Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36951) Elydan


Elydan
aktív tag

Sziasztok!

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Én egy tök átlag felhasználó vagyok, aki szülinapkor, karácsonykor, nyaraláskor előveszi a fényképezőjét és kattogtat pár képet. Annyi mindössze az elvárásom, hogy ezek a képek jó minőségűek legyenek.
Most várjuk feleségemmel első babánkat, és szeretném megörökíteni majd az eseményeket (kép+videó) jó minőségben.
Utómunkákkal sem tudok/szeretnék bajlódni, de mivel csalódtam a kompaktokban, ezért lépnék egy szintet, cserébe a jó minőségért, gyorsaságért, megbízhatóságért.

:R

(#36952) jjeahh válasza Elydan (#36951) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Pedig ha nem akarsz rendszert kiépíteni (objektívek, vakuk stb), akkor egy kompaktal valszeg jobban járnál szerintem :K Ne a régi kompaktod alapján ítéld meg az egész kompakt szegmenst, mert egy mai csúcskompakt sokkal jobb nála, az rx100 II pl. valszeg simán hozza a 100d kit képminőségét, ha valamivel többet szánsz rá egy lx100 meg is haladja, videóban meg a pana mellett egy belépő canon labdába sem rúghat ;)

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#36953) Zewa


Zewa
senior tag

Sziasztok!

Öcsém lassan betölti a 14. életévét és igencsak barátkozik a fotózással. Jelenleg egy Fuji S5800-as bridge géppel próbálkozik de már igen viseltes szegény és cserére szorulna. Arra gondoltam hogy meglepem szülésnapjára egy használt fényképezővel (DSLR-el) és ha úgy alakul hogy kitart a hobbija, a későbbiekben fejleszthetünk.

- Gépre szánt összeg?Max 50k minimum 1 objektívvel
- Sok beltéri és portré (khmm..party photo) illetve állatok minden mennyiségben
- Méret, súly nem számít.
- Videó nem feltétel.
- Csak használt.

Esetleg a szűk keret miatt jobb ötlet lenne egy másik brigde gép? Esetleg MILC?

:R

"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"

(#36954) Victoryus94 válasza Zewa (#36953) üzenetére


Victoryus94
őstag

Igazából találni 50k körül kitobival gépet. Portréhoz pedig kap egy m42+heliost max 10k-ért.
Lehetőleg 2010-nél ne legyen sokkal régebbi a gép, amit kinéztél... :)

[ Szerkesztve ]

(#36955) jjeahh válasza Zewa (#36953) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Ha még egy picit meg tudnád emelni a keretet, akkor kb. max 60k-ért a panasonic g3 + egy kitobi még mindíg talán az egyik legjobb ár-érték arányú gép a használt piacon. Ha nem fontos a kereső, akkor gx1, gf1, gf2, sony nex-f3, nex-c3, bár utóbbiak nem vagyok biztos, hogy beleférnek a keretbe. Dslr fronton ennyiért sajnos a legtöbb gép vagy nagyon elavult, vagy nagyon le van strapálva vagy mindkettő.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#36956) dioka7


dioka7
senior tag

Sziasztok,
Éjjel teszteltem az akku ki+idő elfelejtés dolgot, és örömmel láttam, hogy egy éjjelt biztosan kibír akku nélkül, úgy hogy megmarad az idő. Lehet, hogy régóta állt akku nélkül és kellett neki több idő, hogy az a pici elem, vagy mi a fene észhez térjen. Ezen kívül újra kérdeznék, és biztosan lesz még ilyen... :B szóval:
2 dolog:
A makrozással kapcsolatban:
Hogyan készülnek azok a fotók, amiknél pl egy rovar akkora méretű lesz lefotózva, mint egy ló feje 1:1-ben. Nagyon közel kell tartani a gépet, vagy maga az obi olyan, hogy kvázi messziről (0,5-1 méter) is marha nagyra nagyít. Aztán a következő, hogy mi a különbség a kifejezett makro objektív és a makrokonverter között. Persze árban látom, mert az elég szembetűnő :DDD , de minőségben mi a különbség vagy melyiken keresztül "mit látok"?
A másik, hogy amennyiben objektívet szeretnék majd venni, azt lehet magabiztosan venni használtat is, vagy az inkább a profik "hobbija", mert szakértelem nélkül csúnyán melléfoghatok? Illetve, ha új, akkor van olyan bevált webshop, vagy bolt ahol érdemes nézelődni az árak miatt? (Bolt tipp privátban is jöhet, ha reklámnak minősülne)
Köszönöm a válaszokat!

Szerk: egy harmadik kérdés: ti hogyan tároljátok a gépeteket? Rajta van az obi, vagy szépen szétszedve ahogy érkezett újonnan?

[ Szerkesztve ]

(#36957) Muerte68 válasza dioka7 (#36956) üzenetére


Muerte68
addikt

azok általában olyan makró objektívek amiknek ilyen a közelpontja-az alap obok nem tudnak ilyet.Ezek speciális -drága-obik :K
A konverter egy lencsés adapter olcsóbb rosszab megoldás minden lencsés adapter ront a képminőségen sajna.minél drágább annál kevesbé :U
Van még a makró közgyűrű-a sima 1-3000ft csak manuális vagy 15000-től vannak fókusz visszajelzősek is ezek teljesen átvisznek mindent van autófókusz stb..és nincs képminőségromlás! Csak papírvékony DOF :DDD
Összerakva szoktam :K
Egy viszonylag olcsó manuál(M42)-Industar 61lz cca 10-15000.
Vagy közgyűrű :U

[ Szerkesztve ]

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#36958) Victoryus94 válasza dioka7 (#36956) üzenetére


Victoryus94
őstag

Makrózás:
Többféleképpen lehet:
-Egyrészt van lencsés rendszer (pl. előtét, amely közelebbhozza a közelpontját az obinak)
Itt minőségromlás, esetleg képtorzulás jön létre. -Ilyesmit akár telefonhoz is vehetsz.
Ezt teleobjektív elé szokták rakni
-Előnye hogy működik vele az AF is (bár makrónál ritkán kell)
-Létezik fordítógyűrűs megoldás. Ehhez egy nagylátó/kitobjektív kell, és egy átalakító, amivel fordítva teszed fel a gépre.
-Van a 2 objektíves megoldás: (én pl. egy fix 45mm + 135mm-es obival, illetve dupla 135mm-es obival próbáltam. -túl pici a mélységélesség, túé sok fényt eszik, és a kép sem tűéles / állvány mindenképp kell
Az egyiket megfordítva berakod a másik objektíved elé (pl. szigetelőszalaggal összebarkácsolod őket)
-És van a közgyűrűsor, ami egy műanyag menetes gyűrű(sor).

Hátrányuk: A legtöbbnél erős fényveszteség jön létre! Tehát f2.8-cas blendén sem feltétlen elég a fény, és a mélységéletlenség miatt F10 feletti rekesz ajánlott, tehát kb. reflektor alá kell nyomni azt a bogarat, ha azt akarod hogy éles legyen, és nem túl zajos.
Kezdőnek, próbálkozáshoz érdemes egy előtétlencsét, vagy egy közgyűrűsort kipróbálni. Illetve ha esetleg lenne 2 objektíved, azt összerakni. Aztán ha tetszik a téma, úgyis költeni fogsz rá.
Google a barátod, sok tipp/blog van.

Objektívet vehetsz nyugodtan, csak próbáld ki a gépen, csinálj tesztképet, nézd meg nem sérült-e, nézz át rajta, keress karcot, gombát, porszemet a lencsék között, stb.
-Első alkalommal jobban jársz ha viszel olyan havert, aki jobban ért hozzá.

Nekem szinte mindig van objektív a gépemen. (vagy az amit utoljára használtam, vagy az, amit legközelebb fogok)

[ Szerkesztve ]

(#36959) Muerte68 válasza dioka7 (#36956) üzenetére


Muerte68
addikt

[link]
ilyet pld-ez akár kitt obival is megy.

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#36960) dioka7 válasza Muerte68 (#36959) üzenetére


dioka7
senior tag

Köszönöm a válaszokat és a linket is. Ha jól értem a közgyűrű "csak" messzebbre helyezi magát az obit a váztól, valamint az elektromos érintkezést biztosítja a váz és az obi közt, tehát belül gyakorlatilag lencse nincs benne. Ha ez így van, akkor a kérdésem még az lenne, hogy ezekből hány db "fűzhető" egybe? Mennyi az a közgyűrű mennyiség ami még "egészséges" és ténylegesen nem ront a képminőségen?

[ Szerkesztve ]

(#36961) Lassú Víz válasza dioka7 (#36960) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Van az a távolság, aminél már lehetetlen élesre állítani. Egy Raynox DCR-250 előtét kezdetnek bőven elég. Utána ha rákattansz, az Oly 60-as makró objektívje eléggé rendben van.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#36962) #40935168 válasza tvamos (#36935) üzenetére


#40935168
törölt tag

D810A-t miért ? Mondjuk a D810-hez képest... miért kell Neked az "A" ? Kifejezetten csillagos eget fotózol ?
Normál használat esetén az A-t ne nézd, a D810A egy asztrofotósoknak kitalált spéci szenzorral jön, amelynél nem annyira szélessávú a szenzor elé tett látható-vörös és infravörös szűrő. Kb. 4x érzékenyebb a D810A a 656nm hullámhossz körüli hidogén-alfa spektrumra, ami által a forró ködökben lévő hidgorén gáz kisugárzására (= fényére) érzékenyebb a gép, de ennek normál körülmények között is nyilvánvaló ára van: használható a gép, de hajlamos vörös tartományokba eltolni a képet, szóval a színképe és fehéregyensúlya földi körülmények között nem olyan precíz, mint mondjuk a sima D810-nek. Használható, szoftverből korrigálható a legtöbb "anomáliája" (például a légköri szennyezést is narancs helyett eltolja élénkebb sárgás tartományba), de bármilyen egyéb felhasználásban több munkát igényel a kép a végén, mint a sima D810-nál.

Ha viszont égboltra veszed, hajrá. Legjobb cucc ;) Én a sima D800-asommal toltam anno csillagos ég timelapse-okat, szuper ;) de a modelleim is szerették, csak a végén eldobtam a tükrös rendszert a pontatlan fókusz, shift-es premium obik, lassú liveview és korlátozott fókuszmező miatt.

Ha annyira tele lennék, hogy ilyen árú gépen agyaljak, normális obi parkkal, akkor A7, A7S, illetve A7 II, A7S II, A7R II. Egyedül az 1-es A7R-el voltak megkötendő kompromisszumok, így most már nem lőnék rá, hogy kijött az utód is, inkább 24MP 1-es A7..

[ Szerkesztve ]

(#36963) silmatauki válasza Victoryus94 (#36958) üzenetére


silmatauki
őstag

Esetleg preferáld használt gép / obi vásárlásnál az ide írogató régi tagokat. Én már több cuccot vettem innen régi tagoktól (obik, vázak), és soha senki nem próbált átverni.

(#36964) tvamos válasza #40935168 (#36962) üzenetére


tvamos
nagyúr

A voros szuro miatt. Igen. Astro foto.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36965) tvamos válasza #40935168 (#36962) üzenetére


tvamos
nagyúr

Mondjuk az A7-ben nem tudom, hogy milyen a szuro.
Talan az A7S-II megjobban tetszik. Nem tudom. :F

Vegul mindegy is, mert nem szanok ra ennyi zsetont.
Az A7S-re meg nem is lenne, megha akarnam se. :O

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36966) Zewa válasza jjeahh (#36955) üzenetére


Zewa
senior tag

Köszönöm szépen a válaszokat.
60k magasságában egy D3100+18-70 értelmes döntés lehet vagy maradjak a pana G3-nál?

:R

"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"

(#36967) csacsi77 válasza Zewa (#36966) üzenetére


csacsi77
senior tag

Pana G3

Öreg fater megoldja!!!!

(#36968) jjeahh válasza Zewa (#36966) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Ez már rajtad áll, a g3 egy sokkal modernebb, okosabb gép minden szempontból, a d3100-ban viszont picivel jobb a szenzor. Méreteket itt tudsz összehasonlítani ha érdekel: [link]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#36969) MrChris


MrChris
nagyúr

Ez a szett nem 60k, de legalább utólag is eldöntheted melyik színvilág fekszik. :D

(#36970) #40935168 válasza tvamos (#36965) üzenetére


#40935168
törölt tag

Hogyhogy milyen ? Bayer. Az A7R-ek előtt nincs antialiasing filter. Mindegyik standard szűrőrétegeket tartalmaznak, asztrofotóra D810 a legjobb.

(#36971) Zotya21 válasza MrChris (#36969) üzenetére


Zotya21
senior tag

sajnos nekem is be kell látnom hogy a sony elhúzott pedig nem örülök neki

mindig is jobban tetszett a canon aztán felvilágosítottak a nikon rawjáról
aztán jött a sony a szenzorával :(((

https://500px.com/slayer_art

(#36972) #40935168 válasza Zotya21 (#36971) üzenetére


#40935168
törölt tag

A Nikonnak is Sony szenzora van. 1-2 váztól eltekintve a zöme az (nem mind, de rengeteg). Az a baj, hogy a Canon szenzortól már minden gyártó elhúzott .. Azaz nem baj, csak mióta eldobtam, én spec szeretem ekézni a Canont, hogy ülnek a babéron .. (Nikon kisebb mértékben, de dettó)..

(#36973) Zotya21 válasza #40935168 (#36972) üzenetére


Zotya21
senior tag

jah ezt nemtudtam, de mégsem az ájat használják amivel a sny elhúzott

ezen csodálkozok én is ha már van új szenzor technológia a rézvezetős mittoménmi ami kevésbé zajos akkor miért nem lép a canon nikon is

adják ki az új gépeket de semmi kemény válasz a sonyra

abban bíznak hogy nem veszek sonyt mert nem sok obi van hozzá meg ami van normális az meg iszonyat drága ?:D

https://500px.com/slayer_art

(#36974) ati3x válasza tvamos (#36965) üzenetére


ati3x
senior tag

Az nem opció, hogy veszel egy alapvetöen sony szenzoros mondjuk apscs vàzat nex5n, alfa5100 blabla ebayen rendelsz hozzà spec àteresztö szüröt, aztàn àtbarkàcsolod? Youtuben van csomó step by step videjó. Így fillérekért van egy frankó érzékemy géped asztrofotóra. Külön elönyük ezeknek a vàzaknak a kis tömeg. Plàne ha tàvcsö végére kerülnek. Mer ugye a kilós ff tükrös vàzak tudnak azér nem kevés extra tehetetlenséget hozzàcsapni a rencerhez. Amit ugye combosabb àlvànnyal lehet csak kiküszöbölni, ami ugye jóval dràgàbb is, jóval nagyobb tömegü/ergo cipelés. Maceràsabb kitelepülés. Màr aki nem okyan szerencsés, hogy nem fényszennyezett helyen lakik... Szóval jó ez az asztrofotózàs, de nem àrt betartani a fokozatossàg elvét...

(#36975) #40935168 válasza Zotya21 (#36973) üzenetére


#40935168
törölt tag

Nikon lépett szenzorban, de kicsit gyengébb autofókuszban, Canon meg fordítva, de amúgy forma-forma a kettő. A Sony obiparkja - pláne mostanában - nagyot lépett előre, az üvegeik meg drágák, na de abszolút prémium liga, össze sem lehet hasonlítani egyetlen CaNikon 50-est sem mondjuk a Sony E-Mount-ra feltekerhető Sony/Zeiss-okkal, vagy 85-ösben dettó, a Batis 85-el volt alkalmam modellfotózni arcfelismerővel, whoaaa ... és az a bokeh hozzá, annak ellenére, hogy tűéles a kép, .. elképesztően jó üvegek.

(#36976) jjeahh válasza #40935168 (#36975) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Úgy tűnik a canon is magához tért szenzor ügyben :Y

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#36977) dioka7


dioka7
senior tag

Szisztok, egy elvi kérdés: az én gépemnek, micro 4/3-os szenzora van, ha erre a vázra rakok egy 1.8-as FÉ obit, tudok vele olyan minőségű éjszakai képet csinálni, mint akinek egy APS-C (nikon) szenzoros gépe van, de kisebb 3,5 FÉ értékű obival?

(#36978) #40935168 válasza jjeahh (#36976) üzenetére


#40935168
törölt tag

Valamit elkezdtek mozogni, igen.

Itt még nagyon gyérek voltak ..
Itt szintén nem a legjobb és csak alig több megapixel...
Itt is van mit tornázni még...

A végső kép rengeteg mindenen múlik persze, még technikán belül is sok paraméter befolyásolja a szenzoron túlmenően (ezeket lehetne súlyozni) + a fotós maga ugye a végén :) szóval klassz gépek így ezek mind, de amikor az árcédulára nézek, hogy melyikért mit kapok, vagy visszaemlékezek, hol voltunk technológiában 8 évvel ezelőtt és hova fejlődtünk azóta, vakarom a fejem néha erősen.. :U

(#36979) #40935168 válasza dioka7 (#36977) üzenetére


#40935168
törölt tag

Ez így önmagában elég kevés infó + nagyon tág, mit értünk "olyan minőségű" kép alatt, üveg élesség, szenzor zaj, felbontás, utómunka, ilyesmik, de csípőből tök vakon azt mondanám, IGEN. :K

[ Szerkesztve ]

(#36980) grigo válasza #40935168 (#36978) üzenetére


grigo
őstag

És pár év múlva hol leszünk? Van tippetek hova mehetünk tovább? Csak a jelenlegi értékeket tornázzuk felfelé vagy azért időszakonként várható valami extra irányvonal?

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#36981) Tin válasza grigo (#36980) üzenetére


Tin
veterán

tessék

canon se ül a babérjain. ez a technológia fog majd belemászni a fotós vázaiba is, gondolom előtte még ezt-azt ki kell küszöbölniük.

nem kell a canont leírni, csak ők a háttérben sokáig dolgoznak valamin, aztán kidobják, és megelőznek vele mindenkit.

[ Szerkesztve ]

(#36982) dioka7 válasza #40935168 (#36979) üzenetére


dioka7
senior tag

Egy ismerősöm csinált egy egészen szép villám fotót (mármint egy villámról) a "gyári" kitobijával (Nikon D3100), és gondolkodtam rajta, hogy ha legközelebb villámlik én is megpróbálkozom vele, viszont neki Nikon van, aminek ugye nagyobb az érzékelője, ergo sötétben szebb képet csinál (Ha jól értettem). A zajra, élességre gondoltam igen. Úgyhogy sztem előbb be kell szereznem egy "fényesebb" obit, de az nem lesz olcsó mulatság...

[ Szerkesztve ]

(#36983) grigo válasza Tin (#36981) üzenetére


grigo
őstag

Szép. De az az igazság, hogy számomra szinte teljesen érdektelen, hogy a több milliós kategóriákban mit művelnek. Nyilván a magyar piac átlag bérből élő melósa vagyok, de én ezekkel semmire nem megyek ha a megfizethető kategóriámba beleszarnak.

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#36984) Studi válasza Tin (#36981) üzenetére


Studi
addikt

:) Ez mind szép, és jó, de... FullHD ff szenzoros cuccot kihozni 2015-ben elég merész gondolatnak tűnik, amikor minden a felbontásról szól, és már a telefonok kijelzője is eléri ezt, TV-ben pedig már ciki. :K
Nekem 1024x768-as TV-m van otthon, és bőven elégedett vagyok vele, de a video gyártás oldalon szerintem már baki a háztartásokban elérhető megjelenítők alá menni. Legalábbis egy 20k dolcsis technológiától.

(#36985) #40935168 válasza grigo (#36980) üzenetére


#40935168
törölt tag

Magánvélemény - ez hosszú lesz.

Alapvetően mindenki azt mondja, hogy már tizen-megapixel is elég mindenre. Meg hogy minek menni megapixellel előre. Sokféle próbálkozás, ötlet, innováció van eddig a papírokon, részben meg is valósulva, részben nem..:

- konkáv szenzor, csak ehhez komplett újratervezés kellene üveg fronton. Kevésbé valószínű.

- pixel binning: szomszédos pixeleket "összekötve" kevesebb lépésben, gyorsabban olvassuk ki a szenzorból a pixeladatokat, itt felbontást vesztünk, viszont nő a jel-zaj arány. Ha akarom, van egy full megapixeles szörnyem, mondjuk 64 megapixellel, ha pedig akarom, gombnyomásra egy 8 megapixeles ISO-szörnyem van - ez innovatív nagyon, de szembe menne meglévő, érzékenység-dinamikai paraméterek mentén szegmentált termékekkel, amiket be kéne 1:1 kaszálni majd: nem lenne Sony A7S, A7 és A7R, csak mondjuk egy olcsóbb középre súlyozott A7 fix tudással és egy drágább A7X, ami kvázi egy A7S és egy A7R II tudását egyesítheti. (Azaz inkább beszéljünk A8-akról, de érted a lényeget) :)

- Sigma Foveon-hoz hasonló felépítésű szenzor, 3 szenzorrétegből, mindegyik réteg 1 színt fed le az összes pixelével: R,G,B, így a Bayer szűrőhöz képest interpolációs-hiba-mentesebb színeket kapunk végeredményben, csak szerintem jelenleg több fényt bukunk a legalsó szenzorrétegre érve, mint amennyit maga a technológia hoz nyereségként, az egyes rétegek (különösen a legalsó vörös csatorna) fény-információja már szennyezve van a két előtte lévő réteggel, így a színhűséggel itt gondok lehetnek - holott pont a színeken lenne a hangsúly végeredményben, amiért ez ki lett találva.. illetve a legalsó réteg zajosodik a legjobban, hiszen sokkal kevesebb fényből kell ugyanazt kihoznia, ami passzol a felette lévő világosabb, illetve a legfelső teljes fényt megkapó rétegnek, magyarul színcsatornánként egyre zajosabb a kép ISO emeléskor és a vörössel indul ..

Szerintem szenzor fronton max a csíkszélesség, gyártástechnológiai fejlődés hozhat áttörést. A Foveon pedig jó lehet, de csak akkor érhet be igazán, ha a leg-leg csúcstechnológiásabb módon állítják elő a szenzort, például a kezdeti próbálkozások után egy mostani, Sony-féle BSI-típusú szenzorréteggel már összesítve értelmes, kellően zajmentes 6400 körüli ISO-kat lehetne produkálni, mint ami volt pár éve (hiszen a mostani csúcs szenzorok lazán 25600-ig mennek, ennek kis része persze parasztvakítás is, de azért nem 100%-ban, mert tényleg van fejlődés).

Amire gyúrnék a jövőben:

- obipark, új üvegek. Nagy a mantra, hogy a Sony, üvegek, satöbbi, jön az összehasonlítás a CaNikon üvegpalettával, ami valóban fenomenális kicsit. De azt elfelejtik sokan, hogy egyik sem szolgálja ki igazán az 5DR csúcsfelbontású modelljüket, nemhogy jövőbeli modelleket és a megapixelnövelős irány szerintem nem áll le. Közepesen régi és nagyonrégi üvegkonstrukciók armadája várja a vállalkozó szelleműeket egy kis (jó esetben) 1920x1280 fullHD-re méretezett modellfotózásra, természetfotózásra, esküvőfotózásra, satöbbire. Leméretezve tényleg tök alkalmasak a rendszerek mindenre, bár én a Nikonok bokeh-ját nagyon utálom, a Canon-oké fokkal jobb, de azt sem szeretem annyira és mindkettőnél trend az, hogy a "korszerűbb" üvegeik, amik tele vannak mindenféle spéci lencsetaggal, adnak a selymes, krémes bokeh-nak egy pofont: hagymás, sávos, grízes, ilyen-olyan-amolyan, ... nekem nem oké. Amikor megláttam a Zeiss OTUS bokeh-ját, felkaptam a fejem, nem azért, mert OTUS-om lesz, hanem mert ha a Zeiss ilyen brutál élességet ilyen gyönyörű krémmel el tud érni, akkor az vajon lejöhet-e fogyasztóibb szegmensbe is, elérhetőbb árra (nekünk még ez is sok). És le, a Sony a G-master szériájával és a Zeiss a Batis-okkal gyönyörűen rajzolnak úgy, hogy a háttérkenés számomra nyammnyamm. Erre rájön az, hogy nincsenek focus shift-ek, hogy ha rekeszelek, és hasonló prémium üveges anomáliák, mint 1-2 másik gyártónál.

- m43 a méret miatt bent marad, APS-C-t én ekézném, max ár szempontból és kezdő szegmens megtartása miatt lehet létjogosultsága, mert itt az üvegek már alig kisebbek számottevően, mint fullframe társaiké, miközben a nagyon pro ligában a középformátum kezd elérhetőbb szintekre leszivárogni (lassacskán), ahogy a fullframe is közelít egyere inkább a félprofi-amatőr liga felsőbb részére .. szóval van egy ilyen trend és az APS-C fog először elhullani ebben - szerintem. Pár éven belül nemhogy a használt, de az új fullframe gépek is elérhetőbbek lesznek, miközben a technológiai fejlődés miatt már rég ott tartunk, hogy mindegyik szenzorú géppel lehet gyönyörűeket alkotni, míg a digi korszak elején nem éppen ez volt a jellemző. Szóval felhasználói élmény szempontból beértünk m43, APS-C és fullframe technológiában is oda, ahonnan már technológiával önmagában nem lehet nagyot villantani, ha mondjuk egy A4-es fotóalbumot akarok magamnak csinálni, átalakul a marketing stratégia, célcsoport, és a jövő gépeinek célzása is, hogy mit, mire. A digi korszak elején főbb témákra volt 1-1 célgép, megfelelő paraméterekkel a tökéletes eredményhez. Ma egyre több belépő gép képes arra, amire régen a legprofibb első-szériás pro gépek is éppenhogycsak képesek voltak. Ergo, mai gépekkel eléggé "szinte mindent" meg lehet lőni, kevés kivétellel eltekintve (a sport speciális marad mindig, szerintem). Ezután a nagy mindenre jó generális felhasználhatóság után ismét szét kell bontaniuk a gyártóknak a gépeket különböző spéci célokra kihegyezve, hogy eladhassák őket és pont ez is történik, de ebben is lesz egy plafon, 5 év múlva egy 1000 Megapixeles géppel semmire sem megyünk, ha nincs alá elég erős processzor, Photoshop, memória, háttértár, nem beszélve arról, hogy egy fullHD kép 2.3 megapixel - lehet gondolkodni, minek kellene nekünk MP irányba tovább versenyezni. Lesz 1-2 spéci ilyen irányba kihegyezett modell, de még egy 8K kijelzőnek is sok már a mostani megapixel-mennyiség, nemhogy egy 4K-nak, 1000 emberből meg kb. 2-3 nyomtat fal nagyságú képet, reklámot, posztert, akármit, hogy ilyen finom felbontás kelljen neki (amit meg ha 30 méterről néz egy autós, reklámot mondjuk egy ház falán, rohadtul nem lát meg )...

- Autofókusz: nonszensz a DSLR-ek fókuszmezejének szűkössége egy MILC teljes képes fókuszmezőjéhez képest és a szenzorra tett fókuszpontok csak még jobban segítik a MILC technológiát, hogy előbb-utóbb nem csak pontosabbak legyenek tükrös társaiknál (mint ahogy most már azok), hanem gyorsabbak is, nem beszélve a kevés fényben történő fókuszálásról.

No, szóval technológiailag kis élményt lehet már csak hozzátenni a dolgokhoz, megapixel növeléssel legalábbis. Más lesz az irány.

Használhatóság, integráltság téren még nagy szar van szerintem:

- lassú még az N-es WiFi is, persze a fene akar RAW-kat átvinni (de, bocs: igenis akarok, miért ne akarnék ? Mire befejezem a modellel a stúdió session-t úgy, hogy minden előnézeti JPEG-et a fejem fölé kitett nagy kijelzőn felvillantok kattintás után, felöltözik, megiszunk egy üdítőt, addigra a vázam már beimportálta az összes RAW fájlomat a Lightroom-ba, feldolgozásra készen, ahol a 30 colos kijelző előtt gyorsan lehuppanva ki tudok 1-2 instant jónak értékelt képet vesézni a modellel, hogy mennyire van a szeme sarkában mondjuk elkenődve a smink a sorozat végére, mit szedjünk ki a kidolgozandó képekből, stb.. Hoppá. ) .. de ugye a Wi-Fi-t soha nem a névleges értékén használjuk, hanem a router mondjuk le van b*va valahova a sarokba, Te meg kapcsolódsz rá pár (jó esetben gipszkarton) falon keresztül. Egy durva, csúcstechnológiás gigabites AC-s WiFi már hozná a gyakorlatban azt a párszáz megabitet, amivel nem érzi az ember fosnak ezt a vezetéknélküli témát.

- tükrös gyártók WiFi és egyéb GPS stb. téren történő fejlesztéseit nem fejlesztésnek csúfolnám, hanem "lol b+ Ti teljesen idióták vagytok, totál hülyének néztek minket ???" - kábé. Egy otthon összetákolt, háromba hajtogatott Raspberry Pi miniszámítógép elfér bármelyik DSLR váz üres hézagaiban. Ne kamuzza nekem egyetlen gyártó sem, hogy mekkora innovatív az új-legújabb GPS meg ilyenolyan vakupapucsra tehető modulja, amit csillagászati áron ad, valami mérnökök által tervezett, halálratyi, rohadtkényelmetlen szoftverrel, menürendszerrel, akármivel. Nem vagyok Apple fan, de lehetne mit lesni tőlük sok gyártónak felhasználói élmény téren.

- remélem, az android és a linux mint olyan, hoz egy drasztikus fejlődést kezelhetőségben és szoftverben. És bár elsősorban a gyártókra gondolok itt, de ami android gyárilag, az onnantól kezdve törhető és még jobbá tehető és én nyitott lennék egy totál open-source fényképezőre, ami android alapokkal kijön, de a legelső mókolt-javított nemgyári szoftver feltöltése után lehetne még jobbá tenni az egész élményt, cuccot, mindent, mint ahogy egyre több router gyártó is csinálja, mert annyi eszük nincs, mint egy zsák lepkének, hogyan kell felhasználói élményt adni egy admin felületen, pedig a termékük nagyon jó. Garanciális kérdéseket is meg lehetne oldani, egyszóval, semmi akadálya az egésznek, ehelyett a csúcs Sony vázak menürendszere egy instant halál például egy Nikon-hoz képest, míg mondjuk mindkettő ultragáz, ha arról van szó, hogy az éppen friss fotómat elfogadható sebességgel lőjem fel valami tárhelyre, hogy a túloldalt egy retusáló egyből nekieshessen, vágja, publikálja, akármi.

Van még ezer gondolatom, de tévedhetek simán is mindenben :) + ez már ígyis hosszú...

Sony A9-nek drukkolok, hogy csúcs A7R II technológiát hozzon össze egy Canon/Nikon méretű DSLR-szintű-kinézetű-képességű vázban.

(#36986) jjeahh válasza dioka7 (#36982) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Még sosem villámfotóztam, de ehhez nem t*kmindegy milyen fényerejű az obid? Mert én első blikkre hosszú expóval próbálkoznék.

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#36987) Victoryus94 válasza dioka7 (#36982) üzenetére


Victoryus94
őstag

Elég nagy marhaságot írtál.
A villámfotóhoz sosem volt jó a fényes obi, mindenképp le kellett rekeszelni (még éjjel is).

Ha mondjuk ÉJJEL akarsz villámot fotózni:
iso100
blende F8-16
záridő: 15-20mp.
zorozatkép állványról

persze ettől eltérhetsz, csinálhatsz F22-es rekeszt is, ha kiégne a kép, vagy lehet a záridő akár 30mp.

Nappal pedig nem nagyon fogsz villámot fotózni, ahhoz nagyon szűk blende (pl. F24) és és nagyon erős ND szűrő. Ezek mellett is csak max 4-5mp lehetne a záridő.

Szóval röviden:
naplemente és napkelte között tudsz villámot fotózni (tehát éjjel).
Iso 100-on marad, záridő hosszú, és blenedén szűkítesz. Ennyi. Nem lesz zajos a képed, és bőven jó a kitobi is. Csak egy jó téma kell, meg egy kis utómunka.

Csak azért mert egy belépős nikon gépe van a haverodnak, még nem lesz sokkal jobb zajban, éjjel. Főleg nem iso 100-on. A belépős DSLR-ek nem profi gépek, és a mai milcek simán felveszik velük a versenyt (még akkor is ha a szenzor kisebb)

[ Szerkesztve ]

(#36988) #40935168 válasza dioka7 (#36982) üzenetére


#40935168
törölt tag

Nem kell semmi extra egy villámfotóhoz, én ezt például f/8, 30mp, ISO200-on lőttem, de van még pár másik is, őket f/11, 30mp, ISO100-on, ez jobb megoldás.

A szenzor zajosodás fontos, ez nem obifüggő, hanem szenzorfüggő: fullframe-ek és modern APS-C-k előnyben, régi APS-C-k és kis szenzorú gépek hátrányban. Óvatos zajszűrés ígyis kell mindenhol, vagy legalábbis ajánlott.

Sorozat nem fontos, de embere válogatja, heves villámláskor pár 30mp-es lövés után már egész szép mennyiségű villámod van bitekre konvertálva :)

Jó trükk, ha állványozol és kioldóval, vagy időzítővel lősz több képet úgy, hogy véletlen se moccanjon el a kamera: többet egymásra montázsolhatsz és akkor 1 képen ott van egy teljes égiháború :)

Ez egyetlen raw amúgy, semmi különös (Nikon D800):

[ Szerkesztve ]

(#36989) dioka7 válasza Victoryus94 (#36987) üzenetére


dioka7
senior tag

Sry a hülyeségért, azt gondoltam, hogy jobb lesz a fotó, ha több a fény, de a tippeitek alapján próbálkozok majd, köszönöm mindenkinek :R

(#36990) dioka7


dioka7
senior tag

Lenne még egy hülye kérdésem: bármilyen gyártónak a micro 4/3-os objektívje jó nekem, pl panasonic is? (azt tudom, hogy figyelni kell több paraméterre is,de ha micro 4/3-ad akkor a csatlakozás biztosan jó lesz, ugye?)

(#36991) Ear001 válasza dioka7 (#36990) üzenetére


Ear001
addikt

Jó.

(#36992) Studi válasza dioka7 (#36990) üzenetére


Studi
addikt

Igen, m43-ra gyárt AF-es obit az Olympus, Panasonic, Sigma, egyfélét a Tamron, és elvileg a Kodak is, ezek mind kompatibilisek minden vázzal.

(#36993) 80hun válasza dioka7 (#36990) üzenetére


80hun
addikt

Igen a panasonic micro4/3 és az olympus micro4/3 oda-vissza kompatibilis.
A lényeg hogy micro 4/3 legyen az obi.

Annyi hogy a panánál az obikban van a stabi egy-két váz kivételével. Tehát ha panára raksz stabi nélküli obit akkor nem lesz stabid.
Oly-nál minden stabilizált lesz mert a vázban van a stabi.

(#36994) dioka7 válasza 80hun (#36993) üzenetére


dioka7
senior tag

OK, Köszönöm mindenkinek! :R

[ Szerkesztve ]

(#36995) Muerte68 válasza #40935168 (#36985) üzenetére


Muerte68
addikt

ez hosszú tartalmas összefoglaló volt 99%-ban egyetértek :C :R

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#36996) apple87 válasza jjeahh (#36898) üzenetére


apple87
senior tag

Ha már itt tartunk , engem az érdekelne hogy ugyanazokat a beállításokat meg lehet csinálni a sony a6000 ren mint a nikon d7100 ?
Nem ér hátrány semmiben mert nem DSLR-t vennék hanem esetleg MILC et?

(#36997) jjeahh válasza apple87 (#36996) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Attól függ milyen beállításokra gondolsz. Minden gépnek vannak gyengeségei, kérdés, hogy miben kötsz kompromisszumot... van amiben a d7100 jobb, van amiben az a6000, a lényeg az, hogy számodra melyik felel meg jobban.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#36998) #40935168 válasza apple87 (#36996) üzenetére


#40935168
törölt tag

Fogásban hátrány ér. Bár be kell vallanom, portrémarkolatos (nonstop) Nikon D800 után váltottam Olympus OM-D E-M10 tücsökpöcsre, és bár nem tudom marokra fogni úgy, mint a Nikon tankot, 1 év után kijelenthetem, hogy mikor újra D800-at fogtam, alig akartam elhinni, mennyire kényelmetlen (!) .. 2 méter vagyok, nagy kézzel, de bakker a pici váz kis finom műszer-jellegű fogása, nyomkodása annyira sokkal jobb szerintem, mint egy behemóté, hogy ma már nem merném egyértelműen lenyilatkozni, hogy "igen, a DSLR-nek jobb a fogása" :) Télen kesztyűben jobb, igen, az Oly-t is kivittem a hóba, oda is fagyott a kezem a magnéziumra :D de amúgy ... :U :N

Akksiidőt is buksz MILC-el. Pont ez a rákfenéje mindnek. Kellene egy nagy DSLR-jellegű váz, kidobálni belőle a régi technológiát, tükröt, mindent, beletenni az újat és kész az über MILC: nagy akksi, markolat, abban 8 Eneloop, vagy 2 plussz akksi - mennyivel másabb lenne az élet. :) Nem azon dideregne a fotós, hogy az EVF mennyit zabál le az akksiból és vajon meglesz-e a 4-500 expó, hanem nyugodt lélekkel tolná bele 1000-ig szó nélkül.

(#36999) tvamos válasza #40935168 (#36975) üzenetére


tvamos
nagyúr

Én meg vagyok elégedve a BSI szenzorral. :K

(#36985) Eperkutyus válasza grigo (#36980) üzenetére
Inkább legyen GNU linux, mint az undoroid. Majd írnánk Pythont, vagy c-t, ha valami nem úgy van, mint szeretnénk.
Egy ideje nézegetem ezeket a Raspberry-s projekteket. Jó lenne valami jó szenzor hozzátenni...

(#36974) ati3x válasza tvamos (#36965) üzenetére
Lehetne, csak most még erre sem futja. Van a Nikon 1, amit használok... és ennyi. :N Meg úgyse hordanék magammal egy nagyobb gépet. Egy hátizsákom van, abban hordok mindent.

(#36970) Eperkutyus válasza tvamos (#36965) üzenetére
Köszönöm! Szóval D810A lesz, ha megnyerem a lottó-t. :)

... Lehet inkább el kéne adni pár objektívet. Van ilyen obi beárazós topic?

(#36998) Eperkutyus válasza apple87 (#36996) üzenetére
Oda beférne pár 18650-es lipo, meg akár egy core i processzor. Esetleg egy msata ssd...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#37000) Balinov válasza #40935168 (#36985) üzenetére


Balinov
félisten

Kutyus, idejét sem tudom mikor olvastam el Tőled egy ekkora hszt, de ez nagyon begyere! 😁

Nagyon jól összeszedted.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.