Hirdetés
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chal
addikt
válasz noorbertt #5258 üzenetére
Nincs ilyen jellegű követelmény vagy összefüggés, ez egy mezei python alkalmazás, amin van python interpreter azon futni fog (persze a verzióra, és a szükséges modulokra megvannak a követelmények, de ez benne van a doksiban). A hw lehet az RPI-től kezdve a blade enclosure-ig bármi, igény és lehetőség kérdése az egész. Ugyanez igaz az OS-re is.
A docker szintén ugyanez a kategória: nem függ attól sem a működése, hogy mezei userspaceben futtatod, vagy virtuális gépben, vagy éppen konténerben (dockerben), akár tehetnéd a felhőbe is, valamilyen random olcsó vps-re, ha éppen az tetszik. Ezek csupán neked lehetnek lényegesek, a miatt, hogy a meglevő infrádba hogy illeszd be (rendelkezésre álló vasak, hálózat, egyebek).
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz noorbertt #5376 üzenetére
Persze, nem titok: pongyolán fogalmazva "radar" szolgáltatást nyújtanak, kisgépeket követnek. Valami hasonlót képzelj el, mint a FlightRadar24, de olyannyira, hogy magának az FR24-nek is ezek a PI-k, illetve a rajtuk futó szoftverek biztosítják az adatot a hazai légtérben mozgó kisebb légijárművekről, de e mellett önálló rendszerként is működik az egész.
-
vampire17
addikt
válasz noorbertt #6195 üzenetére
Pontosan hol akadsz el? Ha Pi-n akarsz parhuzamosan tobb fele szoftvert uzemeltetni, akkor a hass.io lehet nem a legjobb valasztas... (meg az is elkepzelheto, hogy minden modositasod ugrik egy frissites utan)
Inkabb rakj pl egy raspbian-t, vagy egyeb linuxot es erre a home assistantot illetve amit meg akarsz melle.
[ Szerkesztve ]
-
Yoshida
aktív tag
válasz noorbertt #9925 üzenetére
hát ez elég összetett. Te csinálod, vagy csináltatod a szigetelést?
Csövezést villanyszerelő tudja átgondolni, mit hova akarsz az alapján.
Az biztos ha nincs falba süllyesztve, akkor a szigetelősök anyázni fognak, mert ki kell vagdosni a szigetelésből a csövek felett.
Csőnek akkor van értelme, ha utólag tud/tudtok bele húzni vezetéket, ehhez kellenek ide-oda kötődobozok is.Milyen a ház? egyszintes? fa/beton födémes?
Nálunk pl. ha lesz egyszer pénzünk zsaluziára, akkor a szigetelést kivágva kerül az ablak fölé, és onnan felfelé a padlásra mennek a kábelek, csak kifúrom a szigetelést a padlásig, felnyomok egy vékony csövet, bele a kábelt, majd a padláson kényelmesen tudom bármerre vinni és lehozni a ház azon pontjára ahova akarom, majd egy nagy elosztódobozba összehozom őket a kapcsolókkal. De ahány ház, annyiféle lehetőség.
-
őstag
válasz noorbertt #9925 üzenetére
Én ezt így oldottam meg, nem kell megkövezni, tudom nem a legszebb, de a kőművesem a aki szigetel látta és azt mondta nem probléma. Az 1-2 keresztezés sajnos az utólagos többlet ötlet miatt jött ezért is kellett volna még jobban átgondolni a jól átgondoltat
És amit biztos hogy megcsinálnék még: minden radiátorhoz csillagpontosan kábeleket a kábeles vezérlésű szelepek miatt, de ennek már nem állok neki, marad a wifi. A szelepek sokszor beragadnak ezzel bajlódok de lehet lesz egy szelepcsere és az megoldja, a zsírzás, olajozás nem segített.Jah nekem lett egy új földkábeles EON becsatlakozásom azért a nagy szürke 60-as PVC cső, illetve a 3 fázissal el is mentem hátra a garázsokba a jövő elektromos autói miatt
A klímákat is gyorsan hamar megoldottuk. Hagytam csövet ha egyszer lesz napelem a tetőről le a leendő inverterhez, ami hálókábelt is kapott ha netán lesz legyen neki netje ne minden wifi legyen.
[ Szerkesztve ]
joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
őstag
válasz noorbertt #9927 üzenetére
Nekem a tetőm "koporsó"-ja már ki van nyomva cellulózzal vagy mi a szösszel, németeké volt a ház, az első tervem nekem is az volt hogy a "rack"-től padláson lemegyek minden szobába a sarkokba amit betakarok valami hungarocel cuccal, de letettem róla, nem kizárt hogy később lesz, a szigetelés után már 1-2 év múlva nyúlok a ház belsejéhez akkor lehet megcsinálom hogy legyen csövezésem még.
Az én kőművesen nem anyázott mikor látta, tehát ahány ház annyi lehetőség ahogy előttem is mondták, illetve ahány kőműves annyi válasz
Nekem csak a gyapotot nem akarta ezzel a csövezéssel bevállalni.
Az egészet én mókoltam, megspórolva egy szaki díját, egyébként nagyon maszatolós munka sok-sok hétvégém ráment, de a megspórolt összegből úgy begépparkoztam magam, hogy mindent meg tudom már csinálni magamnak szinte.
Még valami:
A töréspontokra nem raktam szerelődobozokat (hálókábelt elég necces megszakítani majd toldani, túl nagy a biztonságos toldódoboza és hibalehetőséget ad szerintem), egyben vannak benn a kábelek, nálam újrafűzni nem lehet a belső csavarodások miatt. Emiatt cat6a-val ugrottam neki F/FTP-vel, ha 20 évet kibír már elég lesz.
Ha nem akkor ott lesznek a plusz csövezések amit feljebb említettem.
Áramkábelek meg szigeteltek csak nem lesz bajuk szintén egy 20-ast ha kibírnak akkor már úgyis vagy másik ház lesz vagy újra kell szigetelni .[ Szerkesztve ]
joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
Yoshida
aktív tag
válasz noorbertt #10419 üzenetére
de állítsd a beszédfelismerést magyarra, vagy talán tud több nyelvet is érzékelni. Nekem is angol a lokalizáció, mégis magyarul diktálok. És ettől még az angol parancsok működnek. Abban nem vagyok biztos, ha angol szöveget akarsz diktálni, akkor azt is felismeri így.
-
vampire17
addikt
válasz noorbertt #12062 üzenetére
Neztem mind a kettot anno, bar hasznalni nem hasznaltam oket... Nekem otthoni hasznalatra 2 gond van veluk:
1. Kicsit agyuval verebre kategoria mind a ketto, otthonra az elokep / motion detect / visszajatszas kombo eleg szokott lenni.
2. Az interface-t en otthoni hasznalatra picit fapadosnak erzem... Persze tudom ,hogy nem minden a kinezet, de akkor is...
Viszont! pont a napokban talaltam egy eleg jo alternativat!
Amit tud:
- Server/Kliens felepites
- Minden fontos platformot tamogat: Windows/Linux/Mac/Android/IOS
- "Offline" mukodesben korlatlan kameraszam, semmi korlatozas
- Tud ONVIF-et, meg egy csomo nagy markat (Pl Dahua, Hikvision) alapbol ismer.
- Van felhoje, amihez hozza tudod kapcsolni a szervered. Van ingyenes csomagja is, az alabbi parameterekkel:
- 1 napnyi visszanezes es csak a mozgas pillanatat (10 mp) rogziti
- 2 felhasznalo erheti csak el.
- 1 giga/clip meretben menthetsz le (a local storage-rol) videot, korlatlan szamban.
- ertesites (mozgas vagy hang alapjan) a mobil appon
- max 10 kamerat tudsz az online felulethet hozzadni (ez termesztesen az Offline Server/Kliens-re nem vonatkozik!)Hatranya a masik ket megoldassal szemben, hogy sokkal kevesebbet tud (nincs arcfelismeres, rendszamfelismeres, targy elmozditas erzekeles, etc....) Viszont sztm ezek 90%-ara nem lesz szukseg otthon soha. Csereben "szep" konnyu installalni/beallitani, minden platformot tamogat.
Kis megjegyzes meg: Linuxon bar fut a server, de csak akkor ha van desktop kornyezet telepitve. (nem teljesen ertem miert, de mind1...)
(#12074) avena71: https://shelly.cloud/shelly-25-wifi-smart-relay-roller-shutter-home-automation/
[ Szerkesztve ]
-
noorbertt
őstag
válasz noorbertt #18355 üzenetére
Ez jonak tunik, tapasztalat esetleg valakinek?
https://www.youtube.com/watch?v=vwfvm5GOCVU -
Degeczi
nagyúr
válasz noorbertt #18776 üzenetére
Yeelight-ok nem csak ezt tudják, de kapható hozzájuk falra ragasztható BT távvezérlő is, amivel minden fontos funkció elérhető (még a szinhőmérskélet is, nyomva tartva tekerve)
-
TheMarci
addikt
válasz noorbertt #19167 üzenetére
A lentiekre is vegyél tado radiátor termosztátot, és akkor el tudja zárni a tado a lentieket, amikor csak felül kell fűteni. Vagy igen, úgy működik, ahogy írtad, ha lenn nyitva marad, akkor akaratlanul is melegebb lesz lenn.
Hardveraprón árul egy kedves eladó tado cuccokat, ő áraihoz tudod belőni.
Do You Dream?
-
fo_di
őstag
válasz noorbertt #19174 üzenetére
az alsó szinten felrakja a termosztátot, az indítja a fűtést
a legtöbb szobába rak radiátorszelepet, amik szólnak a termosztátnak, hogy fűteni kéne, illetve elzárják a radiátort, ha náluk már elég
de azért, hogy ne legyen az, hogy véletlen a kazán küldené a melegvizet, de nem tud sehova menni (mert minden radiátorszelep lezárt), ezért célszerű egyetlen radiátort kiszabadítani, amin körbe tud menni a melegvíz, nem akad el egy zárt szelepen növelve a nyomást[ Szerkesztve ]
-
Vodike
tag
válasz noorbertt #19174 üzenetére
Nem tudom érthető-e amit írok....
Példa: tegyük fel, hogy van egy házad amiben van nappali, konyha, fürdő, wc, szoba, szoba. Tételezzük fel, hogy mindegyik helyen van 1 db radiátor.
Ezt úgy érdemes kiépíteni, hogy a nappaliba teszed a termosztátot és minden radiátorra teszel egy radiátor termosztátot, kivéve a WC-ben lévőre, mert oda egy sima buta radiátorszelep kell (a tekerős, teljesen kinyitva), hogyha bármi probléma van a radiátor termosztátokkal (mondjuk hiba miatt mindegyik lezár), akkor is meg tudjon fordulni a víz, hogyha beindul a kazán.
Nekem kb így van kiépítve annyi különbséggel, hogy a wc-ben ÉS a nappaliban nincs a radiátorokon radiátor termosztát. De ez a saját hőérzetemhez, ház kialakításához van hangolva, kiépítve.
[ Szerkesztve ]
exTiga
-
LógaGéza
veterán
válasz noorbertt #19377 üzenetére
Próbáld ki a vevs verziót a MiHome appból: [link]. Nálam jól felismert mindent, nem tett különbséget kínai és Global cuccok között.
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
fo_di
őstag
válasz noorbertt #19487 üzenetére
nekem egy ilyenem van, zigbee-n megy: https://www.zigbee2mqtt.io/devices/HS1CA-M.html
(azért van egy sima, mezei buta honeywell is, azt azért nem dobtam ki, biztos ami biztos alapon)[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz noorbertt #19543 üzenetére
Egy LED-szalag + táp, esetleg vezérlő pont elég, ne Bauhausba, és ilyen helyeken nézd, hanem inkább valami LED-es világítással foglalkozó üzletben. Ha sürgősen kell, akkor innen szoktam rendelni, ha nem annyira, akkor Aliexpressről.
Magamnak úgy csináltam, hogy opál sarok-aluprofilt csavaroztam fel a felső szekrények alá, bele 5050-60 szalag, de mostmár inkább valószinűleg 2835-240-est raknék - ezeknek már nagyon komoly fénye van. Elé szabályzó, majd a táp - ez utóbbit pedig a LED-szalag áramfelvétele és hossza alapján tudod kiszámolni.
Ez itt OFF amúgy, ide való: [link][ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
vampire17
addikt
válasz noorbertt #19560 üzenetére
OT bus-on kap egy csomo infot a tado. Nekem honapokkal ezelott meg tudta mondani a csavo hetekre visszamenoleg a kazanom allapotat (hibakodok, viznyomas, etc...)
Most csak annyi tortent, hogy nekunk is elerhetove tettek.
Igen, erre irtam, h ha maga a termosztat jo, akkor mennie kene, mert ez igy szogegyszeru mukodes.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz noorbertt #19645 üzenetére
Én is próbáltam ma az új Tado appot, ezen a Care & Protect -en azért reszelhetnének még. Nálam konkrétan hibakóddal áll a kazán éppen (heti párszor nem tud begyújtani, ilyenkor resetelni kell, de már úton a szerelő), a Tado meg vígan közli hogy evriszing iz fájn
Persze oké, nem kommunikálja le vélhetően a kazán a Tado felé a hibakódot, de ezt pontosan tudniuk kellene, hiszen ők implementálták illetve fejtették vissza a protokollt, talán nem kellene kitolni az usernek hogy minden rendben, miközben lehet, hogy éppen készül felrobbanni a motyó Írja oda, hogy ez ezzel a kazánnal nem működik, aztán jónapot.
-
st6969
őstag
válasz noorbertt #20035 üzenetére
Szia, ugyanebben a cipőben vagyok. Próbálok megoldást találni. Ha nem érkezik jobb javaslat, így fogom csinálni: a lámpa elé kell egy okos kapcsolómodul, ezt applikációval, hanggal ki-be tudod kapcsolni. De sajnos csak akkor, ha a fali kapcsolók fel vannak kapcsolva, ezt meg ugye egy alternatív kapcsolásnál nem lehet garantálni. Így ki kellene cserélni mindkét kapcsolót. Amit ki is cserélnék, csak éppen nem találok olyat, ami kültéri (az enyém nem tető alatt van)
-
zsamiatt
őstag
válasz noorbertt #20042 üzenetére
Ezt nem értem
"Az okos relé tudni fogja hogy a kapcsoló milyen állásban van és milyen állásban kell lennie ha manuálisan kapcsolom? "
Tudod szabályozni a beállításokban hogyan viselkedjen az eszköz, hogyan kezelje a kapcsolásokat. De egyébként a termék leírásában és a neten is ha rákeresel pontosan le van írva milyen beállítások érhetők el a shelly kapcsolóknál.
Nem kell mind a két kapcsoló mögé, mivel sorba vannak kötve nem is működne.[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
-
kano
nagyúr
válasz noorbertt #20729 üzenetére
Nem 3db annyi?
[ Szerkesztve ]
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
kano
nagyúr
válasz noorbertt #20732 üzenetére
Mondjuk volt már jobb ára is....
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
LouiS22
veterán
válasz noorbertt #20888 üzenetére
Azért a támogatottságnál majd ne lepődj meg, hogy beleszaladsz olyanba, hogy mégsem támogatott: a zigbee sokkal lazább, mint a z-wave (ott az árcímkében az is benne van, hogy tényleg minden eszköz kommunikál a másikkal, nem veszel zsákbamacskát). A zigbee-nél azért előfordul, hogy csak egy bizonyos csatornán hajlandó dolgozni, nem szabvány szerinti clusterban tol ki adatokat, stb. Szoftveresen ezek kezelhetőek, de ha valaki plug and play megoldásra vágyik, annak ez a része nem fog tetszeni (ellenben a z-wave ebből a szempontból PnP).
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a zigbee "gateway"-ed támogatottsága sokat fog számítani. Gondolom Zigbee2MQTT irányba indulsz majd, ez baromi gyorsan fejlődik és kapja a supportot, viszont kezdőként sokat szophatsz majd azzal, ha magadnak barkácsolod össze a coordinatort és nem fogod érteni, hogy hol a hiba.
Termékek: ha zigbee 3.0-t látsz a leírásban, akkor már nagyon nem lőhetsz mellé (igen, ők drágábbak is lesznek picit), de alapvetően nyitásérzékelő, pára/szenzorban ár/értékben a xiaomi/aqarákkal nem fogsz mellélőni.Hozzáteszem: ezeket amúgy a xiaomi itthon is árulja és előfordul, hogy nagyjából aliexpresses árban találod meg őket, így ha gyorsan kell, akkor felesleges Kínára várni. CO-m nincs, mert nincs kazán, itt egészen biztosan nem spórolnék (életmentő eszközről van szó), sőt továbbmegyek: vélhetően nem is mennék "smart" irányba. Ha gond van, egészen biztosan nem a HA felületén/appjában fogod nézni, hogy akkor most szén-monoxid mérgezést kapsz-e, hanem azonnal nyitod az ablakot majd. Persze ha meg tudod oldani, hogy riasztásnál azonnal kinyíljon ajtó-ablak és tóduljon be a friss levegő, akkor van értelme
Azt még hozzátenném, hogy arra ne számíts, hogy minden azonal menni fog, sokat fogsz ülni a gép előtt, meg - rendszertől függően - molyolni parancssorban, lépésenként haladj, ne akarj mindent IS egyszerre beállítani, automatizálni.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
vampire17
addikt
válasz noorbertt #20888 üzenetére
Kell egy Zigbee coordinator dongle (erdemes valami komolyabbat, en cc2531el kezdtem, de csereltem, igaz nem ertem el az eszkozhatart, de gondolni kell a jovore is... )
- Nyitaserzekelokre en a xiaomi/aqara cuccokat ajanlok.
- Zigbee co erzekelo neccesebb, nehez belole olyat talalni , ami magyaro-n hitelesitett (en ezert vettem ebbol Fibaro z-wave-eset)
- fusterzekelo pl Honeywell zigbee
- Kijelzosre pl Blitzwolf zigbee, kijelzo nelkulire Xiaomi zigbee (ha futest akrsz vezerelni, arra nem feltetlenul jo, nem jelent tul gyakran) -
-
Degeczi
nagyúr
válasz noorbertt #21090 üzenetére
Először is: érvéghüvelyt a sodrott kábelek végére! Legalább a nullára, mert az a fázis mellett zárlatveszély így...
Másrészt nem világos, az eredeti kapcsolónál mi a másik fekete szál? (a 3-as pontjára) Nem pont az megy tovább a lámpához? (hiszen a kapcsolt fázist is feketével szokták továbbvinni) Ha esetleg az, akkor meg az a kérdés, most mi van a kimeneten (Shelly O lába)[ Szerkesztve ]
-
zsamiatt
őstag
válasz noorbertt #21101 üzenetére
channel1/settings/button type/és a 3-s javasolt.
"Azaz, a (3) esetben a kapcsoló és az app úgy viselkedik, mint ha virtuális alternatív kapcsolói lennének egymásnak: nem a kapcsoló állása határozza meg, hogy fel vagy le van kapcsolva a villany, hiszen a másik kapcsolóval (történetesen az app-pal) is kapcsolhatjuk a villanyt."[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 1C robotporszívó feltörlőfunkcióval
- Eladó Krups Evidence One EA895N10 full automata darálós kávéfőző - garanciális időn belüli!
- 3 db Shelly Pro Dual Cover PM eladó
- TP-Link Tapo okos dugalj okoskonnektor Tapo P110M - ÚJ!!
- Transmitter BC49BQ Bluetooth autós MP3 lejátszó Fm LED kijelzővel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest