Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23101) schawo válasza MC Pite (#23098) üzenetére


schawo
titán

x - törölve
Addig tökörésztem, hogy mire beírtam, mindenre megszületett a magyarázat :D

(#23100) MC Pite
Hogyne, állati jó, nyálcsorgatós megoldást nyújt portréra a Fuji: 56/1.2

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#23102) Mirman


Mirman
őstag

Köszi mindenkinek, de azért még lenne egy olyan kérdésem hogy Szerintetek az én felhasználási területemre mi lenne jobb , egy MILC vagy egy DSLR ?

Szerk: A család fotózás csak sokadlagos , főleg természet fotózás lenne es portrék.

[ Szerkesztve ]

(#23103) Bogyó bá' válasza Mirman (#23102) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Mit értesz egyáltalán "természetfotózás" alatt? Nagylátószögű tájképeket? Nagyvad és madárfotózást? Makrózást? (Nagyjából ezek a végletek, amiket el lehet képzelni egy fényképezőgéppel... )

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#23104) MC Pite válasza Mirman (#23102) üzenetére


MC Pite
veterán

Az én véleményem/tapasztalatom az, hogy tükrössel elsősorban az boldog, aki pontosan tudja mire számítson (Elektromos keresős) milchez képest, és ott is általában haladó vázzal, amikor megszokta/igényli adott kezelőszerveket, a belépőknél hasznlálhatóbb (nagyobb, fényesebb, jobb lefedettségű) keresőt.
Kényelmesebb, könyebben használható (kevesebb hibázási lehetőség, általában valamivel egyszerűbbre, esetleg érintősre is tervezett felhasználói felület) általában egy milc gép.

Általánosságban tükrösök fő előnye a főként mozgó dolgokra valamivel jobb fókusz, és a nagy objektív kínálat, amiben több olcsóbb darab is szokott szerepelni

MILCek fő előnye hogy kb azt látjuk a kép elkészülte előtt is amilyen a kép lesz (ha sötétíteni/világosítani/fókuszpontot változtatni/fehéregyensúlyt változtatni kell, stb) és hogy EVF-es gépek esetén a fejtől/szemtől való elemelés nélkül ellenőrizhetjük az elkészült képet, és ráadásul a külső fényviszonyoktól függetlenül mindig helyesen látjuk. Ha az ember fényerős fixeket szeretne, akkor fókuszproblémákkal sem lehet találkozni, sajnos ez nem mindig mondható el teljesen a tükrösökről. (Akit érdekel, ne ebbe kössön bele, hanem a nagy tükrös topikokba olvasson bele/kérdezzen, akadnak kényesebb kombinációk.)
Jellemzően (elég)jó minőségű objektívparkokat építettek ki; ami előnyös hogy nem vesszünk meg olyan üvegeket amit pár hónap után lecserélünk, hátránya hogy a belépő árkategória sokszor hiányzik.

Sokszor úgy építenek új rendszert a juzerek, hogy új kitet vesznek (vagy még garanciásat) hogy a vázra (meg kitobira, bár obira többször kevesebb a gari mint a vázra, gyártó függő) legyen még garancia; egyéb üvegeket amíg az ember nem tudja biztosan hogy mi fog kelleni, érdemes megnézni használtan is. Ha mégsem lett elsőre eltalálva irány/objektív, akkor minimális bukóval lehet váltani (itt elég nagy az árkülönbség az új és egy 2-3 hónapos használt között is).

Ha a természet fotózás elsősorban nagylátószöggel készült tájképezés, erdei séták, arra általában a kitobi elég (bent az erdőben viszont meglepően kevés fény van, oda én szeretek fényerős üvegeket vinni).

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#23105) mhmpista


mhmpista
aktív tag

Sziasztok.
150kig, videozas prioritassal, milyen milcet ajanlotok?
Pana a legkiemelkedobb ezen a fronton?
Lehet kifutott termek is.
Koszi
:R

(#23106) schawo válasza mhmpista (#23105) üzenetére


schawo
titán

Panasonic G6

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#23107) Stauffenberg válasza schawo (#23106) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

+1 a G6 mellé, ennél jobb minőségű videót ennyi pénzért nem kapsz.

(#23108) MrChris válasza mhmpista (#23105) üzenetére


MrChris
nagyúr

ha használt 'régi' is szóba jöhet akkor még hackelt GH2. Főképp a jó minőségű 100mbps miatt sok a tartalék az utómunkához. 100e. alatt kapható. Max 30fps-t tud FHD-ban. G6 már 50-et, de csak ~25mbps a max. adatsebesség.

(#23109) mhmpista válasza schawo (#23106) üzenetére


mhmpista
aktív tag

Koszi mindenkinek.
Akkor jo iranyba indultam el.
Kb ezeket nezegettem en is.

Esetleg meg ennyi hogy a GH2nel a hackeles mit takar?
Firmware csere?
Mivel lesz jobb? (Bar mindjart utana megyek a temanak)

[ Szerkesztve ]

(#23110) Audison


Audison
senior tag

Üdv, ami a tükör felcsapódását biztosítja kis szivacs, ha elkopott (a szivacs csík közepe kicsit meg van hajolva) az gond? Ki kell cseréltetni vagy nem okoz nagyobb gondot?

(#23111) BigBlackDog válasza Audison (#23110) üzenetére


BigBlackDog
veterán

Milyen gépről van szó? Biztos, hogy az a szivacs biztosítja a tükör felcsapódását (emlékeim szerint újabb gépeken elektronikus motorral van megoldva a tükör felcsapása, mozgatása, régebbi gépeknél még talán előfordult rúgós megoldás a tükör felcsapatásához.) :)

(#23112) Audison válasza BigBlackDog (#23111) üzenetére


Audison
senior tag

30D-m van. A szivacs ott van ahol a tükör zár.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Canon_EF-S_camera_mount.jpg

[ Szerkesztve ]

(#23113) Mirman válasza MC Pite (#23104) üzenetére


Mirman
őstag

Na épp ez az hogy pont ez tántorít el a milcektol hogy ha újat vennék akkor kb cserélni kell a komplett obiparkot és az obi kínálat dincs annyira eleresztve.

(#23114) jjeahh válasza Mirman (#23113) üzenetére


jjeahh
nagyúr

öh, lemaradtam valamiről? van már dslr-ed? vagy miért kell cserélni milyen obiparkot? portré fix és nagylátó meg tudtommal az összes népszerűbb milc-re van

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#23115) MC Pite válasza Mirman (#23113) üzenetére


MC Pite
veterán

Ha van már obiparkod, és nem akarod cserélni akkor miről beszélünk?
Ha fejleszteni akarsz, akkor fejlessz, ha rendszer építenél, építs.

De pontosíthatnál hogy használhatóbb tanácsokat tudjunk adni.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#23116) Audison válasza Audison (#23112) üzenetére


Audison
senior tag

Még most látom hogy mit írtam. Nem a biztosítja a tükör felcsapását hanem csillapítja. :U

(#23117) Mirman válasza jjeahh (#23114) üzenetére


Mirman
őstag

Bocsánat ha félreérthető voltam , úgy értettem, hogy mint ahogy ebben a hozzászólásban is írva van, hogy ha a MILC-et cserélném akkor kellene a komplett obiparkot cserélni ( de lehet ezt rosszul vettem ki ) és hogy egy DSLR esetében jóval komolyabb a használt piac is , nagyobb a választék így olcsóbban lehet minőségi obikat szerezni.

[ Szerkesztve ]

(#23118) Tin_Shield válasza Mirman (#23117) üzenetére


Tin_Shield
őstag

MILC-et cserélnéd mire? Nekem ez még mindig nem tiszta. Ha egy adott rendszeren beül maradsz (pl, Fuji X, m43, Sony E stb.) akkor vázcsere esetén nem kell cserélni az obiparkot. Ha másik rendszerre váltanál akkor természetesen cserélni kell az objektíveket is. Pont mint a DSLR-eknél.
A DSLR esetén valóban nagyobb használtpiac. Az hogy a minőségi objektívek en-bloc lényegesen olcsóbbak lennének ebben a formában nem feltétlenül igaz. Egyértelmű hátrányban vannak a MILC-ek 3rd party objektívek kínálatában, komolyabb teleobjektívekben, és speciális objektívekben
Amit írtál, hogy portré, tájkép, családi fotó az megoldható DSLR-rel és MILC-cel is, ehhez kell a gépváz mellé egy jó minőségű kitobjektív (vastagabb pénztárca esetén fixfényerejű alapzúm) és egy minőségi portréobjektív. Döntsd el mi a preferenciáid (ár, méret, kezelhetőség, használtpiac, bármi egyéb) és mekkora a keret, hamarabb kapsz értelmes választ.

[ Szerkesztve ]

(#23119) torzo válasza Mirman (#23117) üzenetére


torzo
Ármester

Az én milc tapasztalatom meglehetősen szerény, február óta tesztelem ezt a dimenziót (Fuji).
De azt már megállapítottam, a dslr-hez képest lényegében csak két dologban maradnak el, minden másban sokkal jobbak. Az AF sebességük (kontrasztalapú vagy hybrid) a fázismódszerhez képest lassabb, de azért nem vészes. Sportra karcsúak tehát. Az akksik kapacitása eléggé limitált, 300-350 expo után padló.
De vázméret, képminőség, kezelhetőség, építési minőség, zajszint, meg még ami most nem jut eszembe, semmi szégyenkeznivalójuk nincs, sőt!!!!!!!

[ Szerkesztve ]

(#23120) MrChris válasza mhmpista (#23109) üzenetére


MrChris
nagyúr

GH2-re többféle hack van, én a flowmotiont ismerem, abban 100 mbps a videó adatsebesség ami elég nagy, ezen kívül javítottak az apró részletek minőségén, magsabb iso 12500 is elérhető, 24, 25, 30fps, nincs időlimit.

(#23121) MrChris válasza Mirman (#23117) üzenetére


MrChris
nagyúr

elég hülyeségeket írkálsz, ha canon dslr obiparkom van és nikon dslrre váltanék pont annyira dobhatnám el az egész obiparkom mintha olympusra váltanék. De ha dslr-t szeretnél és fanyalogsz a milcek miatt akkor nem is értem miért rágódsz rajta, vegyél dslr-t!

(#23122) balees


balees
tag

Sziasztok,
gondolkodom egy belépő szintű tükörreflexes gép vásárlásán.
A két kiszemelt eddig a Nikon D3200 és a Canon EOS1200D. (Mindkettő 18-55-os objektívvel)
Ti melyiket választanátok? Miért? Mik az előnyei-hátrányai?
Nem vagyok profi, de igényem lenne egy olyan gépre aminek a képminősége jobb mint a korábbi Lumix DMC-FZ45-ösöm.

(#23123) Stauffenberg válasza balees (#23122) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Mindkettő fapad, de a D3200-ban lévő szenzor egy legendás darab. De igazság szerint jó fotókat készíteni mindkettővel prímán lehet. Objektív kínálatban hasonlók, árban is. Ami még esetleg a Nikon felé billentheti a mérleget az a 3 év hivatalos garancia.

(#23124) Mr.Csizmás válasza balees (#23122) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

D3200 mindenképp.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#23125) Stauffenberg válasza Mr.Csizmás (#23124) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Jobb gép a D3200, de azért örülök, hogy nekem nem kell belépő Nikon és Canon gépek között agyalnom, mert enném a kefét, hogy a szenzor miatt Nikont vennék, de most jön végre Canon APS-C-re egy használhatónak tűnő utcai fotós üveg. Az EF-S 24mm f/2.8 STM egyszerűen jópofának tűnik, a tükör nélküli EOS-M-hez fejlesztett EF-M 22mm f/2 STM zseniális ennyi pénzért és a 24mm f/2.8 STM sem lesz sokkal drágább, vélhetően hasonló alapokra épül ez is, tehát hasonló minőség várható. Nikonra ilyen natív üveg egyszerűen nincs, fel kell menni 200k közelébe a full frame-re szánt 24mm f/1.8G-ig ha ekv. 35mm körüli objektívet akarsz (az 1986-os AF-D 24mm f/2.8-al meg nem lesz AF ezeken a belépő vázakon).

Szóval annyira nem egyértelmű a szituáció. Függ az objektívektől is.

(#23126) balees válasza Mr.Csizmás (#23124) üzenetére


balees
tag

Ha a Canon-t és a Nikon-t összeveted, mik azok a tulajdonságok amik miatt a Nikon a nyerő?

(#23127) jjeahh válasza balees (#23126) üzenetére


jjeahh
nagyúr

a szenzoron kívül sztem valamivel jobb az építési-anyagminőség is.

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#23128) MC Pite válasza balees (#23126) üzenetére


MC Pite
veterán

Ezt a topikban oldalanként csak kétszer szoktuk leírni, részletesen irattasd le vele lehetőleg... :U

Mondok akkor én is 3 okot. Szenzor. 35 1.8G/50 1.8G, 18-105VR.

De ha ennyire tudod hogy neked tükörreflexes gép kell (18-55-el...), akkor már felesleges is leírnunk ilyen különbségeket.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#23129) balees válasza MC Pite (#23128) üzenetére


balees
tag

Kösz a választ és a türelmet. :R

(#23130) Mr.Csizmás válasza MC Pite (#23128) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

canonra meg ott a 10-18 (már ha kapható éppen), 50/1.8 egy kiló fornettis pogiért, 55-200, magic lantern, és az adapterezhető üvegek.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#23131) MC Pite válasza Mr.Csizmás (#23130) üzenetére


MC Pite
veterán

55-200VR odaát is jó, aki tükrössel akar manapság manuálozni az ... ... khm, mazochista. Igen, van olcsó ötvenesük, de az 1.8G az árához képest egy elég frankó kis üveg. ML okés, bár nem hiszem hogy ezt egy 1200D-t választó ember nagyon hiányolná.

És akkor a milceket unblock kicsuktuk még...

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#23132) wal_hu


wal_hu
csendes tag

Sziasztok!

DSLR gép vásárlása előtt állok. 7 évig egy Panasonic DMC-FZ50-est használtam teljes elégedettséggel, de sajnos meghibásodott, nem javítható... Régóta gondolkodom vmi belépő kategriás DSLR gépen, úgy érzem most jött el az idő, hogy benevezzek egybe.

Egyelőre két kiszemeltem van:
Nikon D3300 + 18-105 VR
Pentax K-30 + 18-55mm DAL + 50-200mm DAL

Abszolut amatőr (de lelkes) fotós vagyok, különösebb igények nélkül.

Várom a javaslatokat!

Köszi!

(#23133) schawo válasza wal_hu (#23132) üzenetére


schawo
titán

A K30 egy jobb, középkategóriás gép, és a kitben van teleobjektív
A D3300 nagyobb felbontást ad, az alap kitobjektív átfogása nagyobb, és a rendszerhez valamivel olcsóbbak a később beszerzendő objektívek.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#23134) Byk01 válasza wal_hu (#23132) üzenetére


Byk01
senior tag

Ha nem nagyon akarsz telézni, akkor teljesen jó a Nikon ezzel az objektívvel.
A Pentax, mint váz azért valamivel jobb a Nikonnál, és nem belépő kategóriás. A szenzor régebbi, de tökéletesen használható az is. Itt az lehet bosszantó néha, hogy az 55 mm, ahol a kitobinak vége van, sokszor rövid, és a legrosszabbkor kellhet cserélni.

Mellé nem fogsz nyúlni egyikkel sem.

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#23135) wal_hu válasza Byk01 (#23134) üzenetére


wal_hu
csendes tag

Köszönöm a válaszokat!
A mérleg a D3300 felé billen, szempont lehet a jobb video, ill. az erősebb akkumlátor is. A 18-105 obi meg talán jobb társ a mindennapokra, a telét talán nem is tudnám kihasználni annyira...

(#23136) kawaer5


kawaer5
csendes tag

Sziasztok!

Egyébként a K-30, K-50 időjárás álló megoldása mit takar pontosan. Szakadó esőben simán ázhat a váz+obi, mi a határa ennek a vízállóságnak? Két hete áztam el, egy kutyás rendezvényen, ahol épp jól jött volna egy vízálló masina. Kérdés a pentax mennyire érték álló, eladható később Nikon ismertebb talán.

Üdv. Krisz!

(#23137) Lassú Víz válasza wal_hu (#23132) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Miért csak DSLR? Szerintem ilyen előzmények után a Pana G6-ot is érdemes megnézned.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#23138) Byk01 válasza wal_hu (#23135) üzenetére


Byk01
senior tag

Azért a jobb videónál ne számíts olyan könnyen kezelhetőre, mint a Panáé volt. Fejlődnek a tükrösök, de még nem az igazi.
A Pentaxnak is van hasonló átfogású obija, mint a 18-105, de azzal 50 ezerrel többe kerül a K-30, mint dupla kitben.
Az akkunak elégnek kell lennie egy egész napra a Pentaxnál is, hacsak nem akarsz órákat videózni, és folyamatosan élőképet használni.
A Pentax előnye még a szenzormozgatásos stabilizátor, meg a régi (és jellemzően olcsóbb) objektívek legszélesebb körű felhasználási lehetősége.

Ha nem akarsz új objektívbe beruházni, akkor ez utóbbi mondatom nem számít, mert a 18-105 is stabilizált, a régi obik meg nem játszanak.

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#23139) Stauffenberg válasza kawaer5 (#23136) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Léteznek direkt zuhogó esőhöz tervezett tokok, huzatok. A K-30 és K-50 elég jó szigetelést kapott, tényleg hatásos, de azért egy egész napos esős rendezvényt nem fotóznék végig velük csupaszon. Valószínűleg bírnák egyébként, de nem tudok olyan tesztről, ahol megnézték, hogy meddig lehet elmenni vele. Vannak videók arról, hogy egy kád vízben megmerítik többször a gépet és semmi baja és valószínűleg nem is kamu, de ez is olyan, mint autónál a világ legjobb lopásgátló rendszere, csak akkor derül ki, hogy tényleg jó-e, mikor a hűlt helyét találod a verdának.

(#23140) wal_hu válasza Lassú Víz (#23137) üzenetére


wal_hu
csendes tag

Leginkább az ára miatt... egy G6h készülék 14-140-es obival 290E Ft-tól indul, ez sajnos 100-al több mint amik eddig szóba kerültek.

(#23141) wal_hu válasza Byk01 (#23138) üzenetére


wal_hu
csendes tag

Jól érzem hogy a Pentax felé próbálsz terelgetni? :)
A videó természetesen nem meghatározó szempont, hiszen fényképezőgépről lévén szó elsősorban fényképezni fogok, nem videózni. Az akkuidővel kapcsolatban igazad van, ha egy napot bír az akksi, akkor nagy baj nem lehet, ritka az olyan szitu hogy két napig nem lehet akksit tölteni...
Egy kérdés még... egy tesztben olvastam hátrányként hogy a menü bekapcsolásnál és módváltásnál is kikapcsol az élőkép (tükör lecsapódik). Ez konkrétan mit takar, az élettartamot mennyivel befolyásolja? Gondolom úgy kell értelmezni mintha készítene egy képet...

(#23142) Lassú Víz válasza wal_hu (#23141) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Ha LCD-n élőkép mellett akarsz komponálni, akkor végképp a MILC a te világod. 200-ért már vannak jó lehetőségek, és ha nem elsődleges szempont a videó akkor Olympus, Fuji is szóba jöhet. Olympus E-PL5 még mindig jó vétel a kategóriában 154-ért Manfrotto állvánnyal.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#23143) kawaer5 válasza Stauffenberg (#23139) üzenetére


kawaer5
csendes tag

Hát ez így van :-) vízállóság picit elgondolkodtat, de olyan extrém sportokat nem űzök, hogy ilyen fényképezőgép kelljen.

(#23144) Stauffenberg válasza kawaer5 (#23143) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Óvatosan a kifejezésekkel. A vízállóság és esőállóság nem ugyan az! :) Noha a K30-tól kezdve a K-50-en és K-3-on át a 645Z-ig mindenről láttam már fürdetős videót, azért ez nem számít normál üzemnek.

Nekem van egy ősrégi K200D-m, ami az első ilyen időjárásálló Pentax DSLR volt, már annál is értékeltem, hogy egy kis eső nem árt meg neki, por sem jutott be soha a gépbe (szenzoron legalábbis nem volt soha), pedig viharvadászatra is használtam, ahol meg kemény széllökések és szemet, szájat, fület, orrot eltömítő por is van bőven.

Bírják a strapát, csak túlzásba nem szabad vinni.

(#23145) MrChris válasza wal_hu (#23141) üzenetére


MrChris
nagyúr

szerintem végy kézbe egy működő nikont, ahhoz könnyebb hozzáférni. Próbálgasd a neked tetsző funkciókat. Pl élőképre váltást mennyire tudnád megszokni. Engem marhára zavar az örökös tükörcsapdosás.

(#23146) Byk01 válasza wal_hu (#23141) üzenetére


Byk01
senior tag

Nem akarlak én a Pentax felé terelni, csak úgy érzem, a Nikon mellett tetted le a voksod, ezért inkább a Pentax előnyeit írom le, hátha van valami, ami kimaradt a választásnál, és fordíthat a dolgon.

Nekem Nikonom van, meg vagyok elégedve vele, nem váltanék másra. ennek a rendszernek is megvannak a hibái, mint mindegyik másiknak. Ha nem lennének, mindenki a hibátlant venné, a többi meg kihalna. Nálam, amikor 4-5 éve keresgéltem, szempont volt, hogy objektívbe épített legyen a stabilizátor, mert tudtam, hogy sokat fogok telézni, és azzal van stabilizált keresőképem, meg hatékonyabb stabilizátorom. Aki nem telézik, annak ez nem szempont, sőt, nála a szenzoros jöhet jobban. Ha tudod, hogy nem akarsz elmélyülni a fotózásban, és nem akarsz új objektíveket venni, akkor teljesen mindegy, milyen a kínálat az egyik vagy másik rendszerhez. Ilyenkor az számít, mit tud a váz. Ez esetben az újabb szenzor, és a kicsit fejlettebb szoftveres szolgáltatások állnak szemben a jobb felépítéssel és könnyebb kezelhetőséggel.

Meg azzal, hogy jönnek még páran, és elmondják, hogy ezen a kettőn kívül mennyi gép van még, ami az igényeid kielégítheti. Aztán gondolkodsz, hogy kisebb legyen (MILC), vagy kell a nagyobb váz (esetleg nem számít a méret). Ilyen-olyan szoftveres csilivilik kellenek, vagy sem. Már az első válaszomban leírtam, képminőségben bármelyik ma újonnan kapható gép megugorja az átlag felhasználáskor elvárt szintet.
Azt válaszd, amelyik tetszik, és használd örömmel!

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#23147) wal_hu válasza Byk01 (#23146) üzenetére


wal_hu
csendes tag

Köszi, nagyra értékelem a válaszod, illetve minden hozzászólást. Pont azért írtam ide, mert vacilálok a két gép között és bíztam benne, hogy kapok néhány olyan érvet, ellenérvet ami alapján el tudom majd dönteni, hogy melyik gép is igazán nekem való.
:R

(#23148) Byk01 válasza wal_hu (#23147) üzenetére


Byk01
senior tag

A nagymellű (mint a viccben) :D

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#23149) uffneked válasza wal_hu (#23147) üzenetére


uffneked
aktív tag

Snapsort.com-on össze tudod őket hasonlítani. Talán annyit tennék hozzá, hogy a k30/k50/k500 szenzorát nagyon dícsérik magas ISO-n. Ha tervben van beltéri fotózás, vagy sportfotózás, akkor érdemes ilyen téren is összehasonlítani a kettőt.

(#23150) Mikisys válasza wal_hu (#23141) üzenetére


Mikisys
őstag

Én is a Pentax felé terelnélek, mert emberbarátibb a kezelhetősége mint a többi nagy gyártónak.
Esőben használható, pláne szigetelt objektívekkel.
(Én voltam a Várban, a kézműves fesztiválon és egész nap esett, de a gépnek, objektívnek semmi baja nem lett és még jó képeket is készítettem.
Persze a vizet időnként letöröltem az objektívről-gépről, de ezt amúgy is meg kell tenni, végtelenségig egyik sem vízálló és a víz, mindenhová bejuthat.)
A prizmás kereső nagyon jó, príma objektívek kaphatók hozzá és mivel a váz stabilizál, így bármilyen (öreg) objektívvel is van stabilizált kép.
Meg egyébként is.....Pentax!

Üdv!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.