Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#57486) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

(tudom, hogy mótvá', most D. Szabolcs is hozta)

Majmokon nem bizonyult hatásosabb ellenanyagtermelés fokozónak a Moderna omikron-specifikus kísérleti vakcinája a már forgalomban lévőnél

Nyolc nem emberszabású majmot beoltottak 2 adag már forgalomban lévő 100 mikrogramm hatóanyagú Moderna vakcinával, majd kb. 9 hónappal később egyik csapat 50 mikrogramm szokásos, míg a másik 50 mikrogramm omikron-specifikus hatóanyagtartalmú vakcinát kapott emlékeztető oltásként. Ezután megfertőzték őket omikron variánssal.
A két adagos alapoltás után 9 hónappal az omikron elleni semlegesítő és kötő ellenanyagszintek a vérben és a légúti nyálkahártyában jelenősen lecsökkentek. Az emlékeztető oltás után az eredeti SARS-CoV2 vírus (WA1) elleni semlegesítő ellenanyagszintek helyreálltak, míg az omikron variáns elleniek emelkedtek a. Mindkét fajta emlékeztető oltás növelte a kereszt-reaktív B309 memóriasejtek számát, de csak a már forgalomban lévő oltás volt képes az eredeti vírustörzsre jellemző epitópokra specifikus B immunsejtek számának növelésére (az epitóp az antigénnek az a része, amit az immunrendszer sejtjei felismernek, és amihez az ellene termelt ellenanyag kötődik azért, hogy elpusztítsa). Az omikron fertőzés után mindkét emlékeztető oltás teljes védelmet biztosított a tüdőben, de korlátozott védelmet a felső légutakban.
A fentiekből adódóan az omikron-specifikus emlékeztető oltás nem feltétlenül biztosít fokozottabb védelmet, mint a már forgalomban lévő vakcina (1).
A fenti eredmények után látni kell az időközben zajló klinikai vizsgálatok eredményeit is majd, ha eljön az ideje.

Amúgy a fenti eredmények beleillenek az úgynevezett antigén imprinting („eredeti antigén bűn” avagy original antigen sin) koncepciójába, amely alapján, ha az immunrendszer az eredetihez hasonló kórokozóval szembesül, akkor az immunmemória a korábbi kórokozóval szemben aktiválódik. Más szavakkal az omikron-specifikus vakcina a korábbi vírus variáns elleni választ erősíti.

Végül a Modernának már volt próbálkozása béta variáns oltással is, és az szintén hasonló eredményeket adott majmokon, majd embereken is (2).
Hivatkozás:
Matthew Gagne, Juan I. Moliva, Kathryn E et al.: Foulds1mRNA-1273 or mRNA-Omicron boost in vaccinated macaques elicits comparable B cell expansion, neutralizing antibodies and protection against Omicron. bioRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2022.02.03.479037

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.02.03.479037v1.full.pdf

2. https://arstechnica.com/science/2022/02/monkey-study-casts-doubt-on-need-for-an-omicron-specific-booster/

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.