Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37701) jjeahh válasza m3ss (#37699) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Gh3, gh4, e-m1 azért picit erős gépek hobbira és kezdőknek virágfotózni és igen, rengeteg profi is használja őket. Szuper szűk dof meg nem mindenkinek olyan fontos mint az ergonómia, sorozat, strapás váz, esetleg videó vagy egyéb ficsőrök. Amiért te (és én is) bolondulsz a nagyon szűk dof-ért, azért még nem lehet ennyire általánosan kijelenteni, hogy a szűk dof pl. melóra kötelező. No meg valahogy van egy olyan érzésem, hogy meló alatt te kb. csak portrét és esküvőfotót értesz :D

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#37702) #40935168 válasza m3ss (#37699) üzenetére


#40935168
törölt tag

Ritter Doron elég perverz akkor, hogy ő mft-vel (OM-D E-M1) mer komoly munkákat is fotózni ? :U [link]
Oké, tudom, lehet ő is egy elmehibbant, mint Schram András, aki meg eskizik JPEG-ben, direkt, tudatosan ebben [link]

Nem tudom, melyik a veszélyesebb, de jó kezekben - mint látjuk - mindketten tudnak csodás képeket lőni. :K
(Még jópáran innen is, csak nincs nagy nevünk). :DDD

(#37703) m3ss válasza jjeahh (#37701) üzenetére


m3ss
veterán

nem eskuvot ertek csak profi felhasznalas alatt, direkt nem akartam sorolni h koncert, sport, rendezveny, eskuvo, taj, ingatlan, reklam stb gondoltam te is rajossz, hogy kb egyiknel sincs letjogosultsaga az mft-nek. esetleg studio, portre. ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne vele jol eskuvot fotozni, vagy ingatlant...egyszeruen csak van ra jobb megoldas. hasonlo aron is. attol h ismersz mft-s profi fotost, meg nem ez a jellemzo...

"Szuper szűk dof meg nem mindenkinek olyan fontos mint az ergonómia, sorozat, strapás váz, esetleg videó vagy egyéb ficsőrök. "
fotozasrol beszelek, videohoz nem ertek, arrol nem nyilatkozom. az a baj akkora fanboj vagy te is, hogy mar csak a dof az elonye a nagyobb szenzornak? hidd el az ingatlanfotost, tajfotost erdekelni fogja a dinamika is meg a diffrakcio. sot sok termeszetes fenynel fotozo portrefotost is, utomunka miatt. a felbontas is sokakat. a zaj meg kb mindenkit.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#37704) MrChris


MrChris
nagyúr

Szabadidős fotók hobbi rendszerrel. Ilyenek egy újságba, weben, plakáton nem menne el? Vicc, tapasztalat és hozzánemértés csimborasszoja. Az ős Oly E1-el pedig nem is tudom hogy lehetett fotózni :D pláne portrét készíteni. Röhej amit itt összehordtok, ajánlom Robert Wong portréit megsasolásra, és ez csak 5MP-el! Nem a fotós rendszer korlátoz, ha így érzed akkor saját magad vagy a korlát!

(#37705) Tin válasza #40935168 (#37702) üzenetére


Tin
veterán

olvastad a cikket? reklámfotós és operatőr, "nekem sokszor bőven elég, amit egy mikro 4/3 technológia nyújtani tud"... ami mellesleg 6 kilóba kerül a kitobijával, miközben az elhangzó érv itt mindig az, hogy mennyire olcsó, és jó manuálozni. divatfotózásnál pedig nagyon jellemző, hogy nincs fény. azt is kiemeli nem is egyszer, hogy mennyire jó a kis méret, és hogy nem kell magával vinnie a nagy és nehéz cuccot.

a jpeg-es srác cikkét nem olvastam el, mert bár becsülendő, amit mond, ha a legfőbb érve az, hogy már a vacsoráb IS meg tudja mutatni a képeket, az nem érv: raw+jpeg, utóbbit megmutat, előbbit meg feldolgoz. ja, és okos is: megspórolja az utómunkát az esküvő után, így végülis magasabb óradíjon melózik.

itt többen (de inkább csak beszélek a magam nevében) azt nem értik, hogy miért venne az ember 6 kilóért egy negyedakkora szenzoros gépet, amikor vehet egy ff-et is, ami jobb kevés fénynél, vékonyabb dof kihozható belőle, ugyanúgy drágák rá a jó üvegek, és még az árát is jobban tartja?

m3ss: tegnap lőttem egy kis fehér karolópókot a melóban telefonnal kint az udvaron. tök jó lett, még mosoda is van.

[ Szerkesztve ]

(#37706) m3ss válasza #40935168 (#37702) üzenetére


m3ss
veterán

az h talaltok 20-bol 1 fotost, (mondjuk sztem sokkal rosszabb az arany) aki mft-t hasznal, ez csak arra pelda h vannak meg kuloncok :DDD ha befutott, es mft-t hasznal eleg perverz sztem, ja. annyit keresnel fotozassal, hogy mind1 lenne mit veszel es mennyibe kerulnek az objektivek, vennel a7rII helyett em1-et? en nem :DDD

"mindketten tudnak csodás képeket lőni. :K"
igen, aki ugyes, mindennel jo kepeket fog csinalni.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#37707) Lassú Víz válasza jjeahh (#37701) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Azért te is elfogult vagy. Szerintem mind m3ss, mind Tin ahogy árnyalta véleményét, reális helyzetértékelést adott.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#37708) #40935168 válasza Tin (#37705) üzenetére


#40935168
törölt tag

Ha a jpeg-es "srác" csak egy "srác" Neked, akkor szerintem nem is kell elolvasnod, nem fogod érteni :D :N

@ m3ss: tehát elmondható, hogy m4/3-al is lehet csodálatos képeket lőni. Köszönjük. :D Én csak erre akartam rávilágítani, nem többre. Természetesen jómagam jó kis vérbeli technokrataként A7R II-znék 55-ös meg 85-ös Sony G-kkel meg Zeiss Batis-okkal :U - semmi őskövület adapterezés meg ilyen hülyeségek ;]

Igazából most is már az említett A7R II szetten a kezem, hogy bármikor megnyomhassam az elsütőgombot, de bevárom az A9-et, milyen állatfaj lesz (remélem, nagy böszme DSLR-jellegű hardcore MILC).

Az E-M10 kiszolgál addig is a 45-össel.

[ Szerkesztve ]

(#37709) tvamos válasza Rapid136 (#37694) üzenetére


tvamos
nagyúr

A DOF az egyik legegyszerűbb eszköz kiemelni a témát, amit meg akarok mutatni, nagyon kezdő szinten. (És nem igényel utómunkát, amit utálok, és tuti nem vagyok egyedül.) Nem is nagyon tudok mást, ami ilyen egyszerű lenne.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#37710) Tin válasza #40935168 (#37708) üzenetére


Tin
veterán

ha elfogynak az érvek, marad a személyeskedés?

az első cikket elolvastam, világosan leírja a másik "srác", hogy miért használja az m43-at IS. a másodikat meg már nem olvastam el. ennyi volt a kijelentés, meg a kérdésem hozzá, te meg kb lehülyézel. gratulálok.

(#37711) #40935168 válasza Tin (#37710) üzenetére


#40935168
törölt tag

Jujujuj, ki személyeskedett itt, meg hol a hülyézés, megmutatod ?
Esetleg inged volt és Magadra vetted, de nem én adtam Rád - nagy különbség.

Próbálj meg kérlek felnőtt módjára kommunikálni és mellőzni a "személyeskedés" szót a semmire, nem kellene csípőből ezzel tüzelni bárkire is, akinek Tőled eltérő véleménye van.

A sráchoz, cikkhez: igen, az m4/3-at IS használja. És ha egy Berlinbe elmegy reklámfotózásra egy m4/3-mal, akkor jó esély van arra, hogy így távolról fél-laikusként is elmondhassam: nem Ritter Doron a hülye, hanem a gépet tudja használni, ergo, az m4/3 nem limitáló faktor, ha egy magazinfotót kell meglőni, tehát létjogosultsága van a profi érában is.

Mint ahogy egyébként minden nagyobb és komolyabb rendszernek is vannak ugyanígy limitáló faktorai, például a pénz... :U

[ Szerkesztve ]

(#37712) Tin válasza #40935168 (#37711) üzenetére


Tin
veterán

:D

személyeskedés, amikor azt minősíted, aki mondott valamit, és nem magát azt, amit mondott. ez a különbség.

amúgy nyugodtan oktathatsz, maximum a jövőben annyira veszlek komolyan, mint a többi nagyszájú aprómajmot, nekem mindegy ;)

a témához: senki sem kételkedett ebben, pont erre irányult a kérdésem: ha 6K-t elköltenél gépre, te az olyt vennéd, vagy egy FF sony vázat? erre meg válaszoltál is. az mft létjogosultságát ebben a kategóriában már erősen megkérdőjelezem, az alsóbbakban egyáltalán nem, de az meg hobbi felhasználás. a "profik" sem véletlenül mászkálnak dslr-el, mert kell még néhány év ahhoz, hogy a kettőből legyen egy, amiben a dslr előnye és a milc előnye ötvöződik, és nem kell kompromisszumot kötni. ennek egyelőre pont a canikon a gátlója, de ez is meg fog változni, mert szerintem is a milc a jövő, és nem a dslr. viszont milcben meg nem az mft, hanem inkább az ff, egyszerűen a méretkorlátok miatt: valahová a hőt is el kell vezetni, tehát értelmetlen az extrapici fényképező is. az mft szerintem kiváló apró kivitelben arra, hogy jó képeket csinálj vele, de fizetős melóra szerintem akkor sem alkalmas, és ahogy az a szenzor fejlődiok, úgy fejlődik az ff is.

[ Szerkesztve ]

(#37713) jjeahh válasza Lassú Víz (#37707) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Komolyan nem értem miért én vagyok elfogult amikor sosem én támadok más rendszert, hanem inkább védeni próbálom a m4/3 gépeket, amikor az apsc meg ff fanok durván lehúzzák :U A sony meg ff párti userek rendszeresen kijelentik, hogy m4/3 erre is sz*r, arra is sz*r, ezzel szemben tőlem láttál már olyan hozzászólást amiben kijelentem, hogy m4/3 a legjobb és mondjuk ff fölösleges komolyabb dolgokra? :F Most is csak azt próbálom már ezredszerre megértetni a kollégákkal, hogy a szenzor nem minden, rengeteg egyéb lényeges dolog is létezik, amik bizonyos témáknál fontosabbak lehetnek a szűk dof-nál. Az a gond, hogy elég sokan magukból indulnak ki itt és azt hiszik csak a saját igényeik léteznek... Azt észrevetted már, hogy én is dofb*zi vagyok? Akkor mégis hogy a fenében lennék szerinted elfogult a m4/3 felé? :U Ráadásul megjegyzem, hogy a köv. vázam szinte biztosan nem m4/3 lesz, tuti váltok fuji vagy sony rendszerre idén vagy jövő év elején ha összejön, pár hónapja agyalok ezen. Szal még egyszer: én pont az elfogultságot akarom ilyenkor mindíg eloszlatni, ha ez fordítva sült el sorry, nem ez volt a cél... :B

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#37714) Lassú Víz válasza Tin (#37712) üzenetére


Lassú Víz
őstag

"mint a többi nagyszájú aprómajmot"

Még jó, hogy nem személyeskedsz.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#37715) Tin válasza Lassú Víz (#37714) üzenetére


Tin
veterán

:D

ez egy fricska volt visszafelé. ő mondta hogy magamra veszem, ebben meg direkt nem személyesítettem meg senkit - marad, aki magára veszi. de szerintem ezt felesleges magyarázni.

(#37716) #40935168 válasza Tin (#37712) üzenetére


#40935168
törölt tag

És pontosan nem Téged minősítettelek, hanem amit mondtál. A "srác" nem srác, hanem érett férfi, szakmai körökben "fotós"-nak szokás hívni, őt két gyerekkel pláne nem kellene a tini kategóriába sorolni és talán a többszörös nemzetközi díjnyertes múltja is feljogosítja a "fotós"-ra, bár a stílusa nem az én ízlésem - mégis tisztem legalább minimálisan kicsit helyretenni az illető körüli definíciókat. Az pedig tény volt, hogy őt nem érted, nem minősítés :U

Hogy kicsit hiányt is pótoljak az űrben, e mondat első felét kattinthatóvá varázsoltam Neked.

A "többi nagyjászú aprómajom" kifejezést topicgazdai rangommal és törlési lehetőségemmel nem élve itt hagyom, szándékosan, annyi még talán, hogy ON-ba rakom a hsz-ed, így mindenki látja még jobban a véleményed, segítek Neked, hogy megértsék jobban a többiek, mit is akarsz mondani.

Közben mutathatnál nekünk pár képet, főleg ilyen pixelszinten éles, cropmentes 16 megapixel körüliekre gondolok, amiket én is lődözök néha a professzionális munkára "alkalmatlan" m4/3-asommal, tudod, amiket mondjuk egy 10 emeletes ház falára is ki lehetne tenni, nemhogy magazinba. Ezt csak azért, hogy helyre tegyük a nagyszájú kilétét-mibenlétét is. :K

@ jjeahh: egy cipő... :K

[ Szerkesztve ]

(#37717) Tin válasza #40935168 (#37716) üzenetére


Tin
veterán

Ha a jpeg-es "srác" csak egy "srác" Neked, akkor szerintem nem is kell elolvasnod, nem fogod érteni :D :N

de, engem minősítettél.

na ezt most egy kicsit erőltetettnek érzem. a "srác" megfogalmazásba nekem simán belefér a 15-45 között bárki, ez maximum szóhasználat kérdése. az önéletrajzát olvastam miután jelezted nemtetszésed, sőt, van egy tesója is, aki zenész.

A "többi nagyjászú aprómajom" kifejezést topicgazdai rangommal és törlési lehetőségemmel nem élve itt hagyom, szándékosan, annyi még talán, hogy ON-ba rakom a hsz-ed, így mindenki látja még jobban a véleményed, segítek Neked, hogy megértsék jobban a többiek, mit is akarsz mondani.

légy a vendégem, még ki is emelheted aláhúzottal, bár a feletted lévő hsz-ben már megmagyaráztam. az külön pikáns, hogy a saját igazad bizonyítására akarod használni a jogaidat, de csak nyugodtan, láttam már ilyet, és az ellenkezőjét is.

ha pedig képeket szeretnél rólam, inkább privátban kérd szerintem:)

[ Szerkesztve ]

(#37718) MrChris válasza Tin (#37717) üzenetére


MrChris
nagyúr

Neveket kérünk, kik a nagyszájú aprómajmok! ;] m4/3 júzerek?
Volt itt régebben esküvőfotós, 2db EM5-el tolta. Meg Roboter is tudott repcsis fotókat csinálni annyira szarokat :D hogy lopkodták tőle :D Más kérdés, hogy van rá alkalmasabb hardver, de ettől még a munkafotók jó része megcsinálható kroppos rendszeren is.

(#37719) Tin válasza MrChris (#37718) üzenetére


Tin
veterán

te vagy az egyik... :D

(#37720) MrChris válasza Tin (#37719) üzenetére


MrChris
nagyúr

Még szerencse hogy vagy köztünk mint önjelölt vezérhím aki tévedheteln és bekategorizál mindent és mindenkit, eltérni, más véleményen lenni faxság.

(#37721) Rapid136


Rapid136
őstag

Vita mellett ez még mindig egy érdekes játék, vagyis inkább tiszta fizika:
http://dofsimulator.net/en/
ki lehet próbálni hogy azonos tárgy- és háttértávolságnál egy fullframe 2/50mm-nél milyen a dof egy m4/3 1,7/25-höz képest
de lehet összevetni más azonos látószögű obikat is a különböző érzékelőméretnél

és el lehet dönteni hogy ez valakinek hiányzik-e vagy nem a képi világához

[ Szerkesztve ]

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#37722) haruspex válasza Tin (#37712) üzenetére


haruspex
aktív tag

Nincs 6k-s váz m4/3-on, de ebből egy komplett rendszert fel tudok itt építeni, míg Sony milcen aligha. Mivel itt a legtöbben kicsit sem profik ez egy fontos szempont. A nagy DOF meg nekem legtöbbször előny, néha meg hátrány. Gépet és rendszert meghatározott célra vesz az ember, és csak azért mert az ff menőbb, tán nem kéne aprómajmozni másokat. Ha lenne korlátlan pénzem, nyilván egy m4/3, és ff tükrös rendszert is tartanék (véletlenül sem milcet), a külön felhasználásokhoz, de addig is olyan rendszert választ az ember ami ki tudja szolgálni az igényeit. Ha a tied az, hogy megveszed a legolcsóbb ff vázat, és majd valamilyen manuállal elörömködsz, akkor hajrá, de talán ettől mások nem mind hülyék. A profi meg másik játszóház, ők konkrét célra fognak gépet venni (akár középformátumot), és nem innen nézik ki az ötleteket...

[ Szerkesztve ]

(#37723) Tin válasza haruspex (#37722) üzenetére


Tin
veterán

senki sem beszélt m43 vázról, az e-m1 meg 6k a kitobijával. ennyiből meg vehetsz sony ff vázat lazán, ráadásul a7r-t. képzeld, pont ennyibe kerül. sőt, ennyiből még ki is építhetsz egy sony milc rendszert (mondjuk egy a7 + valami alapzoom mint az e-m1-nél). ezek után a többi részére asszem felesleges is válaszolnom. értem én a kontextusból kiragadott marháskodást, de a beszélgetés tök másról szólt...

hibavissza: pontosan, a topik kezdőknek szól, ezért felesleges az FF rendszerekkel egyenértékűvé tenni az MFT-t, és azt hasonlítgatni... két más világ.

ezt meg te mondtad:
Három lépést előrébb lép a modell és mindjárt van háttérmosás. Ezzel szemben az emberek örülnek a fókusz sorozatnak....az, hogy egy rendszeren vékonyabb a dof egy tulajdonság, de hogy előny lenne?

[ Szerkesztve ]

(#37724) hibavissza válasza m3ss (#37699) üzenetére


hibavissza
veterán

Ha téged az alkotásban korlátoz a mft rendszer, akkor nálad igen komoly hiányosságok vannak.
Fel kéne végre fogni, hogy ez a topik amatőröknek, kezdőknek, bizonytalanoknak szól. Toyota Corolla helyett platós picupot ajánlgatni...... Teljesen mások a preferenciák, mint egy műtermi fotósnál.....ja, ott meg keresztül hugyozzák a ff-érzékelőd. Tudod vannak páran akik nagy formátummal nyomják a mai napig. De nem érdemes a nyergesvontatót pickuppal hasonlítani.

[ Szerkesztve ]

(#37725) 80hun válasza Tin (#37723) üzenetére


80hun
addikt

Az e-m1+ a 12-40/2.8 néméppen kitobi. :)

Sonyhoz a 24-70/2.8 GM van 900e-ért ami ugyanúgy f2.8 :)
Tehát ha csak az alap A7+24-70GM-et veszed bizony 1.3 milliót hagysz a kasszánál.

Ne érts félre.
Van e-m10-em 3 obival és van egy A7-em 2db zeiss-el, megpersze van 12db manuálom.
De FF géphez vásárolni nagyondrága mulatság :D

Van amire az A7-et de van amire az mft-t használom .
Igaz én csak hobbifotós vagyok :D

De azért pár link. Én örúlnék egy 300/4 Pro-nak aminek a FF tesója szinte megfizethetetlen,bármilyen FF gépre hátérelmosás ide vagy oda. :)
link
link
link
link

[ Szerkesztve ]

(#37726) deja vu válasza 80hun (#37725) üzenetére


deja vu
addikt

Privibe írd meg melyik 2 Zeiss üveged van. Melyek a tuti vételek. De ide is írhatod h publikus.

Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan

(#37727) Tin válasza 80hun (#37725) üzenetére


Tin
veterán

Mft 2.8-ál nem az FF 2.8 van pariban...

(#37728) pandur99 válasza Tin (#37727) üzenetére


pandur99
aktív tag

Pedig fényerőben de. Nem mindenki a dof szerint számítja. Alagútban a fényerő számít.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#37729) Tin válasza pandur99 (#37728) üzenetére


Tin
veterán

Ja meg a szenzor érzékenysége 😃

(#37730) pandur99 válasza Tin (#37729) üzenetére


pandur99
aktív tag

Hol van az objektívben szenzor? Logikai bakugrásokkal haladsz.
Más. Szerinted egy városismertető útikönyv fotóit készíteni az profi felhasználás? Képzeld, most pont egy ilyen könyv anyagát fotózom. Találd ki, mivel? Megsúgom: e-m5-tel és 12-50 + 20/1,7-essel. És jó lesz, meg nem mondod majd, hogy nem 5d mk akárhánnyal fotóztam.
Vagyis a végeredmény számít, nem az eszköz.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#37731) Lassú Víz


Lassú Víz
őstag

Hát fiúk, további jó mulatást!

A mai nap termése alapján két dolgot sajnálok. Az egyik azok a kérdezők, akik tanácsot szeretnének kapni. A másik meg, hogy egyáltalán részt vettem benne.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#37732) ati3x


ati3x
senior tag

Pedig az ZMFT szar. MEr nincs hátérmosás, megaztán mer az APSC mán milyen űberkirályság. Hátmeg az FF.. Megtehetném hogy vegyek A7-et. Nem érdekel. Az EM5/GM1 tök elég. Sőt sokszor a gm1 jön velem. MErt kicsi. Nagyon. A 12-32, meg szintén. És jóóó. Ha mosodázni akarok akkor 45/1.8 és bőven elég. Ennyike.

Amúgymeg 3 hetet Magyarországon voltam, és összecimbiztem egy régi motoros fotóssal. Aki anno még filmes korszakban edződött. Van neki fullfrémje is. Nomost kibökte, hogy látott egy srácnál egy nagyonpici cserélhető obis gépet. Ő ugyan nincsen képben teljesen a "trendekkel" de kisütöttük, hogy vmi Sony a6000-es/nex7 lehetett.. És biza kipróbálna vmi hasonló gépet. No mondom, van egy GM1-em, meg egy EM5-öm. Választhat. GM1-et választotta pár napra, a samy halszemmel meg a 12-32-el. És bizony úgy adta vissza, hogy ez bizony egy nagyon ügyes gép, öröm vele fotózni... Mutatott pár képet amit csinált a halszemmel. Háát látszott a sokéves tapasztalat a komponáláson/témaválasztáson...

(#37733) Tin válasza pandur99 (#37730) üzenetére


Tin
veterán

és mit csinálsz az obival szenzor nélkül, távcsőnek használod?:)

inkább olvasd végig elfogulatlanul az egész thread-et, aztán megérted, honnan indult, és hová lyukadt ki. már csak pont a logika miatt. onnan indultunk ugyanis, hogy az mft valójában nem rosszabb, mint az ff, azzal is van "mosoda" nyitott fix manuálokkal, cserébe olcsó.

az utolsóban mindenki egyetértett, de nem mindenkinek ez az igénye, plusz néhányan azt mertük mondani, hogy a profik nem igazán használnak mft-t. aztán jött az ellenpélda két híres fotós személyében, akik ugyan elég drága e-m1-et használnak, és van mellette rendes vázuk is, de azért szoktak az mft-vel fotózni. mert kicsi.

a gond viszont, hogy ők is jó drága mft-vel, ami árban meg már ott van, mint egy ff váz. tehát azzal nem versenyképes, főleg nem úgy, ha van mellette egy másik vagy több váz is. tehát az olcsóság is elvérzett.

asszem, ha pusztán a logika alapján megyünk, pont ugyanaz maradt a megállapítás: játszós gépnek, tanulni, hobbifotózni, másodváznak tökéletes az mft, munkára meg inkább az ff, ott a pénz annyira nem számít.

az útikönyv fotóit meg egy jobb mobillal is elkészítheted. oda nem kell szűk mélységélesség, magas iso, nem szalad el a téma, és wide-ban fotózol.

értsd vagy értsétek már meg: senki sem bántja itt a kis mft-ket, tök jó gépek, én is ajánlom mindenkinek, de ne hozzuk már ki, hogy valójában jobbak, mint egy melóra való ff gép csak azért, mert nektek az van. főleg úgy, hogy itt ma két mft tulaj vallotta be, hogy fog fullframe-re fog váltani 1 éven belül.

szerintem ne ragozzuk ezt tovább, mert tök felesleges.

(#37734) pandur99 válasza Tin (#37733) üzenetére


pandur99
aktív tag

Neked mondani valamit falra hányt borsó :(
Veled be is fejeztem.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#37735) TKL


TKL
tag

Sziasztok!

Még soha nem volt cserélhető objektíves gépem, és egyébként sem számítok túl jártasnak a fotózásban, azonban érdekel a téma.

Milyen gépet tudnátok ajánlani kezdésnek ha azt mondanám, hogy egy nagyjából mindenes de legfőképp éjjeli égbolt (táj, csillag, bolygó/teleszkóppal) fotózásra való gépet szeretnék?

Előre is köszönöm!

(#37736) jjeahh válasza Tin (#37733) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Kik azok a mindenkik, akiknek te mft-t ajánlottál? :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#37737) asdf_ válasza Tin (#37733) üzenetére


asdf_
veterán

értsd vagy értsétek már meg: senki sem bántja itt a kis mft-ket, tök jó gépek, én is ajánlom mindenkinek, de ne hozzuk már ki, hogy valójában jobbak, mint egy melóra való ff gép csak azért, mert nektek az van

Senki nem azt mondja, hogy jobbak, hanem azt, hogy az atlagjoskapistanak, aki kitobival, esetleg kitobi melle vasarolt 1, maximum 2 fixszel (vagy esetleg par manuallal) hobbibol lodozi a kertet, csaladot, kutyat, macskat, nyaralast, annak FF-re kolteni folosleges es az asp-c nelkul is gyonyoruen el tud lenni. Egy nagyobb gepet, hasznalni hurcolni meg pup lenne a haton. Sokkal eszszerubb (igy irjak ezt nemreg ota? :) ), egy kicsi mft-vel nyomulni, mert tisztabb, szarazabb, biztonsagosabb erzes, es a lenyeg, hogy hozza azt, amire a juzer hasznalni akarja (sot, jopar olyan szolgaltatassal, ami egy tukrosben nincs meg, meg jobban is jar). Egy atlagjuzer igyenyeihez, tudasahoz kepest egy egyszeru mft is BOSEGESEN hozza azt, amire szuksege van. Az atlagjuzer nem dofbuzi, egy telefon/point and shoot utan egy 45-os olyval, vagy egy 60-as sigmaval lott kep dof-ja neki olyan gyonyoru, hogy ketteall a ***sza tole.

[ Szerkesztve ]

(#37738) Rapid136 válasza Tin (#37733) üzenetére


Rapid136
őstag

Mondjuk már az se igaz hogy a FF munkára való :-)
Egyre inkább mosódik össze a korábban markánsan elváló amatőr-haladó-pro kategória.
Egyébként fantasztikus élmény volt nekem hogy egyszer csak kijött az A7 elérhető áron és emellett az addig filmes Minolta vázakon használt (és tükrös vázon használhatatlan) Minolta Rokkor sorom újraéledt.
Manuálfókuszos vázakkal kezdtem fotózni, de az AF korszak kimaradt, az A7 + mf obikkal egyszerűen élvezet a fotózás :-)
Azt gondolom sok régi oldschool fotósnak is hasonló élmény lehetett.
Sportot űzök abból hogy a szinházban is ilyen obikkal fotózom, pl egy Tamron Adaptall 3,8-4/70-210-zel, de mégse mondom azt hogy ez az üdvözitő megoldás :-)

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#37739) Tin válasza asdf_ (#37737) üzenetére


Tin
veterán

tehát visszakanyarodtunk ide.

valójában elolvasta bárki, amiket írtam, vagy csak megy a csípőből tüzelés?:D

Rapid136: te meg visszaknyarodtál ide (3. bekezdés)

[ Szerkesztve ]

(#37740) Rapid136 válasza TKL (#37735) üzenetére


Rapid136
őstag

A táj és égbolthoz alapvetően nagylátószög lenne az ideális, fix obival és mögötte egy magas érzékenységen is használható érzékelő.
A bolygófotózás komolyabb hobbi, ott azért előfordulhat némi egyéb beruházás állványra, motoros követőre stb. :-)
Kérdés a méret, nagyobb tükröset akarsz vagy inkább MILC-et, ahol az elektronikus kereső időnként jobb a setétben? Nem mindegy cipelni se a hegytetőre...
Viszont a MILC-hez több akku kell.

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#37741) 80hun válasza TKL (#37735) üzenetére


80hun
addikt

Ez nehéz ügy :)
Én az asztrofotós fiukat kérdezném meg szerintük mivel kéne kezdened.

(#37742) paler válasza haruspex (#37668) üzenetére


paler
aktív tag

Szia !
Köszi az infókat :R igen még aktuális, próbálok minél több infót begyűjteni, hogy a lehető legjobb döntést tudjam meghozni majd. Ha milc mellett teszem le a voksom, azon belül a m43 szenzoros gépeknél, akkor remélem hogy fejlesztés terén (objektívek) is a legjobb ár/minőség arányt fogom választani. Állítólag az oly/Pana vonalon kellene maradnom, mivel ők a milc útőrtői, és az m43 rendszernek van a legnagyobb és egyben olcsóbb objektívparkja is, természetesen a használt piacot is figyelembe véve.
A DSRL vonalon egyértelműbb a számomra a döntés, ott egyértelmű a belépő Pentax előnye a kategóriatársakkal szemben. Tudom ez nem mérvadó, de a páromnak külsőre nagyon bejön a K50 :P nekem meg tudásra ;)
De ez a Milc vonal most nagyon bizsergeti a fantáziámat, csak ott még számomra nincs egyértelmű jelölt, mivel több készülék is tetszik nekem.

JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen

(#37743) TKL válasza Rapid136 (#37740) üzenetére


TKL
tag

Számítottam kínai válaszokra... :) Ennyire nem vagyok járatos a témában. A nagy látószöggel tisztában vagyok, az addig oké. A bolygófotózás a legutolsó a sorban, inkább az égbolt és égbolt tájképpel ami jelen pillanatban érdekel, ha már konkretizálni kell. Az, hogy mi a nagyobb tükrös, vagy MILC (meg úgy a MILC egyáltalán) előnye hátránya nem tudom, de utána fogok olvasni :)

Első sorban éjjeli timelapse az égboltról, vagy sima fotók hosszú exponálással összerakva, ez a kategória ami érdekelne.

Azt mondanom sem kell, hogy kezdő gép érdekel első sorban. A fentieken felül pedig legyen úgy általánosságban is valami decens, használható masina.

Köszönöm egyébként az eddigi választ is :)

(#37744) TKL válasza 80hun (#37741) üzenetére


TKL
tag

Köszönöm, megkérdezem őket is!

(#37745) konyi79


konyi79
addikt

Nem kell egymást meggyőzni, elmennétek inkább aludni?

(#37746) Rapid136 válasza TKL (#37743) üzenetére


Rapid136
őstag

A Sony MILC vázaihoz letölthetsz ilyen appokat, aki kiköpik a kész timelapse-t :-)
https://www.playmemoriescameraapps.com/portal/usbdetail.php?eid=IS9104-NPIA09014_00-000003
vagy van Star Trail is.

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#37747) faki_ válasza TKL (#37743) üzenetére


faki_
senior tag

A timelapse miatt érdemes elektronikus zárral is rendelkező MILC-ek között nézelődni.

(#37748) #40935168 válasza TKL (#37743) üzenetére


#40935168
törölt tag

Valami nagyobb érzékenységen is jót néznék, minimum modern APS-C szenzor, esetleg fullframe, bár a pénztárca nyilván limitáló tényező, de talán használtan .. nem tudom..

Ha tele lennék, Sony A7 MILC fullframe, abból is bármelyik (kivéve az A7R 1-es), elektronikus kioldás és sajnos (vagy nemsajnos) azért A7-et ajánlok ilyenre, mert sok akksi nem is kell hozzá: USB-ről táplálható, egy bika powerbank szépen ellátja, ha jó. Na meg ha minusz fokokban is képes működni (a powerbank) :)

Nekem állt már meg D800-am, sztereóban a cimborám D700-ával a Retyezátban egy egész éjjeles Tejútrendszer timelapse közben, nulla felhő, körbe hegyek, újhold, ... neeeem, nem ütött meg a guta minket reggelre.. :D Az eneloop-ok nulla fok alatt megadták magukat úgy hajnal 3 körül. Alkálival ment volna. Volt is nálam egy 8-as Duracell pakk, csak ... elcsesztük, nem azt tettem a markolatba. :)

Sok MILC-nél tényleg nyűg az akksi idő és csere, de az A7-eket lehet USB-n etetni árammal, az meg úgy baba lehet. :K

[ Szerkesztve ]

(#37749) Rapid136 válasza #40935168 (#37748) üzenetére


Rapid136
őstag

Öhm, azért ez sajnos nem igaz.
Tölteni lehet, de bekapcsolt állapotban nem megy. Viszont kapható hozzá dummy akkuadapter, amiből kijön a madzag és azt lehet tápra dugni.
Vagy markolatban két akkuval használni.

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#37750) konyi79 válasza Rapid136 (#37749) üzenetére


konyi79
addikt

A második széria meg a 6300 megy.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.