- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geresics
Topikgazda
Sziasztok,
idén januárbanelmaradt, de arra gondoltam - már ha érdekel valakit - akkor 2025 elején ismét kiírnék pár statisztikát, annyival megfűszerezve, hogy már nem csak 0,5MW-os erőművekről, hanem 50MW-osakról is!
Rajtam kívül érdekel bárkit az ilyesmi?*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Polllen #51948 üzenetére
...vagy bármilyen más szerződésmódosításra. Ez szerintem nagyon max 20 év lenne (ami a mostani duplája). Gondolok itt szerződő nevének változására (eladás, költözés, halál, sima átírás, stb.), teljesítménybővítésre, egyéb tarifa bekötésére, stb-stb...
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Ez még nekem is új!
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230908/oriasi-bejelentes-erkezett-a-napelemeseknek-638591*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Andras6800 #51751 üzenetére
Nem csak az akkugyárak miatt nő az ország fogyasztása. Eddig is az volt a trend, hogy hiába nőtt a megújulók száma, termelése, az éves energiafelhasználásunk megújuló részaránya közel sem növekedett annyit (néha még csökkent is).
-
Geresics
Topikgazda
Ma volt az MNNSZ és a MANAP egyeztetni a Kormánnyal:
Index cikk*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Lasersailing #51709 üzenetére
Keleti háromszög: 5 optis párhuzamosan az 5 délivel. (Második sor középső optis már nem.)
Keleti paralelogramma: a 14 napelem sorbakötve a háromszög 4 árnyékmentesével és a maradék 1 optimalizálósával. A +1 napelem ha még nem került fel, akkor nem tenném fel, mert a 20 napelemes sztringet már lehet nem fogja szeretni az inverter -10°C esetén...
Ha valami mégsem így van, akkor sorry, de én már elvesztettem a fonalat a "minden tájolás egy irányba néz, de a napelemek be vannak rajzolva, de hibásan" résznél!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Lasersailing #51695 üzenetére
Csinálj kérlek egy átnézeti rajzot a teljes rendszerről, mert így, hogy időnként adsz hozzá plusz infókat, így nem könnyű segíteni.
Az pedig, hogy már fel van rakva szintén nem sokat segít neked. Kérdezel, mi adunk választ. Hogy ez teszik-e a kivitelezőnek, már más kérdés. Nyilván ha telepítés előtt jön a kérdés, akkor nem lenne ilyen gond, de utólag ezen kár rágódni.
(#51700) Lasersailing
5 napelemmel csak 5 napelemet lehet párhuzamosan kötni. Sem négyet, sem hatot, sem tizet.
Létezik "Y" MC4 csatlakozó, de én tetőn nem szeretem a kötéspontokat. Ha le van kábelezve az inverterbe, akkor ugyan többet kell kábelezni, de egyrészt nincs kockázat a tetőn, másrészt akár ott át is lehet kötögetni dolgokat, ha az ember játszni szeretne vele!u.i.:
2023-ban én már 100%, hogy nem vennék "Light" invertert! Ma már alap kellene legyen a monitoring!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Lasersailing #51683 üzenetére
Ez így elég gyengén fog menni! Ha az 1-2 egy sztringbe fog kerülni, akkor a napelemek feszültsége ugyan összeadódik, de az áramerőssége mindig a leggyengébben termelő napelem áramerőssége lesz. Magyarul délelőtt a keleti napelemek nem fognak tudni annyira termelni, mint amennyire tudnának, mert a déli tetőn még nincs kellő áramerősség, később pedig fordulni fog, és a déli tudna ugyan termelni, de a keleti oldal vissza fogja fogni! Teljesen rossz így!
Vagy változtatni kell a darabszámokon, vagy a sztringek kialakításán. Mivel már mindent kifizettél, gondolom visszakérni nincs sok esély...Nézzük mid van:
1.) 19 keleti árnyékmentes napelem (4db az eredeti 1.)-ből, 15db az eredeti 3.)-ból)
2.) 6 keleti árnyékos napelem TIGO-val
3.) 5 déli napelemÉn tuti az összes árnyékmentes keleti napelemet 1 sztringbe kötném, ez fix. Ez mehet az 1. munkapontjára az inverternek. Arra nem emlékszem, hogy a Tigo BUC, vagy BOOST konverter, így vagy a 2.) és 3.) sztringet sorbakötném, vagy a 6 árnyékosból egyet levennék, és párhuzamosan kötném a déli 5 napelemmel 2x5 paneles sztringbe (az inverter bemenetén!) annak megfelelően, hogy buc vagy boost. Valószínűleg a 2x5 felé húzódnék...
-
Geresics
Topikgazda
válasz snooze #51572 üzenetére
Bár én nem vagyok Moderátor, de mint azt a rögzített kommentben is írtam, a jelenlegi feszült helyzetben próbálok nem szigorúbbak lenni a szükségesnél. Szívesen töröltem volna már vagy 50 kommentet, de elfogadom, hogy nem vagyunk egyformák, és más véleményen vagyunk, még olyan témában is, ami nem vélemény kérdése (pl. fizika). A jogszabályok, a rendeletek, az elszámolások ráadásul olyanok, mint a színek, és ami valakinek tetszik, az a másiknak nem. Mindemellett mindenkinek jogában áll hülyének is lennie. Szóval amíg nem tudatos közösségrombolás folyik, addig nem szeretném túlcenzúrázni sem a topikot.
Ha valakit zavar egy ember, tegyen úgy, mint már páran tettünk, és ignoráljuk, vagy akár le is lehet tiltani (de ez úgy tudom prémium funkció).*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Srácok, engedjétek el!
Ahányszor kap választ, jött mással, majd újra visszatér ugyan oda, mintha meg sem történt volna korábban semmi. Olyan, mint egy NPC. Úgy hallom mostanában nagyot megy, hogy emberek ilyen-olyan felületen NPC-t játszanak...
- Megmagyaráztuk a fizikáját a villamos hálózatoknak? Igen.
- Megmagyaráztuk az elszámolási képletet? Igen.
- Megmagyaráztuk, hogy ez miért jó? Igen.
- Még elmondhatnánk esetleg, hogy az MGT-t sem csak úgy adják ki, hanem hálózatszámítás eredményeképp, de felesleges volna.
- Megemlíthetnénk, hogy szaldóban az éves fogyasztásunkon felüli termelés semmit sem ér (5Ft/kWh az semmi a rendszer bekerülési árához képest), de ez sem érne semmit.
- Beszélhetnénk az energiamix egészséges összetételéről, de felesleges volna.
- Beszélhetnénk a napelemes rendszerek károsanyag-kibocsátás-megtakarításáról, és az így számszerűen realizálható kisebb EÜ kiadásokról, de felesleges volna (én nekem amúgy sincsenek ilyen számok a birtokomban).
- Felhozhatnánk a különbséget a lakossági, az üzleti, a zsinór, a spot, a HUPX árak között, de semmi értelme nem volna.
- Sorolhatnám még, de annak sem volna semmi értelme...
Légyszi, srácok, engedjük el!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz tha_answer #51522 üzenetére
Az egységes lakossági árat szerinted ki fizeti?
-
Geresics
Topikgazda
A normális hangvitelű diskurzusnak, véleményütköztetésnek semmi akadálya, de az acsarkodásnak, hergelésnek nincs itt helye!
-
Geresics
Topikgazda
válasz tha_answer #51441 üzenetére
Próbálok tömören válaszolni.
1.) Fizika - egy rendszernek annyi energiát kell előállítania, amennyi energiára pillanatnyilag szükség van (veszteségekkel, mindennel).
2.) A hálózatot fizikailag senki nem használta akkumulátornak, ez egy elszámolási metódus, egy könyvelői eljárás, hívhatjuk akárhogy. Az egyik házon termelt energiát elhasználta a szomszéd, vagy ha maradt még, akkor az ő szomszédja, és így tovább. Az áram útja is általános iskolás fizika - nyilván Te is képben vagy vele.
3.) Az országnak törekednie kell a vállalt céljainak a teljesítésére, és ez a felhasznált energia összetételére is vonatkozik. Ha azt vállaltuk, hogy pl. 15%-a a felhasználásunknak zöld energiából lesz előállítva 2025-re (ezek légből kapott számok a példa kedvéért), de 0 megújuló energiaforrást hasznosító erőművünk van, akkor beruházásokat kell létrehozni. Beruházást a beruházók akkor csinálnak, ha az nekik megéri valamiért (legyen az pénz, vagy más indittatás (pl. tanúsítványok szerzése, stb)).
A lakosságot a szaldóval, az ipart a KÁT rendszerrel motiválták. Ezek kellettek ahhoz, hogy a célokat el tudjuk érni, enélkül senki nem ruházott volna be.
Off, de mindenki ezt hozza fel jó példának: ha az államnak pénzre van szüksége, akkor államkötvényeket bocsát ki, ami jó hozammal kecsegtet, hogy teljesíteni tudja a céljait. Ez az Off példa mindjárt fontos lesz!
4.) A "rinya" a visszamenőleges hatályú módosításról szól! Ha valaki létesített egy drága beruházást 2012-ben, mert ő zöld gondolkodású, és 12-14 év alatt meg is térül neki a dolog (akkor még jóvál drágább volt), akkor a kötött szerződés visszamenőleges módosítása jogi problémát eredményez! Aki tavaly létesített egy rendszert, és 8 év alatt térülne meg neki, annak is! Sőt, aki még nem létesített, azt ezek után mivel ösztönzöd létesítésre?
És most visszakanyarodva az off példához: ha Te nemrég vettél állampapírt 18%-os garantált hozammal, és amikor kivennéd a pénzed (kamatostul!), és közölnék, hogy igazából csak a befektetett pénzed felét kapod vissza, akkor arra gondolnál, hogy legalább támogattad a jövő orvosait? Esetleg eszedbe jutna a fizika mellett a közgazdaságtan is, miszerint a nagyobb hozam nagyobb kockázatot jelent, és így jártál? Vagy "menne a rinya"?*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Hohocali #51290 üzenetére
Pontosan tudom mire gondolsz, és sajnos nem alaptalan...
Születnek is sorban a mémek, és a legdurvább az, amit az első pillanattól kezdve gondolok(a DiCaprios mém), de eddig sehol nem mondtam, nehogy ötletelésnek gondolják!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Zolee897 #51286 üzenetére
Az első kommented még nagy belső vívódást hozott ki belőlem, hogy töröljem-e, mert bár semmi szakmai topikba való nem volt benne, mégis értem mit miért írsz.
Sajnos a második kommented miatt töröltem mindkettőt. Ahogy a rögzített, kiemelt kommentben is kérek mindenkit, úgy Téged is kérlek, hogy szorítkozzunk a szakmai részre, és a politikai elégedettségünk/elégedetlenségünk ne itt fejezzük ki!Higgyétek el, nagyon nehéz szívvel törlök most bármit, mert mind ugyan azon az oldalon állunk! De kérek mindenkit, maradjon a szakmai topik első sorban szakmai, még ha jelenleg a szakmát is az aktuálpolitika rángatja!
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
Mi történt eddig?
1. Régen azt tudtuk, hogy aki belép szaldóba 2023.12.31-ig, az marad abban az első 2024.01.01-et követő szerződésmódosításig.
2. Bejelentették, hogy a pályázatosok mennek bruttó elszámolásba, de senki sem tudja, hogy az milyen lesz. (Később a 3+3-asok átlépését mégsem tették kötelezővé.)
3. Tavaly Gulyás Gergely egy Kormányinfón bejelentette, hogy aki szaldóban van, az 10 évig lehet szaldós.
4. Most Tik-Tok-on bejelentették, hogy minden szaldós havi szaldós lesz.Mi van most?
Ez a téma 215000 háztartást érint! Amit kormányinfón bejelentettek, mégsem lett belőle kormányrendelet. Mégis mindenki jobban tudta. Mi azóta is várjuk a kormányrendeletet. Erre most bejelentik Tik-Tok-on(!) ezt, és megint mindenki jobban tudja. Kormányrendelet nincs, és szerintem a tiktok nem egy kormányinfó szintű fórum.Mi lesz ezután?
Senki sem tudja! Persze mindenki tudja a tutit, és ha kiderül, hogy igaza lett, akkor majd jól megmondja, hogy "én megmondtam!" Viszont amíg nincs kormányrendelet, és nem olvassuk el amit lehoz a közlöny, sőt, azt nem értelmeztük alaposan, addig mindenki csak találgat!
Igen, manapság a kormányrendeletek egy éjszaka alatt születnek, és míg korábban kikérték a szakma véleményét, most ez 2-3 éve nem divat. Én sem hiszem, hogy visszaáll az eredeti álláspont, és én is fel vagyok háborodva, hogy visszamenőlegesen változtatnak a játékszabályokon úgy, hogy sokak egzisztenciáját ez veszélybe is sodorhatja!
Többen több helyen azt mondták, hogy ez olyan, mintha valaki vett idén állampapírt, és mikor kivenné a pénzt, akkor a kormány hoz egy rendeletet, hogy mégsem annyi a metek, és örüljön, hogy nem bukott! És ez sajnos nagyon is valid példa!
Minden napelemmel foglalkozó szervezet most próbál valamit tenni! Az MNNSZ jövő hétre kapott időpontot (persze Lantos Úr nem lesz ott), és megteszünk minden tőlünk telhetőt. Mások máshogy próbálkoznak, van aki tüntetni szeretne, van aki bojkottálni, van aki perelni, stb-stb.
De amíg nincs kormányrendelet, addig max felkészülni, tervezgetni lehet, ezt kérlek tartsátok szem előtt!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Urak!
Tudom, hogy a napelem jelenlegi helyzete a politika miatt látszik úgy alakulni, ahogy, és épp ez miatt nem törlök automatikusan. De kérek mindenkit, hogy próbáljunk a témánál maradni!
Ígérem, továbbra sem fogok mindent törölni, de ami nem kapcsolódik szorosan a témához, azt igen!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz csongi #51230 üzenetére
Vagy nagyon félreértem amit írsz, vagy nagyon nem értesz a villamos hálózatokhoz...
Az 1 fázisú inverter szabványos 230V-ot állít elő (valójában magasabb a fesz., hogy be tudjon táplálni). A 3 fázisú inverter 400V-ot állít elő, ami fázisonként ugyan úgy 230V!
Ezeket a helyi transzformátorok (legyen az oszloptrafó, vagy (betonházas) BHTR) transzformálják fel a kívánt közép feszültségi (KÖF) szintre, ami gyakorlatilag 1-132kV között bármi lehet, de jellemzően 11-22 kV városokban, és közelükben. Ha nagyobb távolságra kell eljuttatni az energiát, akkor a KÖF hálózat feletti nagy feszültségű hálózat (NAF) következik, ami 132-400kV között van itthon.Most csinálok épp egy 63MWp DC / 48,8 MVA AC teljesítményű erőművet az M6 mellett, és bontunk meg egy 132kV-os NAF vonalat. Ilyenkor nekünk is először kell egy 132/22 NAF/KÖF transzformálás, és csak ezután jön a termelői vezetékhálózat az erőművön belül (22kV), és ehhez csinálunk a területen 22/0,8 KÖF/KIF BHTR-eket. Azért 800V, mert a Huawei 300kVA-es inverterei már nem 0,4-re, hanem 0,8-ra termelnek.
(Igen, ez azt is jelenti, hogy ha hagyományos 1 vagy 3 fázisú fogyasztót akarunk működtetni, akkor ahhoz kell még egy extra transzformátor, ami 400V/230V-ot tud adni (fázisszámtól függően).*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz csemberlen #46561 üzenetére
Az átvétel legfontosabb mozzanata, hogy elvégzik az "áramszünet" tesztet. Ilyenkor lakapcsolják a fő biztosítékot, és az inverternek azonnal(!!!) le kell kapcsolnia! Ha nem kapcsol le, akkor az komlrétan életveszélyes, és bárkit megölhet!
Nem csak szerelőt, hanem magát a tulajdonost is, hisz ha áramütés éri pl. a mosógép hibájából, és a "fi-relé" lekapcsol, akkor az inverter továbbra is nyomja rá a kraftot!Igen, minden inverter lekapcsol! Azonban elég, ha a egy beállítás el lett nyomva (anti islanding, vagy egy elfuserált országbeállítás pl.), és máris game over.
-
Geresics
Topikgazda
Az áram árakra külön kommentbek szerettem volna reagálni, mert ez már ON téma.
Tavaly sok céget belerángattak olyan szerződésekbe az "úristen, nem lesz áram a versenypiacon!" hírekkel, amiket valóban megalapozott hírek voltak, hogy mindent is aláírtak a cégek! Rengeteg cég 230-290 Ft/kWh között szerződött, +RHD! Ez kb. 6-8x annyi, mint elötte évben! És sok esetben a szolgáltatók felmondták az érvényes, kedvezőbb árú szerződéseket!
Szerencsére voltak, akik hallgattak rám, és belementek a picit rizikósabb piaci alapú árazásba, és bizony ők most 68-70 Ft/kWh (+RHD) árat fizetnek, pedig a szolgáltatók pofátlanul nagy "jutalékkal" (Ft/MWh) szerződtek, mert a piac korrigált!
Ezek tények. Hogy ebből mi következik, vagy mi lesz a versenypiac és a lakosság jövője, az már más kérdés, és mindenkinek a saját fantáziájára bízom, mert jósgömböt nem használok.
-
Geresics
Topikgazda
Srácok!
Eddig nem szóltam hozzá, mert nem éreztem szükségesnek...
313313-nak mint mindig, most is köszönünk minden "tűzhöz közeli" infót!
Külön köszi, hogy OFF-ban osztotta meg velünk ezt a pletykát! Igen, ez jelenleg csak pletyka! Ilyen pletykák mindig is voltak, és mindig is lesznek. Egy részükből valóság lesz, nagy részükből viszont semmi!Ha minden egyes pletykánál harakirit követtünk volna el, erre a fórumra sosem tudtam volna írni, mert már az első kommentem előtt meg kellett volna tennem. Az MNNSZ folyamatosan küzd a lakossági és az ipari érdekekért. Igen, azt is leírtam, hogy míg korábban nagyobb szavunk volt, addig mostanában sokszor már meg sem kérdeznek minket sajnos. DE ez még nem jelenti azt, hogy rögtön minden sz@r lesz!
Mindenki nyugodjon le picit, raktározza el ezeket a pletykákat is, készüljön a legrosszabbra, és akkor csak pozitívan csalódhat!
-
Geresics
Topikgazda
válasz senki68 #46303 üzenetére
De nem ilyen. Az országbeállítást nem kell megtenni újra és újra!
Ez az egy frissítés kivételt képez, és ha nem teszed meg, attól még minden frissítés érvényes lesz, működni fog! Kivéve ez az automata leszabályozósdi természetesen!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz senki68 #46288 üzenetére
Miért kellene minden frissítés után beállítani az országot?
Amúgy ennek az országbeállítósdinak egy nagyon egyszerű oka van: ne csinálja laikus! Miért ne? Azért, mert az inverteren olyan beállításokat lehet eszközölni, amihez még egy átlag telepítő sem konyít, nemhogy egy normál user. A gyártó nem tudja, nem is tudhatja, hogy egy-egy usernél mik lettek beállítva, így extrém fontos, hogy a frissítések ilyen beállításokat maguktól ne írhassanak át!
Ha viszont csonálsz egy országbeállítást, azzal minden értéket visszaállítasz gyárira! Innentől kezdve a gyártó tudja, hogy az általa definiált értékek lesznek módosítva, és ő csak így tud felelősségteljesen új beállításokat eszközölni!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Érdekes, örülök, hogy sikerült!
A support tudását meg kell védenem, havi rendszerességgel teszek fel nekik olyan kérdést, amire tudnak válaszolni, és én max. csak sejtem a választ!
Viszont amint nem a magyar supporttal beszélek, hanem egy külföldivel, na akkor van baj! Talán már írtam róla itt régebben - belőlük én sem kérek*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Az inverterek IT biztonsága egy méltatlanul alulbecsült dolog, pedig volt már rá példa, hogy gondot okoztak vele! És itt ne az egyszeri hekkerre gondoljatok, hanem arra, amikor egy ország ellen indítanak támadást, és egy kattintással lekapcsolják az összes, vagy csak egy gyértó összes inverterét! Kínai termékek IT biztonságával kapcsolatos problémákról már biztos mindenki hallott, de a Fronius is adott már ki úgy FW frissítést, hogy az biztonsági réseket foltozott! Szóval, ha egy országban egyszerre lekapcsol az összes ilyen termelő, akkor egy pillanat alatt omlik össze a teljes villamos hálózat, és jó eséllyer rántja magával sorban a szomszédos országokat is!
De vannak olyan frissítések is, amik igenis növelik a termelést! Legutóbb ilyet a Fronius pl. úgy ért el, hogy a 253V esetén nem lekapcsolja a termelést, hanem visszavesz a teljesítményből! Márpedig ha a 10kW rendszer 10 helyett 5-tel termel, az jobb, mint a 0! Igaz, ehhez nem elég FW-t frissíteni, hanem az inverteren is resetelni kell (országbeállító kóddal), de szerintem megéri!
Viszont abban is igazatok van, hogy nem kell mindig azonnal frissíteni! 30 napelemparkkal - ami 570 inverter - én is besz@ptam egyszer, és több napig javítottuk, mert egy EU direktíva miatt ledobta a DM kártya a gyengébb WIFI jelet! Nem voltam boldog, ellenben elsőként tudtunk megoldást keresni a Froniussal közösen!
Tanulság? Aki nem napi szinten foglalkozik ilyennel, frissítés megjelenése után várjon 2-3 hetet, és csak akkor frissítsen, ha addig nem jön ki újabb, mert az azt jelenti, hogy az előzővel baj volt!És igen, a legtöbb frissítés olyan dolgokat tartalmaz, ami Téged nem érint pl. új országok szabványszerinti beállítása! Nem kell kapkodni mindig, de időnként nemhogy árt, de igenis használ a frissítés!
-
Geresics
Topikgazda
válasz hevepapa #46096 üzenetére
Mi az előző munkahelyemen megbeszéltük mindig a tulajdonossal, hogy ő kap rendszeradminisztrátori jogokat, mi pedig megtartjuk a tulajdonosi jogot. Ezt azért tettük, hogy a user-eket menedzselni tudjuk, és ha az ügyfél valakit meghív, akkor azt csak vendég jogosultsággal tudja megtenni. Ezzel őt is védjük, hisz ő is megkap minden jogosultságot a user managementen kívül, gond esetén hatékonyabban tudjunk segíteni (user témakörben). Természetesen ha kérik, azonnal átadjuk a tulajdonosi jogokat, de ilyen egy HMKE esetén volt csak a sokból. De a legfontosabb itt is a korrekt tájékoztatás, és kölcsönös beleegyezés!
A naperőműveknél volt ez igazán fontos, ott másképp nem is működne jól...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz yazoo1 #46091 üzenetére
az általam kezelt HMKE rendszereknél ha router (SSID) váltás van, akkor ezt szoktam elküldeni:
Kedves Partnerem,
telefonbeszélgetésünknek megfelelően küldöm, hogy hogyan kell felprogramozni az invertert a routerhez. Ezt az alábbi videó segítségével szerintem könnyen meg tudja tenni: https://youtu.be/dRmohrWjaDs
Röviden a lépések:
1.) Inverteren WIFI bekapcsolás
2.) Telefonnal (vagy tablettel) csatlakozás a 240.xxxxxxx-re, ahol a jelszó 12345678
3.) A telefonja böngészőjébe üsse be a 192.168.250.181 címet.
4.) A lépéseket követve válasszuk a Varázsló funkciót
5.) Az apróbb beállítások nem olyan fontosak (rendszernév, tarifa, stb), mert ezeket én távolról majd megcsinálom.
6.) A videóban 12:40-től jön a hálózati beállítás rész, és ez lesz a legfontosabb! 15:20-ig van a lényeg, a többit én távolról megoldom.
Üdvözlettel,Eddig mindenkinek sikerült, pedig nem csak infós ügyfeleim voltak.
-
Geresics
Topikgazda
A helyi hálózatot látja a DM?
A support általában 2 munkanpon belül válaszolni szokott, ez alól kivétel, ha rendezvény van. Bár az is igaz, hogy ők telepítői support, és nem lakossági, mert a lakosságot a telepítőknek kell(ene) supportolnia...
A pv-support-hungary@fronius.com címre írtál?*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Vision #46039 üzenetére
Légyszi, ne írjunk olyat, hogy a tömszelence beltérre felesleges, mert nagyon nem az!
Ahogy (#46047) senki68 is írja, por és pára ellen is véd, nem is beszélve a pókokról és egyéb házi jószágokról! Ha olcsósítás van, nem ezen az egy kávényi áron fog múlni a rendszer ára!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
DC doboz külön minősítés, ami a gyártóknak külön pénz, így nem csinálják meg mindenre még akkor sem, ha a doboz amúgy tudná. Nekem a Schneider Kaedra széria anno nagyon bejött, nem túl nagy, de nem is túl pici, és még minősítve is volt, ha jól emlékszem!
-
Geresics
Topikgazda
Régen sokat beszéltem arról, hogy többet ér egy ház, és könnyebb eladni, ha van rajta napelem. Most erről megjelent egy cikk is.
-
Geresics
Topikgazda
Sziasztok,
több éve nyüstölöm a szövetséget, hogy legyenek youtube szolár hírek, és végre megvalósulni látszik a mindenki álltal jó ötletnek vélt ötlet!
NAPINFO 2023.02.10 Kiss Ernő hírösszefoglalója az aktuális napelempiaci hírekről
Remélem elég népszerű lesz ahhoz, hogy folytassák!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz tuta1975 #37571 üzenetére
Szia,
először is, egy ilyen rövid idő alatt kapott érték nem jelent az ég egy adta világon semmit! Miután ezt tisztáztuk már tudunk beszélni az elvről, amit majd valós üzemelés során fogsz tapasztalni!
A 2 sztringed között mindig lesz feszültség-különbség - ezért is ellett 2 munkapontra kötni. Ez teljesen egyértelműen látszik már most is: amelyik sztringen nagyobb a fesz., azon 2-vel több napelem van. Vagy amelyiken 2-vel több napelem van, azon nagyobb a fesz. (nézőpont kérdése).
Áramerősségben pedig délelőtt a keleti, délután a nyugati fog többet adni. Ezek egy felhőmentes napsütéses napon szép görbét fognak majd rajzolni.
A teljesítmény pedig a feszültség és az áramerősség szorzata, tehát sztringenként a viszonylag konstans feszültséged (amit a panelhőmérséklet és a munkapontállítás befolyásol csak) megszorzod a folyton változó áramerősségeddel, és már meg is van egy-egy időpillanat teljesítménye sztringenként. Az inverter összteljesítménye a 2 munkapont összege lesz, amiből már csak a működési veszteségek jönnek le, ami pár százalék csupán...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz gorbep #37567 üzenetére
Hát, kicsiben ezt el tudom fogadni, de nagyban?
Szerintem hallottam én még 0,4kV-nál is ilyet közvetlenül a trafónál, de nem tudnám megmondani, a részleteket... Nagy keresztmetszetnél azért ez szerintem nem ritka, de akárhogy töröm a fejem, nem tudok konkrétumot mondani, pláne nem, hogy mi alapján kehet, vagy nem lehet... (még le sem főtt a kávé )
Ti melyik szabványra hibatkoztok pontosan, ezzel még tudtok segíteni?*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Elemental #37480 üzenetére
Az a krdés, hogy a vállalkozó mit adott be a szolgáltató felé?
1.) Csak igénybejelentőt? Mert az ingyenes, max 1 megkezdett munkaóra bérét kérheti, de ez már garasoskodás volna.
2.) Ig.bej.+csatlakozási dokumentáció+egyvonalas rajz? Ez már fizetős tétel, mert itt egy aláírási jogosultsággal rendelkező tervező munkáját meg kell fizetni. Ez telepítőtől függő árú, általában 30-100eFt közötti összeg.A szolgáltatónál kérheted, hogy neked küldjék a jóváhagyást (az esetek felében sikerül is nekik egy ilyen bonyolult kérést teljesíteni), de attól még a terbezőt ki kell fizetni - ha a második eset van.
-
Geresics
Topikgazda
válasz Vision #37448 üzenetére
A feszültségük közel azonos, azáramerősségük tök más, de ahogy Kirchoff csomóponti törvénye is kimondja, ez nem számít! (Jó, lehet ott a csomópontba befolyó, és onnan kifolyó áramerősségek egyenlőségéről van szó, de ez a lényeg! )
-
Geresics
Topikgazda
válasz nihill #37440 üzenetére
Én inkább azt javasolnám (magamnak is így fogom csinálni), hogy a K-NY sztring párhuzamosan legyen kötve, de csak akkor, ha a 2 párhuzamosan kötött sztring paraméterei (napelemtípus és darabszám) azonosak! Ellenkező esetben az eltérő feszültség miatt kiegyenlítőáram fog folyni!
Sorba kötve a K és NY igen bajos lenne, mert nem lesz azonos szinte soha az áramerősségük, és nagy lesz a veszteség!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz 7Heads Drago #37302 üzenetére
"A pályázat írási pénz és a hálózat fejlesztési ktg nem számolható el."
Amikor olyan pályázat írásáról beszélünk, amit anyósom 72 éves barátnője is meg tudott csinálni egyedül, akkor aki mással íratja a pályázatot, az meg is érdemli, hogy neki kelljen kifizetni, és ne az államnak közpénzből.
A hálózatfejlesztést nem fizeti, ahogy a házépítést sem, és a tetőcserepezést sem. Emberek kapnak egy rakás pénzt, és az első kérdésük mindig, hogy miért csak ennyit...Amúgy ez a pályázat nekem mindettől függetlenül nem tetszett sosem. Messze jobb volt ennél az 50-50-es. Ráadásul az idő elcseszésével csak tovább növeli a problémákat, és a frusztrálságot, és a politikai részéről pedig nem ebben a topikban kell beszélni, így az írásom een részét pedig töröltem is inkább.
Évek óta kampányolok a szerintem egyelen jó támogatási megoldás mellett: mondják azt, hogy adnak valahányszázezer forintot /kWp egységesen mindenkinek. Akkor nincs mutyizás, nincs csalás, nincs okoskodás! Pl. legyen 300eFt+ÁFA/kWp a támogatás, onnen Te el tudod dönteni, hogy akarsz-e SE rendszert 500eFt-ért, vagy Froniust 400eFt-ért, vagy Xiangxung invertert 350eFt-ért (a számok teljesen falsak, csak a szemléltetés kedvéért éltem a költői túlzás eszközével)!
-
Geresics
Topikgazda
Pótoltam némi elmaradásom a "Telepítés után" szekcióból
Ha valaki még nem írta meg a saját tapasztalatait, akkor hajrá!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz axioma #37282 üzenetére
Elvileg igen, mert a sorozatszámot elvileg feljegyezték. Gyakorlatilag még szolgáltatónként is eltérő az eljáásrend, és bár lefotózták, ha szólsz nekik, hogy (garanciális) csere történt azonos típusra, így a műszaki tartalom nem változott, csak a szériaszám, nem is mindig fognak tudni mit kezdeni vele. Viszont, ha Te ezt (pl. e-mailben) megteszed, máris írásos bizonyítékod van, hogy Te minden tőled telhetőt megtettél!
-
Geresics
Topikgazda
-
Geresics
Topikgazda
A színek az első pillantást segítik. Aki sokszor néz ilyet, azonnal látja, amit szeretne. Amikor pedig alaposabban akarja nézni, akkor úgyis 1.) ránagyít, és látható lesz, és/vagy 2.) generál egy jelentést, ahol aztán végképp azt lát, amit csak szeretne (a visszwattos jelentést én is így csináltam).
Nagyobb rendszereknél átláthatatlan a rendszer, ha minden rendben van
...de azonnal látszik, ha valami gyanús van!
-
Geresics
Topikgazda
válasz leslieke #37270 üzenetére
Ez igaz, amíg ugyan olyat kapsz.
Sajnos azonban már most nem is egy olyan Huawei generáció van, amit már nem kapsz!Megint más kérdés, hogy ha valakinek kicserélik az inverterét, és véletlenül elfelejti bejelenteni, akkor az kb. soha az életben nem fog kiderülni, ha ugyan olyan teljesítményűt tesz a régi helyére. (Ha nagyobb teljesítmény kerül oda, akkor egy egyszerű lekérdezéssel kibukhat, hisz hogyan tudna valaki 10kW-ot betáplálni egy 6kW-os inverterrel?)
-
Geresics
Topikgazda
válasz Geresics #37245 üzenetére
Ha megengedtek egy személyes kommentárt hozzá!
Van olyan lakossági visszwattos rendszer, amit május óta látok, mert egy telepítő megkért, hogy állítsak be, mert az EON a hálózat gyengesége miatt nem engedett máshogy telepíteni.
A telepítéskor a SmartMeter úgy lett beállítva, hogy a 3 fázis összegét nézze, és úgy szabályozzon le, mert elvileg ez a kedvezőbb. Ha a SolarWeb-en visszanézzük az eddigi időszakot, akkor azt látjuk, hogy a visszwatt védelem jól működik, és az 5 hónap alatt mindössze 17kWh került visszatáplálásra.
Az üzemelés során azonbana kiderült, hogy a 3 fázis között jelentős eltérés van! Ez azért fontos, mert, ha L1 fázis fogyaszt pl. 6kW-ot, L2 és L3 0kW-ot, és süt a nap, akkor a napelemes rendszer előállít 6kW-ot, hisz ennyi az épület igénye, viszont azt szimmetrikusan táplálja be az épület villamos hálózatába, tehát L1-L2-L3 esetében is 2-2-2kW-ot fog táplálni! Ez azt jelenti, hogy a 6kW fogyasztás, és 6kW termelés a villanyórán nem 0kW-ot fog eredményezni, hanem 8kW fogyasztást! L1: 6-2=4, L2: 0-2=-2, L3: 0-2=-2, viszont a hálózati engedélyes (jelen esetben az EON) nem advesz mérős órát telepített, ami külön méri a vételezett, és a visszatáplált energiát, hanem olyat, ami nem néz áramirányt, csak áramerősséget! Tehát a 6-2-2-2 az órán 6-2+2+2-ként fog megjelenni!
Ha a standard beállítások helyett a SmartMeter visszwatt védelmét „WeakestPhase”-re állítom, a rendszer nem az ingatlan 3 fázisának összfogyasztását nézi, hanem mindig a „leggyengébb”, azaz a legkisebb fogyasztással rendelkező fázis fogyasztását veszi figyelembe, ezáltal a visszatáplálás nem fordulhat elő!
Így jelentős termeléstől elesik az ingatlan, azonban jelentős fogyasztásnak mért betáplálástól is! Azt viszont minden esetben egyedileg kell vizsgálni, hogy mi a jobb, mert könnyen lehet, hogy a visszatáplálást hiába mérik fogyasztásnak, mégis jobban megéri, mint ha leszabályozzuk az invertert! Ha a fázisok fogyasztása szimmetrikus, akkor nincs gond.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Muth Gergely tollából, egy kis hasznos infó:
"Sokan érdeklődtök a visszwattos megoldásokról, inverter cseréről áramszolgáltatói igénybejelentő után. Áramszolgáltatói válaszokat foglalom össze. Remélem segítség mindenkinek.
Visszwatt:
Régi EON DSO, OPUS, MVM Démász:
- elegendő a gyártói megoldás a HMKE kitáplálás (Viktor szavával élve feltáplálás) korlátozásra
- csak és kizárólag leggyengébb FÁZIS szerinti visszwatt lesz elfogadott, ami lényegesen kedvezőtlenebb, mint a 3 fázis, összegzett energiamérleg szerinti 0 "kitáplálás"
- figyelni fogják a rendszer méreténél a várható hozamot és annak pl. 2%-os kitáplálási hibaküszöböt állítanak. Pl. 5 kW -> 5500 kWh -> 110 kWh/év lehet a mérőórán
Régi ELMŰ DSO területen egyelőre megvizsgálják az opciókat és hamarosan tájékoztatnak.
Inverter csere igénybejelentés után
OPUS
"Az igénybejelentésen, vagy csatlakozási dokumentáción szereplő invertertípus helyett más invertertípus alkalmazható azonos vagy kisebb névleges teljesítménnyel. Az eltérést a készre jelentésben kell közölni."
DÉMÁSZ
"Nálunk az az eltérés, hogy új csatlakozási dokumentációt kell benyújtani, készül új HCSSZ. Ezután lehet indítani a bekapcsolást."*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz kardkovacsi #37104 üzenetére
Először is engedd meg, hogy elnézést kérjek! Rosszul emlékeztem, valóban a normál degradáció az áramerősség csökkenésével jelentkezik, rosszul emlékeztem!
A tanulmányba is belegörgettem, amit linkeltél, tök jó, köszi!
Az már kevésbé elegáns, hogy a végéből kiragadtad a Te álláspontod alátámasztó részt, és a végéről lehagytad, hogy a tizenkét vizsgált modulból három, amelyek -0,6-1,1 %/év romlást mutattak, ott az egyiknél egyértelműen a soros ellenállás növekedése volt kimutatható, némi áramcsökkenéssel együtt, míg a másik kettőnél az okok kombinációja volt a jellemző, azaz a vizsgált modulok 25%-ánál feszültségcsökkenés volt a jellemző!
Lehet én magam is azért emlékeztem rosszul, mert csak a normáltól eltérőkre emlékeztem abból a beszélgetésből, amit anno egy kriszályok fejlesztésével foglalkozó vegyészmérnökkel volt szerencsém folytatni. Szóval legyünk így kvittek!
A #37103 kommentedben az okfejtésed viszont teljesen hibás, és semmi köze a degradációhoz. Az igaz, hogy a feszültség konstans, és csak a hőmérséklet függvényében változik, de mint írtam, a teljesítmény a fesz. és áramerősség szorzata.
Csak, hogy én is beszúrjak egy Fronius-os grafikont:
Ezen ugyan az látható, csak hozzátettem még a besugárzásmérőt, a környezeti, és a modulhőfokot is!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz kardkovacsi #37101 üzenetére
A teljesítmény nem az áramon keresztül jön le, hanem a feszültség, és az àram szorzata, így bármelyik változik, a teljesítmény változik.
Sajnos a korábbi játékszereimhez nem férek hozzá, hiába alakítottam ki fullos tesztrendszert, már máshol dolgozom, így mérésekkel nem tudom alátámasztani, de elvileg a feszültség csökken.
-
Geresics
Topikgazda
válasz kardkovacsi #37099 üzenetére
Miből gondolod, hogy a degradáció áeamban jelentkezik, és nem feszültségben?
-
Geresics
Topikgazda
Bár a fórumon időhiány miatt inaktív vagyok, a privát üzenetekre továbbra is reagálok mindig, amikor időm engedi. Egy ilyen megkeresés során merült fel a kérdés, hogy 1x50, vagy 2x25 inverter a jó? A válaszom (amit a reggeli kávé közben gyorsan összedobtam) gondoltam megosztom Veletek is, tessék szabadon hozzáadni, vagy elvenni belőle! Lehet még mélyíteni a témát, és más szempontokat is hozzátenni, de most ennyire futotta az időmből!
Mind a kettő jó megoldás! Mindkettőnek van előnye, és hátránya is!
2x25: azért jó, mert megduplázod a munkapontok számát! Ha a 25-ös inverter (pl. Fronius ECO25) 1 munkapontos, akkor 2 inverterrel 2 munkapontod van. Ezzel az árnyékot, vagy az eltérő tájolást is tudod kezelni! Ha 2, vagy több munkapontos, akkor kevésbé fontos, de akkor is duplázod. 2 inverterrel össze tudod hasonlítani a 2 inverter teljesítményét bármikor, bárhogyan, ezzel az esetleges hibákat azonnal ki tudod szúrni anélkül, hogy elemzést csinálnál! Ha egy inverter hibára fut, akkor a javítás idejére is termel a másik, így a veszteséged arra a rövid időre is max. 50%. További előny, hogy a 2 inverternek elég csak 1 kommunikáció, ezen kívül a 2 invertert akár egymástól távol is el tudod helyezni, bár erre csak ritkán van igény.
1x50: ezek jellemzően már robosztusabb, iparibb felépítésűek. Szervizelhetőségük nagyobb szakértelme kíván, de egyszerűbb (pl. Froinus Tauro 50), és a hőmenedzsmentjük is jobb szokott lenni! Léteznek egy (pl. Tauro ECO) és több munkapontos változatok is, a legtöbb gyártó azonban csak virtuális munkapontokat használ (pl. Huawei), míg a Tauro (nem ECO) fizikait!
Ha 1 invertert használsz, akkor a hálózati feszültséget az az egy fogja megemelni, hogy az áram a hálózat felé tudjon folyni. Ha 2 inverter van, akkor azok egymásra emelnek, amíg el nem érnek egy olyan feszültségszintet, hogy már mindkettő be tudjon táplálni. Ha gyenge a hálózat, akkor az 1 inverter később fog ezért lekapcsolni. Ritka esetben előfordul (én eddig 4-5 alkalommal találkoztam csak ilyennel), hogy a 2 inverter versengése zavart okoz a működésükben, és manuális helyszíni beállítást (reset-et) kellett alklamazni.
Ha nekem kellene magamnak 50kW-os rendszert csinálnom, én 100%, hogy a Fronius ECO-t tenném oda, és bár drágább a 3 munkapontos változata, mint az ECO, én azt választanám! Egy egyszeri magasabb CAPEX költségről beszélünk, ami a teljes beruházás 2-3%-a egy ilyen inverter esetében, és hosszú távon nekem megérne ennyit!
Idén ebből is hiány van, ahogy másból is, de tavaszra helyreáll a szállítás. Huawei elérhetősége picivel hamarabb fog rendeződni (legalábbis ezt ígérik) úgy tudom, de mivel az első pár hónapról beszélünk, amikor amúgy is gyenge a termelés, így nagy veszteség nem éri azt, aki hajlandó 1 hónappal többet várni...
u.i.: a Fronius 2023 elején kezdi a Tauro inverterek úgy gyárcsarnokában a termelést, így az ezekből a jövőben biztosan lesz elég!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz HoryThePooh #36834 üzenetére
mert ELMŰ területre az info@aram.eon.hu a helyes, EON területre pedig az araminfo@eon.hu.
-
Geresics
Topikgazda
válasz Bandiahegyro #36808 üzenetére
Az invertert jó, hogy említed. Most sok kivitelező a jelenlegi (valós) készlethiányra hivatkozva elkezdi a rendes márkákat noname kínai, vagy egyéb hulladékokkal helyettesíteni. Aki pályázatos, és 2022.12.31-ig kész kell lennie, azoknál ez indokolt is. De akit nem köt ilyen határidő, az inkább várjon szerintem (én magam is ezt teszem) egy normális termékre. A baj az, hogy sokaknál azt látom, hogy az olcsó invertert később is a prémium inverter árán akarják adni, ahogy most is (kiváltás címszó alatt), és eszük ágában nincs lemondani az extra haszonról...
-
Geresics
Topikgazda
válasz Bandiahegyro #36803 üzenetére
Műszaki terv nem kell, az on-line igénybejelentő pedig 10 perc alatt kitölthető. A tervet elkészítteteni pedig ráérsz, ha jóváhagyták az ig.bejelentőt.
-
Geresics
Topikgazda
válasz Geresics #36798 üzenetére
Hiába kalimpáltunk ellene az elmúlt időszakban...
Ha vártak volna fél évet, akkor az utolsó igénybejelentések kivtelezési ideje ígyis-úgyis a szaldó igénylés végső határidejéig (2023.12.31) készültek volna kb. el, ezzel úgy zárták volna le a dolgot, hogy az senkinek sem fáj annyira, hisz a brutó elszámolás (ami ennyi idő után még mindig nem tisztázott) a 3Ft-tal kb. annyit ér, mint ez...
-
Geresics
Topikgazda
válasz Gabesz87 #32744 üzenetére
Sajnos a cikk pontatlan (bár csak belepörgettem)!
Az adatok nem darabszámot jelentenek, hanem teljesítményt!
1 db 200 kW-os inverter az más gyártónál 20db 10kW-os. Ha egy gyár rááll a nagy teljesítményű inverterekre (az 50MW-os parkjainkban pl. mindben Huawei van), az egy délelőtt alatt lepipál egy országnyi lakossági invertert egy ilyen statisztikában!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Kolondrum #32713 üzenetére
OMG, Te még élsz?
Olyan régen nem láttunk a Motoros topicban, hogy komolyan kezdtem aggódni érted! Ha időd engedi, köszönj majd be oda, és írj pár sort, hogy mi újság!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz MrZed001 #32644 üzenetére
Hogy elcseppen-e vissza energia, az azon szokott múlni, hogy a visszwattvédelem soft, vagy hard beállítása van-e beállítva. Elvileg (és ebben még csak félművelt vagyok) a lényeg az, hogy a betáplálási korlát (ami nem kell feltétlenül 0VA legyen) eredőben számít (tehát a 3 fázison együtt), vagy úgy, hogy egy fázison sem mehet vissza áram. Gyakorlatban tehát, ha 1 fázison kevesebb a fogyasztód, mint a többin, akkor az lesz-e a korlát, azt lehet állítani.
Remélem nem írok hülyeséget, mert eddig csak elvétve foglalkoztam ilyennel, akkor is szívességből kb!
-
Geresics
Topikgazda
Srácok!
Tudom, a topikban nem vagyok aktíven jelen, de sokan közületek tudják, és szerencsére élnek is vele, hogy privátban igyekszem mindig válaszolni, és segíteni! Ez néha napokat vesz igénybe, mert szeretek normális választ adni mindenkinek!
De kérlek, értsétek meg, az én időm is véges! Az én energiám sem végtelen! Kérlek, ne tegyétek fel ugyan azt a kérdést privátban, e-mailben, telefonon! De legfőképp, ha kaptok egy választ, akkor ne kérdezzétek meg újra! Ha van egy válasz, amit szeretnétek hallani tőlem, és épp nem azt mondom, akkor vagy fogadjátok el, vagy hagyjátok figyelmen kívül! De ne írjatok pár nap múlva random változtatásokkal, pláne ne félinfókkal!
Mindenkinek próbálok segíteni, amit valaki vagy elfogad, vagy nem. Sosem volt azzal bajom, ha valakinek más a véleménye, vagy épp más mellett dönt, mint amit mondtam! De önigazolást légyszi, senki ne nálam keressen! Egyszerűen nincs rá időm! Ha lenne, iszti-biszti aktív lennék itt is, de nincs!Félreértés ne essék, továbbra is
fogokmegpróbálok segíteni mindenkinek, aki ír, de ma először bosszantottam fel magam valakin, aki sokadszor kérdezi ugyan azt, mintha eddig nem válaszoltam volna! Lehet azt kellett volna ma inkább csinálnom, mint hogy Neki is, és ide is (s)írok, de egyszerűen hulla fáradt vagyok, és a legjobb szándékom ellenére ez most kikívánkozott...A topik tele van jó szándékú, segíteni kívánó taggal! Olyan közösség alakult itt ki, amiről a legtöbb topik álmodni sem mer! És ez nem az én érdemem, hanem a Tiétek! Én max egy kezdőlókést adtam, de a csapat hajtja a szekeret! Aki régóta itt van, az ezt pontosan tudja! Ahogy azt is, hogy bárki bármikor rámírhat, felkereshet továbbra is!
De légyszi, ne várjátok el tőlem, hogy én hozzak döntést a Ti pénzetek elköltéséről! A döntést Nektek kell meghoznotok! Mi itt döntést segítő infókkal szolgálhatunk, esetleg ha valaki hibát követne el megpróbálhatjuk figyelmeztetni rá! (Jelen esetben szó csincs hibáról!) De ha kérdeztek, akkor figyeljetek a válaszra, ha pedig nem akartok arra figyelni, akkor inkább ne kérdezzétek meg újra és újra!...megyek inkább aludni...
-
Geresics
Topikgazda
*optik (az "a"-t az autocorrekt adta hozzá)
Optimalizáló nélkül nincs panelenkénti infó
SE csak optimalizálókkal működik
Huawei tud vegyesen (optival, anélkül és vegyesen is) dolgozni
TIGO-ból van monitoringos és monitoring nélküli, ezek bármely inverterhez illeszthetőek*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz senki68 #27172 üzenetére
Igen, nekem kell a felesleges úri huncutság!
...de amúgy úgy fest, hogy nem is úsznám meg, ha akarnám sem, mert 3 tetősíkot kell benapelemeznem. Építkezni akartam, akkor nyilván olyat csinál az ember, amilyet akar, oda Fronius lett volna, de pénteken hívtak a kórházból, hogy ne kapkodjak, mert örökölni fogok, márpedig az a ház problémás (minden szempontból)...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Srácok, az OFF témát légyszi folytassátok olyan topikban, ahol ez ON! Köszi!
-
Geresics
Topikgazda
válasz Blackmate #27034 üzenetére
Mindent csavaros rögzítéssel lehet csak megoldani. Vagy a többiek álltal linkelt ászokcsavar+DOD lemezes megoldás, vagy van pl. Visimpexnél külön ilyen kampó. Mindenesetre van pisztolyos kátrányragasztó (van valódi neve is, csak most nem jut eszembe), azt érdemes lehet használni, akár úgy hogy Te megveszed, és odaadod a telepítőnek, mert szeretnek spórolni...
-
Geresics
Topikgazda
Korcolt lemezhez van speckó tartó, nehogy nekiálljatok fúrni, ragasztani, vagy bármi ilyesmi!
De a két tetősíkot napelemmel összekötni csak gányolással lehet, ezt nem javaslom. Fektetve kell elhelyezni ott a napelemeket, vagy túl kell lógatni a tetőn.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz MrZed001 #27007 üzenetére
Lesz itt szigetüzem, és minden egyéb nyalánkság.
Sajna időhiány miatt a rendszer megálmodásának csak egy részét tudhatom magaménak, a többit, mint pl. az AC oldalt, és a szigetüzemi részt is az Expleo-ra hagytuk.
Remélem hamar átveszi az EON, és lesz időm játszani vele, mert vészesen közeledik egy másik ösvény, amire rá kell fordulnom...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz senki68 #27004 üzenetére
Az átlaggal próbáltam picit viccesre venni, de úgy látom azért a lényeg átment!
A kompnensek melegedése nem egyenletes, ez tény! De amíg egy VGA esetében a 100°C nem probléma, addig erőátvitelnél már igenis az volna! Ha csak abba gondolunk bele, hogy a kábelek PVC borítása 70°C felett elkezd szépen lassan lebomlani, és egy idő után megszűnik szigetelni, akkor érezhető, hogy ez nyilván nem megengedett. A fontos pontok monitorozva vannak (még akkor is, ha mi nem látjuk), és adott esetben az algoritmus csinál valamit ellene! Bekapcsolhatja a hűtést, emelhet a hűtésen, vagy épp korlátozhatja a termelést. A passzív gépek esetén sajna csak ez utóbbi van meg, épp ezért különösen fontos ilyenkor az elhelyezés - már ha nem célunk, hogy elessünk egy csomó termeléstől...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Régen ez egyértelműen igaz volt!
2024.01.01-től ha bármi módosítást csinálsz hivatalosan, akkor bukod a szaldód! Most jobban előre kell gondolkodni, mint valaha (ezen a téren)!Amúgy meg most épp egy régi ügyfelem keresett meg, hogy a 2013-ban telepített Growatt 3000TL invertere a 12x250 mono panellal bár még mindig hozza az elvártat, de sokat változott a felhasználásuk, és a meglévő napelemek mellé tegyünk 13x380Wp paneleket, a 3kW-os Growattot lecseréljük egy 10-es Froniusra, és az új panelek lesznek az 1. MPPT, a régiek a 2. MPPT, és ha később megint hozzá kell nyúlni, akkor elég csak a DC oldallal játszani, és marad a szaldó!
-
Geresics
Topikgazda
válasz 7Heads Drago #26990 üzenetére
A bővítési lehetőség mindig is felhasználói igény lesz. Hiába méretezel egy rendszert a mai, vagy akár az 5 év múlva elképzelt terveidhez. Egy inverter élettartama 10-20 év közé tehető általában. Ki tudja mennyi energiára lesz szüksége mától számítva 16 és fél év múlva? Mondjuk én műszaki és gazdaságossági szempontból ezt nem szeretem, szerencsére az erőműveknél ilyen gond nincs is!
Visszatérve, a két munkapontos inverterek között az olcsók is tudják az asszimmetrikus terhelést többé-kevésbé jól kezelni, ergo, ha most csinálsz egy rendszert, akkor később a 2. munkapontra rá tudod tenni a bővítést. Ha eredetileg is használtad a 2. munkapontot akkor (jól csináltad, de most) át kell rendezni a régi rendszer elemeit az 1. munkapontra. Ha ez nem megy, akkor opti kell...Lassan tényleg nem fogom levakarni magamról, hogy Fronius márkabuzi lettem, de saját mérések alapján bátran kijelenthetem, hogy ott a 2. munkapont akár már 3-4 panellel is el tud indulni, és jó hatásfokkal termelni! Ez bődületesen szélesíti a lehetőségeket!
-
Geresics
Topikgazda
válasz senki68 #26989 üzenetére
Az inverter az élete (üzemideje) nagyrészét nem csúcsteljesítményen tölti, kivéve, ha napkövetős a rendszer!
Ha van 1kWp napelemed, és az egy évben 1350kWh energiát állít elő, akkor átlagosan mekkora teljesítményt ad le az invertered?
Természetesen a hő mindig is ellenség lesz. Ha emlékszel a régi írásaimra, akkor azt javasoltam, hogy az inverter helye olyan legyen, mint a befőtteknek: száraz, hűvös helyen tartsuk!
A Gen24 inverter hűtése pl. -13°-ot ígér a normál Symo-hoz képest, és még csendesebb is! Ennek a hűtésnek köszönhetően a gyártói adatok szerint az éllettartam is jelentősen meg fog növekedni! Tesztelném magam is, ha nem lenne ilyen drága! Amúgy az irodába pont holnap kapcsoljuk be a 10kW-os Gen24-et, szóval rövidesen még több gyakorlati tapasztalatom lesz. Már csak idő kellene játszani vele...Passzív hűtésű invertert nem veszünk, ha csak nem muszáj!
-
Geresics
Topikgazda
válasz 7Heads Drago #26994 üzenetére
Pedig igaza van!
Nézz csak meg több adatlapot is! A grafikonok is mindig egy adott típusra vannak kiírva! Régen még a Huawei sem szégyelte kiírni, hogy a 3kW inverter adatlapján az 5kW-os grafikonja van, de úgy látom mára ez már eltűnt - bár az is lehet, hogy ez csak valami telepítői leírásban volt... Froniusnál, Growattnál, 100%, hogy régen ott volt (most nem csekkoltam).*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz senki68 #26996 üzenetére
Tökéletesen látod!
A hatásfok feszültség-függő, ugyanis a DC feszültség és az AC feszültség között szoros összefüggés van, épp ezért volt régebben extrém fontos a helyes DC feszültség belövése. Ma már nem olyan fontos, mert az inverterek egy extra DC-DC konvertálással optimális-közelire lövik a feszültséget maguknak, így javítva a hatásfokot. Ellenben ha túl rövid a sztring (értsd: nincs elég DC fesz), akkor ezzel rendesen megdolgoztatod az invertert, vagy épp nem is lehetésges!
A melegedés pedig áramerősség-függő!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Oldmobil #26983 üzenetére
Nincs sajnos. Fél évet vártam gyártóktól ilyenre a tesztrendszeremhez, de nem volt, így más megoldást kellett alkalmaznunk, és végül az Expleo csinált nekünk komplett kapcsolós DC dobozt, de 2x akkora méretben 10x annyiért, mint én terveztem...
-
Geresics
Topikgazda
Igazából tök mindegy.
Ha igazán végletekig kukacoskodni szeretnék, akkor az alábbi szempontok játszanának:
- tehermentesítésre a hagyományos kismegszakító nem való, ha van AC tehermentesítő kapcsoló, az már igen.
- DC kapcsoló az inverterben terhelésre méretezett, annak jónak kell lennie.
- ellenben az inverterben a DC kapcsoló cseréje nem olcsó, és nem tudja akárki megcsinálni, az AC tehermentesítő kapcsolót és/vagy kismegszakítót szinte akárki ki tudja cserélni.Visszakapcsolásnál tökéletesen mindegy, az inverter úgyis vár a hálózati előírások miatt a bekapcsolással.
-
Geresics
Topikgazda
válasz joghurt #26974 üzenetére
Ha ez egyszeri esemény, akkor nincs bele teendő. Ha magától nem indul el, akkor DC+AC lekapcs, picit vár, és visszakapcs. Ha megy, nincs vele dolog.
Ezt okozhatja elavult firmware is, érdemes frissíteni! Eddig ez mindig segített.
Ha ezek után is továbbra is gond van vele, akkor szerviz lesz a vége.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Nagyobb rendszerre is ugyan úgy igaz a túlméretezés. Erre van 30 saját üzemeltetésű napelemparkom, amik évek óta termelnek, és nem is rosszul (ld. #23350).
Árban a 10 és a 12,5kW Fronius között lehet kb. 110-130eFt különbség (tippre). De attól még mindkettőt érdemes 15-20%-kal DC oldalon túlhúzni.
Ami viszont fontos különbség, hogy míg egy kis inverternél simán 1 sztringre, 1 munkapontra megcsinálsz most egy rendszert, és a 2. munkapontot szabadon hagyod a későbbi 4-5 panelnak bővítésnek, addig ez egy 12kW inverternél már egyáltalán nem jellemző megoldás! Egy ekkora inverternél 1,6-2kW-nak fenntartani egy külön munkapontot első nekifutásra nem tűnik optimális hosszú távú tervnek...Az viszont tök igaz, hogy aki most telepít, neki nagyon előre kell gondolkodnia, hogy később ne bukja el a szaldót! De ha most elég a 10-12kWp napelem, de később többet akarunk, akkor viszont zsebbe kell nyúlni, és 15-ös inverteren érdemes elgondolkodni, mert akkor lesz szemmel látható bővítési lehetőségünk! Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, akkor az optimális napelem/inverter teljesítmény-arányon (DC/AC 1,2x) ha nagyobb invertert akanék venni, akkor nem 1, hanem 2 lépcsőben gondolkodnék.
(#26962) cOxeR
A panelek mérete és rögzítése valóban fontos! Anno, mikor a piac nagy része polikristályos napelemet telepített, én monoval dolgoztam, és nem csak azért, mert a legtöbb esetben jobbnak tartom, hanem azért is, mert ugyan azt a teljesítményt kevesebb panelből el tudtam érni, ergo kevesebb tartószerkezet kellett hozzá, ami ledolgozta a mono ár-hátrányát!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Geresics #26954 üzenetére
u.i.: a DC túlméretezésnél nem az adatlap a mérvadó, hanem a tájolás, és a dőlésszög! Ideális tájolás esetén a DC túlméretezés 20%, azaz 1kW inverterre jut 1,2kWp napelem!
Az előző példánál maradva (1kWp termel 1250kWh-t)
1.) DC 4kWp AC 4kW termel 5000kWh-t
2.) DC 4,4kWp AC 4kW termel 5500kWh-t
3.) DC 4kWp AC 5kW termel 5000kWh-t
Folytatva:
4.) DC 4,8kWp AC 4kW termel 6000kWh-t
azonban
5.) DC 5kWp AC 4kW "csak" 6200kWh-t termel, a többit levágja, ami lassabb megtérülést eredményez, és minél nagyobb a túlméretezés, annál több lesz a levágás!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Már volt róla szó korábban, felesleges a halmozott írásjel, mert még félreértjük a hangsúlyt!
A nagyobb inverter néha kicsit drágább, néha sokkal. Ez attól függ, hogy a gyártó épp milyen belsőt rak bele. Pl. a Fronius Symo 4-5-6 inverterek fizikailag konkrétan ugyan azok az utolsó csavarig, csak más a szoftveres AC korlátozás rajtuk. Ebből adódik, hogy az árkülönbség elenyésző. Ellenben ha egyel nagyobbat szeretnél, akkor már jelentősen zsebbe kell nyúlni!De ez még nem minden. Ugyanis nem az inverter termel, hanem a napelem! Az inverter csak átalakítja a napelem termelését. Ergo, hogy +1 napelemet veszel, az pontosan annyival fog többet termelni. Ha egyel nagyobb invertert veszel, akkor attól a termelésed nem lesz nagyobb!
De nézzünk konkrét példát (az árak hasraütésszerűek, a valósághoz nincs sok közük, mert nem ismerem a lakossági árakat)!
1.) 400 Wp napelem x 10 db = 4kWp, és ehhez egy 4kW inverter. Az ár legyen mondjuk 1800eFt. Az éves termelése legyen kb. 4kWp*1250kWh/kWp=5000kWh. A rendszer egységára bruttó 450eFt/kWp. (Ez a releváns egységár, nem az inverter AC csatlakozása!)
2.) +1 napelem felára legyen mondjuk 110eFt, így az ár lesz 1910eFt. A rendszer egységára így 1910000/4400=434eFt/kWp! Mindezt úgy, hogy a termelés növekedett 10%-kal, azaz 4,4kWp*1250kWh/kWp=5500kWh!
3.) De ha nem napelemet veszünk, hanem invertert, akkor mi lesz? A termelés nem változik, marad 5000kWh/év! A bekerülési ár pedig megnő mondjuk 50eFt-tal! Ekkor az egységár 1850eFt/4kWp=462,5eFt/kWp!Nézzünk hozzá megtérülést is! 1kWh energia kb. 37,5Ft, de a könnyebb számolás miatt legyen most 40Ft/kWh
1.) 5000kWh*40Ft/kWh=200.000.Ft/év a termelés, így a megtérülés 1800eFt/200eFt/év=9év.
2.) 5500kWh*40Ft/kWh=220.000.Ft/év a termelés, így a megtérülés 1910eFt/220eFt/év=8,68év.
3.) 5000kWh*40Ft/kWh=200.000.Ft/év a termelés, így a megtérülés 1850eFt/200eFt/év=9,25év.[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
válasz leslieke #26889 üzenetére
A hálózati engedélyest mindenképp értesíteni célszerű, mert a fogyasztóknak nem segít az élettartamában a magasabb hálózati feszültség. Épp ezért nem is igazán jó megoldás az, amit a telepítők 99%-a csinál, hogy megemelik az inverteren a fesz.korlátot 263V-ra!
Huawei-nél nem tudom hogy van, de Froniusnál a GVDPR beállítása az egyetlen jó megoldás! Ilyenkor a termelésed csúcsát ugyan levágja, de legalább nem kapcsolgat ki/be!
-
Geresics
Topikgazda
(#26899) joghurtnak Teljesen igaza van!
Nincs baj srácok az OFF-olással, pláne, mivel a villanyautózás kapcsolódik a villamos energia előállításához (is). Azonban egy bizonyos mennyiség után már tényleg érdemesebb a témát a saját topikjában folytatni, ami jelen esetben a villanyautós topic.
Köszi mindenkinek, hogy ott folytatjátok, ott legalább nálunk is hozzáértőbb közönséggel találkozhattok, és akár más szemszögből is kaphattok észrevételt!
-
Geresics
Topikgazda
Srácok!
Tudom, hogy megint elég ritkán járok erre (magánéleti és munkaterheltség miatt), de ez egy kiemelkedően jó közösség volt mindig is! Kérek mindenkit, hogy szorítkozzunk egymás segítésére, és ne egymás hergelésére! Az mindenkinek jobb! Ha pedig valamiben bizonytalanok vagytok, bátran írjatok egy privátot, azt mindig nézem! Ígérem, amint tudok reagálok!
Köszi mindenkinek!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Drón topik
- Posta, csomagküldés
- Opel topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- PlayStation 5
- Apple asztali gépek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...