- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Alapvetően zigbee-nél nem nagyon van olyan "asszociáció", mint zwave esetében nem? Pl, hogy egy távirányító mindenféle hub nélkül képes közvetlenül egy redőnymotort vezérelni, ugyanakkor a hub szintúgy parancsolgathat...
-
kekigyu
aktív tag
Két gáz konvektor és egy fatüzelésű kályha mellé (szobákban), a konyhába egy hibás gázkonvektor helyére nézek elektromos fűtőpanelt. Klarstein termékek jöttek szembe, láttam a topicban is emlitve. Nálam Zigbee rendszer van HA alatt, a Klarstein termékei Tuya-sak. Jól gondolom, hogy local tuya segitségével be fogom tudni integrálni a HA alá a fűtőpanelt? Ugye nem kell tuya gatewayt vennem ehhez?
-
Nerazim
őstag
és #47837spider23 Köszönöm valóban ez volt a ludas, raktam egy szóközt minden sor elejére és kitörltem az ismétlődő sorokat és megjavult.
Abban esetleg még tudnátok segíteni, hogy létrehoztam leírás alapján egy BT Proxy-t, hogy fel tudjam venni HA alá a Xiaomi BLE hőnérőket, de semmit nem talál, így néz ki:
-
nFlex
tag
Szerintem ez az én problémám hogy nem tudok helyi hálózaton belépni a companion appal. [kép]
-
csubuka
addikt
Lehet úgy is gondolkodni, hogy a termosztát a készülék részét képezi, így ha megy a készülék, megy vele a termosztát is, de persze itt utkozesben vannak a gyártói és a felhasználói érdekek. Az opentherm már egy eloremutato kezdeményezés, de nagyon messze vagyunk még a nyílt protokolloktól.
Köszönöm a magyarázatot. Nekem legalábbis szimpibb a ki-be kapcsolós termosztát
De értem, hogy pl az 1 zóna=egész ház megoldásban a hőszivattyú gyári termosztáta volna csak jelen, ami persze nem ki-be kapcsolós, hanem a saját protokolljával működik. De a fan-coilok miatt a zónázás amúgy sem elkerülhető nálunk. Oda meg már ki-be kapcsolós fali termosztátok jönnek majd.
Egyébként a fan-coilok egyenként saját szeleppel rendelkez(het)nek, tehát egyenként sajat zónát alkotnak saját szabályozóval. Viszont ha egy db fan-coilt is szeretnénk üzemeltetni magában, akkor elkerülhetetlenné válhat a puffer szekunder szivattyúk stb. Bonyolítja az életet (:`
Jogos, értem. A puffer elkerülhetetlen lesz akkor. De végülis ez plusz 1 szívattyút követel majd meg a szekunder oldalrára, amit majd indítanak a zónavezérlők pluszban felteszem, nemde?
A fan-coilok fali termosztátról lennének majd indítva (nem hordozható távirányítós megoldással), a fali termosztát meg téli-nyári üzemmódos kell, hogy legyen (+ Home Assistantbe illeszthető
, de ezt a Sonoff NSPanel tudná elvileg ).Mondjuk ez szívás lesz kicsit extrában, hogy nem elég a fan-coilhoz meg a hőszivattyúhoz vinni a kapcsolójelet, de még a szekunder köri szivattyúhoz is kell, hogy menjen kábelezés. Elég ütős lesz ez így
Gyakorlatilag kell majd egy fűtési zónavezérlő meg pluszban egy hűtési persze így. A szekunder szivattyút a fűtési vagy a hűtési zónavezérlő kapcsolja "vagy kapcsolással" majd.
(arra figyelni kell, hogyha esetleg olyan helyiség van aminek nincs külső térrel határos fala, akkor azt túl kell méretezni ha időjárásfüggő előremenőben gondolkodunk - ennek hővesztesége nem változik a külső hőmérséklettel)
Oha, ez nagyon hasznos gondolat.
Szerencsére egyedül a gépház lesz ilyen helyiség, és annak fűtése sem lesz egyáltalán azt hiszem...
#47829 sunavlys:
Szerintem a "termosztát nincs" az az 1 darab termosztátot jelenti (nincs extra külön vett termosztát..), ami jön a géppel gyárilag kb. A hőszivattyúknál ez úgy adott szokott lenni, ha jól gondolom.
-
nFlex
tag
-
nFlex
tag
Uraim.
Egy kérdésem lenne a HA Companion appal kapcsolatban.
Sikerült beállítani a HA-t hogy távolról is elérjem(duckdns,port forwarding.stb)
Működik is rendben. Azonban ha hazaérek,a companion app a helyi wifin /unable to connectet ír/. Laptoprol elérem a 192.168...stb címen. De mindig írjam át mikor hazaérekaz appba?
Egyébként ha az itthoni wifin csatlakozom a duckdns-címre,nem elérhető.Ez normális?
Remélem értitek.
A companion app nem tudja felfedezni a HA a helyi hálózaton,csak sikerült megfogalmazni -
-
tsilver
aktív tag
valahogy rá lehet kényszeríteni a Zigbee-s eszközt, hogy melyik routerhez kapcsolódjon? Van egy pont a házban ahol a hőmérők (már többet is próbáltam) 1-2 nap után leszakadnak, pedig tőle 4 méterre van egy Sonof-os relé Zigbee routerként, de ahhoz nem hajlandó csatlakozni soha.
-
válasz
SafE84 #47824 üzenetére
köszi.
az a gondom, hogy ha meghívom a zárást, akkor az elérhetetlen lesz.
utána csak nyitni lehet.
az rf távirányítóval zárás után még egyet zárok és úgy jó.
azt hiszem törlöm a köztes állást én is és %-ra hívom meg.
csak ez a zb-s dolog nem 100-as.
vagy elsőre megy, vagy csak másodszorra. van, amikor arra sem.
pedig elérhetőt jelez...a másik, hogy eléggé egyirányúnak látszik a kommunikáció, sztem az állást a zb az időből számolja és fogalma nincs, hogy a valóságban merre jár.
na jó, friss még ez a dolog, egyelőre nem bonyolítottam el végképp áttekinthetetlenre -
4D4M
senior tag
válasz
csubuka #47820 üzenetére
Lehet úgy is gondolkodni, hogy a termosztát a készülék részét képezi, így ha megy a készülék, megy vele a termosztát is, de persze itt utkozesben vannak a gyártói és a felhasználói érdekek. Az opentherm már egy eloremutato kezdeményezés, de nagyon messze vagyunk még a nyílt protokolloktól.
Ha minden hőleadó ugyanarra az előremenőre van kivalasztva/méretezve, és a rendszer összes tömegárama nem haladja meg a hőszivattyú keringetőjének jellegmezőjét akkor működhetne akár egyazon hidraulika körön belül is a fan-coil kör egészen addig, amíg nem akarunk vele szárítani, mert akkor már alacsonyabb előremenő kell. Egyébként a fan-coilok egyenként saját szeleppel rendelkez(het)nek, tehát egyenként sajat zónát alkotnak saját szabályozóval. Viszont ha egy db fan-coilt is szeretnénk üzemeltetni magában, akkor elkerülhetetlenné válhat a puffer szekunder szivattyúk stb. Bonyolítja az életet (:`
(arra figyelni kell, hogyha esetleg olyan helyiség van aminek nincs külső térrel határos fala, akkor azt túl kell méretezni ha időjárásfüggő előremenőben gondolkodunk - ennek hővesztesége nem változik a külső hőmérséklettel)
-
SafE84
tag
válasz
Fuser és Tsa #47822 üzenetére
Én nem használok köztes állást, mivel teli árnyékolóm van. Most hirtelen nem rémlik, hogy mit kell nyomni, hogy végig menjen. Talán 2x az irányt? Nem lehet erre valami scriptet írni, hogy 2x hívja meg az adott szolgáltatást (close cover) egymás utan?
-
Nerazim
őstag
Üdv!
Ez mitől lehet, hogy nem aktív az adopt gomb:
-
válasz
SafE84 #47030 üzenetére
megjöttek a csőmotorok, felszereltem, be is üzemeltem őket.
hellyel-közzel működik.
én sávrolót húzogatok vele.
itt van a felső végállás, az alsó (amikor átlapolva vannak a sávok) és attól kicsit feljebb, amikor takarják egymást a sávok - beenged egy kis fényt.
ez az rf üzemmódban működik is.
zigbee-n berántotta cover-nek és a legalsó végállásba nem tud/hajlandó elmenni.
neked van erre megoldásod? -
csubuka
addikt
Minden rendszerben lehet letjogosultsaga, de minél lomhabb a hőleadó, minél több a hőtároló tömeg és minél jobb a hőszigeteltseg, annál kevésbé érdemes / lehetséges hőmérsékletvaltozasokat eszközölni.
Köszönöm szépen!
Nekem egyszerűen robosztusság szinten nem tetszik ez, hogy saját speci protokollos kommunikáció legyen a kazán és a termosztát között. Piac romboló, jövőben pótlási nehézséget okozó helyzetet teremthet ez, főleg ha még a hasznát sem tudja kidolgozni.
Mint mondottam volt, ez manapság már nem izgalmas kérdés. Simán elmukodnek úgy hőszivattyús rendszerek, hogy még termosztát sincs csak időjárás függően beküldi a vizet a rendszerbe.
Tehát gyakorlatilag az előremenőt elég ha a külső időjárás szenzor állítja, nem kell még pluszban piszkálni a modbus termosztát közbenjárására módosított függvény szerint kb...
Hmm.. a "termosztát sincs", az végülis azt takarja, hogy az egész épület 1 zóna eszerint? Sajnos ez nálunk nem fog menni a fancoilos hűtés miatt mindenképpen kell majd zónázgatni szerintem. Úgy meg annyira nem számít már, hogy a padlófűtés is zónázva lesz.
-
4D4M
senior tag
válasz
csubuka #47815 üzenetére
Minden rendszerben lehet letjogosultsaga, de minél lomhabb a hőleadó, minél több a hőtároló tömeg és minél jobb a hőszigeteltseg, annál kevésbé érdemes / lehetséges hőmérsékletvaltozasokat eszközölni.
Mint mondottam volt, ez manapság már nem izgalmas kérdés. Simán elmukodnek úgy hőszivattyús rendszerek, hogy még termosztát sincs csak időjárás függően beküldi a vizet a rendszerbe. -
Nerazim
őstag
-
csubuka
addikt
Ah, jogos, erre nem gondoltam mondjuk, hogy valóban ez így necces lehet. És a legtöbb manapság épített rendszerben azért időjárásfüddő az előremenő jogos...
De akkor alapvetően ez a PID történet mondjuk radiátoros vagy fancoilos (akár központi légcsatornás akár nem) könnyűszerkezetes épületnél lehet igazán szükséges végülis?
-
4D4M
senior tag
-
csubuka
addikt
-
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni.
HA alatt futtatnék egy Traccar szervert, egy külső SIM-es GPS nyomkövető használatához - jelenleg a gyári szerveren fut, de szeretném integrálni HA-ba, egy felületen legyen minden.NabuCasa Cloud szolgáltatást is használok, és ezen keresztül akarom küldeni az eseményeket az eszközről a szerveremre.
Kérdésem, hogy tudom elérni, hogy milyen IP-re küldje az eszköz az adatokat kívülről? Jelenleg HA-ban a WebHook-nál egy brutál hosszú URL van, de ezt nemtudom beadni SMS-ben a nyomkövetőnek - gondolom..
Tudtok ebben segíteni? Kicsit elvesztem..
Köszi!Továbbá ha van a Traccar helyet jobb ötlet, szívesen veszem
-
Lorden
senior tag
válasz
csubuka #47809 üzenetére
Nekem volt öntanuló on/off termosztátom.
Úgy van ahogy írod, ha kértem 23 fokot, általában 22,7-8-nál leállt a fűtés és a felfűtött radiátorokkal érte a 23-t.
Vagy ha reggel 7-re 22 fokot akartam, akkor elkezdett korábban fűteni és a beállított időpontra már megvolt a célhőmérséklet. -
csubuka
addikt
Ámde a PID szabályozás jelen van sima szimpla relés kapcsolós termosztátokban is végülis, pl Siemens Rev24 és hasonlók. Ami elvileg betanulja a ház felfűtési görbéjét és időben lekapcsolná a fűtést még azelőtt, hogy a célhőmérsékletre érne a rendszer.
Ehhez nem feltétlenül kell a kazán és a temrosztát között modbus kommunikáció nemde?
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Home Assistant nekem duckDNS-en keresztül van összekötve a google home eszközökkel.
Viszont gyakrabban mint szeretném fordul elő az, hogy mondok az asszisztensnek valamit, és a válasz az hogy "sorry, I couldn't reach home assistant".
Hogy tudnám ezt troubleshootolni, megkeresni ilyenkor hol akadt el a kérés?
-
vampire17
addikt
válasz
tototos #47715 üzenetére
Itt valaki azt irja, Jabra val hasznalja.
https://community.home-assistant.io/t/recommendations-for-microphones/163219
-
csubuka
addikt
válasz
vampire17 #47802 üzenetére
Köszönöm szépen!
Ez is egy opció lehet igen.
Alapvetően még egy megoldás, ami egészen tetszett az a Sonoff NS Panel
Persze kell egy UART flasher, hogy lokálisan integrálható legyen, kis firmware okosítás, de ez nem volna akadályozó tényező számomra azt hiszem.
-0.5 fokos hiszterézise van
-talán tud téli-nyári üzemmódot?Szóval ez jó lehet és nem drága, ESP alapú cucc.
-
vampire17
addikt
válasz
csubuka #47801 üzenetére
ilyesmi?
https://vi.aliexpress.com/item/1005005895201640.html?gatewayAdapt=glo2vnm
Local tuya-val meg integralod HA ala.
-
csubuka
addikt
Köszönöm szépen!
Itt ez nem fog fennállni. Bár az épület felső szintje szeglemezes tezős, szóval nem mondanám igazán "nehéz" hőtároló tömegűnek. De nem könnyűszerkezetes.
Maga a a fűtés meg padlófűtés, szóval van benne tömeg, persze nem annyi, mint egy mennyezetfűtésben. Tehetetlensége is van.
Így akkor ide hó lesz a ki-be termosztát talán...
Csak valahogy nem ártana a fűtés hűtést egy termosztátról, lokális HA integrációval megoldani. És úgy, hogy legyem fali nyomkodó, ami "hagyományos". És nem csak valami tablet, míg a falon csak a szenzor volna. Nem biztos, hogy ez így feltétlen kézenfekvő. A totális HA alapú megoldással tisztában vagyok valamilyen szinten, de valahogy ez nem szimpi annyira, hogy a fütést kizárólag a HA vezérelje.
*Értem én, hogy a hőszipka saját paneljén vészhelyzetben el lehet indítani a fűtést akár, de azért nem annyira vidám az összes zónaszelepet meg szivattyút beizzítani felteszem hidegben, lehalt HA esetében
Persze ez nagyon nagyon ritka, de mégis valami robosztusság nem ártana.
**Kissé rétegtermék ez, javarészt a központhoz Zwave el csatlakoznanak, amiket láttam redditen:
GoControl TBZ48
Honeywell T6 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC, 168e km, fapad, Alkuképes
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest