Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22601) kátú válasza Byk01 (#22600) üzenetére


kátú
őstag

első gépem lesz de gőzöm sincs hogy EVF est OVF est vagy kerső nélkülit

It still works!

(#22602) Bogyó bá' válasza kátú (#22601) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Kereső nélkülit NE!!! Ez az egyetlen, amiért szívből utálom a kis NEX3-amat, egyébként semmi bajom nem lenne vele. Az ember LCD-n komponál, és elmegy a kedve még a kattintástól is.... (pedig maga a készített kép az jó) :O

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#22603) sasa134 válasza kátú (#22601) üzenetére


sasa134
addikt

Kukkants bele mindegyikbe és el tudod dönteni.

Amúgy nincs ultimate igazság, vagy gép, vagy rendszer - csak igények vannak és arra megoldások. De még nem tudod a te saját igényeidet sem.
Így mivel első géped lesz, a fotós alapokat igyekezz először megtanulni, aztán látni fogod, milyen irányba tudsz/akarsz fejlődni, és majd ahhoz tudsz megfelelő felszerelést vásárolni. Épp ezért szerintem is vegyél egy Fuji X10-et, ezt korábban más is javasolta. Használd, tanulj, lőjj sokat, fejleszd a látásmódod, tanuld meg a záridő - blende - érzékenység összefüggéseket, aztán el fog dőlni, érdemes-e ebbe egyáltalán több pénz tenni, lehet nem fog meg ez a hobbi. A kis Fuji pedig egy strapabíró gép, eladható a használtpiacon és a költségvetésedet sem éled fel teljesen. Szerintem.

Fuji X10 képek [link]

[ Szerkesztve ]

Avanti Roma

(#22604) m3ss válasza kátú (#22601) üzenetére


m3ss
veterán

probald ki mindenkeppen par orara mind2 verziot. en pl falra maszok az evf-ektol. csuszik, kesik, laggol mind. szar a frissitese, kicsi a felbontasa. viszont kapsz plusz infokat, nehez felreexpozni, es sokkal nagyobb mint egy croppos tukros kereso. ff ovf az fincsi :K
canon at-1 analog keresoje, de jo lenne olyannal fotozni. tegnap belenezett chapel, rogton elkezdett vigyorogni :DD

[ Szerkesztve ]

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#22605) torzo válasza Byk01 (#22600) üzenetére


torzo
Ármester

Természetesen igazad van, aki először vesz gépet ill. kezdő, erre vsz. nem gondol. Aztán persze saját tapasztalatból rájön, és az első néhány gépét jó nagy buktával eladja. :W
Én nagyon örültem volna annak idején, ha valaki erre felhívja a figyelmem.
Ennek a topiknak meg különösen az lenne a célja, hogy segítsünk az érdeklődőknek, kezdőknek.

[ Szerkesztve ]

(#22606) Byk01 válasza torzo (#22605) üzenetére


Byk01
senior tag

Ezzel csak az a baj, hogy mi ajánlunk mindent, és a kérdező ugyanúgy nem tud dönteni. Az egyik oldalról jön, hogy laggol az EVF a sötétben, meg zajosodik, a másik oldalról jön, hogy minden OVF sötét és kicsi, és nem látod rajta előre milyen lesz a kép. De ezek nem visznek sokkal előrébb, mert saját tapasztalat nélkül nem tudja, mi mennyire számít neki.
De sokszor még tapasztalattal a hátunk mögött is tudunk tévedni. Én pl. amikor kerestem a tükrös mellé valami kicsit, feltétel volt, hogy legyen keresője, aztán jóformán nem is használom, mert annál a kicsi gépnél nem adja magát a mozdulat, és várni is kell, amíg vált ha a szememhez emelem, szóval marad az lcd. Persze ettől függetlenül jó, hogy ott van, de ma már nem ragaszkodnék hozzá mindenáron.

Szóval a legjobb tanács, ami itt el szokott hangzani az, hogy vegye kézbe vásárlás előtt, és próbálja ki. Ha tetszik jó, ha nem, keressen mást. Legtöbbször nem létszükséglet megvenni a gépet, akkor meg olyat vegyen, ami tetszik neki, akkor a hibáit (mert mindnek van) is el fogja fogadni.

Szerk: És vegye használtan a gépet, akkor nem, vagy csak keveset fog bukni, ha tovább akar lépni.

[ Szerkesztve ]

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#22607) TayRol válasza TayRol (#22584) üzenetére


TayRol
veterán

Erre valaki érdemben? :)

(#22608) m3ss válasza TayRol (#22584) üzenetére


m3ss
veterán

hasznalt v uj?
en nem vennek d7100-at annyiert ujonnan, tul kozel van az ff gepek arahoz.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#22609) TayRol válasza m3ss (#22608) üzenetére


TayRol
veterán

Mindegy, csak garis, hibátlan legyen.

(#22610) madgie válasza TayRol (#22609) üzenetére


madgie
titán

Gubázz egy szotyi A7-et valahonnét, olyanod még nem volt :

(#22611) Freddy76 válasza madgie (#22610) üzenetére


Freddy76
addikt

Canonja sem :N .

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#22612) TayRol válasza madgie (#22610) üzenetére


TayRol
veterán

Az nekem nem kell. :)

(#22613) madgie válasza TayRol (#22612) üzenetére


madgie
titán

Én elfogadnám, cska nem sok rendszerobit tudnék ráakasztani. Nyilván az 55-ös Zeiss-szel kitűnő párost alkot, esetleg még alá a 35-ös sem olyan rossz (bár elég közel vannak egymáshoz). No de nagylátót? Olyat, ami nem fingja össze magát a nagy szenzor felett?

[ Szerkesztve ]

(#22614) TayRol válasza madgie (#22613) üzenetére


TayRol
veterán

Egyértelmű, hogy az obipark miatt nem választom.

(#22615) _csocso_ válasza TayRol (#22588) üzenetére


_csocso_
senior tag

Volt Pentaxod, míg megnézted, hogy valóban az van-e a dobozban :P , fizik korábban árulta a K3-ját, igaz asszem nem garis, de nem szokott velük gond lenni, hátha meg tudtok alkudni, elég jó obiparkja is van mellé ha minden igaz.

[ Szerkesztve ]

https://www.youtube.com/watch?v=teRMe7DA1Lk -ha vki még nem látta volna

(#22616) Stauffenberg válasza TayRol (#22614) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Hamis kijelentés! Nézz be az A5100 hír alá, meg lett magyarázva, hogy ez az obipark téma hazugság amit a Sony-haterek terjesztenek! Valójában a Sony rendelkezik mind közül a legnagyobb objektív felhozatallal, következetesek és van minden amire csak szükség van. :D

(#22617) rudeee


rudeee
őstag

A héten voltam a Fotoplusnál és megnéztem a Panasonic G6 illetve a Pentax K-50 modellt.
A két gép nagyon más mind súlyra mind fogásra.
A G6 viszonylag kis gépnek számít, súlya kicsi és a fogása nem rossz, de nem a legtökéletesebb a kisebb markolata miatt.
A K-50 fogása egy álom, soha ilyen vázat nem fogtam még. Súlyra meglehetősen nehéz, de mondjuk az időjárásálló vázban van anyag.
A K-50 demo darab volt, így ki is próbáltam. A képek elég jók lettek, de a videós képességei gyászosak, legalábbis nálam nagyon rosszul dolgozott.
Nincsen folyamatos AF video módban amit most tapasztaltam is.
Eddig a Pentax volt a kiszemelt számomra, de a videós képességek miatt elbizonytalanodtam, mert azért kirándulások közben szoktam néhány rövid felvételt készíteni fotózás közben és ezzel a géppel ez szinte lehetetlen volna.

Jelenleg ezek között gondolkodom:
- Panasonic DMC-G6 14-42 + 45-150
- Pentax (K-500)/K-50
- Nikon D3300 18-105
- Nikon D5200 18-105
- Nikon D5300 18-105 (a jobb fogás miatt)

Ma újra elindulok gépeket tapogatni, mert sosem fogok dönteni.
Ebben a pillanatban a Pana G6 felé hajlok.
Van valakinek tapasztalata Pentax K-50 videós képességekkel?
Az M4/3 rendszerű Panasonic obik milyen minőségűek, hozzák a kiszemelt DSLR gépek obijainak szintjét?

(#22618) andris1602 válasza rudeee (#22617) üzenetére


andris1602
aktív tag

Szia

Pentax K-50em van, és videóból a 2 éves középkategóriás Pana kompaktom is jobbat vesz fel :) ez van. Ha kell a videó, ez nem a te géped. Viszont ha fotózásra szeretnéd használni (akár zuhogó esőben is), nem fogsz csalódni benne.

Amúgy nálam is a G6 volt a másik kiszemelt, de főleg a fogás miatt a Pentax lett (na meg mert én nem videózok)

Üdv

(#22619) Stauffenberg válasza rudeee (#22617) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Semmiről nem maradsz le, hogy videó közben nincs AF. Amúgy is ugrál, elmászik, vadászik, egyszerűen gáz az egész. Általában ezt a kijelentésemet tömény hitetlenkedés fogadja, de sokkal könnyebb megtanulni a manuális fókuszt használni, mint szenvedni az AF-el, meg azzal, hogy pont akkor, pont azt szarta el a félrefókuszálással meg keresgéléssel amit nem kellett volna.

De egyébként ha fontos a videó akkor G6. A Pentax K-50 és a G6 között ég és föld a különbség ezen a téren. A K-50 sereghajtó a DSLR-ek között, neki van a leggyengébb videója (tiszta moiré és aliasing gondokkal is küzd), míg a G6 meg abszolút a kategória királya videóban, abszolút immunis a legtöbb képi hibára (amiket előbb is említettem), részletgazdagságban a millió forintos vázakra (pl: 5D Mark III) is ráver.

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy egy DSLR-en fizikai képtelenség videózás közben a keresőbe kukucskálni, ez a G6 esetében adott (erős napfényben nagyon jól jön) és a G6 mellett szól a kiforgatható kijelző is.

Egyébként a K-50 is nagyon jó gép, de azt érdemes csak fényképezőgépnek tekinteni, annak viszont kiváló.

(#22620) MrChris válasza rudeee (#22617) üzenetére


MrChris
nagyúr

G6-t használok leginkább egy 20/1.7 fixel. Annak kiváló a képe. Fogásra szerintem nagyon jó, persze műnyag meg kicsi...meg ronda :D Viszont rendszerként 3fixel nagyon jó hordozós, kirándulós, túrázós könnyű szet.
A kellemesen fókuszált videóhoz viszont tényleg MF kell. Tilitoli mindig lesz. Szerncsére video alatt is van focuspeaking, bár lehetne határozottabb a megjelenése. Az alacsony bitráta ellenére FHD tv-n szinte hibamentes a képe, nagyon hatékony az algoritmus. Sajnos bitráta hack nagy valószínűséggel nem lesz hozzá, így marad a ~25mbps. Fotóját is kezdem megszeretni, LR-al számomra jó képszíneket tudok már kihozni. Rawok alulszaturáltak, azon 15-25 között kell emelni, kontraszton is kb ennyit, élesítés ~50, és a highlight csúszkát bátran lehet levenni még sok részlet van a bebukott fehérben. Igazán a bőrtónusokat nem tudtam olyanra állítani, hogy hibamentesnek lássam, de lehet hogy csak nekem nem tetszik. Jpg-t egy tucatot ha lőttem, kuka.
A pentaxot egyáltalán nem ismerem így vele semmi összehasonlítási alapom nincs.

(#22621) rudeee válasza Stauffenberg (#22619) üzenetére


rudeee
őstag

Andris1602: Köszi!

Nagyon jól összefoglaltad a videó terén tapasztaltakat, képlebegés, torzulás meg minden más előjön a használatakor.
Mentségére legyen, hogy valóban nagyon egyben van a gép, jó fotókat lehet vele lőni és fantasztikus a fogása.

A G6 gondolom állóképminőségben is kiválót nyújt.
A duplakites obikkal elég nagy tartományt le tudok fedni ha jól nézem.
Minőségben a Pana M4/3 obik hol helyezkednek el?

MrChris:
A jpeg képek minősége ezek szerint nem kiemelkedő, de a rawból sok minden kihozható.
Ha jól olvasgattam mostanában, akkor sokan írtátok hogy elég sok gép esetében a jpeg motor gyenguska, jelen esetben a G6-nál is.
Jelenleg egy Pana TZ6-ost haszálok ami csak jpeg képeket tud készíteni. Biztos fényévnyi a különbség közöttük. :)
Feltételezem a régi Pana gépekben is hasonló jpeg motort használtak, hacsak nem rosszabbat mint a mostaniakban.

[ Szerkesztve ]

(#22623) nyissz


nyissz
csendes tag

Sziasztok!
MILC gép vásárlás előtt állok. Sok teszt és fótum olvasgatás után azt értem el, hogy elbizonytalanodtam. :)

Alapvetően családi felhasználásra kell a gép, semmi művészkedés nem jön szóba, és később sem fog. Gyerek(ek) miatt a gyors AF és nagy fényerő fontos lenne. Minél kevesebbet szeretnék vakut használni beltérben. A kitobjektív mellé még egy fényerős nagylátószögű obi vásárlását tervezem (az időpontja a gépre költött összegtől függ). A keret nagyjából 200 ezer forint, de nem gond, ha nem költöm el mindet a kitobis vázra.

Ami egyelőre szimpatikus:
Oly E-PL5 (egyetlen zoom esetében a 14-150 vagy a 14-42-vel járok jobban? Pusztán képminőséget, nem átfogást tekintve)
Fuji X-M1 (a 16-50 kitobiról jókat olvastam, viszont duplakitben a fix 27 mm lakásban már túl nagy nekem)

Esetleg Oly E-M10, habár az EVF egyelőre nem kritérium, egyéb paraméterekben nem tudom mennyivel több a PL5-nél (WiFi nem szempont)

Esetleg valami javaslatot, további kutakodási irányt tudtok mondani?
Köszi!

(#22624) Colonel993 válasza BigBlackDog (#22622) üzenetére


Colonel993
senior tag

Alapjáraton nem garanciális munka a szenzor tisztítás...
Elmondom hova NE menj; Camera Kft.

Amúgy veszel egy pumpát és magad lefújkodod, ha makacsabb a dolog... akkor van szenzort tisztító készlet is és rengeteg videó TECSŐn, nem nagy varázslat... nyugodtan kell csinálni :)

[ Szerkesztve ]

||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -

(#22625) .: JuSzT :. válasza nyissz (#22623) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Szia.

Nem tudom hogy éppen lefelé vagy felfelé váltasz a MILC géppel, de ha nincs még tapasztalatod a fotózásban, első körben mindenképp mozdulj ki otthonról és fogdosd meg a kiállított gépeket. Abból már számodra ideális kép kezd kialakulni.

Illetve első gépnek javaslom legyél a magad barátja, és nem feltétlen kell új gépet venni, hogy aztán ráeszmélj, mégsem ez kell neked, és bukj rajta sok tízezret.

(#22626) Bogyó bá' válasza Colonel993 (#22624) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Hajdanán a Canon 30D-nél 7 évet kihúztam folyadékos szenzortisztítás nélkül, csak a gyógyszertárban vett legnagyobb méretű "körtepumpával" fújkodással, pedig nagyon sűrűn cserélgettem az üvegeket a gépen. Szinte minden "fotózós nap" után automatikusan kifújkodtam a port a gépből, mielőtt eltettem.
szerk.: a fotóstáskában meg tartottam egy kis méretűt, de azt szinte alig használtam.

[ Szerkesztve ]

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#22627) Colonel993 válasza Bogyó bá' (#22626) üzenetére


Colonel993
senior tag

Most sincs ez másképp a fotós emberrel...
Nálam is mindig van pumpa, de csak akkor fújkodok szenzort ha a képen látok "porfoltokat"
Amúgy mindenféle tisztításra tök jó dolog a pumpa, a ThinkPad-től egészen kajamaradékig a fogadban az objektívre szált szöszmöszökig.

Nedves tisztítás legtöbbször akkor szokott kelleni, ha por helyett valami más megy rá a szenzorra (pl szájjal fújkodás és emiatt telibe köpködéssel)
Bár még mindig pucolnék le inkább 5 D4S szenzort teljes felelősséggel mint, hogy 1 Mattüveget is nedves tisztítsak

[ Szerkesztve ]

||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -

(#22628) Bogyó bá' válasza Colonel993 (#22627) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

A mostani kis Sony NEX3 MILC-től viszont tartok egy kicsit, mióta 2 "üvegem" van, és cserélgetem is őket rendszeresen: itt nagyon védtelen helyen van a szenzor. Majd meglátjuk.

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#22629) BigBlackDog válasza Bogyó bá' (#22628) üzenetére


BigBlackDog
veterán

Legalább könnyebb lesz tisztítani. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#22630) Colonel993 válasza Bogyó bá' (#22628) üzenetére


Colonel993
senior tag

DSLR-nél egy luk mélyén van a szenzor itt legalább több szabadságod van "papírzsepivel" :DDD
De tény, hogy MILF-ek egyik hátránya lehet az a szempont is, bármi könnyen rájuk mászkálhat.
De akár Te is megsimogathatod bármikor egy objektív cserénél.

BigBlackDog: +1

[ Szerkesztve ]

||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -

(#22631) Bogyó bá' válasza Colonel993 (#22630) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

MILF?! :Y

(#22632) .: JuSzT :. : Húbazze! :DD

[ Szerkesztve ]

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#22632) .: JuSzT :. válasza Colonel993 (#22630) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

(#22633) Nagya21 válasza Bogyó bá' (#22628) üzenetére


Nagya21
addikt

HAli!!
A Nikon1 S1-en egy védőüveg van viszonylag nagy távolságra a szenzor előtt, tök könnyű tisztítani.(a távolság végett a porszemek sem látszanak).
Üdv Nagya

Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció

(#22634) Colonel993 válasza .: JuSzT :. (#22632) üzenetére


Colonel993
senior tag

Persze, csak én utána még használnám is a gépet :)

||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -

(#22635) k1csi válasza nyissz (#22623) üzenetére


k1csi
senior tag

Beltér meg nagy fényerő és felsorolsz két fényerőtlen kitzoomot az E-PL5-höz...
Sose értettem mi a gond a külső vakuval...

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#22636) Lassú Víz válasza Bogyó bá' (#22626) üzenetére


Lassú Víz
őstag

A gyógyszertári pumpával az a baj, hogy ott szív ahol fúj. Ugyanazt a szűretlen levegőt. Egy rendes fotós pumpa az egyik végén szív egy szűrőn át és a másik végén fúj. Egyébként ami eléggé lefújhatatlan és ragad az a virágpor. De még azt is leszedhető egy szenzorhoz fejlesztett LensPen-nel.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#22637) kátú válasza Colonel993 (#22634) üzenetére


kátú
őstag

És ezt a tisztítást kompresszoral 1-2 bar os nyomással is lehet csinálni vagy sokkal kissebb nyomásal lehet csak

It still works!

(#22638) Colonel993 válasza kátú (#22637) üzenetére


Colonel993
senior tag

Csakis szűrt levegőt szabad így...
A kompresszor, mint egy részecskegyorsító homokfújó, olyan beteg mód beletudja küldeni a szenzorra/előtti lapra apró porszemeket vagy akár mást ami belekerült a rendszerbe, hogy felsértheti a felületkezelést vagy akár mikro gödröket szánthat bele.

Szűrő nélküli pumpákkal is sajnos fenn áll a veszélye ennek, akárhol is van rajta a beeresztő szelep.
Viszont itt visszafogottabb a légtömeg ereje és persze az esetleges hordozott porszemek behatása is.
Ha szűrő nélküli pumpával fújkodok szenzort, akkor kb 45°-os szögben inkább direkt a tükörakna oldalát fujom, hogy ha van benne porszem az oda verődjön teljes erővel, a levegő viszont áramlik zavartalanul tovább és levisz minden porszemet.
Remélem ennek tudományos részleteit nem kell erőltetni, ellehet képzelni :)

Legvégső alternatívának ha nincs pumpa meg se semmi és valóban valami oda nem való van a szenzoron, ugyan ezzel a módszerrel akár szájjal is lelehet fújni, de ezt senkinek se ajánlom...

Életemben egyszer volt ilyen, hogy nagyon kellett a kép és fáról ráhullott valami szemcsés cucc objektív cserekor a tüköraknába aztán abból egy marékkal a szenzorra...
Nem volt nálam pumpa se semmi, patika se volt.

[ Szerkesztve ]

||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -

(#22639) kátú válasza Colonel993 (#22638) üzenetére


kátú
őstag

Értem :)

Kérdés: ez az objektív -> http://www.canon.hu/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Wide_Angle/EF_14mm_f2.8L_II_USM/ <- rámegy egy Canon EOS 1200D re?

It still works!

(#22640) Stauffenberg válasza nyissz (#22623) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nem tudom, hogy mit értesz az alatt, hogy a Fujifilm X-M1 + 27mm már túl nagy beltérben.

Ekvivalens 40mm körüli látószöget ad, ami nem sokkal szűkebb, mint a kedvelt ekv. 35mm széleslátószög. Ez az objektív az egyik leggyorsabb AF-re képes az X-rendszerben, igaz azt hozzá kell tenni, hogy azért így is vannak gyorsabb kombók más márkáknál. Fényerőben csak f/2.8, de nem hinném, hogy ez mondjuk a Panasonic 20mm f/1.7 mellett probléma lehet, hiszen mélységélességben a nagyobb szenzor miatt hasonlóak, de a 27mm f/2.8 kicsit szebben (lágyabban) is mossa a hátteret, plusz AF-ben is gyorsabb, ráadásul azt a kevés fényérték különbséget bőven tudod kompenzálni az érzékenység emelésével (ebben a Fujiban van a valaha készült egyik legjobb jel/zaj aránnyal rendelkező APS-C szenzor, bőven bírja a strapát). És azt se felejtsük el, hogy dupla kitben annyira olcsó a 27mm f/2.8, hogy ennyi pénzért simán megérdemli a "best buy" jelzőt.

Ha viszont az Olympus E-M10 is szóba jöhet, akkor már lehet azt vinném inkább. X-M1 vs. E-PL5 kérdésben ha előbbit a dupla kitben vennéd, akkor inkább a Fuji, az nagyon jó áron van (esetleg X-A1-el spórolhatsz kicsit, nekem is az van, nincs drasztikus eltérés a két váz között, régen még 80k volt a különbség köztük, most meg 15k). De azért az E-M10 más. Mondjuk drágább is.

[ Szerkesztve ]

(#22641) m3ss válasza kátú (#22639) üzenetére


m3ss
veterán

ramegy bizony. erdekes parositas mondjuk :DDD

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#22642) kátú válasza m3ss (#22641) üzenetére


kátú
őstag

Érdekes párosítás ezt hogy érted?

It still works!

(#22643) Bogyó bá' válasza kátú (#22642) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Félmilliós üveg egy abszolúte belépő szintű DSLR-hez...

szerk: alulbecsültem. 650-700 ezer forintos...

(#22644) kátú: a 18-55 kitobi STM változatát. Drágább üveget én nem vennék arra a vázra.

[ Szerkesztve ]

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#22644) kátú válasza Bogyó bá' (#22643) üzenetére


kátú
őstag

Milyen fényerős obit ajánlotok mellé újonan nagylátó legyen

It still works!

(#22645) lakkusjj válasza kátú (#22644) üzenetére


lakkusjj
aktív tag

Bocs, hogy megkérdezem, de ha jól emlékszem 100k alatt kerestél eddig új gépet. Most meg 600k-s objektívekről kérdezgetsz. Mit is szeretnél fotózni?

(#22646) Colonel993 válasza kátú (#22642) üzenetére


Colonel993
senior tag

Trabantba Porsche motort...

Szegény váz ki se tudná használni teljesen.
Persze ugyanúgy fényt küld a szenzorra az üveg, de ezzel az elvvel van Samyang is jelentősen olcsóbban

[ Szerkesztve ]

||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -

(#22647) m3ss válasza kátú (#22644) üzenetére


m3ss
veterán

mennyire nagylato? mire hasznalnad?

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#22648) Bogyó bá' válasza kátú (#22644) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Ha van bőven pénzed rá, akkor esetleg ezt: [link]

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#22649) Stauffenberg válasza lakkusjj (#22645) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Szerintem egyáltalán nem tudja mit akar. Már lassan két hete jár ide, nagyon sok ajánlatot kapott már, de igazából egyiket sem fogadta meg. Szerintem már lassan senki sem érti, hogy mit akar kihozni ebből az egészből. Gondolom ugyan az lesz, mint az összes többi "nem tudok választani" kezdő fotóssal: Elhozza az első útjába kerülő belépő Canon-Nikon vázat kitobjektívvel, aztán elszórakozik vele évekig míg megveszi az első fényerős fixet.

(#22650) nyissz válasza .: JuSzT :. (#22625) üzenetére


nyissz
csendes tag

Azt mondanám, hogy szintben maradok. :) Oly E-520ról váltanék (meghibásodás miatt). Nem vagyok nagy májer a témában, de néha öröm azt érezni, hogy nekem jobban tetsző képet tudok összehozni kis manuális állítgatással, mintha a gépre bíznék mindent.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.