Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#42151) MaCS_70 válasza Steady74 (#42150) üzenetére


MaCS_70
félisten

ESP32 akad is a fiókban...

DE!

Maga a zigbee2mqtt és a Mosquitto egy Raspberry-n fut egy Raspberry OS hátán, mégpedig nem véletlenül olyan helyen, ahonnan elérhető a ház minden zigbees és bluetoothos eszköze.

Nem lenne lehetséges / jó ötlet ezt az eszközt bevetni a bluetoothos hőmérők kapcsoltatására?

Közönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#42152) Olympia76 válasza csubuka (#42143) üzenetére


Olympia76
tag

Kétirányú kommunikációra képes redőnymotornak én Somfy IO-t használok local-ban Velux GW-el. Nem a legolcsóbb megoldás, de hibátlanul működik. Most van érkezőben egy Somfy IO-s garázskapu is.

[ Szerkesztve ]

(#42153) csubuka válasza 4D4M (#42146) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm szépen a részletes választ! :R

Értem igen a felhős gondolatmentet. A saját építés az kevésbé érintett, nem köt röghöz végülis. Ezért szimpatikus is.

Természtesen csillagpontos lesz az erősáramú rendszer igen.

Mondjuk a redőnymotorral inkább az a gond, hogy nem lenne túl jó, ha külön appról kéne a redőnyt állítgatni, míg az összes többi ezsköz meg menne egy másikról. Ez azért a szégyen kategória kb, erősen rontja a használhatóságot.

Hmm, no igen, nehéz elhinni, hogy tökéletes, korrekt beszabályzású rendszert építenének a szakik. Ha meg nem olyan, akkor meg azért a zónaszabályzással el lehet lenni vele úgyis, míg anélkül necces.

Persze az ember mondhatja, hogy minden szobába plusz egy fali doboz és egy üres védőcső, aztán elsőre nem épít az ember zónaszabályzást, de úgy utólag megmarad a lehetőség a szobánkénti termosztátra, egyéb érzékelőre.

A fűtésnél persze annyira nem lényegi, de mivel a hűtés az központi légcsatornás megoldás lesz felthetően, ezért ott azért jobban számít a zónás kialakítás talán...

#42152 Olympia76:

Köszönöm szépen a választ! :R

Hmm, valóban az nem a legolcsóbb. De ilyen esetben a redőny állítgatása másik appban (a Velux saját megoldásában) történik, mint mondjuk a fűtésé?

[ Szerkesztve ]

(#42154) Steady74 válasza MaCS_70 (#42151) üzenetére


Steady74
addikt

Ha eléri, akkor mehet, persze. Nálunk a HA szerver és a telek vége közötti távolság 25m, esélytelen BT-vel ellátni odáig.

(#42155) 4D4M válasza csubuka (#42153) üzenetére


4D4M
aktív tag

Ha már redőny és automatizálás szerintem az a minimum cél, hogy ne kelljen sehonnan állítgatni, hanem tegye a dolgát a szokásos szabályok alapján. Emelt szint pedig a redőnyök maseratija: a zsaluzia (: Azt automatizálni már nagyobb művészet, de sokkal többet hoz a konyhára, hűtés fűtés egyebek terén. Tehát nyilván legyen valami kapcsoló, de az az igazi, ha csak portalanítani kell.

A szobánkénti hőmérséklet és páramérés anélkül is jó szolgálatot tesz, ha nincs mögé téve beavatkozás, mert lehet belőlük átlagot számolni a központi szabályozásnak.

Nem nagyon koncentráltam erre a központi légcsatornás hűtés dologra, de ha már így kiemelted, akkor megkérdezném, hogy miről van szó, mert...
a) ha légcsatornázható fan-coilról, akkor abból én még nem láttam központit, maximum két-három szobát párhuzamosan ellátó egységeket és pillangó szelepeket akkor sem szokás beépíteni, mert elég felesleges költség
b) ha központi hővisszanyerős légtechnika utóhűtő kaloriferrel általában 100% friss levegős változatban alkalmatlan hűtésre, mivel a csekély szállított levegőmennyiséggel nem lehet annyi hűtési energiát közölni, amivel megérné az egész szenvedést a cseppvíz, tisztítás karbantartás beruházási költség. 300-500W-okról beszélünk a teljes házra, miközben a legkisebb klíma 2,5 kW-os (és így a topikban a relevanciája is kérdéses)
c) ha passzívházakhoz alkalmas hőszivattyúval egybeépített légkezelő, ami fűt-hűt és friss levegőt ad, akkor miért nem azzal történik a fűtés is? Ezt a fűtés miatt jött létre és csak mellékesen hűtögetni is tudhat.

Mindenesetre akármiről is van szó, a levegővel való hűtés mindig kevésbé komfortos mint egy felülethűtés.

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#42156) amargo válasza MaCS_70 (#42147) üzenetére


amargo
addikt

A lényeg, hogy a kis hőmérőkre ezzel felrakod az fw-t: [link]
itt finomhangolod átállítod én MIHoMe-on használom: [link]

Vagy esp32 proxy-ban vagy egy kis támogatott usb dongle pedig összeszedi az adatokat.

szerk:
Megelőztek :)

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#42157) Olympia76 válasza 4D4M (#42155) üzenetére


Olympia76
tag

A zsaluzia marhára nem a redőnyök maseratija. Mindkettőnek van legalább annyi előnye, mint hátránya a másikkal szemben. Sőt, a redőnynek az én szubjektív véleményem szerint több előnye, mint hátránya van a zsaluziával szemben

Persze, ez teljesen szubjektív, de nem mondjunk már olyat, hogy a zsaluzia jobb a redőnynél, mert nem. Kinek ez, kinek az fontos.

(#42158) Olympia76 válasza csubuka (#42153) üzenetére


Olympia76
tag

Nem, dehogy más app-ban :)
Home Assistant-ot használok, mint a legtöbbünk itt. Ebből megy a redőnyvezérlés és a fűtés is (mint ahogy minden más is: lámpák, légkondik, riasztó, porszívó, security kamerák, Velux ablakok). ...és a Home Assistant lényege ugye azt, hogy mindezt egy platform alá hozva olyan automatizációkat lehet létrehozni gyártófüggetlenül, local kommunikációval amiben minden mindennel tud kommunikálni.

(#42159) 4D4M válasza Olympia76 (#42157) üzenetére


4D4M
aktív tag

Túloztam, igen.
(az én preferenciáim szerint nem sokat)

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#42160) stigma


stigma
addikt

Sziasztok.

Segítséget kérnék tőletek, mert elég kevés időm van sajnos az alábbi problmával foglalni, mert gyerkőceink megszülettek és egyenlőre nem tudtam 25 fok fölő fűteni az egyik szobát.
Adott egy társasház, sok lakással, kazán az alagsorban van, így minden lakásban csak egy termosztát van + radiátorok melyek fűtenek.
Tehát kazánom nincs a lakásban, mindössze 1 termosztát a falon, ami 220V-at kap, és a raidátorok ez alapján fűtnek.
Tado okosfűtésem van, Termosztát + Bridge + 3 szobában fej egységek (Nappali, háló, gyerekszoba).
Kérdéseim:
1. kérdés: Hogy lehet azt megoldani, hogy az 25 fok fölé fűtsek ?(Ennyi ugye a korlát az alkalmazásban)
Újszülöttek miatt kellene ilyesmit csinálnom, de sehogy sem tudom használni az Offset-et, vagyis Temperature Offset-et hogy használjam?
2. kérdés: Hogy lehet azt megoldani, hogy 1 szobában van a termosztát + 1 fejegység akkor a fejegységgel tudjak csak abban a szobában fűteni?

Leírom, és ha szükséges és feltöltöm a képeket melyen ti is kiigazodtok, mert nekem eddig csak úgy sikerült megoldani, hogy:
- Nappaliban van a termosztát + 1 fej amit tudok alkalmazásból állítani. Egyenlőre a fejegységnek külön szobát kellett létrehoznom(nevezzük Nappali _radiatornak), mert nem tudtam rendesen fűteni a nappaliban lévő fejegységgel. HA 1 szobába teszem a termosztát és fejegységet és megadom, hogy a termosztát vagy a fejegység alapján akarok főteni, másik szobában nem mennek a fűtések.
- Nappali a legmelegebb helyiségem, ami 22-23 fok. Termosztátban így a maxot beállítottam (25 fok), hogy ha ezalatt van a hőmérséklet, akkor minden más szobában lévő termosztáttal külön-külön tudjam fűteni a szobákat.
- Mivel alkalmazásban nem tudtam 25 fok fölé állítani, ezért egy plusz fütőeszközt(olajradiátor) beiktattam, de mivel már 26 fokra fűt fel, a termosztát és egyik raidtáro sem fűt. Erre van valami ötlet?
Összefoglalva, amit akarok:
- Nappaliban lévő termosztát + fejegységem van, ahol 22-25 fok van. Ha a fejegységet sikerülne 25 fok fölé húzni, akkor a Nappali legyen fűtve, többbi helyiséghez ugye küön tudom állítani az alkalmazásban
- Ha 25 fok fölé menne a nappaliban a hőfok - mivel itt van a termosztát - , emiatt ne kapcsolja le az összes szobában a raidátort, mert elérte a max hőfokot.
Jelenleg most ez van sajnos, ha picit jobban befűtök, és a termosztátot max 25-re állítom, szobában 26 van akkor minden szobában lévő radiátor nem fűt.

Tudtok ebben segíteni?
Válaszokat előre is köszönöm. :R

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#42161) 4D4M válasza stigma (#42160) üzenetére


4D4M
aktív tag

Az offset a kalibrációt hívatott helyettesíteni, hogy amennyiben van egy magasabb rendű mérőeszközöd, akkor ahhoz offseteld a Tado-t. Tehát értelemszerűen negatív értéket kell neked megcélozni.

Úgy szokás amúgy a buta termosztátoknál, hogy abban a helyiségben ahol a termosztát van, ott nincs beavatkozás a szelepnél, ez most praktikusan a legmelegebb szoba lenne, mert ez valószínűleg 0-24-ben kérni fogja a hőt, de nem ismerem a Tado működését mélyebben.

ps.: nagyon remélem, hogy sz.rul mér az a a szabályozó, mert megfőzitek azt a szegény gyermeket. (: Arról nem is beszélve, hogy nagyon leesik a relatív páratartalom ilyen hőfokoknál – ha ez tényleg ennyi. (nekem is voltak már újszülöttjeim és nem fagytak meg (: )

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#42162) Olympia76 válasza 4D4M (#42161) üzenetére


Olympia76
tag

ps.: nagyon remélem, hogy sz.rul mér az a a szabályozó, mert megfőzitek azt a szegény gyermeket. (: Arról nem is beszélve, hogy nagyon leesik a relatív páratartalom ilyen hőfokoknál – ha ez tényleg ennyi. (nekem is voltak már újszülöttjeim és nem fagytak meg (: )

Pont ezt akartam mondani én is.
A leírásból nekem az tűnik ki, hogy valós 25C fölé akar menni. :Y :F

(#42163) csubuka válasza 4D4M (#42155) üzenetére


csubuka
addikt

Szia!
Köszönöm szépen a további választ!

Alapvetően a ház alsó szintje félig domboldalba vájt, ott a hűtést megpróbáljuk megspórolni. (Lehet, hogy a gyakorlatban ez nem lesz ideális)

A sima földszinten meg szeglemezes tető van, rendszerlemezes felülethűtést viszont nem akarunk.

A fűtésre meg fixáció a padlófűtés. Arra semmiképpen sem akart senki levegős megoldást.

Persze akár lehetett volna vasbeton födém, abba beleöntött csöves hűtés stb... De akkor ácsolt tető lett volna, bizonytalanabb minőséggel+középfőfal 2 emeleten át (a maga építészeti limitjeivel)+alapozás. Drágább megoldás lett volna talán valamivel, utólag persze lehet célszerűbb lett volna a kulturáltabb hűtés miatt. Persze a szerkezetépítő csapatból sem nézte volna ki az ember, hogy sérülés nélkül túlélik a csövek az öntést meg ha valaha valaki belefúr, akkor ott a baj...

Szóval ment az agyalás és a beépítetlen padlás (méretei alkalmatlanok) felé kicsit luxus lett volna vb födém... Nincs extra hanggátlási igény sem, viszont álmennyezet lehet úgyis kellett volna a világítási álmok miatt, az meg szétrontaná a mennyezethűtést felteszem amúgy is. Mindent nem lehet...

Ha jól értettem a gépész elképzeslését, akkor ez a pár szobás fancoil kombó jönne oda a földszintre. Nem hővisszanyerős szellőző. De akkor ott lehet tényleg nem kell a zónákat erőltetni.... Talán megfelelően elosztott befúvókkal vállalható kényelem lehet... A félig domboldalas "alsó szintre" meg semmi hűtés nem jönne (max előcsövezés parapet fancoilnak ha nagyon nem jönne be az elmélet a nyári élhetőségéről...), ott csak padlófűtés volna.

Olympia76:

Köszönöm szépen a választ Neked is!

Ez jó hír, akkor talán a Mobilus GTW-t is össze lehetne játszami a Home Assistanttal. Ámde ehhez kéne valami jól dokumentált API amiről a gyártó tudna beszámolni nem?

[ Szerkesztve ]

(#42164) MaCS_70 válasza amargo (#42156) üzenetére


MaCS_70
félisten

Steady, Amargo, köszönöm!

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#42165) 4D4M válasza csubuka (#42163) üzenetére


4D4M
aktív tag

Ha van gépész bevonva, akkor már eleve jobb helyzetből indul, mint az építkezések 90%-a (: De ő már azért megtette a tétjeit, hogy hova mennyi hűtés kellene, attól a fizika nem fog eltérni, maximum a user maga.

Megkérdezhetem, hogy mik a fenntartások a rendszerlemezes hűtéssel? Minden gyártó kijött már a mezei gipszkarton fölé CW profilok közé pattintható verziókkal is, meg vannak DIY olcsó verziók is. Mind szépen teszik a dolgukat egy bizonyos teljesítményig, páratartalomig. Idomítható az extra világításokhoz is, csak előre ki kell találni – amit amúgy is ki kellene.

A fan-coil mellett szól, hogy lehet vele szárítani és nagy a leadható teljesítmény. Egy fokkal komfortosabb mint a split klíma.

pps.: a magyarországi átlagos kivitelezői képességek figyelembevételével melegen ajánlom, hogy egy értő szemekkel rendelkező műszaki ellenőrt táboroztass le a párazáró fólia beépítésekor egészen a villanyszerelők levonulásáig és legyen nála egy hatalmas légycsapó arra az esetre, hogyha valakinél szikét pillantana meg.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#42166) stigma válasza 4D4M (#42161) üzenetére


stigma
addikt

#421614D4M : Hi, köszi az infót, ez az offset dolog mondhatom értem.
Csak Tado-m van a lakásban és 1-2 radiátornál ahol nem volt értelme "okosfejre" váltani ott a régi tekerős danfos fejegységek vannak, melyek tekerősek(1-5 értékkel ellátva)
"amennyiben van egy magasabb rendű mérőeszközöd, akkor ahhoz offseteld a Tado-t"
Magasabb rendű ezekszerint nálam a Tado termosztát,alacsonyabb rendű a Tado okosfej, de akkor majd kisérletezek vele.

#42162Olympia76: Hi megfőzni nem akarom a gyereket, hogy Afrikai meleg legyen itthon. :DDD

25 fok is elég a gyerekeknek is akik 1-2 hetesek(nekem rohadtsok mert 20-21-hez vagyok szokva), mert a szülőszobában volt 27-30 fok is, ami szerintem nem egészséges.
Nekem az a gondom bajom, ha mondjuk a termosztát szerintm 24.8 fok van a szobában, ami érzésre nem annyi, akkor nem fűt a radiátor. Ha a termosztát szerint 25.2 fok van, mivel a termosztátnál ez a plafon, akkor semelyik szobában nem megy a fűtés.

De köszi az infókat, kisérletezgetem a dolgokkal. :R

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#42167) sambenez válasza stigma (#42166) üzenetére


sambenez
addikt

"a szülőszobában volt 27-30 fok is, ami szerintem nem egészséges."
Kisgyereknek még nincs kialakult hőháztartása, neki egészséges. Az más, hogy te meg rosszul vagy tőle.

[ Szerkesztve ]

(#42168) stigma válasza sambenez (#42167) üzenetére


stigma
addikt

Hi, oké ezzel én is tisztában vagyok, ezért akarok pár fokot max fűteni, én bárhogy érezhetem magam, mert ők az elsők most. :K
Bajom mindössze annyi, hogy abban a szobában kell 25 fokot fűtenem ahol a Tado termosztát van.

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#42169) Olympia76 válasza csubuka (#42163) üzenetére


Olympia76
tag

Erősen javaslom, hogy ne így tervezz rendszert, hogy talán majd megy ezzel is meg azzal is.
A legjobb gyakorlat az az, hogy csak olyan eszközt tervezel minden célra ami másoknak és sokaknak már bevált, van körülötte közösség, fejlesztés és támogatás. Ha csak Neked van egyedül valamit akkor nehéz dolgod és rengeteg frusztrációd lesz.

Nem nehéz ügy, csak google: "home assistant <adott kütyü>", aztán megnézed mi a helyzet.
Persze a legjobb, ha olyan dolgokat választasz, amit natívan tud a Home Assistant, ezt pedig a Home Assistant dokumentációjában is tudod keresni.

...és ha konkrétan a Mobilus GTW-t nézzük, akkor ennyi van róla:
https://community.home-assistant.io/t/integration-with-mobilus-gtw/473378
Tehát a válasz szerintem egy erős "nem".

(#42170) simico válasza stigma (#42168) üzenetére


simico
aktív tag

A védőnő feleségem üzeni: már hazaengedett újszülöttnek nem kell 25+ fokos szoba. Ne legyen 21-22 foknál hidegebb, de nem kell 25 se. Egyébként meg legyen rendesen felöltöztetve a gyerek.

(#42171) BlackJack21 válasza stigma (#42168) üzenetére


BlackJack21
tag

A kérdésedre nem tudom a választ, de nekünk az első gyereknél ugyanezt mondták, kell a 25 °C. Egy hét után a doki és a védőnő is cáfolta ezt, mivel már ennyi volt, mondták, hogy hetente 0.5-1°C csökkentsük 22-23°C körülre. Utána az ikrekhez már 23°C házba jöttek haza. A fürdetés előtt a fürdőszoba és a nappali lett extrán befűtve ( kis hősugárzó és klíma).
Utána itt is a 22,5°C lett az általános, eddig ez bejött.
Erre az időszakra a régi manuális thermofejet visszatenni a kritikus helyre és ha szükséges eloffszetelni a termosztátot, nem járható út?

(#42172) tototos válasza simico (#42170) üzenetére


tototos
őstag

Németországban 18-19 fokot ír elő a védőnő újszülött esetében.

(#42173) csubuka válasza 4D4M (#42165) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm szépen a választ! :R

Mondjuk azért a gépész megállt a műszaki leírás elkészítésnél, teljes hőveszteség számításnál, hőszivattyú ajánlásnál, stb. Nem egy kiviteli terv szintű valamit kell elképzelni.

A rendszerlemezes megoldásról olvastam, hogy ha nem megfelelően szerelik, akkor kattoghat stb. És jelen pillanatban tényleg a legbolondbiztosabb megoldások kellenek, nem a legjobbak.

Pl. harmadszorra sikerült anyuék lakásában (garisan), hogy a csempe a falon maradjon, szóval a műszaki ellenőrös dolgot valóban észben tartjuk. Most ilyen színvonalon bármi abszolút legaljánál komplexebből csak a csőd jön ki :D

Igen ez a szárítás nagy előny. Azért ha valamit benéznek a felülethűtésen ott lehet kondenzáció nem? Persze biztos lehet jót is építeni, csak nem épp most...

#42169 Olympia76:

Köszönöm érte,.

Igen azt a fórum topikot láttam már tegnap én is, nem túl biztató... dobtam egy mailt a gyártónak, azért...

Valóban lehet akkor nem ez a legjobb irány és robosztusabb rendszer jöhet ki mondjuk a kapcsoló mögé rakott redőny okosítóval. Persze ott meg olyat olvastam, hogy megzavarhatják a már gyárilag beépített akadályérzékelős csőmotorok a működését, nem tudom ez mennyire lehet igaz.

[ Szerkesztve ]

(#42174) stigma válasza simico (#42170) üzenetére


stigma
addikt

#42170simico: Köszi az infót, szerintem a topci témájánál maradjunk.
Amúgy nem non-stop 25-27 fokot akarok a szobában :DDD , ezt lehet nem írtam le fixen, mert ugye ilyenkor a gyerkőcök is be vannak öltöztetve, és akkor olyan lenne mintha Afcirába lennének. Ehhez nem akarom szoktatni, csak kezdetben kell, mikor hazahoztuk őket a kórházból, utána szoktatjuk a kevesebb hőfokhoz.

#42171BlackJack21 :
Gondoltam én is rá, de mivel ahol ,,ideiglenesen" befűtök fürdetésre vagy mikor hidegebbnek érzem a szobát a Nappaliban van a termosztát. Ha >25 fokot érzékel a Tado termosztát, akkor az általa vezérelt összes radiátort nem fűti.
Tehát kb ez olyan lenne, mintha lenne kazánom, felfűt ameddig kell és kikapcsol.

Köszi mindenkinek a segítséget, a többit szerintem megoldom. :R

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#42175) 4D4M válasza csubuka (#42173) üzenetére


4D4M
aktív tag

Felülethűtésről vagyon szó, tehát a levegő hőmérséklet - 6°C max. Nem gondolom, hogy ez óriási hőtágulásukat indukálna, de kizárni nem lehet persze. Harmatpont érzékelő beépítése elengedhetetlen: kondenzáció az nincs, de hűtés se, amíg el nem tűnik a víz a levegőből.

A műszaki ellenőr és alapos szerződés tud a garancia lenni arra, hogy ne magyarosan épüljön egy ház ma. Nem sok mindent lehet kijelenteni az építőiparról, de arra nyugodtan fogadhatsz, hogy egy jó műszaki ellenőr a munkadíja többszörösét megspórolja neked.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#42176) Speederer


Speederer
senior tag

Némi statisztika a Home Assistant-ról: [link]
Bár gondolom nem mindenkinek újdonság, de ha már belefutottam, hátha valaki mégis hasznosnak tartja majd.

Pl. jelenleg 2080 installációt ír kis országunkra...

A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!

(#42177) fo_di válasza Speederer (#42176) üzenetére


fo_di
őstag

számolhatsz 2081-gyel is, mert én nem engedélyeztem az analitikát :D

(#42178) LouiS22 válasza fo_di (#42177) üzenetére


LouiS22
veterán

:C

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#42179) Lipton


Lipton
őstag

Sziasztok!

Szeretnek nehany dolgot telefonrol is iranyitani:
- meglevo hormann garazsajto
- most kiepites alatti automata kapu
- nehany kulso lampa (jo lenne ha lehetne napi vilagitas program is)
Melle videokaputelefon kellene ami mobilrol is megy es onnan is nyithato a kapu.

Merre induljak el?

koszi

(#42180) LouiS22 válasza Lipton (#42179) üzenetére


LouiS22
veterán

Jobb felső sarok nagyító ikon és a vágyaid keresőszavazva.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#42181) Degeczi válasza Speederer (#42176) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Igen, már régebben is néztem, h Pápua Új-Guineában (de Afrikában is akadnak 1-3 telepítéses államok) szegény usernek nincs kivel helyben megbeszélnie a HA-s dolgokat, és ez azóta sem változott...

(#42182) kardkovacsi válasza Lipton (#42179) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Bár más miatt jöttem ide, de nekem egy Hikvision kaputelefonom van és baromi jó nagyon szeretjük.Jelenleg egy viszonylag buta beltéri egységgel (kaputelefon + kamera amit tud).
Van hozzá olyan beltéri egység amiben egy komplett Android van amiről lehet vezérelni a kaputelefont, a Hik saját riasztó rendszerét és a kamerákat is. Lehet rá Android appokkat is telepíteni (pl. Ewelink).

Viszont...amiért benéztem, ezen a cuccon (DS-KH9510-WTE1) elvileg Android 10-es oprendszer van. Nem tudjátok, hogy van valami speckó embedded Android rendszer vagy ezek a sima gyárival működnek. A legnagyobb félelmem, hogy ez 3-4 év után még a Play Store se fog menni róla. Mennyire valós kockázat ez, hogy egyszer csak vége az adott Android verzió támogatásának és akkor annyi az egésznek.

(#42183) CharlieR válasza fo_di (#42177) üzenetére


CharlieR
csendes tag

Én sem, pedig sok sok éve használom.

(#42184) MaCS_70 válasza Steady74 (#42154) üzenetére


MaCS_70
félisten

Nálam az egy szem Xiaomi Gateway jelenleg Zigbeen és BT-on is jól látja a házon belüli és kívüli hőmérőket, tehát van okom remélni, hogy egy eszköz elég ide -- de az sem egy tragédia, (sőt, üdvös megoldásnak tartom), ha több rádiótorony működik a házban.

A Gatewayről lélekben már lemondtam -- tényleg nem akarok a Xiaomi jobbágya lenni.

De az eszközök felesleges szaporítása is fájna -- ellenben ugye végre működik egy RPI3, amelyik a Zigbee-t és az MQTT-t szolgálja -- tömény semmittevésben, 5% körüli CPU és 20% körüli RAM-terheléssel. Szerintem tehát ésszerű megoldás lenne rábízni a BT-t is.

Ojb cikkeiből látom, hogy az RPIeasy-je kiszolgálja a kerek Mijia hőmérséklet-páratartalomszenzort.

A kérdésem tehát az, hogy az CFW-re átflashelt szögletesekre is jó-e.

Valamint ugye az Aqara kerek és szögletes, kijelző nélküli zigbees szenzoraihoz jó a Sonoff P-s stick?

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#42185) LouiS22 válasza MaCS_70 (#42184) üzenetére


LouiS22
veterán

Nem a hardvertől függ, hogy "jó-e" egy zigbee eszköz vagy sem, hanem a szoftveres 'rétegtől". Amit a z2m hivatalos oldalán látsz listázva, az működik. És ha valami nincs listázva, az sem jelenti azt, hogy nem :)

A bluetooth hatósugara alacsony, és azzal is számolj, hogy pont ugyanúgy a 2.4 ghz-es tartományban dolgozik, mint a wifi és a zigbee.

[ Szerkesztve ]

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#42186) Vodike


Vodike
tag

Aki bele van hülyülve a plant szenzorokba, mint én. Elég jó:
[link]

exTiga

(#42187) MaCS_70 válasza LouiS22 (#42185) üzenetére


MaCS_70
félisten

Igen, a https://www.zigbee2mqtt.io/supported-devices/ listáján szerepelnek is a szenzoraim, ezért is kérdeztem úgy, hogy "ugye".

De az igazi kérdésem az RPIesay-re vonatkozott, amelynél nem találtam ilyen listát, csak Ojb cikkét a kerek BT-s hőmérőről -- nekem viszont szögletesek vannak. Ezért lenne jó konkrét tapasztalatról hallani.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#42188) Steady74 válasza Vodike (#42186) üzenetére


Steady74
addikt

Ez érdekes! Kertbe, fű öntözéséhez segítség, a zigbee meg előnyös a nagyobb hatótávval, remélem, ha tűzi a 40 fokos nap, akkor nem megy tönkre hamar, azért sok lenne érte. Xiaomi-t használtad amúgy? Ha igen, mik azzal a tapasztalatok?

(#42189) Speederer válasza Vodike (#42186) üzenetére


Speederer
senior tag

Nemrég te mutattad azt hiszem az RS485-ös talaj szenzorokat Ali-n. Ott hogy oldod/oldottad meg a csatlakoztatást?
A most linkelt Zigbee-s eszköznél kicsit egyértelműbb a dolog, elvégre nem kell egyéb eszközzel játszani ha elér odáig a Zigbee jele.
De a másiknál?

A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!

(#42190) Degeczi válasza Speederer (#42189) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Rengeteg Modbus interface létezik, wifis, ethernetes egyaránt (pl. az "Elfin" típusok népszerűek, nem drágák és megbízhatóak), de filléres USB-s is. Profibb mérőeszközök gyakran használják ezt, pl. DIN sínre építhető fogyasztásmérők vagy eső-, szélérzékelők is. Igénytelen a kábelezésre, sima csavart érpár megteszi, és az nagyon hosszú is lehet, és sok eszköz fölfűzhető rá (mivel busz). A HA támogatása is jó.

[ Szerkesztve ]

(#42191) LouiS22 válasza MaCS_70 (#42187) üzenetére


LouiS22
veterán

Szerintem a repójában legalábbis találsz támpontot, de egyêbként az RPIEasy hazai fejlesztés, a bitekmindenhol blogos srác "követi el". Sőt, mintha nagyon ritkán itt is előfordulna.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#42192) Speederer válasza Degeczi (#42190) üzenetére


Speederer
senior tag

Köszi, ezekkel valamennyire képben vagyok. A számomra kérdéses rész inkább az, hogy amikor az épülettől kicsit távolabb akarok ilyeneket használni, azt hogy célszerű megoldani.
Tehát van pl egy veteményes kert mondjuk kb 30m-re az épülettől (bár ott már a Zigbee is necces lenne gondolom, de most nem is ez a kérdés), akkor az onnan jövő Modbus jelet vagy el kell vinni kábelen, vagy mondjuk wifi-n, de az utóbbi meg sokat fogyaszt, ahhoz hogy elemről menjen. Pl. ennél azt írja, hogy "Input voltage: 5-18VDC", tehát mondanám, hogy hiába a wifi, valami vezeték akkor sem árt. És mindezt egy olyan helyen kivitelezni, ahol gyengébb esetben is folyhat ásós munka, ami nem annyira barátja egy földbe fektetett kábelnek.
Persze értem, le lehet fektetni mélyebbre például, de attól még érdekelne, hogy milyen megoldások vannak erre.
Vagy csak én nem látom a fától az erdőt? :U

A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!

(#42193) Degeczi válasza Speederer (#42192) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Mindenképpen csak az RS485 kábelt célszerű kivinni, a wifi/ethernet/usb illesztő pedig a házban maradhat.

(#42194) djzolee91


djzolee91
tag

Sziasztok!

Szeretnék egy kis okosszobát kialakítani, ehhez szeretnék tanácsot kérni az alábbi eszközökhöz, hogy ki melyiket ajánlja, mi vált be:

- beltéri biztonsági kamera (sd kártyás)
- rgb-s led szalag
- okosizzó (változtatható fényerejű, E14 és E27 foglalatú)

Olyan eszközöket keresek elsősorban, amik kompatibilisek a Google Home és a Samsung Smart Things alkalmazásokkal, valamint wifin és nem Bluetooth-on keresztül vezérelhetőek.
Előre is köszönöm a segítséget! :)

(#42195) Vodike válasza Steady74 (#42188) üzenetére


Vodike
tag

A xiaomi nem vízálló, nekem több beázott illetve bluetooth-os ami nem lenne baj, de van olyan kertem aminél az abszolút nem pálya. Na ott jött az rs485, mert gyakorlatilag nincs korlát és felfűzhető ahogyan Degeczi is írja. Fordítónak pedig egy rs485 - TCP amibőlk van ethernet, wifi és a HA kurvajól kezeli a modbust. Stabil, mint a fene :-) Nem véletlen használják industrialban a modbust, azért a zigbee és társai játék a modbushoz képest.

exTiga

(#42196) Steady74 válasza Vodike (#42195) üzenetére


Steady74
addikt

Xiaomi beltérre menne, néhány virág itthon minden jel szerint nem érzi jól magát, és kíváncsi vagyok mit lehetne kihozni vele, állítólag jelzi ha megadod milyen virág mellé szúrtad le, hogy mikor kell öntözni, kell-e táp, napfény, stb. Ez a zigbee-s cucc nekem a sonoff-os talajnedvesség mérőt váltaná ki, múltkor kimaradt vagy 2 napig a net, érdekes módon ha alatt csak a shelly-k mentek, az összes wifis sonoff relé nem, pedig a lan control be van lőve mindenhol. Shelly addon eszközre tennék talajnedvesség mérőt, de ez amit linkeltél ez érdekel. Gyep/fű öntözéséhez lenne jó.
Ezt a felfűzést egyelőre nem nagyon értem, zigbee-n nem kommunikál az eszköz HA-val? Mivel súrolom még a kezdő szintet is, ez a modbus itt hogy jön képbe? Köszi

(#42197) MaCS_70 válasza LouiS22 (#42191) üzenetére


MaCS_70
félisten

Igen, ezért is hivatkoztam Ojb-ra -- vagy nem ő az mint enesbcs?

A listában csak annyit látok, hogy Xiaomi BLE Mijia temperature and humidity sensor, a régebbi cikkben pedig a kerek kivitel látható.

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#42198) Vodike válasza Steady74 (#42196) üzenetére


Vodike
tag

A modbus is egy adatátviteli csatorna, mint a zigbee, wifi, bluetooth...nagyon leegyszerűsítve. A modbusnak az az előnye, hogy szinte bármilyen kábelen, nagy távolságban, eszközöket felfűzve lehet az adatot közlekedtetni.

Részletesebben nem írom le, mert van bőven szakmaibb anyag a neten.

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#42199) Steady74 válasza Vodike (#42198) üzenetére


Steady74
addikt

Akkor már csak azt nem értem, ha zigbee-s az eszköz, akkor minek a modbus :F

(#42200) Degeczi válasza Steady74 (#42196) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Az a felfűzés, h kihúzod a kábelt (vagy egy csavart érpár ha csak adat megy rajta, vagy kettő, ha tápot is küldesz rajta a modbus eszközöknek) végig a ház mentén, az udvaron és bárhol ráköthetsz eszközt. Nem kell tehát külön vezetéket kihúzni minden érzékelőhöz, azok erre a közös bus-ra csatlakoznak rá.
Persze mivel osztoznak rajta, egyszerre csak egy beszélhet, ráadásul mindig a központi vezérlő kérdezi le ezeket, így pl. nyitás gyors érzékelésére nem ideális, de adatgyűjtésre vagy vezérlésre tökéletes.

A Zigbee-nek nincs közvetlen köze hozzá hiszen az vezeték nélküli kapcsolat. Csak azért került szóba, mert annak viszont a hatósugara elég kicsi és időnként elemcserére szorul, ezért lehet jobb megoldás bizonyos célokra a vezetékes kommunikáció

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.