Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36751) sideburns


sideburns
aktív tag

Már mióta vártam, hogy Tin "összecsapjon" Tin_Shielddel. :C :DDD

(#36752) jjeahh válasza sideburns (#36751) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Vazze :DDD :DD

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#36753) eeXaa válasza Tin_Shield (#36750) üzenetére


eeXaa
addikt

De. Teljesen felesleges ebben a topikban.. figyi, aki itt kér tanácsot azt se tudja milyen gépet vegyen... gondolkozz már el ezen... ha meg tényleg érdekli a dolog, úgyis megy a specifikus topikokat bújni... hihetetlen vagy.. épp tegnap írtam kb. ugyanezt le...
..nem azt mondom ha vita topikot akartok ebből akkor oké.. vagy ott van az off topic, miért nem ott gyakjátok egymást?
...és természetesen ez nem csak neked szól..

[ Szerkesztve ]

(#36754) Tin válasza Tin_Shield (#36750) üzenetére


Tin
veterán

de, teljesen felesleges. a kitobi nem profi fotózásra, hanem a géppel való ismerkedésre való, és arra, hogy az ember eldöntse, hogy akar-e továbblépni, vagy megmarad-e a kicsi-olcsó kombinációnál. cserébe akár jó képeket is lehet vele csinálni kis méretben, de ennyi, és nem több.

nem tudom amúgy, neked mi a korlátozott továbblépés lehetősége, de emlékeim szerint a 18-105 mellett ott van még a zeiss 16-70, a 16-35, a 18-200, de esetleg a 24-70 is. plusz a fixek, plusz adapterrel az A obik, plusz az összes canikon obi, szintén adapterrel.

értem én, hogy a Sony 18-105 neked túl nagy, de a konstans F4 fényerő, a teljes belső (motoros) zoomolás és élességállítás, és a stabilizátor ekkora helyet és súlyt kér magának - teljesen mindegy, hogy néz ki egy kisebb vázon, egy biztos: nem csúszik ki belőle a tubus, és nem forog a frontlencse sem.

kisebb szenzorra meg nyilván nem kell akkora obi.

a fényerős részt meg aztán végképp nem értem, mint érv. aps-c-re minek kellene F1.4? mit akarnál vele fotózni, bokét?:D

eeaa: ne vond ki magad belőle, éppen ugyanúgy benne vagy a vitatopikban, mint mindenki más... ;)

[ Szerkesztve ]

(#36755) rumos14 válasza silmatauki (#36748) üzenetére


rumos14
nagyúr

GM1+12-32 helyett akkor már lehet h jobb válaztás egy RX100 is?

igazad van, a 16-70 ára és minősége ciki, de a 18-105 például szerintem aduász, persze lehet röhögni a méretén, de ugye belső zoomos, tehát 105ön is ekkora, emellé ugye ez egy 14-78/f3.2 üveg m43-on, van ilyesmi, vagy közelítőleg ilyesmi 150-ért újonnan? nyilván lehet ellenkező példát is találni, ami m43-ra van és Sony-ra nincs, csak azt lenne már jó látni, hogy szubjektív igények alapján mindenkinek más lehet a jó választás.

(#36756) jjeahh válasza Tin (#36754) üzenetére


jjeahh
nagyúr

szerk: semmi. Inkább nem etetem a dolgot... :B

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#36757) Tin válasza jjeahh (#36756) üzenetére


Tin
veterán

látom megint csak trollkodni akarsz...

nem tudom, hogy a kitobi minőségi témájához, majd a továbblépés lehetőségéhez hogyan csapódik - szerinted - ultimate érvként hogy
- a te meglátásod szerint a topikba járók 95%-a nem profi megoldást keres (hisz ezt nem is állította senki)
- a saját kitobis fotóid szerinted professzionálisak.

ezek már nem érvek, barátom, csak nevetségessé teszed magad, ahogy tegnap is a szövegkörnyezetből kiragadott idézetekkel.

szerk: külön gratulálok hozzá, hogy előbb lehülyézel, aztán amíg a választ írom, törlöd a hsz-t... igazi érvek mentén történő vitának lehetünk szemtanúi...

[ Szerkesztve ]

(#36758) Mr.Csizmás válasza Tin (#36757) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

a színvonal közelít a facebookos fotós csoportok kérdezős threadjeihez....az nem ember, aki éppen nem x/y/z rendszert használ, személyeskedés, fika :DD

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#36759) Tin válasza Mr.Csizmás (#36758) üzenetére


Tin
veterán

hát én is úgy érzem. tök jó olvasni például azokat a hozzászólásokat, akár ebben a vitában is, amiből tanulni lehet, megismerni egy másik rendszert, kifejezetten szeretem az összehasonlításos véleményeket, de ezekkel a személyeskedő hülyeségekkel én se tudok mit kezdeni. kicsit olyan, mintha itt egyeseknek bizonyítaniuk kellene, hogy az ő rendszerük a jobb...

(#36760) StLui válasza Tin (#36759) üzenetére


StLui
veterán

Hogy őszinte legyek, én ugyan csak érdeklődő olvasó vagyok régóta, de mostanában azt látom, hogy valahogy mindíg tőled indul ez az utána már öngerjesztő, véget érni nem akaró vitaáradat az utóbbi időben.

És ennél a mondatodnál elvesztetted nálam minden hitelességedet:

"de bejött az akciós sony, megvettem, viszont ezek után már biztosan nem vennék mft-t elvből sem, látva, hogy milyen szintű elvakultság van a hívők részéről".

Ez már meg milyen szakmai érv? Ha ez lenne a legjobb akkor sem vennéd, dacból, vagy micsoda?

Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire

(#36761) Tin válasza StLui (#36760) üzenetére


Tin
veterán

ez miért lenne szakmai érv? nem értem ezt most, bocs.

(#36762) StLui válasza Tin (#36761) üzenetére


StLui
veterán

Hát épp ez az, hogy lehet ilyen érvvel elutasítani egy rendszert?

Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire

(#36763) Tin válasza StLui (#36762) üzenetére


Tin
veterán

továbbra sem értem. ez nem egy vita volt az illetővel (eeaa), csak elmeséltem neki valamit. ez nem érv, egyszerűen egy vélemény.

pont olyan, mint amit te leírtál rólam, az aktivitásom alapján...

[ Szerkesztve ]

(#36764) StLui válasza Tin (#36763) üzenetére


StLui
veterán

Csak ezzel te lettél a legelvakultabb, mert nem ész érvek miatt hanem érzelmi okokból vetsz el egy rendszert, és nagyon úgy tűnik ezen frusztrációd az oka az össze hozzászólásodnak is.
Na mindegy, maradok továbbra is háttérben olvasó, te pedig ne kíméld a billentyűzeted, ha ez neked olyan fontos harc Don Quijote :)

Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire

(#36765) Tin válasza StLui (#36764) üzenetére


Tin
veterán

Csak ezzel te lettél a legelvakultabb, mert nem ész érvek miatt hanem érzelmi okokból vetsz el egy rendszert, és nagyon úgy tűnik ezen frusztrációd az oka az össze hozzászólásodnak is.

Nem, ez egyszerűen a te _véleményed_ RÓLAM, nem pedig arról a témáról, amiről beszélünk. Ez most itt pusztán a személyemnek szól részedről.

Egyébként egyáltalán nem vagyok frusztrált, egyszerűen engem - és mint látható, másokat is, csak ők kevésbé aktívak - zavar, amikor leszaroznak, tényeket ferdítenek egy olyan témában, amiben maximum összehasonlítani illene, releváns témában. Ez nem a Sony MILC, vagy a Pana MILC, vagy a DSLR topik, ahol ez teljesen offtopik lenne, hanem a "Milyen cserélhető objektíves gépet?" topik. Abba meg szerintem nem - és mint látható, mások szerint sem - fér bele az ilyen fajta minősítés.

Ha ez nem esett le, akkor lökj be még nyugodtan néhány személyeskedést, engem nem zavar. De előbbre biztosan nem viszi egy centivel sem az eredeti témát. Főleg, mivel sokkal egyszerűbb lett volna PM-ben közölnöd, igaz, akkor nincs hozzá közönség, és nem mondhatod a végén, hogy "maradok a háttérben", ugye?

(#36766) tvamos válasza MrChris (#36746) üzenetére


tvamos
nagyúr

En meg levideozom 1200fps-sel! :P

A felejtôs géppel. ;]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36767) #31733248 válasza rumos14 (#36743) üzenetére


#31733248
törölt tag

"érdekes, hogy mennyire másképp értelmeznek emberek dolgokat, én Econ részéről még egyetlen alaptalan, fikázó hozzászólást nem olvastam. sztem ez amúgy személyiség kérdése, van, akinek a fórumos bozótharc az élete, van, akinek van családja, munkája, ami fontosabb számára."

:R

Egyébként is érdemes lenne nem a szekértáborok szemszögéből nézni a kérdést. Technikai szempontból jó képeket készíteni ma már gyakorlatilag bármelyik cserélhető objektíves rendszerrel lehet, egy átlagember felkészültségi és igényszintjén bármelyik rendszer megfelelő. Az itt folytatott rendszerviták alapvetően a fotózás iránt mélyebben érdeklődő minoritásunk eszközvitái, amit néhányan teljes átéléssel és erőbedobással, győzelemre törekedve űznek. Aztán vagyuink itt néhányan, akik nem győzni akarunk, csak fotózni és beszélgetni. :) De attól tartok, kicsit úgy járunk, mint én nemrég: egy tuningautós arc a dupla kipugogóból és az átlagosnál lendületesebb indulásomból arra következtetett, hogy a lámpánál verseny lesz. Csikorgó kerekekkel lőtt ki, aztán rátapadt a visszapillantóra és elégedetten nyugtázta, hogy legyorsult. Pedig nem versenyezni akartam én, csak eljutni A-ból B-be. :D

[ Szerkesztve ]

(#36768) tvamos válasza #31733248 (#36767) üzenetére


tvamos
nagyúr

Technikai szempontból jó képeket készíteni ma már gyakorlatilag bármelyik cserélhető objektíves rendszerrel lehet, egy átlagember felkészültségi és igényszintjén bármelyik rendszer megfelelő.
Hat nem tudom, hogy ez igy van-e. Gondolom, egy profi minden fele geppel tud jo kepeket loni. Szerintem egy atlag ember, aki full automataban hasznalja a gepet, nem biztos, hogy minden geppel egyforma jo kepeket tud csinalni. Es ez nagyon kevesszer derul ki a ti hozzaszolasaitokbol. (Mert ugye ti manualban tudtok fotozni, ha nem lesz jo a kep automataban.) Mar bocsanat, hogy ezt irom, es ezzel nem akarok senkit minositeni, vagy megbantani. Csak epito jellegu megjegyzes akart lenni.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36769) Sefter válasza tvamos (#36768) üzenetére


Sefter
veterán

Ezzel azt akarták mondani, hogy kezdőnél nem a gép a szűk keresztmetszet...hiába adsz a kezébe milliós technikát, ha nem tudja milyen beállításnak milyen hatása van a képre..

Psn ID: sefter_hun

(#36770) tvamos válasza Sefter (#36769) üzenetére


tvamos
nagyúr

En is azt akartam mondani, illetve azt, hogy van, akinek nem is igenye, hogy szuper kepeket lojjon manualban, dolgozzon a gep, csak valami miatt cserelheto objektiveset akar. Pl. mert csak, vagy tetszik, ahogy klattyan a tukor, vagy mittudomen, kinek mi a szempontja.
Viszont ez nektek esetleg nem szempont, mert nem vagytok kezdok... vagy nem tudom, ertheto-e, amit ki akarok fejezni. Szar erzes, ha veszel egy D7200-at, es vackabb fenykepeket losz, mint egy iPhone-nal.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36771) Victoryus94 válasza tvamos (#36768) üzenetére


Victoryus94
őstag

Ebben van igazság, de ha valaki automatán akar fotózni, akkor minek neki DSLR? Vagyen egy kompaktot/bridge-t, aztán ha mégis érdekli, hogy mi az az a blende, azon is tudja állítani (legalábbis egy jobb váznál). Panának vannak leica obis vázai, bármelyik kezdőnek megfelelnek (és már biztosít manuális beállítást is) -még én is elgondolkodnék egyik-másik vázon, ha nem akarnék csillagfotózni, meg manuálozni (helios/jupiter) :D

[ Szerkesztve ]

(#36772) StLui válasza Victoryus94 (#36771) üzenetére


StLui
veterán

Én full automatán használtam a compaktot (sx230hs) is és a d500-at is, és nagyságrenddel más képeket lőttem a gokartozó gyerekről a két géppel, vagy rosszabb fényviszonyok között, gyorsaság, és gondolom a szenzor méret miatt

Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire

(#36773) jjeahh válasza StLui (#36772) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Gondolom 500d-re gondoltál. Azért az sx230hs nem egy ajánlott kompakt, Victoryus94 kolléga inkább csúcskompaktra célzott szerintem, amik a dinamikát leszámítva valóban hozzák vagy meg is haladják egy apsc dslr + kitobi képminőségét :)

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#36774) Victoryus94 válasza jjeahh (#36773) üzenetére


Victoryus94
őstag

Igen, arra gondoltam. Írtam is hogy jobb váznál (rosszabbnál nem lehet blendét állítani, kicsi a szenzor, és 1001 hibája van)
De 150-200 ezer körül kapni olyan kompaktot, ami a hozzá adott optikával (ami akár fényerős és zoomos is egyben) tökéletes portrézni, tájképre, de akár makróra is. Olyan mint egy ugyatózoom, csak épp fényerős. Persze van jobb fix (nem zoomos) is...
(LX100, FZ1000, TZ100, fuji x70, nikon coolpix a, stb.)

[ Szerkesztve ]

(#36775) frankstork


frankstork
aktív tag

A nagy izgalmak közepette sasolta valaki az új Hassel-t?
:Y

[ Szerkesztve ]

(#36776) Victoryus94 válasza frankstork (#36775) üzenetére


Victoryus94
őstag

Én láttam.

(#36777) MrChris válasza frankstork (#36775) üzenetére


MrChris
nagyúr

Szép darab, elég németes a dizájn. Hagyománykövetően megvannak az élek kiemelése, a modularitás illúzióját keltve. FF-hez képest milyen nagy a szenzor és mégis középformátumban ez a legkisebb.

(#36778) #40935168 válasza frankstork (#36775) üzenetére


#40935168
törölt tag

Jaja, füncsi kis Sony szenzor, vagánynak tűnik és az 50MP tök egészséges egy ekkora szenzornak. :K Mondjuk én a Sony A9 széria első tagját jobban várom..

[ Szerkesztve ]

(#36779) tvamos válasza Victoryus94 (#36771) üzenetére


tvamos
nagyúr

Sokszor nem alternatíva egy kompakt.
Vagy csak azért, mert fussa. Akarmi.

Én a következőkre kerestem alternatívát:
1 - egy gép, csak kattogtatni, ami jobb képeket lő, mint a mobilom - egy kis kompakt megfelel, pláne ha elfér a zsebemben
2 - tele, legalább 300 mm ekvivalens, és nem egy adapterezett bridge, amin semmi fényerő nincs - erre azért nagyobb gép kéne
3 - lassított felvétel, minimum 600 fps - high speed kamera?
4 - macro - macro adapter valamire??? USB mikroszkóp?
Ami utólag jött, de régebben is éreztem rá késztetést
5 - bolygó fotózás, vagy ilyesmi - végülis erre jó egy átalakított webcam
6 - néha elmennék fotózni vintage obival - no, mondjuk e nélkül van élet
Szóval, minden egy kicsit, csak a magam szórakoztatására... És minderre volt 150 ezrem.
Ebből nekem egy Nikon 1 jött ki. Elég kompromisszumos gép, de nekem elmegy. Vehettem volna 3-4 eszközt, de csak ott motoszkálna bennem, hogy csak jobb lehetett volna valami cserélhető objektíves dolog.

Kollégám akart egy gépet, aminek jó a fogása, fényerős objektívvel, mosodával, a fókuszban tűéles képpel. Neki a D5200 35mm-es fix objektível jött ki az egyenleg végén. Ő is full autóban fotózik.

(#36775) frankstork
Sosem lesz annyi pénzem, hogy vegyek egyet, de tuti lehet!

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36780) Vyndree


Vyndree
őstag

Sziasztok!

50-55 000Ft a keretem és nem tudom jelenleg ebben az árban melyik a bestbuy MILC? Amit eddig néztem: Sony NEX 3 vagy 5, Samsung NX3000, esetleg Panasonic, vagy Oly EPL5?

Megmaradt Sony A bajonettes (Minolta 100-300mm) tele, tehát ha lehet akkor használnám manuálban, ha van rá mód (főleg NEX és Micro 4/3-ra).

[ Szerkesztve ]

(#36781) jjeahh válasza Vyndree (#36780) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Fuji x-e1, pana g3, g5 a kell a kereső, sonyból gondolom érdemes inkább picivel újabb modellt venni, amiben elvileg már megoldották az első modellek gyerekbetegségeit, pl. nex-f3, nex-c3, nex-3n, ezekben a szenzor is jobb. E-pl5 is jó vétel lehet, de a panáktól és a fujiktól ergonómiában elmarad és keresője sincs. A 100-300-ról fogalmam sincs mire lehet adapterezni és van-e értelme egyáltalán, sony vagy manuálos topikban valszeg megmondják a tutit a srácok.

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#36782) #31733248 válasza Vyndree (#36780) üzenetére


#31733248
törölt tag

Kár volt eladnod az A3000-et, most vehetsz egy másikat (van is ennyiért), :)

(#36783) 80hun válasza Vyndree (#36780) üzenetére


80hun
addikt

Van rá mód :)
m4/3 és nex-hez is van rekeszgyűrűs adapter A-bajonetthez.

(#36784) Vyndree válasza jjeahh (#36781) üzenetére


Vyndree
őstag

Mondjuk pont azért akarom eladni, mert nincs szükségem a telére, szóval magam sem értem miért erőltetem ennyire. Hiányzik a videó is, és a mostaninak elég kényelmetlen a mérete. A 16-50mm-en elférek, és az NX mininek nagyon tetszett a képvilága, az NX3000 pedig 1" helyett APS-C, szóval csak jobb lehet.
A Panákat mindig körbefutom, de sose volt alkalmam kipróbálni, pedig Tőled sok jót hallottam róla és az EPL5-6-ról is, no meg az X-E1.
Lehet megint Samuzok egyet, ha a mininél jobb akkor talán nem lövök vele mellé. Jelenleg 4 gépre alkudok, amelyik összejön abba beleugrok, a sorsra bízom.
NEX-ből csak sima 3 és 5 van 50-ért, a többi drágább és nincs is a piacon.
(apropó: nem tudja valaki Sony adok-veszek csoport van a facebookon? El kéne adni a három Sony A bajonettes obim, itt nincs rá kapás)

Econ: már a harmadik lenne, egyre alkudok is jelenleg, de szívem szerint nem szeretnék újra beleugrani. :)

(#36785) konyi79 válasza Vyndree (#36784) üzenetére


konyi79
addikt

Milyen A bajonettes obid van eladó?

(#36786) Vyndree válasza konyi79 (#36785) üzenetére


Vyndree
őstag

- Minolta 28-85mm (mini beercan?) + CPL és UV szűrővel + napellenző (12e) [link]
- Minolta 100-300mm + B+W szűrővel + napellenző (18e) [link] (ez nem az én obim de ilyen)
- Tamron 80-210mm gumis napellenzővel (9e) [link]
mindegyik szép állapotú, első-hátsó kupakkal, por, karc és gomba mentesek, a három egyben 35eFt

(#36787) jjeahh válasza Vyndree (#36784) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Ha jól tudom az nx3000-ek nagyon jó áron mennek használtan és nem rossz gépek leszámítva, hogy halott a rendszer. A pana g3-g5 sem mindenható, a szenzoruk pl. az e-pl5 lapkájánál valamivel gyengébb, viszont valszeg az árkategóriájukban az egyetlen gépek, amikben van normális evf meg forgatható érintőkijelző.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#36788) Vyndree válasza jjeahh (#36787) üzenetére


Vyndree
őstag

Úgy állok hozzá hogy lesz egy gépem ami olyan ami, annyit tud amennyit, és semmit nem veszek hozzá (obit, adapert) valamint semmilyen fejlesztésre nem számítok. Jó az ára, MM-ben volt kisöprés egy hónapja, onnan csíptek meg egyet amit megvennék.

(#36789) daniduke válasza Vyndree (#36784) üzenetére


daniduke
tag

Nex 3 illetve 5-ért ne adj 50 ezret. 30ból már kis szerencsével lehet venni 3n-t vagy f3-t, kicsit többért 5n-t.

https://www.flickr.com/photos/133492723@N03/

(#36790) wms válasza Vyndree (#36788) üzenetére


wms
senior tag

Nem olyan rossz gép ám az Nx3000! ;)

(#36791) Mate


Mate
nagyúr

Figyelmeztetnék mindenkit, hogy a továbbiakban kerülje a személyeskedést és az értelmetlen vitákat. Nem szankcionálok visszamenőleg , de beleszámítjuk ha valaki esetleg folytatná.

(#36792) dioka7


dioka7
senior tag

Sziasztok!
3 hete, segítség és szaktudás híján vettem egy Sony (kompakt) fényképezőgépet, amit azóta megbántam, mert silány képeket készít sötétben. Napos időben egyénként az én igényeimnek megfelelne, de mostanában elkezdtem hobbiból fotózgatni, és emiatt fontos lenne, hogy minden körülmény esetén jó kép szülessen.
A lényeg: elvileg az e-digital 40napos visszavásárlást vállal(t) rá, és bár használtam keveset, ez kívülről nem látszik rajta. Az majd kiderül, hogy visszaveszik-e, de ha igen, akkor is csak ott tudom majd levásárolni a vételárat. Volt a kezemben egy sóbánya látogatáskor egy DSLR gép, és ez megvilágosított, nekem vagy MILC vagy DSLR kell, bár már most tudom, hogy a nagy mérete miatt utálni fogom... Na de mindegy a lényeg, hogy jó képek legyenek. A fenti sony árához max 35.000-t tudok hozzátenni, de nem lenne baj, ha inkább csak 25 lenne. Szóval 100-110 a plafon. Amennyiben innen (ár szerint rendezve) kellene valamit választanotok ebben az árben (100-110) akkor ti mint hozzáértők mit választanátok?
Szempontok:
- Magyar menü
- Minél kisebb legyen (hordozhatóság)
- Minden legyen mauálisan állítható
- Objektív is legyen az árban, amivel most el tudom kezdeni használni (családi fotókhoz+tájképek, nem tudom, hogy az objektíveknél, hogyan mérik a zoomot, de ne 2-3x-os, hanem valamivel nagyobb legyen azért, ha lehet)
- Későbbiekben ha vennék hozzá objektívet akkor ne a legdrágábbak közül kelljen választanom (Nem tudom, hogy ez gyártónként mennyire eltérő)
Abszolút nem értek hozzá (még), ezért minden hozzáértő választ megköszönök. :R

(#36793) Victoryus94 válasza dioka7 (#36792) üzenetére


Victoryus94
őstag

Ha nem kell kereső, talán A5000
(de a többiek úgyis mást ajánlanak majd, próbáld ki őket ha tudod)

Zoom átfogás: Az objektíven levő nagyobb számot elosztod a kisebbel.
Általában minél olcsóbb, és nagyobb a zoom, annál gyengébb a minőség.
Az F érték (pl.: F/3.5) a fényességét jelöli. Minél KISEBB a szám az obin, annál inkább mossa a hátteret, és annál világosabb a kép. Minél nagyobb, annál sötétebb, és a háttér élesebb. Fontos tudni még, hogy ez a szám minimumot jelöl, tehát az F1.8-cat is tudod F8-as értéken használni, de egy F3.5-öt nem tudsz F1.8-as rekeszértékre állítani. Beltérben, és portrénál hasznos a tág blende (vagyis kis F érték).

Tájképhez jó a kitobi: PL. 18-55 / 14-42 mm.
Ha két obival veszed a vázat (Pl. Oly E-PL6 dual kit) akkor 2 lencséd lesz, az egyik nagylátótól középtartomány, a másik középtől-tele tartományba jó. (egyikkel tudsz tájat fotózni, a másikkal meg mondjuk madarat)
Az O.I.S jelzésű stabis, tehát kiszűri a kezed remegését (ideális esetben).

Nikon MILC-et nem vennék, annak nagyon pici a szenzora.
Ha árban tetszik valamelyik nézz róla tesztet, így látsz tesztképet, és funkciókat is, amikben jó, vagy épp gyenge:
pl.: pixinfo.hu / prohardver.hu (vagy külföldi oldalak)

Ui.: A videós tudás a gépek között erősen eltérő!
Vásárlás előtt döntsd el, mennyire fontos a videó minősége... (és ugyanígy ha van bármilyen fontos tulajdonság, akkor írd ki, és vesd össze őket)

[ Szerkesztve ]

(#36794) dioka7 válasza Victoryus94 (#36793) üzenetére


dioka7
senior tag

Szia, máris okosabb lettem :K Köszönöm a tippet, még egy kérdés a tisztább látás érdekében. A zoom számolás tiszta, de mégsem: a nagyobbat osztani a kisebbel: ezt a 2 obit adják hozzá: 14-42 / 40-150. Az elsőt ha elosztom akkor 3-at kapok, másodiknál 3,75,a másodikkal mégis "messzebbre" tudok fotózni (gondolom), a kérdés tehát, hogy mihez kell viszonyítani? Mi az "1"? Mi az a szám, ami a zoom nélküliséget jellemzi? (tudom, hogy hülyén fogalmaztam, de talán érted a kérdésem lényegét.) Ez igazából akkorra vonatkozna már, ha majd esetleg később még akarok objektívet. Vagy a válasz egyszerűen csak annyi, hogy minél nagyobb a nagyobb szám, annál nagyobb az zoom "vége"?! :F

(#36795) Tin_Shield válasza dioka7 (#36794) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Amikor csak egy gyújtótávolság érték van az objektívre írva pl 35 mm, az egy fix objektív.

Az objektívre a valós fizikai gyújtótávolságot írják fel, de a látószög a gyújtótávolság mellett függ a szenzor méretétől is. Évtizedeken keresztül a legelterjedtebb formátum a kisfilmes méret volt (ezt hívják most fullframe-nek), ennek a gyújtótávolság (és a hozzá tartozó látószög) értékei viszonylag közismertek a régebb óta fotózók között. A különféle formátumú digitális érzékelőkkel egyidőben elterjedt az ekv. gyújtótávolság fogalma. Ez gyakorlatilag a kisfilmes értékre átszámolt gyújtótávolság értéket jelenti. A másik fogalom a crop faktor, ez pedig azt jelenti, hogy mennyivel kell az objektíved fizikai gyújtótávolság értéked megszoroznod, hogy megkapd a kisfilmes megfelelőjét.

kisfilmes (vagy ekv.) értékek:
<20 mm alatt ultranagylátószög
20mm - 40 mm nagylátószög
40 mm - 50/55 mm normál
85 mm - 135 mm kistele (porté)
>135 mm tele
(nagyjából, a pontos mm értékeken lehet vitatkozni)

Példa E-PL6 (mft gép, a crop faktor 2x)
14-42 ekv. értéke 28-84 (nagylátószögtől a kistele tartományig tart)
40-150 ekv. értéke 80-300 (kistelétől a közepes teléig tart)

[ Szerkesztve ]

(#36796) Lassú Víz válasza dioka7 (#36794) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Nem akarlak elkeseríteni, de olyan kérdéseket tettél fel, amit nem lehet egy hozzászólásban megválaszolni. Ha megy az angol, ezt az oldalt nagyon tudom javasolni: http://www.cambridgeincolour.com/tutorials.htm

Egy másik javasolt információszerzési forrás pixinfo.com -> cikkek -> fotóelmélet -> Nagy Krisztián cikkei.

A listáról az adott keretből elérhetők közül:
Nikon 1:
- Kis szenzor miatt zajosabb
- Nincs vakupapucs
+ Villám hibrid autófókusz
+ gyors sorozat (ellenőrizni kell, de van olyan belőle, ami 20 kép/s-et is tud)

Panasonic GF7:
+ Kicsi kitobi
+ ekv. 24 mm induló gyújtótávolság (városi fotók, szűk terek)
+ videó
- nincs vakupapucs
- színek

Olympus PL6:
+ legnagyobb objektív átfogás
+ szép színek
+ tehető rá külső vaku
- videó
- képstabilizátor gyenge

Canon:
Nem nagyon tudok rá mit írni, a többiek valahogy jobban érzik ezt a kategóriát. Nincs olyan belépő DSLR-jük, aminek nem akarnak konkurenciát. Illetve a Nikon a szenzormérettel választja szét a kettőt. Egyébként érdemes rátenni a listádra a Nikon D3300-at is, de az már 130 kitben, viszont 100 csak a váz, és lehet, hogy használt kitobjektívet meg találsz rá itt az aprón.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#36797) Victoryus94 válasza dioka7 (#36794) üzenetére


Victoryus94
őstag

"minél nagyobb a két szám hányadosa, annál nagyobb az zoom". Pont.

Nincs olyan, hogy " alap zoom nélküli érték". Van fix objektív, de ez lehet 20mm, vagy 200mm is. (lehet 160 fokos látószögű, vagy 6 fokos is akár)
Felettem már leírták, mit jelent. Kicsit bonyolult érthetően és precízen magyarázni, mert több féle szenzorméret van, egy kisebb szenzornál az 50mm-rel lehet hogy jobban ki lesz nagyítva a kép, mint egy nagyobb szenzor, 30mm objektívjával. <- Ezért számolják át kisfilmes méretre, hogy ott hány mm-nek felel meg a gyújtótávolság, és erre pedig létezik táblázat, ami megadja a látószöget.
-Egyébként pedig minél kisebb a szám, annál nagyobb a látószög (annál több téma fér a képbe), minél nagyobb a szám, annál jobban kinagyítja a képet.
Ez azt jelenti, hogy vehetsz egy 14mm-es objektívet is, ha szeretnél, ami fix, tehát nem tudsz zoomolni, meg egy 300mm-es objektívet is, ami szintén fix. Da ha megnézed 300/14= 21.4, tehát az első érték olyan, mint egy zoomos obi "eleje", míg a második olyan, mint egy 21-szeres nagyítású kompakt látószöge.
DE egy kompakt indulhat pl. ekv. 14mm-től 200mm-ig, vagy 25mm-től 500-ig is. Ők ezt nem feltétlen reklámozzák, csak azt a számot írják ki, ami osztás után kijött. És leírják, hányszoros zoom. Itt látszik a hibája, hogy ez mennyivel kevesebb információ.

Itt egész jól be van mutatva.

Ajánlom még Budai Petur youtube videóit, pl. ezt: https://www.youtube.com/watch?v=SPxm2sTL9do&index=3&list=PLYJCAMKIyMT3FbWIwkh3pKCgRAB2n21CA

Ui.: Később pedig 1-2 Kelby könyvet a fotózás elsajátításához. (elsősorban kezdőknek való, de amatőröknek is jó, hisz' több témára bontja a fotózást, és aki jó tájképben, még elbukhat sportfotóban/stúdióban) -Viccesek a könyvei, és könnyen érthetőek. (szerintem megéri megvenni, de láttam már neten is 1-2 oldalon pdf-ben)

[ Szerkesztve ]

(#36798) hegyimorc válasza dioka7 (#36794) üzenetére


hegyimorc
senior tag

"A zoom számolás tiszta, de mégsem"

Mert nem azt jelenti, amit feltételezel.

Az 1x "zoom" a fix objektív, de ez lehet 20mm, vagy 200mm akkor is 1, semmi köze ahhoz, hogy mennyire "messzire tudsz" fotózni.

2x zoom ugyanúgy jelenthet egy 12-24mm objektívet, mint egy 100-200mm-t.

Ne azzal foglalkozz, hogy hányszoros a zoom, hanem azzal, hogy mekkora a gyújtótávolság.

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#36799) dioka7


dioka7
senior tag

Örök hála mindenkinek. :R :R
Érthetően leírtátok, most nyaralni vagyok, de szerintem jövő héten visszaviszem ezt a sz.rt, elvileg az árát ajandékkártyán visszakapom és alaposan körbejárom a témát, aztán fogok dönteni, nem akarom elhamarkodni. Mégegyszer köszönet, az ajánlott irodalmakat pedig addig még át fogom nyálazni!
Ha valamire nem találok választ, jelentkezem!
Szép estét mindenkinek!
:R

(#36800) xXxian válasza dioka7 (#36799) üzenetére


xXxian
senior tag

Ha online rendelted és 14 napon belül vagy indolkás nélkül visszaadhatod.

Így ha visszajön a kp. nem vagy ehhez a bolthoz kötve. Mediker, 220volt, fotoplus, stb.

[ Szerkesztve ]

Eladó ASUS RT-N53 Router (9k)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.