Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
-Mike-
addikt
Ezt védd ki safetyhungary vol.2 [link]
-
kcsa
veterán
Auchan 98-ast tankoltam régebben, abban a mérési adatok szerint nem jellemző etanol. (lásd pl. itt)
Persze a prémiummal biztos jobban megy minden
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
zgospel
őstag
válasz
Geresics
üzenetére
Valószínűleg amúgy igazad van, az oldalukon ezt találtam. Ebből az derül ki hogy Budapesten tuti saját OMV cuccot kapni, de az nem hogy csak a prémiumra vonatkozik-e

Találtam még egy 2001-es hírt:
"Az OMV Hungária jelenleg is hoz be üzemanyagot Magyarországra, de bizonyos régiókban a cég - hasonlóan a többi hazai forgalmazóhoz - a Mol Rt.-től veszi át a benzint és a gázolajat."
Nem nagyon lettünk előrébb
-
zgospel
őstag
válasz
Geresics
üzenetére
Csepelen van az OMV-nek a telepe, odáig hajóval jön az anyag, és ha minden igaz a csepeli telepen adalékolják. Nekem egyszer egy OMV kutas azt mondta hogy az alap üzemanyag MOL-os a MaxxMotionök pedig az osztrák üzemanyagot tartalmazzák (amit Csepelen adalékolnak be).
De ahogy nézem mindannyiunknak mást mondtak

Kéne írni nekik egy levelet, hátha válaszolnak és megtudjuk hogy mi a hivatalos verzió. -
Geresics
addikt
Az OMV kutak híresek arról, hogy ők nem a MOL-tól veszik a benzint, ezért jobbak az üzemanyagjaik, mint a többi kúton. Sajnos azonban ez csak félig igaz, ugyanis nem minden OMV kút hozza az anyacégtől a naftát, van, aki bizony a MOL-tól vásárol, és adalékolja. Azt sajnos nem tudom, hogy melyikre igaz, melyikre nem, és azt sem, hogy hogy lehetne biztosan megtudni egy-egy kútról a valóságot...
Pletykák szerint akik közelebb vannak a határhoz, de ez bármilyen logikusan is hangzik, tessék pletykaként kezelni... -
Polemius
senior tag
Most, hogy elvileg jelezni kell az üzemanyagok bio-összetevő arányát, látott valaki 0%-os etanol tartalmú benzint valamelyik kúthálózatnál?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Micsurin
üzenetére
Azt hittem kipufogó hangot fog utánozni, ami gagyi. De ez így nekem tetszik. Tényleg egyedi.
Az árát megnézném.Meg kíváncsi lennék milyen váltót raknak bele, amit nem darál le a nyomatékos motor és kibírja a user félreváltásait és elbaszott rev match-eit úgy a motor élettartama alatt. Oké, gyorsváltó, de kuplungkar is van rajta, nem?
-
Mentolka
senior tag
Sziasztok,
Szerintetek hol lehet kipróbálni Pest közelében Ducati Multistrada-t? -
Micsurin
nagyúr
Elektromos Sport Kymco!? Kell nekünk ez a jövő?

-
veze
őstag
nekem tuti nem , mert behuzni kuplung mindig :-)
de ha nem huzná be akkor is mit forgat az azon ha takonyra fut, nincs szinkronban, ha tapad akkor kényszeriti a kerék a blokkot ugy forogni ahogy ő, ha nem akkor akkor a könnyeb utat választja és megcsuszik
Teasüti: szerintem is tul van. Én azt szoktam meg, hogy behuzom és köszöni szépen jól van ugy , erről már nem is szokok le ha nagyon meg kell állni akkor nagyon rámarkolok. . majd eldurran a fékcső ha akar, de nem fog.:-) -
Teasüti
nagyúr
A motor forgásban tartja valamennyire a kereket. Nem a motorfék a lényeg, hanem hogy a fékerő ellenében kényszeríti forgásra a kereket. Igen, motorfék üzemből is, amíg le nem fullad.
Amúgy motorfék üzemben se kell attól tartani, h a falevélen fog blokkolni, mivel a főtengelynek is van egy tehetetlensége és elvileg alapjárat alá nem eshet be. Csúszhat, de blokkolni nem fog.Túl nagy motorféket véletlenül senki nem kapcsol, ez csak egy ilyen "mi lenne ha" elmélkedés. Ki az a hülye, aki tempónál levágja egyesbe és kib@szkodja a kuplungot? Kb senki. Rev match-nél is fokozatonként pakolod vissza.
Amúgy túl van spilázva ez a behúzott kuplunggal vészfékezés. Van aki így tanulta, van aki úgy. Nincs kőbe vésve. Szerintem pl fölösleges erre figyelni, én behúzom és megoldom fékkel.
1. Mi van akkor, ha megcsúszik a hátsó? Viszonylag veszélytelen.
2. Vészfékezésnél száraz úton a fékerő 100%-a elől van.* A hátsó kerék mit csinál, az senkit nem érdekel mert súly az nincs rajta. A vészfékezés technikáját nekem úgy oktatták, h hátsóra taposok és egy pillanattal később az elsőbe markolok, miközben elengedem a hátsót. Ekkor a hátsó fék segít összenyomni a telót, így az első kerék kevésbé hajlamos blokkolni mikor berántod az elsőt. De ahogy felépül elől a fékerő, úgy tolódik előre a súly a hátsó kerékről és az szükségszerűen blokkolni fog, ha még mindig taposod. Szóval összegezve: hátsóval indítasz és felengeded, ahogy adagolod neki az elsőt egy pillanatnyi késéssel.*Csúszós úton, na ott lehet kapaszkodni nehogy túltold a féket.
-
veze
őstag
válasz
Geresics
üzenetére
a kereket fékezi a fék, vagy fékezi a motorfék a gumi és az aszfalt közötti surlódó erő forgásra kényszeríti a kereket , amit a kompresszió fékez ( váltó áttételen keresztül, nyilván minél alacsonyabb fokozatban van a váltó annál nagyobb (surlódó)erő szükséges a dugattyúk forgatásához, ergó annál jobban fékez(ne) a motorfék. Aztán van az az alacsony fokozat ami már alkalmatlan lehet motorfékre mert eleve inkább megcsuszna a kerék)
Ráfutok nyálkás vizes úttestre, falevelekre, vízátfolyásra stb Az aszfalt és a gumi között egy pillanat alatt átrendeződik a tapadás, a kerék akár úgy is dönthet hogy nem gördül tovább inkább megcsúszik, mert lecsökkent a súrlódó erő immár nem biztosít akkora tapadást az úttal, ami a blokk megforgatásához (motorfékhez) szükséges lehet.
Hogyan nyilvánul ebben meg az, hogy segít nem blokkolni a kereket, ha nincs abs? csak az segít ha a kuplungot gyorsan behuzza megszakítva a hajtásláncot ezzel.
Az abs itt azonnal beavatkozik , ha nincs motorfék hatása alatt a kerék akkor engedi gördülni, ha igen és az továbbra is fogja, akkor semmit nem ér, mert hiába gátolná a blokkolást ha a motorfék megfogja. -
veze
őstag
válasz
julius75
üzenetére
nálam is mindenki tapasztaltabb, de nekem rossz beidegződés hogy a kuplungot mindig behuzom, vagy gázt huzok vagy kuplung behuzva.. guruláskor is. Anno mz-n szoktam ezt meg mert gázelvételnél rosszul viselte ha nem volt szabadonfutás. Aztán így maradt. Mivel jobb láb nyomja a fék ,a kuplung meg behuzva, automatice rugdosom levelé a váltót ballal, már oda se figyelek erre csinálja magától a bal. ( persze, ha tul gyorsan kell megállni, nem érek le a váltó aljára de kettő három akkor is visszamegy akár hogy fékezek.aztán onnan már lehet csusztatni ha nincs idő tovább válltani) a kerékblokkolás meg nem érdekel , mert a lámákat segítő abs ott figyel. motorfék híján a betétek biztos jobban fogynak, de hát úgyis fogyóeszköz..
-
Khaosz55
addikt
válasz
dellfanboy
üzenetére
Satuféknél nagyobb félkérőt fejtesz ki a hátsó fékkel a hátsó gumira mint maga a motorfék. Ezért sem értem a motorféket. Mert ha lassan fékezel rendben segít a motorfék, de amikor megtaposod...
-
julius75
aktív tag
Valószínűleg itt mindenki tapasztaltabb nálam, de ehhez a kuplungos dologhoz annyit hozzátennék, hogy a napokban volt egy erősebb megállásom (vész még nem volt, de ritkán kell szerencsére ekkorát satuzni).
Kuplungot húztam, tehát mikor megálltam járt a motor. Viszont ahogyan szó volt róla, szerettem volna mielőbb egy kicsit odébb gurulni, hát nem volt egyszerű.....ugyanis a váltó 5.-ben maradt.... Na most ebben a szituban az hogy jár a motor vagy lefulladt mert nem húztam a kuplungot már majdnem mindegy. -
zgospel
őstag
Na most már úgy fog tűnni mintha engem ez érdekelne, pedig nem igazán
[link]
"designed to offer the advantage of 80% more front-end grip but without losing any of the leaning and cornering dynamics of a motorcycle."
[link] itt is értetlenkednek az állított 80%-on, de a Yamaha mondja. 60 kilóval nehezebb mint a sima 09-es, és ez a súly kb mind elöl van, pöcsöm tudja mennyit számít ez, meg hogy 15ösek a kerekek, stb.
Nem tudom hogy jön ki, ha tudnám akkor én dolgoznék náluk
Ha érdekelne akkor tovább gugliznék vagy írnék a Yamaha PR osztályának. -
Teasüti
nagyúr
válasz
zgospel
üzenetére
Ehhez nem kell mérnöknek lenni, ez általános iskolás fizika volt. A mérnöki szint nem az egyszerűsített modellel számol, viszont a felületi nyomás csökkentésével csak pár százalék nyerhető.
Szerk: 263 kg. Ha a többlet mind elől van, akkor ez megmagyarázza a dolgot. Nincs ebben semmi varázslat. Csak egy nehéz szar. Ne 200 kilós motorhoz hasonlítgassák, hanem a saját súlycsoportjához! Jah ott nem hoz semmi pluszt? Ennyit erről.
-
-
zgospel
őstag
válasz
Teasüti
üzenetére
Mérnökzsenikéim, légyszi írjatok már a Yamahának hogy ti úgy gondoljátok hogy nem annyi
Hátha kardjába dől a mérnöki gárda ott Japánban és kaptok tőlük jól fizető állást is. Vihetnétek magatokkal a Taschnert is. Amint megkaptátok ott a munkát tudassátok velem is, mert onnantól kezdve én biztos nem ülök Yamahára még álló helyzetben sem

[link] "a két kisebb kerékkel állítólag 80%-kal több a tapadás, mint egy darab 120/70-17-es gumival" -
HSM
félisten
válasz
Teasüti
üzenetére
Így van, pont ezért furcsa, ez alapján nem kéne többnek lennie. Persze, a színtiszta elmélet azért valójában kicsit bonyolultabb, és a nagyobb érintkező felület elvileg a felületi egyenetlenségek révén ad némi plusz tapadást, de nekem ennek ellenére kicsit irreálisan soknak tűnik azért az a +80%.
-
Teasüti
nagyúr
Nekem furcsa az a +80%.
Ha tegyük fel ugyanakkora a motor tömege (nyilván valamennyit rádob a dupla villa, de nem 80%-ot), akkor ugyanakkora súly nyomja a földhöz az elejét.
Ez a súly egy kerék helyett két kerékre oszlik el, így a felületi nyomás fele akkora, mint egy keréknél. Hiába kétszer nagyobb a kontakt felület, a szorzat eredménye nem változik. -
Geresics
addikt
válasz
zgospel
üzenetére
a TLDR azt sem tudom mit jelent!

A kiülést viszont vagy Te értetted félre, vagy azóta rájött, hogy rosszul mondta, mert nekünk már ilyet nem mondott, sőt, az általad felsorolt előnyöket is mind elmondta (ő is, és a másik oktató is).
Amúgy nem szabad elfelejteni, hogy nem csak Te, vagy én fejlődünk az évek során, hanem az oktatók is! Mind tudásban, mind kommunikációban!
-
zgospel
őstag
válasz
Geresics
üzenetére
Az összeset nem fogom tudni felsorolni, meg TLDR is lenne, inkább apróságok, amik igazából kezdőknek tökmindegy mert több mint amit addig tudott. Nekem is mindegy volt 2-3 éve, de azóta fel-feltűnnek a féligazságok is, mindenhol

Két dolog ragadt meg főleg, az egyik nagyon, amikor azt mondta hogy a nyeregből kiülve kanyarodni közúton veszélyes és senkinek nem kéne ezt csinálnia. A slussz poén hogy pont Dodor egyik videója alatt ment bele ebbe
Kiülve ugyanahhoz a kanyarsebességhez kisebb dőlésszög kell. Tehát biztonságosabb mintha nem ülnél ki és mélyebbet döntenél, stabilabb a motor. Nem kell lelógni hozzá a motorról, nem arról van szó, fél seggel kiülsz meg felsőtesttel rádőlsz a kanyarra és már jó is vagy, túramotoron, nakeden, sportmotoron, mindegyiken működik, országúton, városban, mindenhol
A másik ami megragadt az ellenkormányzással volt kapcsolatos, de arra már nem emlékszem pontosan, de az megmaradt bennem, hogy nagyon megtévesztő volt amit írt. -
Micsurin
nagyúr
"Lesajnált középkategória..."* de azért engem elfogott a birtoklási vágy a a régiúj CBR650(
F)R-től.
Az a tekintett szemből nagyon gonosz. 
*sarcasmalert
-
Geresics
addikt
-
zgospel
őstag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Hát nekem eleve nehezemre esett komolyan venni hogy "utcai kanyarodás képzés"
Ha jól emlékszem 20 ezer körül van egy fél napos alkalom. Chrobák féle oktatás egész nap 25 pályával együtt, és ott nem jönnek szembe autók, és nem a pálya széléről nézi hogy mit művelsz 
Nyilván akármilyen oktatás jobb a semminél, tehát az valamilyen szinten azért jó dolog hogy ennyi embert megmozgatott ezekkel a sessionökkel idén. Jó a marketingje, de amúgy nagyon sok olyan ment oda aki ha elmenne egy pályaoktatására akkor 2x-3x többet tanulna, de hát ez van, legalább részt vettek valami extra oktatáson.Elvonatkoztatva a megosztó személyiségétől: amit elméletet lead a Dodor az teljesen rendben van, és olyan értelemben hiánypótló hogy a bójakerülgetésen nem tanulsz meg tempósan szerpentinezni, ott más a cél. Csak hát szerintem nem utcán kéne ezt tanulni, mert ott nehezebb átszakítani a gátakat mint egy zárt pályán ahol semmi nem zavar és az út is hibátlan.
Ott van például a másik véglet, a Mackó féle iskola. Sokaknak ugye ő a motoros pápa, aztán mégis van egy-két dolog amit rosszul mond. Ez van, Dodornál legalább az elméleti része jó, a gyakorlatiról meg nem tudok nyilatkozni
-
Geresics
addikt
Nem értem. Mi a baj azzal, ha valaki, aki oktat elesik? Simán elhiszem, hogy meg akarta nézni hol a határa, és mivel ez tök másképp viselkedik, mint egy sima 2 kerekű motor, a határ megtalálásánál nem lehet úgy visszahozni, mint a saját vasát... Távol álljon tőlem, hogy pont Dodort védjem, mert nem szeretem a stílusát (ízlések és pofonok ugyebár), de értitek mit akarok kinyögni...
-
Micsurin
nagyúr
válasz
dellfanboy
üzenetére
Olyan névvel nekem nem rémlik senki se, legalábbis a közelmúltból.
Esetleg Szabó Henrik? De ő Chrobákkal oktat ált. együtt legjobb tudomásom szerint.L:http://onroad.hu/2015/03/30/tiz-tipikus-motoros-tevhit/]Kanyarban térdelve utcán
[ Ez véletlen nem Dodor írás?
Degeczoff. -
HSM
félisten
válasz
zgospel
üzenetére
Igen, az tiszta sor, hogy a mondjuk kisebb zsebkendőnyi olajfoltnál van esélyed, hogy csak csak az egyik első kerék megy bele és megúszod, de azért nekem elsőre fura az a +80%, arra azért kíváncsi lennék, úgyértem valami tudományosabb magyarázatra, miből és hogyan jön ki...

És ez most tök független a pletykáktól, csak eszembe jutott a három kerékről.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
dellfanboy
üzenetére
Chrobák Janira gondolsz?

Sajnálom Dodort bírom hatalmas forma, de azzal az arccal most megnézném milyen állapotban van az egoja.
Bárki túlvállalhatja magát nincs ebben semmi extra... szerintem. -
dellfanboy
őstag
válasz
zgospel
üzenetére
en nem hinnem hogy az en privat uzenetem miatt azonositottak be, elkuldtem neked hogy mit irtam neki.
szep magyaros story hogy a kanyarkiraly odaver (akar olajfolt akar nem) 1 triciklit.. ezek utan nem tudom mennyire lehet komolyan venni amit o oktat, ill. akar a tobbi noname oktato. van vmi masik ex superbike-s csoka aki palyamotorozast oktat de nem emlekszem hogy akarmilyen bajnok lenne..
-
zgospel
őstag
Ja, de gondolom még mindig sokkal tágabb ilyen esetekben a tűrése a háromkerekűnek mint a kétkerekűnek.
A Yamaha anyag szerint 80%-kal több a tapadás így elöl mint a hagyományos verzióban. De azért relatíve közel van egymáshoz a két első kerék, egy picivel nagyobb gázolajfolt biztos tud meglepetést okozni ennek is, pláne hogy Dodor azért nem nézelődős tempóban szokott menni. De most ez megint csak pletyi meg találgatás, mert nem tudjuk a részleteket.
Én is csak a sógorom unokatesójának a fiától hallottam hogy ilyen történt. -
zgospel
őstag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Most lettem lebaszva hogy mit pletykálok.

Nyilván jó lenne több részletet tudni, de akkorát röhögtem hogy az utcai kanyarodás királya pont egy háromkerekűvel esett, hogy nem bírtam magamban tartani
Nem káröröm, hanem annyira ironikus az egész 
-
zgospel
őstag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Bennfentes info, olajfolton ment el az eleje állítólag. Kb másfél - 2 órája történt

Én is ezen röhögtem, kíváncsi vagyok hogy mit mond majd. Ha be is vallja tuti úgy fogja hogy igazából ő akart elesni

-
dellfanboy
őstag
válasz
zgospel
üzenetére
ha-ha, messze van meg az apr1.
ezerrel promozza a sajat kanyarodasi kepzeset erre egy 3kerekuvel elesik? nemaa, nemhiszem el 
de amugy pont mintha az egyik beszelgeteos videojaban emlitette volna hogy neki a motornak 2 kereke van es majd megmondja a frankot, ha kap 1et tesztre. nah kivancsi vagyok ha tenyleg taknyolt, be meri e vallani. -
zgospel
őstag
Azt csiripelték a madarak hogy Dodor elesett a háromkerekű Yamahával
-
Horvi
őstag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Jogos az észrevétel, rosszul fogalmaztam.
-
Geresics
addikt
Az öreg vasutas ismét büszkén hirdeti saját hozzá nem értését...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tashi és a drogos, bebaszott olasz mérnökök... -
-Mosquito-
őstag
válasz
vendingo
üzenetére
Mennyit fogyaszt szerinted 100Km-en?
Yamaha: ~ 211Kg
AT: 232KgAz a kicsivel nehezebb az 21Kg.
Ezt a BIKE-R írta,neki az újabb AT-je van.
"Sokan a 16 literes tank miatt hisztiznek, de ekkora tankkal el fog menni annyit, mint az első generációs AT (350 km ++). Nekem 410 km volt a max hatótáv a Magadan túrán és csak 16 liter ment a 18,5 literes tank. Ja, a motor 300 kg-ra volt felpakolva és terepen 60-120 km/h mentünk (4. fokozatban, bekapcsolt kipörgésgátlóval)" -
Teasüti
nagyúr
válasz
zgospel
üzenetére
Így már világos. Eddig nem értettem mi is volt a bibi.

Jó, hát a lapra tenni ezek szerint mást jelent neked. Nem 30°-os szögben GP-zek, annyira menő azért nem vagyok. Meg szerintem nem is leszek közúton.
Az én olvasatomban lapon van a motor, ha a gumi határán döntöm. Ezzel még nem értem el a határokat, viszont a megszokott és begyakorolt kanyarvételeim stabilabbak és bátrabbak, mint az előzővel. Így közérthető?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Összement a Redmi Pad 2 és jól áll neki
- World of Warships
- Gumi és felni topik
- LEGO klub
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- AliExpress tapasztalatok
- Energiaital topic
- A képkockasebességet is tudja mérni az új AIDA64
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5290,12.5",i5-7300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Apple iPhone SE 2020 128 GB Fehér 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Eladó/BONTATLAN Lenovo LOQ i7-13650HX 16GB 1TB RTX 4060 8GB
- iPhone 12 Pro 128GB 100% (3hónap garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- Lenovo T14 Gen2 Ryzen 5650U - Refurbished - Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

na neee

Ha érdekelne akkor tovább gugliznék vagy írnék a Yamaha PR osztályának.
Az nagyon-nagyon sok.