Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37472) mikrofon


mikrofon
addikt

Sziasztok,

gépvásárlásban gondolkodom, mint visszatérés a DSLR világba. Söt az is lehet, hogy inkább már a MILC-et választanám.

Kb két évvel ezelőttig nyomon követtem az eseményeket. DSLR és kompakt gépek esetében is. Akkor léptem ki a DSLR világból teljesen. Addig Pentax K10D-t használtam, alapvetően manuális obikkal. Eladtam minden cuccomat és a kompakt gépek ajánlásával foglalkozó topicban levő tanácsok alapján vásároltam egy olympus stylus 1 -t. Tudom, hogy a két kategória nem összehasonlítható. De tudtam mit vállalok. Azt is miért. Mivel a stylus 1-gyel elégedett voltam, pénzem meg másra ment el, így nem is követtem tovább a történéseket, a gépek technikai fejlődését.

Most viszont úgy érzem eljött az idő, hogy újra cserélhető objektíves gépem legyen.

A jelenlegit is P vagy teljes manuál módban használom. Amikor van időm bíbelődni (elég ritkán) akkor még fókuszálgatok is manuálisan. A különböző funkciókat is általában manuálisan állítgatom.
Ami nagyon bejött, hogy mivel a stylus 1 egy kis kompakt ezért kevés helyet foglal kicsi a súlya. Így mindig kéznél van és nem maradok le pillanatokról a komponálás állítgatás miatt. Ráadásul azért elfogadható képminőséget is produkál.
Csak hát ... nem nyújtja azt az élményt, sem fényképezés, komponálás tekintetében, sem végeredmény tekintetében, mint mondjuk a K10D, egy Pentax-A 1.4/50 ös manuális obival és KatzEye törőékes mattüveggel.
Szeretném ezt az érzést visszakapni, hogy újra hobbi és élvezet legyen a fényképezés, hogy a "művészeti" érték, az alkotási vágy miatt is fényképezzek, olyan hobbi szinten. Ez a mostanival hiányzik. Most inkább "muszájból" fényképezek, hogy megmaradjanak a pillanatok, a gyermekeim első csínytevései vagy a nagypapám 85 szülinapja.
Igazából az Olympust az új gépem miatt megszoktam.
A méret, súly miatt gondolkodom a MILC-ben a DSLR helyett. Azért a korábbi szettem a váz és a fém+üveg obik igen nehezek voltak.
Az nem fontos számomra, hogy újat vegyek. Egy megbízható, jó állapotú használt is megfelelő. Mondjuk egy olyan amit valaki azért ad el, hogy egy újabb verziót megvehessen.
Obik terén nem fontos a hosszú zoom, vagy tele. Inkább fényerősebb nagylátószögűeket részesítettem korábban is előnybe, ill. az alsó zoom tartományt.
Főként a családomat, gyermekeimet fotóznám bent és kint. Kirándulások, túrázások alkalmával a természetet, a tájat esetleg a várost. Egyszer kétszer készítettem közeli képeket, de a makróról is le tudok mondani. Azonban mivel most már két gyerekem született és lehet lesz még, így a manuális fókuszálás mellé most már egy jó autófókusz is szükséges lehet.
Azon a korszakomon is túl vagyok már, amikkor azt hittem, hogy az én fotóim a legjobbak, saját fotósiskolát kellene nyitni és ott oktatni a világ fotósait. :DD
Tehát a képességeimmel is tisztában vagyok. Ezért nem is keresek profi rendszert. :)
Árban mit is mondjak. Tudom, hogy a fotózás igen költséges hobbi is tud lenni. Ezt szeretném elkerülni, tehát nem szeretnék sokszázezreket költeni rá most vagy rendszeresen tízezreket. Éppen emiatt simán belefér a használt gép is.

Már azt is köszi, hogy végigolvastátok.
A tanácsokért is köszönet és hála jár.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.