Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
sparks
senior tag
válasz Steady74 #30696 üzenetére
Igen, változhat, de újraindítás nélkül azért nem nagyon csinál olyat. Minden esetre átraktam, mert előtte is úgy ment, csak most gondoltam az egyszerűbb, rövidebb módot használom, de most akkor visszaálltam az ID-re. Remélem ez volt a baja és menni fog atom stabilan, mert raknám át az összes szenzort, ami még Xiaomi egységen lóg.
-
canniball
nagyúr
válasz Steady74 #30955 üzenetére
Erről írhatnál pár mondatot, én is még a HA-szal történő ismerkedés elején vagyok, érdekelne bővebben miként oldható meg/mennyire volt bonyolult a dolog! Nekem a kerek Xiaomi hőmérőim vannak, az eastsider kolléga által linkelt megoldásssl nem volt nagy történet bevarázsolni őket HA alá, de a hatótáv az a 0-val egyenlő, szóval vagy más protokoll vagy más hőmérő kell...
[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
Fall-N
veterán
válasz Steady74 #32257 üzenetére
Nekem itthon minden Sonoff, egyenlőre WiFi alapon. Tervbe van véve egy ZigBee hub meg majd ahhoz pár cucc (főleg az okos gomb lenne jópofa). Meg vagyok velük elégedve (2 db Basic R3, Mini R2). Jött hozzá egy TH10 relé + Si7021 hő- és páramérő. Ezzel majd leírom a tapasztalataimat. Konnektor elé lesz bekötve és párásító megy majd róla. Meg méri legalább a hőt és párát a szobába.
A másik, ami ma jött meg az egy SmartWise T4 EU 1C nulla nélküli kapcsoló (kötődobozba való). Ez megy a mennyezeti csillárhoz. Sajnos a nulla vezető behúzása nem lett volna egyszerű*. Elvileg tud RF 433-at is, de az nem izgat.
*Volt rá több ötletem:
1.) Sonoff Basic RF relé + fali konzol + távirányító (csillár elé bekötve) -> nem esztétikus a plafonon a relé, mert azt elrejteni nem nagyon lehet
2.) ZigBee hub + ZigBee gomb + Mini R2 vagy Mini ZR2 (itt a kapcsoló helyén össze lett volna kötve az L in és L out of helyét vette volna át a Zigbee gomb. -> jó de drágább, Mini is elfért volna a plafonpohárban a csillárnál[ Szerkesztve ]
-
Fall-N
veterán
válasz Steady74 #32270 üzenetére
Sajnos mindig a relék mérete, ami gondot tud okozni. A Mini legalább kicsi (meg a Shelly 1-es is, de Shellyt nem vettem még), de a Basic már nagyobb a TH10/16 meg hatalmas. Ha nem a lambérián lenne falon kívül elvezetve lehetne sokat vésni. Én társasházban lakom, így sajnos a padlás nem játszik, pedig tényleg az az egyik legjobb megoldás. Másik gond, hogy ez egy régi 1910-ben épült banképület, de utoljára a '80-as években volt elektromos felújítás. A kábelek legalább nem alumíniumból vannak, de sok helyen jelöletlen MMfal kábelek vannak behúzva (legalább tömör réz). Sok helyen csak bevakolták, így ezeken a helyeken új vezetékezést csináltam. Nullát húztam be ezekre a helyekre, így azokat könnyen lehet okosítani egyszer. Sajnos a fő szobában a régi vezetékezés van, így ott sok helyen nincs elágazó kötődoboz, pedig könnyebb lenne a dolgom. Bár itt egyedül a csillár van még régi, teljesen új vezetékezés lett a padlószegély csatornában vezetve (+szerelvények). Itt van egy részen lambéria a falon, ahol tudok könnyen szerelni.
A HA meg tényleg jó, csak én nem akarok belebonyolódni. Egyelőre jó az eWeLink.
[ Szerkesztve ]
-
Fall-N
veterán
válasz Steady74 #32319 üzenetére
Vagy esetleg a Sonoff ZigBees érzékelője. Az az igazság, ahogy egyre jobban nézegetem az okosotthon videókat, úgy derül ki, hogy a Xiaomi cuccai nem a legjobbak, főleg a nem teljesen szabványos ZigBee követésük miatt. Sonoffokat legalább lehet cserélni firmware szempontjából, de gyárilag is megfelelnek a szabványnak, így nagyobb eséllyel kompatibilisek bármivel. Persze Home Assistant alá be lehet őket varázsolni az más tészta.
-
LouiS22
veterán
válasz Steady74 #32342 üzenetére
Nem megsértődni kell, hanem átnézni az adatbázisban, hogy mi mit tud és utána típusszámra rákeresve megnézni, hogy esetleg lehet-e itthon kapni. Nyilván sokkal egyszerűbb berakni egy fórumba a vágyaimat és várni, hogy majd valami hülye linkeket küldözget... Példának okáért nagyjából 2 perc google kideríteni, hogy a Livolo konnektor tudja-e azt, amit szeretnél vagy sem.
De sok sikert kívánok.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
-
zsamiatt
őstag
válasz Steady74 #32638 üzenetére
Hogy mi fagy ki téli nyári átállással?
hülyeségeket beszélsz konkrétan. Minden rendszernek van bugja. HA, domo, openhab mindenhol van bug. A közösségi fejlesztések és a gyártói cuccok is tele vannak bugokkal.[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
Fall-N
veterán
Azért nem hinném, hogy ennyire komolytalan lenne a dolog. Rengeteg okosotthonnal foglalkozó cég saját fejlesztéseivel ellátott rendszert telepít HA alapon. Pont az üzembiztonság a legfontosabb ilyen esetben. Senki sem akarna állandóan a helyszínen szerelgetni.
Magam részéről én is az out of box dolgokat szeretem, de azért ilyen szerver leállások mellett a HA vígan működik tovább. Távolról viszont ilyenkor nem lehet vezérelni, ez sz egy hátránya van. Mérlegelni kell kinek mi kell. Nincs olyan megoldás, ami mindenkinek jó lenne.
Shelly honlapján nézegettem, azok elvileg elmennek offline is LAN módban, nem kötelező a szervert használni. De a Shellynek sincs mindenre megoldása.
[ Szerkesztve ]
-
-
zsamiatt
őstag
válasz Steady74 #32641 üzenetére
nálam nem fagyott le semmi. Nem biztos, hogy általánosítani kellene abból, hogy valakinél előjött bug. De légyszi mutass olyan rendszert ahol semmilyen bug nem fordul elő. Mert én 20 év alatt nem láttam még ilyet.
-
Thunderace
csendes tag
Akkor ezek szerint ez az egész okos otthonos dolog még egy elég kiforratlan dolog. F@sza.
Mondom hogy mihez kellene a távoli vezérlés. Palántanevelőben lenne kiegészítő fűtés (fűtőkábellel), és a növények milliós értéket képviselnének. Az eredeti fűtést (carborobot+ egy vegyes tüzelésű) váltaná ki nem túl hideg éjszakákon (0-5°C-os kinti hőnél még elég lenne ez a fűtőkábeles cucc). Nem mondanám tragédiának, ha az éjszaka közepén leállna az "okos" fűtés, mert bármikor beindítható a meglévő szenes fűtés, de csak ne gyomorideggel kelljen már lefeküdni, hogy bármikor leállhat ez az okos dolog. Szóval stabil dolog kellene.
Vagy rakjak be sima buta relés termosztátokat, és ezekkel az okos dolgokkal csak monitorozzak? -
Degeczi
nagyúr
válasz Steady74 #32641 üzenetére
Mielőtt általánosító kijelentést teszel, ráadásul elég durván, legalább olvass utána (ha már láthatóan nem ismered), mi is történt...
Természetesen nem az évente 2x ismétlődő dolog nem volt lekezelve, csak tavaly összel állt elő először egy olyan (persze gyorsan javított) bug, ami bizonyos időzített automatizálások megléte esetén tudott nagyobb terhelést okozni (az adott automatizálás gyakori elindításával), amit bizonyos rendszerek nem viseltek jól.
Jellemzően kifagyásról sem volt szó csak a naplózás állt meg, maguk a rendszerek működtek tovább (nálam is, pedig van több ilyen időzített automatizálásom)
És nem utolsósorban nem magában a rendszerben, nem a HA-ban volt a hiba. Baromi inkorrekt amit csinálsz.Sokan vagyunk itt, akik már hosszú évek óta használjuk a HA-t minden említésre méltó probléma nélkül. Nálam lassan már 4 éve fut úgy, h ha valaha is nem futott le egy automatizáció vagy nem azt csinálta amit szerettem volna, minden esetben vagy én voltam a hülye, vagy vmi más (jellemzően hardveres) oka volt, de egyszer sem maga a HA hibája...
(a FB-os csoportot meg pláne hagyjuk, mert nagyon fölhígult)[ Szerkesztve ]
-
zsamiatt
őstag
válasz Steady74 #32651 üzenetére
várj szerintem te most sok mindent keversz
Ez egy otthoni rendszer, nem üzleti felhasználásra van. Hozzáteszem üzleti felhasználásnál se az MS, se kuka robot, se az apple nem vállal felelősséget a károdért. Sőt más szoftver gyártók is max hátbaveregetnek, hogy így jártál. Kb azt mondják köss biztosítást. Ha pedig ennyire kritikus részt kell ellátni akor azt meg nem biztos, hogy össze kell kötni mással, hanem a rendszert is máshogy kell felépíteni. Vagy redundáns rendszert építeni.
De berakhatsz egy sima microkontrollert is erre a célra. És ha kifagy? Az is ki tud fagyni.[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz Steady74 #32651 üzenetére
MS windowst hasznalunk vallalati rendszerkent. par napja a VPN egyszeruen megallt. Minden kliensunk leszakadt... Eddig nem hivott meg az MS a karterites miatt.... De meg varjuk
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz Steady74 #32655 üzenetére
A bejegyzesem arra vonatkozott, hogy egyaltalan nem ritka a bug egy szoftverben, nem kell ennek olyan kozosseginek lenni hozza, mint a HA. Itt az MS peldaja, vagy mast ne mondjak, itt a legutobbi Log4j tema, ami irto mennyisegu (kereskedelmi) szoftvert erintett es az IT egyik legsulyosabb bugja volt...
Azert amikor megall ket telephely kozott a VPN kapcsolat, az mar a "telibeversz egy autót hátulról." kategoria...
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz Steady74 #32657 üzenetére
Fontebb linkeltem neked olyan megoldast (pl a Loxone) ami mar kiforrott, kereskedelmi termek.
" továbbra is fenntartom, hogy ez a okosotthon dolog még gyerekcipőben jár "
Maga az okosotthon lenyegeben az Ipari epuletgepeszet/epulet automatizacio lakossagi szintre "lehozott" verzioja, ami pedig tobb evtizedes multra tekint vissza. (pl a johnson controls Metasys nevu szoftvere mar tobb mint 10 eve szolgalja ki a telephelyeinket)
Nyilvan DiY megoldasoktol nem kell olyan stabilitast varni, mint a kereskedelmi szoftverektol (bar ezert itt sokszor a "telepito" is felelos, aki ilyen esetekben nagyreszt maga a vegfelhasznalo)
Ha pedig valamit szoftver vezerel, abban mindig lesz bug... Teljesen mindegy, miota letezik az adott program/felhasznalasi terulet. Ez elkerulhetetlen, nem lehet hibamentes programot irni.
[ Szerkesztve ]
-
tradeelek11
aktív tag
válasz Steady74 #32655 üzenetére
Úgy is ígértem már hogy leírom a fűtés automatizálást nálam.
On-Off kazán egy Shelly1-es relé kapcsolgatja a kazánt termosztát helyett bekötve,
ble hőmérők minden helyiségen, a radiátorokon zigbees TRV-ék.
DE nem minden radiátoron van TRV, 2 előszobai "kicsin" nincs
sőt csumára ki van nyitva, pont az miatt ha valami történne
meg tudjon fordulni a víz. A relével párhuzamosan van egy
"buta" [link] "éjszakaira" kapcsolva 18 fokra állítva (a nappali része 20 fokra de ez most lényegtelen) így ha nem működne a relé akkor is bekapcsolna a kazán.
A "felső hőfok" biztonsági kikapcsolásán sokat agyaltam és a megoldást
megint ojb Mester adta, a megoldás számomra egy Computherm Q3RF
Ennek az "alap" része és ez itt fontos, sorba van kötve a relével,
míg a "sétálós" termosztát része az egyik "biztonsági" radiátor közelében van,
beállítva 24 fokra.
(ezt vezetékes termosztáttal is meglehet volna csinálni csak ez nekem "messze" volt)Mi történik ha nem vagyunk otthon
1., Hűl le a ház és nem kapcsol be relé, akkor bekapcsol 18 fokon a "buta" termosztát.
2., felfűtött ,de nem kapcsol ki a relé akkor 24 foknál szétkapcsol Q3RF.Ha otthon van valaki és mondjuk az említett probléma történik.
Relét lekapcsolom "Buta" termosztáton átkapcsolok nappalira(mint írtam beállítva 20 fokra)
Körbe járom a TRV-éket 2 gombnyomás manuális üzemmód.A lényeg ha elszáll az automatizálás akkor sem hűl ki teljesen a ház , illetve nem is fizetem
ki a gatyám a számlára.
Ha meg meghalna a rendszer, 5 perc alatt sem, vissza lehet butítani egy sima termosztátos
rendszerré.Ezek vannak nálam tehát automatizálva is van, de benne vannak a "biztonsági szelepek" is .
Soha nem mondom hogy mindenkinek így kellene csinálnia , de én így gondolkodom,
nem mondom hogy nem zavar a probléma , de így nincsenek is végzetes következményei.Tisztelettel
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
válasz Steady74 #32657 üzenetére
Mondanál példákat az alapvető hibákra? Hoztál egy olyan bugot, ami hatalmas problémát nem, maximum bosszúságot okozott és emlékeim szerint nagyjából napon belül javították is.
Különösen bájos a gyerekcipőben járás, kb a 70es évek közepe óta meglévő és azóta fejlődő technológiákról, hardveres és szoftveres megoldásokat titulálsz mindennemű alaposabb háttérismeret nélkül "gyerekcipőnek". .
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
G.F.
aktív tag
-
peternac
tag
válasz Steady74 #39070 üzenetére
sztem itt: https://shop.shelly.cloud/
sajnos 3EM-re nincs akció -
Speederer
senior tag
válasz Steady74 #39378 üzenetére
Nem teljesen tiszta a 2 dolognak a kapcsolata.
Vagy esetleg a 3EM oldalán lévő érintkezőkre (RX, TX, GND, RST, 3.3V, GPIO) gondolsz? Azokról így hirtelen pont nem sok mindent találtam, hogy mire jók. De akkor esetleg arra, hogy nem is muszáj wifin kommunikálnia? Bár mindenhol ezt a wifis megközelítést láttam.A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
zsamiatt
őstag
válasz Steady74 #39383 üzenetére
Mi köze a WIFI-nek az MQTT-hez? Szerintem keversz dolgokat. A wifi azért kell, hogy hálózaton legyen egyáltalán a termék. Az MQTT pedig adatcseréhez más hálózaton lévő eszközzel. Az MQTT működéséhez is elengedhetetlen a stabil WIFI vagy LAN kapcsolat. Ha szakadozik a háló az MQTT se fog normálisan adatokat cserélni.
[ Szerkesztve ]
-
szuszinho
őstag
válasz Steady74 #39511 üzenetére
Kezd körvonalazódni a dolog
Alternatív kapcsolás nincs, viszont vannak dupla kapcsolók. Ezekhez Sonoff TX T0 (nem kell rádiós) megy akkor (valószínű Tasmota lesz rajtuk, külön vlan-on).
Aljzatokba meg akkor relék kerülnek.
HA-ba még mindig macera Alexát integrálni?[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz Steady74 #39618 üzenetére
Ahogy a kolléga is írta, Hestore 5 V vezérelhető ledszalag, digitális ledszalag, mikor minek nevezik.
Ha türelmes vagy, akkor kínai webshopokból jóval olcsóbb, egyik barátom mostvettkapta meg... későn jutott eszembe, h nekem is jó lenne bármire is.[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy #Eladó GoSund okoskonnektor, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz Steady74 #39623 üzenetére
Csati? LED szalagot keresel, nem? Az meg ott van, ahogy írták, a típusra kell keresni.
Mennyi led lesz rajta, h ESP32-t vettél és nem az ócóbb ESP8266-ot?
Most jött frissítés a WLED appra, közben a memória használatról is olvastam érdekeseket a honlapjukon. ESP8266-nál ajánlott az "ajánlott" pineket használni.Egyszerű led vezérlőt az Anrodíszlécnél keress, lehet nem mindenben a legolcsóbb, de sokféle van, a választáshoz tökéletes.
Troll on: Jól elhelyezett mennyezeti világítás és nem kell a fiókba led...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy #Eladó GoSund okoskonnektor, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest