Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hieronymus: A jövő számítógépei (Reloaded)
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
pakriksz
őstag
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
de én nem fejreállni akarok hanem fékezni
a gumi tapadásánál úgy sem lesz nagyobb fékerőd, és úgy is mindig az a szűk keresztmetszet. Egyébként ER-5 -van. Amúgy én úgy tudtam hogy nem a lóerőktől függ a fékerő szükségessége, mert általában nem full gázzal fékezünk, hanem inkább a tömegtől és a sebességtől 
-
Xaels
félisten
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Szerintem a Triumph Thruxton szebb. Leginkább a kipu amit nem szeretek a W800-on vagy a Bonneville-n.

De a Bonneville is egy nagyon jó Café alap egyébként. Ez is egy gyönyörű motor [link]
(#43297) Mosquito34 akkor dobj be valami témát. Most sokan letették már a gépet, nincs annyi téma.
-
-Mosquito-
őstag
Unalmas már ez a fék story..

-
Ferdzsoo
addikt
válasz
pakriksz
üzenetére
Akkor most húzz be egy dupla 320-as brembót és akkor rájössz mennyire nem fog a tiéd.

Még dupla tárcsák között is óriási különbség van. Miután a CBF-ről átültem a vifferre, igencsak néztem nagyokat mekkora különbség van a két fék között. Pedig mindkettő duplatárcsás nissin. Szóval még a márka is ugyanaz. Csak az egyik 8 dugattyús és kisebb kerületű, míg a másik 12 dugattyús 320-as. Van különbség nemkicsi. Pedig a másodiknak jó 50kg-al többet kell mefgognia... -
Archer
őstag
válasz
pakriksz
üzenetére
Azért, mert jöttek a 100 ló feletti gépek, oda már kellett a fékerő rendesen, dobféknél meg ehhez a méretet, ezáltal a tömeget kellet (volna) növelni, ezzel nőtt a rugózatlan tömeg is, emellett a tárcsaféknek jobb az öntisztulása, gyorsabban hűl (fúrt meg hullámos tárcsák elvileg még hatékonyabban). Egyszerűen eljárt felette az idő ilyen teljesítménytartományokban.
-
pakriksz
őstag
kipróbáltam, 1 tárcsás fékem van, nem igazán kell erősen húzni, ha erősen húznám simán fejreállnék vele

Sokat nem fékezek, annyiszor nem kell megállni, hegyről lefelé meg elég a motorfék.@Archer: tudod miért tűnt el a dobfék? Nem azért mert gyengébb, hanem azért mert zárt, és könnyebben túlmelegszik...
-
DonThomasino
veterán
Erre senki?
[link] -
Xaels
félisten
[link] nekem valahogy még mindig egy régi körlámpás verzió kellene.
-
Pocee
senior tag
tuti Dexar az,csak van egy másik regje

-
Xaels
félisten
válasz
pakriksz
üzenetére
Hát próbáld ki előbb. A Viragon egytárcsás fékem volt. Meg lehetett vele állni, de azért keményen kellett húzni egy erősebb fékezésnél. Ez hosszútávon, vagy sok fékezésnél azért nem kellemes meg fárasztó. Most a Varjún dupla tárcsa van, nem állok vele fejre de sokkal finomabb a fék kezelése, ha meg kell beleállok az aszfaltba.
-
Archer
őstag
válasz
pakriksz
üzenetére
Van is ilyen irányú tapasztalatod vagy csak úgy gondolomra írod? Ennyi erővel egy féktárcsa sem kell , úgy még olcsóbb lesz, elég elől-hátul a dobfék, ott csak fékpofát kell cserélni. Hogy miért jó egy "2 ujjas" fék? Egyszer próbálj ki egy olyat, szerintem meg fogod érteni. "egy véletlen kis újjmozdulatra fejreállsz" - azért nem úgy van, hogy van a blokkolt kerék meg a nulla fékerő és közötte semmi, ez is mint minden más, tanulás/gyakorlás kérdése.
Az ABS-ben viszont egyet értünk, kétség kívül jó találmány. -
pakriksz
őstag
válasz
Archer
üzenetére
Nem dísznek, versenyzésre (na megy így többet lehet kérni a motorért, és cserénél 1 helyett 2 tárcsát kell venni). Nem érzem hogy egy 2 újjas fék miért lenne olyan jó. A nem 2 újjasnál sem kell olyan nagy erőt kifejteni, és kisebb is az esély hogy egy váratlan pillanatban egy véletlen kis újjmozdulatra fejreállsz...
-
Archer
őstag
válasz
pakriksz
üzenetére
Számításokat, adatokat nem tudok erre vonatkozóan de biztos, hogy nem dísznek teszik rá a második tárcsát előre. Nyilván sok mindentől függ de pusztán elméleti síkon ugyanakkora fékerő eléréséhez két tárcsánál ha nem is fele, de jóval kisebb erőkifejtés szükséges a vezető részéről ("2 ujjas fék"). Szerintem a sok csilli-villi sz@ron lehet spórolni egy motor tervezésekor de pont a fék az, amin nem kellene.
Másrészről ha van az embernek egy kis plussz pénze, amit a motorra szeretne költeni, százszor inkább a fékrendszer fejlesztésére költse először (fém fékcsövek, jobb betétek esetleg egy jobb főfékhenger) mint mondjuk hangos kipufogóra. -
pakriksz
őstag
válasz
dellfanboy
üzenetére
az alatt nem melegszik fel számottevően a tárcsa, ahhoz jópárszor kéne ekkorát lassítani pár percen belül... Majd egyszer kipróbálom, gyanítom hogy simán meg tudom majd fogni a tárcsát szabad kézzel, annyira nem melegszik fel.
-
Xaels
félisten
válasz
pakriksz
üzenetére
Azért nem mindegy utcán sem, hogy mennyire kell húzni azt a fékkart. Persze el lehet közlekedni 1 tárcsával, de egy 1300ccm-es majd 300kg-os gépnél ne ezen spóroljanak.
[link] ha meg már ennyire custom, meg minden akkor a hátsó lengőkaron is dolgozhattak volna. Meg a kipufogó festésen kívül a kiömlőket elrejthették volna [link]
-
pakriksz
őstag
válasz
Archer
üzenetére
valószínűleg 1 tárcsa is megteszi ugyan ezt, mert a szűk keresztmetszet nem a fék ereje szokott lenni, hanem a kerék tapadása.
Versenygépnél persze jó ha 2 van, mert 1 helyett 2 tárcsán oszlik el az energia, de nem hiszem hogy utcán 1 tárcsával bárkinek is kéne túlmelegedéstől tartania

-
DonThomasino
veterán
Egy shoei sisakról hogy lehet megtudni mikor gyártották?
Dobozán nincs rajta? -
Xaels
félisten
válasz
Archer
üzenetére
Nekem is ez a bajom. Teleaggatják őket minden vacakkal meg műanyag dísszel. A Yamahánál például a Dragstar óta nem volt olyan cruiser a Roadstar Warriort leszámítva amire felkaptam volna a fejem. A Honda a VT1300-al pár éve csinált olyat ami tetszetős lett, de 1000ccm alatt ott sem történt csoda. Nem mondom, hogy nem kell a technikai fejlődés, de ez az irány amit vettek számomra kiábrándító, legalább is a japánok. A Triumph-ban egyelőre még nem csalódtam, bár ők meg árban nekem még elérhetetlenek.
A régi Dragstarok, Shadowok meg Intruderek nem véletlenül tartják olyan jól az árukat.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Jajám, úgyhogy mindenképpen ugorjatok be ha erre jártok!

-
Ferdzsoo
addikt
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Ausztriában is ugyanúgy esik, hétről hétre...
Most 1.180 körül jár ami persze még drágább mint otthon, de 1.412-ről indultunk. Van olyan kút ahol a dieselt 0.999-ért adják.
Ez a komoly. Itt mindig is olcsóbb volt a diesel.
A benzin ára sokkal jobban függ a finomított term. Tőzsdei árától, mint a kőolajétól. A benzin a héten is 8%ot esett míg az olaj nem esett tovább. Emiatt lesz megint csökkentés. -
Archer
őstag
válasz
pakriksz
üzenetére
Amit én tapasztaltam: a dupla tárcsa elől, valami jobb betétekkel, 4 dugós nyergekkel, jó pumpával meg jó gumival olyat tud lassítani, hogy a szemem kidülled. Az előző motoromon az egy tárcsa meg a két dugattyú ahhoz a kisebb súlyhoz nem volt kevés de azért bőven nem olyan harapós. Meg ugye a "balansz" miatt sem árt a dupla tárcsa elől, ne csak az egyik oldalról fékeződjön a motor. Mondjuk ezeknek a chopper vagy cruiser vagy nem tudom mi a megnevezésük motoroknak teljesen más a súlyelosztásuk, mint egy könnyű sportmotornak, hátra nagyobb tömeg jut, nem véletlenül nem hurka 220-as tárcsa van többnyire hátul mint a sportgépeken.
Xaels: elég távol állnak tőlem ezek a motorok csak azt látom, hogy ezekre is már lassan mindent felszerelnek amit a raktárban találnak, eléggé eltávolodott az eredeti koncepciótól.
Egyszer egy eredeti első évekből való Goldwinget láttam (tudom az más kategória), az valami gyönyörű egy szerkezet, az újak meg mint valami piaci három pálcás transformers játék. Persze tudom ez szubjektív. -
Xaels
félisten
[link] tőkéletes cucc lenne munkába járni, de amennyit írnak árnak azért már inkább normális motort vennék.
-
vlevi
nagyúr
Nálam szokott lenni lánc. Azzal összekötük két motort, és közben ruhaszárítókötélnek is jó. Felfér rá 2 kabát, néhány sisak

-
polimorf
tag
Ma olyan szépen sütött a nap, hogy nem bírtam ki és elővettem a gépet egy karikára

Már elvonási tüneteim voltak, ezért most ez a rövid 60km is olyan jólesett, totál élveztem minden percét
Persze nem volt nyári meleg, de felöltöztem és egyáltalán nem fáztam.
Jó lenne ha még a tél folyamán lenne pár ilyen motorozható nap.
-
Xaels
félisten
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Nyárig eláll a benzin csak a megfelelő tárolásról kell gondoskodni. Ma is nagyon jó idő volt, csak a szél volt kicsit kellemetlen.
(#43257) Mosquito34: az üzemanyag világpiaci ára esik drasztikusan, elvileg az máshol is így kellene jelentkezzen.
(#43259) kcsa: nekem egyik sisakomon sincs ilyen.
-
Outlander
addikt
Meg télen.

Sablon szöveg..
Nyáron a sok kirándulás miatt, télen meg mert sokat eszik a szivató és az is autozik most, aki eddig biciklizett vagy sétált.

Mindig ezek a sablon szövegek vannak...Illetve én emlékszem mikor 240 ft ok voltak és benne volt a hírekben valami debil aki mondta ha 300 fölé megy, akkor lerakja az autót, pedig nem rég közelebb volt az 500 hoz mint a 400 hez.
Most ez van, hogy Hofit idézzem töltsétek meg a kádat benzinnel, csak anyós nehogy leengedje, inkább gyujtson rá.
-
Laraxior
titán
-
Ferdzsoo
addikt
Hétfőn a benzint megint megvágják 7 forintal. durva...
Tutti ilyenkor esik a benzin ára amikor nem lehet motorozni...
Annyit mennék azt se tudnám már merre menjek...
Csak húzza ki jövő szeptemberig. Legalább egy olcsóbb nyarunk legyen.
-
pakriksz
őstag
van a mocimon ilyen kulccsal lezárható kampó sisaktartó. Azt hallottam hogy oda a sisaknak valami gyűrűjét kellene beakasztani, de az enyémen ilyen nincs. Hogy néz ki egy ilyen gyűrű és hogy van a sisakhoz rögzítve?
-
Xaels
félisten

Na ez ebben a formában fullos
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Xaels
félisten
[link] komoly bajok vannak...
-
Xaels
félisten
Ma toltunk munka után haverral egy kis karikát. Sajnos már ment le a nap mire oda jutottunk, de nagyon jó idő volt. Kellett már.
-
engine88
aktív tag
4 utemu 125os motorba akarmilyen 4T olajat onthetek olajcserenel?
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
polimorf
üzenetére
Nekem egyszerűen kell mennem még egy székelyföldi kanyart.
Ha az öreg (60 és 65 éves) barátaim komolyan gondolták amit szeptemberben mondtak, akkor 4-5-en lennénk, mind 125-ösök (Egy kivétellel: egy 18 LE-s 250-es Keeway chopper, de ők meg kettesben jönnének, szóval az sem sokkal fürgébb hegynek felfelé).Mi kedd délig melózunk, utána meg január 5-én és 6-án leltározunk (nekem is mennem kell Pestre).
Dec. 24-ére csodálatos időt jósolnak, ha így lesz, akkor tuti fogok egy kanyart gurulni valamerre, tesztelni kell a csizmát...

-
polimorf
tag
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Na ma befejeztem a melót, majd január 7.-én kezdek újra.
Addig az ünnepeket kihasználom arra, hogy megpróbálok az agyhalott keeway-be életet lehelni.Jövőre nem tervezek nagyobb túrákat, ami eddig biztosnak tűni Olaszország (Velence) 2-3 nap, Szlovénia 3-4 nap. De nem tervezek 1-2 hetes túrákat, inkább csak ilyen hosszúhétvégés kiruccanásokat de azokból többet mint idén.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Ez a veszély az eddigi magas szárú, vízálló, vastag bőr túrabakancsomnál is fenn állt...

Lassan minden felszerelés összeáll a jövő évi nagy túrákhoz. (Az eddigi túratapasztalatok alapján finomítva lett a cucc). Megjöttek az új, 7,5 decis biciklis ivókulacsaim is, meg az új rozsdamentes bögrém is (Eddig egy ócska kulacsom volt, de nem elég egy napra a tartalma). Az öreg GPS leváltva egy vízálló, kormányra szerelhető tokba pakolt Lumia 530-ra. Ez utóbbit már teszteltem, gyorsabban és pontosabban navigál, mint a 2008-as, IGO-s cucc tette. Sajnos viszont komplett túraútvonalakat nem lehet rajta menteni, mindig a legközelebbi "köztes pontot" kell megadni célként. Meglepő módom viszont a tokban lévő telefon simán veszi az érintéseket, nem kell kiszedni semmihez sem. A filléres töltő is király, a 60%-on lévő telefont max. fényerőnél, navigálással másfél óra motorozás alatt 90%-ra töltötte fel.
-
Xaels
félisten
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Én is a nőket szeretem, bár attól agybajt kapok amikor egy kétlábon járó gumimatrac takar egy szép motort. Mostanság inkább csak a gépek érdekelnek.
-
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Nem csalódtam benned.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Xaels
félisten

Nyálcsorgatós

-
polimorf
tag
Az a helyzet, hogy utólag analizálva könnyen megmondtam én is, hogy hol hibáztam mikor sikerült eltaknyolnom erdélyben.
Ebben az esetben is utólag könnyű azt mondani, hogy ezt tettem volna vagy azt, de az adott pillanatban amikor az ember meglepődik vagy megijed nem biztos, hogy a jó döntést hozza. Ebben a konkrét esetben nem biztos, hogy egyálltalán tudtam volna reagálni. Mivel egyrészt egy nem mindennapos szituról van szó, másrészt az illető nem biztos, hogy látta az állatot úgy mint mi a videón. -
Archer
őstag
Felénk nagyon sok vad van, nem is szeretek sötétedés után autózni/motorozni, pont ezért. Már csak azért is érdemes lassítani, mert sokszor ha átmegy egy, ott még nincs vége, utána jön a többi is. Rókák inkább magányosan mászkálnak, de az őzek,szarvasok, vaddisznók gyakran többedmagukkal. Utóbbiakat különösebben nem is érdekli, ha jön az autó, mennek ész nélkül ha olyan napjuk van. Ismerőseim között már szinte mindenki törte meg az autóját emiatt. Én eddig még megúsztam szerencsére.
Amit szoktam tenni, hogy 70-nél nem nagyon megyek gyorsabban, ha belátható egyenes van és nem jön szembe senki, húzódok befelé vagy középen megyek hogy legyen hely reagálni meg ahol tudom, hogy sűrűn járnak, ott még jobban pásztázok meg kicsit még mérséklem a sebességet. 70 körül szerintem azért jó, mert különösebben azzal még nem tartok fel senkit, előzzön ha siet de mégis csak több idő van reagálni. -
.mf
veterán
válasz
alvaro
üzenetére
Nekem is kb. ez a tapasztalatom, egyenes úton 70-80 is még általában okés, enyhe kanyarban 40-50 még kezelhető -- ekkor csak néztek arra, ahonnan a hang és fény jött, de ahogy megláttak, már sétáltak lefelé az útról.
Ez a fontos: ilyenkor nem jó az út szélén menni; meg ha meglátsz egyet, egyből lassíts.
A videóban is az a legnagyobb hiba, hogy az út szélén ment. Az őz fél-takarásból átugrotta a korlátot, és pont oda érkezett. Nekem is volt olyan, hogy út menti bokorból róka ugrott ki az út szélére, megijedt, és egyenesen rohant tovább az út szélén a következő bokorig, ahova beugorhatott. A másik meg, hogy az őzet már pár másodperccel előtte látni lehetett. Ha akkor elkezd lassítani, és a sáv közepén / belsejében van (+1-2-3 m), akkor lehet, hogy marad annyi reakcióideje, hogy elkerülje.
Persze a sáv közepe meg más miatt veszélyes: szembeforgalom, szemből körbenézés nélkül balra kanyarodók. Mérlegelni kell, hogy milyen a forgalom és a közlekedési helyzet. -
alvaro
senior tag
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Nekem úgy tűnt eddig, hogy 50 körüli sebesség felfogható, kezelhető ezeknek a patás állatoknak, és ki is térnek, vagy úgy indulnak el, hogy átérjenek előtted. Mármint az értelmesebbje, mert a videóban látott példány egyáltalán nem így tett, és én is láttam pár elvetemültebbet

-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
polimorf
üzenetére
Mint a videón láthattuk, az ütközés ténye ellen semmit nem tehet egyikünk sem ebben az esetben. Az ütközés következményeit viszont lehet csökkenteni ha lassabban megy az ember, és a lehető legjobb védőfelszerelés van rajta. Kizárni csak úgy lehet, ha nem ülsz motorra / biciklire / vagy autóba. Viszont ha gyalog jársz, akkor meg a fejedre eshet egy virágcserép a járdán közlekedve valamelyik ablakból...

szerk.: csak annyit akartam mondani, hogy a legtöbb esetben valóban az előrelátás, óvatosság, figyelmesség jelentősen csökkenti a baleset bekövetkeztének valószínűségét. De ez nem az az eset...
-
.mf
veterán
válasz
polimorf
üzenetére
Már rengetegszer találkoztam őzzel az úton, volt, hogy egy éjszaka 6, sőt, párszáz m-en belül 4 (vagy több) is volt. Eddig csak madarat csaptam el, kettőt, de ott is (én legalábbis) megúsztam baleset nélkül, csak egy enyhe nyakfájással.
Ha olyan szakaszon mész, ahol gyakran előfordulnak: csökkentett tempó, sáv közepe vagy belső oldala felé behúzódni, jól kivilágítva, alacsonyabb sebesség / magasabb fordulat (hang, motorfék), fékkészenlét. -
polimorf
tag
Ilyen szitutól tartok picit.
-
Xaels
félisten
Jó idő volt ma, de sajnos köcsög kétrészes voltam. Reggeltől estig bent állt a gép kocsiszínben. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VoLTE/VoWiFi
- Videós, mozgóképes topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Milyen videókártyát?
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen routert?
- Eljött a CPU-k kora az AI-piacon
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Dell Latitude Precision Üzleti gépek, 2-in-1 gépek, 10-12. gen.
- Apple iPhone 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 250 G7,15.6",i5-1035G1,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- 27% - LG UltraGear 32GS75QX-B Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- HP EliteBook 735 G6,FHD,13.3",AMD Ryzen 5 3500U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

a gumi tapadásánál úgy sem lesz nagyobb fékerőd, és úgy is mindig az a szűk keresztmetszet. Egyébként ER-5 -van. Amúgy én úgy tudtam hogy nem a lóerőktől függ a fékerő szükségessége, mert általában nem full gázzal fékezünk, hanem inkább a tömegtől és a sebességtől 

Vagy inkább tud mások arcába röhögni miközben ....... ! 

Na de komolyra fordítva nézd meg a használati útmutatóban vagy a neten nézzél utána, hogy a te paripádba milyen olaj való. Ahány gyártó, annyi féle ajánlás.

)