Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#72551) FEDman válasza madgie (#72550) üzenetére


FEDman
addikt

Na jó, de ez inkább szól arról, hogy mikor épp milyen obit használtál, mint a vázak kialakításáról, méretéről. :)

A Pana G3-mal még palacsinta obit használtál, a Fuji X-E1-en meg egy teljesen más teljesítményű XF 35/1,4-et. Ha anno a Panán is ilyet használsz szerintem tuti máshogy alakult volna ez a történet. :)
Vagy akár fordítva, ha az X-E1-en használtál volna palacsintát, akkor mindjárt ott vagyunk, hogy a Pana max szélességben jobb, de amúgy a Fuji sokkal alacsonyabb és laposabb.

No de szerintem vegyük is ki a képletből a Fujit, mert a márka puszta említésétől is sokszor félre megy itt minden vita. :)

A mondandóm lényege csupán annyi, hogy ha fontos a méret, akkor nem a toronyépítős filozófia a legjobb. Maradjunk csak a G3-nál, az is sokkal kisebb lehetett volna, ha a keresőt a sarokba rakják és a vaku sarut meg mikrofont nem annak tetejére teszik, akkor máris egy kevésbé magas és értelemszerűen kevésbé hátranyúló gépet kapunk.
És ez az amit pórbálok régóta mondani, csak nem megy át. Lehet itt méricskélni a Gx modellek között lévő mm-eket, hogy melyik mekkora, de nem ez az igazi probléma. Ha a méret tényleg számít, akkor igazából az EVF-et kéne a sarokba dobni. Ezzel lehetne érdemi változást elérni és nem azzal, hogy a hatalmas túlnyúlásokon belül milyen vastag egy adott váz. :)

[ Szerkesztve ]

(#72552) madgie válasza FEDman (#72551) üzenetére


madgie
titán

A képen is látszik, hogy jobban beleférne abba a szütyőbe a G3. Komolyan.

(#72553) ati3x


ati3x
senior tag

Azért kívàncsi vagyok, mi lesz az a 3 "very new features" az új pen-ben. (43 rumors). Mert a 20 megàs szenzort személy szerint nem venném ide. Az új evf-et sem, hacsaknem valami über cucc. Az autófókusz is "leggyorsabb" lesz (de ez kb mindig el van sütve, némi apróbetüs megjegyzéssel) ha megkap vmi fàzis detektoros af-et na az is volt màr. HIRES mód is. Szóval nem tom. Global shutter? Gondolom nem mert a szenzor úgy tünik ugyanaz a 20 megapixeles lesz mint az új panàban. Paraméterezhetö hi res mód, ez kb nem lehetetlen. Teljesen àtgyúrt videó rész? Kb pana szint? Ez sem lehetetlen.. Szerintetek?

(#72554) gorgo válasza madgie (#72552) üzenetére


gorgo
őstag

Kell több váz, több obi, több tatyó! Lehet variálni kedv szerint.
Hol itt a probléma?!? :)

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#72555) madgie válasza gorgo (#72554) üzenetére


madgie
titán

Tőlem kérded? Így is hörcsög vagyok :DD (három váz, öt objektív...)

(#72556) Studi válasza madgie (#72555) üzenetére


Studi
addikt

Te hörcsög? Akkor én? :Y :DDD

(#72557) t72killer válasza ati3x (#72553) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Meglássuk, kíváncsi vagyok.

"nem mert a szenzor úgy tünik ugyanaz a 20 megapixeles lesz mint az új panàban."
A gx8-ban sony szenzor van? A PEN-ben az lesz elvileg.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#72558) FEDman válasza madgie (#72552) üzenetére


FEDman
addikt

Hasonló obival az X-E1 lényegesen alacsonyabb és laposabb, mint amennyivel a Pana kevésbé széles. Innentől kezdve nem a szütyő mérete, mint inkább arányai lehetnek nálad döntőek. :)

De még egyszer mondom, vegyük ki a képletből a Fujit. Nem az volt a célom, hogy a két márkát hasonlítsam össze, hanem a két tervezési filozófiát. Csupán csak arra próbáltam rámutatni, hogy lehet számolni a mm-eket a különböző Pana Gx modellek között, de ha a méret fontos, akkor tervezési filozófián kéne, kellett volna változtatni.

Konkrétan ha anno kihozott volna a Pana egy G3-mal azonos magasságú és kialakítású markolattal ellátott ugyanolyan széles vázat, csak sarokba rakott EVF-fel, akkor ma nem G3-ra emlékeznénk úgy vissza, hogy milyen kis pici is volt. :)

Ehelyett ezen a vonalon kaptunk egy GM5-öt, meg egy GX8-at, ami a többségnek vagy túl kicsi, vagy túl nagy. :)

[ Szerkesztve ]

(#72559) Studi válasza FEDman (#72558) üzenetére


Studi
addikt

Ezért is mondom, hogy még ott a GX7. Drága, és szélesebb is, mint a G3, de még mindig az a leginkább képletbe illő váz manapság.

(#72560) MrChris válasza ati3x (#72553) üzenetére


MrChris
nagyúr

Pedig a 20megás szenzort ide veheted, ritkán vált m4/3-ban az Olympus. Érdemben eddigi fennállása alatt a 12-megás és a 16megás, em1-ben kicsit változtatva, de képileg kb u.azok. Míg 4/3-on elég gyakori volt a szenzorcsere.
A távmérős dizájn is elég 'új' E300-330 óta nem volt ami nem is távmérős, csak egyedi pornótükrös :D

(#72561) FEDman


FEDman
addikt

Meg egy apró gondolat a témában, aztán befejeztem.

Néha egy szütyő arányai legalább olyan fontosak, mint a mérete. Van egy nagyon pici kis fotóstáskám és biztosra vettem, hogy ezt a Fujira váltással majd le kell cserélnem. Ehhez képest én döbbentem meg a legjobban, hogy ahol addig a G3 + 20/1,7 is csak szűkösen és kényelmetlenül fért el, ugyanott most még az X-E1 + XF 18-55-ös is nem csak hogy elfér, de még kényelmesebb is! :Y

Ezt már biztos meséltem korábban is, de gondolom ez így elsőre elég hihetetlennek tűnik így készítettem mindehhez egy magyarázatot.

A történtet ott kezdődik, hogy a pici táska apró rekeszének alapterülete nagyon szerencsés módon pont egybeesik az X-E1 méreteivel.

Így kijelzővel lefelé könnyedén belecsusszan, miközben a kis táska pont akkora, hogy a felfelé álló XF 18-55-tel még pont betudom csukni.

Ehhez képest a Pana G3-as még a palacsinta 20/1,7-el se nagyon passzolt össze ezzel az alapterülettel.

Belefért ugyan a G3 is, de akárhogy forgattam, mindig kicsit púpos lett tőle a táska. Emiatt aztán ki és berakás közben mindig be is akadt a nagyon hátralógó EVF. Most meg egy összehasonlíthatatlanul nagyobb obival is kényelmesebben elférek ugyanitt.

(#72562) Mercutio_ válasza FEDman (#72561) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az lehet a megoldás, hogy nem használok fotós táskát :D Vagy a nyakamban/oldalamon lóg a cucc, vagy más dolgok mellett oldaltáskában. Elől a túlnyúlás lényegtelen, hisz már a 12-32 is jobban kilóg, mint bármelyik része a váznak.
Felül a hupli tényleg jobb lenne, ha nem lenne, és az EVF kimenne a sarokba, a vaku meg ahogy a a gm1-nél süllyesztve lenne, de nem is mondtam, hogy ha már újat hoznának ki 1:1-ben ugyanúgy kellene kinéznie a váznak :N

Ettől függetlenül a túlnyúlásai csak viszonylag kis részét teszik ki a váznak, a többi része vékonyabb/kisebb, a többi Panánál. Én nem csak a "mekkora a legkisebb kocka amibe minden irányban belefér" szempontból nézem, hanem nettó térfogatban, fogásra, érzetre. Tudom, ez csak egy nézőpont:R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#72563) FEDman válasza Mercutio_ (#72562) üzenetére


FEDman
addikt

Abban 100%-ig egyetértünk, hogy baromira kéne méretre már valami értelmes Pana váz a GM5 és a GX8 közé. Ahogy Studi mondta a GX7 volt eddig talán még a legjobb ide, de mostanra azt is sikerült valahogy túlhizlalni. :)

(#72564) wms


wms
senior tag

Sziasztok!

Pana 20/1.7, 25/1.7, illetve az Oly 25/1.8 között melyik a legajánlottabb klasszikus obi?

(#72565) qpakcovboy válasza wms (#72564) üzenetére


qpakcovboy
őstag

Én a 20 1.7-re szavazok, mert a méret is számít :DDD

(#72566) Studi válasza wms (#72564) üzenetére


Studi
addikt

Ár/érték arányban biztos a Pana 25-öse lesz a nyertes. A legélesebb a Pana 20-as. A leggyorsabb élességállítás szerintem az Olyé lesz. :)

(#72567) frankstork válasza Mercutio_ (#72562) üzenetére


frankstork
aktív tag

Ha elkelne minden, amit hirdetsz, nem is kell táska... :))

(#72568) wms


wms
senior tag

Köszönöm a válszokat! :R

(#72569) Mercutio_ válasza frankstork (#72567) üzenetére


Mercutio_
félisten

Egyébként se kell, csak a tükrösök cipelnek magukkal minden obit :DDD

FEDman: Nézegettem a potenciális jelölteket, de a GX7 a vastagságával bukik, az EM-10 kicsit széles csípőjű, nomeg a csak billenthető kijelző se bejövős.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#72570) Grga_Pitic válasza wms (#72568) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Én is e 3 között vívódtam, és egyelőre úgy tűnik, hogy közülük az Oly 25 mellett teszem le a voksomat.

A Pana 20-at kizártam első körben, mert nekem kell a kevés fény mellett is gyors AF, ugyanis leginkább a gyerekeimet fotózom. Statikus témáknál viszont talán ez a legjobb választás a kicsivel nagyobb látószöge miatt is.

Az Oly 25 és a Pana 25 között alapáron meglévő dupla különbség mellett szerintem nem kérdés, hogy a Panát kell választani. Az eddig tesztek szerint mindkettő éles képet ad gyors AF mellett. A Pana állítólag hajlamosabb a becsillanásra, de nem tűnik vészesnek a dolog.
A január 31-ig élő pénz visszatérítés, illetve a még kedvező feltételű klubkártyámmal nálam a különbség 25 ezer forintra redukálódik. És itt már megéri nekem az, hogy kisebb a mérete (hosszban több mint 1 cm, és átmérőben is kisebb valamivel), illetve jobb minőségérzetet ad.

Szumma szummárum, jobban tetszik az Oly, és meg tudom magamnak magyarázni az árkülönbözetet. :D
De még azért nem nyomta rá a rendelés gombra...

(#72571) wms válasza Grga_Pitic (#72570) üzenetére


wms
senior tag

Köszönöm Neked is! :R

(#72572) FEDman


FEDman
addikt

Hivatalos..

izgató GIF-ek..

:DD

(#72573) 80hun válasza FEDman (#72572) üzenetére


80hun
addikt

Kicsit túl jók ezek a használtárak :)

(#72574) Grga_Pitic válasza 80hun (#72573) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Elég erős, a sáskák is gyorsan rárepültek...

(#72575) 80hun válasza Grga_Pitic (#72574) üzenetére


80hun
addikt

Én is felhívtam , már mennek a vázért és a két panáért :)
Én elvittem volna egyben :(((

(#72576) Grga_Pitic válasza 80hun (#72575) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Ja, gondoltam, hogy nem lehet elég gyorsan rárepülni, tisztára Black Friday. :)
Ne bánkódj, ha valaki a piaci ár 2/3-án adja el a cuccait, ott azért valami tényleg nem klappol...

(#72577) .: JuSzT :. válasza Grga_Pitic (#72576) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Ez nem így van

(#72578) Grga_Pitic válasza .: JuSzT :. (#72577) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Teljesen normális?

(#72579) .: JuSzT :. válasza Grga_Pitic (#72578) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Nem, de nem lehet általánosítani, hogy ami olcsó, ott valami gáz van.

[ Szerkesztve ]

(#72580) 80hun válasza Grga_Pitic (#72578) üzenetére


80hun
addikt

Arra gondol hogy van akinek gyorsan kell a pénz és van akinek nem számít csak ne keljen sokáig foglalkozni vele. :)
Egyébként egy 80 éves öregúr. Számlák és minden más megvan.
1 óra múlva már semmi nem lesz meg belőle :D

[ Szerkesztve ]

(#72581) t72killer válasza 80hun (#72580) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nekem is ilyen alapon lesz kb másfél óra múlva oly 40-150-em, fél évesen, 1.4x-es adapterrel (nem kértem, de ha már ócsó...) 900EUR-t fogok perkálni érte - kvázi az adapter ingyen van, és még picivel olcsóbb is az eddig látott használt áraknál. :K

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#72582) Grga_Pitic válasza .: JuSzT :. (#72579) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Na jó, lehet, hogy én vagyok túl óvatos ezekkel.

80hun: na erre nem tippeltem volna

(#72583) .: JuSzT :. válasza Grga_Pitic (#72582) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Pont egy hasonló emberke lakásán voltam egyszer, és az összes 4/3, m4/3 objektív sor meg volt neki szinte, 4-5 váz, 4-5 vaku stb.... Tetszőlegesen összeírt egy excelt, mi mennyi. Csomó dolog volt a piaci ár felééért.

Megvettem tőle pár dolgot, és 1 éve úgy jöttem ki belőle hogy ingyen volt EM5 vázam.

(#72584) 80hun válasza Grga_Pitic (#72582) üzenetére


80hun
addikt

Nemcsak te vagy ovatos , pl számlák nélkül nemvalószínű hogy megvenném. :D

(#72585) Grga_Pitic válasza .: JuSzT :. (#72583) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Már megérte a sok csencselés. :)
De mindjárt s*****rúgnak, akarom mondani fenéken billentenek, hogy szétoffolom a topikot, úgyhogy befejeztem. :)

(#72586) t72killer válasza Grga_Pitic (#72585) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Figyelem, felnőtt-tartalom:)

A napellenzőjével embert lehet ölni ;]

Elsőre sokat vadászik a fókuszra, még szoknunk kell 1mást - vagy az obinak a leharcolt e-pl5-öt. Utoljára DSLR-el volt telém, azzal azért hamarabb megvolt a kép.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#72587) eeXaa válasza Mercutio_ (#72569) üzenetére


eeXaa
addikt

én az em5mk2 t próbáltam... tudom az ára még magas egy kicsit, de szerintem toronymagasan a legjobb minőség érzetű m43 váz... ahogy nézem méretben is hasonló a g3 hoz

(#72588) .mf


.mf
veterán

Ejj, megint csak a sok technó és méregetés, és senki sem képel...

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#72589) t72killer válasza .mf (#72588) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Wow, merrefelé lőtted?

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#72590) Mercutio_ válasza t72killer (#72589) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kisvárdára tippelek :U

pálesz után :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#72591) Freddy76 válasza Mercutio_ (#72590) üzenetére


Freddy76
addikt

Ó igen, Kisvárda messze földön híres az állóvizeiről meg a világítótornyokról, ráadásul .mf is tudottan gyakran jár arra.

Ne igyál páleszt.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#72592) Grga_Pitic válasza Mercutio_ (#72590) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Péntek reggel? Legalább féldekásból, ahogy ez ilyen tájban illik? :D

(#72593) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

na, ügyes lesz ez a pen-f! már csak egy fakultatív gx8-szerű marcsi kéne rá, külön expógombbal (sajnos az első képek alapján nem ilyet kap, csak egy fuji-szerű kicsit). de megoldották jó kompakt méretekben a feladatot.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#72594) |AP| válasza Parci (#72593) üzenetére


|AP|
veterán

és még a kihajtható LCD is belefért. Így első ránézésre nekem eddig a legbejövősebb Oly váz.
képek

(csak az a gondom, hogy így kellett volna már rögtön az elején kezdeni a PEN szériát)

[ Szerkesztve ]

(#72595) lenan válasza Parci (#72593) üzenetére


lenan
aktív tag

elég fasza, és pont jó méret - a kereső sem áll ki hátul, már már leica szerű (bár én a billenthető kijelzőt jobban szeretem)

(#72596) TayRol válasza |AP| (#72594) üzenetére


TayRol
veterán

nekem kicsit Fuji-s (olyan x20-30-féle) de nagyon tetszik.

(#72597) MrChris válasza |AP| (#72594) üzenetére


MrChris
nagyúr

Jól megpakolták bizgentyűvel. Kiváncsi vagyok mit hoznak ki a 20megás szenzorból.

(#72598) Studi


Studi
addikt

Nekem ez már kicsit túl retro, valóban ez eddig a Fuji vonala volt. Az a kerek belenézőke is olyan furcsa rajta. :( A korábbi vázak modern-retro keveréke sokkal jobban bejön, szerintem továbbra is a P5 a legszebb PEN.

(#72599) MrChris válasza TayRol (#72596) üzenetére


MrChris
nagyúr

Mindjárt halljuk hogy semmi fujis nincs benne, nem is emlékeztet rá, mint ahogy a gx8 sem :D

(#72600) FEDman válasza |AP| (#72594) üzenetére


FEDman
addikt

Tényleg nagyon dögös lett ez a PEN-F, tetszik nekem is. Bár Parcival egyetértve az Olympus szokás szerint kicsit túltolta a kapcsolótengert. Egy kicsit letisztultabb formába még jobb lehetne. Elől az a pattanás feketében még csak-csak elment, de egy ezüstbe, szemből..
Túl nagy, túl csúnya, túl hülye helyen van és ehhez képest csak az ART filtereket lehet vele állítani.
Ha rajtam múlna az ott tuti menne a levesbe.

Lenanhoz csatlakozva, az viszont tényleg pozitív, hogy nem lóg annyira hátra az EVF, végre.. :)

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.