Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#72022) .mf válasza MrChris (#72016) üzenetére


.mf
veterán

"A 14/2.5 fix kimaradt"

Nem :P
Ami még széles: Sigma 19 f2.8 nem túl fényerős és a 3 Sigma közül a kevésbé éles, Oly 17 f1.8 drágán ad közepes képminőséget, Oly 17 f2.8 nem fényerős de legalább kicsi és olcsón kifogni, Pana-Leica 15 f1.7 bitangdrága, Pana 14 f2.5 olcsó de a képminősége közepestől kitobi szintjéig terjed.

"12-32, mellette el is adhatnád a kitobit és ebben jobb az optikai stabi mint a pl6 vázstabija"

Pana gépen lehet -- de Olyn nincs stabi. Hacsaknem az EM5 óta már be lehet kapcsolni, de ilyenről nem rémlik, hogy hallottam volna. Csak azon megy az OIS, amin fizikai kapcsolója van.

Golota: "A full manuál módot azért eröltetem az "A" móddall szemben, mert így többet tanulok, látom, hogy mi az a rekesz-ISO-zársebesség kombináció ami legjobban működik egy adott témánál. Többet szívok vele, mint egy Aperture priority móddal, de így van esélyem megtanulni, még ha a képek nagy részét ki is törlöm bemozdulás, meg egyéb problémák miatt."

Szerintem felesleges önszopatás mindig azt használni. Nem hinném, hogy utána egy full manuál filmes gépet vennél elő, hogy ezt a tapasztalatot kamatoztasd. Egyrészt az M-mód sem teljesen manuális, mert az expokorrekcióval állít utána, hogy ne legyen nagyon alul- vagy felülexponált. Másrészt, A-módban is kiírja ezeket, tehát ott is látod. Harmadrészt, használd a hisztogramot.
Ha bemozdulás a gond, akkor M-módban záridő vagy S-mód és/vagy megfelelő auto-ISO az, ami kell, meg eldönteni, hogy a téma mozgása vagy a kézremegés okozza.

"A 20 mm is kicsit már sok, ideális lenne valmi igazán nagy látószög, mondjuk 9-12 között."

Oly 9-18 f4-5.6, csak az már 110-120k körül megy használtan. Jó darab, főleg a szélesebbik végén, de ilyen széleset már meg kell tanulni használni, nem abból lesz a jó UWA fotó, amelyiknél "férjen bele minden" és csak egy vékony csík marad képközépen a táj. A közép-széles és normál tartományra viszont így továbbra sem lesz fényerős obid.
Nálam 9-18, 20, 45 az alapfelszerelés, ami mindig jön velem, pedig van egy bő tucat obi itthon.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.