Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
Ájmbekk

Az elmúlt hónap 3000 hozzászólását (wtf szófosós banda, motoroztok ti egyáltalán vagy csak a billentyűzetet koptatjátok?
) engedelmetekkel / vagy anélkül, de skippelem.Enduros sárgyúrós mini kalandtúra
Péntek este rámírt Persu, hogy szombaton még itthon van, megyünk-e egyet endurolni. Az én motorom is épp kész lett a héten (karbi fúvókák, elsősorban az alapjárati volt eltömődve, képes volt pirosnál üzemmelegen is leállni), és aznap reggel jutottam el végre bukót is venni, úgyhogy mentünk, eső ide vagy oda.
Nos, mint említettem, friss bukó? Fel is avattam! 1-esen egy körforgalom előtt egyszercsak a földön találtam magam, és nézek ki a fejemből, hogy ezmivoltez. Hát olajfolt! A nedves aszfalton egészen addig meg sem láttam, amíg Persu meg nem mutatta. Szerencsére a sebesség kicsi volt, motoron csak a kézvédő és minimálisan a kipufogót takaró idom lett karcos, én a térdem és a két kezem vertem oda, de mentünk tovább. Meglátogattuk a kedvenc kis "mini krosszpálya a senki földjén", ahova párszor jártam ki tanulni. Csakhát akkor száraz, napos idő volt, most pedig egy-két hete ilyen esős. Ez önmagában még nem vész, de a talaj valami agyagos retek. Na most azt képzeljétek el, hogy mentek előre, és hiába fordítjátok a kormányt bármerre, a motor fittyet hány rád. Gázból megoldani? Na, akkor mindezt keresztbe seggel
Amikor a végére értünk, leszállok a motorról, és egyhelyben állva csúszok lefelé
Csodálom, hogy keréken maradtunk, főleg Persu, aki jobban húzta is neki; én az olajfolt után finomkodtam. Miután megvitattuk, hogy ez nem állapot, új célpontnak vettük az irányt. Egy volt szovjet rakétabázis egy dombon, ahova egyik irányból olyan földutak vezetnek, amiken kivételesen nincsen se természetvédelmi övezet, se magánterület, se behajtani tilos táblák. Kis kavargás és betontalpfákon, murván hegyrebaktatás után megtaláltuk az utat a falu végén. Az utolsó ház kertjében UAZ, Unimog, Pinzgauer álltak, előjelként, hogy mi vár ránk. Sár, még több sár, és térdig érő nyomvályúk
Ugyan már nem az a sárga agyagos, hanem barna föld, de ez is csúszott mint a takony. "De ha már itt vagyunk, legyen kaland!" Csúsztunk, kapartunk, fulladtunk, rúgtunk, toltunk, de csak felértünk 
Innen jött volna a könnyebb szakasz: ugyan nem mentem rajta végig, de tudtam, hogy innen egy betonút van Érdig. Na de hogy ne legyen annyira egyszerű, Persu kuplungbowdenje elszakadt. A betonút előtti murvás szakaszból térdig érő futóárkokat mosott ki az eső, amit lentebb deponált, a betonon vízátfolyások hordalékai, valamint egy-két kisebbfajta tónak is beillő agyagos tócsa formájában. N+1.-ik majdnemmotoreldobás. Na de amit a gugli műholdas nézete nem mutatott, hogy az út végén egy sorompó is van. Az út két oldala rézsűs, 1-1.5 méteres domboldal, rajta méteres vizes fű, igazi csúszda; a sorompót patkó alakban egy szűk ösvény kerüli meg, ott "csak" combig érő az emelkedő. A bukón keresztül is éreztem, hogy Persu arcára a "Persze, még ez is" kifejezés ült ki, ahogy leszállt róla, és egyesben tolva nekiindult kuplung nélkül áttolni a gépet. Vazelin nem kellett, elég csúszós volt a sár is, kapart össze-vissza. Pár próbálkozás és pár perc után csak átszenvedtük, aztán fordultam vissza, hogy hajj, most rajtam a sor, kuplungom ugyan van, de jóval nehezebb a gépem, tuti jobban fog csúszni lefelé, meg szélesebb is, ha eddig nem, most ám esélyes, hogy eldobom. De nézzük csak azt a sorompót, hátha n--- és nem volt zárva!
Vagy egy percig röhögtem 
A nap és a torkosborzolás persze még nem ért véget, Persunak kuplung nélkül kellett átmennie a város túlfelére. Hogy miket összegépészkedett ott a váltóval
de csak megcsinálta, szerencsére a 2T DT-vel ezt még meg lehetett, a Dörzimmel már nem.
Ja és a sár... A benzinkútnál talán többet pénzt költöttünk a nagynyomásúra, mint benzinre
Rohadt ragaszkodó retek, a motorhoz bezzeg tapadt... -
-
.mf
veterán
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
"Mi az oka, hogy a képminőség alapvetően jó, de periodikusan, kb. 5 másodpercenként elromlik?"
+ HSM
+ GeresicsMielőtt nagyon megfejtenétek kanapéból, az adott eszközzel 0 tapasztalattal, Capt. Obvious to the rescue: juhtyúk?

Az AS20-as felvételeimnek nem volt ilyen baja a gépen nézve. Youtubera rengetegen panaszkodnak, hogy a feltöltött anyag minősége újratömörítés miatt rengeteget romlik, élesség, részletesség, tömörítési hibák.
Geresics: "+ az AS20 1080p@60 az valójában 720p felskálázva asszem!
"Szomszéd Pistike barátjának a nagybátyjának a húgának az ismerőse úgy látta, hogy valaki úgy hallotta?

Mint volt AS20 tulaj mondom, hogy teljes tévedésben vagy.HSM: "a képminőség elvette a kedvem... Szemre a ~20 000Ft-ot érő okostelefonom körberöhögi videó-képminőségben"
Igen, Mr. ABS, akkor ragaszd a telefonod a sisakodra. Lehetőleg a plexi elé, mert menni úgyse szoktál vele, csak fotelfilozofálni
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
1080p60-ban 25 Mbps-os videót tolt ki magából, szép éles és részletes képpel, a telefonod mennyit tud?
Pár összehasonlítót megnéztem az azóta kijött akciókamerákkal: 40-50, de inkább 60k az a szint, ahol a képminőség kezdi utolérni. S még mindig nem biztos, hogy a motorozás adta nehéz körülmények (kép nagy részét kitöltő gyorsan mozgó sok apró részlet az út mentén, gyorsan változó világos-sötét, fény-árnyék) mellett azok is jól helyt tudnak-e állni, az AS20 előtti kínaim is motoron vérzett el igazán látványosan.Bogyo: "Tavaly - egyik topiktárs révén - én is megvettem a bagóért árult teszkós AS20-at, hogy majd nyáron Erdélyben útifilmet forgatok vele, elsősorban nem a motorokról/motorozásról, hanem a "meghódított" tájakról. Aztán megnéztem ugyanilyen kamerával készült 50-60 filmecskét a Youtube-on, és annyira elkeseredtem a látottakon, hogy el sem vittem a kamerát. Igazság szerint több mint egy éve megvan, de még az udvarról sem vittem ki, mert minek."
Fetrengek, sírok. Ha most megnéznél a motorodról pár juhtyúk videót, ahol szídják, meg ahol a gyorsulását hasonlítják össze egy litergixerrel, azután rá se ülsz, hagyod az udvaron állni?

Komolyan már... Egy éve ott van nálad, tedd fel, vidd ki, szerezz saját tapasztalatot vele... 1080p30, stabi ki, oszt' go. -
.mf
veterán
.mf - Kawasaki ZX-6R 2001 Suzuki DR-Z 400S 2005

-
.mf
veterán
Csizma: arra nem árt költeni, és még inkább, jópárat végigpróbálni. Én legutóbb Sidi, Forma, TCX, Berik, Mugen fél kínálatot végigpróbáltam, és a szimpatikusok közül TCX két modelljén kívül egyik sem passzolt jól a lábamra (csak azok TCX-ek meg elég drágák voltak). Aztán még a moto.hu-ba benéztem egy Gaernét kipróbálni, és jött is velem; pedig 50k-s árával olcsóbb is volt, mint a többi (a legjobban tetsző TCX 107 vagy 109k lett volna). S a Gaerne sem egy noname, igaz inkább crossban népszerű. A csizma elég korrekt darab volt, s (sajnos) már bizonyított is.
Amikor tavaly ütköztem és estem vele, kb. 100-140 közötti tempóval, lehet, hogy a bal lábfejemmel elkaptam még valamit, mert az a rész és pár lábujjam eléggé fájt, sötétlilás-fekete lett, de ezt leszámítva semmi törés, se ficam. Ja és a csizma is elég jó állapotban megúszta, csak a bal kicsit kopottas.
Térdvédőből egy sima 10k-s feltépőzárazható külső keményműanyag 1-csuklós, a balt elég rendesen megdarálta az aszfalt (bal térdre, lábra, kézre, vállra érkeztem kb), az a vékony lábam miatt egy idő után elfordult rajtam, így a bal térdem is egy kicsit bibis lett, a leérkezés ütődésétől is (másfél-kétszeresére volt dagadva, sárga-zöld-lila-fekete foltok), meg sebes is lett.Még a bőrkabát alatt volt egy Forcefield mell+hátvért. Lehet, hogy anélkül is egy nagyobbat kaptam volna, mert a hátam egy kicsit még fájt utána.
Naja, a jó cuccnak megkérik az árát, de néha elég sok múlhat rajtuk.
-
.mf
veterán
válasz
Genesistibi
üzenetére
Az eredeti De Puniet fején van.

Ezek mind replikák (amit linkeltél, az is), mivel a De Puniet (vagy akárki) által abban a versenyszezonban viselt sisakok festésének hű másolatai.Tomi, vazz ezek a szövegek

Szerintem kár vele foglalkozni, én már simán csak átgörgetem, mert eddig értelmeset és hasznosat még nem nagyon láttam tőle. -
.mf
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
lol Tomi, látom nagyon kiverte már a biztosítékod, bár nem csodálom.
AndrewTdi: voltam, bár persze gyalog. Igaz nem csak én, voltak ott mások is, akik még baleset utáni rehabot töltik.
Somatom: ez most annyiban volt más, hogy szezonindító, rendőrös felvezetéssel, városban erre-arra, Andretti végállomással.
Bár a rendőri felvezetés most sajnos nem ért sokat -- pár kanyarral a Cita után egy taxi kifordult a motoros-oszlopba, fellökött egy nagyrobogós srácot, kórházban van, belső sérülések, légmell... Nem az übert kellett volna betiltani, hanem a f@szfej taxisokat, motoron és bringán is elég sok majdnem-balesetem volt miattuk.
A Cita amúgy már ritkább, sokáig a Nyugati volt a szokásos gyülekezőhely, pár éve a Fröccs.Polimorf: grat!

HSM: "Azért mert kettőtöket irritálom, még nem biztos, hogy mindenki kiszavazna.
"Ne fogadj rá
-
.mf
veterán
válasz
baboss
üzenetére
"ha jól emlékszem akkor volt is valami malőr a túrád alatt hazafele."
Nem kicsi, majdnem ottmaradtam. Közös gurulásunk is ezért nem volt még, mert azóta még nincs új motor.
Motoflug (+ Persu): hasonló cipőben evezünk, én egy egyszerű, megbízható, könnyű, moderált teljesítményű ösvényjárós endurót keresek, már egy ideje. A régi vasak (DR350, XR400) elnyűttek, utolsó túlméretes dugóiknál tartanak a blokkcsere előtt; a DRZ-kből az olcsóbbak mind az üzemórás E verziók, az utcai nem-üzemórás papíros S-ből 720k most a legolcsóbb (amin mindig kiakadok, mert akkoriban 1.4-1.6M körül árulták őket; s ennyiért sokkal több technikát tartalmazó, hasonló korú vagy fiatalabb, új korában 2.4-2.8M-ért árult sor4-es sportmotorokat is kapni).
A másik, ami ma eléggé felidegelt, és sajnos jellemző a magyar piacra: pár hete volt egy rendszámos Husq WR250-es hirdetve, elég jó áron. Sajnos pont elvitték előttem. Ránéztem ma a hahura, és lám, egy rendszámos WR250, hasonló szín, matricák, nézem a képeket, és -- ugyanúgy hiányzó bal idom... A kurva anyját annak a rohadék faszfej neppernek.
Elhappolta előlem, csak hogy 120 vagy 150k-val drágábban felrakja.
Tehát ha valami véletlenül jó áron kerülne fel a hirdetőoldalakra, valami faszfej nepper le fog rá csapni, és bezsebeli a különbözetet. -
.mf
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"Most me? Porog a topic."
Hádde baszki. Egy 3-4 hetet kihagyok. Átlag más topikokban, amiket követek, max párszáz hsz. Itt? 1176 új hsz. Benézek az utolsó oldalra. HSM ABS, olaj, cséplés és szófosás ezerrel. Kösssz
S amiért benéztem:
f4 tájt rohanok a fogorvoshoz, kilépek az ajtónkon és áll előtte egy fekete motor. Kawa, Zephyr. Típusidegen fejidommal.
Lepacsiztam volna Babossal, de körbenéztem és sehol nem láttam motoros öltözetűt, én meg időpontra siettem. -
.mf
veterán
Találtam egy olyan motort, amit keresek, de külföldi papíros... Meg van pár egyéb fura dolog is, pl. 98-as létére "csak 18k km" (persze, én meg a Télapó), és bár 98-asnak mondja, látom, hogy a 95-97-es modellév, nem a 98-as újabb futóműve... szóval azt számolgatom, hogy érdemes-e egyáltalán elmenni megnézni, vagy csípőből ejthetem.
Külföldi papíros vs lejárt papíros vs érvényes ha jól értem így nézne ki?
A motor 1998-as (elvileg), 349 ccm-es, ahol a számításhoz ezek az adatok kellettek1. Adás-vételi (mind)
2. Adás-vételi hiteles fordítása (k, ~6500)
3. Származás ellenőrzés (k, 10900)
4. Forgalomba helyezéshez külföldi és/vagy lejárt papíros esetén
4/a.) k: Honosítás, ha a külföldi papírok még érvényesek: 8000
4/b.) k: Egyedi forgalomba helyezés, ha már nem: 22800 + 4360 műszaki
4/c.) l: műszaki 4360
5. Regadó (k, tfh 16 év és 349 ccm: ~15000)
6. Eredetiség-vizsga (mind, <500ccm 15500)
7. Átírás: vagyonszerzés, forgalmi, törzsköny - mind, 18 év, 349 ccm: 18600
8. Rendszám + matrica: k, ~6k
9. Biztosítás (mind, változó)Tehát a költségek:
érvényes papíros: 34100 + bizt
lejárt papíros: 38460 + bizt
külföldi érvényes papíros: 80500 + bizt
külföldi lejárt papíros: 99660 + biztKihagytam valamit?
-
.mf
veterán
válasz
AndrewTdi
üzenetére
"Mennyire van értelme törekedni a minél kisebb súlyra?"
Ha versenyzel...
Amúgy 10% alatti különbségekről beszélünk a karbon esetében. 30-40k-s üvegszálas fölött a kényelmet, extra fícsöröket, kidolgozási minőséget és leginkább a nevet fizeted meg, védelemben már nem lesz egetrengető különbség.Polimorf: az elég fura, rajtam naphosszakat volt a bukó, motoroztam reggeltől éjszakáig, nyakamra viszont nem nagyon panaszkodtam. Más lesz ott szerintem. Esetleg a plexi a sisakra tereli a szelet? Kamera a fejtetőn, vagy valami más, ami elrontja az aerodinamikát?
Vagy, ahogy tanult kollégám is mondja, keveset headbangelsz, menj koncertre gyúrni
Fireblade: elég sok sisakon hagynak helyet a szemüveg szárának, de ez még csak az egyenlet egyik oldala. Én pont a motorozás és sisakok miatt választottam titán-kereteset. Az acél előtte elhajlott többször is sisakban betételkor, kivételkor, vagy mozgástól, és volt, hogy útszéli visszahajlítgatás után kicsit furán láttam (mindkettő elég vastagon cilinderes). Csak sajnos az ilyen nem olcsó mulatság.
-
.mf
veterán
"Magas, vékony vagyok, lehet ez is benne volt, de szerintem inkább a nagy motor tapasztalat hiányára gondolhatott."
Lel. 2009-ben csináltam a korlátlan A jogsit. 192 cm, akkor kb. 60-62 kg lehettem. 0 motoros tapasztalat, Simo, robesz se, de még autóra se volt jogsim. Mégis meglett az A. 2010-ben vettem egy 600-as Ninját, 5 év alatt 50k ment bele úgy, hogy munka miatt szabira alig mentem, döntően hétköznap esténként és hétvégén motoroztam, 1-naposnál hosszabb többfős túrán csak 1x voltam. Szóval ez nehogy visszariasszon.
Vlevi: jégmotorozás, motoros szán?

-
.mf
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Az kemény. Tényleg alaposan átépítették őket.
De legjobban azok a virslick tetszenek![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Bocs
-
.mf
veterán
válasz
Something_
üzenetére
"plusz 10 éves, így a gumi is "elöregszik" (szvsz)."
"Szarabb nem lesz
"Kivéve ha valami el van szúrva.
Akkor viszont ott is maradhatsz...
20 éves fékcsövek is még simán működnek. Persze jobb idő előtt cserélni, meg törődni vele, de lassan már annyit tolsz a motorba, flinc-flanc kiegészítőkbe és drága felszerelésekbe, hogy abból más már egy második motort vett volna
-
.mf
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Asszem ezeket sorolták: leégett kuplung (persze ez felhasználás-függő is, az illető supermotos volt), elszakadt kuplung-bowden, leégett fesszab, zárlat, lelazuló akkusaru, vibrációtól kilazult és elveszett csavarok, vibrációtól és terheléstől elrepedt alkatrészek. Mókázásra nagyon jó motor, de nem az a napi sokszáz km-t megtevős, világból kimenős fajta. Az a vibráció... ugyan nem ültem rajta, de láthatóan remegett az egész gép

Ha nem gond az ilyen kisebbeknél a berúgás, az biztató
Baboss: ha megnézed, a keletnémet rettenet arra a fehér kukásautó fejidomra vonatkozott, a Lada-indexekkel.
Értem én, ízlések és pofonok, vagy inkább nosztalgia. Feketében, indexek nélkül már nem olyan feltűnő, de a fehér azért erős. Meg annak a túlméretes fejidomú piros talán Jawanak a képe is (a két fekete-fehér kép alatt). Oké, lehet még fokozni. Tartom és emelem: 暴走族![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
.mf
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"Ha szamlaval, munkalappal tudja bizonyitani, az eleg biztato. Csak a szoveget nem ertem. "Megvannak a cseredarabok, azok is jo allapotuak, csak hasznaltak." wtf???
Baszki egy nagygeneralt nem csinal az ember csak ugy."Van ott más is. Írja, hogy nemrég festve, szinterezve. A váz festése elég kókány munka, több alkatrészen a festés már kopott. S ilyenért 500k...
Meg kell majd nézni, csak jussak valamikor odáig... Ma is most az előbb "fejeztem be" (hagytam abba) a munkát, bleh
"Lc4 tudtommal nem problemas blokk"
Nem is a blokkal van ott a gond: kuplung, elektromos rendszer, nagyon erős vibráció, meg még emlegettek pár dolgot. Ha maguk a tulajok beszélnek le róla, hogy nem az a nyugis túrázós motor, amit én keresek, akkor hiszek nekik

"csak ugy rakerestem, jopar dr 350 van, eredieti matricak, es fennyel, 27-56e km kozotti futassal. 1500 eur tol"
Igen, néztem én is, de azok közül mindegyik a régebbi, berúgós verzió, és pont annál a berúgást a tesztek a nagy negatívumai között hozták. DR 350 SE az elektromos. A matricások fele nem gyári matrica. Ugyan 1500 a legolcsóbb, de a többség 2000 vagy felette van. Ellenben valószínű, hogy jobb állapotúak, mint itthon, és ott visszajön a különbség...
Baboss: "Daywalker (már rég halottunk róla,nagyon eltünt)"
Mentőzik ezerrel, az főállásnak sem egyszerű, nemhogy másodállásban...
Amikor megláttam a fehér fejidomos plexit, pislogtam, hogy azt a keletnémet rettenetet képes voltál rátenni, de utána lefestve és azok nélkül a bumszli-nagy indexek nélkül meglepően pofásan néz ki.

Ali: "Erdekel valakit egy megmaradt (bontatlan) villaolaj?
repsol 5w40"És valakit egy (nem-bontatlan) motor?
Hajh, még ezt is kéne intézni... ott áll halomba a sok szétbontott alkatrész, meg még egy másik rakás, pl. bontatlan gyertyák, kanna olaj, stb. -
.mf
veterán
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Ld a "a többi már hegyezettebb, karbantartás-igényesebb, kevésbé elnyűhetetlen. Értemén, hogy a motorsport hajtja előre az iparágat, de nekem nem egy versenyenduro kell" részt
A CRF450 egy kicsit visszafogott üzemórás versenygép-blokk, mindenféle speckó könnyített és titán alkatrészekkel. Karbantartása, javítása emiatt eléggé mélyen zsebbenyúlós, és ezeket gyakrabban is kell.
Épp ezért emlegettem a DR350-t és XR400R-t. Mindkettő szög-egyszerű, léghűtéses, SOHC, nem-hegyezett, nagyon megbízható, karbantartást alig igénylő motorra épülő, egyszerű motor. Pont azok az "elnyűhetetlenek", amiket Persu is mond. Ilyen kell nekem, szereléshez és rendes karbantartáshoz úgyis fakezű vagyok, inkább egy szög-egyszerű elnyűhetetlen, ha hosszabb, több országot érintő, hegyen-völgyön vadkempingezős nekiavakvilágnak felfedezős túrára indulok
Persu: akkor szaravilág, basszus

Szóval ugyanaz a cipő...
LC4 6xx tulajt ismerek párat, nagyon jó gép, ha megy, de hogy menjen, karbantartós, drága, nem ajánlották arra és ahogy én használnám. XT tulajt is ismerek, de az egy DR350 / XR400-hoz képest +30-40 kiló, rugóút rövidebb, puha, felkoppan, inkább útra való, mint terepre. Igaz a lájtos terepezés elképzelésbe beleférne, csak az a +30-40 kiló nem. Ebből sincs sok eladó, se olcsóbban.
Mobile.de-re is ránéztem, alig van ezekből a típusokból, azok fele is magyar, 2k EUR-ért....
Ez ha tényleg teljesen fel van újítva, jó lenne, csak pont kicsúszik a tervezett keretből, meg a régi motoromhoz képest aránytalannak érzem ezeket az árakat.
Milyen más külföldöt javasolnál még? Olaszoktól fázok, ott sem divat a karbantartás, tengeri levegő meg szét is rohasztja. -
.mf
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"Hat, a kinalat most nagyon gyer, ennyiert 4T be csak nagyonregi vasakba vaghatod a fejszed."
Zsír, ez az én formám

November óta nézem, dec. még gyérebb volt...
Ígyis-úgyis viszonylag régi vas lesz, mert ez a kategória elég foghíjasan volt mindig is. A DR350, WR400F és XR400-nak űgy látom nincs valódi utódja, a legközelebb még a DRZ-400 áll, a többi már hegyezettebb, karbantartás-igényesebb, kevésbé elnyűhetetlen. Értemén, hogy a motorsport hajtja előre az iparágat, de nekem nem egy versenyenduro kell
Chopperekbe, cruiserekbe sem az aktuális versenymotorok blokkjait építik bele, minek minden modellbe 5-szelepes blokk és csupa titán alkatrészek?De még ezek a régiek is olyan árakon mennek, hogy basszus. A Ninját 10 éves korában 600-ért vettem, igaz alkalmi vétel volt, a többi hasonló korú inkább 700 volt. Nem volt közben óriási infláció. Most meg csak pislogok, hogy a 10 éves sportgépeket mennyiért kínálják, 850-től, de inkább milla fölött...

-
.mf
veterán
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
... és ez hogyan is kapcsolódik a kérdésemhez, Tisztelt Főspammer / Főoffolós Úr?

De ha már megszólítottál:
a.) schimán. Nálam is úgy tört le a kamera-tartó kar, mint a szél. Még csak agyrázkódást se kaptam.
b.) egy zárt motoros sisak rohadtul más felépítésű, mint egy nyitott sí-sisak.
c.) valami sziklát fejelt le nyitott sisakban, nem?
d.) a felvetés is abszurd. Egy pontszerű behatástól (hegyes kődarabra érkezéskor) is védenie kell egy sisaknak, és tudtommal úgy is tesztelik. Ez mit ront? -
.mf
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Jó lenne a 350-400-asokkal 500k-ba beleférni lepapírozva-átírva. Most épp 2 XR400-ast látok 500-ért, a 350-esek úgy hallom olcsóbban mennek, ha éppen vannak.
Mint elsősorban utcai motoros, és nem túl műszaki ember, az elfekvés eddig viszonylag ritka dolog volt, és a motoron belüli következményeit kevésbé ismerem. Tfh, egyszerű elcsúszás, benzin elfolyik az úszóházból, fel kell állítani és várni pár percet, majd kell még neki pár rúgás extrába, ezen kívül milyen szertartás kell? Vagy ez csak akkor, ha nagyot kap (nekiütődik sziklának, fának) és abból jönnek a beállítási problémák?
-
.mf
veterán
Már megint rengeteg hsz, belenéztem az utolsó pár oldalba, megint csak a szófosás megy ezerrel... így nehéz a topikot követni
Noss, ott tartok, hogy:
- a következő enduro lesz, mert szegény megboldogult Ninjával is gyakran keveredtem aszfaltmentes övezetbe
- könnyű, terepen kezelhető, azaz 130-140 kiló alatt
- egyszerű, megbízható, strapabíró, alacsony karbantartás-igényű
- enyhe terepre, ösvényekre, tehát nem siratófal és társaira
- viszont sok aszfalt is lenne benne, nem ártana, ha bírna 100-110 utazót, hogy ne toljanak le folyton--> enduros ismerősökkel beszélve, bár arra a lájtos terepezésre, amire én gondoltam, arra még elég lenne 125 2T (DT125R), 250 4T (KLR250, stb), de a 100-110-es utazóra már necces, inkább a nagyobbakat mondják.
Maradt:
- DR350: ritka, előfordul, de most éppen nincs. Plusz: megbízható szögegyszerű léghűtéses SOHC motor, nagyon megbízhatónak mondják, 120-130 kg, '94-től önindítós, 6-sebességes. Tank határeset: 9 l.
- XR400R: ritka de előfordul. Plusz: megbízható szögegyszerű léghűtéses SOHC motor, nagyon megbízhatónak mondják, nagy rugóút, 121 kg; mínusz: csak berúgós. Tank 9.5 l, 5-sebességes.
- WR400F: ritka, de épp van. Plusz: megbízhatónak mondják, mínusz: vízhűtéses, DOHC, berúgós, kicsi tank (8 l)
-DRZ400: egyszerűen túl drágán mérik, még a korai darabok is 600-700 körül akarják eladni... Motorja bár vízhűtéses, DOHC, de nagyon strapabírónak és alacsony karbantartás-igényűnek mondják, nagyobb tank, magasabb utazósebesség, az egész motort nagyon sokan dicsérik, csak az ára...Kérdés:
- kimaradt-e valami?
- mennyire szívás terepen berúgni egy 3-400 egyhengerest? -
.mf
veterán
válasz
canniball
üzenetére
A lábfejeim és bal térdem kicsit fájnak, csak mérgelődök a szép időt látva, meg a motor-árakat nézve.
A motor pedig... a váz deformálódott, csavarodott, ez attól félek megpecsételi a sorsát. Az első kerék, első villák, fékek, tárcsák, hűtő mind kukák, a hűtőt le se tudtuk szedni, mert a kerék benne van. A leömlőket is nem is tudom még, hogy milyen állapotban vannak. -
.mf
veterán
válasz
polimorf
üzenetére
"Úgy látom ezt a topicot sem nagyon érdemes már látogatni. Sajnos haldoklik

Alig látni új bejegyzéseket, hozzászólásokat. Szomorú
"Elmésza
nem nézek be 2.5 hétig és 600+ új hsz. Ja, "nem pörög"

Szerintem meg inkább az a gond, hogy pörög, de töltelék-rizsával, ismétlődő és ezerszer kitárgyalt témákkal...V.Stryker: "Ma volt a motor szerelőnél..."
Nálam pedig aznap volt a motor szétszerelőnél
Gábor átjött segíteni (
) és Apámmal ketten szétkapták (én kb csak nézni, csavart kicsavarni és lámpát tartani tudtam
). Naja... -
.mf
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
V.Stryker: a helyedben ilyenkor már nem terveznék 900+ km-t (számolj rá eltévedést, benzinkút-keresést, kajálni megállást is) magas hegyekben:
- rövidek a napok, már 6-kor sötétedik
- hideg van, a hegyekben főleg
- fent néhol akár már fagyhatott is éjszaka. Jégre ráfutni, nem móka. Külföldön balesetet szenvedni, duplán nem móka.
- vegyes az idő, bármikor jöhet eső, amitől ha megázol, ilyen hidegben főleg nagyon szívás, elgémberedsz, akár fagyási sérülést is összeszedhetsz (megfázás meg biztos, de az csak később jön); de ha nem is ázol meg, a tempódat akkor is nagyban csökkenti
- hideg, nedves aszfalt hegyekben, rizikósan vagy lassan fogsz menni -
-
.mf
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"az en velemenyem az, hogy a borruha az aszfalton kepes volt annyit lassulni, hogy ne legyen baj, akkor gumival aszfalton is kimozoghato.. tehat ha nem csuszott bele, akkor le is fekezhetett volna, illetve el nem eses es fekezes kozben akar ki is kerülhette volna."
Valójában nem kicsúsztam, hanem elcsúsztam mellette. Amikor a csúszás-pörgés-forgásból megálltam és felkeltem, a motor mögöttem volt. Tényleg nagyon közel volt, lehetetlen volt megállni. A rendőrségi krétázás alapján 10, nagyon max 12-13 m volt a féknyom eleje és az ütközés helye között. A motor egy kicsit ferde L alakú utat írt le, egyenestől kicsit balra a sávomban az ütközés helyéig (ha az egyenes 0°, akkor 5-10°), majd onnantól merőlegestől enyhe szögben balra a szembe sávba (60-70°) még 4-5 m, és a szembe sáv közepén állt meg. Én pedig a szembe sávban, jó 6-8 méterre tőle előre.
Remélem árnyalja a képet, hány védőangyalom van...
"tipikus elso elmart fek jelenseg volt.a veszfek. amit mindig is mondogatok. 99,9% a az embereknek igy viselkedik. kiment az eleje es elcsuszott [...] igazabol az ervrendszered arra volt felepitve, hogy az abs neked nem jo, es te a defenziv vezetesi technikaddal, illetve a veszfekezesre felkeszultsegeddel sokkal jobban tudod venni az akadalyokat"
Pontosan így történt. És én is ezt üzenném: hiába vezetek én is rendkívül defenzíven, hiába motoroztam már közel 50k km-t, hiába megyek évente veztech tréningre, hiába járok néha pályára... ez a helyzet annyira meglepett, az idő meg annyira rövid volt, hogy bejöttek a túlélési reflexek. Engem most éppen megmentettek ezek a reflexek és az ABS hiánya, de az esetek többségében több gondot okoznak. ABS pedig csúszós úton vagy átmeneti tapadás-vesztésnél is pótolhatatlan segítséget ad.
---
"ne viccelj, mindenkepp vegyel egy 2T kisendurot! baromi jo moka!"
Tudom, a Safetynél voltam az év elején egy terepes képzésen.
Hiába csak 100 vagy 110 ccm-es 4T-k voltak, még azok is elforogtak azon a laza talajon. Nagyon más az a tapadás-hiányos helyzet, és nagyon tanulságos. -
.mf
veterán
válasz
canniball
üzenetére
Ha a két állapot közül választhatnék, én is az elsőre szavaznék

Érdekes, én még mindig nem látom, hogy a régi képem visszatért volna... de remélem másnál működik.
Baboss: ha a szembe sávban ment volna valaki, talán időben meglátom a traktor körvonalát...
Amikor fotózni megyek, az nem társaság-kompatibilis, tapasztalatból tudom. Elrongyolok valahová, egész nap nem eszek-iszok, hogy még időben odaérjek, megállok, fotózok, várok a fényviszonyok javulására, arrébb megyek megnézni máshonnan jobb-e, visszamegyek, tovább pár km-t, s az egész ismétlődik
Idén már biztos nem lesz semmi. Egyelőre még járkálni is alig tudok; másrészt már nyakunkon az egyre rosszabb idő, azért mentem még el vasárnap, hogy az utolsó jó időket kihasználjam. Hűvös, nedves-faleveles, hideg aszfaltos, talajmenti fagyos időben már inkább nem motorozok.
A motor maradványát is át kell vizslatni, mi maradt épen. Sokan sokmindent mondanak, többség szerint csak alkatrészként lehet eladni, mások szerint a blokk, karbi, váltó és talán a kuplung is még működésképes lehet, idomok nem kellenek, első telók helyére mehetnek modernebbek, kifli fék helyett is mehet rá az R1-esék jóféle féke, és még lehet belőle motor.
Másfelől viszont, közúton motorozásra egyre kevésbé vágyom. Régóta gondolkozom egy kis enduron, mint pl. DT125R, lájtos terepezéshez elég, könnyű, egyszerű, igénytelen, játszós-dobálós motor, amivel meg lehetne tanulni jobban és terepen is motorozni, és terepen is lehet vele kalandozni, amikor az aszfaltozott út már elfogyott és már csak ösvények vannak. -
.mf
veterán
Szerencsére jó iparágban dolgozom, nem kiemelkedő (meg minisztériumi milliós), de elég korrekt a fizetésem. "Zsebből" azaz bankban lekötött megtakarításból bármelyik szalonba besétálhatnék. Az anyagi oldala nem érdekel. Inkább a motor törjön, ha már valaminek törnie kell, csak nagyon sajnálom, mert nagyon a szívemhez nőtt, sok szép emlékem fűződik hozzá, s egy puszta tárgynál nekem sokkal többet jelentett.
Feree: beépített napszemüveges. A motor dupla tompítottas, és amúgy elég jó (volt) a tompított fénye is. De ez a helyzet nem jött össze. Talán még kicsit lejtett is az út, ezzel is csökkentve a távot, mire bevilágította. Mindegy. Evvan.
-
.mf
veterán
Az volt, nem tagadom. Láttam már motorosokat úgy meghalni, hogy a motorjaik az enyémhez képest pöpec állapotban maradtak.
Előző kanyarnál a szembe jövők miatt lekapcsoltam a refit. A traktor utánfutóján kb. dísznek volt az a két pici piros, az egyiket az útszéli kisoszlopnak gondoltam először. Volt még rajta egy háromszög is, de fejmagasságban, amit a tompított már nem világított meg.
Mire realizáltam, hogy ez itt egy jármű előttem, már ahhoz is túl közel volt, hogy kikerüljem. Belemartam a fékbe, de az rövidesen engedett, én nagy szerencsémre balra le-hátra estem, motor jobbra-előttem, utána csak annyi, hogy lehuppanás, pörgés-csúszás, földön vagyok, motor is meg én is a szembesávban, menjünkleazútról, egybenvagyoke. Ennél pontosabban nem tudom. Szerintem a motor stréhen, 45 fokban, első kerékkel előre csúszott a bal oldalán, beérte az utánfutót, nekicsapódott előbb kerékkel (itt kapott a felni, tárcsa, villa), majd jobb oldala felágaskodott és azzal is, így törhetett ripityára a jobb idom, tört be a kuplungdekli, horpadt-hajolt a váz.Eddig kb. 50k km-ből elég sokat vezettem már éjszaka, rengeteg őzet-rókát mindenfélét láttam már, de ez a mérete ellenére még annál is nehezebben kiszúrható volt, koromfekete, két pici lámpa, semmi tükröződő felület. Igen, gyorsabban mentem (de annyira nem sokkal) -- mert a Tátrában már kezdett elkapni az eső, és már este és hideg volt, annál már csak az rosszabb, amikor este, hideg és megázva mész. De ha rendes világítása, egy-két fényvisszaverő lett volna rajta.... Kocsikat-teherautókat sorba lazán kerülgettem.
Szlovák rendőrök persze azt hozták ki, hogy világítása volt, háromszög volt, én vagyok a hibás, mert nem számítottam egy 10-20-szal haladó feketeségre, és megbírságoltak. Szerencsére csak 50 EUR-ra.Moszkító: ebből már nem sok lesz -- ld a felsorolást.
Első traktusból semmi sem ép. Mögötte hűtő is törött-hajlott. Váz horpadt, talán hajlott is; blokk se tudom, hogy repedt-e. Blokk meg már úgyis érett a nagygenerálra, vezműlánc cserés volt, szelepekkel is volt valami, mert kompresszió már év elején is csak fele volt, azóta még romlott. Segédváz, hátsó idom, hátsó kerék, kb ennyi maradt
Amit erre rá kéne költeni, abból lehet, hogy egy másik is kijön.Feree: miért ne tudnék... még valami kérdés?
-
.mf
veterán
válasz
canniball
üzenetére
Az enyém képe is eltűnt.
Válassz, két hónappal ezelőtti jobb fotó:
Vagy a tegnapi állapota

Utolértem egy alig-kivilágított mezőgazdasági lassú járművet éjszaka -- mire észrevettem, már túl késő volt. Gondolom látszik a képről, elég csúnyán összetört. Első felni behajlott-betört, jobb első tárcsa kihajlott, futómű bement a hűtőbe, váz horpadt- hajlott, kuplung-dekli betört, jobb idom ripityára, bal darabokra, tank elülső oldala kiszakadt a vázból, stb.
Ja és mindez Szlovákiában, Zólyomnál.
Ehhez képest én, csodával határos módon, nem csak, hogy túléltem, de még törés se, csak pár csúnya zúzódás. Lábon voltam végig, mentő-tűzoltók, mentők, rendőrök. Szerencsésen estem, és a védőfelszerelés is tette a dolgát.
Motort pár ismerőssel hazahoztuk, reggelre értünk Pestre, előtte engem ledobtak a Fiumei úti balesetin, röntgenek, ultrahang, 9-re már otthon voltam és dolgoztam. -
.mf
veterán
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Nekem a széles jobban tetszett, mint ez a vágott verzió.
mm89: lehet, ha magánterület a parkoló. De hát hülyék leszünk odaállni, ha szabad széles járdára is...
Bogyó, Levi: kivel ne történt volna meg ugyanez?

Nálam ma csak 350 körül lehetett

14-15 körül tudtam csak elindulni munkából, kicsit eltévedtem és nem találtam azt az útvonalat, amit kinéztem; még csak Selmecbányán jártam, amikor lement a Nap és inkább visszafordultam
Na de majd holnap, reggel tudok majd elindulni, irány a Tátra
-
.mf
veterán
14k EUR + ÁFA (3.8k EUR) + regadó (810k HUF?) = 6.3M HUF egy technikailag elavult és alulméretezett megoldásokat használó, elborult alkatrész-árú .... izéért?
Annyiért motort is kapsz, kettőt is! Ami még rendesen és megbízhatóan ki is szolgál napi használatban, ellentétben ezzel.
Sosem fogom a Harley-kultot megérteni.
-
.mf
veterán
Nekem is volt olyan gumim, ami nem kopott, de cserébe nem is tapadt; s annak rendje és módja szerint el is estem vele. Azóta csak tapadós gumit veszek, még ha gyakrabban is kell cserélnem. De ha a motort patikára ki akartam volna javíttatni, sokkal többe került volna az az esés, mint amennyibe a gumi...
Az eléd elsőbbséget nem megadva kikanyarodó furgon, taxis, nő, kalapostata, kiugró őz meg úgyse kérdezi, hogy óvatosan mész-e a gumival, ott csak az számít, hogy le tudsz-e lassítani, ki tudod-e erős manőverrel kerülni, s ez meg gumi kérdése.Az első telóba meg mehet progresszív rugó és sűrűbb telóolaj, ha felkoppan. Egyáltalán volt már benne telóolaj cserélve? Pár évente ildomos...
-
.mf
veterán
Egy ezressel jobban kell küzdeni, de hogy ennyire, ott valami nagyon nem stimmelt.
Xaels: én arról beszéltem, amikor már nem érzel semmit a kezeddel (mintha nem is lenne), és még mozgatni sem tudod. Ez a szúrós-bizsergős akkor jön, amikor megállok melengetni, és kezd visszatérni a keringés, érzés, és már tudom mozgatni is.
V.Stryker: nem kell nagyon, fél farpofa ide vagy oda. Én néha nagyon hosszú egyenesen (ótópályán) is csinálom, meg változtatgatom, hogy hol és hogyan ülök. Napi hosszabb távokat / sok óra motorozást is ki lehet így bírni.
Moszkító: nem, motorolás van
meg messze van egynaposnak, hogy a várat is végigjárd.
Nagyon gondolkoztam én is rajta, de végül nem is azért hagytam ki, mert motorral szívó lett volna a lemenetel, hanem hogy szabadtéri program, s egész nap motoros cuccban ázni... Pár nagy túrással találkoztam már máshol is, kalandjaikat láttam-olvastam neten is. Irigylem én is őket, de majd ha vége ennek a munkámnak, végre nekem is lesz motorolni való szabadidőm
Jelenleg viszont annyi a munka, este-hétvégén is, hogy max. hétvége délután-estére tudok elmenni, már egy egésznaposra se mindig
Meg amikor lenne egy délután, akkor meg szar esős az idő... ki van ez találva 
TBoldi: nabasszus, látom még az ág is húz...
Mindezt egy "anyu már megint összetörtem az autót" csitri miatt, s még normális biztosítóhoz is szarrágó volt
De tudtommal a biztosító ügyeit átvette egy másik. Egy jó ügyvéd nem ártana, a motor gtk csak apróság a kórházi ellátás, kiesett idő, s ha neadj'Isten van, akkor maradandó sérülésekhez képest. -
.mf
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
"Mert mi van 10 fok alatt?"
Hideg
S ami nincs: tapadás. 10 alatt drasztikusan csökken a legtöbb gumi tapadása.
Meg amit Xaels is mond: a rezgéstől és a hidegtől észrevétlenül is nagyon elgémberedik a kezed, egyszer csak azt veszed észre, hogy alig érzel valamit, alig tudod mozgatni a kezed, finom mozdulatok meg főleg.
Ha meg nagyon hidegben akarsz menni, akkor téli kesztyűből lehet, hogy az eggyel nagyobb szám kell, hogy egy cérna-kesztyűt is alá húzva még ne legyen túl szoros (mert akkor még a lassult keringéstől is jobban kihűl a kezed)Örülök, hogy jó időtök volt. Mondtuk, hogy szép lesz
Nekem rég leszervezett program (meg a tempó, meg fényképezés) miatt kiesett, de idén szerintem megyek még 1-2x azon / hasonló útvonalon.HSM: a hátsód elülésén sokat segíthetsz azzal, ha mozogsz a motoron, a kanyarokban kiülsz (ami a motor stabilitásán is sokat javít, kevésbé kell dönteni, kisebb ívben vagy nagyobb tempóval fordulhatsz). Az újabb képeskönyv hsz alapján tipikus cövek túramotorosként mentetek.
Hja, motoron főleg rétegesen kell öltözni. Tegnap éjszaka aláöltöző + póló + vékony polár pulcsi + (páncél) + bőrkabát beöltözve teljesen kellemes volt (legalább a felsőtesti rész, a kezeim, nyakam és lábaim fáztak), pedig 7-8 fok lehetett azon a környéken.Polimorf: azért Osztrákiában is láttam már magyarosan felmaródott, darabos, kátyús utakat kis falvakhoz a hegyekben
Ausztriában tilos vadkempingezni és vastagon büntetnek érte.TBoldi: hogy vagy és hogy áll az ügyed?
Moszkító: kívülről lefényképezésre gondoltam, az megvan gyorsabban is

Milyen volt a kalandmotoros találkozó, elmentél rá? -
.mf
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
Igen, lehet, hogy nem az én tempóm lenne

Lehet, hogy még annál is több lesz. Eleve nem mentek gyors tempót. Az út nedves, vizes, a hegyekben sok helyen vízátfolyásokkal, sárfelhordással, tehát ez még csak tovább csökkenti a tempót. Tankolások, megállások, kaja-pia még plusz idő. Honttól Zólyomig most elég sok helyen fel van bontva az út, lámpával egy-egy irányban lehet haladni, s csak lassan, a felmart úton. Helyenként meg ott is kátyús, pl. Balassagyarmat után, meg néhány hegyi út is. Röviden: készüljetek hosszabb útra és hidegre. Alákesztyű, duplazokni is kelleni fog már.DE: nagyon szép helyeken fogtok menni (nem csak a már említett Árva vára, hanem az Alacsony-Tátra, a Magas-Tátra is gyönyörű, ott a Liptószentmiklósi Víztározó is, a Dóval-völgy is, főleg ha már naplemente felé éritek el, pompás lesz), úgyhogy fényképezőgépet, kamerát vigyetek, és ki ne hagyjátok

-
.mf
veterán
Nos, miután egy szűk két hét nem-benézés alatt összegyűlt 1-1.2k új hsz, egy kicsit hanyagoltam az olvasást, és mostanra ez 2.5 hónap alatt 4.5k-ra dagadt. Wow, történt is valami, vagy továbbra is csak az ipari szófosás, trollkodás, önismételgetés megy

Csak azért néztem be reggel, hogy a Kalandmotoros találkozót Moszkítón kívül tervezi-e még valaki, de az ácsorgásban ázáshoz nincs nagy kedvem, a belépőt meg inkább motorra költöm

Aztán láttam V.Stryker holnapra tervezett túráját is.
Áll még a terv?
Két hete voltam egy nagyon hasonló túrán, csak ott kicsit keletebbre mentünk fel, Hont után falvakon Losonc, Rozsnyó, Dobsina, stb., 750+ km volt Bp-től, s hiába gyülekeztünk 8-kor a Vác utáni körfogalomnál, volt többnyire napos-felhős száraz időnk, haladtunk egész tempósan, s mentünk a Magas-Tátra alatt autópályán, így is már Donovalynál beért minket az este, elég korán sötétedik. Pedig ebéden, tankoláson, és 1-2 "technikai szüneten" (cigi, folyadék be, folyadék ki) kívül csak 3 nagyon rövid fotós megállót tartottunk, tehát szinte csak mentünk. A túra úticélja (Árva vára) pedig nagyon szép, kár lenne nem megállni. Szóval elég korai indulást javaslok.
Másrészt, már akkor is hűvös volt, pedig a Nap is ki-kisütött. Elég melegen kell már öltözni. -
.mf
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
Aha. Akkor Gánt, Zámoly?
Poli: mi meg egy másik társasággal Lillafüred felé vettük az irányt.
Na ez a karika az előző szöges ellentéte volt: a szervezettség a bányászbékánál (akinél a gps volt, nem írta be előre az útvonalat, majd később meg is sértődött és haza is ment - jobb is, csak a baj volt velük; szóval párszor fogalmunk sem volt, merre kell menni, volt eltévedés és földút is benne), a sebesség meg olyan, hogy én is alig bírtam tartani a tempót, főleg a kátyús kanyarokban...Stryker: én x évvel ezelőtt úgy emlékszem a futó osztályon találtam Decathlonban (az is hosszú ujjú).
Plusz: rengeteg vizet vigyetek magatokkal. Hiába vittem tegnap én is 1l-t és ittam csapból is mindenhol, marhára ki voltam száradva.
Moszkító: csak Csákvárt hallottam, de azt 2x is, így fel sem merült bennem Gánt.
Aszittem gyorsabban mentek
egy kicsit már mehetnékem volt a délutáni tempó után.
Na de mindegy, ti is gurultatok egy nektek jólesőt, meg én is
Baboss: hallanád az enyém...
Mondjuk Gábor szomszédja tényleg nem normális, tőle se vennék motort...
Előfordul. Csak akkor gyanakodnék, ha nem nagy fordulatról motorfékezve jönne elő, és ha hasonló használatnál eddig nem csinálta volna. (De az is lehet, hogy eddig csak nem vetted észre)
A többihez meg keress szervizkönyvet, abban vannak ezek (olajcsere-periódus, olaj típus, gyertya, stb)"A karburátornál van egy alapjárat állító csavar ,nagy fekete gomb,amivel beállítom, hogy 1000-legyen a fordulat.Viszont ha jól bemelegszik a motor,kb 10 km után amikor megállok akkor már az alapjárat valamiért már 14000-ra felmegy.Ilyenkor vissza kel tekernem a csavaron,hogy 1000 legyen."
Remélem a 14000 elírás, és csak 1400
Ez normális, ahogy a motor és az olaj üzemmeleg lesz, hideg állapothoz képest simábban jár és emelkedik vele kicsit az alapjárat is.
Többi megintcsak RTFM. -
.mf
veterán
válasz
polimorf
üzenetére
Mi meg még jobban köszönjük a mai napot az érdekes és előre pontosan megszervezett programokkal (kivéve az időjárás meg a cicák, legközelebb velük is egyeztetni kell)

Remélem összefutunk még valami túrán.Mosquito, merre jöttetek? Gondolom Gánt felé lekanyarodtatok, mert az extra-körömből visszafelé nem láttalak titeket, és bár volt egy fél vissza + egy teljes Csákvár-Majk-környi előnyötök, mégsem láttalak már titeket utána az 1-esen.
Stryker: azt hogy csináltad?
Hozzátok képest mentem egy plusz Esztergom-Dobogókő-Esztergom kört, egy plusz Bajna-Héreg-Tatabánya-Tata kitérőt, és egy plusz Csákvár-Majk-Csákvár kört, mégis csak 550 lett (~79650-80200 -- igen, meglett a 80k is ma
) Vagy nem Bp-en vagy?
Másikra: igen, így kell ezt: miután az elmélet helyén van, gyakorolni, s elmenni másokkal. Arra azért vigyázz, hogy ami másnak megy, az még nem biztos, hogy neked is egyből fog. Rengeteg apróságból tevődik össze, tehát inkább gyakorolgasd, csiszolgasd a technikát. Hidd el, nekünk sem egyből állt össze, sőt, még most is tanulunk és gyakorlunk.Az extra-körökön meghajtás meg a hazaút gondolom hozza a kb. szokásos fogyit, de amikor együtt mentünk, rég volt ilyen alacsony fogyasztásom... Ebből is látszik, hogy ritkán szoktam ilyen lassan és kvázi-szabályosan menni

Na megyek alszok, reggel egy hasonló hosszú túra vár...

-
.mf
veterán
"Mivel általában max 1 éjszakát töltök el mindenhol ezért nem akarok sátrat meg sok vackot cipelni. Annyi kellene, hogy azért, ha alszok azt hellyel-közzel komfortosan tehessem."
Been there, done that. Sajnos nem ilyen egyszerű. A komfortért kell a sok vacak.
A szúnyogok már előbújtak. Ha olyan helyen aludnál, ahol már rajzanak, nem fogsz tudni tőlük rendesen aludni (volt már olyan, hogy inkább hazavezettem éjszaka, minthogy ott szívjak, azaz szívják, a véremet). Vagy ha esik... Ezért írtam a bivaksátrat, de sajnos nagyon drágán mérik azokat (100 GBP+). Én is azon gondolkozok, hogy magamnak készítettetek egyet, de sajnos sátorkészítők itthon csak sörsátrakat, rendezvénysátrakat csinálnak ponyvából.
Ez sajnos nekem is nagyon hiányzik. Gyorsan felállíthatós 2személyes sátram már van (tényleg 2-3 perc alatt kicsomagolástól kész, de sajnos csak korlátozottan vízálló), de az nem hátizsákos méretű, míg egy bivakzsák vagy bivaksátor van olyan kicsi.
Csak esőre részleges alternatíva lehet az ebayen is olcsón kapható hővisszaverő fóliás "vész-hálózsák", vízálló, hővisszaverő és kicsi.Még ha nincsenek is szúnyogok vagy eső, egy pokróc nem lesz elég. A minimum egy önfelfújós vagy felfújható derékalj vagy matrac, azzal másnap már nem összetörten, sajogva, hanem kipihentebben kelsz. Az önfelfújósba alig kell fújni, de drágább, elcsomagolva nagyobb méretű, vékonyabb (25-60 mm-ig vannak). A felfújhatóst nyilván fel kell fújni, de matraca válogatja, hogy mennyit kell bele fújni és mennyire macera felfújni vagy leereszteni. Nekem a Gelert 6tube vált be legjobban, Sportsdirectben kapni, 2500 körül volt, ha jól emlékszem; nem vízimatrac hanem túrás, vastagabb és ellenállóbb anyagból; kevesebbet kell bele fújni és könnyebb is (2-3 perc alatt kész), leereszteni meg csak ki kel csavarni, nem kell a cucáját szorítani.
-
.mf
veterán
Megmutatnád, hogy hol lázadoztam meg szamárlétráztam?

Pont azt írtuk itt többségében, hogy aki hülye, az sebességtől, lóerőtől függetlenül is hülye. Leggyengébb kocsival is lehet nem megadni az elsőbbséget, átsodródni, piroson átmenni, elgázolni, stb., s ezáltal halálos balesetet okozni. Ugyanez vonatkozik motorra. De amúgy ajánlanék kezdőknek én is kisebb motort, csak nincs választék, 500-600 alatt normális motor szinte csak 125-ösök vannak elérhető árban.De ha már szamárlétra: képzeld, motoroknál törvényileg van ilyen. 18. születésnapjára már bármelyik gyerek beülhet az apuci által vett Porschébe, míg motoron max. 50-es robogózhatsz. Utána A1, A2 kategóriák; s csak 24 évesen ülhetsz át nagymotorra.
De mindegy, már úgyis túl van tárgyalva...
szerk
Xaels: mennyire kicsire? Sportboltokban kapni nagyon kicsire összetekerhető túra-hálózsákokat, kb 20 C komfort-hőmérséklettel, de nem olcsók. Ebayen vettem egy kb fél literes palack méretűre összecsomagolható mini hálózsákot reptéren ragadás esetén ottalvásra, de az csak annyit ér, hogy takar, minimális a hőtartása, gyak. egy műselyem lepedő zipzárral. Ez asszem 500-700 HUF körül lehetett, de 3-4 hét, mire ideér. Ha gyorsabban kell, én inkább varratnék; meg attól függően, milyen meleg kell, egy vékony polár anyagú bár vastagabb lenne, de 20 fokig jó.
Még egy bivakzsák vagy bivaksátor kéne, csak a túraboltokban nincs vagy aranyárban mennek ezek is. 1-2 személyes sátrak sokkal több helyet foglalnak és több idő felállítani. -
.mf
veterán
Nézd, szívesen vennék egy egyszerű, megbízható motorú, 250-300-as 4T 10 év körüli olcsóbb endurot, földutakra, és gyakorlós-dobálósnak. Meg van néhány ismerősöm, aki szeretne motorozni, és örülnének egy régebbi 250-400 körüli sportos, de rendesen összerakott gépnek. Japánban az ilyenekben (mindkét fajtából) dúskálni lehet, Amerikába is jutott legalább az elsőből jópár fajta, népszerűek is voltak (még maga Rambo is ment ilyennel). Mutatnál párat itthon? Ja, hogy mind konténerben behozott japán belpiacos, leharcolt, alkatrész-ellátás nélkül?
Valami fasság folytán EU-ban 125 és 500-600 között egy-két darabtól eltekintve vákuum van. Pedig ezek lennének az igazi tanuló- és kezdőmotorok. -
.mf
veterán
Az, hogy milyen erős, szinte lényegtelen. Egy Suzuki Swift is tud 100-at, s azzal kisodródni a 60-as kanyarban (sőt, mivel várhatóan gyengébb gumi lesz rajta, az alacsonyabb tömeg ellenére talán könnyebben is teszi). Vagy Velorexszel nem megadni az elsőbbséget és kifordulni eléd...
Fattyú: "aki mindennap hülye az vagy kihullik vagy megtanul vezetni."
Mint pl. az a taxis múlt héten, aki Normafáról lefelé az Eötvös úton az Agancs útról bármi elsőbbség nélkül fordult ki elém féktávon; olyat fékeztem, hogy már jött fel a hátulja, de a lökhárító még mindig csak közeledett; és utána a faszparasztja még csak megbánás minimális jeleit sem mutatta...
S ez elvileg egy "hivatásos".
A "boyracerek" csak egy kis szelet. Ld. Boldi esetében is egy kiscsaj volt, egyáltalán nem biztos, hogy "racer", csak még egy kanyart sem tud felmérni. S rengeteg autót látok már az egyenesnél kicsit is görbébb kanyarban átcsúszni a szembesávba, rossz íveket választani, meg folyamatosan fékezgetni (kanyarban!); az autósok döntő többsége rohadtul nem tud kanyarodni. Mert sosem tanultak, sosem gyakorolták. Jogsihoz megtanulták a városban 50-nel pöcsölést, 25-tel befordulást. Ha 60-nal venne kanyart, elfogy a tudomány. Éppen ezért kötelezővé tennék a jogosítványhoz
- egy vezetéstechnikai tréninget, vizespályával is
- egy tempón pályázást
Még ha nem is használnák a mindennapokban, legalább tudnák, hogy a kocsi bírja, hogyan kell kanyarodni, hol szabad és hol nem fékezni, mi a gázkezelés kanyarban, stb. -
.mf
veterán
válasz
tboldi
üzenetére
Basszus, olvasni is rossz. Jobbulást, kitartást a gyógykezeléshez, mielőbbi teljes felépülést, és normális biztosítót.
Runner: "Egyszerre megvan a baj, próbáltam levonni ebből a konklúziót, de nem igazán lehet, tipikusan kivédhetetlen szitu, főleg egy nem belátható kanyarban."
Attól függ, mennyire sodródott ki az autós. Beláthatatlan balos kanyarban sosem megyek belső ívre; s ha látom, hogy jön szembe autó, akár kisodródva, akár nem, korrigálok a sáv széle felé. Közúton mindig nagy tartalékkal szabad csak menni, hogyha beláthatatlan kanyarban előtted hirtelen megjelenik valami (nem csak kocsi, állat, szikladarab, vízátfolyás, olaj, stb -- mindben volt már részem), akkor is tudj korrigálni, kikerülni, lassítani.
Néha ezen dobom el amúgy az agyam. Múlt hétvégén volt talán, Dkőről jöttem vissza. Lehagyott egy túramotoros páros (mármint srác utassal), felszerelés: mindkettőjükön póló, nadrág. A kanyart alaposan döntve, széltől szélig vette be. Egyedül nem megyek sportmotorral, jó gumival, valószínűleg több pályás tapasztalattal közúton olyan kevés tartalékkal, mint ahogy ő túramotorral, túragumival, utassal ment.... Csak reménykedni tudtam, hogy nem egy bokorban vagy árokban látom később őket.
-
.mf
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
Mikor voltak cserélve?
Még ha nem is látszanak kopottnak, már hiányozhat belőlük annyi anyag, hogy a lánc elhasználódását felgyorsítsa; s a lánc a drága, nem a lánckerék.
Hogy mennyit lehet vele elmenni, változó és kiszámíthatatlan. Sajnos valamiért anno nem írtam fel, hogy mikor vettem, de az előző láncomban kb. 25k lehetett, amikor valami zajt kezdtem hallani, amit rákérdezésre a velem jövők is megerősítettek, akkor vettem észre, hogy szakaszosan megnyúlt. Utánahúztam, mentem még a hétvégén alig 800-1000 km kímélős túrát, aztán amikor este visszaérkeztem a városba és indultam volna lámpánál, már annyira meg volt nyúlva megint, hogy meg-megugrott a lánc. Csak néztem, az előző lánc a kezdődő nyúlás első utánhúzásával még pár ezer km-t kibírt. Pedig ez DID lánc volt...
Hazaértem, megint húztam, megrendeltem nem túl távoli boltból a lánc+kerekeket, már a <8km út végére lelazult megint, de annyira, hogy a legfeszesebbhez állítva is már nagyon óvatosan tudtam csak elindulni, hogy ne ugrálgasson folyamatosan fogakat, s onnan már csak a szüleimig jutottam el, oda is csak úgy, hogy kb 2 km lejtőn le, behúzott kuplunggal... -
.mf
veterán
válasz
Meridani
üzenetére
1.) Belpiacos, régi -- alkatrészt nehezen találsz hozzá
2.) Ha olyan, mint a 250-es Ninja, akkor 193 cm-hez kicsit kicsi lesz, ha meg még utas is lesz, alig fértek el.
3.) 250 ccm, meg az ahhoz tartozó LE kétszemélyes túrázáshoz, csak nagyon türelmeseknek ajánlott. Kamiont se nagyon fogtok előzni vele.
4.) 100 km az nem túra
Csongi:
"193cm vagy, az nem az átlagos méret. Tuti szélárnyékon kívül esel. Kérdés, lehet e olyan tempót motorozni, hogy menetszél könnyítsen a testtartásodon. Ez más mint a bicikli, túrázáskor nem sokat mozogsz, elülöd magad a kormányt fogni kell mese nincs"192-vel, a szélárnyékon kívül esés meg a menetszél pont segít abban, hogy ne karra terhelj. Nekem legalábbis sokkal rosszabb 70-80 alatt menni, mint fölötte.
-
.mf
veterán
válasz
SirKero
üzenetére
Legutóbb még valami dél-amerikai ország volt, hogy változnak az idők

Balassagyarmaton néha még van hasonló utcai verseny.
Nemrég olvastam egy cikket, hogy a 70-80-as években népszerű mecseki hegyi versenyek is sajnos eltűntek mára, pedig mekkora móka volt. Kellenének még ilyenek. -
.mf
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
+ Polimorf: köszi!
ludsimon: "Sziasztok! Melyik 500-as a leghangosabb módosított nyitott kipufogóval?"
Viszlát. Ilyen közlekedési "kultúrával" inkább ne rontsd tovább a motorosok megítélését.
Daywalker: "Szelephézag amúgy jó?"
Igen, nem kellett rajta állítani.
"itt az utcánkban el szokott járni egy repedt fazék hangú robogó. Ezt úgy értsd, hogy kurva hangos és még a hangja is szar. Pedig nem vmi gagyi fos amúgy. Szétverném a hülye fejét, annyira idegesítő. Felejtsd el ezt a baromságot...lehet, hogy neked vicces, mást meg rohadtul zavar."
+1. Én is ismerek jópár ilyet. A minél nagyobb hangért cserébe elég szarul szólnak; de nekik mintha fel se tűnne. S még forgatják is, tiltáson járatják pirosnál, s mindezt éjszaka, amikor az emberek aludnának. Motoros társadalom szégyene, magamutogató műmájer majmok.
Persu: "Egyaltalan nem kapok szivrohamot, a Novoth szerintem erti a dolgat, nem egy hasrautos fajta, o mereget a beavatkozas elott es utan."
Nem is a cikkre gondoltam, hanem arra, hogy én laikusként a hasonló hibajelenség alapján asszociálgatok és kérdezek, miközben a cikk közvetlen befecskendezésű motorok típushibájáról szól, az enyém meg karbis és fogalmam sincs, hogy mi okozza

Az egyik Propteches srác, pár éve is szerelte már a motorom, másoktól is jókat hallottam róla. Kértem, hogy nézze át rendesen a vasat, karbit pucolt és szinkront állított, szelepeknél kompressziót mért, gondolom akkor valahogy erre is ránézett.
De a lényeg így is annyi, hogy a kompresszióm pápá, télen darabjaira kell szedni; csak a kérdés, hogy addig még egy (remélem) 10-15 k km-t kibír-e.Moszkító: Bős-re kerestem, kihozta a bőséges összes variációját

Daywalker + Polimorf:
Mások vagyunk, ennyi. Én szeretek kirándulni, szép tájakat és érdekes helyeket nézni. Munkából és azon kívül is mostanában sokat utazok (épp múltkor számoltam össze, eddig idén 16 repülőutam volt és a 27-ből 9~9,5 hetet töltöttem külföldön). Motorral néha megyek full random, találomra választva, hogy elkanyarodjak-e az elágazásnál ("arra vajon mi lehet, hátha valami érdekesbe botlok" felkiáltással), felfedezősdit játszani, bele a nagyvilágba, csak élvezni a tájat és a motorozást. Ha meg valahova célzottan megyek, akkor is jobb motorral átvágni a város dugóin, elterelésein, és élvezetesebb azzal megtenni a távot.Polimorf, érdekes és nemes túrának hangzik, sok sikert hozzá!
Izzó: nem gondoltam, hogy ez ekkora probléma, ezek szerint eddig még szerencsésen elkerültem. Nálam 40k+ km és 5 év alatt még nem kellett cserélni őket (s ki tudja, hogy az előző tulaj mikor cserélte, ha cserélte), és mivel jó nagy lámpái is vannak ahhoz képest, hogy sportmotor, egész jól világítanak sötétben (amire szükségem is van, mert sokszor esteledik rám).
-
.mf
veterán
válasz
Daywalker
üzenetére
Loller, amíg meg nem említetted, fel se tűnt
a mintát figyeltem...
Most már hiába húzom neki, nem fog attól már az a koksz lejönni... s inkább csak egy kis lerakódott koksz 80k km után, mint kinyírt motor
Moszkító: csókolom, Babi néni, szemüveget otthon teccet hagyni?
Azt kérdeztem, hogy MIKOR. Az utóbbi 3-4 oldalon csak arról van szó, hogy kik, nem pedig az, hogy mikor.
-
.mf
veterán
Elmegyek egy hónapra, 1200 hsz...

Remélem mindenki megvan, s csak a szokásos szófosás megy.
Polimorf: Bős mikor lesz? Visszaolvastam 3-4 oldalt, de sehova sem volt kiírva...
Tboldi: nem vesztesz sokat, láttam már azt a térképet, de nem kívántam rá

---
Péntek éjjel megérkeztem, szombaton összeszedtem a motort szerelőtől (beállós kormánycsapágy cserélve, friss fékfolyadék, új gyertyák), végre újra mehettem.
Viszont télre vár egy nagyszerviz... Jól hallottam, hogy szokásosnál nagyobb a csattogás, vezérműlánc cserés. De ez még hagyján... Szelepek totál el vannak kokszosodva, de annyira, hogy 6-8 bar kompresszió maradt csak (a gyári 12.8-ból)
Meg a kuplung is nehézkesen ereszt alacsonyabb fordulatokon lefelé váltásnál, arra is rá kéne nézni, lehet, hogy valamelyik tárcsa meg van görbülve? Úgyhogy egy teljes darabokra szedés várja az öreglányt... Azért a 80k az 80k.(Most jön az, amitől Persu haja égnek fog állni
de nemrég botlottam bele a témában ebbe a cikkbe, ahol a hengerfej széthúzása nélkül, "homokfújással" csak a homoknál puhább és kímélőbb anyaggal tisztítják a szelepeket. Gyorssegélynek ez is működhet-e, vagy valahogy húzzam ki ilyen alacsony kompresszióval télig?)Meg talán a guminyomáson és futóművön is kéne állítanom...

Érdekes módon csak a bal oldala lett ilyen, a jobb szép sima.
Kicsit hideg-tépésre gyanakszom, mivel KR106+108 páros, hátsó 1.95-ön volt 4 hete. Tudom, NTEC-es guminak ez sok, de egyrészt utcán úgyis visszafogottan, jelentős tartalékkal megyek csak; s amikor ez előjött (egy Bajna-Héreg-Bajna retúr), akkor előtte már kicsit csapattam neki a környéken, és a kép készültekor kéznek meleg volt a felület (legalább 50-55).
Ha szerintetek is nyomás-gond, legközelebb majd 1.8-cal megyek. -
.mf
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Félreértesz.
Persze, én se dolgozok ingyen, meg a szerviz sem a földből nőtt ki, természetes, hogy van rezsi és óradíj. De akkor miért ilyen lúzer módon azoknak a dolgoknak az árát húzzák meg, amit az egyszeri motoros is ismer, és látva, hogy azokért a kisker ár másfél-kétszeresét kérik el, miközben biztos jóval kisker ár alatt szerzik be, megindulnak a kérdések a fejben, ha ezeknél ilyen vastagon fog a ceruzájuk, akkor lehet másban is...Igen, jár vele felelősség. De sajnos sok a kókler még az ismertebb szervizeknél is, ahol pedig a helyárak ellenébe elvárná az ember, hogy olyan szinten is foglalkozzanak a géppel.
-
.mf
veterán
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Uh. Hát ezekre az árakra mit is lehet mondani? "Full gáz"?
Másfél-duplája a bolti kisker árú végfelhasználói kiszerelésű cuccnak is, ők meg nagyker áron nagy kiszerelésben jóval olcsóbban veszik. Van itt marzs, rendesen. S még csodálkoznak, hogy mindenki jobb esetben vidéki kisebb szervizekben, rosszabb esetben ismerőssel, házilag, vagy egyáltalán nem szereltet, végez karbantartást. -
.mf
veterán
válasz
Daywalker
üzenetére
Jaj nehogy felkapd már a vizet ilyen viccelődéseken
(pedig direkt raktam a mondat végére vigyorit is)
Ez mondjuk jogos pont, bár ilyen időjárás mellett (holnapra főleg sok esőt jósolnak) nem hinném, hogy sokaknak lett volna kedve kimenni nézelődni.HGabor: az jó ár az olajért, a szűrő viszont nem olcsó. Ugyancsak náluk egy hete a 4l 5100 + Hiflo szűrőt 11200-ért vettem. Nem is tudtam, hogy ilyen későn is be lehet még hozzájuk ugrani, ha ezt tudtam volna...
Olajcsere: motor kialakításától is függ, nálam a bal oldalidomot kell leszedni, és akkor autós leszedővel is jól hozzáférni, meg az idomzatot se olajozod össze.
Mivel kedden utazok el, keddtől biztos jó idő lesz
Fireblade: ha mindenképp feszegetni akarod a pofonosládát, akkor hajrá.
Rossz időt is mondanak, egy 600-as SM sem épp túramotor, jogsid sincs, a román rendőrök szeretik is szívatni a magyarokat, a román börtönökben is sok akancigánykisebbségi (?), én inkább ülnék a seggemen, max terepgumikkal kivinném sárt dagasztani. -
.mf
veterán
válasz
canniball
üzenetére
Mo-n ugyanaz szállítja mindenkinek a benzint, csak az adalékolás más.
Egy ideje a legolcsóbb 95-ös benzint tankolom: az Auchanosat. Semmi különbséget nem vettem észre (kétlem, hogy bárki is), fogyasztás sem lett rosszabb.Xaels, Polimorf, DigitXT: lenézek és egy komor nagyi néz vissza a brémmel a nyakánál?
Milyen ember akarja ezt magának? 
S főleg ilyen helyen, ahol pont karcolódásra hajlamos, és tankpadot szoktak tenni. Festették volna inkább a tank tetejére vagy oldalára.Fireblade: nem tudom mire számítottál, főleg ennyiért, egy puha térdvédőtől

Egy rendes cross / sm térdgépes térdvédő alaphangon hatszámjegyű.Gábor: de hisz úgyse mentél volna, akkor nem is érint, hogy elmarad

Aki meg jelentkezett rá, annak már úgyis küldtek emailt.
Remélem valami olyan időpontba teszik, amikor itthon is leszek, de érzem, hogy nem így lesz :-/Amúgy vicc ez az egész... itthon vagyok egy hónapot, ebből 2.5 hetet van nálam a motor. El tudtam menni két hete elővétel után egy Lepence Egom Bajna Tata Csákvár körre, a múlt hétvégén egyetlen Kékes-körre, tehát még csak ~700 km-t mentem idén. A hétvégi túrán defektet kaptam (baj nem történt, csak szép lassan leeresztett másnapra, menet közben csak annyit éreztem, hogy nem érzem annyira a motort, bizonytalankodik, s ezt annak tudtam be, hogy az volt az idei első nagyobb gurulásom), majd még az ég is leszakadt. A héten terveztem a motort átnézetni, legalább a karbit pucolni és a szelepeket a vákuumos műszerrel ellenőrizni, de lyukas gumival, és újabban leszakadt éggel ez az egész elúszott. Plusz most annyi a munka, hogy időm sincs, következő három hétben oda-vissza ingázok hetes kiküldetések között
Úgyhogy ennyiből örülök, hogy az eső elmosta a ringezést, mert úgyse tudtam volna menni.-----
Ja és ha bármi érdekes történt az utóbbi 6-700 hsz-ben valaki összefoglalná?

Amúgy az utóbbi pár oldalt átnéztem, és... nos... már ezerszer leírt dolgokat kérdeztek újra és újra, és még ha jön válasz, pár hsz-szel később jön egy újabb ember és újra felteszi a kérdést...
Sok a hsz, kevés a tartalom. Visszaolvasni, utánaolvasni és értelmezni is kéne srácok. -
-
.mf
veterán
válasz
Daywalker
üzenetére
Ez a csütörtök sajnos pont kiesik (fogorvos - Japánban a bringás eséssel elrepedt két fogam (de hogy hogy pont a nagyörlő és bölcsességfog?
), amikből 1-1 darab itthon ki is tört...), meg amúgy is legkorábban 5-f6-ra érnék csak oda.
A hónap végén meg megint utazok el, úgyhogy jah, nem egyszerű. Arra a Hringesre is épphogycsak ki tudok menni. -
.mf
veterán
válasz
Daywalker
üzenetére
Annyira nem kell vészesen hosszú... Ezek a Kakucson tavaly pl. egy ekv. 90-es obival készültek, egyetlen menet idejére voltam csak ott, ha van időm körbejárni és helyeket próbálgatni, biztos lettek volna jobb "pózok" is. Meg akad teleobi is. PDAF hiányában viszont nem lesznek olyan mozgásban elmosott hátteres képek, de legalább egyáltalán lesznek képek

Meg hát, azért én is szeretek néhanapján pályázni, úgyhogy azért se hagyjatok ki
-
.mf
veterán
válasz
-Mosquito-
üzenetére
A Hungaroring Motoros Akadémiát alapító Szabó Attilának volt néhány motoros veztech oktató-videója origón jópár évvel ezelőtt (2008?). Abban volt ez a téma is, mi a teendő esésnél, ütközésnél. Azt mondta, hogyha már biztos az ütközés, és mögötte tiszta az út (nincsenek kocsik), akkor a végén marj bele a fékbe (elindul felfelé a hátulja), rugaszkodj el a lábtartóról, ennek a kettőnek a lendületével talán át tudod ugrani az autót, s bár az aszfaltra érkezés és azon csúszás is fájdalmas lesz, de jobbak a túlélési esélyeid.
Stryker: pamutmaszk, ahogy a többiek is írták, nyáron egyszerűbb azt mosni, mint a bukó bélését (aminek a patentjai a kiszedésektől idő előtt meg is adhatják magukat, nálam az egyik már pár alkalom után meg is tette).
Outlander: a két ebay link közül az első érkezett hozzám is -- bár pamutot rendeltem, lycrát küldtek, és nem az igazi. Olyan az anyaga, mint egy vékony fürdőruha. Pamutot sajnos kevesen és sokkal drágábban árulnak.
Bogyo: nem értem miért lenne akadály a szemüveg. Mindig is, már jogsinál is, maszkban és szemüvegben motoroztam. Maszk fel, sisak fel, rostély fel, szemüveg bepasszíroz, voila.
Inkább abban lehet akadály, ha már olyan passzentos maszk nélkül is a sisak, hogy vele már nem megy fel vagy kényelmetlen. Esetleg akkor még: a pamutnál vékonyabbak a lycra és selyem maszkok (utóbbi sajnos drágább, de Louisnál néha akciós, én tavaly 13 helyett 7 €-ért vetem).Peczek: sínen általában nem szeretik. Meg nem is jó, megvezetheti a kereket ha túl kicsi a szög, ha meg nedves, még meg is csúszhatsz rajta.
Feree: Mozaik, összes lámpa, lámpákban E-betűk, profilmélység (szemre, de látták, hogy van bőven), beindítás, fékpad. Hangerőt meg E-t kipuffban (gyári kinézetű, de E nélküli sportdob), nem tudom néztek-e..
A propos, maszk... tegnapelőtt este a belső udvar és az előszobám között leesett a maszkom, és tegnap már nem találtam meg... 5 év alatt egyszer tűnik el maszkom, és az is a házon belül, azért ennél többre tartottam a szomszédaim...

Szóval bár még van 2-3, de kéne még tartalék. Hol van most jó áron? Pár éve még 600-ért vettem, ma néhány helyen a dupláját kérik a legalapabb fekete pamut maszknak
A közeli Lidlt megnézem este, ha ott nincs, mi más tippetek van? -
.mf
veterán
Nem tudom, itt volt-e már említve (kereső nem dobta ki), de:
május 23-án Motofest a Hungaroringen az OBB és Groupama támogatásával, 1 menetet ingyen lehet menni a Hringen, meg lesznek mindenféle bemutatók, stuntosok. Reggelre és délutánra még van pár szabad hely, akit érdekel, jelentkezzen minél hamarabb.
[link] -
.mf
veterán
válasz
Daywalker
üzenetére
Legközelebb szóljatok, és lesz több kép
Kár, hogy erről lemaradtam. 
Újra nyeregben. Ma jött ki idén először napra a gép. Szezonindítónak bele is tekertem a 77000. kilométerét is. Még egy átnézetés, olajcsere, gumicsere, és mehet a móka./ az utóbbi 2k hsz-ben ha volt valami fontosabb, valaki összefoglalná?

-
.mf
veterán
Már megint annyit írtok

Megérkeztem Tokióba. Megyek hotel felé egy főbbnek tűnő út mellett. Motorok jönnek-mennek. De valami furát hallok. Soros, de más. De jó. Nézem, ahogy közeledik: sor6-os
Húsz kiló cuccal futni a következő pirosig, hogy lekaphassam 
-
.mf
veterán
válasz
Something_
üzenetére
Nagyon függ az adott motortól is. Én tompítottal is egész jól látok, ha nem vakítanak el szembejövők. De láttam már olyan motort, aminek a refije gyengébb volt, mint a tompítottam. Pl. az újabb Yamaha R1-esekre is sok panaszt hallottam, hogy a lámpa szinte csak dísz rajta, gyenge és keveset világít be.
De este nem százzal kell menni, mert éjszaka sok állat kóborol az utakon. Tavaly tavasszal volt egy estém, hogy éjféltájt Kesztölc-Esztergom között egy kutya sétált szembe az óton (de okos kutya volt, szorosan az út szélén, menetiránnyal szemben, mintha ismerné a kreszt, szemben sokakkal
), majd Egomról Dobogókő, majd onnan Bp alatt 1x3 + 3x1 róka, 1 őz, 1 vaddisznó, 1 menyét és pár cickány ment át előttem az úton plusz láttam egy baglyot a szalagkorláton. Mindez egyetlen út volt. De volt már olyan is, hogy egyetlen karika alatt Dobogókőre, majd onnan Pilisszentkereszttől Pilisszántó felé úton 6 szarvas volt, ennek fele kanyarban...
Ha lassan mész és le tudsz lassítani, akkor szép nyugisan lekocognak az útról. De ha gyorsan, akkor ijedtükben lehet, hogy neked futnak (sok ilyen sztorit, videót láttam már). -
.mf
veterán
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
A 3 megállított motorosból 2-t ismerek

Nem értem, mi alapján válogatták az embereket. A kettő, akit ismerek, egyikük mindig teljes bőrben jár, a másikon is legalább bőrkabát és talán alatta gerincvédő is van. A harmadik megállított motoroson is volt protektoros kabát, és úgy tűnik motoros csizma is.
-
.mf
veterán
Már megint... Egy hétig nem nézek be, 354 új hsz.
"Csak nem történt valami?", gondoltam. Elkezdem olvasni: off, off, gyenge poén, off, szájjáratás; valaki kérdez, jön egy oldalnyi hsz rá, anélkül, hogy valós válasz lenne.
Komolyanmá'. Ne a mennyiségre gyúrjatok, a minőségre.Fattyú: minek 4 váltás ruha? Ha augusztus, akkor gondolom tenger vagy Balcsi, 1 váltás alsónemű és fürdőruha elég.

Komolyabbra fordítva, ha hosszú hétvége, 1-ben mész, 3 váltás. Elég necces lesz 4. nélkül is már elférni, mert kelleni fog: nadrág, pulcsi, normál cipő ha gyalogolsz, papucs, fürdőruha, törölköző, napkrém, fényképező-töltő-obi, gyógyszerek, pipere, stb stb.
Utassal nem tudsz felrakni nyeregtáskát, marad a tanktáska, oldaltáskák, és hátizsák az utason. Kicsit szűkösen, de talán megoldható. Kivéve ha a hölgy hajszárítóhoz, hajvasalóhoz, kiskoffernyi smink-készlethez is ragaszkodik.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Feree: le lehet az oldaltáskát is könnyen szedni, magaddal viszed a szállásra, megoldva.
Persu, rég láttalak itt

Kuplung nekem már volt, hogy a nov-márc idő alatt eléggé összeállt. Azóta behúzott kuplunggal van eltéve a motor, és időnként megmozgatva.
Kösz a tippeket, szerintem még nem annyira sokat álló motoroknál is érdemes ezekből párat átnézni.Papriksz: déli oldalon azért enyhék a kanyarok és több az egyenes, ott simán megvan több helyen.
Pgabor: 192/63 és standard 54 vagy 52 (épp tisztítóban van, nem tudom fejből) Mugen, mellbőségben a forcefield páncéllal jó, hosszban jó, karban, combban egy kicsit bő... Cölöp ill. még van 1-2 műhely, ahol méretre tudnak igazítani (25-40k közötti árakat hallottam).
-
.mf
veterán
válasz
tboldi
üzenetére
Belenéztem az elsőbe. Aha, már értem, miért ilyen alacsony a fogyi. Villanymotor hajtja. A csapágyakat azért olajozd meg, volt valami halk sercegés.
40...50...40...50... külváros lámpamentes részein... beletekerek, hogy mikor mész ki a városból. 40...50...40...50... az előtted tötymörgőket meg se előzöd...
Oké, így nem nagy kunszt az ilyen alacsony fogyi. Volt már nekem is 1x 4.5-4.6 körül, amikor a Fertő-tavat kerültem egy régen látott helyet keresve, végig falvak de lámpa és forgalom nélkül, folyamatos 50-60-nal lehetett csak haladni. Pedig tizenötéves, nem fogyasztásra optimalizált, 112 lovas sportgép. -
.mf
veterán
válasz
Something_
üzenetére
Csak tankolni és fotózni szoktam megállni. Olyankor meg nem biztos, hogy jobb hallgatni a "még mindig fotózol vazze? elmentünk, csá" és társait
Ha bandázni akarok, akkor elmegyek valami szokásos motoros gyülekezőhelyre dumálni. Új emberekkel lehet megismerkedni. Vagy az ország legkülönbözőbb pontjain ismerősökkel találkozni. Sőt, Mosquitoval fórumon kívül élőben először Szlovákiában találkoztam össze 
Off.
Párszor hallottam már ismerőseimtől, hogy archetipikus magányos farkas vagyok. Szerintem már a megnevezés is kicsit hibádzik. Aki magányosnak érzi magát, nehezen viseli a magányt, az nem magányos farkas, mert inkább lenne társaságban. Az magányos farkas, akit kevésbé zavar a magány. Én egyes helyzetekben nem igénylem annyira (akár egyáltalán) a társaságot, mint mások; sok dolgot jobban szeretek és/vagy könnyebben tudok egyedül csinálni. Szabad vagyok, nem kell alkalmazkodni, nincs külső elvárás, kényszer, beleszólás; béke és nyugalom. Zen.
-
.mf
veterán
válasz
Something_
üzenetére
Nem tudom értelmezni a kérdésedet. Motorozni megyek, az szerinted unalmas lesz attól, mert nem társasággal megy az ember?
Egyáltalán nem, inkább nyugisabb és sokkal szabadabb: nem kell másokra figyelni, másokhoz igazodni, ha gyorsabban akarok menni, ha lassabban, ha meg akarok állni, ha másmerre támad kedvem menni, vagy ha megtetszik egy szakasz és újra végig mennék rajta. -
.mf
veterán
válasz
canniball
üzenetére
Én mit mondjak? Mire megjön a jó idő, egy hónapra elutazok, csak májusban kerül majd elő a motor, kezdhetek neki a szerviznek, június lesz, mire gurulhatok

Feree: gurulni már voltunk egyet a tiszteletére, egyet pedig a temetésére. Édesapja is motorozik, jófejek a szülei. Mondjuk nem felvonulásra gondoltam, inkább csak röviden beköszönünk páran akik ismertük őt / ismerjük őket, de ettől még jöhet más is, aki csak virtuálisan ismerte. Majd még kitaláljuk.
Bogyó: csak míg ott írnak napi 10 hsz-t, itt 100-at

Mosquito: nem tudom. A baleset helyszínén bármi emlékmű, fejfa, akármi elhelyezésének ötletét is megköszönték, hogy gondoltunk rá, de kérték inkább ne.
HGabor, Canniball: 192 vagyok, a Flite Harnesst használom amiben L-es a gerinc. Jó az, a nadrág (akár a kétrészes bőr nadrág része, akár sima) már így is tolja fel. Az előző gerincprotit néha a nadrág úgy felnyomta, hogy a bukót már annyira sem bírtam feljebb fordítani, hogy a lámpát lássam az első sorban.
Fattyú: nem kell folyton le- és felvenni a páncélt, nyáron csak akkor vetkőzök neki, ha legalább fél órára megállok. Különben csak kizipzárazom a bőrruhát és árnyékot keresek. S mindig hordom. Térdvédőt is (vagy a kétrészes nadrágját).
HGabor: menjél csak előtte, minél többet, fokozatosan egyre nagyobb karikákat. Bp körül is van pár kellemes útvonal.
Amikor már tudod, hogy kell ülni, és rendszeresen (100-150-200 km-enként) megállsz nyújtózni, egész jól ki lehet bírni a napi 4-6 óra, 600 km motorozást is. Mentem már 840 km-t egy nap (felét már naplemente után), másnap még bírtam volna. Szerintem jól elosztva még a napi 1k-t is bírnám. Pedig nem a kezdeti lelkesedés visz, már motorozok pár éve. -
.mf
veterán
Újabb 500 hsz alig másfél hét alatt...

Ha már Inti szóba került -- valamikor (majd ha visszajöttem, tehát legkorábban május) lehet beköszönnék szüleihez. Páran azért innen ismertük személyesen is -- ha páraknak lenne kedve csatlakozni, csinálhatnánk egy kis közös gurulást arrafelé; Szentendre úgyis útbaesik D'kő, Lepence, D'kanyar felé...
-
.mf
veterán
Jó, de egy kicsit drágán mérik. A 4 liter 10k + egy ugy. szűrő 1.8-3k szokott lenni itthon (legolcsóbb ajánlható a Hiflo, kicsit jobbnak mondják a Champion és K&N-t).
A lényeg, hogy a szervizkönyv is ezt a viszkozitást írja-e elő.Kovee: mert miért is? Esetleg tapasztaltak, mértek valami különbséget? Vagy csak újabb urban legendet terjesztünk?

Bőven nagyon jó az 5100 egy (hegyezetlen) ER6N-be is. 7100-at eddig csak alkalmi (de rendszeres, havonta-kéthavonta) pályázós ismerősöket hallottam párszor kipróbálni, a gyakrabban pályázók / pályagépbe meg 300V. -
.mf
veterán
-
.mf
veterán
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Kormányváltás ilyen rövid idő alatt? Taníts mester, lehet továbbképzésre jelentkezni?

Canniball: ez nekem úgy tűnik, hogy két külön dolog: szokott lenni egy 10k-s kedvezmény a visszatérőknek, most pedig (márc 31-ig) ez a 10k az OBB támogatásával van, és bárkire vonatkozik.
Másik: az egynapos Bevezető Terepmotorozás / Dirt trackhez nem feltétel az 1. szint, erre lehet egyből menni.
Csak a többihez kell, mivel azok az 1-eshez kapcsolódnak (1. szint egynapos ismétlő, félnapos gyakorló, 2. szint, kanyartechnika, stb). -
.mf
veterán
Uh, már megint 600+ hsz egy-két hét alatt... ne a mennyiségre gyúrjatok, hanem a minőségre

Volt valami lényeges, vagy csak a szokásos önismétlés, mikorjönmáratavasz, offhegyek
Tegnap voltam a Safety terepes képzésen.
Kötelezővé tenném minden motorosnak: egyből jogsi után a Safety 2-napos 1-es szint, majd a terep. De legalább a terep; és az ár se lehet kifogás, tavasszal az OBB támogatja így csak 18k, amiért kapsz üzemórás motort, benzint és védőcuccot, nem neked kell szervizelned, nem kell amiatt aggódnod, hogy eséskor milyen kár lesz a motorodban, instruktor figyeli mit csinálsz és mondja mit változtass, van pálya, és kapsz egy elég jó ebédet is.
A terepezés nagyon tanulságos.
Pár éve halogattam, nem úgy jött ki a lépés, már rég el kellett volna mennem. Most már erősen meg kellett küzdenem pár év és pár tízezer km rutinja ellen. Hiába értettem, láttam, hogyan kéne, zsigerből nem úgy akarták a beidegződések engedni. Ez a csúszkálás, kitörés is... aszfalton már megvan a rutinom lekezelni egy-egy helyzetet olyanra, hogy esés nélkül megússzam. Itt viszont sokkal gyakrabban van, és nem csak "ne essek" szinten, hanem "na de haladjak is közben" szinten kell már kezelni. Elején rémisztő volt, végére kezdtek alapjaiban összeállni.
Jó lenne még egy nap, hogy akkor most már pár beidegződést sikerült tompítani és az alapok kezdenek összeállni, azokat tovább javítgatni, meg most már a tempó is meglegyen, de pár helyen olyan izomlázam van, hogy csak na
-
.mf
veterán
Huhbasszus már megint gyártjátok a hsz-ek oldalait, 300+ db... vki összefoglalná a lényegesebb dolgokat?

Addig egy kis hátha hasznos cucc:
Gumi kopás rövid útmutató (pályázósoknak) -
.mf
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
(meg a többiek)

Már megint kezditek b+. Újra meg újra valaki elkezdi ezt a gyökérséget, hiába beszéltük át ezerszer.
1.) A Sharp nem Szentírás, mér pár dolgot, de sok mást nem, aztán amit mér, az is sokszor meg van kérdőjelezve.
2.) Nem a drága cucc a jó, de a jó cucc gyakran drága. És igenis van rengeteg olyan fontos védelmi vagy kényelmi fícsör, amit egy olcsó nem tud, egy drágább meg igen, és amikor tényleg azon múlik, hogy a csizmád mennyire véd csavarodás ellen, hogy csak bokaficamod van, vagy amputálják a lábad (megtörtént esetek), akkor átértékeled a dolgokat.Nem értem miért olyan nehéz ezt elfogadni, és miért kell kéthavonta ezt a sok fasságot leírni, amit kedves legújabb trollunk újra leírt.
S még csodálkoztok, hogy miért kopnak ki innen azok, akiknek nem csak a szájuk jár, hanem tapasztalatból és értelmesen tudnak hozzászólni a témához. -
.mf
veterán
-
.mf
veterán
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
"24k-nál kellENE a szelephézagot is csekkoltatni, de totálisan felesleges emiatt megbontani a blokkot."
Szelephézag / kompressziómérés nem jár a blokk megbontásával...
Zöldségeket kérem ne írjunk tanácsként másoknak, ha magunk sem értünk hozzá... Elmászhat kicsit egy szelep már annyi alatt is, ha valami nem volt százas a szelepnél vagy a beállításánál, kifújhat mellette, s emiatt lehet egyenetlen a kompresszió a hengerek között. Lehet, hogy 24-knál még csak kicsi a különbség, de jobb a bajt hamarabb elcsípni. A vákuumos kompressziómérés gyorsan és egyszerűen meg is van.Olaj + olajszűrő cserekor a légszűrőre is érdemes ránézni, főleg amennyi repkedő rovar van Mo-n (nem értem miért, de Ausztriában és Horvátországban is kevesebbel találkoztam). Nekem volt már, hogy a 6-7k-nként elvégzett olajcserére annyi rovar volt rajta, hogy már érezhetően gyengébben ment.
-
.mf
veterán
Basszus srácok ~500 hsz bő 2 hét alatt?

Valaki összefoglalná?
Na, újra itthon. Gondoltátok volna, hogy még a sarkkörön is látok motorosokat?
Igaz, csak 2 db 50-es 2T SM jellegű volt, de akkoris. Volt -6~-18°C, hó és jég, hegyes-völgyes vidék, sok lejtős (csúszós-jeges úttal), motorosszánra inkább számítottam voltam. -
.mf
veterán
Már bocs, de hócipőm is teli a "bezzeg a netadóért?" emberekkel.
Egyrészt, nem sírni kell, hanem cselekedni. A sírást leszarják. Az utcákat ellepő tömegeket már nem merik. Ezek azért mernek ilyen pofátlanok lenni, mert a többség lusta bármit is tenni. Ha a részvételi demokráciában nincs meg a részvétel, akkor a demokrácia sem lesz meg.
Másrészt, a netadó is csak egy utolsó csepp volt, emlegetve volt ott elég sok más is (NAV, alkotmány, oktatás), és az azóta összes tüntetésen ezek csak tovább bővültek. Holnap is tuti ott lesz ez is a témák között. -
.mf
veterán
válasz
Czimby
üzenetére
"Az teljesen jó, van amelyik új korában megeszik annyit."
Akkor annál gondok vannak
Hallom néha, hogy ez-az csipeget, néhány egészen vedeli az olajat, fura, mert az enyém meg nem, pedig 2001 ZX6R, 76k km, időnként pályán is van. 4,5 szezon és 38k km alatt idén evett először, 0.5~1 dl-t 5-6000 km alatt. 12k-s csereperiódus, 6-8k között cserélem használat függvényében. -
.mf
veterán
válasz
Kolondrum
üzenetére
Vazze károgó vészmadár, lecserélnek pár képet újabbakra, beraknak még pár képet mankónak a csak szöveges leírás mellé a műszaki részhez, de ugyanúgy maradnak a pontok, a ponthatárok, minden más. Illetve de, kikerülnek nem életszerű közlekedési helyzetek, elavult autós műszaki tételek, helyette végre felzárkóztatják a korhoz, és aktuálisabb technikai dolgokat taníttatnak meg.
Itt viszont egyből megy a fúú lehúzás jajjnekünk világvége. Már a cikk is nagyította a bolhát (illetve csak a cím és alcím, amit valami gyökér írhatott, mert a többi az teljesen máshogy szól), itt meg már elefánt van.
Aki meg ennyire kuporgat, ne autózzon, mert nem fog rendesen karbantartásra, kopó-fogyó alkatrészre költeni, hamar ön- és közveszélyes műszaki állapotot ér el. Vagy ha mégis nagyon autózhatnékja van, akkor meg tegyen félre rá rendesen. Jobb, ha már a jogsinál felfogja és elfogadja, hogy az autózásra költeni kell, sokat.
-
.mf
veterán
válasz
alvaro
üzenetére
Nekem is kb. ez a tapasztalatom, egyenes úton 70-80 is még általában okés, enyhe kanyarban 40-50 még kezelhető -- ekkor csak néztek arra, ahonnan a hang és fény jött, de ahogy megláttak, már sétáltak lefelé az útról.
Ez a fontos: ilyenkor nem jó az út szélén menni; meg ha meglátsz egyet, egyből lassíts.
A videóban is az a legnagyobb hiba, hogy az út szélén ment. Az őz fél-takarásból átugrotta a korlátot, és pont oda érkezett. Nekem is volt olyan, hogy út menti bokorból róka ugrott ki az út szélére, megijedt, és egyenesen rohant tovább az út szélén a következő bokorig, ahova beugorhatott. A másik meg, hogy az őzet már pár másodperccel előtte látni lehetett. Ha akkor elkezd lassítani, és a sáv közepén / belsejében van (+1-2-3 m), akkor lehet, hogy marad annyi reakcióideje, hogy elkerülje.
Persze a sáv közepe meg más miatt veszélyes: szembeforgalom, szemből körbenézés nélkül balra kanyarodók. Mérlegelni kell, hogy milyen a forgalom és a közlekedési helyzet.
Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Hardcore café
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Napokon belül mindenki megkapja a GeForce Now időlimitjét
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Linux kezdőknek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4181, 94% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3633
- Apple iPhone Air Space Black 256 GB Használt, újszerű 100% akku / 7 ciklus 2026. 09.25
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) engedelmetekkel / vagy anélkül, de skippelem.
Amikor a végére értünk, leszállok a motorról, és egyhelyben állva csúszok lefelé
de csak megcsinálta, szerencsére a 2T DT-vel ezt még meg lehetett, a Dörzimmel már nem.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Elhappolta előlem, csak hogy 120 vagy 150k-val drágábban felrakja.
Tehát ha valami véletlenül jó áron kerülne fel a hirdetőoldalakra, valami faszfej nepper le fog rá csapni, és bezsebeli a különbözetet.
"
"
) és Apámmal ketten szétkapták (én kb csak nézni, csavart kicsavarni és lámpát tartani tudtam

Hiába csak 100 vagy 110 ccm-es 4T-k voltak, még azok is elforogtak azon a laza talajon. Nagyon más az a tapadás-hiányos helyzet, és nagyon tanulságos.
Annyiért motort is kapsz, kettőt is! Ami még rendesen és megbízhatóan ki is szolgál napi használatban, ellentétben ezzel.

), amikből 1-1 darab itthon ki is tört...), meg amúgy is legkorábban 5-f6-ra érnék csak oda.