Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Luck Dragon: Óraátállítás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Hieronymus: Hogyan parkolj hátramenetben profi módon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
-
bambano
titán
Egyébként, hogy miről beszélünk:
1. Legkésőbb karácsony és szilveszter között van napkelte, pontban fél nyolckor. Az azt jelenti, hogy kicsivel hamarabb van hajnalhasadás, kb. 7 óra körül kezd derengeni az ég alja, fél nyolcra már látóhatár fölött van a Nap, tehát közvetlen fény jön. Nem tudom, ki mikor megy dolgozni, de ahhoz, hogy biztosan minden egy műszakban dolgozó világosban tudjon elindulni dolgozni, ahhoz, szerintem, még télen is kellene még egy időzóna keletre. Akkor jönne fel fél hét körül a nap.2. Legkorábban Mikulás után megy le a nap, négy óra előtt 6 perccel. Gyakorlatilag mindenki dolgozik még abban az időben, tehát bármit csinálsz, sötétedéskor jössz ki melóból.
3. A legrövidebb nap nagyságrendileg 8 és fél óra. Mivel nem ugyanazon a napon van a legkésőbbi napkelte és a legkorábbi napnyugta, így teljes pontossággal ezt nem lehet megállapítani. Mivel az emberek munkaideje 9 óra szokott lenni, utazni kell oda-vissza, stb. bármit csinálsz, legalább az egyik irány sötétben lesz, de inkább mindkettő.
4. A legkorábbi napkelte június közepe táján van, háromnegyed ötkor. Tehát munkakezdés szempontjából nyáron kb. teljesen mindegy az időzóna, úgyis világos lesz.
5. A legkésőbbi napnyugta június második felében van, nagyjából este háromnegyed kilenckor. Ez is kb. mindegy meló szempontjából a többségnek.
Szóval nekem az a véleményem, hogy két lehetséges megoldás van időszámításra:
1. A saját földrajzi időnket használjuk, egész pontosan a budapesti helyi időt országosan. Ez nem okoz jelentős problémát a végeken sem.
2. A legnagyobb kereskedelmi és munka kapcsolattal rendelkező ország helyi idejét használjuk, ez saccolásra most a német. Tehát ha a németek beállnak fixen CET-re, akkor mi is. Térkép alapján a németek kb. a CET nyugati szélén vagyunk, mi meg a keleti szélén. Kis turbulencia, de valójában mindegy.Akit érdekel: [link] időzóna térképet mindenki tud találni magának.
-
ncc1701
veterán
Kb 15 percen belül ugyanakkor fekszem.
Rejtőt próbáltam, de csak állandóan röhögtem. Amúgy nem az elalvással van gondom, hanem az átalvással. Felébredek mondjuk hajnal 1-kor. Hajnal 4-től meg fél óránként. Úgyhogy nálam az van, h hiába fexem később, ugyanakkor kelek. És 6-nál tovább max évente 1-2x sikerül ágyban maradnom.
Amúgy az emberek 50%-nak van amúgy valamilyen szintű alvás zavara. -
-
bambano
titán
Nem hiszem, hogy valaki képes minden nap percre pontosan ugyanakkor lefeküdni. Család, gyerek nyűgösebb, stb. még egy tiktok, mittomén...
Ha pedig egyébként sem fekszel le percre pontosan, akkor egy óra az pont nem számít. Ráadásul nem kell óra szerint ugyanakkor lefeküdnöd, nyári időszámításban is lefekhetsz a téli szerint.Ne érezd már hetekig, mert ha tényleg hetekig éreznéd, nem szoknád meg a téli visszaállásig se.
Ez nyiffnyaff cosmolányoknak.
Egyébként ha valaki nem tud elaludni, hallgasson podcastokat. Kéri Lászlóra, Vitézi Dávidra úgy el lehet aludni 10 percen belül, mint a sicc. És ez csak félig vicc.
-
KROK640
nagyúr
Azt szeretem mikor a nyári időre állunk át. Ha rajtam állna, akkor állandóan nyári időszak lenne. Olyankor ugyanis 1 órával később sötétedik. Télen semmi előnyét nem látom a téli időszámításnak, mire felébredek és útrakelek, úgyis világos van, aki meg korá(bba)n kel, ugyanúgy világíthat. Ugyanakkor délután már 3-4 órakkor sötét van, a legtöbben 4-5kor végeznek a munkával, mehetnek sötétben haza, és aztán még otthon is órákig világítanak.
Az átállítást amúgy hamar megszokom, főleg mikor nyárira állunk át, egy fél napig zavar, hogy "már ennyi az idő?" utána ráállok kb simán, 1-2 nap múlva már csak örülök a késői sötétedésnek
Szóval ha rajtam múlna, akkor vagy ez maradna, vagy állandóan nyári időszamítás lenne, noha tudom, hogy a téli az "eredeti".Utazásaim során találkoztam pár miénkhez képest extrémnek tűnő anomáliával is emiatt. Cipruson pl a nyári időszámítás is érdekes, mert este 18:30 körül a leghosszabb napon is sötét van (míg itt MO-n ez kb este 9-re esik). Ellenben hajnal 3:50-kor már simán világos volt, aminek amúgy semmi etteje nem volt, gyakorlatilag a discoból hazamenő késői piások örülehettek ennek maximum.
Ugyanakkor Spanyolországban nagyon cool volt, hogy 23:00 körül meg után sötétedett nyáron, így munka után hosszas szabadidőt hagyva. Igaz reggel 7-8kor még sötét volt, de mivel ott eleve 9-kor kezdődik az élet, legalább nem volt olyan meleg.
-
Hát ja a zaj, nagyon meg lehet szokni. Voltam gyártósoron korábban és nem volt kötelező a füldugó, mert akkora zaj nem volt, de azért nem volt csendes és pár év után voltam fél évet zajmentes környezetben utána visszakerülve, hangos volt számomra, az első egy két napban asszem még füldugót is használtam.
-
ncc1701
veterán
Ha valaki alapból szarul alszik, és erre még rájön ez az egész, annak hidd el, h ez q nagy probléma. Én plö hetekig érzem, és rohadtul utálom, mert nagyon oda kell figyelnem arra, h minden rendben legyen az alvásommal, az arra való rákészüléssel, ha egy nyamvadt 75%-ot akarok aludni átlagban. És nagyon irígylem azokat, akiknek egy olyan alapvető dolog megy, amit úgy hívnak, h jó alvás.
-
Á
ÓSzívesen
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
@KISDUCK : Pár évet csináltam én is, és igen, ugyanez zajjal, pár év gyár után fel se tűnik

-
bambano
titán
Először is nem posztot írt, hanem hozzászólást.
A poszt volt az, ami alá írta.
Másodszor ez a poszt kifejezetten nyafogós lett, én egyetértek a hsz-szel.
Ha valaki egy nyomorult órát nem bír megoldani, ott más probléma is van.
Ha egy órával kevesebbet alszom az ideálisnál, meg sem érzem. Nem igaz, hogy ebből folyton világvégét kell csinálni.Szerk: mondjuk ez a formátum, a személyes blog, az pont nyafogásra lett kitalálva...
-
-
negro
őstag
válasz
Viktor0610
üzenetére
amugy ja. kozeputas. nyilvan azt, h teli v nyari idoszamitas legyen es ezt szavazassal eldonteni kb. ertelmetlen mert par %-os kulombseg lenne szerintem, ergo az emberek felenek valamelyik nem tetszene.
-
negro
őstag
en utalom es feleslegesnek tartom. eredetileg energia megtakaritasnak indult de ennek, nem ma, hanem mar 20 eve nincs ertelme. en spec ejszakai bagoly vagyok es jobban szeretem azt mikor ~20 ora utan sotetedik majd es gyulolom mikor hajnal 6 ora 15 perc de mar vilagosodik.
-
Zsolt,72
senior tag
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Persze, ez világos, nem a vélemény a probléma, hanem a stílus, ahogy előadta. Nem kellene egy bizonyos szint alá mennie, normális módon is le lehet írni azt, hogy valamit másképp gondolok, mint a szerző. Nekem legalábbis így tanították.
No de mindegy, nem vagyunk egyformák. -
-
válasz
Viktor0610
üzenetére
+1
Azzal szerintem mindenki ki tudna eggyezni. -
Zsolt,72
senior tag
válasz
Viktor0610
üzenetére
Ezt nem értem…
Konkrét bejegyzés alá írta a nem kicsit degradáló hangvételű, abszolút intoleráns posztját (empátia = nulla), süt belőle a mások lenézése. Kire vonatkozik, ha nem a szerzőre? Nekem teljesen egyértelmű az értelmezése. -
-
Én azt nem értem, miért nem állunk át a középútra. Fél órával a két időszámítás között, óraállítás nélkül.
-
Zsolt,72
senior tag
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Nem tudom, mennyi bejegyzést, posztot olvastál Luck Dragon tollából, de ő pont nem a “nyafogós” fajta szerző. Ez a hozzászólásod nagyon félrement.
-
ergoGnomik
aktív tag
Hát igen. Erről tényleg muszáj minden évben valakinek nyafogó webnapló-bejegyzést írnia.
Mert hát ugyebár nem vagyunk felnőtt, gondolkodni és problémát megoldani képes emberek.
Illetve minden évben olyan tervezhetetlen meglepetésként csap le ez az óraállítás.
Ráadásul még a feltételezés is sértő, hogy akinek ezzel valamilyen problémája van, az saját erőből megoldhatná.
Ha az olyan egyszerű trükk nem válik be, amit KISDUCK ajánlott, akkor lehet egyeztetni a munkahelyen pár napig módosított munkavégzésről vagy szabadságot kivenni, esetleg előzetesen átállni korábbi lefekvésre vagy akármi, de nem. Nyígni mindig egyszerűbb...Meglepő módon viszont senki sem nyöszörög az őszi óraállítás miatt, pedig az is megkeveri a sorokat.

-
Ezért is írtam, hogy "Nem tudom, mennyire tudod magadra szabdni ezt a tippet" (most látom volt egy kis typo). Tudom nem mindenki egyforma nem is várom el és ezt nem is mondtam, de ha az emberek jó része képes elmenni fiatalon rendszeresen hajnalig szórakozni, akkor nem hiszem, hogy ez általánosságban alkati probléma lesz. Persze korral szarabb lesz minden, de kis rugalmassággal szerintem egy ilyen kis mértékű változás elviselhető.
Luck Dragon:
Nincs mit, majd írd meg hogy segített-e.
-
-
Több műszakban dolgozóként mindig elmosolyodok azon amikor mást megvisel egy óraátállítás vagy a jetlag.
Nem tudom, mennyire tudod magadra szabdni ezt a tippet, de ha éjszakás műszak után szeretnék hamar visszaállni délutános műszakra, akkor az utolsó éjszaka után keveset alszok és a fáradtság miatt estére már könnyen tudok aludni. Ugyan ezt játszom el, ha délelőttös hétre váltok, utolsó este sokáik fent vagyok és a 4-5 óra alvásnak hála hamar visszaállok a korán kelésre. Szóval az a titka az egésznek, hogy váltás elött keveset kell aludni és utána már megy magától.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Házimozi belépő szinten
- BestBuy topik
- Oppo a Vivónak: hagyd otthon a telekonvertert!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Witcher topik
- Mini PC
- További aktív témák...
- Dell Precision 5530 15,6" FHD, i7 8850H, 16GB RAM, Quadro 4GB VGA, 512GB SSD, jó akku, számla, gar
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- 0perces DDR5 4800 vadiúj Ramaxel 2x12GB memória 1 év garancia
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 8700F 64GB DDR5 1TB SSD RX 7800 XT 16GB LianLi VectorV100R RGB TG 750W
- GYÁRI TÖLTŐK Macbook Magsafe 1 és 2 Budapest,/MPL/Foxpost
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Konkrét bejegyzés alá írta a nem kicsit degradáló hangvételű, abszolút intoleráns posztját (empátia = nulla), süt belőle a mások lenézése. Kire vonatkozik, ha nem a szerzőre? Nekem teljesen egyértelmű az értelmezése.
Mert hát ugyebár nem vagyunk felnőtt, gondolkodni és problémát megoldani képes emberek.