Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: SAMSUNG WW80CGC04DABLE EcoBubble™ technológiával 8 kg mosógép - tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
hibavissza
veterán
-
nozs23
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Nem irtam, hogy a 4:2:2 elengedhetetlen lenne, inkabb zold hattetes dolognal van igazan kezzelfoghato elonye.
A linkelt osszehasonlitoban ha jol nezem a Fujinal pro obit hasznaltak, a gh5-on egy filleres Olympus van.
97786
Ez annyira szubjektiv, de en imadom az S5-bol kieso szineket, CineD, CineV, de a L709 is bejon, ha nem kell a Vlog.
-
topikk
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Az durván jó ár azért az obiért... Van azért előnye is annak ha halálhírét keltik egy rendszernek. Mondjuk én pont az ilyenektől tartva szálltam ki belőle. Nem elegáns azokkal szemben akik 350-400k-ért vették.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Vásárlóként soha egyetlen ügyem sem jutott el fogyvéd szintre, bár eleve kerülöm azokat a helyeket, ahol a számlázószoftvert MS Office-nak hívják (mobilos topikokban szoktam számlának kinéző adás-vételi szerződéseket látni). Volt már mikor határozott kiállás kellett a fogyasztói jogaim érvényesítése miatt, de olyan még soha, hogy egy kereskedő a kifizetett rendelésem ne tejesítse csak azért, mert éppen nincs kedve hozzá.
Nem tudom ti honnan szoktatok vásárolni, hogy ennyi rápacsálásotok volt, de nekem az ilyen Tripont, 220volt, Fotoplus és társaival sosem volt gondom, ha volt is valami fennforgás, segítőkészen megoldották. Van egy ilyen becsípődésem, hogy a márkaképviseleteken, márkák hivatalos viszonteladóinál szoktam vásárolni és nem ott, ahol az Árukereső szerint majdnem egy áfányival olcsóbb minden.
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Szerintem megcsalnak az emlékeid, vagy az XH1 elég leragadós lehetett, Pana már nem ilyen. Itt van a kezemben a GX80 az említett 100mm-es obival, fotó módban svenkelek félig lenyomott expóval, hogy dolgozzon a stabi és szépen követi a kezemet a kép, stabi, nincs leragadás, ha megállok ő is megáll, azon a képen kb1-2cm lehet amit egy pillanatig, század másodpercekig még érezni, hogy lágyan utánoz.
45-ös a leghosszabb AF obim, ha ~1m-ről átrántom 6m-re és azonnal nyomom a gombot mint egy kapáslövés nem tapasztalom, hogy ez befolyásolná a pontos célzást, vagyis a hirtelen komponálást, elkomponálna, szenzor elmozogna.
Egyedül a 180-as manuálnál látom a leragadós, elmozgós, visszamozgós dolgot. Ettől még az 1/60s is jól használható, meg ez még se egy natív obi.Videónál viszont máshogy müxik, a hangja is nagyon halk és szerintem érzetre kevesebbet is fog mint fotó módban. Ilyenkor rövidebb gyutávon is leragadós, visszamozgós, de ez függ a mozgatástól.
Összefoglalva én nem tapasztalom fotó módban, hogy bezavarna komponálásba.
-
b.vr
őstag
válasz
madgie
üzenetére
"de persze a válaszokban szokásosan megy a raptorkodás. Kösz, nem, sem időm, sem kedvem nincs ehhez."
Mert szerinted nekem van? Szerinted miért írtam tegnap azt hogy b*zmeg ne kezdjük már megint komolyan venni a témát mert értelmetlen szócséplés az egész? Nemrég pont ugyanezt már eljátszotta, tessék visszaolvasni. Beszálltál annak a csávónak az oldalán aki éppen állványozást ajánlgat, ha nem olvastad és raktad össze miket irkál akkor így jártál. Portréfotózásról van szó, a gyakorlatban, nem ilyen íróasztal mellőli távolba merengő révedezések hogy a stabilizátor az bizony stabilizál. -
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Így már értem, miről van szó. De egyrészt ez a mozgásnál érezhető, utána, ha a vázat stabilan tartod akkor már nem mozdul semerre. Épp ahogy az a feladata.
Másrészt az a mozgás, amit a stabi miatt produkál, hatásában kb fele a focus breathing hatásának. ami ilyen helyzetekben úgyis jelentkezik, ezért elég nehéz hajszálra komponálni. És itt a hajszálra szó szerint érthető, mert hol vagyunk már a DSLR vázak 96%-os keresőitől... -
asdf_
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Ezt nem értem, ha ezer éve stabis gépet használtok, nem igaz, hogy nem tűnik fel, hogy kompozíció kereséskor, mikor megállsz, akkor kicsit tovább húzza a stabi a képet. Majd vissza, meg mikor hogy. Apró dolgok ezek, de én se szerettem soha.
Amikor keresem a kompoziciot, akkor nincs felig lenyomva a shutter (manualobi kivetelevel, mert oda kell az elessegallitas miatt), kovetkezeskepp nem mukodik a stabi, tehat nincs minek tul/visszamasznia.
-
b.vr
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Tehát akkor mi az állításod? Hogy szigorúan állványról kell portréfotózni nehogy a szenzorstabi elrontsa a kompozíciót? (közben a modellt is öntsem persze cementbe, mit mozog meg pózol itt össze-vissza szertelenül)
Szóval kössz de inkább nem, a magam részéről nagyon jól megvagyok a szenzorstabival
-
-
hibavissza
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Én Casey Neistat videóit nézem időnként. Minden második-harmadikban van olyan rész amely alatt már én érzem magam kínosan, olyat művel a GH5. Mondjuk okom nincs rá, szóval nem tudom miért.
De amit a Panasonic-Olympus művel fókusz terén az tényleg szánalmas.
És ekkor olvasom, hogy a a FF Panában is DFD-lesz.....
Rákerestem erre a Mogyorósira. Nem emlékeztem a nevére, de tényleg az ő videói jutottak eszembe. Láttam párat valamelyik Iphone kapcsán régebben. Katasztrófa. Mint disznó a jégen. Pedig PDAF.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
madgie
üzenetére
Aham, nekem eleg komolytalannak tunik ugy komponalni a kepet, hogy majd ugyis kivagom a kozepet, vagy valahol... Crop moddal meg a 300al csak 450nel jarsz es nem 600nal. Vegulis mindent meglehet csinalni, en azert szeretek a terepen fotozgatni es nem csak a gombot nyomkodni, lesz ami lesz, majd otthon megoldom a gep elott...
-
Lassú Víz
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Félszavakból nem értjük egymást
. Persze, hogy ott a 2FÉ különbség közöttük. Különösen ha közel azonos a felbontása a két gépnek. Ha az elején hozzáteszed, hogy így érted az ekv. f22-őt, azaz, hogy fixálod a záridőt és tolod utána az ISO-t, akkor rögtön értem miről írsz. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Én amúgy nem értem miért akarna bárki is ezzel az 1,4x + 2x TC-vel feladapterezett ekv. 2000mm-el fotózni sportot vagy ilyesmit, arra továbbra is ott lesznek a normál, nem adapterezett, fényerősebb telék. Ennek az egésznek pont ott van értelme, hogy a vázad 30-40%-al könnyebb, mint a Canon-Nikon konkurenciánál, a tele objektívek jóval kompaktabbak és könnyebbek, mint az azonos ekv. képszöget adó Full Frame tesók és, és, és...
"de szerintem borzasztóan túlárazott, és sok benne a kapufa."
...és fele annyiba sem kerül, mint a Canon-Nikon konkurencia és még a Sony A9-hez képest is fél misivel beljebb van. Az egyetlen "baja" ennek a váznak, hogy egy nagyon rétegigényre megy rá. Persze itt most versenyzünk azon, hogy melyikőnknek kéne kevésbé ez a gép, de nem is ide készült. A Canon és a Nikon is az 1Dx II és a D5 mellé olcsóbb alternatívaként crop vázat kínál.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
madgie
üzenetére
"De az Oly az új 150-400-zal is bekapcsolta a bullshit-o-metert. 1.25x built-in TC, optional 2x TC pluszban, nagy betűkkel kiemelve, hogy ekv 2000 mm-en fotózhatsz kézből. Egyrészt az 1.25x + 2x használatával f11-es kezdő (!) fényerőd lesz, ami “kicsit” korlátozza a kézből használhatóságot "
És ha "csak" ekv. 800 mm-ig nézzük? Komolyan azért szar az egész, mert mi lesz ekv. 2000mm-en? Melyik rendszerben bírod el egyáltalán az ekv. 2000mm-nek megfelelő objektvet? Van ilyen egyáltalán? Általában a telék megállnak 800mm körül, ahol ennek f/4.0-es fényereje lesz, illetve a beépített konverterrel sem rossz még a helyzet.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
madgie
üzenetére
Persze, vannak benne brutális dolgok, de szerintem eléggé félrement ez a gép.
Amúgy arról nem hallani valamit, hogy a G80-nak lesz-e mostanában utódja? Mert ugye már több, mint 2 éves a cucc. A G9 egész új fejlesztés, de az azért egy(-két) szinttel feljebb van tudásban és árban is. Ilyen 200-250k körüli vázra gondoltam, amibe esetleg beszivárog a 4K 50/60p.

-
topikk
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Nem akarom védeni az Oly-t, de úgy elemezni egy eredménykimutatást, hogy nem is nézik meg mi van benne elég meredek. Ebben az esetben konkrétan átszervezési költségek miatt ilyen nagy a veszteség (bezártak üzemet), pont azért hogy a következő években alacsonyabb költségszinten működjenek. A bevételcsökkenés persze fájó, de érthető a termékfelhozatalt / újításokat nézve (erre remélhetően megvan a tervük 2019-re).
-
t72killer
titán
válasz
madgie
üzenetére
Vagy ha úgy nézzük, kb 20-50db telefonos fizetős app ára, ráadásul évente újra.
Ha mindíg ittam volna a kolléga egészségére, aki hasonló érvvel jött egy túlárazott kütyü/IT-s vacak/szoftver árának indoklásakor, akkor kb a 3adik májamat fogyasztanám már és nem ilyenből:

Ki kell próbálni a piacon lévő cuccokat és azt megvenni, ami fekszik az embernek - persze akkor, ha szüksége is van rá.
Apropó LR: nálam részben azért is csúszott el a vizsgán, mert kérdés nélkül vágta a képet a beépített lencseprofil alapján, pedig a Photolab-ban még teljesen használható kb 6-8%-nyi FOV-ot kaptam ugyanarra a képre. Van rá mód, hogy az adobe cuccokban az ember kikapcsolja a gyártó által előírt vágást, de a vignettálást korrigálja? Másik pedig az, hogy a Photolab köröket vert zajkezelésben a LR-ra, de talán itt a csúszkákkal némi extra játék még mentheti a helyzetet. Mindenesetre nálam eddig Photolab:LR/PS 3:1 (lencseprofil, zaj, ár vs a PS képességei, csóri Photolab még egy panorámát se tud automatán összefűzni)
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Ez nem mánia. Ha neked nincs rá szükséged, nem használod. Egy vloghoz, utazós videós csatornához, ilyesmihez amúgy szerintem is tök felesleges, mert az ember ne akarja a saját életét feleslegesen megkeseríteni.

Éppen most készülök a tavasztól-őszig tartó utazgatós szezonra, nekem erre elég egy egyszerűbb váz egy mindenes objektívvel. Log-ot nem akarok, felesleges erre.
De ahol a produkciós érték megköveteli, oda már nem mindegy. Meg hát van az az embertípus aki szeret szívni ezzel. Egy nagyobb produkcióban mindenkinek megvan a maga osztályrésze, én a kamera mögött érzem jól magam, van aki meg csak vágni szeret, megint más meg fényelni. Ha tőlem Log-ot kérnek, Log-ot kapnak.

-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Van több A7s és A7s II tulaj ismerősöm, akik bár nagyon örülnek a szenzor képességeinek magas ISO mellett, de azért egy fos, körülményesen és hajtépősen gradelhető anyag esik ki a Sony-ból. Többen is vannak, akik alább adnának egy kicsit az érzékenységből, ha cserébe olyan Log profilokkal dolgozhatnának, mint amit a Panasonic tud. Mondták ezt már akkor, mikor még a GH5 sem létezett....

Szóval még a végén egy egész jó sweet spot lesz ez a gép.
Csúcsfény kezelésről jöhetne még pár teszt, mert a Pana vázaknak ez azért nem erőssége. Jó nyilván nem Arri minőséget várok, de kicsit frusztráló, mikor úgy égnek szét a felhők, hogy soha nem imádkozod vissza őket az élők sorába. Panánál a szűk dinamika miatt észnél kell lenni. Egy Sony váz sokkal megengedőbb.
-
Grga_Pitic
aktív tag
-
b.vr
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Igen, ha _már_ megvan akkor persze érthető hogy megtartod. A 10-24-et azért írtam mert akit én tájfotózásban régóta követek, Elia Locardi, és mostanra már szinte teljesen átállt Fujira (az elején még a D810 mellett volt, de hát állandóan úton van, amennyire lehet minimalizálja a felszerelést) , ő azért ebből élőként is használja csillagfotózásra a 10-24-et, tehát ha valaki nem akar két UWA-t sem megvenni, sem magával vinni (én nem akarnék), akkor azért el tud lenni a 10-24-gyel éjszaka is.
Mondjuk én aztán különösen "jól" csinálom mert tavasszal direkt csillagfotózásra beszereztem a már meglévő x-e2-höz a sami 12/2-t, aztán tavasszal nem jött össze semmilyen utazás... ősszel pedig hiába vittem magammal az Oly mellé (pedig volt épp elég cuccom, nem bővelkedtem a helyben/súlyban) hogy aztán egyáltalán ne fotózzak semmit éjszaka... Mindegy, csomagmennyiség ide vagy oda, legközelebb most már csakazértis elviszem a Fuji + Samit és használni is fogom, nehogymá' tök fölösleges beszerzés legyen - de aztán valószínűleg eladom, mert az egy dolog hogy itthon a portréfotózásokra az Oly mellé pár kép miatt viszem magammal az x-e2-öt meg a 23/1.4-et, így városon belül elfér pluszban a fotós hátizsákban (a leendő Oly 17/1.2-t pedig nem fogom megvenni, drágább lesz mint ez a kettő együtt), na de utazáshoz ez így hülyeség, be kell látnom. A 12-40/2.8 és a 7.5/2 az majd egy jó páros lesz

-
b.vr
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Igen, így értettem én is

Na ez számomra effektíve pont ugyanaz, mint ha S módban lennél 1/200-on. Az automatika ott is maximumra nyitná az objektívet (mint ahogy Te is), a záridő 1/200, és a gép lényegében csak az iso-val fog játszani.Én erre mondtam hogy ha rekeszelni úgysem akarok (márpedig koncerten nem akarok), ellenben a záridő meg fontos, akkor S módot használok. De világos hogy a Fuji-val te meg nem (hanem az auto-iso-val korlátozod be), mint ahogy kezdtem is ez a legtöbbször pont ugyanazt fogja eredményezni, ami különbség hogy ha valamiért mégis kisebb-nagyobb záridőt szeretnék, akkor ezt S módban egyből lehet állítani tárcsával, az auto-iso programozásnál meg hozzá kellene nyúlni a záridő limithez.
Plusz jjeahh-nál nekem az jött le hogy ő az objektíveket váltogatva szeretné a lehető legkisebb iso-t, azaz a lehető leglassabb záridőt amit még ki tud tartani, na még ha a pana/oly vázaiban lenne is ilyen programozható auto-iso, akkor is nehézkes lenne, gyorsabb helyette az S mód.
-
b.vr
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Régebben én is ezt használtam (A mód + auto ISO), de aztán jobban kezdtek tetszeni a gyorsabb záridőn készült képek. Nem azért mert beráztam volna alacsonyabb záridőn (berázás miatt 25/1.4gyel stabi nélkül is lehetne lejjebb menni bőven, E-M1gyel meg aztán pláne) hanem a fények, zenészek mozgása, változása. Persze ez szubjektív, mindenesetre nekem általában az 1/100 körüli értékek kezdtek leginkább tetszeni, szóval áttértem S módra.
Ha pedig jjeahh-nak az a gondja hogy A módban az ő váza nem úgy állítgatja a zársebességet és iso-t ahogy ő szeretné, ott meg ebben segít az S mód + auto ISO. -
|AP|
veterán
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Magam is erre tippeltem. Meg hogy vigyázok ne legyenek repülő cseppecskék cserénél. Te mint üveggel foglalkozó tudod, hogy milyen apró repülő cuccok vannak ha csak lélegzik az emer, vagy csak kinyitja a száját.
Amúgy szerintem jól bírják a tisztítást, korábban írtam, hogy használt gh2-ről fülpiszkával sikálva vakartam le az odakövült dzsuvát. Szenzor, kép hibátlan lett. Ezt a stabis szenzorral nem lehet megtenni. -
topikk
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
"Egyáltalán, minek piros csík egy "munkagépre"?"
Megvan a válasz: Így passzol a fickó álványfejéhez

Amúgy miért van két gömbfej az állványon??
-
jjeahh
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
És igen, az újabb gyári fotókon már normális méretű

-
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Úgy szeretném, hogy lássam a gép beállításait, de semmi nyoma ne legyen annak, hogy épp fotózok. A látószögem tudom, az aktuális blendét kevésbé.
De az E-30-at is rengetegszer használtam befordított LCD-vel. Mert nem kell, nem akarom visszanézni. Mire a szememhez emeltem a vázat, addigra viszont már rég beállítottam a kívánt blendét/érzékenységet/WB-t, miegymást. Szerintem jó dolog az. Persze emiatt azért nem váltanék Panára. De örülnék, ha lenne a vázamon, ész tuti használnám is.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Az a csík lehet fluoreszkál, így megtalálod sötétben is

Amúgy erről jut eszembe, a világító gombok, meg a megvilágított bajonett, az elterjedhetne végre legalább a felső kategóriás vázakon... hogy én mennyit szívok az obicserélgetéssel pl. koncerten..
és nem, két váz nekem nem megoldás. -
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Jaja, szinte biztos a Sigma tervezés. De szerintem az is, hogy abszolút Oly megrendelésre/elvárások alapján dolgoztak, így én kizárnám a más rendszereken való használhatóságot.

Amúgy a helyzet az, hogy nagyon rákívántam a Nocticronra, figyelem már egy ideje az árát.
Aztán jött a hír, hogy lesz Oly, 45/1.2, gondoltam nézzük. Erre a Sigma is feltett a tervezett obik közé egy 50/1.4-et, ami viszont árban rendesen a két előbbi obi alá vághat. Szóval egyrészt megint bőség zavara, másrészt megint egy gyújtótávra halmozzák az obikat. -
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Abszolút, de ez még nem jelenti szerintem automatikusan, hogy jók lennének APS-C-re.
Az Oly mindig elég magas követelményeket állított a pro obijaihoz, mist a Sigma is magasra tette a lécet, szerintem szimplán ezért híztak meg. 
A 75-ös más tészta, azért az gyújtótáv/fényerő/képminőség viszonylatban egész kompakt kis dög.
-
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Sose fogják hivatalosan elismerni, ha valamit bérbe terveztettek volna. Ettől függetlenül még ha az agyat és a számolási kapacitást a Sigma adta, ezek akkor is Oly felügyelet/minőségellenőrzés alatt készülhettek szerintem.
Amúgy nem tartom valószínűnek, hogy jók lennének APS-C-re. Egyszerűen az Oly nem szokott PRO szinten spórolni az üveggel, a korrekciót is korrigálják.

Én nem érzem magam méretfétisesnek, de itt már a méret miatt 1:0 a Nocticronnak. Viszont árakat még nem tudunk, ha itthoni beszerzés, akkor ott valószínűleg egyenlít is az Oly. Kacsáról és társairól ellenben 300 alatt a Lajka.
-
topikk
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Valahol el kell férnie az időjárásálló tömítéseknek, meg a pihebokéhoz kell a sok elem.

Mondjuk engem egyáltalán nem zavarna, hogy van egy 1.2-es obim (amit mondjuk portréra használok meg kevés fénynél) ami ilyen nagy, ha a rendszer összességében OK. De megvenni a teljes 1.2 sorozatot, nem tűnik ésszerűnek, Akkor inkább a Fuji vagy FF olcsóbban...
A Pana Nocticron használókat sem zavarja a méret, kapnak érte cserébe valamit.
-
-
Mercutio_
félisten
válasz
madgie
üzenetére
Én már lesem a nyugdíj-postást

Most konkrétan 2 hete várom, hogy legyen 2 szabad órám, pattinthassak valami jó sört és komótosan végigolvassam b.vr logoutos cikkeit, mert tippre elég szépen összerakott, jól felépített, átgondolt, arra meg ha ő rááldozta az idejét úgy korrekt, ha én is. -
b.vr
őstag
válasz
madgie
üzenetére
na de pont ezért mondtam hogy akik írják ott nem ártana konkretizálni. Ma ami konkrét állítás volt a hibajelenséggel kapcsolatban az az hogy "Az én 45-ösöm 5 méternél távolabbi célra nem igazán akart fókuszálni nyitott blendével (f4 alatt)"
Most azt vegyük ki hogy ez egy konkrét hibás objektív volt (mert azzal nem tudunk tovább foglalkozni), mert utána elhangzott hibavisszától hogy ez típushiba.
Ha nem tud 5 méternél messzebbre _általánosságban_ fókuszálni egy típus, azért azt csak nem akkora boszorkányság kideríteni.
Amúgy megnéztem egy online dof-kalkulátorban, 5 méteren 1.8on -0,31m és +0,35m az élességi tartomány, itt nem millimétereken vagy akár 1-2 centin múlik a dolog. -
Mercutio_
félisten
válasz
madgie
üzenetére
Kik az a "támadtátok"?
Bocsmá, de díjaznám, ha nem kezelnél valami homogén tömeg részeként (mer én mind egyéniségek vagyok
), az Econ-os thread-hez konkrétan hozzá se szóltam ma reggelig, akkor se foglalkoztam pdaf és hasonló "betámadós" témával 
A csordaszellem pedig csordaszellem, azzal nincs mit tenni, minden topicban működik, legyen az m4/3, aps-c vagy épp ff szenzor, a kérdés mindig az, hogy ki, hogyan és merre tereli a csordát

-
Mercutio_
félisten
válasz
madgie
üzenetére
Ezt be tetszett nézni
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én egyébként nem zárnám ki a 45/1.8-nál csordaszellemet sem. A megmondóemberek ha írnak valamit (+ vagy -) azt a híveik is tényként adják tovább, elkezdik látni vagy épp hiányolni.
Ettől még nincs kizárva, hogy a 45/1.8 egyes darabjai 5+ méteren kisebb-nagyobb mértékben problémásak, de mint látszik akár szimpla shutter shock hatását is obihibaként azonosíthatták egyesek. -
b.vr
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Csinálok majd akkor képeket (végre jöhet egy kis téglafal!
) , állványról, távkioldóval, 5-6 méterről, többféle rekeszeléssel, autofókusszal és manuál fókusszal is. Feltöltöm majd és mindenki eldöntheti hogy fókuszálási probléma, optikai, shutter shock, vagy igazából nincs is különösebb probléma.
Persze ezt bárki 45/1.8 tulaj is elvégezheti. -
b.vr
őstag
válasz
madgie
üzenetére
De Te nem azt írtad hogy az volt a problémád hogy teljes nyíláson már egy egész alakos képnél is lágy volt a képe?
Mert a mostani állítás meg az hogy nem tud fókuszálni (ami nem éppen ugyanaz)
Hibavisszánál konkrétan 5 méternél messzebre, f/4 alatt.
(G5-tel is ki tudom próbálni, tartalékváznak megtartottam) -
jjeahh
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Nekem is alacsonyabb az élességküszöböm, mint b.vr-nek (manuálokkal nem is lehet túl magas
), viszont a technikám kb. ugyanaz. Ezzel a Lr-export élesítéssel csak egy gond van, hogy nem szelektíven élesíti azt a részt amelyiket kéne, hanem az egészre ráhúzza a sharpent fölöslegesen, ps-ben maszkolgatással és testreszabhatóbb élesítéssel sokkal szebben meg lehet oldani. Amúgy ez a tiff dolog jó ötlet, én nem tudtam, hogy a fb támogatja a tiff fájlokat is 
-
neevous
tag
válasz
madgie
üzenetére
Nagyjabol ugyanerre a gondolati sikra felfuzve:
Vintage Mike: On the Sharpness of Lenses
[link]Sharpness doesn't matter. Seen from a gestalt perspective, images can be very diffuse and broad-brush and still be recognizable, in the same way extreme abstraction can still be "read": that is, a line and two dots can be a "face," and vague fuzzy patterns of light and shade can be figurative. Ever seen those "pictures" made from thousands of little pictures? Fine detail in that case is little pictures that don't have anything to do with Marilyn Monroe, or whatever the "big picture" is "of." (Forgive all these quotation marks.) Fact is, fine detail resolution doesn't necessarily have much to do with why many photographs work as art—it often doesn't contribute to greater recognition of the subject, or to meaning. I could provide a list as long as your arm of great pictures in which even coarse detail can hardly be deciphered.
-
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Nem néztem még, de facén már bebúkmárkoltam.
Erős a gyanúm már a cím felvetés alapján is, hogy hasonló véleményen leszk. Túl van tolva az élesség (és zajmentesség) téma manapság. Jórészt úgy gondolom azért, mert ezekből több pénzért jellemzően lehet jobbat venni, és attól meg profibb leszel akkor is, ha nem is tudsz kompon állni. 
És erre egyes gyártók szoftveresen rá is játszanak szerintem. Canon alacsony kategóriás gépein az én szememnek például kifejezetten túl van tolva az élesség.
-
b.vr
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Én mondjuk pixel-peepingnek azt tartom ha a teljes felbontású képet (főleg ha mondjuk 30-40 mpix) 100%ra belezoomolva vizsgálgatjuk úgy ahogy mint egész képet úgysem fogjuk látni soha.
Viszont ettől még a HD monitorokra szánt HD képnél azért nyugodtan szánjuk rá azt a kis időt ami a végső élesítési lépés.Láttam már ezt a videót, és szerintem nem is mondok ellent neki, egyszerűen az a dolog egy másik aspektusa.
Új hozzászólás Aktív témák
- Orvosi kérdések
- Kompakt vízhűtés
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Battlefield 6
- Milyen videókártyát?
- Linux kezdőknek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- További aktív témák...
- RF 85mm f/1.2L USM + ZEISS Filter Prémium portréoptika, egyszer használt, hibátlan
- Canon 16 35mm f/2.8L III Kifogástalan, profi nagylátó + HOYA UV szűrő
- Canon EOS 5DsR + BG-E11 markolat gondosan karbantartott, kevés expo!
- Mantona Luis Retro kamera hátizsák fekete
- Tamron 11-20mm f/2.8 Di lll-A RXD Sony E
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD digital konzol garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4077, 100% Akkumulátor
- LG 34GN850P-B - 34" Ívelt Nano IPS - 3440x1440 - 160Hz 1ms - G-Sync - FreeSync - HDR 400
- ÚJ MSI Cyborg 15 - 15.6"FHD 144Hz - Core 7 240H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 5060 - 3 év garancia
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

De amit a Panasonic-Olympus művel fókusz terén az tényleg szánalmas.