Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
Hogy ne maradjon példa nélkül és csak szavak szintjén a dolog beteszek ide pár képet ami mindent elárul mit kapsz kitobiként a Sonytól és Panától:
Pana1 vs Sony1, részlet
Pana2 vs Sony2
Összevetés1, 2...
Persze lehet többet költeni obira, adapterezgetni és akkor 200+ért már eléred a 12-32 szintjét.
Econ: Azért valljuk be, elég szánalmas hogy a kitobit versenyezteted a z MC11+17-70-el, mint reális alternatíva.
-
Tin_Shield
őstag
Szerintem akik váltottak azok inkább a Sony topicban vannak. A video miatt én nem váltanék rendszert, átmennék a Panára.
Állóképben van ~2/3 FÉ zaj és DOF előnye a nagyobb szenzornak, de sokszor ennek a többszörösét bukhatod el, ha rekeszelni kell a tisztességes rajzhoz. A Sony az AF-ben erős, ha váltanék oda az csak amiatt lenne, egyébként APS-C méretben a Fuji ezerszer kiforrottabb összeszedettebb rendszert kínál és a video valamint az AF is korrekt az új gépeiken. Ha Sony akkor go to fullframe, szerintem. -
hibavissza
veterán
Az a6000 nem sokkal jobb kodekkel rendelkezik. Ott inkább az af jobb sokkal, de csak Sony objektívekkel működik patentul videó alatt. Az a6300 UHD-ja (nem fHD) jobb lényegesen. Az UHD anyagok szerkesztgetése elég gépigényes. Az is költség. Videózásnál hipp-hopp előkerül, hogy neked szükséged van egy uwa-ra af-fel. Na onnan érdemes elindulni és keresgélni. Fujira-Sonyra-Mft-re 250 ezer körül vannak. Ha ez belefér akkor már csak gusztus kérdése a dolog.
Az ügye megvan, hogy Fuji-Sony esetében kézből jobbára csak motoros gimballal fogsz emészthető minőségű UHD videót csinálni? A drágább vázaikban van szenzor stabi, de a mozgást nem tűrik olyan jól, mint az Oly-Pana 5 tengelyes+objektív.Az említett Sigma fix obik nem mindegyike képes zajtalan és megbízható af-re videó alatt. Szóval ha amúgy megfelelnének még ennek utána kell nézned.
-
jaanoo89
aktív tag
Ha elnézed, hogy szinte mindegyik objektívük életlen a sarkokon, akkor jó képminősége van a rendszernek.

Vannak persze oda is jó objektívek, de azok a jó drága Zeiss-ek többnyire, amik viszont nagyok és nehezek a croppos Sony gépekre. Amikor a képminőségről van szó, nem csak a szenzort kell nézni.
-
Tin_Shield
őstag
Csak kipróbáltam néhány kattintás erejéig egy barátomét. Az fókusz villámgyors és néma. A képminőség passz, ezek a képek nem voltak alkalmasak erre, de a tesztek szerint nagyon rendben van.
Kár, hogy a látószöge nekem kicsit semmilyen, mert amúgy tetszett, nagyon szexi kis objektív. -
MrChris
nagyúr
Hát ezaz, akkor meg már többe is kerül az akciósnál (15-ig tart), ha a járulékokat nem tudod megúszni. Meg ott van a rizikó, ha valami nem jó, nem vagy elégedett az élességgel. Márpedig ilyen láthatóan előfordult és akkor kezdődhet a kálvária, postázás... Főleg ha csak kicsit nem jó, pont annyira, hogy kevésbé kritikus szemnek még elmegy.
-
MrChris
nagyúr
Mikor a kijelzőn visszanéztem nem is értettem, újra lőttem hogy biztos le volt rekeszelve, de nem. Aztán otthon monitoron visszanézve leesett az állam.
A felszerelése már nem annyira impozáns, vékony fém napellenző, két ujjal össze lehetne gyűrni, obisapik meg mint az 1$-os ebayes
-
MrChris
nagyúr
A Lumixal volt a verseny, de az Oly Pro üvegénél is jobbnak néz ki.
madgie: A lumix képén látni, hogy a többihez képest kicsit meg van kenve, amit furcsa lenne ha a más megvilágítás okozna, ott az Oly az nincs úgy kenve. Ha pedig a Lumixot közvetlen a Laowa mellé teszem eléggé nagy a különbség, ha ez pusztán a fényviszonyok miatt van akkor nagyjából nem érdemes Pro üvegeket venni, borús idő és keni a sarkot.
Az első teszten is látni, hogy a Lumix gyengébb az Olynál és Leicánál, aminél a selejtes Laowa van.
A frissített csillagoson is jól látható, hogy 2.8-on a sarokban egészen pontszerűek a csillagok, ha egy csillag így néz ki egy optikában ilyen nagy látószögnél az elég jó jel. Kíváncsi lennék mit tud kezdeni f4-en a Lumix a csillagokkal (most csak egy ilyet találtam). Ha gyenge, széthúzza akkor nappal se hinném, hogy jobb.
A korábban önmagában betett két gyenge 25-ös képeiről mindenféle közvetlen, ugyan akkor, ugyan úgy összehasonlítás nélkül többen is megmondtuk, hogy az nem teljesen éles, (csugoi-éról végül a szerviz is megírta), ezeken a mintákon is meg lehet ítélni a sorrendet. -
Rum.cájsz
tag
Szerintem szenzációs obi: piszok éles már nyitva is, kontrasztos, nagyon jó színekkel, egy igazi többfunkciós csodabogár.
Többfunkciós, mert 9 cm a közelpontja, nagyon sokat használtam ezen a tárgytávon, kreatívan lehet vele fotózni.
Vele készült képeket dobtam privátban.
Igen megérte a pénzét, itt vettem a fórumon, sőt csak fórumtársak között volt használatban.
Ha rákattansz erre a fílingre (halacskázás
) nagyon sok örömet tud okozni.
Természetesen defiselhető a képe a Hugin progi jó társ ebben. -
Schanyee
senior tag
Nekem nagyon bejött, mind építési minőség, mind fotó minőségre. Ha tetszik a halszem effektus mint olyan akkor az obi is tetszeni fog.
Rég használtam már a Flickrt, de van rajta pár képem. Ahol görbül a tér az első oldalon, azok készültek ezzel. Meg a csillag húzós. [link] -
MrChris
nagyúr
Teljes képmezős fénymérést használok, zebrával villogtatva a kiégést és képtéma szerint expókompenzálok. Eddig bevált, rawban néha 1/3 fé ide-oda, vagy inkább helyi világosítás. Szerintem megfelelően expozíciózik. Videó kényesebb mert ott alig szabad utólag hozzányulni, de ott se szokott ilyen nagy gond lenni ha figyelek a zebrára. GX80 a váz.
-
Dißnäëß
nagyúr
Egyfajta fénymérés, mióta megvettem. Azt ismerem annyira, hogy kézzel kompenzáljak már előre fölé vagy alá, egyik tárcsára rátéve. (Másikon a rekesz). Ez is szokás dolga, de inkább egyfajta alap átlagoló fénymérést korrekciózok, mint magát a fénymérési módot váltsam át spot-ra vagy másra.
Szerk.: E-M10. Semmi kül. Az 1-es.
-
asdf_
veterán
Van hisztogram, meg kulon overlay is, ami ket kulon szinnel mutatja a bebukottat es a kiegettet (raadasul mindketto hatarerteke valtoztathato). Miert a meresi modszeren akarsz valtoztatni ezek es az expokorrekcio hasznalata helyett?
(ps: tudom, ez atlagot mutat, ettol egyetlen szin meg kulon kieghet). -
b.vr
őstag
Wa2x_, Grga_Pitic, jjeahh: köszi!

Grga_Pitic: tervezek kültérit is (mint az Eiffel teres, csak parkba) és akkor az már nem csak bélyegkép-méretben lesz.
Szerintem a beltérieken is látványos egyébként a különbség, nem csak kontrasztban hanem azért élességben is (és persze ez össze is függ), de én a retusálások miatt/alatt amúgy is sokat nézegetem a képeket, rááll már nagyon a szemem. -
Speeedfire
félisten
-
Golota
aktív tag
Na akkor:
Photoshop: sharpening 90, masking felhúzva, radius 0.8, utána NIK output sharpener.PS változat
Silky 1 változat, semmi állítgatás csak 90 normal sharpening
Silky 2. változat, kicsit a detail visszavéveSzámomra még mindig a Silky kimagaslóan jobb, de ha valaki tud jobbat mutatni, az ossza meg (RAW fent linkelve, JJeahh kolléga által). Ha tényleg jobb, megtanulnám a processzt.
-
Golota
aktív tag
-
Golota
aktív tag
Itt annyit változtattam, hogy a detailt kicsit visszavettem. Kevésbé éles, de ha valaki kukkol, kevésbé zajos is. A színekkel nem vagyok kibékülve, de most nem is ez a lényeg.
-
Tin_Shield
őstag
Volt mindkettő, f2.8 fölött szerintem nincs nagy különbség, de alatta jobb a Pana, legalábbis amik nekem voltak, de itt is van valamekkora szórás. Az AF gyorsabb, kevesebbet keresgél (E-M5/E-M10), a minőségérzet sokkal jobb. Más alternatíva nem igazán van 90e körül, a PanaLeica 15 f1.7 jó lehetne, de drágább.
-
MrChris
nagyúr
Sokat szemeztem vele, itt egy teszt. Eszerint jobb, élesebb a 20-as, meg a többi összehasonlításban is. .mf-nek volt mindkettő és eléggé lehordta a 17-est. A flickr élesíti a képeket, eredetit kell nézni. Természetesen ha nincs mihez hasonlítani akkor kevésbé probléma ha egy kicsivel lágyabb a kép, cserébe gyorsabb a fókusz.
-
topikk
senior tag
Erről megoszlanak a vélemények, én szeretem, nem igazán látom hogy ne lenne éles (mint ahogy egyesek állítják). Az AF nagyon jó, kézire is állítható, a kidolgozása, minősége pedig olyan, hogy öröm kézbe venni.
Keveset használom mióta megvan a zoom, de mindig tervezem, hogy többet fogom
Ha csak egy obit tarthatnék meg ami nem zoom akkor ez lenne.
-
silmatauki
őstag
Ha nem gond a 7.5mm, akkor melegen ajánlom a Samyang halszemét. Olcsó, viszonylag keveset CA-l és bitang éles.
GM1-gyel például itt van pár panoráma, amit csináltam vele: https://www.flickr.com/photos/123250104@N04/albums/72157666244585474
-
voriae
tag
Én az EF-S 10-22-t használtam párszor adapterrel. Hiába rekeszes az adapter, inkább csak jobban vignettált, ha behúztam. Az obi nyitva is egész használható volt, de szerencsére már el tudtam passzolni az APS-C Canon cuccaimmal egyetemben. Az EF-m43 adapteremet azóta sem használtam, szerencsére különösebben sok pénz nem áll benne...

A fókuszálás nem nagy kunszt egy ultra nagylátóval, a MILC vázak meg elég jó segítségekkel meg is támogatják a dolgot. Nekem az értelmes rekeszelés hiányzott leginkább.
-
INTELligent
senior tag
Ez nem azt írja, hogy van rajta zoomgyűrű?
Vagy az csak dísz (mert nem lenne bajom az elektronikus zoom-mal, ha lenne mellé manuális is)? Csak mert MM-ben az E-M10 II kit ~annyi mint a mintaboltban az első verziós (persze -1 év gari, -1 akku, -1 hátizsák stb.) Tudom, hogy hülye kérdés, de "kezdésnek" megéri inkább a Mark II, ha a videó nem olyan fontos?
És akkor mi lehet a konklúzió olyan téren, hogy 14-42 + 40-150 vs 14-150 II, ha egyszer később mindenképp veszek hozzá vmi fixet is?Köszönöm!
-
Mercutio_
félisten
Szerintem nem ugyanarról beszéltek

Studi: Majdnem beírtam, hogy a GX7-et Maglódon, GM1-et a népligetnél

-
-
eeXaa
addikt
Az attól függ menyire lennél meg egy látószöggel.. Ha benne van a pakliban, hogy később veszel mondjuk egy sigma 60mm akkor igen.. De ebben az esetben is sztem érdemesebb megtartani az oly kit obit és venni hozzá sigmát.. Ha meg fényerős nagylátó kell akkor meg érdemesebb egy samyang 12mmf2 be ruházni... Én csak akkor venném azt a 14 panát ha röhejesen ólcsón juthatnék hozzá
-
80hun
addikt
Igen van benne hely de tényleg nem egy oriás túrahátizsák

Szerintem pont jó. -
Lassú Víz
addikt
Trolli busz...
De bármit megversenyeztetsz itt a végső érv a drágább cucc mellett

-
-
Lassú Víz
addikt
Jó későn leszek otthon, mire LR-t tudok indítani, de ezt kizártnak tartom. Megadható a max pixel minden irányban, van dont enlarge opció, és a méretarányt megtartja. Mi kell még tömeges exportnál, amikor össze-vissza vágtad a raw képeket és egységes végeredményt akarsz? Vagy hogy másképp?
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Robotporszívók
- Villanyszerelés
- Mégis lesz Galaxy S26 Edge. Vagy nem? De!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hobby rádiós topik
- Path of Exile (ARPG)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Canon EOS 250D gépek objektívvel, kiegészítőkkel. (2220 / 4250 / 5800 expoval)
- Canon EOS R7 + SmallRig cage / Újszerű - garanciális /
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, ( ÚJ / 100 / 115 / 560 / 4200 expoval )
- Blackmagic eszközök
- Canon EOS R10 kit (RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM) + RF-S 18-150mm IS STM
- Honor X7b 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) Samsung 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic 7 Pro 512 Gb - AI Pro kamera, 6,8 120 Hz LTPO OLED, Snapdragon 8 Elite,3 hó gari!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Vagy az csak dísz (mert nem lenne bajom az elektronikus zoom-mal, ha lenne mellé manuális is)? Csak mert MM-ben az E-M10 II kit ~annyi mint a mintaboltban az első verziós (persze -1 év gari, -1 akku, -1 hátizsák stb.) Tudom, hogy hülye kérdés, de "kezdésnek" megéri inkább a Mark II, ha a videó nem olyan fontos?