Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
Új hozzászólás Aktív témák
-
hito
nagyúr
válasz
FEDman
üzenetére
Hozzám is bekerülhetne a képbe egy Metabones EOS Booster, a fene enné meg az árkézésüket
Pedig még lehet, hogy meg is érné, ha tényleg működik ez a fényérték javítás. Nézegettem hasonló megoldásokat, de csak a Metabones-ba látok elég fantáziát, mert csak ott teljesül az AF/OIS/fényérték növelés hármas egyszerre. Ha bármelyik hiányzik a háromból, akkor már inkább maradok a 2-3eFt-os adapterezés mellett. -
FEDman
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Teljesen felesleges bármit is méricskélni onnantól kezdve, hogy bekerül a képletbe egy speed booster féle cucc is. Ezek az adapterek a lencsék miatt teljesen felülírják a megszokott bázistávolságokat.
Erre egy példa:

Mindkettő PK-NEX adapter, csak az egyik lencsés Lens Turbo, a másik meg sima.
-
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Én még nem találtam értelmes EF-OM átalakítót, szerintem túl nagy az OB bajonett átmérője, és nem fér bele az obi hátulja rendesen az EF foglalatba. Önmagában a bázistávolság sajnos kevés lehet.
Persze más a helyzet, ha közvetlen mft-re adapterezed az OM obit, de akkor nincs focal reducer. -
MrChris
nagyúr
Rossz az adapter, túl hosszúra csinálták. Mérd le mekkora az adaptered! EF bajonettől az Mft bajonettig, ahol felfekszik a vázra.
Mft-re minden 19.25mm+adapter hossznál (~0.5mm) nagyobb bázistávú obi adapterezhető úgy hogy megmarad a végtelen.
A Canon EF bázistávja 44mm, valszeg a szenzor és az adaptered EF bajonetje közti távolság ennél nagyobbra sikerült.
Azt nemtom, hogy ilyen hatása lehet e egy rossz helyre került focal reducer lencsének. -
dzz
aktív tag
Hi,
Kérdezek... Megint...
Mft-re adaptálásnál mely obiknál veszik el a végtelen?
Focal reducer témában: melyiket érdemes megvenni, amihez aztán különösebb fájdalom nélkül illeszthető szinte bármi? Van itt nálam egy EOS-MFT reducer és egy illesztéssel úgy tűnik, hogy az OM lencse végtelenje odalett. Egyébként tetszik amit művel
thx
JoeJah, még valami. Miféle vakuk vezérelhetők egy LUMIX G7/70-el?
-
Egy profi véleménye: Mért pont az Olympus?
-
trlala
aktív tag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
A 19-esnek konkurenciája a 20-as pana, ami méretben, minőségben, fényerőben is jobb. Egyedül az árnál vérzik el. A 60-as más ligában játszik.
-
qpakcovboy
őstag
Nekem is volt egy 19-es, de eladtam, annak ellenére hogy az is meglepően jó képeket csinált. Nekem egyedül a méretével volt bajom.
-
trlala
aktív tag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Itt van 4 kép, ablakból fotózva: http://oktatlak.hu/fotok/
Teljesen nyitott rekesszel, illetve 4-4.5 blendével. Hogy nincs torzítás, az telénél nem meglepő, de az élessége talán csak a 75-östől marad el. -
trlala
aktív tag
Brutál jó ez a 60-as Sigma. Az ízlésemnek jobban megfelel a vele készült kép, mint az Oly 60-as makrójával készült. Ráadásul kisebb is, ami nekem fontos.

Mivel nem makrózom, el fogom adni az Oly-t szerintem... -
HagaNRG
őstag
Sziasztok!
Olympus EM10-re keresek szemkagylót.
5-10 ezret nem szívesen adnék érte, nem tudom, van-e más lehetőségem, reális áron hozzájutni egy ilyen gumihoz.Köszi bármi tippet!
-
Mercutio_
félisten
Előbújnak a susnyásból a nyelvtan-tükrösök

-
-
válasz
hibavissza
üzenetére
lehet, hogy a nagybetűről is leszokom, mert azt mondják, hogy az menő
bocs, de tényleg hagyjuk abba. az meg szuper, ha csak elgépelés volt

-
válasz
hibavissza
üzenetére
felőlem bátran, nem én írom őket. ám ilyen hibát ott azért nem fogsz találni. remélem többet itt sem

-
JoHnni
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Köszönöm a válaszokat.

-
trlala
aktív tag
Srácok!
Rémlik, hogy valamikor volt már szó róla, de lehet rosszul emlékszem:
Vettem egy Sigma 60-as obit, jól muzsikál, de valami kotyog benne és marhára idegesít. Nem kell őrült módon rázni, elég ha előre, hátra billegetem.
Normális ez? -
válasz
hibavissza
üzenetére
Panákban. egyszer én is péklapátoznék a fórumban helyesírásilag

-
Haugland
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Én a G6-ban a focus peaking válpztatható színeit sem találtam meg mindezidáig...

Mondogattam is magamnak nem keveset, hogy: F.T.F.M. de "csakazértse"...
-
madgie
titán
Olynál tudja a kiégett részeket is villogtatni a keresőben, tehát könnyen összehozható a "jobbra tarts" expozíció, amikor addig tolod jobbra a hisztogramot, amíg a téma kiégése nélkül lehetséges. RAW alapú zajbuzulás esetén ez adja a legjobb eredményt, természetesen utólag megfelelően korrekciózva.
A Sony szenzorok óta gyakrolatilag lesz@rom ezt, van bennük annyi tartalék alul, hogy ne kelljen ehhez ragaszkodni (engem meg nem zavar némi zaj).
-
válasz
MrChris
üzenetére
MrChrissel értek egyet, amellett, hogy alapvetően helyesen exponálj, ne alá/felé. Pont hétvégén készült olyan kép rólam, amin kiégett az arc egyes helyeken: nem visszahozható rendesen. Már részleges kiégés sem. Esetemben -1/3FÉ elég volt korrekciónak.
Amúgy ha nem pixelkukkolsz, vagy extra nagyítás nem készül belőle, +/-1.v2/3 érték miatt nem kell aggódni.Kritikus témák esetén szpot fénymérés jól jöhet (v. live hisztogram, de az a részleges kiégésre nem feltétlen érzékeny!)
-
ati3x
senior tag
válasz
JoHnni
üzenetére
Szerintem próbàld ki! Nekem is volt pl1-em az említett nagyon müanyag elsögenes 14-42-el. Szerettem is, de az af csiga volt. Aztàn egyszer feldobtam rà a 12-50-et, és mintha nem az a gép lett volna! Az af nagysàgrendeket gyorsult. Szerintem megvan erre az esély a màsodik genes kitobival is. Szerintem màr ezért megérheti a csere.
-
Haugland
aktív tag
oksa, köszönöm a válaszokat mindegyikőtöknek!
Lehet, hogy gyorsban cserélem a G6-ot GX7re (most a kisebb méret mérvadó, hogy vihessem poggyászban a cuccot) és ezt szerettem volna megkérdezni.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Haugland
üzenetére
Szerintem próbáld ki melyik jön be. Csak emiatt ne exponálj felül, könnyen elbukhatod. Én jobb szeretem ha nem ég ki legfőképp az arcon nehogy fehér foltok maradjanak, az az elsődleges, majd húzok amennyi tetszik. A sötétebb részeken lehet hogy több lesz így a zaj, pár éve letojom ezt, meg így nyerhetek záridőt. De alapban legtöbb esetben a középre mért fény praktikus és alulról-felülről legtöbb esetben még van miből dolgozni Lr-ban.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Haugland
üzenetére
Leginkább helyesen. Az a tapasztalatom, hogy Olympusnál a kiégett részek nem igazán menthetők, míg a sötétben több a tartalék. Persze a zaj is. Javaslom az expozíció sorozatot, derítő vakuzást inkább.
Egyébként ha kicsit felülexponálod, és a dinamikatartomány bírja, akkor utólag visszahúzva jobb lesz a jel/zaj viszonyod.
-
totálkezdő
tag
válasz
JoHnni
üzenetére
Ha nem vagy elégedetlen az I-es változattal, akkor szerintem nem. Ha csak nem készítesz nagyméretű nyomatot, vagy nem vált szokásoddá a pixel buzulás, akkor kb 70%-os nagyításig nem látsz különbséget. Azon felül viszont a szélek lágyulása tapasztalható. Szövegek fotózásánál ez jól látható, más esetekben azért nem ilyen vészes. Az előnyökről és a hátrányokról itt olvashatsz. Ami a felépítést és a működést illeti, én az újabbat szeretem, a feleségem viszont (aki szöveget fotóz vele) a régebbit.
-
Haugland
aktív tag
Sziasztok!
A PH-s GX7 tesztben levő mondat, miszerint "Korábbi feltételezésünk, hogy az RW2 állományokban legalább +2 FÉ tartalék van a gép saját JPEG fájljaival szemben, szinte száz százalékosan beigazolódott." azt jelenti, a gyakorlatba átültetve, hogy ha lenne lehetőségem, akkor inkább alul vagy felül exponáljam a képeket amit aztán megmenthetek utómunkával? -
Lassú Víz
addikt
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Ilyen helyre búvártokot vagy TG kompaktot kell vinni. Azt lemosod a csap alatt

-
qpakcovboy
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
Tegnap egy ismerősöm mesélte hogy a pana 14-140"obijában a lamellák összeugrottak, amit 200 000-ért akartak javítani. Annyibòl használtan vehetne kettőt is

Ebben az a fura, hogy ilyen javítási költségek mellett hogyan tartja fent magát a szervíz. Mert ezek szerint skkaknak megéri a borors ár
-
qpakcovboy
őstag
Egy huszast megérne nekem, de többet nem áldoznék rá. Bírja ameddig bírja. A hétvégen nyomkodtam hidegben, melegben és sokat javult. A gombok majdnem olyanok mint voltak. A be-kapcsoló és a bal oldali tárcsán még kell dolgozni.
A nikonnal ilyen sosem fordulhatott volna elő. A mérete miatt sosem vittem magammal, vagy a táskában lapult.
A tanulság az hogy kell vennem egy kisebb táskát, nem szabad a nyakba hordani mint túristák. Főleg nem egy kolbászfesztiválon este 10 után ahol már senki sem volt józan.
Ezèrt azt gondolom hogy a besett nagyrészt az én hibám. -
MrChris
nagyúr
válasz
Oly-Service
üzenetére
Változott a javítás árazás? Régebben az átalánydíj ment, amin sok vita volt itt is meg a zindexen is. Olyan akkoriban fel se merült, hogy gazdaságtalan, köszönhetően talán annak is hogy elég magas, az új cucc árának legalább 50%-a volt. Az volt a legnyomósabb indok a magas átalányra hogy cserébe bármilyen hibát javítanak.
-
JoHnni
senior tag
Üdv!
Régóta használok egy Olympus E-Pl1-et kitobival a családi pillanatok megörökítéséhez. Lenne lehetőségem ahhoz, hogy egy Olympus m.Zuiko 14-42/3.5-5.6 II. R MSC objektívhez olcsón hozzájussak. Kérdésem az lenne, hogy érdemes váltani az előző generációs obiról az újabbra? Hoz-e valami pozitív változást?
-
Oly-Service
tag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de nagyon kis eséllyel javítja meg a márkaszerviz a folyadék érte gépeket.
Általában visszadobja, hogy gazdaságtalan a javítása.
Minden esetre egy próbát megér!
A javítás árajánlat alapján működik. Kiküldjük szervizbe, mondanak egy árat, amit vagy elfogadsz vagy nem. Bevizsgálási díj nincs.
Tapasztalat alapján 20.000.-Ft-tól indul a javítás - amennyiben megcsinálják. -
jeni
félisten
igen,de nem szól a fáma arról,hogy a barátok vagy az idegenek voltak a locsolók?
u.i.:
ha többen voltak, akár a barátok akkor az a fer,ha összedobnák a javítási költséget közösen.
mert nem 5000Ft-ért sőt nem 10000Ft-ba kerül ,majd a javítás az Olympus szervizében min. a 3x ára lesz majd. -
Studi
veterán
válasz
scarabaeus
üzenetére
és jeni: take it easy, ez csak egy használati tárgy. Egy barátság ennél többet kell, hogy érjen!
-
scarabaeus
őstag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Egy tökéletes világban ennek sem kellene számítania. Aki okozta, annak kellene felelnie érte, és annak kellene fizetnie. Akár véletlen, akár szándékos volt az eset, mindegy.
-
jeni
félisten
válasz
qpakcovboy
üzenetére
És aki okozta ezt a galibát, az fizeti a szerviz költséget is utólag?
-
MrChris
nagyúr
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Az obi szétszedés a könnyebbik. A 20-asról még videó is van.
A vázon fültisztítóval nem fogsz sokra jutni. A dzsuva belül van. Ha meg megáztatod akkor csak még jobban szétfolyik belül. -
Studi
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ezzel is úgy van a Pana, mint az akkukkal. Az Olynál az exposzám kiolvasására egy módszer van az összes tükrösre az E-5 kivételével, és egy másik módszer az E-5-re és az összes milcre.
A Panánál minden második modellnél változtatnak egy picit, nehogy működjön, amit korábban megszoktál. Én is mindig vért izzadtam, ha Panából akartam expószámot elővarázsolni. 
-
Mercutio_
félisten
Ha eljutottam volna nem kérdeznék
Egyébként már közel jártam a célhoz, csak az utolsó előtti lépés ismétlése maradt ki, tehát Panasonic shutter count kiolvasásra működik az első linken lévő típusonkénti leírás G3 része, csak kellő türelem kell, mert nem mindig sikerül minden gombot egyszerre benyomni. -
jeni
félisten
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Az árpalé biztosan a gombok alá is folyhatott valamennyit. Azt hogy oldod meg?
Mivel később akár egy oxidációs folyamat is végbe mehet. -
pandur99
aktív tag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Nekem egy sörtől elázott Tokina 12-24-est Kalocsay Karcsi tett rendbe pár éve.
-
jeni
félisten
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Csakis az Oly-hoz vinném mivel ha máshová viszed még akár nagyobb gondod is lehet belőle.
Hiába viszed egy profi független szakihoz,KÉSŐBB úgyis kiderülne,hogy a vázba belenyúltak korábban és ugrik a gari. A Pana objektív esetén gondolom az amúgy se lenne garis? -
qpakcovboy
őstag
Sajnos történt egy kis baleset a múlt héten. Hétvégén a nyakamban lógott egy e-m10 és rajta egy 20 mm lumix, amit nyakon öntöttek sörrel. Gyorsan letöröltem, minden rendben működik, de a gombok nyomása nem a régi, illetve a fókuszgyűrűn is érezni, hogy időnként megragad.
Tudnátok ajánlani olyan szervizt, ahol szétkapják és kitakarítják?
Előre is köszi! -
mceely
tag
válasz
silmatauki
üzenetére
Én most egy ilyen GM5 14-140 párost használok, nagyon bejövős, merem ajánlani bárkinek! Meglepődtem, milyen jó párosítás. Csak sajna nálunk nem volt ez a kit, csak az obiért kérnek ennyit... Még jó, hogy G6-al együtt olcsóbb a 14-140.
-
Monya78
veterán
Nem csoda hogy megfogott a oly 75mm obi

Jó pár fotós kütyüt vettem már, de ez érte meg a legjobban, egyszerűen imádom.
Ezt a képminőséget, ilyen luxus külsőbe csomagolni. Szinte csak fém és üveg, vajpuhán járó fókuszgyűrű.
Talán egyetlen negatívum az ára; nem lehet mit tenni, várni az akciókat, vagy használtan megvenni (Én is így jutottam hozzá)
Néha feljön bennem hogy túl nagy a mérete m4/3-ad rendszerhez képest, de elég rápillantani akár erre: [link] belépő kis tükrös fényerőtlen kitobik is nagyobbak ennél, ez pedig egy ekvivalens 150mm-es, F1.8-as, AF-es obi.

-
ati3x
senior tag
Voltam a szomszéd faluban a fotósboltban megnézni az új pana 25-öst. Sikerült párat lőnöm vele, de csak nagyon vaktában. Kipróbáltam az oly 25/1.8-at is mellette. Nomeg a 20/1.7-et.. Nagyon gondolkodom egy 20-25 körüli fixben, következő obinak (a 45-öt mellé).
Az új pana, jóval olcsóbb mint az oly 25-ös. 2490 vs 3690(mondjuk most elvileg 700 visszajár). Képileg szerintem az oly egy picit jobb. De csak egy leheletnyivel. Viszont a pana obi nagyobb valamivel kb érzésre olyan 20-25%-al. Viszont az olympus picit nehezebb. Azaz a pana elég műanyag.. Minőségérzetre az oly magasan jobb..
Viszont a 20-as pana... Pár másodperc alatt az jött le, hogy a 20-as gyutáv jobban bejön.. JAm, az af érezhetően "traktoros" de kit érdekel! Képileg is nagyon rendben van. Szal szerintem eldőlt.. a 20-as kell majd nekem..
Hab a tortán, sikerült felpattintanom az oly 75 1.8-at pár kép erejéig.. Persze beltérbe hosszú.. De holly shit! olyan képe van , és olyan kézbetartani hogy majdnem le*stam a bokám... Használtan meg lehet csípni 4000-4500 koronáért... Szerintem legközelebb beleakadok akkor veszek.. Csak asszonynak kell beadni...

-
Lassú Víz
addikt
Elsősorban kereskedők, képviseletek vannak kint. Vannak tapizható dolgok, megvehetők vagy kihagyhatatlan akciók nem jellemzők. Van még néhány installáció, ahol pár lányt lehet kedvedre fotózni, ha épp odaférsz.
Az előadások biztosan érdekesek, de nem tartozom a célközönséghez, sem esküvő fotós sem fotóriporter nem akarok lenni.
Az a véleményem ezekről a rendezvényekről, hogy inkább szólnak a kütyübuzulásról, mint a fotózásról. Ha kütyüzni akarsz, akkor menj el, ha fotózni, akkor inkább válassz egy workshopot. -
Monya78
veterán
80hun, Grga_Pitic, köszönöm a válaszokat...ez jó hír

-
80hun
addikt
válasz
Monya78
üzenetére
Sztem nincs benne AA filter , itt megemlítik.
-
Monya78
veterán
Sziasztok!
Az Oly EM-10 kapcsán minden teszt emlegeti hogy nincs benne AA szűrő, viszont az utód Mark II-nél nem látok ilyen utalásokat; tehát van benne AA szűrő?
80hun esetleg Te nem figyelted meg hogy a két modell között van e különbség a Moiré effekt erőségében?
Köszi...
-
Wa2x_
veterán
Hamarosan Black Friday a mintaboltnál, kíváncsi leszek.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Ha valakit érdekel a WiFi alapú tethered shooting Olympus vázzal, akkor jelentem, sikerült a Camera Control nevű programot működésre bírni Windows alatt:
[link]A kamera IP címét kellett beírni, mert DNS név alapon nem találta meg.
A kompatibilis vázak listájának a fejlesztő az alábbiakat adta meg: OM-D E-M1, OM-D E-M10, PEN E-P5, PEN E-PL7, Stylus 1, TG-3. E-M10 II-vel is megy (ezzel teszteltem).
20 percet tudtam vele játszani. Az alábbi feature-öket tudja a fejlesztő szerint, a gyors tapasztalataimmal:
1. Fotók élő áttöltése a számítógépre WiFin keresztül. Egy RAW ~20 másodperc alatt átment úgy, hogy a fényképező a gép mellett volt. Nagyobb távolságból nem próbáltam. A RAW képet ugyan nem tudta megjeleníteni, de dupla kattal meghívható külső program. Állítható, hogy csak a RAW-t, csak JPEG-et, vagy mindkettőt áttöltse.
2. Megjeleníthetőek a memóriakártyán lévő képek.
3. Remote control. Tudtam exponálni, de live view nem volt, ennél a menüpontnál visszaváltott a fényképező LCD-je a WiFis RFID kód megjelenítésére. Ez valszeg tűzfal probléma, mert egzotikusnak tűnő portot használ, később majd kísérletezem vele. Elérhetőek az expozíciós beállítások is.
4. Távkioldás. Ezt nem próbáltam, majd ha több időm lesz rá.Egyelőre jó cuccnak tűnik.

-
silmatauki
őstag
válasz
szpetri
üzenetére
Bocs, hulye voltam, GM5, nem GM7... de gondolom ez egyertelmu volt, mivel me'g nincs GM7

Vannak ra is nagyon jo kitek, pl. a(z uj) 14-140-nel 729 euro
-
szpetri
tag
válasz
silmatauki
üzenetére
Nálatok már van GM7?

-
silmatauki
őstag
Egyébként tuti, hogy a közeljövőben lesz új GM modell. Itt Finnországban már kb. 3 hete 299 euró a GM1 + 12-32 kombó (a GM7 még 650 körül jár). Azaz a vázat majdnem ingyen adják. Ja, és 2000 euró a GX8 + 12-35/2.8 kit, pedig a GX8 még a termékciklus elején van. Durva!
-
jjeahh
nagyúr
-
80hun
addikt
válasz
szlatinai
üzenetére
Nekem volt.
De nagy a gyártási szórás az orosz obik közt.
Az enyémet elpáholta egy 5e ft-os 50/1.8 Pentacon
A mostani 44-2-m is nagyonsok db-ból lett kiválasztvaAnyit nemérnek sztem csak gyűjtőknek mert ritkák. Anyiért sok más jó obi van.
PL:
Yashica ML
Zeiss Pancolar
Takumar 55/1.8 -
szlatinai
csendes tag
Valaki használt közületek HELIOS 77M-4-est?
Egy ukrán hirdető oldalon ajánlgatják 14-15 ezer Ft-ért és igen fényezi a gazdi ezt az obit. -
S.O.S. OFF kérdésem lenne:
Hol/honnan lehet fotós táskába elválasztó(ka)t vásárolni/rendelni, ami 1 héten belül (jövő hét péntekig!) ideér?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Pedig még lehet, hogy meg is érné, ha tényleg működik ez a fényérték javítás. Nézegettem hasonló megoldásokat, de csak a Metabones-ba látok elég fantáziát, mert csak ott teljesül az AF/OIS/fényérték növelés hármas egyszerre. Ha bármelyik hiányzik a háromból, akkor már inkább maradok a 2-3eFt-os adapterezés mellett.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

) következetesen ilyen. Az induló hozzászólásodban volt két mondat. Az egyik... A többi már történelem.