Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
WB lockot még nem találtam, valszeg nincs, pedig az AE lockba opciózhatnák. A joystickre is ki lehet rakni előre beállított WB-ket.
Ezen kívül a kézi hires jöhetne. Státusz LCD-re én is alig pillantok, kevesebb infót raknék rá minél nagyobb és kontrasztosabb karakterekkel. -
jjeahh
nagyúr
Nem tudom miről beszéltek, mert szerencsére különösebben sosem érdekelt más mit használ (kivéve ha Fuji)
. Anno kezdtem E-P1-el, aztán jött a G3, amit imádtam, a GH2, amit utáltam, de a videójával nem tudtam betelni, aztán a G6... képminőségben jelentős előrelépésnek éreztem, a Pana színek is picivel jobbak voltak, e-shutter, minden idők legjobb fogású váza, ugyanakkor 1000 sebből vérzett, mindenáron tönkre akart menni rajta valami. Egy ideig szünet, évente 1-2x használtam gépet, nagyrészt mobillal turistafotóztam. Tavaly jött az igény új gépre, alaposan összeírtam táblázatba minden rendszerből azokat az optikákat, vázat amit szerettem volna és akárhogy számoltam az lett a végeredmény, hogy M4/3-al jövök ki a legolcsóbban és legkisebb méretben. Szóval én azt látom, hogy a legtöbb ember valszeg azért köt ki szigorúan valamilyen full frame mellett, mert a régi dslr-je valamilyen Canon volt, vagy azért, mert Sony A7 a világ közepe, szvsz a többségnek nincs szüksége rá, sőt, gyakran nem a céljukhoz megfelelő gépet veszik meg. Ha mindenki összegezne és észérvekkel vásárolna, akkor bizony az MFT gépek sokkal népszerűbbek lennének. Viszont szerintem is el lett hanyagolva a zsebméret vonal, pici optikákat és GM5 utódot kérek! -
theporcupine
tag
Elvileg. Csak ezt írja.
[GH5 firmwares] -
theporcupine
tag
Nézegettem a leírását, de elég szűkszavú. Nekem egy vázam van, így nem tudom kipróbálni. Az biztos, hogy másik gépre át lehet vinni, de a verziókról hallgat. Amúgy van oka, hogy nincs 2.8-ason a két váz? Így azt ki lehetne zárni. Verzióknál változnak a beálltások, így akár lehetne ez az oka. V-Log nem kellene, hogy beleszóljon az elvileg csak érték, nem új paraméter, de ki tudja.
-
aginor
veterán
Az a leggyengébb makró a rendszerben, a többi mind ugyanilyen vagy még élesebb. Amúgy érdemes lehet nem csak Panában gondolkodni. Olynál is vannak jó ajánlatok, pl. a 45 vagy 25mm 1.8. Vagy kicsit drágábban ott van a Leica 25mm-is.
Throme: most még ok, de idővel biztosan cserélnem kell valamire és nem tetszik, hogy nem látok rá értelmes alternatívát.
-
aginor
veterán
Akkor fogalmazd meg, hogy mire kellene, mert nem szeretnék tovább totózni.

Throme: nekem fontos lenne a normális fogás, ami az E-M5mk3-nak nincs meg (OM5 ugyanaz). Az M5mk2 kieg markolata még jó volt, talán még meg is felelne komoly kompromisszumokkal, de sajnos az mk3-ét rendesen sikerült nekik elrontani (csúszott ki a kezemből), az OM5-é pedig ugyanaz, így az is kiesett, bár lehet, hogy még egyszer érdemes lenne rápróbálni.
-
vond
MODERÁTOR
Milyen hunting? Az valószínűleg az obi miatt van, nem a speedbooster miatt.
Amúgy igen, ilyenem van. Metabones-szal nem tudom összehasonlítani, de nekem abszolút megfelel, főleg ennyi pénzért.

Majd egyszer pár sör mellett összenézzük őket syC kollégával, ha még megvan neki.

-
MrChris
nagyúr
Értelmeztem. Kíváncsi voltam tud e valami műszaki extrát, érdekességet. Ez az egekbe tolható iso sokak mániája, kb semmi értelme. Megértettem, hogy fhd/60 éles, meg 50mbps, ez tetszik, gx80-ban nem.
A hekk alatt pedig nem arra céloztam, hogy külsősök hekkeljék meg, hanem hogy a derék kínaiak ha már ilyet gyártanak esetleg kevésbé fukarul bánnának ezekkel a funkciókkal, mert a hardver képes rá. -
MrChris
nagyúr
Nem várnék lehetetlent, csak mindössze olyat ami talán eleve sima beállítás kérdése, cserébe a minimál olcsó ergonómiáért... Mint a Pana hekkek is bizonyították, hogy jelentős biztonsági tartalékkal rendelkeznek ezek a hardverek. Gh2-nél 3-4-5szörös bitárta, módosítható kvantálás, kódolás. 4:2:2 színcsatornára kb mindegyik váz képes, csak nem engedik rögzíteni. Hobbi filmesként is 200$-ért háromszor meggondolnám, hogy nem e inkább egy g7.
-
MrChris
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
Sok kérdést felvet. Ezek a dslr obik általában pdaf-es vázzal müxenek jól, nélküle még a nem túl rendszeridegen 4/3-os obik is dadognak.
Gyárthatnának inkább rekesz visszajelzős, blende beugrasztós chippes adaptereket régi manuál obikhoz. Netán adapter érintésére belezoomolna a keresőben, mint natív obi MF-kor. -
törölt tag
(#84230) hito
Olvasd el figyelmesen még egyszer, mert ott van:
"a Sigma fent említett 19-30-60 sorát m4/3 gépekhez is gyártják, a gyújtótávolságok alapján kijelenthető, hogy ez a sor kifejezetten APS-C szenzormérethez, a klasszikussá vált, közkedvelt látószögekhez készült."
(#84232) Studi
Akkor Neked is, mert ezek szerint Te sem olvasol figyelmesen:
"Nézzük meg mit is jelent ez a gyakorlatban akkor, ha a saját rendszeremre (Sony E-bajonett, APS-C szenzor) érvényes, fix objektívekre vonatkozó, legkedvezőbb árú ajánlatokat tekintem kiindulási alapnak! Nem elméleti számítással, hanem gyakorlati példákkal, lehetőség szerint hasonló látószögű és háttérmosású objektíveken keresztül mutatom be az árkülönbségeket:"
(#84236) Sefter
"Valóságtartam alapján a Blikk online-on nézz szét..
"Hogyne, biztos hazudok. Szánalmas.

Az egész téma nem ér annyit, hogy ezt, vagy egy másik topicot szétoffoljátok vele. Próbáljátok jobban tolerálni a tiétektől eltérő véleményeket és kevesebbet személyeskedni az eddigieknél. Ez egy konstruktív javaslat.

-
Studi
veterán
De meg is magyarázza, a portréobiknál: az ekv. 90 jó portrézni, az ekv 150 is jó portrézni, az ekv 120 nem jó portrézni.

Ellenben szépen matekolja, hogy a Sigma 18-70 vagy miaszar feleannyi listaáron, mint az Oly 12-40. Igen, csak a listaáron 85ezres MC-11 az valahogy mindig kimarad az ilyen kijelentéseknél. És akkor még arról szó sem esett, hogy minőségiben egy centivel nagyobb CPL, ND is súlyos ezresekkel drágább.
-
Studi
veterán
Engedd el ezt a témát, ezen kár hadakozni. Egy alapvetően szakmai témában szerintem is bele kell, hogy férjen egy angol nyelvű cikk/interjú linkelése, idézése. Nem japánul, vagy szuahéliül idézett, hanem angolul, ami hogy ne menjünk messzire: a Brexit után angol anyanyelvű ország nélkül maradó EU-ban is az országok közötti közös nyelv lesz.
-
Studi
veterán
Az nagyon erősen fehér holló, még én sem ismerem.

Kicsit bővebben az 1.4-ről: nem rossz az az obi, csak nagy, és nehéz. És igazán 2.2-2.5 körül kezd élesedni, akkor meg már inkább a nyitva is éles 30/2.8-at javasolnám helyette, gyorsabb, könnyebb. Vagy egy szerencsésebb darab 25/1.7-et, mert az enyémmel például nem volt gond.
4/3-ban használtuk, mert nemigen volt elérhető alternatívája, csak a Leica 25/1.4, horror áron.
Az 50 körüliek közül is inkább ajánlanám én imádom a képét. Döglassú, lassú még 4/3 vázon is.
-
törölt tag
Miért nem nézed meg a régebbi Takumarokat? Manuális ugyan, de olcsó és egész jó.
-
hito
nagyúr
És a Sigma 50mm 1.4 ugyanebből? Valamivel jobb? Mondjuk látószögben sokkal jobb lett volna a 30mm, de ha már igy alakul ezt 50 alatt megkapom, míg az Olympus 50mm f/2 macro 70 körül megy.
Az is igaz, hogy akkor miért nem veszek már szintén 50ért Olympus 45mm 1.8-at. Azzal legalább lenne normális AF-om. Csak ritka belőle a fekete és azzal nem lenne kihasználva a Fotga adapterem.Lényeg, hogy jó porté obi legyen és beleférjen 50-be. Lehet, hogy meg kéne próbálkoznom egy másik 25mm 1.7-tel inkább

-
voriae
tag
Éljenek a plüssök!

ezt most lőttem a Periszkópunkról
Lehetne kraftosabb, de azért nem homály, mint a tied.
-
szpetri
tag
Nekem az volt a tapasztalásom ezzel az obival kapcsolatban, hogy 2m-es tárgytávon belül teljesen rendben van az eredény, de ahogy távolodik a fókusz, romlik a képminősség. A te mintafotódon ennek a második fele jön ki, de nagyon (talán túlságosan is, szóval a gyári szórásnak a fixed az alja lehet, vagy van más probléma is).
Összeeresztenéd a két obit úgy, hogy a fotótéma nincs messzebb 1,5 méternél?
-
Grga_Pitic
aktív tag
Hát ez még mindig nagyon gyatra teljesítmény egy fixtől. Ilyen obim nem volt, de ennél biztosan sokkal jobban kell karcolnia. Valami nem klappol vele.
Csinálhatnál még egy közeli próbaképet valamiről tág rekesszel, de sok fény mellett, hogy rövid záridő is legyen, meg alap ISO. -
Hm, ez azért eléggé elgondolkodtató. Fel kell tegyem, azonos rekeszen hasonlítottad össze a három objektívet. Ha nem, az ugye baj, máris nem érvényes amit írsz.
De emellett is meglehetősen furcsa, hogy a 10x turistazoom "feltörli a padlót" egy harmad akkora átfogású PRO normál zoommal és egy fix-szel. A trióból nekem csak a 14-140 v2 volt rövid ideig, nem volt vele probléma (kivéve hogy mocsokul nyomta shutter-shockot és az akkori vázam ezzel semmit sem tudott kezdeni). Szóval azt bátran leírhatjuk hogy a 14-140 v2 nagyon jól sikerült darab, de ennél ne menjünk messzebb sztem, mert esetleg kezdő topiktársakakat nagyon félrevezethetjük...
Peace!
-
80hun
addikt
Ha fix gyújtótávon használod akkor ok.

Viszont nekem nem volt gx8-am de ha jól tudom egyébként sem valami acélos a stabi benne. Meg videónál vannak korlátozások.
Ha jól olvastam amint videó módba kapcsolsz v. elindítasz egy videót elveszti a stabi a gyújtótáv. értéket.Cseréld le GX80-ra

-
MrChris
nagyúr
Egy garast teszek rá, hogy ugyan olyan interpolált xar mint a többi.
Mikor kipróbáltam az em10mk2-t nem is ezzel volt a legnagyobb bajom, hanem hiába volt 72mbps a szétpixelesedést, képszétesést hasonlóan csinálta mint az elődje, nem sokat javult. Erős kétségem van, hogy az Oly egy firmware frissítéssel rendbetegye a generációkon át húzódó gyenge fhdját.
Ellenben a gh5... hmm... az jónak tűnik![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Studi
veterán
Mit szeretnél kipróbálni? 50-200SWD-m van, de nem eladó.
Ellenben ha jársz a XVII. kerület, vagy Maglód felé, akkor egy próbára összefuthatunk.
Beljebb is járok néha, de elég ad-hoc jelleggel.Gyorsabbak amúgy, de ez inkább PDAF-re vonatkozik. A lényeg, hogy a motor vezérlése más PDAF és CDAF esetén, ha az nincs CDAF-re optimalizálva, akkor teljesen hiába a nagyobb tempó. PDAF ugye megmondja, hogy hova húzza az élességet, így A-tól B-ig lehet egy villámgyors mozgás. A CDAF az obi mozgása közben értékeli ki a képet, így egyrész a villámgyors neki kevésbé fekszik, másrészt nem tudja meddig kell menni. Így mindig szélsőértékig (közelpont vagy végtelen) indítja, aztán ha romlik a kép, akkor fordul.

-
Grga_Pitic
aktív tag
Kalkulátorok szerint a diffrakciós hatás az 1" szenzort nézve, 20.1 megapixellel már f4.5-f4.8-on megjelenhet 100% cropon.
Ez viszont persze azt nem magyarázza, hogy korábban miért láttad élesebbnek az f5.6-ot.Nincs több ötletem, hogy mi lehet, feltéve, hogy az optika működése teljesen rendben van.
-
MrChris
nagyúr
Ilyen kapcsolgatással nem fáradok, mindig megy oszt jól van.
tacto: mintha a lépés érkezését talán jobban csillapítaná az Oly, de lehet csak így jött ki. Engem inkább az lepett meg, hogy milyen jól és gyorsan fókuszálnak, nem használok folyamatos AF-t, de lehet ki kéne már próbálni. Persze tudom, szembefutás kritikus, márpedig szembefutás nélkül lehet videózni, de nem érdemes

-
tacto
aktív tag
Ez pl. videos összevetes:
-
kátú
őstag
Nem történt semmi xd Mercutio félreértette, kijavította, az, hogy amit leírt nem volt teljesen jó semmi nem történt úgyis athuzta. Utólag már értelmetlen lovagolni egy hibán, pláne itt, mindenki normálisan válaszol nem kell balhezni. Amúgy nem a v-log öt értette félre hanem a vlog ot, nem ugyan az, ha egyiket vagy másikat értjük félre. Köszönöm
-
csurgoi
aktív tag
Nekem magával a nyers felvett videó minőségével van gondom.
A renderelés nem sokat rontott-javított rajta.
Azt nem tudom elképzelni, hogy ez csak ennyit tud.
Életlen, és rettenetesen szaggatott a videó.
Kb két éve volt egy Oly XZ-2-em, azzal is csináltam egy fűnyíró bemutató videót, de az a gép ettől toronymagasan jobb minőséget produkált.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3489
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Bitfenix Neos acél DeepCool 450W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Pad 2 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- SzuperÁron! 5G LTE! Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia - hajszálrepedt
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(pedig a 6. pont le is írja
)

"

Ellenben ha jársz a XVII. kerület, vagy Maglód felé, akkor egy próbára összefuthatunk.