezés minden fűtés rendszernél gond. Én például 5 klímával fütök, ezek levegő levegő hőszivattýúk.Sajnos ha tönkre megy egyiket se két fillér javítani.Hőszipkából tehetsz kettőt párhuzamosan, gázkazánból nem szoktak.

(#117447) Morris válasza #03969024 (#117444) üzenetére


Morris
veterán

Azért vannak ellenérveim.
A nagy hőtehetetlenség miatt a hőmérséklet nehezen változik. Ezért valóban, a hirtelen kinti hőmérséklet emelkedést nem tudja lekövetni a rendszer.
Radiátorral közös körre nyugodtan rátehető.
Megfelelő méretű radiátorokkal ugyanúgy el lehet érni alacsony hőmérsékletű előremenő hőmérsékletet.
(nálam 3 tagos radiátorok vannak, nagyok. Így 40 fokos előremenő vízzel fűtök télen kondenzációs kazánnal egy 90nm-es szigetelt házat)
A padló fűtés könnyen okoz láb ödémát. Mi emiatt sem szeretjük. A port tényleg keringeti.
A radiátorok nálam - pont az alacsonyan előremenő vízhőfok miatt egyáltalán nem színezi a falat.
Padló fűtés esetén a legjobb a hideg burkolat az összes helységbe. Ez nyáron nagyon hideg. Számunkra egyáltalán nem komfortos.

(#117448) dethroner


dethroner
veterán

Kérdés padlófűtéssel kapcsolatban (még mindig :) ). Ha egy házban már be van csövezve a padló és járólapok is le vannak rakva, de nem tetszik, felszedni meg talán mégse akarnám, használható megoldás egy új padlólap rárakása a nem tetszőre? Mennyit ront a második kőlap a hatásfokon?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#117449) szaszlaci válasza fogtunder (#117445) üzenetére


szaszlaci
addikt

Nem hiszem, hogy bármit is megszakértettem volna. :) Pár dolgot említettem, amiről jó, ha tud. Ami az újépítésű ingatlanokat elnézve igencsak értékes tudás lehet a számára.
De lehet, csak az én iróniadetektorom túl érzékeny, bár nem hiszem.

lancerboy
"Ne haragudj..."
Nem haragszom, de hát ez így szalmabáb érvelés jórészt. A vegyes felhasználást még csak nem is én hoztam fel korábban, a többiről meg szó se volt.
Rossz aljzatszigeteléssel a padlófűtés nem egy öröm, se használni, se kifizetni, ehhez nem kell túl sokat érteni hozzá. Ahogy ahhoz se, hogy megnézze az ember egy hőszivattyú teljesítményét (adott kinti hőfok mellett), ami nagyobb hidegben simán kevés lehet majd, ha nem jó bármelyik szigetelés. Van neked elképzelésed arról, esetenként miket művelnek az újépítésű ingalanoknál kivitelezés címén? Már a tervezéstől tájolástól elkezdve.

Radiátortól szobaszél? :)

pjen
Egy vízet melegítő hőszivattyús rendszert sokkal könnyebb alulméretezni, ahogy azt a gyakorlati példák is megmutatják. A gázkazán meg oda tud kapcsolni, főleg, hogy kondenz üzem közelébe méretezik eleve.

tothjozsi96
Amikor nekem ilyen évtizedes agyag ráragadt, csak a mosás jöhetett szóba.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#117450) fogtunder válasza szaszlaci (#117449) üzenetére


fogtunder
nagyúr

A hőszivattyúk hatékonysági mutatója egy görbe mentén határozható meg, a külső hőmérséklet függvényében változik. Szóval ez a 2-es COP érték egy féligazság, ahogy a legtöbb dolog is az, amit a padlófűtésről megállapítottál az elmúlt napokban.

I hate morning people. And mornings. And People.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.