Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
spider23
aktív tag
válasz LógaGéza #39200 üzenetére
Üdv! Nekem ez tökéletesen működik. Reggel bemondja napot meg hogy kinek van névnapja és utána az időjárást.
data_template:
Jóreggelt! Ma {{ states('sensor.date_ho') }} {{now().strftime('%-d') }} {{
states('sensor.date_hu') }} van. {{ state_attr('calendar.magyar_nevnapok',
'message') }} ünnepli névnapját. Időjárás előrejelzés "{{
[states('sensor.idokep_mai_idojaras1'),
states('sensor.idokep_mai_idojaras2'),
states('sensor.idokep_mai_idojaras3')] | join | replace(' -',' minusz ') }}"
entity_id: media_player.google_home_mini
service: tts.microsoft_say -
LógaGéza
veterán
válasz spider23 #39201 üzenetére
Basszus, fejembe nem jutott, hogy egybeírjam...
Köszönöm
Szerk.: hónap/dátum magyarul honnan van?
[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
spider23
aktív tag
válasz LógaGéza #39202 üzenetére
Nincs mit!
- platform: template
sensors:
date_hu:
friendly_name: "magyar datum"
icon_template: mdi:calendar-today
value_template: >
{% set days = ["Hétfő", "Kedd", "Szerda", "Csütörtök", "Péntek", "Szombat", "Vasárnap"] %}
{% set day = days[now().strftime('%A') | int(0) -1] %}
{{ days[now().weekday()] }}- platform: template
sensors:
date_ho:
friendly_name: "magyar honap"
icon_template: mdi:calendar-today
value_template: >
{% set months = ["Január", "Február", "Március", "Április", "Május", "Június", "Július", "Augusztus", "Szeptember", "Október", "November", "December"] %}
{% set month = months[now().month -1] %}
{{ month }}[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz Olympia76 #39159 üzenetére
Írok egy példát, hogy jobban érthető legyen:
Fogyasztasz 1 fázison 2kWh és a termelés mondjuk 3kWh azaz 1 fázisra 1 kWh fog kerülni, azaz a maradék 1kWh a hálózatból fogja venni.
Továbbá az, hogy a másik két fázison pl semmit nem fogyasztasz, akkor lesz 2kWh betermelésed közben.Tehát hiába van 3kWh termelésed az 3 fázison lesz elosztva.
Szerk: Látom már leírták, mind1 most már nem törlöm ki
Viszont ha már autómatizáció, írtam egy példát a bojlert. Továbbá másik példa a mosógép, mosogatógépet is lehet akkor indítani (pl előre betöltötted a gépeket), amikor "ideális" nyilván ez nem mindig életszerű és olyan napi ritmus is kell (mi nyáron próbáltunk erre figyelni).[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
zsamiatt
őstag
válasz ViZion #39199 üzenetére
Eleg reg ota tamogatjak mashol is. De minden technologianak elobb utobb fel kell noni, kulonben nem eletkepes. Nem lehet a vegtelensegig tamogatni mindent. Masreszt meg a saldos napelem hogy mennyire kornyezet barat azt hagyjuk. Szen meg atom eromuvel termelik amit este felhasznalsz. Kb mint az elektromps autozas ami szen eromubol kapja az aramot.
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
Degeczi
nagyúr
válasz amargo #39204 üzenetére
Nincs napelemem, ezért nem tudom, csak érdekel: ha van mondjuk egy 6 kW háromfázisú rendszered, akkor abban fixen ki van osztva, h fázisonként 2 kW-ot tud (és mondjuk csak az egyik fázist 3 kW-al terhelő fogyasztó esetén 1 kW a hálózatból jön szép időben is) vagy képes dinamikusan kezelni ezt? Vagy az invertertől függ?
[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz spider23 #39203 üzenetére
Közben összeraktam én is egybe (sikerült felébrednem ).
Köszönöm a segítséget, jónak tűnik mosttts:
service: tts.microsoft_say
data:
Jóreggelt! Ma {{ states('sensor.datum_hu') }} van. {{ states('sensor.nevnap') }} ünnepli névnapját. Időjárás előrejelzés "{{
[states('sensor.idokep_mai_idojaras1'),
states('sensor.idokep_mai_idojaras2'),
states('sensor.idokep_mai_idojaras3')] | join | replace(' -',' minusz ') }}"sensors:
- platform: scrape
name: Névnap
resource: https://index.hu/
select: ".calendar div"- platform: template
sensors:
datum_hu:
friendly_name: 'Dátum magyarul'
entity_id: sensor.date
value_template: >-
{% set honapok = ["Január", "Február", "Március" , "Április", "Május", "Június", "Július", "Augusztus", "Szeptember", "Október", "November", "December"] %}
{% set napok = ["Hétfő", "Kedd", "Szerda", "Csütörtök", "Péntek", "Szombat", "Vasárnap"] %}
{{ honapok[now().month-1] }} {{ now().day | string }}, {{ napok[now().weekday()] }}"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Blackmate
senior tag
válasz Degeczi #39206 üzenetére
A 3 fázisú inverterek 99%-a szimmetrikus termelőként jelenik meg AC oldalon. Tehát az említett 6kW pillanatnyi teljesítményt 2-2-2 kW-ra dobja szét a 3 fázis között.
A valós hibrid és szigetüzemű inverterek (pl. Deye) képesek arra, hogy figyelik a fázisonkénti terhelést és ahova több kell, oda többet "adnak" (pl. 3.0-1.5-1.5 kW). -
amargo
addikt
válasz Degeczi #39206 üzenetére
A legtöbb inverter csak szimmetrikusan tudja elosztani. Azaz igen 1 kW-t a hálózatról fog vételezni ilyen esetben. Ugye pl a sok autó is 1 fázison tölt.. nálam a bojler 2.4 kW-os, ha maxon megy a rendszerem, akkor is csak a felét fogyasztom el azonnal azon a fázison, miközben 1.2 kWh vételeznem kell..
Csak olvastam róla, hogy talán a Huawei-nek van olyan, ami aszimmetrikusan is elosztja, de nem tudok róla sokat..
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz Degeczi #39210 üzenetére
Még annyit akartam írni, hogy nálam ezért van külön inverter/ups, ami tölt akkumulátorokat (de most az inverter éppen üzemen kívül van.. mert sokat fogyaszt ~30Wh).
Ha egy akár háromfázisú töltőt a rendszerbe tudsz építeni, azzal sokat tudsz lendíteni az eloszláson, de az áthidaláson nem.. (vagy mind a 3 fázisra 1-1 akis töltős invertert pakolsz lifePO/long-life akkukkal). Tavasztól őszig, brutál túltermelése van a rendszernek..
Most november 23-án a 4,2kWp rendszerem 0.19kWh-t termelt egész nap..
[ Szerkesztve ]
-
Speederer
senior tag
Shelly 3EM akció: [link]
Így 112,27 euróra jött ki Mo-ra szállítással.A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
Chal
addikt
válasz Degeczi #39210 üzenetére
Szerintem ez előírás is, mivel grid tie, ezért van arra egy törekvés, hogy legalább ebből az irányból ne okozzon asszimmetriát a hálózatban. Fogyasztás oldalon ugye ez elég nagy gondokat tud okozni, viszont ott nem is tud ellene sokat tenni a szolgáltató, max a trafón játszik a bekötésekkel. De nincs róla konkrét forrásom, csak tipp, meg józan paraszti ész.
Valós sziget üzemű inverternél ez azért lehet jogosan elvárt feature, mert ott ez a probléma nem létezik, ezért ott vannak is ilyen készülékek.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz zsamiatt #39205 üzenetére
Szerintem nem a szaldóra gondolt, hanem az szimmetrikus betáplálás miatti bukóra. Azért azt érdemes látni ebben az egészben, hogy ez egy skála, nem fekete-fehér. Az egyik vége az éves szaldó, mikor ingyen akkunak használják a hálózatot, ez nyilván tarthatatlan, és ahogy a világ más országaiban felszámolták, úgy itt is meg kell lépni. A másik véglet meg az lenne, hogy gyakorlatilag az utolsó bőrt is lehúzná rólad a szolgáltató meg az aktuális vezetés, de azért ruházz be 3-4-8-akárhány milliót, hogy teljesüljenek a zöld tervek a te hátadon. Szóval az nem járja, hogy az egyik oldalon gyakorlatilag soha nem megtérülő beruházás az elvárás, a másik oldalon meg az van, hogy betáplálsz mondjuk 6kW-t adott pillanatban ingyen - ezzel mondjuk ellátva a szomszédokat is (akiknek meg kiszámlázzák mint vételezés) - de egy vasalót ha bekapcsolsz ugyanebben a pillanatban, akkor kér a pénztárgép érte mondjuk 100Ft-ot, mert a fázisok közötti matek ezt adja ki. Így nem lesz napelem sehol, mert senki nem akar egy vagyonért olyan eszközt vásárolni (bármennyire zöld), ami adott esetben veszteséget termel.
De szerencsére szó sincs ilyesmiről egyelőre, nem tudok róla, hogy bárhol a világon ilyen módon menne az elszámolás. Reméljük nálunk sem fog.
[ Szerkesztve ]
-
Gabail
csendes tag
válasz vampire17 #39139 üzenetére
Összeraktam az OTGW-t úgy ahogy írtad, minden remekül működik, köszönet a segítséget! Csak lesz még ezzel sok dolgom megcsinálni hozzá a szoftveres vezérlést. Nézegettem egyelőre a HASmartThermostat-ot, de ugye ez csak on/off-os switch-et kapcsol, nem állítgat nekem CH setpoint-ot és MM modulációt. Illetve épp a minap említett ha-pid-controller-t, amivel ha jól értem, már meg tudnám csinálni a vezérlést hasonlóra, mint ahogy a kazán ezelőtt működött: külső hőmérséklet szerint változtassa a CH setpoint-ot. Persze a max modulációt ehhez is külön kell megadni. Illetve figyelembe kellene venni az aktuális és a beállított szobahőmérsékletet: hogy most fűt fel vagy csak szinten tart. Nemtudom... létezik bármi integráció, ami egyben megoldja minden gondomat?
Egyébként ez az OTGW remek dolog, tengernyi adat látszik HA-ban a kazánból, ha nem is minden. Sajnos pl. total burner hours statok nem, amiből gázfogyasztást lehetne saccolni. De már az alap adatok is tökjó, az előremenő/visszatérő vízhőfok, pillanatnyi moduláció érték. És látszik a kazán saját külső szondájának adata, igaz csak 1 fok pontossággal.
A Max CH setpoint beállítás eddigi tesztjeim szerint nem csak javaslat, ki is használja, ennyire fűtené fel a vizet, akkoris ha nincs rá szükség. Szóval ezzel az értékkel tudom kívülről szabályozni, hogy hány fokos vízre van szükségem. Nem működik tehát az automatikus külső hőfok és jelleggörbe szerinti szabályozás.
Mutatok egy példa OTMonitor képet a szombat esti fűtés közel 2 órájáról. Látszik hogy 0%-os modulációval is egy idő után kénytelen kapcsolgatni a lángot. És a 35 fokos max CH setpoint beállítás a visszatérő vízhőfokra vonatkozhat. Ebben a példában egy nagyobb konyhai és egy kisebb előszoba radiátor volt nyitva, illetve fürdőben egy törölközőszárító, aminek a visszatérő ága padlófűtésbe van vezetve.
[ Szerkesztve ]
-
Speederer
senior tag
válasz Gabail #39215 üzenetére
Ez vajon mennyire jó, hogy kb 5 percenként ki-be kapcsolgat a kazán?
Egyébként hasonlóval küzdök én is. Korábban említettem már és képet is mutattam arról, hogy az OpenTherm-es termosztátom milyen hülyén kezeli a kazánt. Röviden: kb 5-8 percet ment, aztán 5 percet nem. De így a lelimitált max hőmérséklet miatt fel se tudta már fűteni a házat, ezért kiiktattam és csak az OTGW van fent.
Mint kiderült, az OTGW 5.2-es verziótól biztonsági okokból nem elég egyszer kiadni a CS=x parancsot, hanem folyamatosan be kell küldeni. (6.0-nál régebbire nem is tudnék visszaváltani, mert nekem már az új PIC-es verzió van.) Ezért 10 másodpercenként beküldöm neki, ami ugyan nagyon fapados, de legalább lehet meleget csinálni.
Na így viszont az van, hogy termosztát nélkül a HMV (DHT) hőmérsékletet nem tudja kiolvasni, ezért a melegvíz igényt "elnyomja" a beállított fűtés. Vagyis fürdés előtt célszerű kikapcsolni a fűtést manuálisan (nem beküldeni több CS=x parancsot).Nem tudom ez a része nálad hogy működik, de én most hajlok afelé, hogy mégis kell valami termosztát, hogy tudjam mennyi a HMV hőmérséklete, hogy tudjam mikor kell a fűtést leállítani.
[ Szerkesztve ]
A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
Gabail
csendes tag
válasz Speederer #39216 üzenetére
Hogy mennyire jó a kazánnak hogy 5 percenként bekapcsol kb 45 másodpercre, nem tudom, gondolom el kell ezt viselnie. Nekem már mindenképpen jobb, mert egyrészt előtte nem tudtam 35 fokos előremenőt beállítani (kivéve persze ha a jelleggörbét a kazán saját interfészén ennek megfelelőre módosítottam, de kinek van kedve ezt folyton kézzel állítgatni). Szóval előtte a saját vezérlése alapján volt hogy percenként kapcsolgatott. Az persze látszik, hogy 0%-os modulációval a 3.5kW-os teljesítmény (kézikönyv ennyit mond) is túl sok a három radiátorhoz.
Próbáltam már amikor a teljes házat kell felfűteni reggel, ilyenkor végig égett a láng, és szépen modulált, illetve többnyire 0%-on volt.
Én egyébként nem CS, hanem SH parancsot adtam, ezt elég egyszer. OTMonitorban mintha láttam volna, hogy ismételgeti a CS-t, de ez magától megy.
HMV (DHT) nem próbáltam. Nálam erre a villanybojler mellett nincs szükség.
-
Gabesz87
veterán
Lenne egy nagyon amatőr, láma kérdésem. Hétvégére vidékre utaztunk, és a kamerára ránézve realizáltam, hogy frankón égve hagytuk a kinti lámpákat (2 db lámpa, melyek egyszerre kapcsolódnak, közös kapcsolóról). Na most ennek kapcsán jutott eszembe, hogy amúgy is mostanság ismerkedem a HA-al, okosotthonozással, és mi lenne, ha okoségőket tennék bele, így ilyen esetben le tudnám kapcsolni távolról is. A kérdésem, hogy ez simán csak ennyi, hogy beleteszem az okoségőket, és akár saját app-ból is kapcsolható? Az nem számít, hogy a villanykapcsolóval fel van kapcsolva, akkor is le lehet wifin keresztül kapcsolni?
-
ViZion
félisten
válasz Gabesz87 #39218 üzenetére
Szia, ez amolyan félig okos megoldás lenne, szerintem nem jó.
Okos "izzóknak" akkor van kapcsolat, ha folyamatosan áram alatt vannak (kapcsoló felkapcsolva), akkor lehet wifin vezérelni. A Te megoldásod működik, de csak lekapcsolásra, otthon a kapcsolóval a lekapcsolt égőket nem tudod felkapcsolni.
A megoldás okos kapcsoló lehetne, vagy egy okosító relé. Azzal a fizikai kapcsoló működése nem változna, de ez mellett távolról is lehetne vezérelni. Kérdés még, hogy a kapcsolónál null vezeték is van, vagy csak fázis? Ez kell tudni a megfelelő kapcsoló vagy relé kiválasztásához.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Gabail
csendes tag
válasz ViZion #39219 üzenetére
Sokszor hallom ezt a véleményt, hogy vagy okosizzó kapcsoló nélkül, vagy butaizzó okoskapcsolóval. De mivan ha RGBCW izzót szeretnék és kapcsolót is hozzá? Nemigen láttam még ilyen kapcsolót, amivel egy buta (ha egyáltalán van ilyen) RGBW izzót lehet állítani a ki/be kapcsoláson kívül persze. Szóval nálam pl. zigbee fali kapcsoló van és rajta wifis villanykörte. Ígyaztán ha valaki lekapcsolta a kapcsolót, akkoris fel tudom kapcsolni távolról.
-
ViZion
félisten
válasz Gabail #39220 üzenetére
igen ez a harmadik verzió, de udvari világításnál szvsz nem ilyen izzók vannak. Az okosgombos megoldáshoz kell pl. zigbee hub, nem elég a wifi. Kicsit overkill lenne erre sztem.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
pube111
senior tag
Isneritek ezt a sonoff wifi+rf relét?
Ehhez bármilyen 433-as távirányítót lehet használni?
Hogy kell párosítani?
Az rf hatósugara milyen?
[link][ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz LógaGéza #39207 üzenetére
Mégse lett jó, már nem is mondd be semmit, csak pár másodperc után indítja a rádiót...
Nem lehet, hogy valami karakterlimit van benne? De akkor ha közvetlen indítom az actiont, miért megy normálisan?"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
ratkaics
senior tag
Ebben esetleg valaki tud segíteni?
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
Begi
senior tag
válasz noorbertt #39179 üzenetére
Koszi, valami ilyesmire gondoltam, bar en a vezerlest is megcsinalnam vampire17 altal linkelt PID szabalyozoval.
A Xiaomi homerohoz szuksegem lesz egy gateway-re, ugye?
Meg nagyon az elejen jarok az egesznek es jelenleg semmi nincs a Tado radiator szelepeken es egy Xiaomi legtisztiton, porszivon kivul. -
LógaGéza
veterán
válasz kpityu2 #39227 üzenetére
Ezt nem igazán értem. Az internetkapcsolattal nincs baj, ugyanis utánna internetrádiót indít, ami probléma nélkül fut.
Valamint ha kézzel elindítom az actiont a szkriptből, akkor elmond mindent szépen, de ha a teljes szkriptet indítom el kézzel, akkor is csak megint a rádió indul.
Gondolom ha nem jó az internet kapcsolat, akkor egyszerűen szkippeli egy log bejegyzés kiséretében - de a logban sincs semmi erre vonatkozó, sőt a Traces alapján is lefutott rendben."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
totog
tag
Sziasztok!
Fűtés korszerűsítésen gondolkodom. Adott egy Vaillant VU HU 282/2-5 R3 kazán, amiről már láttam itt pár hsz-t. Van hozzá egy időjárásos szobatermosztát (VRC 420), amit folyton piszkálni kell, állítgatni a paramétereket attól függően, épp mennyire akarunk meleget a radiátoros és padlófűtéses körön. A radiátorok többségén van sima Herz-es termo fej, amivel legalább maximalizálni tudom a szobákat külön-külön. 2 kör van, a padlófűtéshez természetesen van egy keverő. Illetve a meleg vizet is a kazán készíti most (szintén a szobatermosztáttal programozva) - bár itt gondolkodtam, hogy ezt esetleg cseréljük le egy elektromosra, ha már napelemeket telepítettünk.
Szóval a család (asszony) úgy döntött, valami okosabb, egyszerűbben szabályozható megoldás kell. Kaptunk kontaktot, aki Loxone-nal foglalkozik, de kiderült, ez nem a mi világunk lesz. Van itt nekem egy barkács Home Assistant a házban és nem szeretnék több párhuzamos rendszert, de ugyanakkor félek HA-val megcsinálni alacsony szinten (relék és stb) az egészet.
Az osztó-gyűjtők mechanikusak per pill így azokhoz hozzá kell nyúlni a padlófűtés miatt mindenképpen (nem elég a radiátorok termo fejét okosítani), szóval azon gondolkodom, milyen köztes megoldás jöhetne szóba ha azokat lecseréljük áramlásmérősre. Nem barkácsolnék magam Tado-s meg Shelly relés dolgokat ha nem muszáj (vesződni a 24V-os modulációval, és nem nagyon értek a tasmota meg egyéb cuccok programozásához, bár esphome-hoz egyszer már volt szerencsém), mert szabad időm mostanában nincs sok. Ideális az lenne, ha lenne egy közepesen okos megoldás kevés vesződséggel magára a fűtésre, de az azért rá lenne kötve a HA-ra hogy onnan is irányíthassam. Nem tudom pl. egy honeywell evohome vagy mi más lehet ilyen.
Mit ajánlanátok a fenti problémára, adott kontextusban?
Samsung A71, Zigbee powered Home Assistant, Xiaomi Roborock
-
LógaGéza
veterán
válasz LógaGéza #39230 üzenetére
Meglett a megoldás, a baj az volt, hogy nem várta meg, hogy végigmondja a TTS a szövegét, hanem egyből indította a rádiót. Szóval kapott egy Wait for triggert a sequence, ami addig vár amíg idle nem lesz a player.
Így már működik frankón."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Degeczi
nagyúr
válasz LógaGéza #39232 üzenetére
Igen, ez régi hiányosság, h nincs egy queue kezelésre képes médiajátékos szolgáltatás, és nyakatekert módon kell kezelni a helyzetet... A státusz eszköztől függően sajnos elég sokat tud késni, egymás után szorosan következő lejátszásokhoz (pl. figyelemfelhívó hangeffekt, majd rögtön utána a szöveg) nem mindig jó, ezért kínomban előre generáltatom le a TTS fileokat, amiknek Appdaemon alatt Pythonban már könnyen meg lehet nézni az időbeli hosszát, és beidőzíteni a közben beérkező lejátszási igényeket az utánra.
De ennél sokkal jobb és egyszerűbb lenne egy beépített queue. -
corebonts
csendes tag
Sziasztok.
Nem tudom, szabad-e a fórumban hirdetni, de van nekem egy Moes Multimode gateway-em, viszont nekem nem igazán jött be (nem kezelte a Sonoff SNZB-01 és a Xiaomi LYWSD03MMC eszközöket) és már nincs is rá szükségem, mert kiváltottam.
Ebben a youtube videóban látszik, hogy a többi Zigbee eszközzel igazából működik, sajnos csak vásárlás után néztem meg.Ha esetleg valakit ezek tudatában érdekel és meg akarja spórolni a külföldi postázás költségét/idejét, írjon rám. Egy darab van, nem seftelni akarok
-
vampire17
addikt
Ebbe az iranyba mennek el:
https://wiser.draytoncontrols.co.uk/smart-heating-kits
https://wiser.draytoncontrols.co.uk/underfloor-heating-controller
https://wiser.draytoncontrols.co.uk/electrical-heat-switch-and-remote-floor-temperature-sensorVan oszto gyujto vezerlo, radiator termofej, fali termosztat, buszos vezerles (Csak OT!) sőt, még kiegeszito elektromos futes vezerlo is. Ez mellett remek HA integracioja is van:
https://github.com/asantaga/wiserHomeAssistantPlatform
Ha a kazanod Ebus vezerlesu (ugy emleszem, az) Akkor szukseged lesz egy ilyenre:
https://www.vaillantbolt.hu/vaillant-vr-33-opentherm-ebus-csatolokartya-0020017895[ Szerkesztve ]
-
peternac
tag
végül csak sikerült egy Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor 2-t működésre bírni HA alatt, nem kellett egy másik külső hőmérőt beszerezni
leírás itt: https://www.home-assistant.io/integrations/xiaomi_ble/
használt tool itt: https://atc1441.github.io/TelinkFlasher.html
a trükk az volt, hogy első lépésben a Xiaomi Home-ba fel kell venni, majd utána mehet a bind key megszerzése
és mivel ez nem mindig sugároz, a bind key-t órákkal (lehet, hogy napokkal? már nem melékszem) később kérte csak be a HA, és eleinte én nem vártam annyit vagy közben elhagytam a bind key-t és/vagy az megváltozott, mert összevissza nyomogattam a do activation-t stb.
tehát a do activation-t elég egyszer megnyomni, majd jól el kell rakni a bind key-t, és várni sokat hogy bekérje a HA
kiraktam szépen az ablakba, ment pár hétig majd kint szépen meg is döglött (van még pár tartalékban - pár éve rendeltem sokat olcsóért, ment egy másik a helyére, most már esővédett helyre )
ha valakinek kell egy ilyen döglött cucc alkatrésznek (vagy megpróbálhatja feléleszteni is akár), akkor ingyen elvihető (személyesen Bp 22., Campona környéke), vagy akár el is postázom pk fejében, ha ér valakinek annyit
pm-ben írjon, akinek igénye van rá
ha nem lesz jelentkező pár napig, akkor kuka
hibajelenség: napok óta ugyanazt a hőmérsékletet mutatta és küldte, a páratartalom kijelzése és küldése jó volt
elem ki, pár napot állt bent, kis szárítás bent hajszárítóval, elem vissza, képet már nem ad, viszont ugyanúgy egy fix hőmérsékletet sugároz (+páratartalom), szal valamennyire működik
nagyon kicsi torx kell a szétszedéséhez, ami nekem nincs, ezért hagytam az egészet a fenébe -
Speederer
senior tag
válasz peternac #39241 üzenetére
Én ezt használtam ezeknek a flashelésére:
https://pvvx.github.io/ATC_MiThermometer/TelinkMiFlasher.html
Bár úgy rémlik, hogy az az eredeti amit te linkeltél, ez talán egy picit továbbfejlesztett.Az első "bekapcsolás" (elem behelyezés) után kapásból ezek a lépések mentek:
- Connect
- Do activation
- (Custom) Flash, itt utoljára nem ajánlotta fel valamiért alapból a 3.8-as ATC image-et, így letöltöttem és betallóztam neki, a végeredmény ugyanaz lett
- Connect (mert a flashelés után ugye megszakad a kapcsolat)
- Read Device name
- Set Device name (hogy egyedi neve legyen mindegyiknek)
- A Config részben pedig ezeket állítottam:
- BTHome mód
- Encrypted messages
- Néhány esetben a 2 timert is megnöveltem, hogy ne küldje olyan sűrűn az adatokat: 5000 ms * 6-ra.
- Set Config
- Get Keys
- Kimásoltam a MAC-et és a BindKey-t, előbbi az azonosításhoz kell, utóbbit pedig az encrypted üzenetek miatt kéri majd a HA.HA-ban a BTHome integrációt hozzá kellett adni, ha jól emlékszem.
A fentiek után viszont 1 eszköz 2-szer is megjelent, egyszer a Xiaomi BLE és egyszer a BTHome integráció is felfedezte magának. Előbbit szkippeltem, utóbbit pedig felvettem a BindKey megadásával.Az elnevezésekre nem biztos hogy pontosan emlékeztem, de szerintem azért értelmezhető ezek alapján.
Az első 1-2 eszközt még hozzáadtam a Xiaomi Home alkalmazásban, de rájöttem hogy felesleges. Lehetne még ugye akár PIN kódot is állítani, de mivel bluetooth hatótávon belül nem sok szomszéd zavar, így ezt elengedtem és gondoltam elég lesz a titkosított üzenet.
Bocs, ha szájbarágós lett, de valakinek hátha jól jön.Szerk: látom Steady74 is közben linkelt egy oldalt részletes leírással, mindegy most már nem törlöm ki.
[ Szerkesztve ]
-
corebonts
csendes tag
válasz Speederer #39243 üzenetére
Én kb így csináltam, 2 kiegészítéssel:
- Nekem flashelés után nem akart újra kapcsolódni hozzá (GATT errorokat írt). Láttam rá issue-t, hogy más is járt így, de kivettem az elemet kb fél percig és utána visszarakva már kapcsolódott rögtön.
- Mi tanyán lakunk, közel s távol nincs senki, ezért én az encryptiont kikapcsoltam, így a bindkey-vel sem kellett törődni.Egyébként a timer növelés nem hülyeség, nekem alap beállítással 1 hét alatt majdnem 15 százalékpontot esett, ami annyira azért nem jó.
-
Yocee
aktív tag
Nálam amúgy úgy néz ki a fűtés, hogy van 4 szoba, 4 Tado szobatermosztát, 3 radiátortermosztát. 1. szobában egy radiátortermosztát, és egy fali. 2. szobában 2 radiátortermosztát, és 1 fali. Konyháhan egyfali, ő a padlófűtés. És tetőtérben egy fali, ő a felületfűtés. Kazánra pedig a wireless extender dugva, Openthermen, köztük az OTGW. Ezeket szépen csinálja a Tado saját algoritmusa. Mivel szivattyút nem tud indítani ebbel a módban ( használhatnám relés termosztátként őket, és akkor menne a szivattyúindítás is, de akkor ki kellett volna kábeleznek az egészet), a HomeAssistant figyeli a Tadok jeleit, és indítja, vagy állítja meg a szivattyúkat. Ezt fűszereztem meg a Hajdú(Midea) hőszivattyúval, melynek végre tök jó az integrációja (de a modbust is kiépítettem neki). Mivel jobb nem jutott eszembe, és nincs még külső hőmérőm, ezért napkeltéhez/napnyugtához kötöm a bitermikus vezérlést. Napkeltekor OTGW CH Setpoint 30 fok, és hőszivattyú bekapcsolás 35 fokra. Napnyugtakor Hőszivattyú kikapcs ( fagyvédelmi módba kerül), kazánt meg felnyomom 55 fokos CH setpointra. Ma például tök jól ment a dolog.
Erre elfogyasztott a hőszivattyú 6.6kwh áramot.
A gázt sajnos még mindig nem tudom jól mérni, nem tudtam összehozni amit mondtatok.
-
Speederer
senior tag
válasz corebonts #39246 üzenetére
Valamelyik hibakóddal én is szívtam, folyamatosan azt tolta az egyik hőmérőre. Már pont gondoltam, hogy az az egy lehet hogykuka, de olvastam hogy érzékeny az elemre, hogy megvan-e a kellő feszültség. Aztán új (nem a régóta fiókban porosodó) elemet belerakva már egyből ment is. Szóval úgy tűnik sok múlik ezen is.
Nem tudom ki milyen CR2032-t használ, most Varta-t és GP-t vettem, egyelőre jónak tűnnek. A korábbiak a Lidl-s Tronic elemek voltak, bár lehet tényleg csak már régiek voltak, de nem tűntek az igazinak.Timer növelés: a custom firmware-rel alapból kb 10 másodpercenként küldi az adatot, ami szerintem indokolatlanul sűrűn van, 30-40 mp vagy akár 1 perc is bőven elég lehet kb mindenre. Az először flashelt eszközöket még hagytam a default-on, de majd ha lesz időm átállítom őket.
-
Speederer
senior tag
Ha már felmerült, kicsit tovább vinném a szálat, bár tudom ez itt valamelyest offtopik...
Szóval ezt a Control Setpoint-ot (CS) nem sikerült még teljesen értelmeznem. Ha esetleg valaki képben van segíthetne.
Konkrétan az van, hogy először be volt állítva (ha jól emlékszem) 40 fokra a kazánon a max. előremenő hőmérséklet (fűtésről beszélek). A CS-t az OTGW-en 45-re állítottam és így azt láttam, hogy a Boiler water temperature 35 és 45 fok között ingadozik. Konkrétan miután felfűtötte 45 fokra, akkor abbahagyta a fűtést és akkor indult újra, amikor 35 fokra esett. Ezek mentek ilyen 5+8 perces időközönként.
Lásd a 10 napja feltöltött képem.Miután beállítottam 33 fokra (azt hiszem mind a CS-t, mind a kazán max. előremenőt), akkor a minimum és maximum értékek 28 és 38 között változtak, tehát ez alapján próbálja tartani ezt a +- 5 fok közötti tartományt.
Ugyanez a (kb) +-5 fokos tartomány látszik a te képeden is, ugyan sokkal ritkább periódusokkal, de ez a különbség biztos a nálam egyelőre hiányzó külső szigetelés miatt van.Viszont erre az elméletre most rácáfol amit utoljára beállítottam:
A kazánt feltoltam megint 40 fokra, a CS-t viszont csak 35-re. Így viszont azt csinálja, hogy folyamatosan fűt, a víz pedig 40-41 fokos. [kép]Szóval most egy picit elvesztem. Hogy működik ez az egész? Tudja valaki?
A kazán leírásában találtam egy ilyet:
Túlszabályozás gátlási periódus fűtési üzem alatt. (két fűtés indítása között, a beállított időt mindenképpen megvárja).
És ez van 5 percre állítva. Gyanítom, hogy a fenti képen látható 5 perc "pihi" 2 fűtés között innen jön neki. Ez 0 és 15 között állítható. Vajon ha levinném 0-ra azzal nyernék valamit?A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
szatocs1981
aktív tag
Sziasztok, van lehetőség egy mezei hőmérséklet / pára szenzornál kalibrálásra? Kettő darab, egymás mellett 4% eltéréssel mutatja az értékeket (hőmérséklet eltérés 1fok körül, az nekem még bőven ok)
[kép][ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest